Promjena karijere

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
lethalthreat

#1 Promjena karijere

Post by lethalthreat »

Pozdrav. Ne pronađoh ništa slično pa ako sam u krivu neka moderatori iskoriste svoje ovlasti :D Zanima me ima li forumaša koji su "udobnost" kancelarija i stolica sa naslonjačima za ruke (silom prilika ili vlastitim izborom) zamijenili nekim manje ili više fizičkim/terenskim poslovima i kakva su iskrena iskustva istih?

Lično poznajem dva slučaja i koliko sam zapazio, po energiji koja isijava iz ljudi, vidim da su se ponovo rodili. Budući da i ja trenutnu karijeru koja je perspektivna ali koja podrazumijeva "4 zida" nekako pokušavam prabaciti online, po glavi mi se provlači misao da više radnog i korisnog vremena želim provoditi vani, u interakciji među ljudima, na terenu, u pokretu isl.

Ako ima neko da podijeli lična iskustva volio bih da promuhabetimo koju. U zdravlje.
Dope_Man

#2 Re: Promjena karijere

Post by Dope_Man »

Nemam takvo iskustvo, moje je bilo zamjena kancelarije u kojoj sam sjedio, u kompaniji od par ljudi, za kompaniju od par stotina samo u centrali, i 5-6 ljudi u kancelariji.

I naravno da je samo to iskustvo bolje, jer je visel ljudi, vise interakcije itd.

Zamjena za neki terenski, ili cak fizicki posao moze svakako donijeti isto. I jos donosi zanimljivost promjene, gdje nisi svaki dan na istom mjestu, u istoj kancelariji, sa istim ljudima. Ali sad, sta jos nosi; eventualno tezi posao, zahebanije dane kad snijeg i kisa zapadnu itd..

Na kraju, ovisi od toga sta zelis raditi. I kancelarija moze bitii zanimljiva ako radis nesto sto te zanima, a itekako je mozes i psovati kad radis nesto sto mrzis. Isto tako je i sa poslovima koji se rade vani. Neko uziva istinski u njima, drugi ih rade jer drugog izbora nemaju i sanjaju da sjede u kancelariji.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3 Re: Promjena karijere

Post by mk ultra »

Ja sam non stop na terenu pitaj sta god hoces :lol:

Ja ti mogu garantovati da se 80% mojih kolega ne bi mjenjalo samnom, elektrotehnika - energetika
Ovih 20% ionako jeste na terenu stalno
Guadalajara

#4 Re: Promjena karijere

Post by Guadalajara »

mk ultra wrote: 10/06/2020 21:01 Ja sam non stop na terenu pitaj sta god hoces :lol:

Ja ti mogu garantovati da se 80% mojih kolega ne bi mjenjalo samnom, elektrotehnika - energetika
Ma pederi...plaše se prašine, ulja i da se malo oznoje...
mk ultra

#5 Re: Promjena karijere

Post by mk ultra »

Guadalajara wrote: 10/06/2020 21:22
mk ultra wrote: 10/06/2020 21:01 Ja sam non stop na terenu pitaj sta god hoces :lol:

Jbg, zena me stalno ruzi kakav hodam
A ja u junu u cizmama na posao :lol:
Guadalajara

#6 Re: Promjena karijere

Post by Guadalajara »

mk ultra wrote: 10/06/2020 21:23
Guadalajara wrote: 10/06/2020 21:22

Jbg, zena me stalno ruzi kakav hodam
A ja u junu u cizmama na posao :lol:
Jes...ali zato vise dozivljaja i akcije na terenu ;-)
CikCikCikPogodi

#7 Re: Promjena karijere

Post by CikCikCikPogodi »

Ja ozbiljno zelim u vatrogasce. Jer ne zelim biti grijac stolice. Sad ce mi brzo krenuti obuka, nadam se da nece neki biti belaja jos zbog ovog "virusa".
Guadalajara

#8 Re: Promjena karijere

Post by Guadalajara »

CikCikCikPogodi wrote: 10/06/2020 21:36 Ja ozbiljno zelim u vatrogasce. Jer ne zelim biti grijac stolice. Sad ce mi brzo krenuti obuka, nadam se da nece neki biti belaja jos zbog ovog "virusa".
Produzi dalje na fax...zastita na radu/zastita od pozara....
mk ultra

#9 Re: Promjena karijere

Post by mk ultra »

Na terenu jest akcija, naucis se na svasta

Sad mi je upaliti auto i otici u bihac ko nekome do ilidze :mrgreen:
Zvuci avantura, i jeste, ali moras biti spreman 100%, voda hrana oprema zamjenska odjeca itd itd, to neko u kanc nikad nece iskusiti... a o slobodi da ne govorim ;-)

Image

Sa dorucka u bos petrovcu
Dope_Man

#10 Re: Promjena karijere

Post by Dope_Man »

mk ultra wrote: 10/06/2020 21:43 Na terenu jest akcija, naucis se na svasta

Zvuci avantura, i jeste, ali moras biti spreman 100%, voda hrana oprema zamjenska odjeca itd itd, to neko u kanc nikad nece iskusiti... a o slobodi da ne govorim ;-)
Pa sad.. to je vec individualno, i stvar nekih drugih faktora. Pola Sarajeva nije vidjelo Vrelo Bosne jer im je Ilidza drugi svijet, a sjesti i voziti se u drugi grad, ili pobogu kanton, je tek pojam za mnoge.

Ja tako zivim otkako imam auto, naravno mimo posla. Svaki vikend u auto i bilo gdje, nista nije predaleko. U auto osnovne namirnice, set odjece ako se pokisne do koze, uvijek par krpa, par flasa vode, jedno vrijeme i vreca za spavanje bila obavezna oprema :lol:

Al ne bi volio da me karijera tjera na to. Vjerovatno bi mi ubilo cejf za voznjom da moram voziti od A do B, pogotovo ako imam limit i nekog ko ce mi drzati lekciju ako nisam tamo na vrijeme.
mk ultra

#11 Re: Promjena karijere

Post by mk ultra »

Dope_Man wrote: 10/06/2020 21:47
mk ultra wrote: 10/06/2020 21:43 Na terenu jest akcija, naucis se na svasta

Pa sad.. to je vec individualno, i stvar nekih drugih faktora. Pola Sarajeva nije vidjelo Vrelo Bosne jer im je Ilidza drugi svijet, a sjesti i voziti se u drugi grad, ili pobogu kanton, je tek pojam za mnoge.

Ja tako zivim otkako imam auto, naravno mimo posla. Svaki vikend u auto i bilo gdje, nista nije predaleko. U auto osnovne namirnice, set odjece ako se pokisne do koze, uvijek par krpa, par flasa vode, jedno vrijeme i vreca za spavanje bila obavezna oprema :lol:

Al ne bi volio da me karijera tjera na to. Vjerovatno bi mi ubilo cejf za voznjom da moram voziti od A do B, pogotovo ako imam limit i nekog ko ce mi drzati lekciju ako nisam tamo na vrijeme.
Kad sam tek pocinjao, u prvoj firmi je bilo tako
Druga firma malo drugacije, ali slicno
Sad u ovoj, prilicno sam slobodan ali nakon 3ipo godine, sam sebi dogovaram, slabo se ko petlja, povjerenje na 100%, ali to se mora izboriti...

Uhodas se, znas tacno koliko ti vremena treba, u bihacu u 8, u 4i20 se krece, 8:00 na lokaciji, tako i za sve ostalo, znas u minut kolilo ti treba... najgore mi je kad imam sebi isplanirano, i onda te zovne ima belaj negdje promjeni rutu idi tamo

U drugoj firmi su mi jednom tako, isao 2 dana Bihac Cazin VK, nocenje u Krupi, drugi dan opet Bihac Sanski Most Prijedor i na pola puta između jajca i d vakufa vrati me u Ledo u Ramiće, trebalo nesto da se pusti, otvarala se hladnjaca. Jebo sam mu tad sve po spisku, za 7 dana sam otisao iz te firme.

A sad u ovoj na pocetku nekad, imao kolegu asmaticara nije mogao da spava nigdje, pogotovo ne u motelu

Zamisli u 15do5 iz sarajeva
Bihac, Cazin, VK, Bos Krupa, Sanski Most, Kljuc, u svakom od ovih mjesta po 45min posla, u sarajevu u 18:45
Naredni dan, 6:00 Sarajrvo Jajce Bugojno Livno Tomislav Prozor Sarajevo, i dođeš u jebeni prozor nema frajera nije tu danas iako je imao najavu :lol:

Zato u zadnje vrijeme idem skoro iskljucivo sam, brze ide, niko me ne pegla, stani da jedemo, da ovo da ono :D
lethalthreat

#12 Re: Promjena karijere

Post by lethalthreat »

mk ultra wrote: 10/06/2020 21:43
Image

Sa dorucka u bos petrovcu
Beton lokacija za smlatiti prvi dnevni obrok, pa u radne pobjede :D :thumbup:
lethalthreat

#13 Re: Promjena karijere

Post by lethalthreat »

CikCikCikPogodi wrote: 10/06/2020 21:36 Ja ozbiljno zelim u vatrogasce. Jer ne zelim biti grijac stolice. Sad ce mi brzo krenuti obuka, nadam se da nece neki biti belaja jos zbog ovog "virusa".
:thumbup: Dobar izbor, nadam se da te korona neće zaustaviti u naumu. Ja također razmatram nešto slično, međutim zbog većih beneficija konkretno mi je cilj Njemačka. Ako ne direktno zaposlenje onda preko Ausbildunga koliko mi to (ne)poznavanje jezika (B1 nivo) dozvoli.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14 Re: Promjena karijere

Post by konektovan »

Koliko ti je godina??? :mrgreen: Ne znam je li mislis u profesionalce ili dobrovoljce,....razliciti su uslovi od zemlje do zemlje.. :mrgreen:
CikCikCikPogodi

#15 Re: Promjena karijere

konektovan wrote: 12/06/2020 10:25
Koliko ti je godina??? :mrgreen: Ne znam je li mislis u profesionalce ili dobrovoljce,....razliciti su uslovi od zemlje do zemlje.. :mrgreen:
zavrsio fakultet, ali ne zelim u BiH, ja koliko znam oni debili su obustavili obuku u KS-u.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16 Re: Promjena karijere

Post by konektovan »

CikCikCikPogodi wrote: 12/06/2020 10:36
zavrsio fakultet, ali ne zelim u BiH, ja koliko znam oni debili su obustavili obuku u KS-u.
Ma nisu oni obustavili. Veliki je deficit u ljudstvu, morace primiti dosta ljudi ako misle da funkcionise PVB. Sad je CZ glavni i odgovorni urednik. Ja ne znam da li si upoznat, ali ako hoces da se recimo, zaposlis u PVB grada Sarajevo, poslije raspisanog konkursa nakon kojeg te izaberu, ides cini mi se na 6 mjeseci obuku, i onda nakon toga ide polaganje za profesionalnog vatrogasca. Ta obuka ti ne garantuje da ces dobiti posao, jer je isti rezervisan za sinove i ostalu rodbinu. :mrgreen:
necko_hz

#17 Re: Promjena karijere

Post by necko_hz »

lethalthreat wrote: 10/06/2020 10:14 Pozdrav. Ne pronađoh ništa slično pa ako sam u krivu neka moderatori iskoriste svoje ovlasti :D Zanima me ima li forumaša koji su "udobnost" kancelarija i stolica sa naslonjačima za ruke (silom prilika ili vlastitim izborom) zamijenili nekim manje ili više fizičkim/terenskim poslovima i kakva su iskrena iskustva istih?

Lično poznajem dva slučaja i koliko sam zapazio, po energiji koja isijava iz ljudi, vidim da su se ponovo rodili. Budući da i ja trenutnu karijeru koja je perspektivna ali koja podrazumijeva "4 zida" nekako pokušavam prabaciti online, po glavi mi se provlači misao da više radnog i korisnog vremena želim provoditi vani, u interakciji među ljudima, na terenu, u pokretu isl.

Ako ima neko da podijeli lična iskustva volio bih da promuhabetimo koju. U zdravlje.
Pozdrav, evo da se nađemo i na vanteniskoj temi. :mrgreen:

Kod mene je situacija bila obrnuta, budući da sam započinjao sa fizičkim radom, a završio u kancelariji. Redom, pošumljavanje, čuvarenje, ugranja blindo vrata, građevina, renoviranje stanova, da bi na kraju završio na sportskom novinarstvu.

Okusio sam obje strane i obje imaju svojih prednosti i mana, naravno, u zavisnosti o kojem se terenskom i kancelarijskom poslu radi, a također i od karakternih osobina osobe. Jebiga, nekome ko je navikao biti u pokretu i ko voli raditi sa ljudima, kancelarija može biti prilično teška, statičan je posao i monoton za takve osobe. Drugima opet pruža priliku da budu u svojoj komfornoj zoni i koriste potencijal, kakav god on bio.

Lično, volim svoj posao, volim pisati, ali volim i 'potegnuti' fizički, a da mi fali više fizičkog nego umnog rada, fali itekako. Kao neko ko uglavnom trenira čitav život, uživao sam radeći i fizičke poslove jer sam i njih gledao kao neku vrstu treninga i izazova, te sam ih sa takvom percepcijom mogao raditi i biti zadovoljan. Nekad je sve stvar percepcije. Da li bi ih radio sada, odnosno kancelariju zamijenio njima? Možda, ali samo ako je kvalitetno plaćeno, dakle, negdje u inostranstvu.

U svakom slučaju, nije lako promijeniti komfornu zonu i preuzeti rizik, ali nekad je neophodno. Upoznaj sebe, analiziraj šta ti odgovara više i donesi odluku na osnovu toga. Sretno. :thumbup:
CikCikCikPogodi

#18 Re: Promjena karijere

konektovan wrote: 12/06/2020 10:46
CikCikCikPogodi wrote: 12/06/2020 10:36

Ma nisu oni obustavili. Veliki je deficit u ljudstvu, morace primiti dosta ljudi ako misle da funkcionise PVB. Sad je CZ glavni i odgovorni urednik. Ja ne znam da li si upoznat, ali ako hoces da se recimo, zaposlis u PVB grada Sarajevo, poslije raspisanog konkursa nakon kojeg te izaberu, ides cini mi se na 6 mjeseci obuku, i onda nakon toga ide polaganje za profesionalnog vatrogasca. Ta obuka ti ne garantuje da ces dobiti posao, jer je isti rezervisan za sinove i ostalu rodbinu. :mrgreen:
Zato su oni uveli onaj zakon za policiju da samo mogu sa odredenih fakulteta konkuririsati. To je velika glupost koja ce im se vremenom odbiti od glavu. Ali to sluzi samo onim podobnim sto kupe ocjene sa 100 maraka u indexu. Ja bi volio u policiju. Ali fazon nije fakultet u tom poslu, nego te treba nauciti onaj koji ti drzi teoretska predavanja, na tebi je da to naucis I primjenis kasnije. Ne znam kako to ide u KS-u, ja sam gledao samo za Veliku Britaniju, Kanadu i Ameriku jer sam izgubio interesovanje za BiH zbog tog zakona. U tim država na akademijama imaju svaki sedam dana ispit iz teorije, imaju dva pokusaja ko fakulteti jer se tako nastava svrstava ko visoko obrazovanje.
Samo na one sto se bave prirodom i ekologijom imaju prednost imaju "prednost" oni sa diplomom iz biologije i nauka koji se vezu za to. Ali opet je na njima hoce li uciti za testove na akademijama. Ti mozes doći zainteresirani a nemas pojma o biologiji i ekologiji, ali ako se zadas i naucis, mozes bolji biti od ovi sto su potrosili tri-cetri godine zivota da dobiju diplomu. To je ključna razlika izmedu sistema koji ti pruze priliku, jer računaju na to da ti mozda imas talenat i strast prema tome koji nisi otkrio.
Zato cu ja otici gdje mi sistem pruza priliku.

Pa gledam u Americi i Kanadi svake godine sve vise i vise drzava i gradova dopusta ljudima koji nemaju drzavljanstvo da apliciraju u policiju, cak su neke drzavne sluzbe i agencije, pocele to dopustati, jer budale njihove sve manje boce da rade te poslove. A onda se njihove budale zale sto sve vise stranaca radu te poslove. Jednostavno njihovi politicari pa cak i konzervativni skontali da ima vise imigranata koji vole njihove drzave i zele da pomognu i stite svoje zajednice i drzavu.
lethalthreat

#19 Re: Promjena karijere

Post by lethalthreat »

necko_hz wrote: 12/06/2020 10:49 Pozdrav, evo da se nađemo i na vanteniskoj temi. :mrgreen:
Pozdrav druže, vala baš, kada već nema prebacivanja žute loptice i nerviranja oko iste, na nešto se tastatura trošiti mora :D

Baš sve kako si naveo, sve zavisi od percepcije, neko jednostavno voli tu ljusku oko sebe i odlično se snalazi u njoj. I svaka im čast na tome. Neko baš totalno obrnuto, ja nekako sebe posmatram između u međuzoni, drago mi je raditi i jedno i drugo i teško se odreći benefita koje donosi i jedna i druga strana. Mada više naginjem toj nekoj slobodi, barem u zadnje vrijeme.

Evo moj slučaj: radio sam davno u jednoj maloj štampariji u kojoj je računar bio doslovno u špajzu, teško je bilo i doći do njega a kamoli biti kreativan i produktivan. A dio posla je podrazumijevao i terenski obilazak i montiranje štampanih materijala. Meni barem lično je to bio sjajan doživljaj, nakratko pobjeći od te komore i million mailova/telefonskih poziva/sastanaka i otputovati negdje, ručati u restoranu, prespavati u motelu u drugom gradu, upoznati se sa gomilom drugih ljudi, uvezati se i ostvariti kontakte I sl. Jednostavno se resetovati. Fizički umor je bio prisutan ali stanje uma i osjećaj većeg zadovoljstva potpuno drugačije, ne znam kako da to objasnim. A budući da sam i ja rekreativno u trenažnom procesu nije mi bilo teško “potegnuti” mada nije bilo baš na nivou bauštele ali svejedno.

Ja razmišljam u smjeru nastavka usavršavanja u trenutnoj kreativnoj struci ali s vremenom da to bude neka freelance varijanta a terenski rad kao full-time opcija. Win-win situacija. Naravno sve ovo pokušavam ostvariti van granica. Uvijek sam sebe i zamišljao da radim 2 posla i tjeram se na konstantni napredak i usavršavanje. Koliko je to ispravan način razmišljanja, vrijeme će reći :D

U zdravlje, hvala ti što si se javio i prenio svoje iskustvo. BTW hoće li biti išta od sezone?
Seyfo

#20 Re: Promjena karijere

Post by Seyfo »

Ljudi zanemaruju socijalni kontekst, povezan sa porodičnom situacijom i godinama. Naročito vezano za višednevna putovanja.

Ako je osoba single ili nije u braku, onda je odlično i poželjno putovati na više dana, biti odsutan, na putu. To naravno ima svoje prednosti, naročito kad je čovjek mlad/mlada.

Međutim, nakon što se zasnuje porodica, i dođu djeca, sve se naizvrat promijeni. Postaje teže izbivati od kuće, jer neko mora da pokriva obaveze oko djece. Kada djeca poodrastu, uslovi se opet vraćaju na staro i izbivanje je više moguće.

Eh sad, da li nekome odgovara u toku radnog dana da je više u kancelariji ili na terenu...teško je reći. Meni je kad sam tek počeo raditi mnoooogo više odgovarao terenski rad, ali vremenom mi je dosadio i sad ga izbjegavam.

Ako je lijepo vrijeme, svak bi htio raditi vani ali ako nije, onda bi svak želio pobjeći u kancelariju.
Post Reply