todd_smith wrote: ↑03/06/2020 14:46
neko je barem izasao u susret i odradio testiranje igraca.
Jedino što mi ne mogu uzeti u ovoj napaćenoj državi su znanje i obraz. Ja, kao ni većina običnih smrtnika na forumu (ali općenito u životu) ne mogu uticati na neke stvari, ali barem me niko ne može praviti budalom niti natjerati da vjerujem u razne gluposti. Ovo se ne odnosi na forumaša i post iznad već na "nadležne istitucije".
FK Željezničar nije testirao igrače, odnosno mi nemamo zvanične podatke da jeste, jer nikakav zvaničan stav NSBiH nije zauzeo po pitanju testiranja, igrača, i osoblja, priprema i nastavka prvenstva, osim što su presipali iz šupljeg u prazno.
Od marta mjeseca do npr kraja maja je bilo i više nego dovoljno vremena da se uradi standardizacija, plan ili program testiranja te da se usvoje odrednice kako i na koji način da se vrši testiranje, kao i da se odredi izvršioc radova za potrebe svih klubova u BiH.
Naime zvanično testiranje svih igrača i uposlenika klubova u okviru jednog takmičenja ili više njih,trebala bi uraditi adekvatna certificirana agencija, laobratorija, potpuno standardizirana i na potpuno isti način za sve igrače u takmičenjima. Ako govorimo o takmičenjima koje organizuje NSBiH, onda se tu radi od nekoliko stotina testova u jednom turnusu testiranja a u više njih možda i preko hiljadu. To je trebalo da bude realizirano pod okriljem Saveza, (kroz formu projekta) npr kao što je urađeno u EPL, Bundesligi, HNL-u i mnogim drugim ligama.
Evo uzet ćemo za primjer najbliže susjede. Hrvati su u ovome otišli čak i najdalje pa su razvili sopstveni model koji su pohvalili u UEFA i FIFA, nazvan kao Hrvatski model, a sam projekat je objavljen u prestižnom "Journal of Global Health".
U realizaciji projekta sudjelovalo je nekolikog prestižnih institucija kao što su npr: Nastavni zavod za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar', Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i 'Povjerenstvo HNS-a za Covid-19 pandemiju', u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i eksperti Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Dakle ljudi su u sklopu Nogemetnog Saveza imali povjerenstvo za Covid 19.
Šta je karakteristično za ovaj model testiranja? Radilo se prvo klasično testiranje uzimanjem uzorka brisa nazofarinksa da bi se dokazalo eventualno prisustvo virusnih gena, a kontrolni test je rađen nakon 5 dana pored iste metode podrazumjevao je i serološku pretragu ( uzimanjem uzoraka krvi ) čime se dobijala gotovo 100 % tačnost traženih rezultata, ne samo da li je neko u tom trenutku poziivan, već eventualno da li je prebolio bolest u prethodnom periodu ( nalaz imunoglobulina G ).
U susjednoj Srbiji se radilo malo drukčije, ali su tamo općenito rađena masovna testiranja. Oni su čak imali sutuaciju sa 12.05. da su bila 3 igrača pozitivna na Covid-19 ( FK Novi Pazar) ali se prvenstvo hladno nastavilo ovih dana.
15. maja Ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić,na redovnoj press konferenciji je odgovarajući na pitanja novinara rekao da i dalje ostaju pri stavu da prije 1. jula nema profesionalnih sportova i takmičenja u ovom entitetu. Time je Alen Šeranić vjerovatno i stavio tačku na priče oko natavka Premijer lige. nakon kojeg postaje jasno da od nastavka takmičenja vjerovatno nema ništa.
Par dana nakon toga pojedini klubovi ( Zrinjski, Tuzla City, Sarajevo ) kreću sa testiranjem u vlastitoj režiji. Zašto nisu krenuli prije tog saopćenja, ne znam, nije moje da zaključujem.
Savez je održao samo jedan sastanak sa resornim ministarstvom ( Ministarstvo zdravlja FBiH ) 23.04. uz obećanje da će sličan sastanak biti održan i sa predstavnicima resornog ministarstva u RSu, ali do tog sastanka nikada nije došlo. . .
I onda odluka od prije 2 dana a za koju su svi znali praktički od početka krize odnosno prekida takmičenja.