Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#18951 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 13/06/2020 20:48
Kontriram onima koji kazu idi lizi steke po scc-u, onima koji kazu da treba vracati mjere, zatvarati granice i sta sve ne.. Sta ti znaci to bespotrebno kretanje? Ko to meni treba da odredjuje kada i zbog cega se ja trebam kretati? Moje i tvoje potrebe za kretanjem se mogu razlikovati.. Jel vise ne treba da se druzimo, da izlazimo, ganjamo djevojke? Hocemo li prilikom upoznavanja sa nekom djevojkom ili momkom traziti od njih nalaz za koronu star maksimalno 24h? Sta ti znaci to pranje ruku? Nisi ih prao prije korone? Ja jesam citav svoj zivot, vise puta dnevno.. Zasto bih se distancirao od osoba koje nemaju simptome, a sa kojima sam svakodnevno u kontaktu i sa kojima se druzim? Od simptomaticnih od bilo cega se distanciram citav zivot i tako gledam da se zastitim.. Jesi li se ti distancirao prije od onih koji kaslju i kisu? Kasljes li i kises li u ruku ili lakat? To je dio nekog bontona, a ne novootkrivena topla voda.. Maske mi otezavaju disanje i nosim ih samo kada moram.. Neki dan sam vodio zenu u klinicki centar i osim radnika koji rade u trijaznom satoru vise niko nije nosio masku od medicinskih i ostalih radnika koje smo sreli ili su je nosili ispod brade.. Mi smo nosili maske citavo vrijeme i osjecali se kao zadnje budale..

Kako i ti iz revolta kažeš neke stvari tako i ja iz revolta forumskim mudonjama govorim da se inficiraju ako smatraju da je bezopasno. Sad si totalno okrenuo priču. Ja nikada nisam zagovarao totalitarne mjere (iako smatram da generalno našem narodu samo totalitarizam i leži, nismo mi za demokratije), ali jesam ključne mjere kojih se svi moramo individualno pridržavati (a vidimo iz priloženog da se očito ljudi ne pridržavaju). Isto tako, ukinuti samoizolaciju prilikom ulaska u državu je suludo.

Bespotrebno kretanje znači da možeš vala par mjeseci bez kafane, bez nargile, bez tri kafe dnevno u kafiću, bez korištenja javnog gradskog prevoza za jednu ili dvije stanice. Može se smanjiti i ganjanje cura i momaka par mjeseci? Hoće li šta kome biti, hoće li kome glava otpast ako sad ne ganja trebe? Jel vitalno nužno večeras biti u City Loungu uz džigeru sa dna kace?

Poenta je da se generalno smiri kretanje i održi distanca JER ASIMPTOMATIČNI LJUDI PRENOSE VIRUS. Ne možeš samo bježati od simptomatičnih kao god gripe jer ovdje je najviše asimptomtičnih i virus se širi dok nekoga ne stavi na respirator.

Maske koliko god bilo teško nositi moramo nositi, ponavljam, da bi zaštitili druge ako smo mi asimptomatski nosioc (u kombinaciji sa držanjem distance efektivno je donekle). Ali ovdje se konstantno trubi kako su maske glupost i kako ne djeluju. To nije ok.

Koji dio bilo čega ovoga je teško razumjeti?
laik1981 wrote: 12/06/2020 10:51 To sam rekao u nekom revoltu.. Bezbroj je opasnih stvari, pa i opasnijih od korone, zbog kojih ne histerisemo.. Ja i gripu smatram opasnom jer ona to jeste.. Vec izlazi dosta stvari na vidjelo.. Dosta tvrdnji koje su suprotne onim koje su izjavljivane prije mjesec dana.. I WHO kaze da asimptomatski slucajevi dosta rijetko prenose virus, a znamo sta su govorili prije..
Na više mjesta si tvrdio da je bezopasno i da se stvara panika bez potrebe.

Dosta je tvrdnji suprotno jer je ovo nov virus o kojem niko živ ništa nije znao do prije šest mjeseci. Nauka tako funkcioniše, konstantno se otkrivaju i uče nove stvari.
Last edited by BadBoy on 13/06/2020 23:45, edited 2 times in total.
DEMONIKA

#18952 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

daddy-kool wrote: 13/06/2020 23:31
DEMONIKA wrote: 13/06/2020 23:23 maske su apsurd
Wearing masks can halt spread of virus even without lockdown: Study
https://health.economictimes.indiatimes ... y/76351313

Masks significantly reduce Covid-19 infection risk, more effective than social distancing: Study
https://www.straitstimes.com/world/unit ... s-of-covid

Texas A&M Study: Face Masks Critical In Preventing Spread Of COVID-19
https://today.tamu.edu/2020/06/12/texas ... -covid-19/

Masks Can Reduce Covid Spread By 40%, German Study Suggests
https://www.bloomberg.com/news/articles ... y-suggests

itd
amo se razići u miru :mrgreen:
ja tvrdim da noseći masku dok kopaš po kantama nećeš umanjiti širenje virusa, naprotiv, imat ćeš na maski sve ostalo što se može pokupiti roveći po kantama
tvrdim da ako nosiš istu masku satima i danima, da će biti više štete nego koristi
tvrdim da ako tu maski skidaš i vraćaš na lice cijeli dan, ne spriječavaš širenje kovida, nego s te maske udišeš sve što se tokom dana na njoj nakupilo dok si je dodirivao, spuštao na bradu, skidao, pio kafu, jeo pa ostalo malo hrane na njoj, etc
stoga,tvoji linkovi stoje ako se maske striktno mijenjaju i o njima vodi računa više nego o novorođenčetu

toliko pis bro
Image
Ironmen

#18953 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

dulekrele wrote: 13/06/2020 23:40
Better Man wrote: 11/06/2020 20:43
dulekrele wrote: 11/06/2020 20:22 Vratit sve na period od prije ukidanja mjera. Zatvorti prije svega kafane. Naplacivati kazne ko ne nosi masku. Ode ovo sve u helac.
Ne pričaj gluposti. Dosta više mjera i zatvaranja.
Jel pametnjakovicu mislis da ce se smanjiti broj zarazenih nakon ovakvog ponasanja gradana. Izadji na ulicu pa se sam uvjeri. Fataj se slusanja ploca u dubokoj izolaciji. U TZ je vec buknulo. Kada ce u SA pitanje je dana.
Glavni su mi ovi sto bi zatvorili sve a na drzavnim sisama, nisu svjesni sta ce se desiti ako se mjere ponovo uvedu sa budzetom i kakav kolaps nam se sprema ako ovo potraje jos koji mjesec.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#18954 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

dulekrele wrote: 11/06/2020 20:22 Vratit sve na period od prije ukidanja mjera. Zatvorti prije svega kafane. Naplacivati kazne ko ne nosi masku. Ode ovo sve u helac.
Jel pametnjakovicu mislis da ce se smanjiti broj zarazenih nakon ovakvog ponasanja gradana. Izadji na ulicu pa se sam uvjeri. Fataj se slusanja ploca u dubokoj izolaciji. U TZ je vec buknulo. Kada ce u SA pitanje je dana.
čovječe umrijeti će ljudi od gladi, a oni koji imaju, će poludjeti od izolacije.

svi misle da je to tako najlakše i onda ćemo jebavati majke vladajućim što nema penzija, što nema subvencija ili što se zadužuju. a nema mehanizma da se budžet napuni. ljudi ne plaćaju vodu, struju, grijanje, ostali dugovi za dva mjeseca i možda km se i oproste.

rad, ali pod najstrozijim mjerama, pa i u kombinezonima, ali privreda više ne smije stati ni 15 dana.
Last edited by malakh on 13/06/2020 23:49, edited 1 time in total.
Ironmen

#18955 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

dulekrele wrote: 13/06/2020 23:39
Ci-Nick wrote: 11/06/2020 20:24
Jednostavnije je prestati testirati ko Hrvatska...

Ušlo im 70.000 turista, a opet nema pozitivnih.
I ti vjerujes njihovim izvjestajima. Lazu zbog turisticke sezone.
Da lazu ali je sve normala kao prosle i prije korone recimo.
Ironmen

#18956 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

malakh wrote: 13/06/2020 23:48

čovječe umrijeti će ljudi od gladi, a oni koji imaju, će poludjeti od izolacije.

svi misle da je to tako najlakše i onda ćemo jebavati majke vladajućim što nema penzija, što nema subvencija ili što se zadužuju. a nema mehanizma da se budžet napuni. ljudi ne plaćaju vodu, struju, grijanje, ostali dugovi za dva mjeseca i možda km se i oproste.

rad, ali pod najstrozijim mjerama, pa i u kombinezonima, ali privreda više ne smije stati ni 15 dana.
Realno gledajuci vecina forumasa je na budzetu, nema nikakvu ili ima iskrivljenu sliku trenutnog stanja sa privredom i ekonomijom u BiH, pola ovde ljudi na forumu nije jos svjesno kakve ce sve posljedice korona ostaviti na BiH ekonomiju a najgore nam se tek sprema.
Ironmen

#18957 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

BadBoy wrote: 12/06/2020 22:22
Ironmen wrote: 12/06/2020 21:52 licno ne vjerujem u to da maska stiti bilo sta vise bi realno stitile suncane naocare nego maska.
Svaka maska štiti bez obzirao vjerovao ti u to ili ne. Stoga, budi odgovoran, nosi masku, drži distancu, nemoj se zadržavati u velikim grupama i smanji nepotrebno kretanje.
O cemu pricas ti o bajkama, TK kanotn gori nocni zivot klubovi i kafici puni, ulice krcate ljudima, dijaspore sa svih strana u rent car automobilima niko mjere ne postiva ni 1%.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#18958 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

DEMONIKA wrote: 13/06/2020 23:44
DEMONIKA wrote: 13/06/2020 23:23 maske su apsurd

Masks significantly reduce Covid-19 infection risk, more effective than social distancing: Study

itd
ja tvrdim da noseći masku dok kopaš po kantama nećeš umanjiti širenje virusa, naprotiv, imat ćeš na maski sve ostalo što se može pokupiti roveći po kantama
tvrdim da ako nosiš istu masku satima i danima, da će biti više štete nego koristi
tvrdim da ako tu maski skidaš i vraćaš na lice cijeli dan, ne spriječavaš širenje kovida, nego s te maske udišeš sve što se tokom dana na njoj nakupilo dok si je dodirivao, spuštao na bradu, skidao, pio kafu, jeo pa ostalo malo hrane na njoj, etc
stoga,tvoji linkovi stoje ako se maske striktno mijenjaju i o njima vodi računa više nego o novorođenčetu

toliko pis bro
Image
Eh, jos samo da naucis da nosenje maske ne stiti toliko tebe kolilo one oko tebe. ;-)

Oni oko tebe koji ne nose maske ne ugrozavaju toliko svoje zdravlje koliko ugrozavaju tvoje.

Jos kada ti pocnu da kisu i kaslju iza vrata ili ispred nosa... :oops: :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#18959 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Ironmen wrote: 14/06/2020 00:02
BadBoy wrote: 12/06/2020 22:22
Ironmen wrote: 12/06/2020 21:52 licno ne vjerujem u to da maska stiti bilo sta vise bi realno stitile suncane naocare nego maska.
Svaka maska štiti bez obzirao vjerovao ti u to ili ne. Stoga, budi odgovoran, nosi masku, drži distancu, nemoj se zadržavati u velikim grupama i smanji nepotrebno kretanje.
O cemu pricas ti o bajkama, TK kanotn gori nocni zivot klubovi i kafici puni, ulice krcate ljudima, dijaspore sa svih strana u rent car automobilima niko mjere ne postiva ni 1%.
Ne prica on o bajkama vec zagovara da se postuje sve ono sto ti kazes da gradjani ne postuju ni 1%. ;-)
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 14/06/2020 00:10, edited 1 time in total.
DEMONIKA

#18960 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 14/06/2020 00:02

itd

toliko pis bro
Image
Eh, jos samo da naucis da nosenje maske ne stiti toliko tebe kolilo one oko tebe. ;-)

Oni oko tebe koji ne nose maske ne ugrozavaju toliko svoje zdravlje koliko ugrozavaju tvoje.

:roll:
svi vi najednom osvanuli u mom životu i učite me nečemu
ja oduvijek vičem na ljude da mi ne puhču za vrat, ja oduvijek ne volim nabijanja u redovima, ja uvijek u tašni sa asepsoletama
eto vas novopečenih
počeli prati ruke od korone i pričate o distanci i korisnosti maski
de ba
Ima Bosne_Bice Bosne

#18961 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

DEMONIKA wrote: 14/06/2020 00:10

toliko pis bro
Image

ja oduvijek vičem na ljude da mi ne puhču za vrat, ja oduvijek ne volim nabijanja u redovima, ja uvijek u tašni sa asepsoletama
eto vas novopečenih
počeli prati ruke od korone
i pričate o distanci i korisnosti maski
de ba

Ti vjerovatno nemas ni upola godina koliko sam ja radio u zdravstvu, a o godinama i iskustvu sa problemima slicnim koroni da i ne govorim.

De ba ti... :lol:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#18962 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

Ironmen wrote: 13/06/2020 23:51
malakh wrote: 13/06/2020 23:48

Realno gledajuci vecina forumasa je na budzetu, nema nikakvu ili ima iskrivljenu sliku trenutnog stanja sa privredom i ekonomijom u BiH, pola ovde ljudi na forumu nije jos svjesno kakve ce sve posljedice korona ostaviti na BiH ekonomiju a najgore nam se tek sprema.
pretpostavljam da svi piju jutarnju ili dnevnu kavu, pa neka pitaju konobara šta misli o svemu. njegov odgovor će im svima otvoriti oči.

svjesni će oni biti svega kada im jedan dan kažu da nema plata jer se ne uplaćuju doprinosi zaposlenicima u realnom sektoru. naplata pdva pala, budžet se nije napunio, a država nema mogućnost da se zaduzi da bi se njima isplatile plaće.

spas je u radu, u funkcioniranju realnog sektora. sve ostalo vodi ka totalnoj paralizaciji države. a tada se povećava kriminal, lopovluk, jer ljudi moraju živjeti, a novi dvomjesečni karantin bi nam sve to i donio.
JohnnyS

#18963 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Ljudi koji zagovaraju da je odlazak u kafiće i "dudlaone" nepotrebno kretanje ne shvaćaju kako naša civilizacija funkcionira. Dakle, Denis radi kao konobar. U njegovoj kafani se smanji promet jer se treba smanjiti nepotrebno kretanje. Denis ostane bez posla, žena i dijete su mu ugroženi. Ali, staje li priča na jednoj unesrećenoj obitelji koja će umrijeti od gladi? Ne. Denis prestaje trošiti novac jer ga nema, ne kupuje više jogurte. Zbog smanjene potrošnje i radnici u mljekari gube posao jer sve više konobara ne kupuje jogurt. Kako nemaju novca neće ni konobari ni bivši radnici u mljekari kupovati novu odjeću i obuću pa se smanjuje posao u buticima. Radnice u istima ostaju bez posla. Djeci ne kupuju ni bivši konobari ni bivši radnici mljekare ni bivše zaposlenice u buticima igračke pa radnice u trgovinama s igračkama ostaju bez posla. Nitko od njih više ne radi pa ne naručuje dostavu na posao čime se smanjuje rad restorana koji također otpuštaju radnike. Sad je već dosta ljudi bez posla, dakle nema doprinosa i ne troše novac jer ga nemaju dakle nema poreza. To znači da onda nema para za zdravstvo i za mirovine, nema novca za budžet.
Nema novca za zdravstvo znači nema novca za plaće sestara i doktora, ali nema para ni za rukavice, maske, lijekove, infuzije, za struju bolnicama gdje rade respiratori koji nisu od maline nego iz Njemačke.
E tako funkcionira naše društvo, cijela civilizacija zapravo. Pare ne padaju tek tako s neba, one se vrte kroz potrošnju. Smanjite potrošnju i možete pokrenuti spiralu koja će odnijeti daleko više života nego virus sa smrtnošću od niti 1% (po podatcima seroloških testiranja) jer je smrtnost od gladi 100%
DEMONIKA

#18964 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 14/06/2020 00:17
DEMONIKA wrote: 14/06/2020 00:10

eto vas novopečenih
počeli prati ruke od korone
i pričate o distanci i korisnosti maski
de ba

Ti vjerovatno nemas ni upola godina koliko sam ja radio u zdravstvu, a o godinama i iskustvu sa problemima slicnim koroni da i ne govorim.

De ba ti... :lol:
ok
Tesla Edison

#18965 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

dulekrele wrote: 13/06/2020 23:39
Ci-Nick wrote: 11/06/2020 20:24
Jednostavnije je prestati testirati ko Hrvatska...

Ušlo im 70.000 turista, a opet nema pozitivnih.
I ti vjerujes njihovim izvjestajima. Lazu zbog turisticke sezone.
Pa šta je sporno?

Bolnice prazne, mrtve ne kupe bagerima.

Poenta? Obustaviti apsurdna testiranja i korone se neće niko ni sjećati.
Ima Bosne_Bice Bosne

#18966 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

malakh wrote: 14/06/2020 00:22

pretpostavljam da svi piju jutarnju ili dnevnu kavu, pa neka pitaju konobara šta misli o svemu. njegov odgovor će im svima otvoriti oči.

svjesni će oni biti svega kada im jedan dan kažu da nema plata jer se ne uplaćuju doprinosi zaposlenicima u realnom sektoru. naplata pdva pala, budžet se nije napunio, a država nema mogućnost da se zaduzi da bi se njima isplatile plaće.

spas je u radu, u funkcioniranju realnog sektora. sve ostalo vodi ka totalnoj paralizaciji države. a tada se povećava kriminal, lopovluk, jer ljudi moraju živjeti, a novi dvomjesečni karantin bi nam sve to i donio.
Sve je tacno sto kazes, pa zbog toga se i apeluje ili naredjuje da se gradjani pridrzavaju tih hebenih minimalnih mjera kao sto je nosenje maski i distanciranje gdje je moguce.

Nepostivanje tih mjera ce izazvati samo vece probleme. 8-)
daddy-kool

#18967 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

JohnnyS wrote: 14/06/2020 00:26 Ljudi koji zagovaraju da je odlazak u kafiće i "dudlaone" nepotrebno kretanje ne shvaćaju kako naša civilizacija funkcionira.
Postoji nešto što se zove potrošačko povjerenje (consumer confidence), pa potrošnja opada svejedno.
"It’s very tough to say to people, ‘Hey, keep going to restaurants, go buy new houses, ignore that pile of bodies over in the corner. We want you to keep spending because there’s maybe a politician who thinks [gross domestic product] GDP growth is what really counts,’” (Bill) Gates said.
malakh

#18968 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 14/06/2020 00:33

Sve je tacno sto kazes, pa zbog toga se i apeluje ili naredjuje da se gradjani pridrzavaju tih hebenih minimalnih mjera kao sto je nosenje maski i distanciranje gdje je moguce.

kakvi ljudi, takva i vlast. sada je to više jasnije i uocitljivije nego ikada ranije.
JohnnyS

#18969 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

daddy-kool wrote: 14/06/2020 00:33
JohnnyS wrote: 14/06/2020 00:26 Ljudi koji zagovaraju da je odlazak u kafiće i "dudlaone" nepotrebno kretanje ne shvaćaju kako naša civilizacija funkcionira.
Postoji nešto što se zove potrošačko povjerenje (consumer confidence), pa potrošnja opada svejedno.
"It’s very tough to say to people, ‘Hey, keep going to restaurants, go buy new houses, ignore that pile of bodies over in the corner. We want you to keep spending because there’s maybe a politician who thinks [gross domestic product] GDP growth is what really counts,’” (Bill) Gates said.
Normalno kad su mediji stvorili histeriju i atmosferu straha. Ali bolje ikakva potrošnja nego nikakva kakvu zagovornici "ograničenja nepotrebnog kretanja" zagovaraju. Ili da nam Bill Gates svima da para dok netko možda ne otkrije vakcinu.
GDP hrani ljude, definicija zdravlja WHO koju nerijetko uzimaš kao referentnu za pitanja koronavirusa kaže da je to stanje "fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja". Dakle, tri su komponente zdravlja, nemilo se žrtvuju dvije komponente svima da bi se spasila jedna malom postotku stanovništva.
Ima Bosne_Bice Bosne

#18970 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

malakh wrote: 14/06/2020 00:35

kakvi ljudi, takva i vlast. sada je to više jasnije i uocitljivije nego ikada ranije.
Ja bih rekao obrnuto, kakva vlast takvi ljudi.

Mnogi nisu procitali ili culi price od starijih du su austro-ugarske vlasti po dolasku u Bosnu kaznjavale i pljuvanje po ulicama, kao i jos sto-sta.

Pojedinci iz sadasnje vlasti krse zakone i pravila koje su sami donijeli.

'bem ti tu vlast. :oops:
daddy-kool

#18971 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

JohnnyS wrote: 14/06/2020 00:38
Normalno kad su mediji stvorili histeriju i atmosferu straha.
Ovo je medijski generisana kriza?
malakh

#18972 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 14/06/2020 00:47
malakh wrote: 14/06/2020 00:35

Ja bih rekao obrnuto, kakva vlast takvi ljudi.

Mnogi nisu procitali ili culi price od starijih du su austro-ugarske vlasti po dolasku u Bosnu kaznjavale i pljuvanje po ulicama, kao i jos sto-sta.

Pojedinci iz sadasnje vlasti krse zakone i pravila koje su sami donijeli.

'bem ti tu vlast. :oops:
svejedno je, bitno je da se poenta razumije i da spona postoji. nemar, samo licni interes i nebriga za sve ostalo.

jebe se državnim službenicima što jedan konobar, prodavač u trgovini ili na pijaci neće imati od čega da žive i hrane porodice...
Tesla Edison

#18973 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

jer ako se ne pridržavate mjera, maske će ostati u skladištu i neće biti prodane. Svojim neodgovornim ponašanjem direktno opstruirate finansijske planove vladajućih porodica. Maske se moraju prodati i vi ih morate nositi!

Jeste li vi uopšte svjesni koliko košta održavanje jedne vile na Poljinama? Znate li koliko treba struje za sve silne uređaje unutra, koliko treba vode samo da se napuni bazen a o ostalim troškovima da ne govorim.

Lahko je vama bijednicima srati po forumu a živite u jednosobnom stanu ili ste podstanari uz minimalne troškove. Stavite se u kožu jednog parlamentarca. Hem ih ljudi pljuju, hem im visoki troškovi. Mislite da je lahko toliki teret držati na plećima? Kažete da ljudi rove po kontejnerima? Neka rove, niko im nije kriv što se nisu školali po Austriji, Njemačkoj ili SAD-u a i na univerzitetu u Sarajevu vrlo lahko može da se završi. Ako ste žensko ima posebna metoda a ako ste muško, za malo para možete imati sve desetke i birati radno mjesto. Samo da ste član stranke a to je svega 5 minuta posla. Al jok, bitno je povraćati po forumu.

Zato ne kenjajte više, stavite brnjice na usta i začepite gubice. Stoko jedna nedresirana. Slušaćete vi, samo polahko, za sve ima adekvatna restriktivna mjera!

Disclamer:
Samo sam napisao nastavak na prethodni post. Moj post je sarkastičan i nikako ne odražava mišljenje autora istog.
JohnnyS

#18974 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

daddy-kool wrote: 14/06/2020 00:47
JohnnyS wrote: 14/06/2020 00:38
Normalno kad su mediji stvorili histeriju i atmosferu straha.
Ovo je medijski generisana kriza?
Spinaš i citiraš samo dijelove upisa što je nekorektno. Nigdje nisam napisao da je medijski generirana kriza, ali je stvorena atmosfera straha, panike i histerije velikim dijelom zahvaljujući medijima. Ljudi su barem mjesec dana proveli brojeći zaražene na Svetom Tomi i Principu, tražile su se liste srama da se objavi tko je bolestan, ljude koji hodaju po ulici su smatrali potencijalnim ubojicama, dugo vremena nije bilo nikakve druge vijesti na nijednom portalu, televiziji ili radijskoj postaji nego koronavirus. Stvorena je, medijski, jer mediji kroje javno mnijenje, atmosfera straha i kolektivne panike. Dakle, ja ne osporavam postojanje virusa, bolesti koju izaziva niti posljedica koje ostavlja. Sam sam iz te struke pa sam se naviđao što može uraditi. Ali, baš jer sam iz zdravstva mogu ti garantirati da kad sve ovo prođe, ljude će uhvatiti takav PTSP da je rat mila majka. Jer je i u ratu bila zdravija atmosfera nego od polovine trećeg pa do petog mjeseca. Bit će suicida, ubojstava, raspadnutih obitelji, svega. A ekonomske posljedice će biti još ubitačnije od koronavirusa, to nikako da ljudi shvate. Većina zdravstvenih sustava teško će izdržati pandemiju, ali će nekako pregurati. Međutim nijedan na svijetu zdravstveni sustav ne može izdržati raspad ekonomije, taj famozni BDP kojeg ta osoba sa srednjom stručnom spremom Bill Gates omalovažava. Tako da izravnavanje krivulje kojom su nas terorizirale kardašijanke i ine Instagramuše u svojim storijima ne znače pod milim Bogom ništa ako će izravnata linija pandemije dovesti do ravne linije ekonomije.
kormax

#18975 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kormax »

JohnnyS wrote: 14/06/2020 00:26 Ljudi koji zagovaraju da je odlazak u kafiće i "dudlaone" nepotrebno kretanje ne shvaćaju kako naša civilizacija funkcionira. Dakle, Denis radi kao konobar. U njegovoj kafani se smanji promet jer se treba smanjiti nepotrebno kretanje. Denis ostane bez posla, žena i dijete su mu ugroženi. Ali, staje li priča na jednoj unesrećenoj obitelji koja će umrijeti od gladi? Ne. Denis prestaje trošiti novac jer ga nema, ne kupuje više jogurte. Zbog smanjene potrošnje i radnici u mljekari gube posao jer sve više konobara ne kupuje jogurt. Kako nemaju novca neće ni konobari ni bivši radnici u mljekari kupovati novu odjeću i obuću pa se smanjuje posao u buticima. Radnice u istima ostaju bez posla. Djeci ne kupuju ni bivši konobari ni bivši radnici mljekare ni bivše zaposlenice u buticima igračke pa radnice u trgovinama s igračkama ostaju bez posla. Nitko od njih više ne radi pa ne naručuje dostavu na posao čime se smanjuje rad restorana koji također otpuštaju radnike. Sad je već dosta ljudi bez posla, dakle nema doprinosa i ne troše novac jer ga nemaju dakle nema poreza. To znači da onda nema para za zdravstvo i za mirovine, nema novca za budžet.
Nema novca za zdravstvo znači nema novca za plaće sestara i doktora, ali nema para ni za rukavice, maske, lijekove, infuzije, za struju bolnicama gdje rade respiratori koji nisu od maline nego iz Njemačke.
E tako funkcionira naše društvo, cijela civilizacija zapravo. Pare ne padaju tek tako s neba, one se vrte kroz potrošnju. Smanjite potrošnju i možete pokrenuti spiralu koja će odnijeti daleko više života nego virus sa smrtnošću od niti 1% (po podatcima seroloških testiranja) jer je smrtnost od gladi 100%

Ubjedljivo najbolji komentar na temi, svaka čast :thumbup:
Locked