Meni to nije smijesno znajuci da djikani osporavaju sve i sto nije toliko bitno. Ovo su branili zivotima a neko ce docekati da se upise nakon svih peripetija.
Nije lako biti djikan ali na srecu ili zalost sve ih je manje u drzavi koju ne vole.
Meni to nije smijesno znajuci da djikani osporavaju sve i sto nije toliko bitno. Ovo su branili zivotima a neko ce docekati da se upise nakon svih peripetija.
Nije ni meni, ali tećem članu predsjedništva jest.
Može, na temi srbijahigh_volume wrote: ↑13/06/2020 23:22 Na NATO temi pitam, može li članica NATO saveza biti država koja nema svoju vojsku?
Cemu pitanje?high_volume wrote: ↑13/06/2020 23:22 Na NATO temi pitam, može li članica NATO saveza biti država koja nema svoju vojsku?
high_volume wrote: ↑13/06/2020 23:22 Na NATO temi pitam, može li članica NATO saveza biti država koja nema svoju vojsku?
Al ko ce ga znat svasta je moguce u ovim vremenimaNATO
The North Atlantic Treaty Organization, also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance between 30 North American and European countries.
Na drugoj temi, sličnoj, pitao sam koji je smisao postojanja vojske u BiH kad jedni od drugih krijemo oružje, oruđe i municiju, ne vjerujući međusobno. Pa ako, hipotetički, neka naša susjedna ili komšijska država izvrši ponovo agresiju na nas, ko bi se borio u odbrani, pretpostavljajući da sigurno jedna trećina ne bi, itd. Možda bi nam bilo racionalnije i jeftinije uopšte, proglasiti vonu neutralnost, raspustiti vojsku, i takvi, priključiti se NATO savezu, istovremeno ojačati policiju i rezervni sastav, kao nekad TO.Maraschino wrote: ↑13/06/2020 23:47Cemu pitanje?high_volume wrote: ↑13/06/2020 23:22 Na NATO temi pitam, može li članica NATO saveza biti država koja nema svoju vojsku?
Moze biti slabo naoruzana, bez avijacije, mornarice ali bez vojske valjda ne moze.
Ako nema vojsku onda je neka manja neutralna drzava.
Zna se sigurno ko bi branio BiH a za osatlo, sve su spekulacije.high_volume wrote: ↑14/06/2020 00:01Na drugoj temi, sličnoj, pitao sam koji je smisao postojanja vojske u BiH kad jedni od drugih krijemo oružje, oruđe i municiju, ne vjerujući međusobno. Pa ako, hipotetički, neka naša susjedna ili komšijska država izvrši ponovo agresiju na nas, ko bi se borio u odbrani, pretpostavljajući da sigurno jedna trećina ne bi, itd. Možda bi nam bilo racionalnije i jeftinije uopšte, proglasiti vonu neutralnost, raspustiti vojsku, i takvi, priključiti se NATO savezu, istovremeno ojačati policiju i rezervni sastav, kao nekad TO.Maraschino wrote: ↑13/06/2020 23:47Cemu pitanje?high_volume wrote: ↑13/06/2020 23:22 Na NATO temi pitam, može li članica NATO saveza biti država koja nema svoju vojsku?
Moze biti slabo naoruzana, bez avijacije, mornarice ali bez vojske valjda ne moze.
Ako nema vojsku onda je neka manja neutralna drzava.
Učešće u NATO savezu mogli bismo plaćati jeftinijom cijenom proizvodnje municije i oružja i oruđa, ili slično. S tim da ugovorimo naš izostanak i prisustvo raznim "mirovnim" misijama ili ratnim, svejedno.
Čime
Cuj cime, cunom.high_volume wrote: ↑14/06/2020 00:25Čime![]()
Ko? Raja iz dudlahane?Maraschino wrote: ↑14/06/2020 00:05 Zna se sigurno ko bi branio BiH a za osatlo, sve su spekulacije.
Ja mislim dijasporaun1ted wrote: ↑14/06/2020 00:30Ko? Raja iz dudlahane?Maraschino wrote: ↑14/06/2020 00:05 Zna se sigurno ko bi branio BiH a za osatlo, sve su spekulacije.
Bakir stabski komandant, solak pukovnik a cete iz sisana udarniciun1ted wrote: ↑14/06/2020 00:30Ko? Raja iz dudlahane?Maraschino wrote: ↑14/06/2020 00:05 Zna se sigurno ko bi branio BiH a za osatlo, sve su spekulacije.
Evo moj otac koji je proveo svaki dan na liniji, neće braniti Bakirovu, Covinu i Dodickovu vladavinu. Takvih oceva je na hiljade!
A ti ne bi ?
Njegovo pravo.
Ti znas da nas Turska isto kao i Kongo ne mogu napasti pa prema tome mirno spavaj. Problem je ako se endehaovska kroatia pocne siriti, takvi joj sigurno nece pruziti otpor nego ce ih cekati kao oslobodioce...da se ne lazemo.
Sto bi nas Turska napala. Turskoj je u interesu stabilan balkan jer to vidi kao svoje trziste i dvoriste. Sve radi da odnosi sa Srbijom budu dobri. Turska je nakon dejtona i prvobitnog naoruzanja poklonila OSBIH najvecu donaciju u svojoj historiji; 60 miliona KM. Isto je uradila Crnoj Gori. Tako da mislim da Turska BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo smatra prijateljskim zemljama. Dok sa Srbijom nastoji da ima dobre odnose i jaca ekonomsku saradnju kako bi sirila svoj uticaj nad istom.Maraschino wrote: ↑14/06/2020 00:52Ti znas da nas Turska isto kao i Kongo ne mogu napasti pa prema tome mirno spavaj. Problem je ako se endehaovska kroatia pocne siriti, takvi joj sigurno nece pruziti otpor nego ce ih cekati kao oslobodioce...da se ne lazemo.
Ma pusti ove dokolicare, hoce Bosnjake da poistovjete sa Turcima jer je njima utuvljeno da su hrvatska dijaspora.Frankfurt05 wrote: ↑14/06/2020 01:04Sto bi nas Turska napala. Turskoj je u interesu stabilan balkan jer to vidi kao svoje trziste i dvoriste. Sve radi da odnosi sa Srbijom budu dobri. Turska je nakon dejtona i prvobitnog naoruzanja poklonila OSBIH najvecu donaciju u svojoj historiji; 60 miliona KM. Isto je uradila Crnoj Gori. Tako da mislim da Turska BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo smatra prijateljskim zemljama. Dok sa Srbijom nastoji da ima dobre odnose i jaca ekonomsku saradnju kako bi sirila svoj uticaj nad istom.Maraschino wrote: ↑14/06/2020 00:52Ti znas da nas Turska isto kao i Kongo ne mogu napasti pa prema tome mirno spavaj. Problem je ako se endehaovska kroatia pocne siriti, takvi joj sigurno nece pruziti otpor nego ce ih cekati kao oslobodioce...da se ne lazemo.
Sa Hrvatskom mislim da ce odnosi Turske biti najproblematicniji u narednih 20 godina jer preko Hrvatske ce druge sile kanalisati svoju politiku. Sile poput Njemacke.
Ja sam za varijantu navijanja iz dijaspore pa kad zavrsite dodjem i privatizujem sta za 100 eura kakvu fabriku pa u zeljezo prodam ,postanem ugledni politicar sazidam crkvu i dzamiju cista obraza ,Maraschino wrote: ↑14/06/2020 00:36 Isto su tako pricali i prije agresije i rata, ko ce braniti kada je sve u njihovim rukama, sta mi imamo.
Nace se.![]()