laik1981 wrote: ↑13/06/2020 20:48
Kontriram onima koji kazu idi lizi steke po scc-u, onima koji kazu da treba vracati mjere, zatvarati granice i sta sve ne.. Sta ti znaci to bespotrebno kretanje? Ko to meni treba da odredjuje kada i zbog cega se ja trebam kretati? Moje i tvoje potrebe za kretanjem se mogu razlikovati.. Jel vise ne treba da se druzimo, da izlazimo, ganjamo djevojke? Hocemo li prilikom upoznavanja sa nekom djevojkom ili momkom traziti od njih nalaz za koronu star maksimalno 24h? Sta ti znaci to pranje ruku? Nisi ih prao prije korone? Ja jesam citav svoj zivot, vise puta dnevno.. Zasto bih se distancirao od osoba koje nemaju simptome, a sa kojima sam svakodnevno u kontaktu i sa kojima se druzim? Od simptomaticnih od bilo cega se distanciram citav zivot i tako gledam da se zastitim.. Jesi li se ti distancirao prije od onih koji kaslju i kisu? Kasljes li i kises li u ruku ili lakat? To je dio nekog bontona, a ne novootkrivena topla voda.. Maske mi otezavaju disanje i nosim ih samo kada moram.. Neki dan sam vodio zenu u klinicki centar i osim radnika koji rade u trijaznom satoru vise niko nije nosio masku od medicinskih i ostalih radnika koje smo sreli ili su je nosili ispod brade.. Mi smo nosili maske citavo vrijeme i osjecali se kao zadnje budale..
Kako i ti iz revolta kažeš neke stvari tako i ja iz revolta forumskim mudonjama govorim da se inficiraju ako smatraju da je bezopasno. Sad si totalno okrenuo priču. Ja nikada nisam zagovarao totalitarne mjere (iako smatram da generalno našem narodu samo totalitarizam i leži, nismo mi za demokratije), ali jesam ključne mjere kojih se svi moramo individualno pridržavati (a vidimo iz priloženog da se očito ljudi ne pridržavaju). Isto tako, ukinuti samoizolaciju prilikom ulaska u državu je suludo.
Bespotrebno kretanje znači da možeš vala par mjeseci bez kafane, bez nargile, bez tri kafe dnevno u kafiću, bez korištenja javnog gradskog prevoza za jednu ili dvije stanice. Može se smanjiti i ganjanje cura i momaka par mjeseci? Hoće li šta kome biti, hoće li kome glava otpast ako sad ne ganja trebe? Jel vitalno nužno večeras biti u City Loungu uz džigeru sa dna kace?
Poenta je da se generalno smiri kretanje i održi distanca JER ASIMPTOMATIČNI LJUDI PRENOSE VIRUS. Ne možeš samo bježati od simptomatičnih kao god gripe jer ovdje je najviše asimptomtičnih i virus se širi dok nekoga ne stavi na respirator.
Maske koliko god bilo teško nositi moramo nositi, ponavljam, da bi zaštitili druge ako smo mi asimptomatski nosioc (u kombinaciji sa držanjem distance efektivno je donekle). Ali ovdje se konstantno trubi kako su maske glupost i kako ne djeluju. To nije ok.
Koji dio bilo čega ovoga je teško razumjeti?
Na više mjesta si tvrdio da je bezopasno i da se stvara panika bez potrebe.laik1981 wrote: ↑12/06/2020 10:51 To sam rekao u nekom revoltu.. Bezbroj je opasnih stvari, pa i opasnijih od korone, zbog kojih ne histerisemo.. Ja i gripu smatram opasnom jer ona to jeste.. Vec izlazi dosta stvari na vidjelo.. Dosta tvrdnji koje su suprotne onim koje su izjavljivane prije mjesec dana.. I WHO kaze da asimptomatski slucajevi dosta rijetko prenose virus, a znamo sta su govorili prije..
Dosta je tvrdnji suprotno jer je ovo nov virus o kojem niko živ ništa nije znao do prije šest mjeseci. Nauka tako funkcioniše, konstantno se otkrivaju i uče nove stvari.