bumerangss wrote: ↑14/06/2020 07:05
BadBoy wrote: ↑12/06/2020 19:50
nepass1 wrote: ↑12/06/2020 11:25
Pa sta bi da ona sad umre, ode 3mjeseca na bolovanje?
Pišeš molbu šefu ZK odjeljenja da se predmet signira drugom referentu
(znam jer sam to radio).
Da li vi uopste znate za Upravni inspektorat? To je odjel pri kantonalnom ministarstvu pravde i tu se žališ za svo "nepostupanje" nerad... svih državnih ustanova! Ja par puta telefonski prijavljivao Kantonalnoj inspekciji jednu javnu kantonalnu firmu i prošlo par mjeseci od tih prijava i meni pukne film i otkucam prijavu u 2 primjerka i predam u zgradu kantona na protokol, naslovljeno Upravnom inspektoratu i onoj šalteruši dadnem oba papira i rekoh "jedan vama a drugi sa pečatom, datumom i vašim potpisom meni" ona me pogleda i tako uradi. Dakle kantonalnu inspekciju za nerad prijavio kantonalnom ministarstvu pravde! Za 3 dana dobio poštom odgovor kantonalne inspekcije sa datumom inspekcijskog nadzora odmah sutradan poslije moje prijave Upravnom inspektoratu (Ministarstvu pravde)! I onda drugo pismo od drugog inspektora za drugu prijavu pa treće pismo za treću prijavu...

pa nakon mjesec dobio pismo od Ministarstva pravde da su dobili odgovor od Kantonalne inspekcije da su sve odradili i da nema potrebe za daljim postupanjem.
Dakle i iznad inspekcije ima inspekcija... bio sam duševno miran
Totalni offtopic ali moram se osvrnuti na ovaj post. Ja sam konkretno pisao o neradu zemljišno-knjižnog odjeljenja Općinskog suda Sarajevo.
Prvo, upravni inspektorat nema nadležnosti nad ZK odjeljenjem koje je dio Općinskog suda. ZK odjeljenje postupa u sudskom (uz supsidijarnu primjenu pravila vanparničnog postupka), a ne upravnom postupku i Upravna inspekcija nema nadležnosti nad njima (kako joj samo i ime kaže Upravna inspekcija ima nadležnosti nad radom tijela uprave i propisa o sistemu uprave i upravnog poslovanja u FBiH). Stoga recimo, na rješenja ZK odjeljenja se izjavljuju žalbe Kantonalnom sudu, dakle u zaštiti svojih prava nastavljaš dalje "sudskim putem".
Drugo, advokati se redovno žale svim mogućim inspekcijama. Šta rade, samo pišu prijave, zovu, urgiraju i opet nema nekog značajnijeg pomaka. Jedne prilike smo od kantonalnog inspektorata tražili hitno postupanje i provođenje inspekcijskog nadzora (situacija baš bila kritična i hitna). Nakon 2-3 urgencije otišli smo direktno u inspektorat i saznali da imaju samo jednu inspektorku koja pokriva predmetnu oblast i da je žena na godišnjem odmoru. Predmet bio u praznom hodu 2 mjeseca.
Ustavni sud je zatrpan apelacijama zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Opet se ništa ne mijenja.
Jednostavno smo takva debilna zemlja, lijen narod i ne radimo ništa.