Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#10801 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 12/06/2020 00:20
dale cooper wrote: 12/06/2020 00:18
saint_mirad wrote: 12/06/2020 00:07

To insistrianje mora zavrsiti pred povredom prava drugih ljudi ili pred nepotrebnim zakonskim restrikcijama. Zasto bi neko ko ima generalno leva uverenja kao JR bio sankcionisan sto ima mainstream stav da osoba da bi bila zensko treba imat vaginu?
Pa koliko sam vidio niko nije tražio da se Rowlingova sankcioniše, osim što je dobila lavinu kritika. Mislim da će se u budućnosti morati
o ovim stvarim još raspravljati i naći modalitet da se transgender zajednica zaštiti i dobije potrebna prava uz poštivanje i drugih naravno.
Od toga se krece, cesto su sledeci na tapetu javni linc, uklanjanje sa neke socijalne mreze ili cak gubitak posla zbog transfobije. Policija misli radi na takav nacin zadnjih godina s mnogim ljudima.
Rowlingova je javna i priveligovana osoba i kao takva mora biti svjesna da će sve što govori biti pod lupom. Posebno što joj ovo nije prvi
kontraverzan iskorak na ovu temu.
saint_mirad

#10802 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 12/06/2020 00:27 Rowlingova je javna i priveligovana osoba i kao takva mora biti svjesna da će sve što govori biti pod lupom. Posebno što joj ovo nije prvi
Nema nista kontroverzno u stavu da je preduslov za bit zensko XX hromozomski par. :D
DEMONIKA

#10803 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

ljudi se bude
dva su spola
dale cooper

#10804 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:26
dale cooper wrote: 12/06/2020 00:23
DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:12

nemate kredibilitet da pričate u ime žena, niti u ime muškaraca, ponajmanje djece,
iskustvo vam je zasnovano na člancima i čitanjem članaka i prenosite ga po forumima, meni dovoljno da vas diskvalifikujem iz ozbiljnog razgovora, mada uživam u čitanju nesuvislosti
sve što napišete je vaša vizija i trpate ju svugdje i uzimate zdravo za gotovo

kada okusite plodove braka i djece onda se bacite na analizu svega ovoga što vam se sada čini normalnim
Ko kaže da pišem u ime žena ili muškaraca? Sve što pišem je moj i samo moj stav.

Ne moram imati djecu da bih bio na strani onih koji su šikanirani, maltretirani i obespravljeni.

Šta ćeš ti uraditi ako tvoje dijete nekada počne govoriti da se osjeća kao muško ili žensko, ali nije eventualno rođeno kao takvo?
Rekoh, postavi to pitanje kada budeš imao svoju djecu
i da, moraš imati svoju djecu da bi znao na kojoj si strani
ne bacaj uvrede
Postavljam to pitanje kada i kako hoću thank you very much. :mrgreen:

Kakve uvrede? Postavio sam hipotetičku situaciju.
dale cooper

#10805 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 12/06/2020 00:28
dale cooper wrote: 12/06/2020 00:27 Rowlingova je javna i priveligovana osoba i kao takva mora biti svjesna da će sve što govori biti pod lupom. Posebno što joj ovo nije prvi
Nema nista kontroverzno u stavu da je preduslov za bit zensko XX hromozomski par. :D
Mislio sam na kontraverzu kada je dala javnu podršku Mayi Forstater.
DEMONIKA

#10806 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

dale cooper wrote: 12/06/2020 00:30

Ko kaže da pišem u ime žena ili muškaraca? Sve što pišem je moj i samo moj stav.

Ne moram imati djecu da bih bio na strani onih koji su šikanirani, maltretirani i obespravljeni.

Šta ćeš ti uraditi ako tvoje dijete nekada počne govoriti da se osjeća kao muško ili žensko, ali nije eventualno rođeno kao takvo?
ne bacaj uvrede

posavljati hipotetička pitanja na temu gendera a nemaš djecu je smiješno
možeš ih postavljati kad god hoćeš i kako hoćeš i na sve odgovore koji ti ne pašu odgovorit ćeš kako hoćeš
to si ti

vrištat ćeš za prava, a onda ćer osporiti prava osobama na forumu da pišu i tražit ćeš da ih se bana,
jer si ti dušebrižnik sve dok ti ide u džep
saint_mirad

#10807 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 12/06/2020 00:34
Nisam sasvim upoznat sa slucajem od Maye F, ali ako je zena izgubila posao zbog policije misli, to je opasan presedan.
S4mpion

#10808 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:12
dale cooper wrote: 11/06/2020 23:57

Kakve veze ima da li smo u braku ili imamo djecu?
nemate kredibilitet da pričate u ime žena, niti u ime muškaraca, ponajmanje djece,
iskustvo vam je zasnovano na člancima i čitanjem članaka i prenosite ga po forumima, meni dovoljno da vas diskvalifikujem iz ozbiljnog razgovora, mada uživam u čitanju nesuvislosti
sve što napišete je vaša vizija i trpate ju svugdje i uzimate zdravo za gotovo

kada okusite plodove braka i djece onda se bacite na analizu svega ovoga što vam se sada čini normalnim

Ne budimo isključivi, dijete se može osjećati i kao pas, ptica, zmija, riba, sve to valja prihvatit'.
dale cooper

#10809 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:36

ne bacaj uvrede

možeš ih postavljati kad god hoćeš i kako hoćeš i na sve odgovore koji ti ne pašu odgovorit ćeš kako hoćeš
to si ti

vrištat ćeš za prava, a onda ćer osporiti prava osobama na forumu da pišu i tražit ćeš da ih se bana,
Opet pitam zašto uplićeš djecu u ovu priču? Čovjek može imati poznanike ili rođake koji su transgender i kroz te stvari biti
upućen u ovu problematiku.

Odgovaram onako kako mislim da je ispravno. Opet kažem samo moj stav je u pitanju, ne govorim za druge.

Kome sam osporio prava da pišu na forumu? Jedino za šta ja mogu pozivati sakncionisanje nekoga je kada počne vrijeđanje
na ličnoj osnovi. A ti o tome znaš mnogo kroz svoje razne druge nickove i prozivanja određenih forumaša zato što
ti nisu po volji.
dale cooper

#10810 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 12/06/2020 00:37
dale cooper wrote: 12/06/2020 00:34
Nisam sasvim upoznat sa slucajem od Maye F, ali ako je zena izgubila posao zbog policije misli, to je opasan presedan.
Posao je izgubila zato što joj je istekao ugovor, iako su mnogi to ne produženje ugovora povezali sa stavovima i načinom na koji
je tretirala jednog transgender kolegu.
DEMONIKA

#10811 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:17
saint_mirad wrote: 12/06/2020 00:15

Pises gluposti. Sve sto svako ikad napise o bilo cemu je njegova vizija. Drugu i nema. A i logika po kojoj bi morao biti zena da bi pricao o zenskim pravima ili da imas decu da bi pricao o deci je u rangu "logike" da moras biti narkoman da bi bio kvalifikovan da pricas o stetnosti kokaina. :D
da
Pises gluposti, kao sto rekoh.
ovog puta idem na stranu žena jer
da bi pričao o ženskim pravima i njihovim osjećajima, moraš biti žena i osjetiti to na svojoj koži

i moraš živjeti kao narkoman da bi mogao pričati o narkomaniji i dejstvu droge iz prve ruke

moraš imati djecu da bi znao koliko vremena, snage i ostalog treba da ih se odgoji i usmjeri na pravi put, i od njih napravi stabilna i poštena osoba

sve što vi napišete o svemu ovome a niste bili tu je samo fikcija
saint_mirad

#10812 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 12/06/2020 00:45 Posao je izgubila zato što joj je istekao ugovor, iako su mnogi to ne produženje ugovora povezali sa stavovima i načinom na koji
Iz teksta koji si ti postavio ranije
She also celebrates Maya Forstater, who she claims “lost her job” last year for posting “transphobic” tweets. In fact, Forstater’s contract ran out and wasn’t renewed – a fact that may have been linked to her repeated misgendering of a non-binary colleague on her social media (kind of like a bully).
Misgendering se ovde odnosi da je iskoristila pogresan rod nego kako se data osoba oseca. E sad ti meni reci onako ljudski, da li je to dovoljan razlog za neproduzenje ugovora?
Last edited by saint_mirad on 12/06/2020 00:54, edited 1 time in total.
saint_mirad

#10813 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:49
DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:17

da
Pises gluposti, kao sto rekoh.
ovog puta idem na stranu žena jer
da bi pričao o ženskim pravima i njihovim osjećajima, moraš biti žena i osjetiti to na svojoj koži

i moraš živjeti kao narkoman da bi mogao pričati o narkomaniji i dejstvu droge iz prve ruke

moraš imati djecu da bi znao koliko vremena, snage i ostalog treba da ih se odgoji i usmjeri na pravi put, i od njih napravi stabilna i poštena osoba

sve što vi napišete o svemu ovome a niste bili tu je samo fikcija
Pitam se onda koji ce nam klinac sva istrazivanja i naucne studije. :-D
DEMONIKA

#10814 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

dale cooper wrote: 12/06/2020 00:42

to si ti

Opet pitam zašto uplićeš djecu u ovu priču? Čovjek može imati poznanike ili rođake koji su transgender i kroz te stvari biti

Odgovaram onako kako mislim da je ispravno. Opet kažem samo moj stav je u pitanju, ne govorim za druge.

Kome sam osporio prava da pišu na forumu? Jedino za šta ja mogu pozivati sakncionisanje nekoga je kada počne vrijeđanje
na ličnoj osnovi. A ti o tome znaš mnogo kroz svoje razne druge nickove i prozivanja određenih forumaša zato što
ti nisu po volji.
smatram te pametnom osobom , bez obzira što se ti ubi da se dopadneš forumašima
pa ću ti odgovoriti, a sigurna sam da i sam znaš odgovor, samo ne želiš da budeš crna ovca foruma :mrgreen:

uplićem djecu jer su najpodložnija manipulaciji
uplićem djecu jer onog momenta kada imaš jedno, svi standardi ti se mijenjaju
uplićem ih jer kada ih imaš, ne želiš da ih se filuje da sa 5 godina mogu biti drag kvin,
uplićem jer ne želim da rastu u drušvu gdje će umjesto da požele biti piloti, oni požele da mijenjaju spol
dovoljno?
dale cooper

#10815 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 12/06/2020 00:53
dale cooper wrote: 12/06/2020 00:45 Posao je izgubila zato što joj je istekao ugovor, iako su mnogi to ne produženje ugovora povezali sa stavovima i načinom na koji
Iz teksta koji si ti postavio ranije
he also celebrates Maya Forstater, who she claims “lost her job” last year for posting “transphobic” tweets. In fact, Forstater’s contract ran out and wasn’t renewed – a fact that may have been linked to her repeated misgendering of a non-binary colleague on her social media (kind of like a bully).
Misgendering se ovde odnosi da je iskoristila pogresan rod nego kako se data osoba oseca. E sad ti meni reci onako ljudski, da li je to dovoljan razlog za neproduzenje ugovora?
Da, ali ako je ona to stalno radila iako je ta transgender osoba tražila da joj se obraća na određeni način, a ona to opet nije htjela?
Jer sudska odluka na njenu žalbu upućuje na to.

https://www.theguardian.com/society/201 ... der-tweets
A researcher who lost her job at a thinktank after tweeting that transgender women cannot change their biological sex has lost a test case because her opinions were deemed to be “absolutist”.

In a keenly anticipated judgment that will stir up fresh debate over transgender issues, Judge James Tayler, an employment judge, ruled that Maya Forstater’s views did “not have the protected characteristic of philosophical belief”.

Forstater, 45, a tax expert, was a visiting fellow at the Centre for Global Development (CGD), an international thinktank that campaigns against poverty and inequality. Her contract at the charitable organisation, which is based in Washington and London, was not renewed in March after a dispute over publicising her views on social media.

She was accused of using “offensive and exclusionary” language in tweets opposing government proposals to reform the Gender Recognition Act to allow people to self-identify as the opposite sex.

The Central London employment tribunal convened a preliminary hearing over the issue of whether her tweets, such as “men cannot change into women”, should be protected under the 2010 Equality Act. She funded her legal challenge through the CrowdJustice website.
JK Rowling in row over court ruling on transgender issues
Read more

Forstater has been supported by Index on Censorship. Its chief executive, Jodie Ginsberg, has said previously: “From what I have read of [Forstater’s] writing, I cannot see that Maya has done anything wrong other than express an opinion that many feminists share – that there should be a public and open debate about the distinction between sex and gender.”

But in a 26-page judgment released late on Wednesday, Tayler dismissed her claim. “I conclude from … the totality of the evidence, that [Forstater] is absolutist in her view of sex and it is a core component of her belief that she will refer to a person by the sex she considered appropriate even if it violates their dignity and/or creates an intimidating, hostile, degrading, humiliating or offensive environment. The approach is not worthy of respect in a democratic society.”

In response to the ruling, Forstater said: “I struggle to express the shock and disbelief I feel at reading this judgment, which I think will be shared by the vast majority of people who are familiar with my case.

“My belief … is that sex is a biological fact, and is immutable. There are two sexes, male and female. Men and boys are male. Women and klix are female. It is impossible to change sex. These were until very recently understood as basic facts of life by almost everyone.

“… This judgment removes women’s rights and the right to freedom of belief and speech. It gives judicial licence for women and men who speak up for objective truth and clear debate to be subject to aggression, bullying, no-platforming and economic punishment.

“I will consider the judgment closely with my legal team to determine what can be done to challenge it.”

Louise Rea, a solicitor at the law firm Bates Wells which advised the CGD in the case, said: “Judge Tayler held that ‘the claimant’s view, in its absolutist nature, is incompatible with human dignity and fundamental rights of others’. He observed that the claimant was not entitled to ignore the legal rights of a person who has transitioned from male to female or vice versa and the ‘enormous pain that can be caused by misgendering a person’.

“A number of commentators have viewed this case as being about the claimant’s freedom of speech. Employment Judge Tayler acknowledged that there is nothing to stop the claimant campaigning against the proposed revisions to the Gender Recognition Act or, expressing her opinion that there should be some spaces that are restricted to women assigned female at birth. However, she can do so without insisting on calling transwomen men. It is the fact that her belief necessarily involves violating the dignity of others which means it is not protected under the Equality Act 2010.”

Peter Daly, of Slater and Gordon, representing Forstater, said: “The significance of this judgment should not be downplayed.

“Had our client been successful, she would have established in law protection for people – on any side of this debate – to express their beliefs without fear of being discriminated against.”
Firma koja je zapošljavala Forstaterovu je vjerovatno razmišljala na sličan način, kontajući da će se stvoriti loša radna atmosfera.
saint_mirad

#10816 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 12/06/2020 01:01 Forstater has been supported by Index on Censorship. Its chief executive, Jodie Ginsberg, has said previously: “From what I have read of [Forstater’s] writing, I cannot see that Maya has done anything wrong other than express an opinion that many feminists share – that there should be a public and open debate about the distinction between sex and gender.”

But in a 26-page judgment released late on Wednesday, Tayler dismissed her claim. “I conclude from … the totality of the evidence, that [Forstater] is absolutist in her view of sex and it is a core component of her belief that she will refer to a person by the sex she considered appropriate even if it violates their dignity and/or creates an intimidating, hostile, degrading, humiliating or offensive environment. The approach is not worthy of respect in a democratic society.”
Sto se tice bioloskog pola samo je absolutist jedini ispravan odgovor. Ima dva pola, ni manje ni vise. Neverovatno da neko misli drugacije, posto postoje samo dva hromozomska para i dve vrste genitalija. Prica o rodu je slozenija jer je socijalni konstukt. Firma je donela odluku koja ce im manje nastetiti u klimi koja trenutno vlada, dok je sama odluka nepravedna u sustini.
dale cooper

#10817 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:59

to si ti

ti nisu po volji.
pa ću ti odgovoriti, a sigurna sam da i sam znaš odgovor, samo ne želiš da budeš crna ovca foruma :mrgreen:

uplićem ih jer kada ih imaš, ne želiš da ih se filuje da sa 5 godina mogu biti drag kvin,
uplićem jer ne želim da rastu u drušvu gdje će umjesto da požele biti piloti, oni požele da mijenjaju spol
dovoljno?
Djeca jednog dana i odrastu.

Ne postaje se ni transgender ni gay osoba zato što te je neko filovao time kroz medije ili ti je neko rekao da je to cool i popularno.
Jer u mnogo mjesta, uključujući i ovu našu sredinu, to niti je poželjno, niti je cool niti je popularno. Ti ljudi su jednostavno tako
rođeni.
saint_mirad

#10818 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Zamisli da neko izjavi da nije binarni sistem absolutist, i da osim nula i jedinica moze imat jos koja brojka. :-D Slicno i sa bioloskim polom, samo je 2 tacan odgovor.
dale cooper

#10819 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 12/06/2020 01:08
dale cooper wrote: 12/06/2020 01:01 Forstater has been supported by Index on Censorship. Its chief executive, Jodie Ginsberg, has said previously: “From what I have read of [Forstater’s] writing, I cannot see that Maya has done anything wrong other than express an opinion that many feminists share – that there should be a public and open debate about the distinction between sex and gender.”

Sto se tice bioloskog pola samo je absolutist jedini ispravan odgovor. Ima dva pola, ni manje ni vise. Neverovatno da neko misli drugacije, posto postoje samo dva hromozomska para i dve vrste genitalija. Prica o rodu je slozenija jer je socijalni konstukt. Firma je donela odluku koja ce im manje nastetiti u klimi koja trenutno vlada, dok je sama odluka nepravedna u sustini.
Biološki da, ali gender identity odnosno rod je nešto drugo. Neko može biti rođen u tijelu muškarca, a da se cijelo svoje odrastanje i dio
odraslog života osjeća kao žena.
saint_mirad

#10820 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 12/06/2020 01:13

Biološki da, ali gender identity odnosno rod je nešto drugo. Neko može biti rođen u tijelu muškarca, a da se cijelo svoje odrastanje i dio
Slazem se, ali se gore kaze "is absolutist in her view of sex", a ne gender. Odnosi se na pol, ne na rod.
DEMONIKA

#10821 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

dale cooper wrote: 12/06/2020 01:08
DEMONIKA wrote: 12/06/2020 00:59

ti nisu po volji.

dovoljno?
Djeca jednog dana i odrastu.

Ne postaje se ni transgender ni gay osoba zato što te je neko filovao time kroz medije ili ti je neko rekao da je to cool i popularno.
Jer u mnogo mjesta, uključujući i ovu našu sredinu, to niti je poželjno, niti je cool niti je popularno. Ti ljudi su jednostavno tako
rođeni.
odrastu
u kakvom okruženju
odrastu i ona zlostavljanja
sva djeca odrastu, treba ih poštediti odrastanja u paklu neznanju i gledanju onoga što ne trebaju vidjeti
očekujem duple aršine :mrgreen:
DEMONIKA

#10822 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

rođeni.
i dođosmo na moje

jer i pedofili su jednostavno tako rođeni
dale cooper

#10823 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 12/06/2020 01:14

Slazem se, ali se gore kaze "is absolutist in her view of sex", a ne gender. Odnosi se na pol, ne na rod.
Da, moram priznati da jeste problematično sastavljeno. Iako ako se tehnički gleda spol se može hirurški promijeniti.

Jedan od argumenata Forstaterove je bio:
"“My belief … is that sex is a biological fact, and is immutable. There are two sexes, male and female. Men and boys are male. Women
and klix are female. It is impossible to change sex. These were until very recently understood as basic facts of life by almost everyone."
saint_mirad

#10824 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 12/06/2020 01:25
saint_mirad wrote: 12/06/2020 01:14

Da, moram priznati da jeste problematično sastavljeno. Iako ako se tehnički gleda spol se može hirurški promijeniti.

Jedan od argumenata Forstaterove je bio:
"“My belief … is that sex is a biological fact, and is immutable. There are two sexes, male and female. Men and boys are male. Women
and klix are female. It is impossible to change sex. These were until very recently understood as basic facts of life by almost everyone."
Pa jah. A sad dobijes otkaz jer izjavis nesto najlogicnije moguce. Ja razumem da neko hoce imati razlicit rodni identitet, cak donekle i one koji insistiraju da je rod spektar (iako to nosi sa sobom beskonacno mnogo rodova), ali se zna sta je bioloski pol. To je hard science, i nema te ideologije koja to moze promeniti tek tako bez da urusi same temelje nauke.
dale cooper

#10825 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

DEMONIKA wrote: 12/06/2020 01:20

rođeni.
i dođosmo na moje

jer i pedofili su jednostavno tako rođeni
Mislim da sam dovoljno rekao o pedofiliji i mojem mišljenju o njoj u prethodnim postovima i ne namjeravam to ponavljati.
Osim da kažem da je to odnos seksualnog predatora sa jedinkom koja nije sposobna da razumije ili da pristanak na jedan
takav odnos.
Post Reply