Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
jeza u ledja

#25726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Nista znaci nastavices tusiti na tebi jako nezanimljivoj temi. :lol:
laik1981

#25727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

jeza u ledja wrote: 18/05/2020 23:35
laik1981 wrote: 18/05/2020 23:17
jeza u ledja wrote: 18/05/2020 22:48

Samo pokazujem koliko doticni iznad (reziser), kako vi kazete "histerise". Na slican nacin pokazuje svoje "histerisanje" i u dokumentarcu, koji nema veze s temom. Lik koji ga je spomenuo ili nije dobro shvatio poruku filma, ili ga nije kako treba odgledao. Ma mislim nebitno, samo mi je interesantna paralela izmedju ljudi koji negiraju znacaj pandemije i generalno njihovog shvatanja svijeta. Ne svako naravno ali vecina.

Ja se potpuno slazem da se pocesto u vezi virusa panici preko mjere, bez potrebe ili fantazira. Treba u svemu imati mjeru. Samo je pitanje gdje je ta mjera.

No nekima su odgovori izgleda jednostavni, crno-bijeli. U stvarnom zivotu to je rijetko tako.
Pa pretjerivanje pri donosenju restriktivnih mjera je i izazvalo revolt kod onih koji su protiv njih.. Uvijek ce odgovor na jednu krajnost biti suprotna krajnost.. Svedska je bila primjer te umjerenosti.. Da li su mogli proci sa manje mrtvih u tom prvom mahu da su sve zatvorili kao vecina, vjerovatno jesu, ali isto tako sve drzave se mogu zatvoriti svake godine i bez pandemije i tako spasiti mnoge koji bi umrli zbog mnogih ostalih uzroka zbog kojih ljudi umiru.. Zatvorimo se svake godine na dva mjeseca i ocistimo zrak pa ce manje ljudi umirati od zagadjenosti, sprijecimo ostale epidemije od poznatih virusa pa i tu spasimo zivote, uvedemo policijske casove pa smanjimo stope kriminala, itd., itd. Samo to nisu standardni nacini na koje smo do sada rjesavali tu problematiku.. Svedski model bi bio tolerantiji prema svjetskoj ekonomiji.. Posljedice ekonomske krize koja ceka svijet ce biti ubitacne.. Umirace ljudi indirektno i zbog toga i nece ih moci spasiti karantin..
Zatvaranje po kucama jeste standardan nacin borbe protiv epidemije koja se vrlo lako siri.
Svedska nikako ne moze biti umjeren model vec upravo ekstreman nacin rjeseavanja problema, posljedice cega su vec osjetili.

Poznati virusi su upravo to - POZNATI VIRUSI. Ovaj coronavirus je nepoznat virus od kog je vec umrlo vise ljudi nego od bilo kakve godisnje gripe. A NEKE restriktivne mjere su naravno pretjerane, ima ih mali milion u ovisnosti od zemlje do zemlje i slucaja do slucaja. No generalno ono sto je uradjeno u vecini ozbiljnih zemalja je jedina solucija koju su te zemlje imale u tom trenutku, kao privremeno i primitivno sredstvo borbe protiv virusa.
Ljudi umiru direktno i u rekordnim brojevima, i pored karantine. Sta bi bilo bez iste besmisleno je i raspravljati. U mnogim zemljama je vec vodeci uzrok smrti.

Stoga ne, virus nije usporediv ni sa cim sezonskim. Mozemo mi mlatarati, nasaditi se na glavu ubjedjujuci se u neku alternativnu realnost, ali je tako. Tacno se stice dojam da neki ovdje fakat misle da svakom ko je zabrinut u vezi virusa na neki nacin drago sto je tako. :-)
Valjda tesko ljudima prihvatiti realnost, ili nesto sto sami nisu iskusili, ne znam.
Neki su jednostavno izgubljen slucaj, a ova pandemija je samo najnoviji primjer njihove zatupljenosti internet teorijama zavjere.
Kakve ba crne teorije zavjera? O cemu ti pricas? Pa sta se to toliko promijenilo u zadnjih deset dana pa se te stroge restrikcije ukinuse? Pa i danas je virus prisutan svugdje gdje je bio prisutan i prije deset dana.. I danas ljudi umiru od istog tog virusa.. Ima li vakcina? Imamo li lijek? Sta se promijenilo? I ja sam zarinut zbog virusa.. Zabrinut sam zbog svega sto me moze ugroziti.. Nismo bitni ni ti, ni ja, ali obojica vidimo sta se desava.. Ili su pomrli oni sto su morali umrijeti ili vise nisu bitni ljudski zivoti.. Uglavnom svjijet se preko noci prebacio na taj ekstremni Svedski model, dok se Svedska ni u jednom momentu nije preacivala na metode ostalih evropljana.. Tu je sve jasno kao dan.. Sve je crno na bijelo.. Ne moraju evropske vodje priznati da su Svedi bili u pravu.. Djela govore vise od rijeci..
Behem0th

#25728 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Behem0th »

lik te trola a ti se primaš, de ba :mrgreen:
jeza u ledja

#25729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

laik1981 wrote: 18/05/2020 23:54 Kakve ba crne teorije zavjera? O cemu ti pricas? Pa sta se to toliko promijenilo u zadnjih deset dana pa se te stroge restrikcije ukinuse? Pa i danas je virus prisutan svugdje gdje je bio prisutan i prije deset dana.. I danas ljudi umiru od istog tog virusa.. Ima li vakcina? Imamo li lijek? Sta se promijenilo? I ja sam zarinut zbog virusa.. Zabrinut sam zbog svega sto me moze ugroziti.. Nismo bitni ni ti, ni ja, ali obojica vidimo sta se desava.. Ili su pomrli oni sto su morali umrijeti ili vise nisu bitni ljudski zivoti.. Uglavnom svjijet se preko noci prebacio na taj ekstremni Svedski model, dok se Svedska ni u jednom momentu nije preacivala na metode ostalih evropljana.. Tu je sve jasno kao dan.. Sve je crno na bijelo.. Ne moraju evropske vodje priznati da su Svedi bili u pravu.. Djela govore vise od rijeci..
Teorije zavjera da virus ne postoji i da nije ubitacan. Teorije o globalnim konspiracijama itd.

Sta se promjenilo u zadnjih 10 dana? Pa je li pratis vijesti ili ne? Ne razumijem uopste pitanje?
U gotovo svakoj zemlji krivulja novozarazenih i umrlih je otisla duboko na dole. To je bio cilj, to se pretpostavljalo od pocetka i upravo zato se bas sada ukidaju restrikcije.

Niko se nije prebacio na "svedski model" jer se modeli ne odnose na kratke vremenske periode. Jeste, upravo - sve je jasno kao dan - ljudi umiru od virusa, ljudi umiru vise nego inace, a ovdje se nekolicina i dalje pravi da virus ne postoji. Kad im podastres cinjenice prebace na smijeh i doskocice ili na alternativna objasnjenja. Sve samo da se zabije glava u pijesak.

I tacno, nebitni smo ti i ja i svi mi ovdje. Bitni su oni koji o ovome znaju mnogo vise od nas. A hvala bogu da se ne pitamo mi.
jeza u ledja

#25730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Behem0th wrote: 18/05/2020 23:57 lik te trola a ti se primaš, de ba :mrgreen:
Kazu dva lika jedan drugom koji su vecinu svojih postova na forumu ispisali upravo na ovoj temi. :lol:

PS: A ti konkretno si svakako dijete pa te i ne shvatam ozbiljno.
index_box

#25731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

jeza u ledja wrote: 19/05/2020 00:07
Kazu dva lika jedan drugom koji su vecinu svojih postova na forumu ispisali upravo na ovoj temi. :lol:

:lol:
breba

#25732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Kafici se otvorili.
Svako podsjecanje da korona jos postoji se mora kazniti.
jeza u ledja

#25733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

index_box wrote: 19/05/2020 00:13
jeza u ledja wrote: 19/05/2020 00:07

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#25734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Ima li đe kakav plus.....???? :mrgreen:
laik1981

#25735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

jeza u ledja wrote: 19/05/2020 00:05
laik1981 wrote: 18/05/2020 23:54 Kakve ba crne teorije zavjera? O cemu ti pricas? Pa sta se to toliko promijenilo u zadnjih deset dana pa se te stroge restrikcije ukinuse? Pa i danas je virus prisutan svugdje gdje je bio prisutan i prije deset dana.. I danas ljudi umiru od istog tog virusa.. Ima li vakcina? Imamo li lijek? Sta se promijenilo? I ja sam zarinut zbog virusa.. Zabrinut sam zbog svega sto me moze ugroziti.. Nismo bitni ni ti, ni ja, ali obojica vidimo sta se desava.. Ili su pomrli oni sto su morali umrijeti ili vise nisu bitni ljudski zivoti.. Uglavnom svjijet se preko noci prebacio na taj ekstremni Svedski model, dok se Svedska ni u jednom momentu nije preacivala na metode ostalih evropljana.. Tu je sve jasno kao dan.. Sve je crno na bijelo.. Ne moraju evropske vodje priznati da su Svedi bili u pravu.. Djela govore vise od rijeci..
Teorije zavjera da virus ne postoji i da nije ubitacan. Teorije o globalnim konspiracijama itd.

Sta se promjenilo u zadnjih 10 dana? Pa je li pratis vijesti ili ne? Ne razumijem uopste pitanje?
U gotovo svakoj zemlji krivulja novozarazenih i umrlih je otisla duboko na dole. To je bio cilj, to se pretpostavljalo od pocetka i upravo zato se bas sada ukidaju restrikcije.

Niko se nije prebacio na "svedski model" jer se modeli ne odnose na kratke vremenske periode. Jeste, upravo - sve je jasno kao dan - ljudi umiru od virusa, ljudi umiru vise nego inace, a ovdje se nekolicina i dalje pravi da virus ne postoji. Kad im podastres cinjenice prebace na smijeh i doskocice ili na alternativna objasnjenja. Sve samo da se zabije glava u pijesak.

I tacno, nebitni smo ti i ja i svi mi ovdje. Bitni su oni koji o ovome znaju mnogo vise od nas. A hvala bogu da se ne pitamo mi.
Haj ovako da formulisem, pa mozda skontas na sta se odnosi kada pitam sta se promijenilo..

Danas imamo u vecini drzava veci broj dnevno zarazenih i mrtvih nego u momentu kada su se uvodile restriktivne mjere. Tvrdis da se ostrim restriktivnim mjerama sprijecilo sirenje zaraze i doslo do toga da je krivulja pala.. Virus je i dalje prisutan u svim drzavama.. Te ostre mjere se ukidaju.. Zasto? Jesmo li mozda pozelili krivulju eksponencijalnog rasta? Zasto ukidamo mjere ako tvrdimo da se eksponencijalni rast ne moze izbjeci bez tih mjera? Tako su tvrdili kada su mjere uvodili.. Tako su tvrdili prije 15 dana..
daddy-kool

#25736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Jako interesantan rad koji računa globalni IFR na osnovu javno dostupnih podataka o broju rt-pcr testiranja, pozitivnih rezultata i umrlih. Jednostavan pristup koji prati asimptotu funkcije ukupnog broja testova i pozitivnih rezultata, te na osnovu CFR i statističkih metoda računa globalni IFR = 1,04% (CI 95% 0,77% - 1.38%).
This estimate implicitly accounts for asymptomatic cases and country-level differences in demography and testing regimes, and as such, it represents a global average.

This number is lower than the IFR for the Diamond Princess cruise (2%), whose demography was skewed toward older individuals [18]. The older age of this sample may be partially counterbalanced by the higher income and access to healthcare of the majority of these individuals than the global average. National surveys performed in Iceland have estimated an IFR below 0.6%, which is among the most randomized testing conducted in any nation, though much of these cases have affected a younger group than is representative of the nation [27].

Most importantly, the realized IFR is dependent on healthcare capacity, which can vary with conditions of the pandemic. High case load can overwhelm hospital staff and resources, leading to high realized IFR. This is a possible explanation for the high departure of Italy’s reported CFR from the global estimate for equivalent testing capacity [28]. We estimate the IFR for Italy as 1.91% (SI 7), which is higher than a recent estimate of 1.29% provided by Rinaldi and Paradisi from early data but within their credible interval [29]. The IFR for Italy is likely higher than for countries of equivalent GDP and healthcare access due to the spike in cases that occurred in March 2020 that exhausted hospital resources in the northern regions.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf
daddy-kool

#25737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

jeza u ledja wrote: 18/05/2020 23:18 Da probamo jos jednom - ako vam nije zanimljivo raspravljati o istim temama, zasto onda i dalje ovdje pisete vrteci istu temu?
:mrgreen:

Moglo bi se tu koješta analizirati, ali onda bi tema postali forumaši a ne korona virus.
daddy-kool

#25738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Trump is taking hydroxychloroquine, an unproven drug against the virus.
President Trump said on Monday that he has been taking hydroxychloroquine, an antimalarial drug whose effectiveness against the coronavirus is unproven, for about a week and a half as a preventive measure, saying he had no symptoms of Covid-19.

“All I can tell you is, so far I seem to be OK,” he said, explaining that he takes a daily pill.

“I’m not going to get hurt by it,” said Mr. Trump, 73, claiming he was making the disclosure in order to be transparent with Americans. “It has been around for 40 years for malaria, for lupus, for other things. I take it. Front-line workers take it. A lot of doctors take it. I take it.”
https://www.nytimes.com/2020/05/18/us/c ... k-64eb9385

Samoubiće se ovaj budalaš, ali barem mu priču prate djela. :lol: :lol:
Haman je uprpio, bilo je dosta pozitivnih slučajeva iz njegove okoline.
GAU8

#25739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

laik1981 wrote: 18/05/2020 23:54
Pa pretjerivanje pri donosenju restriktivnih mjera je i izazvalo revolt kod onih koji su protiv njih.. Uvijek ce odgovor na jednu krajnost biti suprotna krajnost.. Svedska je bila primjer te umjerenosti.. Da li su mogli proci sa manje mrtvih u tom prvom mahu da su sve zatvorili kao vecina, vjerovatno jesu, ali isto tako sve drzave se mogu zatvoriti svake godine i bez pandemije i tako spasiti mnoge koji bi umrli zbog mnogih ostalih uzroka zbog kojih ljudi umiru.. Zatvorimo se svake godine na dva mjeseca i ocistimo zrak pa ce manje ljudi umirati od zagadjenosti, sprijecimo ostale epidemije od poznatih virusa pa i tu spasimo zivote, uvedemo policijske casove pa smanjimo stope kriminala, itd., itd. Samo to nisu standardni nacini na koje smo do sada rjesavali tu problematiku.. Svedski model bi bio tolerantiji prema svjetskoj ekonomiji.. Posljedice ekonomske krize koja ceka svijet ce biti ubitacne.. Umirace ljudi indirektno i zbog toga i nece ih moci spasiti karantin..
Zatvaranje po kucama jeste standardan nacin borbe protiv epidemije koja se vrlo lako siri.
Svedska nikako ne moze biti umjeren model vec upravo ekstreman nacin rjeseavanja problema, posljedice cega su vec osjetili.

Poznati virusi su upravo to - POZNATI VIRUSI. Ovaj coronavirus je nepoznat virus od kog je vec umrlo vise ljudi nego od bilo kakve godisnje gripe. A NEKE restriktivne mjere su naravno pretjerane, ima ih mali milion u ovisnosti od zemlje do zemlje i slucaja do slucaja. No generalno ono sto je uradjeno u vecini ozbiljnih zemalja je jedina solucija koju su te zemlje imale u tom trenutku, kao privremeno i primitivno sredstvo borbe protiv virusa.
Ljudi umiru direktno i u rekordnim brojevima, i pored karantine. Sta bi bilo bez iste besmisleno je i raspravljati. U mnogim zemljama je vec vodeci uzrok smrti.

Stoga ne, virus nije usporediv ni sa cim sezonskim. Mozemo mi mlatarati, nasaditi se na glavu ubjedjujuci se u neku alternativnu realnost, ali je tako. Tacno se stice dojam da neki ovdje fakat misle da svakom ko je zabrinut u vezi virusa na neki nacin drago sto je tako. :-)
Valjda tesko ljudima prihvatiti realnost, ili nesto sto sami nisu iskusili, ne znam.
Neki su jednostavno izgubljen slucaj, a ova pandemija je samo najnoviji primjer njihove zatupljenosti internet teorijama zavjere.
Kakve ba crne teorije zavjera? O cemu ti pricas? Pa sta se to toliko promijenilo u zadnjih deset dana pa se te stroge restrikcije ukinuse? Pa i danas je virus prisutan svugdje gdje je bio prisutan i prije deset dana.. I danas ljudi umiru od istog tog virusa.. Ima li vakcina? Imamo li lijek? Sta se promijenilo? I ja sam zarinut zbog virusa.. Zabrinut sam zbog svega sto me moze ugroziti.. Nismo bitni ni ti, ni ja, ali obojica vidimo sta se desava.. Ili su pomrli oni sto su morali umrijeti ili vise nisu bitni ljudski zivoti.. Uglavnom svjijet se preko noci prebacio na taj ekstremni Svedski model, dok se Svedska ni u jednom momentu nije preacivala na metode ostalih evropljana.. Tu je sve jasno kao dan.. Sve je crno na bijelo.. Ne moraju evropske vodje priznati da su Svedi bili u pravu.. Djela govore vise od rijeci..
Poenta je, da je tzv. Švedski i njemački model u praksi bio jako sličan. Razlika je bila u vrtićima, školama i ugostiteljstvu. Nijemci su ti potpuno zatvorili, dok je švedska tu uvela mjere opreza.
Veigar

#25740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

jeza u ledja wrote: 18/05/2020 22:48

Samo pokazujem koliko doticni iznad (reziser), kako vi kazete "histerise". Na slican nacin pokazuje svoje "histerisanje" i u dokumentarcu, koji nema veze s temom. Lik koji ga je spomenuo ili nije dobro shvatio poruku filma, ili ga nije kako treba odgledao. Ma mislim nebitno, samo mi je interesantna paralela izmedju ljudi koji negiraju znacaj pandemije i generalno njihovog shvatanja svijeta. Ne svako naravno ali vecina.

Ja se potpuno slazem da se pocesto u vezi virusa panici preko mjere, bez potrebe ili fantazira. Treba u svemu imati mjeru. Samo je pitanje gdje je ta mjera.

No nekima su odgovori izgleda jednostavni, crno-bijeli. U stvarnom zivotu to je rijetko tako.

Za sve su krivi Bil Gates i 5G mreža. Sram ih bilo.
Veigar

#25741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

breba wrote: 19/05/2020 00:37 Kafici se otvorili.
Svako podsjecanje da korona jos postoji se mora kazniti.
I ove što tvrde da Bil Gates nije kriv u zatvor strpati a direktora telekoma preventivno dovest na saslušanje zbog 5G mreže.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#25742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

jeza u ledja wrote: 18/05/2020 23:35 Poznati virusi su upravo to - POZNATI VIRUSI. Ovaj coronavirus je nepoznat virus od kog je vec umrlo vise ljudi nego od bilo kakve godisnje gripe. A NEKE restriktivne mjere su naravno pretjerane, ima ih mali milion u ovisnosti od zemlje do zemlje i slucaja do slucaja.
Nepoznat virus za koji postoje testovi koji ga otkrivaju (za koje se ispostavilo da su nepouzdani u velikom broju) kako ima test za otkrivanje virusa ako je nepoznat :?

Nepoznat virus za koji su u veoma kratkom roku otkrili kako se ponaša, prenosi, razmnožava, preživljava, izgleda,a ne znaju o njemu ništa još :?

Nepoznat virus o kome se malo zna, ali eto već su cjepiva i vakcine do jeseni spremne iako svako ko ima imalo veze sa medicinom zna da su za iste potrebne godine razvoja :shock: što bi moglo nagrditi i pobiti više ljudi nego sami virus i bolest :run:

Mjere ne treba ni komentarisati, odluke debila iz WHO pogotovo...Po Milanu i Bergamu haos u bolnicama a narod po kafićima i restoranima manđare pastu i vino... :-) a kod nas usrali i ovo malo ekonomije u pokušaju dok su doktori zatvorili odjele i ladili jaja na godišnjem i još za to dobili novčani bonus :skoljka:
GAU8

#25743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Lajavikrelac wrote: 19/05/2020 09:43
jeza u ledja wrote: 18/05/2020 23:35 Poznati virusi su upravo to - POZNATI VIRUSI. Ovaj coronavirus je nepoznat virus od kog je vec umrlo vise ljudi nego od bilo kakve godisnje gripe. A NEKE restriktivne mjere su naravno pretjerane, ima ih mali milion u ovisnosti od zemlje do zemlje i slucaja do slucaja.
Nepoznat virus za koji postoje testovi koji ga otkrivaju (za koje se ispostavilo da su nepouzdani u velikom broju) kako ima test za otkrivanje virusa ako je nepoznat :?

Nepoznat virus za koji su u veoma kratkom roku otkrili kako se ponaša, prenosi, razmnožava, preživljava, izgleda,a ne znaju o njemu ništa još :?

Nepoznat virus o kome se malo zna, ali eto već su cjepiva i vakcine do jeseni spremne iako svako ko ima imalo veze sa medicinom zna da su za iste potrebne godine razvoja :shock: što bi moglo nagrditi i pobiti više ljudi nego sami virus i bolest :run:

Mjere ne treba ni komentarisati, odluke debila iz WHO pogotovo...Po Milanu i Bergamu haos u bolnicama a narod po kafićima i restoranima manđare pastu i vino... :-) a kod nas usrali i ovo malo ekonomije u pokušaju dok su doktori zatvorili odjele i ladili jaja na godišnjem i još za to dobili novčani bonus :skoljka:
Uprati malo sta se desava u Brazilu i Rusiji
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#25744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Ovako?
https://www.slobodnaevropa.org/a/30517812.html
http://ba.n1info.com/Svijet/a434386/Bra ... irusa.html
A ono što je najvažnije u cijeloj priči:
Siromašniji Brazilci imaju više šanse podleći bolesti zbog već postojećih zdravstvenih problema i ograničenog pristupa zdravstvenoj njezi.
Mada meni situacija u Brazilu veoma liči na italijanski i španski scenario kolapsa zbog panike:

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-52701524
https://www.dw.com/en/brazil-coronaviru ... a-53468405

Ono što je zanimljivo takođe je da najviše vijesti panike šire Time, DW, Guardian i BBC :|

Rusi vele sljedeće:
https://covid19.rosminzdrav.ru/?gclid=E ... gK-LfD_BwE

A sa druge strane imamo ovo:
https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... lad/599723
https://www.slobodnaevropa.org/a/un-mog ... 72613.html
Tesla Edison

#25745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Nemojte pisati po forumu i raspravljati ukoliko ne poznajete materiju. Pitajte struku zbog čega sada nema restrikcija a prije je bilo. Sve što pišete a bez konsultacija sa strukom je širenje dezinformacija i povlači krivičnu odgovornost.

Imaju ljudi koji su se školovali za to. To su Nestorović, Kon, Šeranić, Izetbegović, Solak,...

https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu ... rti/599731
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... acije.html

I meni onda neko dođe i kaže, nisi masku, rekla struka. Pu, 'bem i tebe i takvu struku. Ali kada smo svi kolektivni idioti koji slušaju ovakve i njima slične i koji ne misle svojom glavom, nismo ni zaslužili bolje. Samo neka nas gaze. Svaka im čast!
TheCitizen

#25746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

TESLA_EDISON wrote: 19/05/2020 10:29 Nemojte pisati po forumu i raspravljati ukoliko ne poznajete materiju. Pitajte struku zbog čega sada nema restrikcija a prije je bilo. Sve što pišete a bez konsultacija sa strukom je širenje dezinformacija i povlači krivičnu odgovornost.

Imaju ljudi koji su se školovali za to. To su Nestorović, Kon, Šeranić, Izetbegović, Solak,...

I meni onda neko dođe i kaže, nisi masku, rekla struka. Pu, 'bem i tebe i takvu struku. Ali kada smo svi kolektivni idioti koji slušaju ovakve i njima slične i koji ne misle svojom glavom, nismo ni zaslužili bolje. Samo neka nas gaze. Svaka im čast!
Posteno. Nekada je postojala narodna izreka - Um caruje a znaga klade valja. Kod nas je vec 30 godina neka druga opcija u toku. Glupost caruje a um klade valja.
Ovo sve je jedan odlican globalni test koji je pokazao kako se navodne demokratije preko noci pretvaraju u totalitarne diktature. Pokazao je i pokazuje i kako je lako ljude izmanipulisati na bazi straha i prijetnji, pozatvarati ih kao stoku i dirigovati zivotima milijardi ljudi putem medijskog sirenja histerije.
Najkrace receno, sve ovo je pokazalo da mi kao vrsta nismo odmakli predaleko od srednjevjekovnog mentalnog stanja, i pored svih navodnih napredaka.
Last edited by TheCitizen on 19/05/2020 11:09, edited 3 times in total.
geralt

#25747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

https://www.klix.ba/sport/borilacki-spo ... /200519048
Habib Nurmagomedov je vidno potresen objavio video na Instagramu u kojem je govorio o zdravstvenom stanju oca Abdulmanapa.
Habib je bio na rubu suza, ali je odlučio podijeliti sa svojim fanovima istinu o zdravstvenom stanju oca.

"Proteklih dana mediji su dosta pisali o mom ocu. Moj otac je u bolnici u veoma teškom stanju. Imao je komplikacije sa srcem uzrokovane koronavirusom. On je operisao srce prošle godine, a zbog koronavirusa je morao ići na novu operaciju. U veoma, veoma teškom je stanju", kazao je Habib, te nastavio:

"Molimo Allaha da mu se smiluje. Hvala vam svima koji mi šaljete poruke podrške i raspitujete se za stanje mog oca. Neka nam Allah svima pomogne", rekao je Nurmagomedov.

Habib je dodao i da u familiji ima veliki broj ljudi koji su zaraženi koronavirusom.

"Više od 20 osoba iz moje familije su zaraženi koronavirusom. Ne govorim o ljudima koje poznajem, već baš o bližoj rodbini. Neki od njih su bili i na odjelima intenzivne njege. Neki od ljudi koje sam poznavao su i umrli", rekao je Habib.
Neregistrirani

#25748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Neregistrirani »

Dosad su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svijetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje zidova krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod djece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj mjeri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega, kao što su limfadenopatija i drugi. Uglavnom takva djeca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjunktivitis. Jedno od ovo dvoje djece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija - rekao je za Kurir prof. dr Predrag Minić, načelnik pulmologije u institutu, i dodao:

- Hvala bogu, oba pacijenta su dobro odreagovala na terapiju, koja se, inače, daje za Kavasakijev sindrom. Dobila su intravenski imunoglobulin i visoke doze steroida. Da se takva stanja, slična Kavasakijevom sindromu, javljaju kod djece koja su pozitivna na koronavirus, primijetili su Englezi prije tri, četiri nedjelje i to se manifestuje kao toksični šok sindrom. Naši bolesnici su dobro liječeni i ubilježeni su u registar koji se za to vodi.

https://www.atvbl.com/vijesti/srbija/dv ... -19-5-2020
sumirprimus

#25749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

TheCitizen wrote: 19/05/2020 11:05
TESLA_EDISON wrote: 19/05/2020 10:29 Nemojte pisati po forumu i raspravljati ukoliko ne poznajete materiju. Pitajte struku zbog čega sada nema restrikcija a prije je bilo. Sve što pišete a bez konsultacija sa strukom je širenje dezinformacija i povlači krivičnu odgovornost.

Posteno. Nekada je postojala narodna izreka - Um caruje a znaga klade valja. Kod nas je vec 30 godina neka druga opcija u toku. Glupost caruje a um klade valja.
Ovo sve je jedan odlican globalni test koji je pokazao kako se navodne demokratije preko noci pretvaraju u totalitarne diktature. Pokazao je i pokazuje i kako je lako ljude izmanipulisati na bazi straha i prijetnji, pozatvarati ih kao stoku i dirigovati zivotima milijardi ljudi putem medijskog sirenja histerije.
Najkrace receno, sve ovo je pokazalo da mi kao vrsta nismo odmakli predaleko od srednjevjekovnog mentalnog stanja, i pored svih navodnih napredaka.
ok nisu strucnjaci, politicari su i sarlatani, i sta sve ne.
to i dalje ne umanjuje opasnost od covida i znacaj preventivnih mjera.
to jeste, nosenje maske nema nikakve veze s tim da je nestorovic korisna budala, ili solak ili ini drugi.
ili pak pokusaj pojedinaca da nametnu svoju volju putem zatvaranja i koristenja ove pandemije u politicke ili neke njima znane svrhe.
daddy-kool

#25750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ma ima svega, ima i dobrih stručnjaka, ima i podobnih budala.

Uvedene mjere su imale smisla jer je čitava centralna i istočna Evropa epidemiju sasjekla u korijenu. To je bila prva faza borbe protiv epidemije u kojoj su se zemlje i sistemi učili, snalazili i kupovali vrijeme. Mislim da kompletno zatvaranje nema šanse da se ponovi iz više razloga, prvi i osnovni bi bio da se neće dozvoliti nekontrolisano širenje virusa koji bi doveo do katastofalne inficiranosti stanovništva. Drugo je da se narod ekonomski i psihički istrošio tako da neko zatvaranje ekonomije više ne bi bilo moguće.

Sada nastupa druga faza kontrole epidemije, gdje se više testira i traže se pojedinačni klasteri kako bi se oni izolovali i liječili. Stanovništvu se prepoučuje briga o vlastitom i opštem zdravlju (maske, distanca i higijena), ali to će ostati na nivou preporuka. U ovoj fazi će pojedinci morati procijeniti šta i kako se ponašati, i na taj način preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje. Znači, sada će ovo kod nas da liči na "Švedski model" jer će skoro sve raditi, sa razlikom da će se kod nas aktivno tražiti i gasiti pojava novih klastera. Ova faza traje do pojave vakcine, što bi bio i posljednji korak u borbi protiv Covid-19.

Većina naroda je odlučila da nema potrebe da se posebno čuva, barem koliko se može zaključiti po nošenju maski i javnom ponašanju, tako da se trebamo nadati da će epidemiološke službe biti uspješne u identifikaciji i izolaciji novih klastera. Po meni ima smisla izdržati i pridržavati se preporuka, vakcina će biti relativno brzo, a mali je napor pripaziti na higijenu, kloniti se gužve i nositi masku u zatvorenom prostoru (sa puno ljudi).

Postavljao sam već:
Ignoring the terrible outbreaks in nursing homes, we find that the biggest outbreaks are in prisons, religious ceremonies, and workplaces, such as meat packing facilities and call centers. Any environment that is enclosed, with poor air circulation and high density of people, spells trouble.

Some of the biggest super-spreading events are:

Meat packing: In meat processing plants, densely packed workers must communicate to one another amidst the deafening drum of industrial machinery and a cold-room virus-preserving environment. There are now outbreaks in 115 facilities across 23 states, 5000+ workers infected, with 20 dead. (ref)

Weddings, funerals, birthdays: 10% of early spreading events

Business networking: Face-to-face business networking like the Biogen Conference in Boston in late February.
https://www.erinbromage.com/post/the-ri ... avoid-them
Locked