ima porodica koje su nestale u tom ratu pa i nemaju sta kriticki promatrat care.
to su one price djecije idealisticke i tak oto, nije se tad ni znalo. jelte
Ne trebaš znati šta je Holokaust niti poznavati Kantov kategorički imperativ da dokučiš moralne implikacije razmrskavanja ljudskih lobanja maljem.Škobo Habu wrote: ↑13/05/2020 11:02Šutila je Čerčilova Engleska na koncentracione logore u Evropi, pa?sumirprimus wrote: ↑13/05/2020 10:34
ko moji djedovi, na koje sam ponosan i jbo ti tu reviziju bili neutralni u vrijeme holokausta i genocida nema neutralnih, cutanje je odobravanje, cutnja je i mobilizacija u domobrane, pa vi pricajte nisu nisu malo morgen.
Imali su saveznici direkten dokaze o postojanju "industrije smrti", ali su ih smatrali nevjerodostojnim.
Ti se referiše na djeda i Holokaust, u vrijeme kada o holokaust niko nije ni znao ništa. Valjaš gluposti. Dječiji idealizam. Walter brani Sarajevo kao predođba o historiji WW 2.
Želiš ki stvarno da pričamo o broju žrtava neke ideologije pa da poredimo crkvu i komunizam?
Pogrešno mi imputiraš da sam advokat KC-a, a to nisam. Samo kažem da je komunizam pobio više ljudi nego fašizsam i to je činjenica, svidjela se tebi ili ne. Sa druge strane, Misa se može održati jer je to garantovano UN-ovim osnovnim ljudskim slobodama i pravima, među kojima je i pravo na vjeroispovjest.Henry Chinaski wrote: ↑13/05/2020 11:14Želiš ki stvarno da pričamo o broju žrtava neke ideologije pa da poredimo crkvu i komunizam?
Broj ljudi koje je crkva ubila se ne može uporediti ni s čim. O načinu ubijanja ne želim ni da govorim.
Sve u svemu, crkva koja svjesno kreira sukob u Sarajevu nema nikakvo moralno pravo da priča ni o kakvim žrtvama. Spustili su se na nivo dnevne politike i to u službi stranke koja je poznata po korupciji i kriminalu. Strašno.
al si ti kontradiktoran. pocnes sa civilizacjiskim normama i onda sbbovski sadovski nastavis niz kako li vecarman1 wrote: ↑13/05/2020 11:19 Predlažem svekolikom forumskom "pučanstvu" da prvo usvoji osnovne civilizacijske norme počevši od lične (ne)higijene, nepotizma, licemjerja i kukavičluka, pa tek onda da dijeli packe vezano za istorijske (ne)istine.
Misa (kukavičje jaje) će biti održana isto kako se oržavaju postrojavanja na Drini(kokardaši). Bošnjo ovakav kakav jeste može samo "lajati" na forumu jer ovo naše stado ne vode ni čobani ni ovnovi kapitalci, nego jadni smrdljivi krpelji kaoji nam polako sisaju krv dok na kraju ne krepamo.
Na kraju će neko pametniji dovesti neko drugo stado na naša ognjišta, vjerovatno neko "čokoladno/kakao" stado.
Sav cirkus oko ove mise je upravo ono što je htjeo organizator i maestralno je sve izvedeno. Imaju 100% uspjeh.
Bog neće promijeniti sudbinu jednog naroda dok taj narod ne promijeni sam sebe.
Da li bi ti bio problem da napises o kojem dijelu Hercegovine se radi? Borac?arman1 wrote: ↑13/05/2020 10:27 Pa recimo da je iz sela odakle potiće moja familija x hercegovačka sa njiva i pašnjaka, svi bili zemljoradnici i cijeli rat se nisu nikom priklanjali, pokupila 23 muškarca samo u jednom naletu i sutradan ih pobila i bacila u Neretvu. Dvojica od tih "oslobodioca" su narodni heroji.
Do 45. većina te brigade je nosila kokarde. Poslije stavili petokrake i završavali početo 41-44. I niko nije odgovarao.
Za mene su svi zločinci.
Više je zapadna Evropa pobila po kolonijama, čak i samo u 20. stoljeću ni najmanje ne zaostaju, nego ijedna totalitarna ideologija. Ima li i za to kakva rezolucija? Ili se 'crne knjige' pišu samo o zločestim Nijemcima, Rusima i Kinezima? I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom? Pobila ih je osvetnička vojska, nije ih pobio 'komunizam'.

Zapadna sigurno nije, tamo su nosili nesto drugo do '45...geralt wrote: ↑13/05/2020 11:22Da li bi ti bio problem da napises o kojem dijelu Hercegovine se radi? Borac?arman1 wrote: ↑13/05/2020 10:27 Pa recimo da je iz sela odakle potiće moja familija x hercegovačka sa njiva i pašnjaka, svi bili zemljoradnici i cijeli rat se nisu nikom priklanjali, pokupila 23 muškarca samo u jednom naletu i sutradan ih pobila i bacila u Neretvu. Dvojica od tih "oslobodioca" su narodni heroji.
Do 45. većina te brigade je nosila kokarde. Poslije stavili petokrake i završavali početo 41-44. I niko nije odgovarao.
Za mene su svi zločinci.
Apsolutno nikakve poveznice između EU rezolucije i "kolonijalnih zločina" koje ti svojevoljno interpretiraš. Hoćemo li to početi brojati mrtve od drevnog Egipta da vidimo ko je više pobio ljudi?piupiu wrote: ↑13/05/2020 11:25Više je zapadna Evropa pobila po kolonijama, čak i samo u 20. stoljeću ni najmanje ne zaostaju, nego ijedna totalitarna ideologija. Ima li i za to kakva rezolucija? Ili se 'crne knjige' pišu samo o zločestim Nijemcima, Rusima i Kinezima? I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom? Pobila ih je osvetnička vojska, nije ih pobio 'komunizam'.
I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom?
Okolina Nevesinja. Imaju i zapisi o nestašlucima crvenih.geralt wrote: ↑13/05/2020 11:22Da li bi ti bio problem da napises o kojem dijelu Hercegovine se radi? Borac?arman1 wrote: ↑13/05/2020 10:27 Pa recimo da je iz sela odakle potiće moja familija x hercegovačka sa njiva i pašnjaka, svi bili zemljoradnici i cijeli rat se nisu nikom priklanjali, pokupila 23 muškarca samo u jednom naletu i sutradan ih pobila i bacila u Neretvu. Dvojica od tih "oslobodioca" su narodni heroji.
Za mene su svi zločinci.
Kakve veze nemaju sarajevske ulice s ustasama?Kejn wrote: ↑13/05/2020 11:32Apsolutno nikakve poveznice između EU rezolucije i "kolonijalnih zločina" koje ti svojevoljno interpretiraš. Hoćemo li to početi brojati mrtve od drevnog Egipta da vidimo ko je više pobio ljudi?piupiu wrote: ↑13/05/2020 11:25Više je zapadna Evropa pobila po kolonijama, čak i samo u 20. stoljeću ni najmanje ne zaostaju, nego ijedna totalitarna ideologija. Ima li i za to kakva rezolucija? Ili se 'crne knjige' pišu samo o zločestim Nijemcima, Rusima i Kinezima? I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom? Pobila ih je osvetnička vojska, nije ih pobio 'komunizam'.
I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom?Reci mi da se šališ... te ljude su pobili pripadnici Komunističe Partije Jugoslavije, na čijem je čelu bio Josip Broz Tito od 1937. pa sve do njegove smrti 1980. Ako nisi znala KPJ je predvodila narodno oslobodilački pokret, nisu Mladi Muslimani i SDA.
Ako već pitaš kakve veze ima Komunizam sa Blajburgom...
dala je hercegovina svojih narodnih heroja itekako,imalo se izboraŠta čekate? Što trpite? Uzmite puške i isterajte ovu žgadiju iz zemlje...
Nije smrt strašna ako se zna zašto se umire!...
Ne šalim se, ali imam osjećaj da se ti šališ ulijećući na svaku drugu temu sa istom serijom rečenica. No, pošto si uletio na temu kao padobranac, preporučujem ti da se vratiš malo unazad, ili da pročitaš link, koji je postavila Banksy, da bi što prije stigli do suštine.Kejn wrote: ↑13/05/2020 11:32Apsolutno nikakve poveznice između EU rezolucije i "kolonijalnih zločina" koje ti svojevoljno interpretiraš. Hoćemo li to početi brojati mrtve od drevnog Egipta da vidimo ko je više pobio ljudi?piupiu wrote: ↑13/05/2020 11:25Više je zapadna Evropa pobila po kolonijama, čak i samo u 20. stoljeću ni najmanje ne zaostaju, nego ijedna totalitarna ideologija. Ima li i za to kakva rezolucija? Ili se 'crne knjige' pišu samo o zločestim Nijemcima, Rusima i Kinezima? I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom? Pobila ih je osvetnička vojska, nije ih pobio 'komunizam'.
I, inače, kakve veze ima komunizam s Bleiburgom?Reci mi da se šališ... te ljude su pobili pripadnici Komunističe Partije Jugoslavije, na čijem je čelu bio Josip Broz Tito od 1937. pa sve do njegove smrti 1980. Ako nisi znala KPJ je predvodila narodno oslobodilački pokret, nisu Mladi Muslimani i SDA.
Ako već pitaš kakve veze ima Komunizam sa Blajburgom...
sumirprimus wrote: ↑13/05/2020 11:02 dobro mozda bi i ja imo neku zadrsku ili ljutnju da mi je djed kojim slucajem nedaj boze umjesto partizan i antifasist bio kolaborator i domaci izdajnik.
mozda bi i ja podrzo ovu misu za blajburg ovak one ide .
razumijem odakle ljutnja. ne podrzavam ali razumijem.
nineinchnails wrote: ↑13/05/2020 11:06
Dokumentarni film snimljen 1990. Dakle, prije pada komunizma u Jugoslaviji. Ako ostavimo po strani to što je uradjen neobjektivno stavljajući naglasak na Tita i Partizane kao zločince, uz zloslutnu muziku u pozadini kada god se oni na ekranu pojave, kao i to što je onaj ko je to postavio na zoutube donio svoje jednostrane argumente, po ovom dokumentarcu imamo sljedeće zaključke koje svako sa zdravom pameću može zaključiti:
Činjenice govore da je Pavelić napustio Hrvatsku dva dana ranije prije svih, ne ostavljajući ni oproštajno pismo. Vojska (ustaše i nijemci) su krenuli ka Britancima. Ustaše su se nadale da će ih Britanci spasiti od odmazde.
Preko pola miliona ljudi je došlo do Bleiburga. Hodali su tamo-vamo u nadi da će se desiti preokret i da će krenuti u protuofanzivu. Medjutim, u Bleiburgu su morali položiti oružje i završiti bježaniju. Zatim su krenuli nazad, a jedan dio je pobjegao dalje u Austriju.
Mnogi su na tom putu od iscrpljenosti umrli. Hodali su tamo-vamo ko muhe bez glave. Prvo ka Bleiburgu, pa onda nazad kućama. Od pola miliona koliko ih je bilo u zbjegu, umrlo i ubijeno oko 30 hiljada, uglavnom ustaša. Neki ustaški oficiri su izvršili samoubistvo.
Medju tim ubijenim ljudima su bili najveći zločinci i monstrumi iz reda hrvatskog naroda koji su na najstrašniji način mučili i ubili preko 130 hiljada nevinih ljudi(od toga preko 80 hiljada samo u Jasenovcu), od čijih zločina se moderna Hrvatska ne ogradjuje, već naprotiv, slave se kao heroji. Ulice zapadnog Mostara nose imena najvećih medju ustašama. I takvim se održava misa i još imaju počasni vod.
Predlažem Vinku da prvo ode u Jadovno, Staru Gradišku, Jasenovac, pa prvo tamo održi misu svim nevinim žrtvama ustaškog režima i terora, pa onda neka održi misu onih 5 % nevinih medju žrtvama Bleiburga.