Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
PM72

#1601 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by PM72 »

SDA i njeni "antifašisti" :lol: nesmiju da stave znak jednakosti između ustaša - HDZ-a i katoličke crkve jer ni njihovo maslo nije za ramazana,kako se u narodu kaže.
Do juče mnogi nisu znali da je ulica u Švrakinom,koje je inače "klaster" mladomuslimanskih kadrova,dobila naziv po ustaškom pukovniku Sulejmanu Pačarizu Hodži.Neuka i primitivna masa mislila je da je to neki hudi seoski hodžica koji nije ustajao sa sedžde.Ili ime škole po ustaškom saradniku ili gradonačelnikov dedo koji je regrutovao u SS itd,itd...

Veliki smo licemjeri.veliki.
piupiu

#1602 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Dakle, veli dr Goldstein da se prema Bleiburgu kretalo oko 100 000 vojnika i 50 000 civila. Veli da su se vodile žestoke borbe. Veli da su partizani izgubili preko 1 000 ljudi u tim borbama... dalje gledajte sami, ako već niste. :)

Last edited by piupiu on 14/05/2020 22:37, edited 1 time in total.
Edin H.

#1603 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Edin H. »

Ludzak wrote: 14/05/2020 21:08
PM72 wrote: 14/05/2020 21:05
Ludzak wrote: 14/05/2020 20:58 Ma hajte molim vas :lol:

Sarajevo je kolijevka Crne Legije. Pavelic je najvece nade polagao Sarajevu. Sad ko fol smeta misa, jer eto, postali smo silni antifašisti. Ma dajte... :lol:

Fašizam i antifašizam su političke ideologije. I jedni i drugi su činili zločine. Četnici su zvanično bili proglašeni antifašističkom formacijom. Eto, sve vam je jasno.
Ti si u pravu ali ako ćemo iskreno.Fašizam i ustaštvo je uvozna kategorija u Sarajevu.A zna se odakle je došlo.
Dolazi od HdZ politike, jasno ko dan. Ali ovdje na forumu se vecinom polemiše o fašizmu i ustaštvu, i antifašizmu. A malo manje o HDZu i katoličkoj crkvi.
Da li ima smisla da u subotu pokrenem peticiju za povrat imena ulici Adolfa Hitlera? :oops:
drndalo

#1604 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by drndalo »

Naravno da ima, gvozdje se kuje dok je vruce, kada ako ne sada?!
detroit-mercy

#1605 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by detroit-mercy »

spreca wrote: 14/05/2020 20:29 Misi ce valjda prisustvovati oko 20 osoba,intersantno ko su ti poboznici
Vjerovatno uznici :mrgreen: .
detroit-mercy

#1606 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote: 14/05/2020 16:12 Pretpostavljam da dotični forumaši na temi redom imaju preko 80 godina tzv rizična skupina,
jer ne vidim odakle potiče tolika zaluđenost ratom od prije 70 godina. Sudionici rata bi morali
imati i preko 90 godina. Možda je stvar u karanteni.
Ta ce Spielberg praviti filmove od WWII kad se nije bio sudionik rata :mrgreen: .
detroit-mercy

#1607 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote: 14/05/2020 17:16
piupiu wrote: 14/05/2020 17:08
Lincoln-Burrows wrote: 14/05/2020 17:02 To je sve zato jer među ljudima postoji kritična masa ( ne shvaćam kako ) koja je zaluđena partizanima i ustašama,
ako ne znaš o čemu onda o ustašama i partizanima to uvijek izgleda pali. Mene ne pali već istražujem ovaj fenomen
i promatram da li se taj fenomen javlja i u drugim državama. I malo guglajući došao sam do spoznaje da je taj fenomen
izražen samo u postkomunističkim državama, u zapadnim državama je rijedak iako nije da ga nema.
Ja mislim obrnuto, da je to sve dio etnopolitike, baš je dobar taj termin. Mi nemamo druge politike osim etničke. A u postkomunističkim vjerovatno zato što je svuda bio sličan pristup nacionalnom pitanju, pa još nisu razlučili ko je koga i zbog čega. U Poljskoj, kod svojih prijatelja, sam takodje primijetila opsesiju Drugim svjetskim ratom. Kod njih, na primjer, mržnja prema Nijemcima, Rusima, Ukrajincima i Jevrejima vozi narativ. Dodješ na žurku, krenu o tome... uh, rat.

PS Ima i kod zapadnjaka njihovih tema. Oni se s kolonijama pičkaraju, pa oko Vijetnama i tako tih stvari.
Primljeno znanju, drago mi je čuti neke pojedinosti od ljudi koji nešto znaju o tim zemljama u tvom slučaju Poljska.
Pa normalno da ce Poljaci nositi frustracije iz WWII, pogledaj stradanja tog naroda i od jednih i od drugih. Pa nece Holandjani biti frustrirani, sjedili kod kuce i muzli krave, Svabe im obrali nesto malo Jevreja (i od toga napravili turisticku atrakciju) i to je to.
madner

#1608 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by madner »

Ma nije ni to tacno, sve okupirane drzave su imale neke traume sa kvislinskim pokretima. Holandija je imala traumu od okupacije 50 godina poslje, upravo zato sto su muzli krave.
Belgija sa svojim SSovcima naspram trauma iz dvije okupacije, Francuzi sa svojim uniformama iz naftalina itd...
Italija mozda jos gora od nas.

Jedine zemlje bez oziljaka su anglosaksonske.
last mohicans

#1609 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by last mohicans »

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2183042
Da sam ja Puljic, sramota bi me bilo. Ima istrazivača, historičara, pa i vjernika koji nisu pod apsolutnim uticajem crkve i HDZa. Odličan tekst i poruka upucena kardinalu.
Porodice Foht

#1610 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Porodice Foht »

piupiu wrote: 14/05/2020 22:31 Dakle, veli dr Goldstein da se prema Bleiburgu kretalo oko 100 000 vojnika i 50 000 civila. Veli da su se vodile žestoke borbe. Veli da su partizani izgubili preko 1 000 ljudi u tim borbama... dalje gledajte sami, ako već niste. :)

Pa ja, a meni se malo iznad puskomitraljezac ruga kad sam naveo taj podatak! :|
Billy The Pljuc

#1611 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Billy The Pljuc »

last mohicans wrote: 14/05/2020 23:46 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2183042
Da sam ja Puljic, sramota bi me bilo. Ima istrazivača, historičara, pa i vjernika koji nisu pod apsolutnim uticajem crkve i HDZa. Odličan tekst i poruka upucena kardinalu.
:thumbup:

Ja ne znam kako se fakat provuklo dovlačenje posmrtnih ostataka ovog Šarića, što neko napisa od katedrale treba napraviti muzej i zabraniti službovanje.

Edit: Ispravak navoda indexovog novinara vezano za drugi tekst za koji sam dole postavio link, ovaj stašau nadbiskup Ivan Šarić je položen na drugu lokaciju a ne u katedrali.

"POKOPANI POSMRTNI OSTACI NADBISKUPA ŠARIĆA
SARAJEVO (IKA/HABENA ) 27.04.1997. / 00:00
Sarajevo, 27. 4. 1997. (IKA/HABENA) – Posmrtni ostaci vrhbosanskog nadbiskupa Ivana Šarića preneseni su iz Madrida u Sarajevo u subotu, 26. travnja. Tim je činom ispunjena posljednja želja pokojnog nadbiskupa da mu tijelo bude sahranjeno u zavjetnoj crkvi sv. Josipa na Marijinu Dvoru, koju je on kao nadbiskup sagradio s nakanom da postane katedralna i metropolitanska crkva, predvidjevši u njoj grobnice za sebe i svoje nasljednike. Svečanu misu zadušnicu za pokojnog nadbiskupa Šarića predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanjskim administratorom Ratkom Perićem, vrhbosanskim pomoćnim biskupom Perom Sudarom te provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Petrom Anđelovićem. Kardinal Puljić u svojoj je propovijedi istaknuo kako je trenutak u kojem dočekujemo tijelo nadbiskupa Šarića onaj u kojem same naviru riječi proroka Izaije: “Tješite, tješite moj narod”. Kardinal je dodao da je u javnosti, nažalost, ostala potisnuta poruka Svetog Oca izrečena prigodom njegova pohoda Sarajevu i BiH o pravu svakoga da se vrati na svoje ognjište. Tako i povratak tijela pokojnog nadbiskupa, istaknuo je kardinal Puljić, daje podstrek i nadu svima koji se kane vratiti na svoje ognjište. Nadbiskup je Puljić potom pozvao vjernike i svećenike da ustrajno mole na grobu nadbiskupa Šarića. Pred kraj euharistijskog slavlja generalni vikar nadbiskupije mons. Mato Zovkić pročitao je izjavu španjolskih časnih sestara koje su poznavale i pomagale pokojnog nadbiskupa dok je živio u Madridu. Nakon misnog slavlja biskupi sa šezdesetak svećenika obavili su obred ukopa nadbiskupa Šarića u kripti crkve sv. Josipa.
Nadbiskup Ivan Šarić upravljao je Vrhbosanskom nadbiskupijom od g. 1918. kao vikar, nakon smrti nadbiskupa Stadlera, a od g. 1922. kao rezidencijalni nadbiskup. U travnju 1945. napušta Bosnu da ne padne u ruke partizanima. Najprije je živio u Austriji, a od g. 1948. u Madridu, gdje je i umro 16. srpnja 1960."

Kako je ovo prošlo živo me interesuje, kud ga baš ukopaše na ovaj datum kad mi pada godišnjica braka.
Last edited by Billy The Pljuc on 15/05/2020 02:58, edited 1 time in total.
Toffee karamela

#1612 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Toffee karamela »

Edin H. wrote: 14/05/2020 22:36

Da li ima smisla da u subotu pokrenem peticiju za povrat imena ulici Adolfa Hitlera? :oops:
Zna li neko.koja ulica u SA je bila Adolfova,da vidim imam li.poznate raje tamo da ih malo zaj..avam?

Vezano za Bleiburg,jedan je hrvatski novinar prije nekoliko godina objavio iscrpan clanak u Vecernjem listu,ne mogu nikako da ga nadjem no kada ga procitate mnoge stvari ce vam biti jasnije...Jedna od najzanimljivijih je da je vodstvo ustaske vojske htjelo da se preda Englezima kao neka priznata,hrvatska vojska,glavni pregovarac je usetao sa sabljom i paradnim revolverom pod čador engleske komande i otpoceo neki govor...u jednom trenutku je naslutio zao twist po sebe i druge jer je primijetio da Englez ne vodi nikakve biljeske....nije proslo mnogo, pozvan je Titov general Milan Basta i svi koji su se zatekli na licu mjesta predati su mu u ruke...onda je nastala opsta bjezanija kad su skontali da ih Englezi vracaju.

Inace, po ratnom pravu,svi.koji nisu polozili oruzje do 9.maja nisu imali pravo na status ratnih zarobljenika! Sve opisano gore desava se 14-15 maja kada u Evropi vise nije bilo nikakvih borbi!

Jos jedna stvar pokazuje gorostasnu glupost Pavelica i njegove svite-do zadnjeg minuta vjerovali su da ce se pobiti Rusi i zapadnjaci i s nadom u to marsirali su k Austriji!Valjda su se kontali predstaviti tamo kao antiboljsevicka vojska i sve ce im biti oprosteno! :-)
piupiu

#1613 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Toffee karamela wrote: 15/05/2020 01:18

Zna li neko.koja ulica u SA je bila Adolfova,da vidim imam li.poznate raje tamo da ih malo zaj..avam?
Obala
last mohicans

#1614 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by last mohicans »

Toffee karamela wrote: 15/05/2020 01:18

Vezano za Bleiburg,jedan je hrvatski novinar prije nekoliko godina objavio iscrpan clanak u Vecernjem listu,ne mogu nikako da ga nadjem no kada ga procitate mnoge stvari ce vam biti jasnije...Jedna od najzanimljivijih je da je vodstvo ustaske vojske htjelo da se preda Englezima kao neka priznata,hrvatska vojska,glavni pregovarac je usetao sa sabljom i paradnim revolverom pod čador engleske komande i otpoceo neki govor...u jednom trenutku je naslutio zao twist po sebe i druge jer je primijetio da Englez ne vodi nikakve biljeske....nije proslo mnogo, pozvan je Titov general Milan Basta i svi koji su se zatekli na licu mjesta predati su mu u ruke...onda je nastala opsta bjezanija kad su skontali da ih Englezi vracaju.

Inace, po ratnom pravu,svi.koji nisu polozili oruzje do 9.maja nisu imali pravo na status ratnih zarobljenika! Sve opisano gore desava se 14-15 maja kada u Evropi vise nije bilo nikakvih borbi!

Jos jedna stvar pokazuje gorostasnu glupost Pavelica i njegove svite-do zadnjeg minuta vjerovali su da ce se pobiti Rusi i zapadnjaci i s nadom u to marsirali su k Austriji!Valjda su se kontali predstaviti tamo kao antiboljsevicka vojska i sve ce im biti oprosteno! :-)
Imaš ovdje https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... nih/376575
retrospektivu objašnjenu, bez iluzornih i pristrasnih misljenja. Izradile ih vođe, vjerovali u neki neralan scenarij, sad ih treba oplakivati. Voditi borbe s partizanima na putu za Blieburg, nanijeti im gubitke po okončanju rata, ne nadati se krvoprolicu i odmazdi nad sobom je bilo je bilo wtf? Koliko je partizanskih porodica ostalo bez svojih najmilijih a rat okončan? Ko njima uči mise i tewhide? Uzalud izgubljeni zivoti. Tačnih i vjerodostojnih podataka o zrtvama nema, samo mitologija. Dobro je u tekstu apostrofirano napravili hrvatski mit kao Srbi od Kosova.
Toffee karamela

#1615 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Toffee karamela »

Hvala, mislim da je to upravo taj clanak iz Vecernjaka.

Krenuli da se pridruze Englezima pa da zajedno napadnu partizane :shock:
Billy The Pljuc

#1616 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Billy The Pljuc »

Nismo baš bure baruta al' dobar osvrt:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sar ... 82914.aspx
exliberal-ex

#1617 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by exliberal-ex »

Toffee karamela wrote: 15/05/2020 01:50 Hvala, mislim da je to upravo taj clanak iz Vecernjaka.

Krenuli da se pridruze Englezima pa da zajedno napadnu partizane :shock:
Oni su bili poslali uslove za predaju/nastavak rata protiv komunista, Englezi te uslove predaju Titu u roku par dana.
Posto se nisu predali na dan kapitulacije onda su bili tretirani kao odmetnicke bande.
Sami Englezi su nudili oklopne jedinice partizanima u slucaju da se pobune sto su partizani odbili.

Zanimljivo je da crkva i ovi sto se sjecaju "zrtava" sute i negovore nista protiv Engleza iako su ih onu prodali i predali partizanima.
Škobo Habu

#1618 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 14/05/2020 14:48
Kao što si i Hirošima i Nagasaki bili odmazada za Pearl Harbour. Samo Bleiburg nije bio odmazda ni za šta, i bio je čisti 'komunjarski zločin'? I Dresden i Hirošima i Nagasaki, usput, planski su odradjeni. S namjerom i ciljem. Ali tako, uopšteno, ide balkanska istorijska logika.

Najmanje ima veze bombardovanje Hirošime i Nagasakija sa Pearl Harbourom. Atomska bomba je bačena da bi se Japan prisilio na kapitulaciju, jer su se fanatično borili do posljednjeg čovjeka. Fanatičnije i od nacista. Nisu ni pomišljali na predaju.

Tvoja logika ide u smjeru - čija pobjeda, toga i pravda? Znači li to da sve zločine koje je počinila Crvane armija, poput masovnog silovanja Njemica, nema potrebe osuđivati, niti preispitivati, jer je, eto, takvo nešto bilo nužno, odnosno imalo svoju svrhu u pobjedi nad nacizmom?
Usput, baviš se generalizacijama. "Niko", "svako", "ovdašni antifašisti", "mi", "oni", onog trenutka kad počneš grupisati na taj način, rasprava gubi smisao.
Jok, bavim se disonantnim tonovima "antifašističkih snaga" od ovoga forma da pristalica "AntiDayton" grupacija.

To se ne može utvrditi ni putovanjem kroz vrijeme. Ali se može prestati uživati u mahanju žrtvama zarad nacionalističkog ritualnog zanosa, na tome bi svi trebali poraditi. Jer je, kao što rekoh ranije, sve ovo konstantno brojanje i prebrojavanje bolesno. Ne kao neka paušalna ocjena, nego zaista bolesno, sa psihijatrijskog stanovišta bolesno i bolesno sa stanovišta socijalne psihologije. Mučeništvo je vrlo opasna vrsta narcizma iz kojeg se radjaju budući nacizmi.
Ne treba ti nikakvo putovanje kroz vrijeme. Postoji dovoljno pisane dokumantacije. Ako se tvrdi da su komunisti vršili odmazdu nad ženama i djecom - to nije nikakva revizija historije, to je prešućivanje užasnog čina osvete koji nije ništa do ratni zločin.
spreca

#1619 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: 14/05/2020 22:43
spreca wrote: 14/05/2020 20:29 Misi ce valjda prisustvovati oko 20 osoba,intersantno ko su ti poboznici
Vjerovatno uznici :mrgreen: .
Trebalo je zabraniti pristup misi ucesnicima iz tog rata :mrgreen:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1620 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Porodice Foht wrote: 14/05/2020 19:19
piupiu wrote: 14/05/2020 18:55
Bloo wrote: 14/05/2020 18:39 @piupiu Da li postoji nešto slično za Bleiburg? Konačan, potvrđen spisak ili je to i dalje na dugom štapu (već godinama)...
Ne, koliko ja znam. Mislim da je tu nemoguće postići konsenzus, prvenstveno zato što se, kako Goldstein veli, pod blajburške žrtve pokušavaju ubrojati svi pojednačni slučajevi odmazde, i bitke itd, koje su se vodile tokom povlačenja NDH vojske.
Da, ovdje je caka od vracanja ujkana nazad! Do i na Bleiburgu je bilo zestokih borbi gdje je poginulo 1500 partizana i tu treba traziti zestinu njihove kasnije osvete! Bezbeli poginulo je ujkana jos vise od Titovih momaka ali oni rado i njih trpaju u tu cifru stradalih na tom usranom tzv.Kriznom putu!Sve njih Puljke zali, znamo mi to! Dakle, tada se i bjezi masovno kroz sume i broj u povratku nasih Ucitelja je znatno manji! E sad koliko ih strada u ovim pojedinacnim zlocinima na putu kroz Dezelu i Lijepu njihovu mislim ne vise od 700! Negdje je to i Goldstein davno kazao ali ne mogu garantirati izvor!
Otac moj ucestvovao u oslobadjanju Zidanog Mosta i dalje do Austrije, Trsta...U nekoj krajiskoj brigadi je bio (mislim da ih je bilo vise), ali se ne sjecam kojoj.
Pricao mi je da je mnogo partizana izginulo iz njegove brigade tjerajuci cetnike, ustase i ostale od Krlovca pa dalje na sjever. Bili novaci, neiskusni... :(
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1621 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

PM72 wrote: 14/05/2020 19:42 ako si puno čitao o tome - podjeli nam saznanja i izvore koji to dokazuju.Ustaše i domobrani bježali samo da se domognu Austrije,tu nije bilo nekih golemih borbi da vojnika NOVJ strada baš 1500.
Nekako u isto vrijeme je NOVJ na Zelengori uništila četnike ,imali su gubitaka ali je to zanemarivo na broj pobijenih bradonja.
Varas se, itekako je bilo teskih borbi i zrtava. Ginuli su najvise mladi, tek regrutovani, neiskusni...Otac mi je pricao da je bio ucesnik proboja prko pruznog mosta u Zidanom Mostu, kojom prilikom je bas na tom mostu izginulo vise od 20 partizana, a ranjeno ih je mnogo vise. :(
Porodice Foht

#1622 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Porodice Foht »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/05/2020 08:06 Otac moj ucestvovao u oslobadjanju Zidanog Mosta i dalje do Austrije, Trsta...U nekoj krajiskoj brigadi je bio (mislim da ih je bilo vise), ali se ne sjecam kojoj.
Pricao mi je da je mnogo partizana izginulo iz njegove brigade tjerajuci cetnike, ustase i ostale od Krlovca pa dalje na sjever. Bili novaci, neiskusni...
:thumbup: Odlican prilog temi. Bravo. Nisam htio onom nezgodnom forumasu objasnjavati, ali u pitanju su bile krvave bitke. Ujkani su bili poput lava stjeranog pred zid, borio se do posljednjeg daha jer je znao sta ih ceka a tada je moc i snaga u covjeka iznad realnih mogucnosti. Otud toliki gubitci partizana u zavrsnim operacijama.
Laze Katolicka crkva kako je to sve bilo bunkerisano, da se nije znalo, a sto je Goldstein sinoc objasnio. Oko Bleiburga i tih dana manje vise se sve zna, problem je, kako jednom napisah iznad, povratak kolone. Tada se desavaju ti pojedinacni zlocini i tu je Sedlar u ´´Cetveroredu´´ to fino prikazao. E tu se ne mogu decidno pobrojati sve zrtve medju Ujkanima jer su partizani pokusali zametnuti trag kad su vidjeli kakvo su sranje napravili. Ipak nema govora o 30000-40000 zrtava tog tzv.Kriznog puta. Mislim da se onako uz dozu opreza bas Goldstein izjasnio da je u pitanju oko 700 ljudi. I to je uzasno puno ubiti ljudi bez suda, ali dizati dreku o desetinama hiljada ´´nevinih´´, kako Crkva trubi redovno je bezobrazno i gnusna laz. Naravno, sto je vise
tih lazi to raste mrznja proporcionalno kod pastve koja dodje na misu zadusnicu kako prema komunistima tako i poglavito prema Srbima a to im i jeste cilj. Nema tu vjera veze. I tu oni uporno podmecu da su ih samo Srbi ubijali, a zna se dobro da je u sastavu Titove Trece armije bilo bas saroliko drustvo s hrvatskim, slovenskim, bosanskim mladim partizanskim lavovima.
PM72

#1623 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by PM72 »

Re.Porodice Foht,

Nisam ja "nezgodan " forumaš nego me zanima ta tema i konkretni dokazi,brojevi,imena.Ja i ti smo u korektnim odnosima i nema potrebe da "izvlačiš kandže".
U tvom tekstu ispalo je da su pripadnici NOVJ imali u i oko Blajburga 1500 poginulih i zato sam reagovao.Kad su ih sabili u blajburšku dolinu već je bilo gotovo.NOVJ je imala velike gubitke tokom završnih operacija u Sloveniji ali su neuporedivi sa gubicima fašista.I tačno je da su novačili balavurdiju i tjerali ih da ginu,iskusni borci su pametno ocjenili da se ne isplati ginuti u sudijskim produžecima.
Last edited by PM72 on 15/05/2020 08:49, edited 1 time in total.
Kejn

#1624 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kejn »

Procenutalni broj bosanskih muslimana u NOP-u (vidim da je neko pitao odakle podatak da su Bošnjaci činili 3.5% - 2.5% u partizanima).

Yugoslav Partisans were a predominantly Serb movement into 1943.[55][21] Also, it should be kept in mind that until the middle of the war the Partisans were in control of relatively large liberated areas only in parts of Bosnia. [55] Over the entirety of the war, the ethnic composition of the Partisans was 53 percent Serb, 18.6 percent Croat, 9.2 percent Slovene, 5.5 percent Montenegrin, 3.5 percent Bosnian Muslim, and 2.7 percent Macedonian. Much of the remainder of the NOP's membership was made up of Albanians, Hungarians and those self-identifying as Yugoslavs.[56][57]. According to Tito, by May 1944, the ethnic composition of the Partisans was 44 percent Serb, 30 percent Croat, 10 percent Slovene, 5 percent Montenegrin, 2.5 percent Macedonian, and 2.5 percent Bosnian Muslim.[58]

Izvori:
21 Mark Pinson (1996). The Muslims of Bosnia-Herzegovina: Their Historic Development from the Middle Ages to the Dissolution of Yugoslavia. Harvard CMES. pp. 143, 144. ISBN 978-0-932885-12-8. Retrieved 2 October 2013.
55 Milazzo 1975, p. 186.
56 Hoare 2011, p. 207.
57 Calic 2019, p. 463.
58 Ramet 1996, p. 153.

Vidim da je 50 godina ispiranje mozga muslimanima zaista rezultiralo javnim mjenjem u kojem su ispade Bošnjaci svi listom bili Partizani, a Hrvati Ujkani dok su Srbi bili četnici. Da ne bude moj dedo partizan ovo ono Tito najaĆi, floskuletine SDP ćaršije, pošto vidim da se ide na tu kartu. Dakle šanse da su tvoji preci kao Bošnjak musliman bili u partizanima je 3.5 %.

Ne opravdavam naravno nikoga samo mi počinje ići na k... ovo Bošnjačka taština i preseravanja u 2020 i glumatanje nekakvih muslimanskih partizančina. Naš doprinos NOP-u jeste bitan naravno (ako ništa zbog davanja privida multinacionalnosti pokretu) ali ovo guranje pod tepih učešća našeg naroda u nažalost kvislinškim formacijama postaje patološko.
piupiu

#1625 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 15/05/2020 07:14
piupiu wrote: 14/05/2020 14:48
Kao što si i Hirošima i Nagasaki bili odmazada za Pearl Harbour. Samo Bleiburg nije bio odmazda ni za šta, i bio je čisti 'komunjarski zločin'? I Dresden i Hirošima i Nagasaki, usput, planski su odradjeni. S namjerom i ciljem. Ali tako, uopšteno, ide balkanska istorijska logika.

Najmanje ima veze bombardovanje Hirošime i Nagasakija sa Pearl Harbourom. Atomska bomba je bačena da bi se Japan prisilio na kapitulaciju, jer su se fanatično borili do posljednjeg čovjeka. Fanatičnije i od nacista. Nisu ni pomišljali na predaju.

Usput, baviš se generalizacijama. "Niko", "svako", "ovdašni antifašisti", "mi", "oni", onog trenutka kad počneš grupisati na taj način, rasprava gubi smisao.
Jok, bavim se disonantnim tonovima "antifašističkih snaga" od ovoga forma da pristalica "AntiDayton" grupacija.

To se ne može utvrditi ni putovanjem kroz vrijeme. Ali se može prestati uživati u mahanju žrtvama zarad nacionalističkog ritualnog zanosa, na tome bi svi trebali poraditi. Jer je, kao što rekoh ranije, sve ovo konstantno brojanje i prebrojavanje bolesno. Ne kao neka paušalna ocjena, nego zaista bolesno, sa psihijatrijskog stanovišta bolesno i bolesno sa stanovišta socijalne psihologije. Mučeništvo je vrlo opasna vrsta narcizma iz kojeg se radjaju budući nacizmi.
Ne treba ti nikakvo putovanje kroz vrijeme. Postoji dovoljno pisane dokumantacije. Ako se tvrdi da su komunisti vršili odmazdu nad ženama i djecom - to nije nikakva revizija historije, to je prešućivanje užasnog čina osvete koji nije ništa do ratni zločin.
Boško, 1) samo odgovaram na tvoju tvrdnju da "Britanci nisu znali (otkud ti znaš šta su oni znali?)" da će ih ovi pobiti. To je kraj rata, miris osvete je na sve strane, planski se vrše strašne odmazde, ali, eto, Britanci nisu znali. To je suština mog odgovora. Ovo ostalo je tip argumenta zbog kojeg ne volim ulaziti u ovakve razgovore. Kako si uopšte napravio skok s jednog na drugo?
Tvoja logika ide u smjeru - čija pobjeda, toga i pravda? Znači li to da sve zločine koje je počinila Crvane armija, poput masovnog silovanja Njemica, nema potrebe osuđivati, niti preispitivati, jer je, eto, takvo nešto bilo nužno, odnosno imalo svoju svrhu u pobjedi nad nacizmom?
Inače, vjerujem da Rusi, nakon 4 godine i 11 miliona mrtvih vojnika, nisu pretjerano razmišljali o Ženevskoj konvenciji. Koja se, kako je takodje neko sinoć objasnio, tada aplicirala samo ako se radi o vojsci koja ih je i sama poštovala. A evo, ja ću ti dati primjer iz svoje porodice, gdje je mlad partizan od 19 godina je zarobljen ranjen i, bez ikakve ceremonije, pogubljen.

2) Ko su te ujedinjene 'antifašističke snage' i šta su njihovi 'disonantni tonovi'?

3) Upravo tako, postoji dovoljno pisane dokumentacije. Pa Ivo Goldstein sinoć u "Odgovorite narodu" veli da niko za sve ove godine, i pored svih preživjelih svjedoka, nije uspio proizvesti bar nešto imena svih tih 'žena i djece'. Ja ne bih ulazila u to, nisam istoričar.
Locked