Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Maraschino

#41351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Maraschino »

Image@GandalfSivi

moze li ti poklopac dodirnuti pod sa tepsijom ispod a bez sadzaka?

Kako vidim tepsija ti je duboka pa je onda to druga prica. Onaj obruc treba da hvata od ivice tepsije prema vrhu.
Last edited by Maraschino on 14/06/2020 01:50, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#41352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

Maraschino wrote: 14/06/2020 01:35 @GandalfSivi

Kako vidim tepsija ti je duboka pa je onda to druga prica. Onaj obruc treba da hvata od ivice tepsije prema vrhu.
Otprilike je tu na ivici, pretpostavljam da ko god ga je pravio je stavio isti promjer...
DEMONIKA

#41354 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by DEMONIKA »

GandalfSivi wrote: 14/06/2020 01:50
Maraschino wrote: 14/06/2020 01:35 @GandalfSivi

Otprilike je tu na ivici, pretpostavljam da ko god ga je pravio je stavio isti promjer...

ajde :mrgreen: falile su tvoje čarolije iz kužine
GandalfSivi

#41355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

Maraschino wrote: 14/06/2020 01:35 Image@GandalfSivi

Ej, ovo sam te htio pitati. Kada imas ovako zidani rostilj, bude li temperatura prevelika za rostiljanja? Kontam uskoro kupiti kucu, pa bi mi prva stvar bila da sazidam ovako nesto, i za saca i za janje i za dimljenje i rostiljanje, ali me strah temperature za rostilj...
Maraschino

#41356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Maraschino »

Temperatura ti zavisi od vatre koju si nalozio. Za jagnje ti treba veca vatra a za rostiljanje i peku nesto manja stim da rasporedjujes zar.
Temperatura nije strasna da ne mozes raditi jer dosta toga izadje na dimnjak.
Ja imam onu veliku koznu rukavicu da obavljam neke stvari unutar rostilja.
Stojim vani i sa velikim masicama i lopaticom rasporedjujem zar.
Nista strasno.
pustopoljina

#41357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by pustopoljina »

Zeznula topic..elem, frendica, austrijanka pravila...znaci, kad smo kod pohovane bazge...jos nesto, sto nije " nase":
ImageImage
pizarro

#41358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by pizarro »

dobar slogan na zelenoj vrecici :D
moonca

#41359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

~~nedeljni lunch...tradicija Jaja..prekinuta..Image

~ palacinci( psenicno, zobeno I heljda)
& Dimljeni losos & pavlaka...

~Image..

Servirano° Image
. vrlo ukusno.. :-D
Jack Be Nimble

#41360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Jack Be Nimble »

Image

Opet domaci cevapi i lepina.
Zoya

#41361 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zoya »

Image

Kunefe. 600 kalorija 😭.
Nisam pravila, jela sam
dječak sa šibicama

#41362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by dječak sa šibicama »

Peka ide cijela na povrsinu, ispod dodanog obruca se namete pepeo da ne prolazi zrak, na obruc ide zar a loziste se prethodno mora dobro ugrijati vatrom da samotne ploce peku odozdo.
moonca

#41363 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

Jack Be Nimble wrote: 14/06/2020 21:20 Image

banjalucki.. :-D
Maraschino

#41364 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Maraschino »

dječak sa šibicama wrote: 14/06/2020 22:22 Peka ide cijela na povrsinu, ispod dodanog obruca se namete pepeo da ne prolazi zrak, na obruc ide zar a loziste se prethodno mora dobro ugrijati vatrom da samotne ploce peku odozdo.
To je jedan nacin a drugi je da tepsija ide na sadzak sa malo zara ispod a malo na obruc na poklopac.

Sve zavisi sta se sprema.

Pita se ne moze ispeci na prvi nacin.
vazi

#41365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

Maraschino wrote: 14/06/2020 23:16
dječak sa šibicama wrote: 14/06/2020 22:22 Peka ide cijela na povrsinu, ispod dodanog obruca se namete pepeo da ne prolazi zrak, na obruc ide zar a loziste se prethodno mora dobro ugrijati vatrom da samotne ploce peku odozdo.
To je jedan nacin a drugi je da tepsija ide na sadzak sa malo zara ispod a malo na obruc na poklopac.

Svekrva rahm je samo hljeb pekla drito na cigli, bude ko velika lepinja, predobar, al za to treba bas puno iskustva.

Ja sam pekla sama, ko velika :lol: , cijelo janje ispod saca al uvijek sac na sadzak i slazem se da je bolje da je obruc veci tj do poklopi skoro cijeli sac jer tako ravnomjerno i lijepo pece.
Ne znam zasto ni u cemu je kvaka ali hrana ispod saca je meni fantasticna. Zasto je ukusnije ispod saca vec iz serpe ili pretisa ?
Maraschino

#41366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Maraschino »

vazi wrote: 15/06/2020 00:16

Svekrva rahm je samo hljeb pekla drito na cigli, bude ko velika lepinja, predobar, al za to treba bas puno iskustva.

Ja sam pekla sama, ko velika :lol: , cijelo janje ispod saca al uvijek sac na sadzak i slazem se da je bolje da je obruc veci tj do poklopi skoro cijeli sac jer tako ravnomjerno i lijepo pece.
Ne znam zasto ni u cemu je kvaka ali hrana ispod saca je meni fantasticna. Zasto je ukusnije ispod saca vec iz serpe ili pretisa ?
Ako se pravo postavi tepsija na tek sklonjenu vatru pa se poklopi poklopcem i onda sve zagrne zarom i pepelom(ne samo zarom), onda to sve dihtuje i isparenja samo se vracaju u tepsiju. Nakon izvjesnog vremena(oko 40 min) valja otklopiti sve i sigurno ima vode(ma nije to voda to je supa :D ) koju treba odstraniti, meso podici gore i tek onda ide pecenje.

Probao sam kruh/hljeb i pitu peci na razgrnut zar ali ta temperatura nije dovoljna da odozdo bude dovoljno rumena pa je potrebno podici na sadzak i sa malo zara ispod peci. Gore ide opet poklopac sa zarom i pepelom. Tako mi se najbolje ispece.
GandalfSivi

#41367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

Probadoh dzigericu na peruanski nacin. Apsolutno nelosa...

Image
exliberal-ex

#41368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by exliberal-ex »

Da vas pitam dali je iko ovo probao/pravio.
Ja sam imao priliku da probam ali nisam pravio mada se kanim...osnova jela je susena pecenica ( ako nije skroz suha jos bolje).
Elem tip koji je to spremio kaze da uzme pecenicu i stavi je u vrelu vodu i da se odkuha.
Voda u kojoj se kuha pecenica mora se promjenit par puta jer su obicno prva i druga, ponekad i treca voda kao katran od dima.
Netreba sad pecenicu kuhat satima, pola sata do sat dok se voda neizbistri i dok pecenica nenabubri ( vrati se fakticki na prvobitni volume prije susenja)
Kad nabubri tj kad se obarena onda se ta pecenica izvadi i u rernu sa krompirom , sad tacno neznam koliko vremena treba, ja mislim da netreba dugo jer je fakticki vec gotova ali.....ovo sto sam ja jeo je bilo ....... :dance:
vazi

#41369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

Maraschino wrote: 15/06/2020 00:58
vazi wrote: 15/06/2020 00:16

Ako se pravo postavi tepsija na tek sklonjenu vatru pa se poklopi poklopcem i onda sve zagrne zarom i pepelom(ne samo zarom), onda to sve dihtuje i isparenja samo se vracaju u tepsiju. Nakon izvjesnog vremena(oko 40 min) valja otklopiti sve i sigurno ima vode(ma nije to voda to je supa :D ) koju treba odstraniti, meso podici gore i tek onda ide pecenje.

Probao sam kruh/hljeb i pitu peci na razgrnut zar ali ta temperatura nije dovoljna da odozdo bude dovoljno rumena pa je potrebno podici na sadzak i sa malo zara ispod peci. Gore ide opet poklopac sa zarom i pepelom. Tako mi se najbolje ispece.
Meni je zao odstranjivati tu moču, sladja od mesa, s friskim hljebom, njam njam...

Nisam bila dovoljno precizna u vezi hljeba: ne pece se u tepsiji vec se dobro prevrne na brasnu, prebaci u tepsiju u koju je prostrt pobrasnavljen stolnjak, prekrije fino okolo i ostavi da ponovo nadode. Vazno je da je hljeb posut brasnom sa svih strana da se ne zalijepi za stolnjak a i zbog pecenja. Kad je ognjiste dovoljno vruce, metlom , koja sluzi zamo za ognjiste, se pomete ognjiste da bude cisto , brzo to ide jer je u stvari cisto , i onda se hljeb samo lagano isteese iz tepsije drito na ciglu, pokrise sacem koji je poklopljen s puno luga i malo zara.
Kad se ispece dobro se ocisti od viska brasna. To je najbolji hljeb sto sam jela u zivotu, jos bilo njihovo domace brasno i kvas, nista germa.
Rasuti smo po svijetu pa ne znam zna li ga jos iko u porodici napraviti na taj nacin ili je tradicija otisla u zaborav...
vazi

#41370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

GandalfSivi wrote: 15/06/2020 01:27 Probadoh dzigericu na peruanski nacin. Apsolutno nelosa...

Image
Sta sve ide s dzigericom na peruanski nacin ? super se cini , vjerovatno lijepo i mirise.
sumirprimus

#41371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by sumirprimus »

Jack Be Nimble wrote: 14/06/2020 21:20 Image

ovo neke mini pljeske?
GandalfSivi

#41372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

vazi wrote: 15/06/2020 09:43
GandalfSivi wrote: 15/06/2020 01:27 Probadoh dzigericu na peruanski nacin. Apsolutno nelosa...

Image
Sta sve ide s dzigericom na peruanski nacin ? super se cini , vjerovatno lijepo i mirise.
Luk, paprika, crno vino, standardno puno soli i bibera, persun, i na kraju iskapati malo limete (lime) preko svega...
moonca

#41374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

Image

:roll:
vidi im opushaka - muski...cccccc :zoka:

:lol: :lol:
no, foto dobar.. i hrana..
vazi

#41375 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

GandalfSivi wrote: 15/06/2020 12:08
vazi wrote: 15/06/2020 09:43

Image
Luk, paprika, crno vino, standardno puno soli i bibera, persun, i na kraju iskapati malo limete (lime) preko
...
Sta je limeta ?

Nego sto mi provociras uspomene s onim sacom :lol:

Vidi sad ovo, to mirom mirise...

Post Reply