Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

DEMONIKA

#50801 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DEMONIKA »

i Baš-Čelik
baba daj glavu :mrgreen:

Čudotvorni mač

https://www.imdb.com/title/tt0042359/

Image

Image
samsonsam

#50802 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by samsonsam »

Snake Eyes wrote: 03/06/2020 20:11 Gluma Edwarda Nortona u tom filmu čisto preglumljavanje i kreveljenje.
Film dosadan, predvidiljiv. Skup viđenih kadrova i ideja, nasilu snimljen.

Porede ga sa vrhunskim Chinatown (1974) u domenu noir filma kojem nije ni do članaka :-)

Image
norton je dobra glumcina ali kao reziser (za sada samo 2 filma) moze jos stosta da nauci od starog vuka polanskog :izet:
Snake Eyes

#50803 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Od Polanskog, beton horor komedija:

The Fearless Vampire Killers (1967)

Image

Dvije godine po snimanju ovog filma, prelijepa Sharon Tate, njegova supruga, biva ubijena.
DEMONIKA

#50804 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DEMONIKA »

Polanski The rapist:run:
Snake Eyes

#50806 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Veceras u 22:00 h na HBO 3,

What We Do in the Shadows (2014)

Image
tempuser

#50808 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

Prije dodjele Oskara sam ovdje za 1917 napisao da priča vrlo bazična, već ispričana u Galipolju, i poslužila je za čisto pokazivanje mogućnosti camera gripa i direktora fotografije, na kraju je za to i dobio Oscara.
DonieBrasco

#50809 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DonieBrasco »

Za mene licno "1917" je samo jedan segment rata, hiljade je ratnih sudbina i prica mnogo vojnika neki mnogo zanimljiji od drugih. sto se tice filma nista spektakularno opet kazem meni licno ali nije los film za ubit vrijeme. Ok su efekti, zvuk dobar, ti bliski uglovi kamere, ima jos momenata.

Ali opet kazem jedna u niz ratnih prica.
Snake Eyes

#50810 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Ratna drama the Perfect Circle (1997) ili ti ga Savršeni krug :thumbup:

Ko je bio ovdje u ratu znat će zašto je film beton. :)

Image
Logovan

#50811 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Logovan »

Ovaj sam film odgledao milion puta, nikad ne dosadi. :thumbup:
tempuser

#50812 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

DonieBrasco wrote: 04/06/2020 22:31 Za mene licno "1917" je samo jedan segment rata, hiljade je ratnih sudbina i prica mnogo vojnika neki mnogo zanimljiji od drugih. sto se tice filma nista spektakularno opet kazem meni licno ali nije los film za ubit vrijeme. Ok su efekti, zvuk dobar, ti bliski uglovi kamere, ima jos momenata.

Malo ću otići u off s obzirom na to da sam u jednom dijelu i profesionalno vezan za film, a možda nekom bude interesantno pa unaprijed izvinjenje... U igranom filmu praktično ne postoji uspješan prikaz nekog istorijskog događaja, bilo istinitog, bilo fikcijskog, a da poruka filma nije prenesena kroz priču jednog čovjeka ili grupe protagonista koja je, po pravilima filmskog esnafa, prožeta fikcijom. Primjera u samom ratnom filmu je bezbroj, ovako iz glave, Saving private Ryan, We were soldiers, Full metal jacket, Apocalypse Today, Gallipoli, The Deer Hunter, pa i naši partizanski Partizanska eskadrila, Valter brani Sarajevo, Igmanski marš, Neretva, Sutjeska, Otpisani itd itd... 1917 je jedan od takvih primjera, s tim što je priča prilično "siromašna" i deja vu, a film je "jak" tehnički. Primjer filma koji je priču pokušao ispričati globalno kroz više istovremenih priča koje su ga razvodnile do dosadnosti, a kome nije pomoglo ni bezbroj poznatih glumaca, je One Bridge Too Far.
Upravo zbog je nerazumjevanja "pravila zanata" došlo do sukoba između Hasana Nuhanovića i Jasmile Žbanić. Hasan je htio da sa de po njegovom senariju priča o ulozi UN-a u međunarodne zajednice u Srebrenici priča kroz ukupan događaj, a ne kroz dramu njegove porodice uz elemente fikcije.
tempuser

#50813 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

Snake Eyes wrote: 04/06/2020 22:37 Ratna drama the Perfect Circle (1997) ili ti ga Savršeni krug :thumbup:

Image
Fenomen ovog filma je da je zapravo sniman dok je opsada Sarajeva još uvijek trajala (između Dejtona i reintegracije) i što je sniman na autentičnom lokacijama uz minimalne scenografske intervencije.
Baš kao što sam napisao u komentaru iznad, poruka filma o istinitim tragedijama ratom pokidanih porodica nije prenešena kao globalna priča svh porodica, nego jedna ljudska priča, a i film je dobar koliko je ta priča dobra.
Last edited by tempuser on 05/06/2020 00:02, edited 1 time in total.
oldtajmer

#50814 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by oldtajmer »

Image
Logovan

#50815 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Logovan »

Gerro wrote: 04/06/2020 23:38
Logovan wrote: 04/06/2020 23:11 Ovaj sam film odgledao milion puta, nikad ne dosadi. :thumbup:
od kad ti gledas bolje filmove ?
Odrasti već jednom.
DEMONIKA

#50816 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DEMONIKA »

ko o čemu, ja o Hemsworthu :mrgreen:

nije neki film, elem meni je filmčina :mrgreen:
i Dakota mi je ubila glumom, o Big Lebowskom ne treba niti govoriti

Bad Times at the El Royale

https://www.imdb.com/title/tt6628394/?r ... flmg_act_9

Image
DEMONIKA

#50817 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DEMONIKA »

Za one koji su tek u povoju :mrgreen:
bacite pogled na Borata

pisati sadržaj je pointless :mrgreen:

https://www.imdb.com/title/tt1645170/?r ... lmg_act_12

Image
DEMONIKA

#50818 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DEMONIKA »

a kada smo već kod diktatora
tu je

The Great Dictator

neponovljiva satirična komedija i briljiranje Chaplina

Image
Snake Eyes

#50819 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Na cineStar TV1u 21:00h ratna drama:

Fury (2014)

Image
Snake Eyes

#50820 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

tempuser wrote: 04/06/2020 23:36
Snake Eyes wrote: 04/06/2020 22:37 Ratna drama the Perfect Circle (1997) ili ti ga Savršeni krug :thumbup:

Image
Fenomen ovog filma je da je zapravo sniman dok je opsada Sarajeva još uvijek trajala (između Dejtona i reintegracije) i što je sniman na autentičnom lokacijama uz minimalne scenografske intervencije.
Baš kao što sam napisao u komentaru iznad, poruka filma o istinitim tragedijama ratom pokidanih porodica nije prenešena kao globalna priča svh porodica, nego jedna ljudska priča, a i film je dobar koliko je ta priča dobra.
Film je autentičan prikaz tog perioda. Gledao ga 97/98 u organizaciji škole u kinu Imperijal dok su me još ratne traume držale, sve mi se bilo vratilo...
DonieBrasco

#50821 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by DonieBrasco »

tempuser wrote: 04/06/2020 23:32
DonieBrasco wrote: 04/06/2020 22:31 Za mene licno "1917" je samo jedan segment rata, hiljade je ratnih sudbina i prica mnogo vojnika neki mnogo zanimljiji od drugih. sto se tice filma nista spektakularno opet kazem meni licno ali nije los film za ubit vrijeme. Ok su efekti, zvuk dobar, ti bliski uglovi kamere, ima jos momenata.

Malo ću otići u off s obzirom na to da sam u jednom dijelu i profesionalno vezan za film, a možda nekom bude interesantno pa unaprijed izvinjenje... U igranom filmu praktično ne postoji uspješan prikaz nekog istorijskog događaja, bilo istinitog, bilo fikcijskog, a da poruka filma nije prenesena kroz priču jednog čovjeka ili grupe protagonista koja je, po pravilima filmskog esnafa, prožeta fikcijom. Primjera u samom ratnom filmu je bezbroj, ovako iz glave, Saving private Ryan, We were soldiers, Full metal jacket, Apocalypse Today, Gallipoli, The Deer Hunter, pa i naši partizanski Partizanska eskadrila, Valter brani Sarajevo, Igmanski marš, Neretva, Sutjeska, Otpisani itd itd... 1917 je jedan od takvih primjera, s tim što je priča prilično "siromašna" i deja vu, a film je "jak" tehnički. Primjer filma koji je priču pokušao ispričati globalno kroz više istovremenih priča koje su ga razvodnile do dosadnosti, a kome nije pomoglo ni bezbroj poznatih glumaca, je One Bridge Too Far.
Upravo zbog je nerazumjevanja "pravila zanata" došlo do sukoba između Hasana Nuhanovića i Jasmile Žbanić. Hasan je htio da sa de po njegovom senariju priča o ulozi UN-a u međunarodne zajednice u Srebrenici priča kroz ukupan događaj, a ne kroz dramu njegove porodice uz elemente fikcije.
Ne samo taj primjer UN-a / Srebrenice, istine onako kako jeste bilo, a sta neko zeli da se prenese na film. Uvijek ce biti ta kontraverza i sukob misljenja, interesa, politike kada su u pitanju strasne ali isitinite price koje treba prenjeti na film. Pogotovo ove ratne price i stradanja, velike nepravde i zrtve - ne samo vezano za ovaj rat sa naseg dijela Balkana nego sirom svijeta. Pogotovo amerikanic, nikad nece prenjeti tacnu istinu i onako kako jeste nego ce uvijek sebe pokazati herojima ili nekog glavnog lika herojem, oni ili on spasavaju svijet, bore se protiv zla.

"Saving private Ryan", pazi ti price u jeku borbi za spas svijeta, napredovanja snagi alijanse kroz europu i dalje, oni traze jednog vojnika Ryna da mu kazu da su mu braca poginula sto je tragedija naravno, između ostalog gledamo sudbine tih vojnika, jedinica ili bataljona sto ga trazi i ima jos toga, a u međuvrmenu destine hiljada ljudi gine na svim frontovima. Mislim ta logika trazenja jednog covjeka/vojnika da mu se saopsti smrt brace dok destine ili stotine hiljada ljudi gine.

Zato samo gore napisao za "1917" da je samo jedna u nizu prica, jedan segment uzasa rata i stradnja.
Snake Eyes

#50822 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

DonieBrasco wrote: 05/06/2020 11:17 "Saving private Ryan", pazi ti price u jeku borbi za spas svijeta, napredovanja snagi alijanse kroz europu i dalje, oni traze jednog vojnika Ryna da mu kazu da su mu braca poginula sto je tragedija naravno, između ostalog gledamo sudbine tih vojnika, jedinica ili bataljona sto ga trazi i ima jos toga, a u međuvrmenu destine hiljada ljudi gine na svim frontovima. Mislim ta logika trazenja jednog covjeka/vojnika da mu se saopsti smrt brace dok destine ili stotine hiljada ljudi gine.

Zato samo gore napisao za "1917" da je samo jedna u nizu prica, jedan segment uzasa rata i stradnja.
:D

Ispravka, Ryana zele izbaviti a ne obavijestiti.
karanana

#50823 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

mislim da je ratni film nemoguce napraviti bez fokusiranja na jednog aktera, individuu i onda kroz njegove/njene zgode i nezgode i sudbinu prikazati ono sto se desava okolo i na sirem terenu.

savrseni krug, rame uz rame sa remakeom bez premca najbolji filmovi na temu rata u bih. ostali nisu mozda ni vrjedni pomena. cak bih dao malu prednost savrsenom krugu. logovani, kako mozes puno puta gledati taj film? ja ga pogledo jednom.

e fali film o srebrenici, samo nek ne bude jasmilin. predlazem da ga rade po romanu isnama taljica, roman o srebrenici. strava.
ExNihilo

#50824 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Svaki film je film o sudbini pojedinca ili nekolicine istih, mada nekad pojedinačna sudbina predstavlja sudbine.

Kad nije, obično koristimo naziv dokumentarac. :D
Nierika

#50825 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

Ako volite Savršeni krug zbog likova, melanholije i poetskih momenata, mogao bi vam se svidjeti i Eternity and a day.
Famous writer Alexander is very ill and has little time left to live. He meets a little boy on the street, who is an illegal immigrant from Albania, and goes on a journey with him to take the boy home.
Nešto je 'sporiji', i nema rata :mrgreen: al' ima izbjeglica, poezije i odnosa mladosti i starosti. Baš baš volim oba filma.
Post Reply