Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
New wave wrote: ↑13/06/2020 17:48
Panicari su veci problem od korone.
Ne postoje u ovoj situaciji panicari, nego se radi o razumnim ljudima, protiv potencijanih ubica virusom, koje bi trebalo zakonski goniti ukoliko svojom bahatoscu, neopreznoscu i nepostovanjem mjera nekoga zaraze.
Kakvi razumni ljudi? Razuman covjek predlaze zatvaranje u podrume? Zatvaranje granica, gradova, kafica, policijske satove? Izvini, ali to nema veze sa zdravim razumom. Pogledaj postove pojedinih, nevjerovatno kakve mjere i ideje predlazu.
Zakonski goniti ko treba biti u izolaciji, slazem se, ali ostala 2 i pol miliona ljudi neopterecivati lazima i manipulacijama. Portali i kanali to genijalno rade...
laik1981 wrote: ↑13/06/2020 19:15
Niko ne tvrdi da je ovo bezopasno jer nije bezopasno..
Jel ti čitaš šta se piše na ovoj temi, pa čak i ono što ti napišeš? Eto te je baš lijepo kolega @zubi citirao.
I u čemu je onda problem? Što si se toliko upalio na ovoj temi da su ljudi paničari kad većina ljudi propagira ovdje što si i ti napisao u svom postu:
1. držanje distance
2. nošenje maske
3. pranje ruku
4. ograničavanje bespotrebnog kretanja
Jednostavno lična odgovornost. U čemu je onda problem? Što toliko kontriraš na ovoj temi od početka?
Kontriram onima koji kazu idi lizi steke po scc-u, onima koji kazu da treba vracati mjere, zatvarati granice i sta sve ne.. Sta ti znaci to bespotrebno kretanje? Ko to meni treba da odredjuje kada i zbog cega se ja trebam kretati? Moje i tvoje potrebe za kretanjem se mogu razlikovati.. Jel vise ne treba da se druzimo, da izlazimo, ganjamo djevojke? Hocemo li prilikom upoznavanja sa nekom djevojkom ili momkom traziti od njih nalaz za koronu star maksimalno 24h? Sta ti znaci to pranje ruku? Nisi ih prao prije korone? Ja jesam citav svoj zivot, vise puta dnevno.. Zasto bih se distancirao od osoba koje nemaju simptome, a sa kojima sam svakodnevno u kontaktu i sa kojima se druzim? Od simptomaticnih od bilo cega se distanciram citav zivot i tako gledam da se zastitim.. Jesi li se ti distancirao prije od onih koji kaslju i kisu? Kasljes li i kises li u ruku ili lakat? To je dio nekog bontona, a ne novootkrivena topla voda.. Maske mi otezavaju disanje i nosim ih samo kada moram.. Neki dan sam vodio zenu u klinicki centar i osim radnika koji rade u trijaznom satoru vise niko nije nosio masku od medicinskih i ostalih radnika koje smo sreli ili su je nosili ispod brade.. Mi smo nosili maske citavo vrijeme i osjecali se kao zadnje budale..
Niko ne tvrdi da je ovo bezopasno jer nije bezopasno.. Isto kao sto ni jedan virus gripe nije bezopasan, kao sto ni bruku bakterija nije bezopasno..
laik1981 wrote: ↑12/06/2020 10:51
Korona i ako je bila opasna, ona to vise nije.. Sada je to na nivou obicne prehlade sa blagim ili umjerenim simptomima i slabija je od virusa gripe..
Jah, niko ne tvrdi...
To sam rekao u nekom revoltu.. Bezbroj je opasnih stvari, pa i opasnijih od korone, zbog kojih ne histerisemo.. Ja i gripu smatram opasnom jer ona to jeste.. Vec izlazi dosta stvari na vidjelo.. Dosta tvrdnji koje su suprotne onim koje su izjavljivane prije mjesec dana.. I WHO kaze da asimptomatski slucajevi dosta rijetko prenose virus, a znamo sta su govorili prije..
Osobe koje nemaju simptome korona virusa rijetko dalje šire infekciju, izjavila je epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Maria Van Kerkhove.
"Na temelju podataka kojima raspolažemo, čini se da je rijetko da osoba bez simptoma zapravo prenosi dalje [virus] na drugu osobu", rekla je ona.
Van Kerkhove je istaknula da WHO dobiva izvješća iz zemalja koje, kako je navela, vrlo detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve.
Dodala je da te države nisu otkrile da dolazi do nastavke transmisije.
Istovremeno je ponovila da se korona virus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kiše.
Osobe koje nemaju simptome korona virusa rijetko dalje šire infekciju, izjavila je epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Maria Van Kerkhove.
"Na temelju podataka kojima raspolažemo, čini se da je rijetko da osoba bez simptoma zapravo prenosi dalje [virus] na drugu osobu", rekla je ona.
Van Kerkhove je istaknula da WHO dobiva izvješća iz zemalja koje, kako je navela, vrlo detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve.
Istovremeno je ponovila da se korona virus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kiše.
WHO "not correct" in suggesting asymptomatic spread of Covid-19 is very rare, Fauci says
Dr. Anthony Fauci, the nation's top infectious diseases expert, said the World Health Organization "was not correct" in suggesting Covid-19 transmission from an asymptomatic person to an uninfected person is very rare.
Fauci said WHO "walked that back because there's no evidence to indicate that's the case," and explained evidence shows between 25% to 45% of infected people likely are without symptoms.
"And we know from epidemiological studies they can transmit to someone who is uninfected even when they're without symptoms. So to make a statement, to say that's a rare event, was not correct," Fauci told ABC's Robin Roberts.
Jel ti čitaš šta se piše na ovoj temi, pa čak i ono što ti napišeš? Eto te je baš lijepo kolega @zubi citirao.
I u čemu je onda problem? Što si se toliko upalio na ovoj temi da su ljudi paničari kad većina ljudi propagira ovdje što si i ti napisao u svom postu:
1. držanje distance
2. nošenje maske
3. pranje ruku
Jednostavno lična odgovornost. U čemu je onda problem? Što toliko kontriraš na ovoj temi od početka?
Kontriram onima koji kazu idi lizi steke po scc-u, onima koji kazu da treba vracati mjere, zatvarati granice i sta sve ne.. Sta ti znaci to bespotrebno kretanje? Ko to meni treba da odredjuje kada i zbog cega se ja trebam kretati? Moje i tvoje potrebe za kretanjem se mogu razlikovati.. Jel vise ne treba da se druzimo, da izlazimo, ganjamo djevojke? Hocemo li prilikom upoznavanja sa nekom djevojkom ili momkom traziti od njih nalaz za koronu star maksimalno 24h? Sta ti znaci to pranje ruku? Nisi ih prao prije korone? Ja jesam citav svoj zivot, vise puta dnevno.. Zasto bih se distancirao od osoba koje nemaju simptome, a sa kojima sam svakodnevno u kontaktu i sa kojima se druzim? Od simptomaticnih od bilo cega se distanciram citav zivot i tako gledam da se zastitim.. Jesi li se ti distancirao prije od onih koji kaslju i kisu? Kasljes li i kises li u ruku ili lakat? To je dio nekog bontona, a ne novootkrivena topla voda.. Maske mi otezavaju disanje i nosim ih samo kada moram.. Neki dan sam vodio zenu u klinicki centar i osim radnika koji rade u trijaznom satoru vise niko nije nosio masku od medicinskih i ostalih radnika koje smo sreli ili su je nosili ispod brade.. Mi smo nosili maske citavo vrijeme i osjecali se kao zadnje budale..
Niko ne tvrdi da je ovo bezopasno jer nije bezopasno.. Isto kao sto ni jedan virus gripe nije bezopasan, kao sto ni bruku bakterija nije bezopasno..
Korona i ako je bila opasna, ona to vise nije.. Sada je to na nivou obicne prehlade sa blagim ili umjerenim simptomima i slabija je od virusa gripe..
Jah, niko ne tvrdi...
To sam rekao u nekom revoltu.. Bezbroj je opasnih stvari, pa i opasnijih od korone, zbog kojih ne histerisemo.. Ja i gripu smatram opasnom jer ona to jeste.. Vec izlazi dosta stvari na vidjelo.. Dosta tvrdnji koje su suprotne onim koje su izjavljivane prije mjesec dana.. I WHO kaze da asimptomatski slucajevi dosta rijetko prenose virus, a znamo sta su govorili prije..
Pa ne mogu da shvatim da ne vidite pored očiju
Ova kampanja za maske nije nimalo slučajna. Milioni maski je stiglo u humanitarnoj pomoći . To je sve MRTVI KAPITAL.
Da bi to postalo živi kapital, maske se moraju prodati a ko bi ih kupio ako nema lažnih brojki o broju zaraženih i kampanji koja ljudima ispire mozak?
Niko. Zato su apoteke snadbjeli tim maskama i moraju ih prodati. Jasno ko dan.
Zato nema ni karantina. Samo kampanja za maske jer u karantinu se opet maske ne bi kupovale.
Matijevic_Vlado wrote: ↑12/06/2020 22:47
Naravno opet glavni na temi dady kool i pici, ljudi koji su umrli od korone pa ozivjeli i sada nama pricaju sta ce nam se desiti.
Prije mjesec sam bio u Fisu u Vitezu, 95% ljudi je bilo bez maske. Koliko ih ima tamo da su hasta?
Nisam ja protiv maske, nego samo pitam.
Šta ti je poenta posta? Ne treba nositi maske? Priželjkuješ veću zarazu u Vitezu? Ne kontam?
danas prolazim pored kontejnera, čiko stari rovi, ko zna šta traži, ostatke hrane ili nešto što može iskoristiti
a na licu mu ta maska, da ga čuva od virusa, dok on kopa po kantama trbuhom za kruhom
koja ironija i koja tuga golema
dok se vi naprđavate o korisnosti maske i zaštiti ljudi
WHO "not correct" in suggesting asymptomatic spread of Covid-19 is very rare, Fauci says
Dr. Anthony Fauci, the nation's top infectious diseases expert, said the World Health Organization "was not correct" in suggesting Covid-19 transmission from an asymptomatic person to an uninfected person is very rare.
Fauci said WHO "walked that back because there's no evidence to indicate that's the case," and explained evidence shows between 25% to 45% of infected people likely are without symptoms.
"And we know from epidemiological studies they can transmit to someone who is uninfected even when they're without symptoms. So to make a statement, to say that's a rare event, was not correct," Fauci told ABC's Robin Roberts.
Pitanje broj 1
Ako neko ne pokazuje nikakve simptome otkud onda da ga testiras, a pogotovo sto ne prenosi on nista kako sad odjednom WHO tvrdi
Meni je ovo više žalosno koliko seru, ne samo ovi naši već globalno
U zadnjih 7 mjeseci nisu izašle u medije 2 iste informacije od istih institucija...
Nisam ni sumnjao da je ova gore iz WHO neka teoreticarka zavjere, kao i oni koji su radili istrazivanja na koja se poziva.. Sve su to teorije zavjere nekih ravnozemljasa.. Samo ovo sto ti postavis je teorija istine..
laik1981 wrote: ↑13/06/2020 21:56
Nisam ni sumnjao da je ova gore iz WHO neka teoreticarka zavjere, kao i oni koji su radili istrazivanja na koja se poziva.. Sve su to teorije zavjere nekih ravnozemljasa.. Samo ovo sto ti postavis je teorija istine..
Officials at the World Health Organization on Tuesday walked back an earlier claim by one of their colleagues that transmission of the virus by people without symptoms is “very rare.”
The officials called it a “misunderstanding,” but it’s not the first time the W.H.O.’s assessment has seemed to lag behind scientific opinion.
Even as agency leads the worldwide response to the pandemic, several scientists warned on Tuesday, it is failing to take stock of rapidly evolving research findings and to communicate clearly about them.
Another example: The agency delayed endorsing masks for the general public until Friday, claiming there was too little evidence that they prevented transmission of the virus. Virtually all scientists and governments have been recommending masks for months.
The W.H.O. has also said repeatedly that small airborne droplets, or aerosols, are not a significant factor in the pandemic’s spread, although a growing body of evidence suggests that they may be.
These scientific disagreements have wide policy implications. Many countries, including the United States, adopted lockdown strategies because they recognized that isolating only people who were sick might not be enough to contain the epidemic.
“On the one hand, I do want to cut the W.H.O. some slack, because it is hard to do this in an evolving pandemic,” said Dr. Ashish Jha, director of the Harvard Global Health Institute. “At the same time, we do rely on the W.H.O. to give us the best scientific data and evidence.”
BORBA PROTIV ŠIRENJA KORONA VIRUSA SE NASTAVLJA
Čega se moramo pridržavati: Ovo su nove naredbe Kriznog štaba, na snagu stupaju sutra
- Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama i kriznim štabovima zdravstvenih ustanova na području kantona i Federacije BiH, da nastave sa kontinuiranim provođenjem i primjenom kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19, a naročito mjera koje se odnose na hospitalizaciju osoba za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivnena korona virus (SARS-CoV-2) i drugih mjera premaizvorima zaraze.
- Zadužuju se zavodi za javno zdravstvo kantona da pojačaju epidemiološki nadzor nad provođenjem i primjenom kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19.
- Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području kantona, da provedu mjere aktivnog epidemiološkog nadzora sukladno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i zavoda za javno zdravstvo kantona.
Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području kantona, da provedu mjere aktivnog epidemiološkog nadzora
- Nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) da što žurnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.
-Obvezuju se kantonalna ministarstva zdravstva, krizni štabovi i kantonalnih ministarstava zdravstva i krizni štabovi zdravstveneih ustanova da ažuriraju podatke s brojevima telefona, radi kontinuirane dostupnosti svim zainteresiranim, te iste dostave Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosno Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.
-Zadužuju se Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.
-Zadužuje se FMUP - Federalna uprava policije i MUP kantona - Uprave policije da u skladu s tačkom IV. Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa („Službene novine Federacije BiH“, broj 34/20) poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.
-Dozvoljava se kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.
-Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da jednom sedmično dostavljaju izvještaj o svom radu Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.
-Naredba se donosi sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka primjene ove naredbe.
1. držanje distance
2. nošenje maske
3. pranje ruku
Jah, niko ne tvrdi...
I sta je pogresno kazala?
Osobo koje ne kisu i kaslju, iako su zarazeni, su svakako manji prenosnici virusa od onih koji kisu i kaslju, sto opet ne iskljucuje mogucnost prenosa kontaktom.
To jednako vazi za sve patogene koji se prenose kapljicama, a dolaze iz disajnih organa.
Matijevic_Vlado wrote: ↑12/06/2020 22:47
Naravno opet glavni na temi dady kool i pici, ljudi koji su umrli od korone pa ozivjeli i sada nama pricaju sta ce nam se desiti.
Prije mjesec sam bio u Fisu u Vitezu, 95% ljudi je bilo bez maske. Koliko ih ima tamo da su hasta?
Nisam ja protiv maske, nego samo pitam.
Šta ti je poenta posta? Ne treba nositi maske? Priželjkuješ veću zarazu u Vitezu? Ne kontam?
danas prolazim pored kontejnera, čiko stari rovi, ko zna šta traži, ostatke hrane ili nešto što može iskoristiti
a na licu mu ta maska, da ga čuva od virusa, dok on kopa po kantama trbuhom za kruhom
I ti si mu dala pare za hranu? Rekla da mu ne treba maska? Prosla pored razmisljajuci kako treba na forumu to izbaciti?
Osobo koje ne kisu i kaslju, iako su zarazeni, su svakako manji prenosnici virusa od onih koji kisu i kaslju, sto opet ne iskljucuje mogucnost prenosa kontaktom.
To jednako vazi za sve patogene koji se prenose kapljicama, a dolaze iz disajnih organa.
Nista novo.
Preskocio si najbitniju recenicu kada govori o asimptomatskim slucajevima.. Dodala je da te države nisu otkrile da dolazi do nastavke transmisije.
Pozvala se na konkretne podatke.. Van Kerkhove je istaknula da WHO dobiva izvješća iz zemalja koje, kako je navela, vrlo detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve.
I ti si mu dala pare za hranu? Rekla da mu ne treba maska? Prosla pored razmisljajuci kako treba na forumu to izbaciti?
da pokažem koliki je apsurd i komedija ovo nosanje maski i cirkusijada
nisam ni očekivala da veliki broj shvati ironiju samih odluka koje se donose već mjesecima, samo sam se nadala
a šta sam ja njemu dala, kupila ili rekla, nije tvoja briga
DEMONIKA wrote: ↑13/06/2020 22:59
nisam ni očekivala da veliki broj shvati ironiju samih odluka koje se donose već mjesecima, samo sam se nadala
Zašto je ironija, svakome je vlastiti život preči od tuđeg stomaka.
(a ko kaže da ljudi ne daju i ne pomažu, ali te stvari nisu za ovakve javne priče)
Nista novo.
Preskocio si najbitniju recenicu kada govori o asimptomatskim slucajevima.. Dodala je da te države nisu otkrile da dolazi do nastavke transmisije.
Pozvala se na konkretne podatke.. Van Kerkhove je istaknula da WHO dobiva izvješća iz zemalja koje, kako je navela, vrlo detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve.
Ali je kazala i ovo:
Kazala je "da je rijetko", sto ne znaci nikako.
Da su se od samog pocetka svi pridrzavali mjera nosenja maski i distanciranja, uz redovno pranje ruku i dezinfekciju, druge mjere bi bile nepotrebne.
Al' ko ce dokazati budalama koji kazu " 'ta ce meni korona...to je laz...zavjera" itd, itd.
Zao mi je ljudi koji paze na svoje zdravlje i zdravlje onih oko sebe, a budale koje to ne cine ne zasluzuju ni vazduh disati.
(a ko kaže da ljudi ne daju i ne pomažu, ali te stvari nisu za ovakve javne priče)
ironija ovdje je maska
roviti po kantama, leglu svega i svačega i nositi masku je apsurd (a pola ih jadnih i nosi zbog straha od kazni)
nositi masku satima je apsurd
platnene maske, koje pola ljudi ni ne opere, apsurd..........
maske su apsurd
out and over
ironija ovdje je maska
roviti po kantama, leglu svega i svačega i nositi masku je apsurd (a pola ih jadnih i nosi zbog straha od kazni)
nositi masku satima je apsurd
platnene maske, koje pola ljudi ni ne opere, apsurd..........
maske su apsurd
out and over
dulekrele wrote: ↑11/06/2020 20:22
Vratit sve na period od prije ukidanja mjera. Zatvorti prije svega kafane. Naplacivati kazne ko ne nosi masku. Ode ovo sve u helac.
Jednostavnije je prestati testirati ko Hrvatska...
Ušlo im 70.000 turista, a opet nema pozitivnih.
I ti vjerujes njihovim izvjestajima. Lazu zbog turisticke sezone.
dulekrele wrote: ↑11/06/2020 20:22
Vratit sve na period od prije ukidanja mjera. Zatvorti prije svega kafane. Naplacivati kazne ko ne nosi masku. Ode ovo sve u helac.
Ne pričaj gluposti. Dosta više mjera i zatvaranja.
Jel pametnjakovicu mislis da ce se smanjiti broj zarazenih nakon ovakvog ponasanja gradana. Izadji na ulicu pa se sam uvjeri. Fataj se slusanja ploca u dubokoj izolaciji. U TZ je vec buknulo. Kada ce u SA pitanje je dana.