@GandalfSivi moze li ti poklopac dodirnuti pod sa tepsijom ispod a bez sadzaka?
Kako vidim tepsija ti je duboka pa je onda to druga prica. Onaj obruc treba da hvata od ivice tepsije prema vrhu.
Moderator: anex
@GandalfSivi Otprilike je tu na ivici, pretpostavljam da ko god ga je pravio je stavio isti promjer...Maraschino wrote: ↑14/06/2020 01:35 @GandalfSivi
moze li ti poklopac dodirnuti pod sa tepsijom ispod a bez sadzaka?
Kako vidim tepsija ti je duboka pa je onda to druga prica. Onaj obruc treba da hvata od ivice tepsije prema vrhu.
GandalfSivi wrote: ↑14/06/2020 01:50Otprilike je tu na ivici, pretpostavljam da ko god ga je pravio je stavio isti promjer...Maraschino wrote: ↑14/06/2020 01:35 @GandalfSivi
Ej, ovo sam te htio pitati. Kada imas ovako zidani rostilj, bude li temperatura prevelika za rostiljanja? Kontam uskoro kupiti kucu, pa bi mi prva stvar bila da sazidam ovako nesto, i za saca i za janje i za dimljenje i rostiljanje, ali me strah temperature za rostilj...Maraschino wrote: ↑14/06/2020 01:35@GandalfSivi

..

To je jedan nacin a drugi je da tepsija ide na sadzak sa malo zara ispod a malo na obruc na poklopac.dječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2020 22:22 Peka ide cijela na povrsinu, ispod dodanog obruca se namete pepeo da ne prolazi zrak, na obruc ide zar a loziste se prethodno mora dobro ugrijati vatrom da samotne ploce peku odozdo.
Svekrva rahm je samo hljeb pekla drito na cigli, bude ko velika lepinja, predobar, al za to treba bas puno iskustva.Maraschino wrote: ↑14/06/2020 23:16To je jedan nacin a drugi je da tepsija ide na sadzak sa malo zara ispod a malo na obruc na poklopac.dječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2020 22:22 Peka ide cijela na povrsinu, ispod dodanog obruca se namete pepeo da ne prolazi zrak, na obruc ide zar a loziste se prethodno mora dobro ugrijati vatrom da samotne ploce peku odozdo.
Sve zavisi sta se sprema.
Pita se ne moze ispeci na prvi nacin.
Ako se pravo postavi tepsija na tek sklonjenu vatru pa se poklopi poklopcem i onda sve zagrne zarom i pepelom(ne samo zarom), onda to sve dihtuje i isparenja samo se vracaju u tepsiju. Nakon izvjesnog vremena(oko 40 min) valja otklopiti sve i sigurno ima vode(ma nije to voda to je supavazi wrote: ↑15/06/2020 00:16Svekrva rahm je samo hljeb pekla drito na cigli, bude ko velika lepinja, predobar, al za to treba bas puno iskustva.Maraschino wrote: ↑14/06/2020 23:16
To je jedan nacin a drugi je da tepsija ide na sadzak sa malo zara ispod a malo na obruc na poklopac.
Ja sam pekla sama, ko velika, cijelo janje ispod saca al uvijek sac na sadzak i slazem se da je bolje da je obruc veci tj do poklopi skoro cijeli sac jer tako ravnomjerno i lijepo pece.
Ne znam zasto ni u cemu je kvaka ali hrana ispod saca je meni fantasticna. Zasto je ukusnije ispod saca vec iz serpe ili pretisa ?

Meni je zao odstranjivati tu moču, sladja od mesa, s friskim hljebom, njam njam...Maraschino wrote: ↑15/06/2020 00:58Ako se pravo postavi tepsija na tek sklonjenu vatru pa se poklopi poklopcem i onda sve zagrne zarom i pepelom(ne samo zarom), onda to sve dihtuje i isparenja samo se vracaju u tepsiju. Nakon izvjesnog vremena(oko 40 min) valja otklopiti sve i sigurno ima vode(ma nije to voda to je supavazi wrote: ↑15/06/2020 00:16Svekrva rahm je samo hljeb pekla drito na cigli, bude ko velika lepinja, predobar, al za to treba bas puno iskustva.Maraschino wrote: ↑14/06/2020 23:16
To je jedan nacin a drugi je da tepsija ide na sadzak sa malo zara ispod a malo na obruc na poklopac.
Ja sam pekla sama, ko velika, cijelo janje ispod saca al uvijek sac na sadzak i slazem se da je bolje da je obruc veci tj do poklopi skoro cijeli sac jer tako ravnomjerno i lijepo pece.
Ne znam zasto ni u cemu je kvaka ali hrana ispod saca je meni fantasticna. Zasto je ukusnije ispod saca vec iz serpe ili pretisa ?) koju treba odstraniti, meso podici gore i tek onda ide pecenje.
Probao sam kruh/hljeb i pitu peci na razgrnut zar ali ta temperatura nije dovoljna da odozdo bude dovoljno rumena pa je potrebno podici na sadzak i sa malo zara ispod peci. Gore ide opet poklopac sa zarom i pepelom. Tako mi se najbolje ispece.
Sta sve ide s dzigericom na peruanski nacin ? super se cini , vjerovatno lijepo i mirise.
ovo neke mini pljeske?

Sta je limeta ?GandalfSivi wrote: ↑15/06/2020 12:08Luk, paprika, crno vino, standardno puno soli i bibera, persun, i na kraju iskapati malo limete (lime) preko
...