Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
-
Sociolog
#1 Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Zasto mediji o ovome nisu posvetili vise paznje
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/57 ... ka-u-skoli
Ili nije Nam Sarajevo i nije primat medija..
Sramota
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/57 ... ka-u-skoli
Ili nije Nam Sarajevo i nije primat medija..
Sramota
- vjeshalica
#2 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Standardni odgovori iz skole. Znate djeca se uvijek tuku...imala obracun u skoli prije 2 godine,svadja sa cuskijom seljackom dovela me u fazu gdje bi je najradije bacila lavovima da je pojedu. Nazalost mora se prostaklukom ugoniti red kod seljobana koji su zauzeli odgojno obrazovne ustanove.
- banjaluka078
#3 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Poznanici moje porodice. Strava, ne znam kako ljudi nastave da žive...valjda guraju zbog druge djece koju imaju, ali kad ti život ovako iščupa dijete...nije bolest, nije saobraćajka...nego neke male hinje kojima se ne sviđa višak kilograma, odjeća, proteza, stari model telefona...
Svjedočim u okruženju borbi dvoje tinejdžera s idiotima iz svoje okoline/škole i sa nečinjenjem od strane škole.
Jedno ide u neku školu u koju idu ova bogatunska djeca, mali tu po adresi pripada...do sada je imao niz povreda koje mu izazove neki tabadžija koji sve završi rečenicom "zakon mi ne može ništa, imam manje od 14". Porodici se održi neko predavanje, kao eto to nije u redu, mali se smiri par mjeseci, pa opet. Ovo mu je već treća škola, jer ga roditelji prepišu kad previša zagrdi i onda sve ponovo.
Druga je dijete razvedenih roditelja, nisu baš sjajne finansije i štoje najgore, mala ne ide na vjeronauku iako pripada većinskom stanovništvu, djeca slušaju narodnjake ona stranu muziku i, naravno, bila je izložena strašnom šikaniranju, izbjegavanju, podrguljivim porukama, pozove drugare na rođendan, sve pripremi i ne pojavi se niti jedno dijete, jer su se mali majmuni tako dogovorili, da je ponize...došlo je do rezanja i drugačijeg samopovređivanja, suicidanih najava, poremećaja u prehrani...škola ništa, pedagog ništa, dijete jedva prolazi razrede, a na svakom testu kod psihologa je nadprosječna, ali džaba, život o koncu. Presele se iz prigradskog naselja u dio blizu centra. Eno je procvjetala, konačno među sebi jednakima, urbanom djecom koja je kontaju, vrlodobra ove godine u školi, ma totalno drugo dijete.
Mene nervira što se ovo sve posmatra kao "dječja posla", "i mi smo se obračunavali"...ja se ne sjeća da su djeca ikad bila ovako zla i okrutna. Bilo je i šamaranja i otimanja para za užinu, ali ovog pritiska i psihičkih ugnjetavanja se ne sjećam.
Svjedočim u okruženju borbi dvoje tinejdžera s idiotima iz svoje okoline/škole i sa nečinjenjem od strane škole.
Jedno ide u neku školu u koju idu ova bogatunska djeca, mali tu po adresi pripada...do sada je imao niz povreda koje mu izazove neki tabadžija koji sve završi rečenicom "zakon mi ne može ništa, imam manje od 14". Porodici se održi neko predavanje, kao eto to nije u redu, mali se smiri par mjeseci, pa opet. Ovo mu je već treća škola, jer ga roditelji prepišu kad previša zagrdi i onda sve ponovo.
Druga je dijete razvedenih roditelja, nisu baš sjajne finansije i štoje najgore, mala ne ide na vjeronauku iako pripada većinskom stanovništvu, djeca slušaju narodnjake ona stranu muziku i, naravno, bila je izložena strašnom šikaniranju, izbjegavanju, podrguljivim porukama, pozove drugare na rođendan, sve pripremi i ne pojavi se niti jedno dijete, jer su se mali majmuni tako dogovorili, da je ponize...došlo je do rezanja i drugačijeg samopovređivanja, suicidanih najava, poremećaja u prehrani...škola ništa, pedagog ništa, dijete jedva prolazi razrede, a na svakom testu kod psihologa je nadprosječna, ali džaba, život o koncu. Presele se iz prigradskog naselja u dio blizu centra. Eno je procvjetala, konačno među sebi jednakima, urbanom djecom koja je kontaju, vrlodobra ove godine u školi, ma totalno drugo dijete.
Mene nervira što se ovo sve posmatra kao "dječja posla", "i mi smo se obračunavali"...ja se ne sjeća da su djeca ikad bila ovako zla i okrutna. Bilo je i šamaranja i otimanja para za užinu, ali ovog pritiska i psihičkih ugnjetavanja se ne sjećam.
- freelancerusk
#4 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Prije su i roditelji bili drugačiji, bilo je nekako više empatije, pogotovo u post-ratnom periodu. Sada se roditelji takmiče čije će dijete biti više bahato i nasilno, vlastiti kompleksi su čudo... Sistem truho, u svakoj pori, ali prvenstveno smo uništeni kao porodica, kao čelija društva, zato imamo sve ekstremnije devijacije.banjaluka078 wrote: ↑19/05/2020 18:40 Poznanici moje porodice. Strava, ne znam kako ljudi nastave da žive...valjda guraju zbog druge djece koju imaju, ali kad ti život ovako iščupa dijete...nije bolest, nije saobraćajka...nego neke male hinje kojima se ne sviđa višak kilograma, odjeća, proteza, stari model telefona...
- Hercegoviina
#5 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
skolska uprava praktično nema načina da kazni nemirnu i djecu koja prave probleme. djeca imaju svu moguću zaštitu, a skola i nastavno osoblje je prepusteno na milost i nemilost tim banditima. Isto tako ni država ni socijalne službe uopšte ne reagiraju niti ih briga za bilo šta
-
Sociolog
#6 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 godina djevojcica Izvrsila samoubistvo u Travniku
- banjaluka078
#7 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Vjeruj da su neki roditelji tih obijesnih djevojčica bili u totalnom šoku. Kad sam im pokazala šta su pisale na Instagramu, ali i njihove slike i objave, ljudi su u totalnom šoku. Nemaju pojma da njihova djeca imaju tu neku odjeću (minići, čarape preko koljena, visoki rep, šminka), koju valjda krišom obuku, da se šminkaju, da se slikaju u toaletima lokala u kojima im ne bi smio biti dozvoljen ulaz uopšte, da imaju momke koji idu u srednju školu. Totalno manipulativne i kvarne. Ljudi koji dižu ruke i otpuhuju i govore kako pojma nemaju. Ženi pozlilo, u hitnoj završila.freelancerusk wrote: ↑19/05/2020 18:58 Prije su i roditelji bili drugačiji, bilo je nekako više empatije, pogotovo u post-ratnom periodu. Sada se roditelji takmiče čije će dijete biti više bahato i nasilno, vlastiti kompleksi su čudo... Sistem truho, u svakoj pori, ali prvenstveno smo uništeni kao porodica, kao čelija društva, zato imamo sve ekstremnije devijacije.
Otac ovog dječaka samo govori "ja njemu ništa ne mogu". Kako ne možeš ništa nekom od 13 godina, jbt?! Mene je stari samo trebao pogledati, bez priče, bez galame...
-
Sociolog
#8 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Ja kad sam isao u Osman Nakas..iz razreda zenske,8 razred 15 godina ..u 2 smjenu ih dovlacili momci s autima 21.23 godine....
Halllo..u onaj Vakat prije jedno 16 godina
Halllo..u onaj Vakat prije jedno 16 godina
- vjeshalica
#9 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Ima nacina izbacivanje iz skole i proces da se ludacka djeca stave pod strucni nadzorHercegoviina wrote: ↑19/05/2020 19:08 skolska uprava praktično nema načina da kazni nemirnu i djecu koja prave probleme. djeca imaju svu moguću zaštitu, a skola i nastavno osoblje je prepusteno na milost i nemilost tim banditima. Isto tako ni država ni socijalne službe uopšte ne reagiraju niti ih briga za bilo šta
Ima i izmjene zakona pa bujrum
Pa kad ti dijete napravi medicinski dosije psihopate u razvoju manje ce biti "ne mogu mu nista"...
Na kraju sad da neko izadje gologuz na ulicu ima sankcija za njega ili je lud za ludare ili je bezobrazan za zatvora
Milijardu svrsenika socijalnog rada i pedagogije al malo te govno ucjenjuje jer mu caca i matera tako mozak kuci filuju
Dakle divlji roditelji proizvode divlju djecu
Obicni majmuni bez kucnog odgoja
Sta imam ja pricat sa materom i babom koji ne znaju gdje im je dijete a kamoli sta drugo?
Seljancura zivi turske serije,babo negdje sumu krOde i tako u krug...
-
155_mm
#10 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
stvarno zalosno. zar nije moguce izbaciti nasilnicko djete iz skole.
- vjeshalica
#11 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Moguce je ako ima volje. Ako nema, nece ga izbaciti. Kad se moze razvijati kriminal i bezakonje, moze i zakon.
Ma.znam ja te demagoge...ode dijete koje je mirno pozali se, dezurna rospija iz zbornice kaze "ali i druga djeca".
Odma ko biva sva su djeca ista i prave probleme.
Jednostavno nisu. Nicije dijete nije duzno trpiti psihopatu u nastanku. Trpi dijete, trpi porodica i drustvo.
Dok se ne stane u kraj gamadi u skolstvu,kupljenim diplomama,favoriziranju odredjene djece,onda mozemo krenuti u reformu skolstva i obrazovanja...
Ma.znam ja te demagoge...ode dijete koje je mirno pozali se, dezurna rospija iz zbornice kaze "ali i druga djeca".
Odma ko biva sva su djeca ista i prave probleme.
Jednostavno nisu. Nicije dijete nije duzno trpiti psihopatu u nastanku. Trpi dijete, trpi porodica i drustvo.
Dok se ne stane u kraj gamadi u skolstvu,kupljenim diplomama,favoriziranju odredjene djece,onda mozemo krenuti u reformu skolstva i obrazovanja...
- Hercegoviina
#12 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
dijete nije moguce izbaciti iz škole ako ima manje od 15 godina. najteza kazna je premjestaj u drugu skolu ili odijeljenje.
očito neki ne razumiju tu tematiku. Znam slučaj da je dijete donijelo bombu u razred i opet, ništa mu ne možeš, osim da ga ukoriš ili ga prebacis u drugi razred
- vjeshalica
#13 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Vremena se mijenjaju a vrijeme je i da se zakon i pristup tjesavanju provlema mijenja
- vjesticanametli
#14 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Danas pored ovoliko tehnike da ne znaju sta im djeca rade
ne vjerujem....nece da znaju...uzas...curice ko rospije sa strafte hodaju
- freelancerusk
#15 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
banjaluka078 wrote: ↑19/05/2020 19:59Vjeruj da su neki roditelji tih obijesnih djevojčica bili u totalnom šoku. Kad sam im pokazala šta su pisale na Instagramu, ali i njihove slike i objave, ljudi su u totalnom šoku. Nemaju pojma da njihova djeca imaju tu neku odjeću (minići, čarape preko koljena, visoki rep, šminka), koju valjda krišom obuku, da se šminkaju, da se slikaju u toaletima lokala u kojima im ne bi smio biti dozvoljen ulaz uopšte, da imaju momke koji idu u srednju školu. Totalno manipulativne i kvarne. Ljudi koji dižu ruke i otpuhuju i govore kako pojma nemaju. Ženi pozlilo, u hitnoj završila.freelancerusk wrote: ↑19/05/2020 18:58 Prije su i roditelji bili drugačiji, bilo je nekako više empatije, pogotovo u post-ratnom periodu. Sada se roditelji takmiče čije će dijete biti više bahato i nasilno, vlastiti kompleksi su čudo... Sistem truho, u svakoj pori, ali prvenstveno smo uništeni kao porodica, kao čelija društva, zato imamo sve ekstremnije devijacije.
Otac ovog dječaka samo govori "ja njemu ništa ne mogu". Kako ne možeš ništa nekom od 13 godina, jbt?! Mene je stari samo trebao pogledati, bez priče, bez galame...
Došao nam Zapad, sprida.
- banjaluka078
#16 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
"Elitna" osnovna škola u centru Banjaluke je samo prošle godine imala porodilju u 14. godini, teške fizičke povrede u više navrata, takođe u više navrata slanje slika obnažene učenice svima u školi, dva predoziranja i jedno teško pijanstvo u prvoj smjeni (ne od strane nastavnika). Samo se ova trudnoća istražila, jer je prijavljena i na koju se moralo reagovati. Sve ostalo se gurnulo pod tepih, jer škola ne želi da im se sroza rejting i da im ministarstvo uvali inspekciju.
Isto tako i razrednici guraju pod tepih i muljaju, jer jako malo njih brine o djeci, što od obaveza, što usljed nesposobnosti.
Djeca su sad zbog ovih silnih kampanja o dječjim pravima i plavim telefonima jako obaviještena i koriste to.
Isto tako i razrednici guraju pod tepih i muljaju, jer jako malo njih brine o djeci, što od obaveza, što usljed nesposobnosti.
Djeca su sad zbog ovih silnih kampanja o dječjim pravima i plavim telefonima jako obaviještena i koriste to.
- banjaluka078
#17 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Kod djece više ni nastavnik nije autoritet, nema poštovanja, pa što bi onda bili obzirni prema drugarima?

- vjesticanametli
- Better Man
#19 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Za ovaj prvi slučaj roditelji trebaju uzeti pravdu u svoje ruke i zaštiti dijete tako što će tog nekog tabadžiju isprebijati, pa mu neće više pasti napamet da nekog udari ili šikanira.freelancerusk wrote: ↑19/05/2020 18:58Prije su i roditelji bili drugačiji, bilo je nekako više empatije, pogotovo u post-ratnom periodu. Sada se roditelji takmiče čije će dijete biti više bahato i nasilno, vlastiti kompleksi su čudo... Sistem truho, u svakoj pori, ali prvenstveno smo uništeni kao porodica, kao čelija društva, zato imamo sve ekstremnije devijacije.banjaluka078 wrote: ↑19/05/2020 18:40 Poznanici moje porodice. Strava, ne znam kako ljudi nastave da žive...valjda guraju zbog druge djece koju imaju, ali kad ti život ovako iščupa dijete...nije bolest, nije saobraćajka...nego neke male hinje kojima se ne sviđa višak kilograma, odjeća, proteza, stari model telefona...
-
malocvijece
-
zposao
#21 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Kud svijet ide. Nema više skrupula, nema odgoja, nema empatije, došo đavo po svoje... Nemam riječi. Oplako sam danas zbog ovo curice. A kad cujem u šta se djeca pretvaraju, prave male monstrume, ne znam bi li više krivio roditelje, školu, okolinu, društvo, TV, internet ili šta...
Samo znam da nije dobro kada se od malih nogu ne usadi respekt prema starijem i drugačijem, a da ne spominjem siromašnijeg i bolesnijeg.
Samo znam da nije dobro kada se od malih nogu ne usadi respekt prema starijem i drugačijem, a da ne spominjem siromašnijeg i bolesnijeg.
- JThomas
#22 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
društvo je duboko nasilno, institucije ne rade i jedini način da pojedinac zaštiti sebe i svoje je kredibilna prijetnja nasiljem i šikaniranjem zauzvrat. ne nužno fizičkim, naravno. ne nužno ni eksplicitnim - nekad percipirani status može biti dovoljan, neću na njega, ne valja s rogatim. jer su nasilnici kukavice.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#23 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
O da ali malo zagorčati malim psihopatama i njihovim roditeljima...malo na popravni pa malo nek tata i mama zovu okolo i dolaze u školu da traze štelu...samo se blesav pravit i razvlachitmalocvijece wrote: ↑20/05/2020 23:22Nije. Osnovna škola. Po zakonu se mora završiti. Po cijenu svega. Eto gdje živimo.
- Norm
#24 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
..ali smo dosli do nivoa da tata i mama mogu srediti otkaz ucitelju/nastavniku pa cak i direktoru i dijete na 'popravnom' dobije 5+...podoban, ne sposoban i sad placamo cijenu svi u svakom entitetu, kantonu, opstini/opcini, MZ, skoli, mahali...Bobi wrote: ↑21/05/2020 08:44O da ali malo zagorčati malim psihopatama i njihovim roditeljima...malo na popravni pa malo nek tata i mama zovu okolo i dolaze u školu da traze štelu...samo se blesav pravit i razvlachitmalocvijece wrote: ↑20/05/2020 23:22Nije. Osnovna škola. Po zakonu se mora završiti. Po cijenu svega. Eto gdje živimo.![]()
- Billy The Pljuc
#25 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo
Strašno...
Vršnjačko nasilje postaje sve veći problem kod nas a mi ni blizu nismo da se uopšte odupremo ovom problemu a najgore od svega jeste da velika većina nas uopšte i ne prepoznaje vršnjačko nasilje kao problem.
Sa uništenim obrazovanjem/školstvom uz nekompetentno osoblje koje radi u istom čak i uz prepoznavanje problema šanse da se uopšte i nosimo s ovim su vrlo male.
Plašim se da će sve više i više mladih života biti izgubljeno kako vrijeme odmiče a da se ovome neće posvetiti ni blizu onoliko pažnje potrebne da se suočimo sa istim i pokušamo nešto uraditi za našu djecu.
To i ovaj slučaj potvrđuje na žalost svih nas.
Imam klinca koji je specifičan i koji je bio u sukobu sa dvoje "zlostavljača" u svom razredu a problem se nije mogao riješiti kroz postojeće školstvo i instrumente kojima isto "raspolaže", čak ni uz prepoznavanje pojedinih roditelja da su i njihova djeca žrtve istih i neki oblik reakcije od njih samih.
Long story short, morao sam isforsirati nekoliko "sastanaka" sa roditeljima zlostavljača, ispočetka uz prisustvo učiteljice i školskog psihologa a kasnije bez istih, klinca sam vodio dječijem psihologu jer postoji bojazan da naudi sam sebi a i sve je ostavilo traga na njegovoj psihi.
Od jeseni prošle godine stanje je recimo OK, u međuvremenu se desila i pandemija a iskreno sam vrlo skeptičan da je sve gotovo i da je problem riješen.
Ovo "zlostavljači" sam stavio namjerno pod navodnike jer se radi o djeci uzrasta od 10 godina.
Vršnjačko nasilje postaje sve veći problem kod nas a mi ni blizu nismo da se uopšte odupremo ovom problemu a najgore od svega jeste da velika većina nas uopšte i ne prepoznaje vršnjačko nasilje kao problem.
Sa uništenim obrazovanjem/školstvom uz nekompetentno osoblje koje radi u istom čak i uz prepoznavanje problema šanse da se uopšte i nosimo s ovim su vrlo male.
Plašim se da će sve više i više mladih života biti izgubljeno kako vrijeme odmiče a da se ovome neće posvetiti ni blizu onoliko pažnje potrebne da se suočimo sa istim i pokušamo nešto uraditi za našu djecu.
To i ovaj slučaj potvrđuje na žalost svih nas.
Imam klinca koji je specifičan i koji je bio u sukobu sa dvoje "zlostavljača" u svom razredu a problem se nije mogao riješiti kroz postojeće školstvo i instrumente kojima isto "raspolaže", čak ni uz prepoznavanje pojedinih roditelja da su i njihova djeca žrtve istih i neki oblik reakcije od njih samih.
Long story short, morao sam isforsirati nekoliko "sastanaka" sa roditeljima zlostavljača, ispočetka uz prisustvo učiteljice i školskog psihologa a kasnije bez istih, klinca sam vodio dječijem psihologu jer postoji bojazan da naudi sam sebi a i sve je ostavilo traga na njegovoj psihi.
Od jeseni prošle godine stanje je recimo OK, u međuvremenu se desila i pandemija a iskreno sam vrlo skeptičan da je sve gotovo i da je problem riješen.
Ovo "zlostavljači" sam stavio namjerno pod navodnike jer se radi o djeci uzrasta od 10 godina.