Potpuno se slazem. Ja smo svoju naucio da se brani i gdje i kako da udari da boli. Isto tako sam je naucio da prvi put kad se neko pozali da ga je ona maltretila i ja utvrdim da je to tacno imat ce probleme sa mnom. Redovno pricamo o svemu sta se desava u skoli i razredu i to sam je naucio od malih nogu. Dva slucaja od tada. Malac problem u razredu koji je maltretirao gotovo svu djecu, dva djecaka doveo do toga da nisu htjeli u skolu a 3 razred. Moju malu probao jednom spucala ga u nos, kritika aman zvali me u skolu a sto on to radi nikom nista. Kod kuce salusao dijete ispricalo sta se desilo ja je rekao neka si ako ponovo krene opet ga i naravno ponovio sta se ne smije. Iako je maltretirao drugu djecu moju nikad vise nije porobao. Slucaj dva na putu prema kuci ima prolaz 10-15 m izmedzu dvije zgrade, ima neko zbunje i trnje i mora se proci i tu se nacrtaju svaki dan 2-3 skolske kabahije 3-4 godine stariji i ove mladje maltretiraju,haman svaki dan, uzimaju im stvari bacaju u grmlje. Moja naisla jednog spucala u glavu prokrvavio ispod oka a drugog gurnula u zbunje i onda naravno grupno su joj uzeli torbu bacili u zbunje i pobjegli. Nikad je vise nisu zaustavili.Veigar wrote: ↑21/05/2020 12:24I to takvo maltretiranje mislite regulisat pričom sa pedagogom. Ma hajte molim vas.sumirprimus wrote: ↑21/05/2020 12:20 to ti mislis. imas li djecu?
djeca su sad definitivno agresivnija, manje respekta imaju.
plus drustvene mreze. podignuta ljestvica maltretiranja na n.tu...
Helem, moja djeca će znat da se brane, tako ću ih ja učiti a vi svoje učite kako hoćete. Iz osobnog iskustva znam da u životu nekad treba i skinuti rukavice i pokazat zube, ključna riječ je nekad.
E sad da ne bude da ja odgajam ramba i kabadahiju jos cu vam ispricati scenu sa roditeljskog na kom zena bukvalno place i kaze da njen sin svako jutro oplace zbog 2- 3 malca iz razreda koji ga maltretiraju i da nece u skolu i da hoce da se zahvali samo meni kao roditelju ne uciteljici ni pedagogu koji nista ne poduzimaju, nego meni kao roditelju koji pravilno odgajam svoje djete. Desila se situacaija kada su se cio razred na odmoru ili fizickom nesto igrali napolju i ovi indijanci nisu dali ovom maleckom da pridje a ne da se igra i niko nista i onda je moja mala otisla do njeg i uzela ga za ruku i dovela u igru i kao rekla on je sa mnom i ima pravo da bude dio zajednicke igre i ako se nece i on igrati nece niko. Mali taj dan doso kuci radostan da su svi ukucani primjetili razliku i ispricao dogadjaj. Zena kaze htjela zvat telefon da se zahvali pa je bilo stid.
Moram priznati da sam procvjetao ko karanfil na tom sastanku i nagradio djete da zna da se dobrota isplati.
Puno ima do skole ali vecina je do kucnog odgoja i djeca kopiraju roditelje i drustvo oko sebe i ako nisi tu prisutan da to korigujes nema te nigdje..