baba daj glavu
Čudotvorni mač
https://www.imdb.com/title/tt0042359/

Moderator: _BataZiv_0809
norton je dobra glumcina ali kao reziser (za sada samo 2 filma) moze jos stosta da nauci od starog vuka polanskogSnake Eyes wrote: ↑03/06/2020 20:11 Gluma Edwarda Nortona u tom filmu čisto preglumljavanje i kreveljenje.
Film dosadan, predvidiljiv. Skup viđenih kadrova i ideja, nasilu snimljen.
Porede ga sa vrhunskim Chinatown (1974) u domenu noir filma kojem nije ni do članaka![]()
![]()

Malo ću otići u off s obzirom na to da sam u jednom dijelu i profesionalno vezan za film, a možda nekom bude interesantno pa unaprijed izvinjenje... U igranom filmu praktično ne postoji uspješan prikaz nekog istorijskog događaja, bilo istinitog, bilo fikcijskog, a da poruka filma nije prenesena kroz priču jednog čovjeka ili grupe protagonista koja je, po pravilima filmskog esnafa, prožeta fikcijom. Primjera u samom ratnom filmu je bezbroj, ovako iz glave, Saving private Ryan, We were soldiers, Full metal jacket, Apocalypse Today, Gallipoli, The Deer Hunter, pa i naši partizanski Partizanska eskadrila, Valter brani Sarajevo, Igmanski marš, Neretva, Sutjeska, Otpisani itd itd... 1917 je jedan od takvih primjera, s tim što je priča prilično "siromašna" i deja vu, a film je "jak" tehnički. Primjer filma koji je priču pokušao ispričati globalno kroz više istovremenih priča koje su ga razvodnile do dosadnosti, a kome nije pomoglo ni bezbroj poznatih glumaca, je One Bridge Too Far.DonieBrasco wrote: ↑04/06/2020 22:31 Za mene licno "1917" je samo jedan segment rata, hiljade je ratnih sudbina i prica mnogo vojnika neki mnogo zanimljiji od drugih. sto se tice filma nista spektakularno opet kazem meni licno ali nije los film za ubit vrijeme. Ok su efekti, zvuk dobar, ti bliski uglovi kamere, ima jos momenata.
Ali opet kazem jedna u niz ratnih prica.
Fenomen ovog filma je da je zapravo sniman dok je opsada Sarajeva još uvijek trajala (između Dejtona i reintegracije) i što je sniman na autentičnom lokacijama uz minimalne scenografske intervencije.Snake Eyes wrote: ↑04/06/2020 22:37 Ratna drama the Perfect Circle (1997) ili ti ga Savršeni krug
Ko je bio ovdje u ratu znat će zašto je film beton.
![]()

Film je autentičan prikaz tog perioda. Gledao ga 97/98 u organizaciji škole u kinu Imperijal dok su me još ratne traume držale, sve mi se bilo vratilo...tempuser wrote: ↑04/06/2020 23:36Fenomen ovog filma je da je zapravo sniman dok je opsada Sarajeva još uvijek trajala (između Dejtona i reintegracije) i što je sniman na autentičnom lokacijama uz minimalne scenografske intervencije.Snake Eyes wrote: ↑04/06/2020 22:37 Ratna drama the Perfect Circle (1997) ili ti ga Savršeni krug
Ko je bio ovdje u ratu znat će zašto je film beton.
![]()
Baš kao što sam napisao u komentaru iznad, poruka filma o istinitim tragedijama ratom pokidanih porodica nije prenešena kao globalna priča svh porodica, nego jedna ljudska priča, a i film je dobar koliko je ta priča dobra.
Ne samo taj primjer UN-a / Srebrenice, istine onako kako jeste bilo, a sta neko zeli da se prenese na film. Uvijek ce biti ta kontraverza i sukob misljenja, interesa, politike kada su u pitanju strasne ali isitinite price koje treba prenjeti na film. Pogotovo ove ratne price i stradanja, velike nepravde i zrtve - ne samo vezano za ovaj rat sa naseg dijela Balkana nego sirom svijeta. Pogotovo amerikanic, nikad nece prenjeti tacnu istinu i onako kako jeste nego ce uvijek sebe pokazati herojima ili nekog glavnog lika herojem, oni ili on spasavaju svijet, bore se protiv zla.tempuser wrote: ↑04/06/2020 23:32Malo ću otići u off s obzirom na to da sam u jednom dijelu i profesionalno vezan za film, a možda nekom bude interesantno pa unaprijed izvinjenje... U igranom filmu praktično ne postoji uspješan prikaz nekog istorijskog događaja, bilo istinitog, bilo fikcijskog, a da poruka filma nije prenesena kroz priču jednog čovjeka ili grupe protagonista koja je, po pravilima filmskog esnafa, prožeta fikcijom. Primjera u samom ratnom filmu je bezbroj, ovako iz glave, Saving private Ryan, We were soldiers, Full metal jacket, Apocalypse Today, Gallipoli, The Deer Hunter, pa i naši partizanski Partizanska eskadrila, Valter brani Sarajevo, Igmanski marš, Neretva, Sutjeska, Otpisani itd itd... 1917 je jedan od takvih primjera, s tim što je priča prilično "siromašna" i deja vu, a film je "jak" tehnički. Primjer filma koji je priču pokušao ispričati globalno kroz više istovremenih priča koje su ga razvodnile do dosadnosti, a kome nije pomoglo ni bezbroj poznatih glumaca, je One Bridge Too Far.DonieBrasco wrote: ↑04/06/2020 22:31 Za mene licno "1917" je samo jedan segment rata, hiljade je ratnih sudbina i prica mnogo vojnika neki mnogo zanimljiji od drugih. sto se tice filma nista spektakularno opet kazem meni licno ali nije los film za ubit vrijeme. Ok su efekti, zvuk dobar, ti bliski uglovi kamere, ima jos momenata.
Ali opet kazem jedna u niz ratnih prica.
Upravo zbog je nerazumjevanja "pravila zanata" došlo do sukoba između Hasana Nuhanovića i Jasmile Žbanić. Hasan je htio da sa de po njegovom senariju priča o ulozi UN-a u međunarodne zajednice u Srebrenici priča kroz ukupan događaj, a ne kroz dramu njegove porodice uz elemente fikcije.
DonieBrasco wrote: ↑05/06/2020 11:17 "Saving private Ryan", pazi ti price u jeku borbi za spas svijeta, napredovanja snagi alijanse kroz europu i dalje, oni traze jednog vojnika Ryna da mu kazu da su mu braca poginula sto je tragedija naravno, između ostalog gledamo sudbine tih vojnika, jedinica ili bataljona sto ga trazi i ima jos toga, a u međuvrmenu destine hiljada ljudi gine na svim frontovima. Mislim ta logika trazenja jednog covjeka/vojnika da mu se saopsti smrt brace dok destine ili stotine hiljada ljudi gine.
Zato samo gore napisao za "1917" da je samo jedna u nizu prica, jedan segment uzasa rata i stradnja.
Nešto je 'sporiji', i nema rataFamous writer Alexander is very ill and has little time left to live. He meets a little boy on the street, who is an illegal immigrant from Albania, and goes on a journey with him to take the boy home.