NATO put BiH - politički aspekti

Locked
LBVIEW

#876 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by LBVIEW »

MorningStar wrote: 14/06/2020 01:21
Maraschino wrote: 14/06/2020 00:36 Isto su tako pricali i prije agresije i rata, ko ce braniti kada je sve u njihovim rukama, sta mi imamo.

Nace se. :wink:
Ja sam za varijantu navijanja iz dijaspore pa kad zavrsite dodjem i privatizujem sta za 100 eura kakvu fabriku pa u zeljezo prodam ,postanem ugledni politicar sazidam crkvu i dzamiju cista obraza , :D

Jbg historija je uciteljica zivota :D
Jelde Spasoje da bi ti volio da se nema cime suprostaviti agresiji majcice ti?
Samo ovaj put " 'rani sina, pa salji na vojsku", niti ima merhametli niti nenaoruzanih. :wink:
high_volume

#877 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by high_volume »

LBVIEW wrote: 15/06/2020 12:55
high_volume wrote: 14/06/2020 00:01
Maraschino wrote: 13/06/2020 23:47

Cemu pitanje?
Moze biti slabo naoruzana, bez avijacije, mornarice ali bez vojske valjda ne moze.
Ako nema vojsku onda je neka manja neutralna drzava.
Na drugoj temi, sličnoj, pitao sam koji je smisao postojanja vojske u BiH kad jedni od drugih krijemo oružje, oruđe i municiju, ne vjerujući međusobno. Pa ako, hipotetički, neka naša susjedna ili komšijska država izvrši ponovo agresiju na nas, ko bi se borio u odbrani, pretpostavljajući da sigurno jedna trećina ne bi, itd. Možda bi nam bilo racionalnije i jeftinije uopšte, proglasiti vonu neutralnost, raspustiti vojsku, i takvi, priključiti se NATO savezu, istovremeno ojačati policiju i rezervni sastav, kao nekad TO.
Učešće u NATO savezu mogli bismo plaćati jeftinijom cijenom proizvodnje municije i oružja i oruđa, ili slično. S tim da ugovorimo naš izostanak i prisustvo raznim "mirovnim" misijama ili ratnim, svejedno.
To i Dodick kaze, "sta ce nam vojska, nece nas niko napasti, blabla".
Ko tvrdi da Bosni i Hercegovini, nakon zadnjeg rata i genocida nad Bosnjacima, je, ili naivcina, ili zlonamjeran.
Moze se biti i vojno neutralan,a istovremeno imati vrlo opremljenu vojsku, primjer Svicarske ili Svedske.
Naravno, samo sam čekao kad ćeš ti iskočiti iz grmlja da me uporediš i poistovjetiš sa Dodikom i proglasiš "saloncem", da spomeneš Sreebrenicu, genocid i sl. :-)
LBVIEW

#878 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by LBVIEW »

high_volume wrote: 15/06/2020 13:02
high_volume wrote: 14/06/2020 00:01 Na drugoj temi, sličnoj, pitao sam koji je smisao postojanja vojske u BiH kad jedni od drugih krijemo oružje, oruđe i municiju, ne vjerujući međusobno. Pa ako, hipotetički, neka naša susjedna ili komšijska država izvrši ponovo agresiju na nas, ko bi se borio u odbrani, pretpostavljajući da sigurno jedna trećina ne bi, itd. Možda bi nam bilo racionalnije i jeftinije uopšte, proglasiti vonu neutralnost, raspustiti vojsku, i takvi, priključiti se NATO savezu, istovremeno ojačati policiju i rezervni sastav, kao nekad TO.
Učešće u NATO savezu mogli bismo plaćati jeftinijom cijenom proizvodnje municije i oružja i oruđa, ili slično. S tim da ugovorimo naš izostanak i prisustvo raznim "mirovnim" misijama ili ratnim, svejedno.
Ko tvrdi da Bosni i Hercegovini, nakon zadnjeg rata i genocida nad Bosnjacima, je, ili naivcina, ili zlonamjeran.
Moze se biti i vojno neutralan,a istovremeno imati vrlo opremljenu vojsku, primjer Svicarske ili Svedske.
Naravno, samo sam čekao kad ćeš ti iskočiti iz grmlja da me uporediš i poistovjetiš sa Dodikom i proglasiš "saloncem", da spomeneš Sreebrenicu, genocid i sl. :-)
Pa sam si kriv. :mrgreen:
Nego, sto ne bi malo, za promjenu, taj pacifizam propagirao kod susjeda i komsija, tamo je potrebniji s obzirom na nedavnu agresiju.
high_volume

#879 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by high_volume »

LBVIEW wrote: 15/06/2020 13:36
Nego, sto ne bi malo, za promjenu, taj pacifizam propagirao kod susjeda i komsija, tamo je potrebniji s obzirom na nedavnu agresiju.
Neka svako uređuje svoj prostor, ispred svojih vrata. Ja u BiH, ti u Švedskoj, komšije u Srbiji, susjedi u Hrvatskoj, itd.
LBVIEW

#880 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by LBVIEW »

high_volume wrote: 15/06/2020 13:53
LBVIEW wrote: 15/06/2020 13:36

Neka svako uređuje svoj prostor, ispred svojih vrata. Ja u BiH, ti u Švedskoj, komšije u Srbiji, susjedi u Hrvatskoj, itd.
Svakako, samo sto ce Srbi i Hrvati svoj prostor uredjivati tako sto ce se naoruzavati, a njihovi trabanti u BiH ce propagirati pacifizam, s toga stipu suplje.
Btw., oni kojima su matice Srbija i Hrvatska mogu samo sanjati da ce nekom kome je BiH matica odredjivati koliko ce se o istoj pitati. :izet:
MorningStar

#881 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by MorningStar »

LBVIEW wrote: 15/06/2020 12:59
Maraschino wrote: 14/06/2020 00:36 Isto su tako pricali i prije agresije i rata, ko ce braniti kada je sve u njihovim rukama, sta mi imamo.

Nace se. :wink:
Ja sam za varijantu navijanja iz dijaspore pa kad zavrsite dodjem i privatizujem sta za 100 eura kakvu fabriku pa u zeljezo prodam ,postanem ugledni politicar sazidam crkvu i dzamiju cista obraza , :D

Samo ovaj put " 'rani sina, pa salji na vojsku", niti ima merhametli niti nenaoruzanih. :wink:
Pu propade nam tajni plan :lol:
LBVIEW

#882 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by LBVIEW »

MorningStar wrote: 15/06/2020 16:19

Sve toboznji Bosanci koji bi razoruzali domovinu.
Frankfurt05

#883 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Frankfurt05 »

LBVIEW wrote: 15/06/2020 19:13
MorningStar wrote: 15/06/2020 16:19

Sve toboznji Bosanci koji bi razoruzali domovinu.

:lol: :lol: :lol:
Locked