Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...
- Maraschino
#1201 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ne trebaju nam Kinezi nista davati samo kladionicare posteno oporezovati.
- BHCluster
#1202 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Gdje ces to kad Gordana Tadić uzima kiriju od kladionice.Maraschino wrote: ↑08/06/2020 01:28 Ne trebaju nam Kinezi nista davati samo kladionicare posteno oporezovati.
- spreca
#1203 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Maraschino wrote: ↑08/06/2020 01:28 Ne trebaju nam Kinezi nista davati samo kladionicare posteno oporezovati.
- Point.
#1204 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Gledaj ovih rajčicara al su se raspisali. 
-
Novak20
#1205 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Šuplje budžetske vreće neće pokrpati ni naftni izvori ni porez na privatne kladionice od 90 %.
Zašto bi netko plaćao 30, 50, 90 % poreza sistemu u kojem samo jedan rudnik duguje zdravstvu 50 milijuna, PIO/MIO 100 milijuna KM ?
- BHCluster
#1206 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ti rudnici su gradili ovu drzavu
-
Novak20
#1207 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Državu su gradili i Hidrogradnja, Energoinvest, Krivaja i more drugih firmi koje nisu izdržale pretvorbu u stranačku ustanovu za kupovinu socijalnog mira i odanosti stranci SDA. Iz prostog razloga što je interes tajkuna bio da se te firme unište i privatiziraju. Klao se vol radi kile mesa.
Rudnici su druga priča. Skoro da nemaju što ponuditi osim problema, dugova, viška radnika i iscrpljenih zaliha nakon stogodišnje proizvodnje. Dužni su državi, dužni su dobavljačima, ne plaćaju koncesije, broj radnika se paraktično ne smanjuje i barem 1/3 ako ne i više je višak koji može dobiti otkaz bez ikakvih problema po proizvodnju.
Sve njihove dugove namiruje netko drugi, a oni su zajedno sa SDA prisiljeni igrati ovu uhodanu političko-ekonomsku igru koja u principu potkopava državu. Kako je potkopava ? Pa za 50 milijuna duga samo jednog RMU svaki dom zdravlja u Zenici je mogao imati CT, MR, dijalizu, a medicinsko osoblje veće plaće. Elektroprivreda im avansno isplaćuje sredstva, ulaže i potkopava sebe jer nema sredstava za gradnju novih zamjenskih blokova ili za ekološke investicije tipa denitrifikacije i odsumporavanja. PIO/MIO također su žrtve ovakvog poslovanja koje je dograđeni relikt socijalizma u pogledu uplitanja politike u poslovanje.
Iz tog razloga nitko nije i neće završiti u prdekani koliko god da izvuče iz rudnika za sebe.
Sve to ne čini BiH jačom ili boljom za život mladih koji bježe na Zapad, Istok, Sjever i Jug.
Kladionice su oporezovane kao i svi drugi, plaćaju se nekakve naknade i porezi na dobitak. Valjda.
Problem je što se nitko od bošnjačkih tajkuna nije našao u tom "biznisu" koji je porez na budale. I ja mislim da privatne kladionice treba dodatno oporezovati ali čemu ? Da rudnici u sprezi sa bošnjačkom politikom mogu nastaviti sa ovakvim "poslovanjem".
Pošteno bi bilo da hrvatska politika od bošnjačke traži da riješi problem šupljih rudnika dužnih državi, a onda da usvoje nove zakone u oblasti igara na sreću i klađenja kojim bi se regulirale naknade toj istoj državi.
- BHCluster
#1208 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Kad neide kako si zamislio onda udrobis jos sta god, pa kad si kod Energoinvesta, pa isti je stvorio Aluminij pa sta HDZ uradi? Da skratim kad pogledas po kantonima ko sta uplati poreza a gdje je najvise povrata istog bude ti odmah jasno sta je supljo u ovoj drzavi. Sta to kladionice proizvode znam da glavna tuziteljica Gordana Tadic im iznamljuje poslovni prostor medjutim kakve koristi drustvo od istih mi?Novak20 wrote: ↑08/06/2020 22:40Državu su gradili i Hidrogradnja, Energoinvest, Krivaja i more drugih firmi koje nisu izdržale pretvorbu u stranačku ustanovu za kupovinu socijalnog mira i odanosti stranci SDA. Iz prostog razloga što je interes tajkuna bio da se te firme unište i privatiziraju. Klao se vol radi kile mesa.
Rudnici su druga priča. Skoro da nemaju što ponuditi osim problema, dugova, viška radnika i iscrpljenih zaliha nakon stogodišnje proizvodnje. Dužni su državi, dužni su dobavljačima, ne plaćaju koncesije, broj radnika se paraktično ne smanjuje i barem 1/3 ako ne i više je višak koji može dobiti otkaz bez ikakvih problema po proizvodnju.
Sve njihove dugove namiruje netko drugi, a oni su zajedno sa SDA prisiljeni igrati ovu uhodanu političko-ekonomsku igru koja u principu potkopava državu. Kako je potkopava ? Pa za 50 milijuna duga samo jednog RMU svaki dom zdravlja u Zenici je mogao imati CT, MR, dijalizu, a medicinsko osoblje veće plaće. Elektroprivreda im avansno isplaćuje sredstva, ulaže i potkopava sebe jer nema sredstava za gradnju novih zamjenskih blokova ili za ekološke investicije tipa denitrifikacije i odsumporavanja. PIO/MIO također su žrtve ovakvog poslovanja koje je dograđeni relikt socijalizma u pogledu uplitanja politike u poslovanje.
Iz tog razloga nitko nije i neće završiti u prdekani koliko god da izvuče iz rudnika za sebe.
Sve to ne čini BiH jačom ili boljom za život mladih koji bježe na Zapad, Istok, Sjever i Jug.
Kladionice su oporezovane kao i svi drugi, plaćaju se nekakve naknade i porezi na dobitak. Valjda.
Problem je što se nitko od bošnjačkih tajkuna nije našao u tom "biznisu" koji je porez na budale. I ja mislim da privatne kladionice treba dodatno oporezovati ali čemu ? Da rudnici u sprezi sa bošnjačkom politikom mogu nastaviti sa ovakvim "poslovanjem".
Pošteno bi bilo da hrvatska politika od bošnjačke traži da riješi problem šupljih rudnika dužnih državi, a onda da usvoje nove zakone u oblasti igara na sreću i klađenja kojim bi se regulirale naknade toj istoj državi.
- spreca
#1209 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
opljackale i osiromasile narod.....citam na klixu da ih u RS jebu bez vazelina ali najsmjesnije je sto oni sebe racunaju kao vazne privrednike i kazu da zaposljavaju hiljadu ljudi
-
Novak20
#1210 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Energoinvest je stvorio i Energopetrol pa što SDA uradi ?BHCluster wrote: ↑08/06/2020 23:02
Kad neide kako si zamislio onda udrobis jos sta god, pa kad si kod Energoinvesta, pa isti je stvorio Aluminij pa sta HDZ uradi? Da skratim kad pogledas po kantonima ko sta uplati poreza a gdje je najvise povrata istog bude ti odmah jasno sta je supljo u ovoj drzavi. Sta to kladionice proizvode znam da glavna tuziteljica Gordana Tadic im iznamljuje poslovni prostor medjutim kakve koristi drustvo od istih mi?
Aluminij je propao zbog pljačke i duga od 400 milijuna. U tom dugu je 10 milijuna duga F BiH dok rudnici ne propadaju iako su samo tri rudnika F BiH dužni (porez, zdravstvo, PIO/MIO) 500 milijuna. Svođenje rudnika na ekonomsko poslovanje debelo i direktno bi pogodilo zaposlene u njima, a indirektno SDA i ovu politiku "rahat patnje".
Kladionice proizvode ovisnike i budale ali nisu zabranjene. Daleko od toga da branim kladioničare. Meni ne trebaju jer se ne kladim. Neka im F BiH uzme i 50 % zarade dodatnim porezima, opet nije dovoljno da namiri ono što kroz rudnike curi. Zašto da netko plaća duple namete dok ih netko drugi ne plaća nikako ?
https://www.abcportal.info/novosti/busi ... i-bih-zivi
Tako je 13 kladionica s područja Federacije BiH u 2018. godini od igrača zaprimilo blizu 1,72 milijarde KM uplata, a igračima isplatilo 1,50 milijardi KM dobitaka. To znači da je kladionicama ostalo blizu 225 milijuna KM prihoda (razlika između uplata i isplata), od čega su dalje državi plaćane naknade, porezi, takse, doprinosi i ostali nameti, poslije čega je djelatnost igara na sreću ostvarila ukupnu dobit u 2018. godini u iznosu od blizu 76 milijuna KM, što podjeljeno na 13 priređivača dođe u prosjeku oko 5,8 milijuna KM po priređivaču (kladionici), s tim da je netko, naravno, poslovao u većem, neko u manjem plusu, a neki i u minusu. Međutim, ova brojka od 76 milijuna KM dobiti djelatnosti igara na sreću u 2018. godini, a koju može potvrditi i Porezna uprava FBiH, daleko je od namjerno napuhane laži o zaradi od 1,7 milijardi KM. No, do pravog šokantnog podatka tek dolazimo. I dok je 13 kladionica u FBIH u 2018. godini, uz sve preuzete tržišne i poslovne rizike, oko 5.500 zaposlenih i oko 2.400 poslovnih prostora, zaradilo 76 milijuna KM, država, tj. Federacija BiH, je bez ikakvih rizika, ulaganja i uz konstantnu represiju prema tim istim priređivačima, od njihovog poslovanja zaradila 72 milijuna KM. Tako da dolazimo do logičnog zaključka da je ovdje najbolje držati državu. Nemate nikakvih rizika ni ulaganja, a zarada je sigurna, rekao je direktor kladionica Premier Krešo Vukoja za klix.ba
by spreca » 09/06/2020 07:4
opljackale i osiromasile narod.....citam na klixu da ih u RS jebu bez vazelina ali najsmjesnije je sto oni sebe racunaju kao vazne privrednike i kazu da zaposljavaju hiljadu ljudi...spremaju i tuzbu u ameriku
.......a bez rudnika bi nas majorizirani sjedio u mraku ili uz petrolejku i svEcu
Što je kriza veća, ljudi se više klade u nadi da će nešto promijeniti njihov život. Nisu kladionice opljačkale i osiromašile narod nego rat, tranzicija i tri decenije ove i ovakve nakaradne politike i sistema.
Struje uvijek ima, a ja je uvijek mogu platiti. Nakon što se svakako zastarjela postrojenja za desetak godina istroše do maksimuma, uz ovakvu politiku i balast rudnika u termoenergetskom sektoru, ugalj ili struja će dolaziti iz uvoza.
- SaraFina
#1211 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Kod susjeda se priča o nekoj izdaji Čovićevoj u vezi Mostara. Ima li ko kakvih konkretnih saznanja? BHCluster???
Ako zbilja bude pomaknuo se jedan korak, trebamo napraviti posao. Stolac recimo sav da se slije u Mostar. I glasa. Koliko sam upoznata većina ih radi u Mostaru, školuju djecu i sl.
Koliko Bošnjaka ima? I onda okolina. I sira okolina. Konjičani, Jablanica. Pa i Sarajlije koje imaju mogucnosti.
Ne smiju se Bošnjaci Hercegovine pustiti niz Neretvu. Figurativno.
A Mostar je bedem odbrane od HDZ kriminalne hobotnice.
Znači mjesto prebivanja promijeniti.
Neće Ljubo vladati kao Tito. Do smrti.
I treba temu ekstra otvoriti, da planove pravimo
Ako zbilja bude pomaknuo se jedan korak, trebamo napraviti posao. Stolac recimo sav da se slije u Mostar. I glasa. Koliko sam upoznata većina ih radi u Mostaru, školuju djecu i sl.
Koliko Bošnjaka ima? I onda okolina. I sira okolina. Konjičani, Jablanica. Pa i Sarajlije koje imaju mogucnosti.
I treba temu ekstra otvoriti, da planove pravimo
-
zposao
#1212 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
SaraFina wrote: ↑09/06/2020 09:01 Kod susjeda se priča o nekoj izdaji Čovićevoj u vezi Mostara. Ima li ko kakvih konkretnih saznanja? BHCluster???
I treba temu ekstra otvoriti, da planove pravimo![]()
- SaraFina
#1213 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
zposao wrote: ↑09/06/2020 13:10SaraFina wrote: ↑09/06/2020 09:01 Kod susjeda se priča o nekoj izdaji Čovićevoj u vezi Mostara. Ima li ko kakvih konkretnih saznanja? BHCluster???
I treba temu ekstra otvoriti, da planove pravimo![]()
propali ti planovi na temi "feminizam" pa došla na siguran teren opet krojiti genijalne planove. Sreca tvoja ExNihilo ne zalazi u ove kutke foruma
![]()
Ma jok. Nego nisam ja za onih rasprava. Ja jesam muškobanjasta i brkata feministica. Malena i debela. Masne kose i loseg tena.
No one teme vode sofisticiranije predstavnice zenskog roda i feministice. Ja sam za ovih više. Njezna ko traktor.
Zenska solidarnost. A i zene sam dovela do toga da se neugodno osjećaju radi mog bezobrazluka
-
zposao
#1214 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ne valja ti to. Ne znam šta bi drugo rekao nego mijenjaj intereseSaraFina wrote: ↑09/06/2020 13:13 Ma jok. Nego nisam ja za onih rasprava. Ja jesam muškobanjasta i brkata feministica. Malena i debela. Masne kose i loseg tena.
No one teme vode sofisticiranije predstavnice zenskog roda i feministice. Ja sam za ovih više. Njezna ko traktor.bez takta i hirovita.
Zenska solidarnost. A i zene sam dovela do toga da se neugodno osjećaju radi mog bezobrazluka![]()
- SaraFina
#1215 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Koje? Feminističke? Spol? Srce bosansko ko Igman. Na tenk bi tandzarom. Kad mi dodje..zposao wrote: ↑09/06/2020 13:57Ne valja ti to. Ne znam šta bi drugo rekao nego mijenjaj intereseSaraFina wrote: ↑09/06/2020 13:13 Ma jok. Nego nisam ja za onih rasprava. Ja jesam muškobanjasta i brkata feministica. Malena i debela. Masne kose i loseg tena.
No one teme vode sofisticiranije predstavnice zenskog roda i feministice. Ja sam za ovih više. Njezna ko traktor.bez takta i hirovita.
Zenska solidarnost. A i zene sam dovela do toga da se neugodno osjećaju radi mog bezobrazluka![]()
![]()
- BHCluster
#1216 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Svi oni sto su bilo kakvu stetu najeli drzavi u prdekanu bez obzira ko ili tko je. Razlika izmedju kladionice i rudnika je da rudnik prizvede nesto sto se kasnije moze preraditi u nesto drugo i tako a kladionica nista osim onoga sto si naveo.Novak20 wrote: ↑09/06/2020 08:49Energoinvest je stvorio i Energopetrol pa što SDA uradi ?BHCluster wrote: ↑08/06/2020 23:02
Kad neide kako si zamislio onda udrobis jos sta god, pa kad si kod Energoinvesta, pa isti je stvorio Aluminij pa sta HDZ uradi? Da skratim kad pogledas po kantonima ko sta uplati poreza a gdje je najvise povrata istog bude ti odmah jasno sta je supljo u ovoj drzavi. Sta to kladionice proizvode znam da glavna tuziteljica Gordana Tadic im iznamljuje poslovni prostor medjutim kakve koristi drustvo od istih mi?
Aluminij je propao zbog pljačke i duga od 400 milijuna. U tom dugu je 10 milijuna duga F BiH dok rudnici ne propadaju iako su samo tri rudnika F BiH dužni (porez, zdravstvo, PIO/MIO) 500 milijuna. Svođenje rudnika na ekonomsko poslovanje debelo i direktno bi pogodilo zaposlene u njima, a indirektno SDA i ovu politiku "rahat patnje".
Kladionice proizvode ovisnike i budale ali nisu zabranjene. Daleko od toga da branim kladioničare. Meni ne trebaju jer se ne kladim. Neka im F BiH uzme i 50 % zarade dodatnim porezima, opet nije dovoljno da namiri ono što kroz rudnike curi. Zašto da netko plaća duple namete dok ih netko drugi ne plaća nikako ?
https://www.abcportal.info/novosti/busi ... i-bih-ziviTako je 13 kladionica s područja Federacije BiH u 2018. godini od igrača zaprimilo blizu 1,72 milijarde KM uplata, a igračima isplatilo 1,50 milijardi KM dobitaka. To znači da je kladionicama ostalo blizu 225 milijuna KM prihoda (razlika između uplata i isplata), od čega su dalje državi plaćane naknade, porezi, takse, doprinosi i ostali nameti, poslije čega je djelatnost igara na sreću ostvarila ukupnu dobit u 2018. godini u iznosu od blizu 76 milijuna KM, što podjeljeno na 13 priređivača dođe u prosjeku oko 5,8 milijuna KM po priređivaču (kladionici), s tim da je netko, naravno, poslovao u većem, neko u manjem plusu, a neki i u minusu. Međutim, ova brojka od 76 milijuna KM dobiti djelatnosti igara na sreću u 2018. godini, a koju može potvrditi i Porezna uprava FBiH, daleko je od namjerno napuhane laži o zaradi od 1,7 milijardi KM. No, do pravog šokantnog podatka tek dolazimo. I dok je 13 kladionica u FBIH u 2018. godini, uz sve preuzete tržišne i poslovne rizike, oko 5.500 zaposlenih i oko 2.400 poslovnih prostora, zaradilo 76 milijuna KM, država, tj. Federacija BiH, je bez ikakvih rizika, ulaganja i uz konstantnu represiju prema tim istim priređivačima, od njihovog poslovanja zaradila 72 milijuna KM. Tako da dolazimo do logičnog zaključka da je ovdje najbolje držati državu. Nemate nikakvih rizika ni ulaganja, a zarada je sigurna, rekao je direktor kladionica Premier Krešo Vukoja za klix.baby spreca » 09/06/2020 07:4
opljackale i osiromasile narod.....citam na klixu da ih u RS jebu bez vazelina ali najsmjesnije je sto oni sebe racunaju kao vazne privrednike i kazu da zaposljavaju hiljadu ljudi...spremaju i tuzbu u ameriku
.......a bez rudnika bi nas majorizirani sjedio u mraku ili uz petrolejku i svEcu
![]()
Što je kriza veća, ljudi se više klade u nadi da će nešto promijeniti njihov život. Nisu kladionice opljačkale i osiromašile narod nego rat, tranzicija i tri decenije ove i ovakve nakaradne politike i sistema.
Struje uvijek ima, a ja je uvijek mogu platiti. Nakon što se svakako zastarjela postrojenja za desetak godina istroše do maksimuma, uz ovakvu politiku i balast rudnika u termoenergetskom sektoru, ugalj ili struja će dolaziti iz uvoza.
-
zposao
#1217 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
A razlika između rudnika i fabrike duhana?
- BHCluster
#1218 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
-
zposao
#1219 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ako su profitabilna ekonomska grana državi i građanima, da li ih treba zbog "morala" uništiti?
Isto bi mogli i o tvornici alkoholnih pića...itd
- BHCluster
#1220 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Imal li nekakvih drugi negativni efekata konzumiranje duhanskih proizvoda osim "moralnih"? Da li onda trebamo da legalizujemo teske droge, prostituciju, ropstvo, uklonimo ogranicenja na poluciju zraka vode itd sve u svrhu profita?
-
Novak20
#1221 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
De mi reci zašto onda nitko iz rudnika za sve ove godine nije otišao u prdekanu osim Kukića ??? Jesu li to svi pošteni ili je država predvođena SDA dozvolila pljačku i dugovanja u kupovini socijalnog mira. Mandat za mandat.
Ovome "nema štete za državu" sam se davno smijao kada je lik prodao ekonomiju i zemljište KPD Zenica 1/1 u Begovom Hanu za 1 KM/m2, njegov sin uradio i masno naplatio projekte, a on izdao odobrenja za građenje. Našao vještaka koji je ustvrdio da "nema štete za državu" i lika oslobodili.
E takva je stvar sa svim direktorima svih naših rudnika i likovima oko njih. Oni koji žive u rudarskim mjestima znaju što pišem i znaju koliko je koji od rukovodstva "dobar".
Floskula "u prdekanu" ovdje ne pomaže.
Druga stvar, kladionica posluje pozitivno, rudnici negativno. Aluminij je proizvodio korisnu stratešku sirovinu za izvoz pa je zbog dugovanja i lopovluka propao. Još se ne zna da li je za sobom povukao EP HB.
Ista stvar je sa rudnicima čiji se dugovi i pored financijskih injekcija gomilaju. Skoro svaki mjesec EP BiH zbog politike, a ne interesa, otpiše rudnicima 4-5 milijuna avansnih uplata. Pa .ebo takvu proizvodnju u tržišnoj privredi. Jeftinije je uvoziti ugalj i pametnije je spašavati normalnu EP nego neizlječive rudnike.
Hrvatska politika je glupa ako ne udari koji put SDA u ovaj političko-ekonomski plexus.
- BHCluster
#1222 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Novak20 wrote: ↑09/06/2020 20:29De mi reci zašto onda nitko iz rudnika za sve ove godine nije otišao u prdekanu osim Kukića ??? Jesu li to svi pošteni ili je država predvođena SDA dozvolila pljačku i dugovanja u kupovini socijalnog mira. Mandat za mandat.
Ovome "nema štete za državu" sam se davno smijao kada je lik prodao ekonomiju i zemljište KPD Zenica 1/1 u Begovom Hanu za 1 KM/m2, njegov sin uradio i masno naplatio projekte, a on izdao odobrenja za građenje. Našao vještaka koji je ustvrdio da "nema štete za državu" i lika oslobodili.![]()
E takva je stvar sa svim direktorima svih naših rudnika i likovima oko njih. Oni koji žive u rudarskim mjestima znaju što pišem i znaju koliko je koji od rukovodstva "dobar".
Floskula "u prdekanu" ovdje ne pomaže.
Druga stvar, kladionica posluje pozitivno, rudnici negativno. Aluminij je proizvodio korisnu stratešku sirovinu za izvoz pa je zbog dugovanja i lopovluka propao. Još se ne zna da li je za sobom povukao EP HB.
Ista stvar je sa rudnicima čiji se dugovi i pored financijskih injekcija gomilaju. Skoro svaki mjesec EP BiH zbog politike, a ne interesa, otpiše rudnicima 4-5 milijuna avansnih uplata. Pa .ebo takvu proizvodnju u tržišnoj privredi. Jeftinije je uvoziti ugalj i pametnije je spašavati normalnu EP nego neizlječive rudnike.
Hrvatska politika je glupa ako ne udari koji put SDA u ovaj političko-ekonomski plexus.
Znaci rudnici nisu problem nego direktori istih i nije SDA dozvolila pljacku nego je upravo SDA ta koja je predvodila pljacku a hrvatska politika nema sta udarati kad je saucesnik u toj pljacki. Sto se tice kladionica sam si napisao da proizvode ovisnike i budale i da sto je kriza veca, ljudi se vise klade u nadi da ce nesto promijeniti njihov zivot, naci kladionice prave jos vecu sirotinju. Pogledaj samo neke banalne nacine na koje se moze laHko upumpati kapital u lokalnu zajednicu a to je voda iz Buskog jezera 15 mil KM ceka na naplatu mejutim nista.
...posljednjih dana se agresivno oglašava ALIPS. Iza ove skrećenice krije se Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću, a iza asocijacije tri kladionice: Mozzart, Meridian i Premier.
ALIPS tvrdi da se zatvara 200 kladionica i da će brojni uposlenici ostati bez posla. No prešućuju činjenicu da će se prihodi u budžetu RS povećati za oko 60 miliona KM. Uostalom, kako vlasnici kladionica brinu za uposlenike, najbolje govori primjer članice ALIPS-a Premier kladionice iz Čitluka. Premier u RS kontrolira oko 40 posto tržišta, i najveća je kladioničarska firma u BiH sa više od 1.000 uposlenih koja je u 2019.godini ostvarila dobit veću od 44 miliona KM. Uzimajući u obzir broj uposlenika, te izdvajanja za neto plaće ove kompanije, procječna neto plaća uposlenika je samo 375 KM.
-
zposao
#1223 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Iskrsno, ne interesuje me. Ti si prvi uveo kategoriju "morala" u priču o ekonomiji.
Kažeš da je držanje rudnika koje su rupe bez dna drzavni interes, a da su kladionice koje izmiruju obaveze zlo.
Ja se ne kladim, isto smatram da je to porez na budale, ali ne mogu ne primjetiti lažni moral u tebe. Zato te pitam i za fabrike duhana, fabrike alkoholnih pića, itd... Sve čime se čovjek može uništavati. Da li sve te firme treba srušiti jer su "nemoralne"?
- BHCluster
#1224 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ako ti ne smeta citiraj gdje sam ja to spomenuo moral? Ja sam da plate vise poreza!zposao wrote: ↑09/06/2020 22:28Iskrsno, ne interesuje me. Ti si prvi uveo kategoriju "morala" u priču o ekonomiji.
Kažeš da je držanje rudnika koje su rupe bez dna drzavni interes, a da su kladionice koje izmiruju obaveze zlo.
Ja se ne kladim, isto smatram da je to porez na budale, ali ne mogu ne primjetiti lažni moral u tebe. Zato te pitam i za fabrike duhana, fabrike alkoholnih pića, itd... Sve čime se čovjek može uništavati. Da li sve te firme treba srušiti jer su "nemoralne"?
-
Novak20
#1225 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ja sam za to da svi plaćaju porez i doprinose.