Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
aldinjo

#901 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by aldinjo »

zateznistub wrote: 11/05/2020 17:14
aldinjo wrote: 11/05/2020 17:06
Možda je trebala da se zove po nekome partizanu, možda po nekome četniku koji je prešao u partizane!?
Za neke ovdje, a ima ih dosta, svi koji su živjeli pod vlašću NDH su automatski ustaše.
Da po partizanu, šta problem?
I naravno, nisu svi ustaše koji biva sivilo u ta doba, samo oni koji su bili dijelom toga sistema i pizdurine koje su im puhale pod rep :wink:
Nisu svi nego njih 99%!
Problem je što su ti partizani u "čistkama" poslije rata ubili na stotine hiljada ljudi što ih automatski svrstava u kriminalce odnosno zločince.
155_mm

#902 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

zateznistub wrote: 11/05/2020 17:09
155_mm wrote: 11/05/2020 16:29
zateznistub wrote: 11/05/2020 16:09 A da malo popustite sa nazivima škola? Nit tema nit ista
dobar dio rasprave na ovoj temi je itekako vodjen oko mustafe po kojem je nazalost nazvana skola.
Koliko sam uspio upratiti upravo si ti unio priču oko njega. Nije tema Mustafa nego misa u sarajevu
znaci kako si ti upratio ja sam prvi pomenuo mustafu u raspravi?

posto iznosis takve optuzbe trebao bi biti malo sigurniji.
mozda nebi bilo lose provjeriti jos jednom kad i ko je unio mustafu na ovu temu.

inace taj mustafa je takav on cesto iznenada uleti po raznim temama.
Mate_Miso_Kovac

#903 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Mate_Miso_Kovac »

aldinjo wrote: 11/05/2020 17:10
Mate_Miso_Kovac wrote: 11/05/2020 14:30 A što se ne bi škola, umjesto po fašisti, zvala po Branku Ćopiću recimo. Dječiji pisac, iz Bosne, učesnik NOBa. Ili je to ipak previše antifašistički. Šta fali Ćopiću pa nema ni ćoše nazvano po sebi u Sarajevu :P Ili barem po Izetu Sarajliću, ako je već Branko nepodoban :P
Možda zato što je mrzio muslimane?
A jel... e ko vas šiša onda. Taman je ova komemoracija koliko i zasluzujete. Ustaška parada za izdanke ustaškog cvijeća.
155_mm

#904 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

155_mm wrote: 11/05/2020 17:02
aldinjo wrote: 11/05/2020 17:00
Nažalost!? :lol:
nekima je na srecu.

svak ima svoje misljenje o takvim stvarima.
Možda je trebala da se zove po nekome partizanu, možda po nekome četniku koji je prešao u partizane!?
Za neke ovdje, a ima ih dosta, svi koji su živjeli pod vlašću NDH su automatski ustaše.
ne. ni u kom slucaju. ima drugih osoba hrabrih civila koji su javno stali protiv mustafe i njegovih vladara i to bez puske u ruci, samo sa nalivperom. pritom rizikujuci zivot.
mustafini antisemirski stavovi i mrznja prema drugima i drugacijima je neprihvatljiva i tu nema rasprave. bez onzira kako i zbog cega je ubijen.

s tim sto mustafa nista tu nije svoje iznio nego je prepisiao stavove o jevrejima u europi stare stotinama godina.

i kakvu poruku saljes ucenicima kad ime skole das po nekom prepisivacu.

a taj mustafa je takodje alibi da nas ovdje nazivaju "izdankom ustaskog cvijeca"
kakavdanakneiskustvu

#905 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

aldinjo

#906 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by aldinjo »

Mate_Miso_Kovac wrote: 11/05/2020 17:28
Mate_Miso_Kovac wrote: 11/05/2020 14:30 A što se ne bi škola, umjesto po fašisti, zvala po Branku Ćopiću recimo. Dječiji pisac, iz Bosne, učesnik NOBa. Ili je to ipak previše antifašistički. Šta fali Ćopiću pa nema ni ćoše nazvano po sebi u Sarajevu :P Ili barem po Izetu Sarajliću, ako je već Branko nepodoban :P
A jel... e ko vas šiša onda. Taman je ova komemoracija koliko i zasluzujete. Ustaška parada za izdanke ustaškog cvijeća.
:lol: :-) :roll: :run:
aldinjo

#907 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by aldinjo »

155_mm wrote: 11/05/2020 17:33
155_mm wrote: 11/05/2020 17:02

nekima je na srecu.

svak ima svoje misljenje o takvim stvarima.
ne. ni u kom slucaju. ima drugih osoba hrabrih civila koji su javno stali protiv mustafe i njegovih vladara i to bez puske u ruci, samo sa nalivperom. pritom rizikujuci zivot.
mustafini antisemirski stavovi i mrznja prema drugima i drugacijima je neprihvatljiva i tu nema rasprave. bez onzira kako i zbog cega je ubijen.

s tim sto mustafa nista tu nije svoje iznio nego je prepisiao stavove o jevrejima u europi stare stotinama godina.

i kakvu poruku saljes ucenicima kad ime skole das po nekom prepisivacu.

a taj mustafa je takodje alibi da nas ovdje nazivaju "izdankom ustaskog cvijeca"
:lol: :lol: :lol:
Ma ubiju čovjeka bez ikakvog suđenja i opravdano ubistvo!? :lol: :-) :roll: :run:
Kao imali su dokaze? Imali su ali izmišljene! :lol:
"Problem" je bio što je čovjek bio Bošnjak, što je bio vrhunski obrazovan i što je bio vjernik. Onda može biti samo fašista odnosno nacionalista.
Last edited by aldinjo on 11/05/2020 17:44, edited 1 time in total.
piupiu

#908 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

ZA GLOBUS PIŠE IVO GOLDSTEIN Bleiburg: Titov ratni zločin nad vojskom zla

U trenucima kad su predstavnici Oružanih snaga NDH saznali da ih vraćaju u Jugoslaviju, po obližnjim šumama već se razbježao dobar dio onih koji su u sebi nosili teret počinjenih zločina: većina časnika Ustaške vojnice, mnogi pripadnici jasenovačkih posada zvanih Ustaška obrana, bivši pripadnici Crne legije. Neki su od njih poslije poginuli kao tzv. križari u Hrvatskoj i BiH, a mnogi su uspjeli opstati u emigraciji. Na Blajburškom polju i u dolinama Drave i Meže položili su oružje dobrim dijelom mobilizirani vojnici, dočasnici i niži časnici, koji vjerojatno u velikoj većini u sebi nisu osjećali teret krivnje.

Iz Bleiburga i drugih lokacija na kojima su kapitulirali zarobljenici su odvođeni u sabirne logore, najviše u Mariboru i Celju. Nakon selekcije, koju su nekoliko dana provodili oficiri OZN-e, viši domobranski časnici izvedeni su pred Vojni sud koji ih je većinom sudio na smrt. Pripadnici Ustaške vojnice iz 1941. i 1942. bez suđenja su strijeljani na obližnjim stratištima. Bilo je među njima i mnogo ustaških i endehaških dužnosnika, poput onih iz logora Jasenovac - Miroslav Filipović Majstorović, Ivica Matković, Josip Mataija, Tihomir Kordić, Marko Pavlović, Marija Buždon-Slomić, Mirko Slišković Slomić, Dragutin Pudić – Paraliza, Ante Zrinušić, Josip Šantić i mnogi drugi. Oni bi na svakom poštenom suđenju dobili najtežu kaznu.

Mobilizirani vojnici godišta 1927. i 1928. uglavnom su pušteni kućama ili remobilizirani u Jugoslavensku armiju; svi ostali otpremljeni su u dugim kolonama, uglavnom pješice, prema udaljenim logorima za zarobljenike, najviše u Vojvodini. Ti marševi, zbog patnji kroz koje su zarobljenici prolazili, nazvani su Križnim putovima, na kojima su mnogi usputno ubijeni, mnogi na putu ili poslije u logorima poumirali od iznemoglosti ili bolesti, a otprilike ih je polovica dočekala amnestiju od 3. kolovoza 1945.

...

Bleiburg je u stanovitom smislu već bio predodređen Jasenovcem, jer saveznička su Velika trojica na Churchillov prijedlog u Teheranu 1943. već najavila da će kazna za genocidne zločine biti sastavni dio pobjede. Ali, naravno, dok su Churchill i Roosevelt mislili na kažnjavanje putem sudskog postupka, Staljinu su sudovi bili suvišna smetnja, a jugoslavenski komunisti u to su vrijeme uspostavljali vlast upravo po uzoru na Staljinovu. Umjesto sudskih postupaka nastupilo je neobuzdano osvetništvo, drevni vae victis, kombiniran s otupjelim senzibilitetom starih ratnika prema ubijanju i tuđoj smrti, s primišlju staljinističkog stila novih vlastodržaca da se na taj način mogu riješiti potencijalnih neprijatelja. Pri tome je posebno žalosno što su glavni počinitelji zločina pobjegli sve do Argentine i Australije, a stradala je masa, pretežno naivnih i nevinih. Iako je sve to trajalo nepuna dva mjeseca, a onda brzo jenjalo, očito je ostavilo preduboke tragove, sve do danas.

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-k ... a/7352178/
piupiu

#909 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

:?

Ko? Branko ili Izet? Ili obojica?

Haj časkom do grada, pa im obojici sruši biste. :|

Živjele obrazovne institucije BiH! :bih:
Lincoln-Burrows

#910 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Lincoln-Burrows »

Ne znam jeli to onaj gej ambasador, nije ni važno ali očito ne zna razliku mise i komemoracije.
Misa je vjerski obred u ovom slučaju se služi kao misa za pokojnike i to netko naruči i plati.
Svake godine je na tisuće misa za tko zna sve koga, meni ova histerija izgleda ko hajka na katolike.
Porodice Foht

#911 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Porodice Foht »

Najtuznije je sto mozda i vise od 95% Hrvata u BiH podrzava ovu misu jer je crkva izgradila mit na Bleiburgu i tu se nece nista promijeniti do Sudnjeg dana. No, bar mozemo u Sarajevu reci, bujrum na kamenjar pa blajburgijajte tamo a ovdje necete jer Das Ist Water!
Milenkov buraz

#912 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Milenkov buraz »

Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 17:58 Ne znam jeli to onaj gej ambasador, nije ni važno ali očito ne zna razliku mise i komemoracije.
Misa je vjerski obred u ovom slučaju se služi kao misa za pokojnike i to netko naruči i plati.
Svake godine je na tisuće misa za tko zna sve koga, meni ova histerija izgleda ko hajka na katolike.
Zna on vrlo dobro razliku bolje nego što ti možeš i zamislit. Eto ne vidim problem da svako privatno naruči i plati za svoje mrtve. Isto je kod muslimana tevhid za mrtve, naručiš i platiš. Misa za Blajburg i fazoni "križni put" implicira mnogo toga što ne stoji.
kakavdanakneiskustvu

#913 Re: Bleiburg - Sarajevo

Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 17:58 Ne znam jeli to onaj gej ambasador, nije ni važno ali očito ne zna razliku mise i komemoracije.

moja mama je katolik,ona ne vidi ovo kao hajku na katolike,ovo moze biti samo cudjenje tome da se ova misa odrzava za zrtve bleiburga,a ne i za zrtve jasenovca,sve zrtve ustaske vojske,zločinačke,fasisticke vojske
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#914 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 17:58 Svake godine je na tisuće misa za tko zna sve koga, meni ova histerija izgleda ko hajka na katolike.
Ali se samo od ove pravi spektakl i na sva zvona priča za koga je.
Lincoln-Burrows

#915 Re: Bleiburg - Sarajevo

Porodice Foht wrote: 11/05/2020 18:01 Najtuznije je sto mozda i vise od 95% Hrvata u BiH podrzava ovu misu jer je crkva izgradila mit na Bleiburgu i tu se nece nista promijeniti do Sudnjeg dana. No, bar mozemo u Sarajevu reci, bujrum na kamenjar pa blajburgijajte tamo a ovdje necete jer Das Ist Water!
Nisu izgleda više dobri ni tih preostalih par halal Hrvata?
155_mm

#916 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

zna li se ko je narucio i platio? zna li se suma?

p. s. ambasador jeste gej i to je njegova licna stvar. ustanova koju predstavlja kardinal je dokazano u svojoj historiji imala gejove. tako da ne mora da znaci da gej ne zna sta je misa.
Lincoln-Burrows

#917 Re: Bleiburg - Sarajevo

_BataZiv_0809 wrote: 11/05/2020 18:06
Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 17:58 Svake godine je na tisuće misa za tko zna sve koga, meni ova histerija izgleda ko hajka na katolike.
Jbg ne može se novinare usmjeravat šta da pišu, šta je veća i napumpanija vijest veća je i čitanost.

Novinari rade od ovoga spektakl ne narod, to je misa za mrtve nema tu spektakla.
Lincoln-Burrows

#918 Re: Bleiburg - Sarajevo

155_mm wrote: 11/05/2020 18:07

p. s. ambasador jeste gej i to je njegova licna stvar. ustanova koju predstavlja kardinal je dokazano u svojoj historiji imala gejove. tako da ne mora da znaci da gej ne zna sta je misa.
Nemam ništa protiv gejeva, zaboravi to samo sam htio znati jel to taj, a spominje komemoraciju a ne misu.

Ne znam ko je naručio i platio, vjerojatno neko od preživjelih ili rodbine, ima i onaj počasni bleiburški vod, cifre ne znam osobno ali su određene
i zna se koliko dođe jedna misa. Evo da ti dam okvir to je oko 200KM.
Porodice Foht

#919 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Porodice Foht »

Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 18:06
Porodice Foht wrote: 11/05/2020 18:01 Najtuznije je sto mozda i vise od 95% Hrvata u BiH podrzava ovu misu jer je crkva izgradila mit na Bleiburgu i tu se nece nista promijeniti do Sudnjeg dana. No, bar mozemo u Sarajevu reci, bujrum na kamenjar pa blajburgijajte tamo a ovdje necete jer Das Ist Water!
Nisu izgleda više dobri ni tih preostalih par halal Hrvata?
Pa tih par procenata su fini, obrazovani Hrvati koji su odgajani na antifasizmu i vjerovatno dolaze iz Sarajeva, u dolini rijeke Bosne do Zenice i mozda malo u Posavini i oni su ti normalni ljudi poput francuskih antifasista! U Mostaru i zapadnoj Hercegovini daj Boze da ima neki bas zaguljeni SDP-ovac koji tu pravi razliku!
spreca

#920 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 18:13

Nemam ništa protiv gejeva, zaboravi to samo sam htio znati jel to taj, a spominje komemoraciju a ne misu.

Ne znam ko je naručio i platio, vjerojatno neko od preživjelih ili rodbine, ima i onaj počasni bleiburški vod, cifre ne znam osobno ali su određene
sponzor je valjda Hrvatski sabor a organizator Vice Vukojevic,nekidan sam citao da i Jandrokovic ima tu neku ulogu....uglavnom organizuje Hr vlada tako bi se moglo reci
Last edited by spreca on 11/05/2020 18:27, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#921 Re: Bleiburg - Sarajevo

_BataZiv_0809 wrote: 11/05/2020 18:06
:thumbup:
aldinjo

#922 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by aldinjo »

piupiu wrote: 11/05/2020 17:57

Te dječije "fore" kod mene ne prolaze.
Lincoln-Burrows

#923 Re: Bleiburg - Sarajevo

spreca wrote: 11/05/2020 18:19
sponzor je valjda Hrvatski sabor a organizator Vice Vukov,nekidan sam citao da i Jandrokovic ima tu neku ulogu....uglavnom organizuje Hr vlada tako bi se moglo reci
Može biti, ne znam, a Vice Vukov je umro koliko znam ili je to neki drugi?
kakavdanakneiskustvu

#924 Re: Bleiburg - Sarajevo

spreca wrote: 11/05/2020 18:19
Lincoln-Burrows wrote: 11/05/2020 18:13

sponzor je valjda Hrvatski sabor a organizator Vice Vukov,nekidan sam citao da i Jandrokovic ima tu neku ulogu....uglavnom organizuje Hr vlada tako bi se moglo reci
vice vukojević,ne vukov,vukov je bio pjevač
piupiu

#925 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

aldinjo wrote: 11/05/2020 18:22
piupiu wrote: 11/05/2020 17:57

Te dječije "fore" kod mene ne prolaze.
Boga mi ni ove tvoje gore. Više su nego dječije.
Locked