pa zbog cega je Dervis Korkut bolji izbor od Hakije Beslagica? pogotovo za skolu koja je nazalost vec dobila ime po antisemitu i podaniku NDH.piupiu wrote: ↑11/05/2020 14:44Hoćeš još jednom da ti odgovorim?155_mm wrote: ↑11/05/2020 14:35slazem se i to za vise zenskih imena. ali ovdje se vec radi o skoli imanovanom po onam sranju mustafi i preimenovanje te skole bi trebalo da ima simboliku i poruku. e bas zbog toga predlazem Hakiju Beslagica. sta mislis to o tom prijedlogu?piupiu wrote: ↑11/05/2020 14:27
Mislim da nam je potrebno više od dva ženska imena medju 81 imenom škola u KS. Dala sam ti i svoj prijedlog muškog imena - Derviš Korkut. Mogle bi se škole zvati i po ljudima koji nemaju veze sa ratovima. I to bi poslalo lijepu poruku djeci. A najbolje bi bilo da dnevna politika uopšte ne odlučuje o tome. Nema tu univerzalnih vrijednosti. To je moje mišljenje.![]()
Bleiburg - Sarajevo
-
155_mm
#876 Re: Bleiburg - Sarajevo
- zateznistub
#877 Re: Bleiburg - Sarajevo
A da malo popustite sa nazivima škola? Nit tema nit ista
- piupiu
#878 Re: Bleiburg - Sarajevo
Mislim da se po konkretnom pitanju naziva škola i ulica ne možemo praviti naivni, i bacati uopštene parole o neefikasnosti ljevičarskih partija (koje jesu neefikasne, zaglavljene u 1996., čija su osnovna djelatnost saopštenja i prepucavanja). Evo, Nikšić, konkretno i on topic:Škobo Habu wrote: ↑11/05/2020 15:27Svaki anti-fašizam koji je spao na ikonografiju, mahanje zastavama koje odavno pripadaju muzejskim depoima, poziranje sa kalendarima sa Titovim likom, nije ništa do čisto pozerstvo. Nažalost, na čelu upravo takvog anti-fašizma stoje one stranke koje se nazivaju "ljevičarskim".piupiu wrote: ↑11/05/2020 15:19
Nije antifašizam evnuh, nego je neofašizam dobro ustoličen i uobličen. Ako institucija zadužena za imenovanje škola odbija inicijative, ona to čini po ideološkom nahodjenju i sa zakonskim i represivnim mehanizmima u sopstvenim rukama. To je ista vrsta šah-mata kao i ova misa. Šta predlažeš?
U takvom ambijentu se nam šta predlagati, osim konstatovati da je kod nas ljevica već odavno na respiratornim aparatima.
- manijak1
#879 Re: Bleiburg - Sarajevo
Sve u svemu , dvolični smo .
Al u istu ravan stavljat ove i one , jednostavno ne ide.
Radi toga imamo minimalno tri istine.
Al u istu ravan stavljat ove i one , jednostavno ne ide.
Radi toga imamo minimalno tri istine.
- Nekako s proljeća
#880 Re: Bleiburg - Sarajevo
Istina je samo jedna, a činjenice su najbolji put do nje. Druga je stvar je li nivo razmjene mišljenja na tom nivou.
- piupiu
#881 Re: Bleiburg - Sarajevo
Izvini, nemoj me pogrešno shvatiti, mogu li ti postaviti jedno pitanje - jesi li ti iz Sarajeva? A kao odgovor na tvoje pitanje - iz raznih razloga, koje možemo raspraviti na postojećoj temi o Mustafi Busuladžiću.
-
The 51st State
#882 Re: Bleiburg - Sarajevo
prvo revizija komunisticke verzije antifasizma pa onda kakofonija,a taj antifasizam je najlicemjerniji, prvo su rehabilitovalii cetnike kao fasiiste da bi isti odredjivali ko je saradnik okupatora i izdajnik. Dakle, temeljno istorijsko revidiranje uz uravntezen naucni pristup lisen ideoloskih primjesa.
-
155_mm
#883 Re: Bleiburg - Sarajevo
dobar dio rasprave na ovoj temi je itekako vodjen oko mustafe po kojem je nazalost nazvana skola.
-
155_mm
#884 Re: Bleiburg - Sarajevo
ne brini, nisam ja tebe pogresno shvatio. tvoji odgovori na moja pitanja su itekako jasni. vjerujem ne samo meni nego i drugim forumasima.piupiu wrote: ↑11/05/2020 16:24Izvini, nemoj me pogrešno shvatiti, mogu li ti postaviti jedno pitanje - jesi li ti iz Sarajeva? A kao odgovor na tvoje pitanje - iz raznih razloga, koje možemo raspraviti na postojećoj temi o Mustafi Busuladžiću.
hvala za diskusiju.
-
kakavdanakneiskustvu
#885 Re: Bleiburg - Sarajevo
https://www.klix.ba/vijesti/bih/americk ... /200511115
Američka ambasada u BiH oglasila se danas putem Twittera u vezi sa predstojećom misom za blajburške žrtve, a čija je najava stigla samo dan uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Evropi.
"Razmišljajući o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i pamtiti historiju u njenoj cjelovitosti. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike. Kao što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.
Američka ambasada u BiH oglasila se danas putem Twittera u vezi sa predstojećom misom za blajburške žrtve, a čija je najava stigla samo dan uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Evropi.
"Razmišljajući o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i pamtiti historiju u njenoj cjelovitosti. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike. Kao što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.
- drndalo
#886 Re: Bleiburg - Sarajevo
Neko meni blizak je cetnike i jatake im po sumama i gorama vijao 20 god. iza onog rata, penziju zaradio... Tako da tvrdnja o svekolikoj rehabilitaciji istih nije tacna.The 51st State wrote: ↑11/05/2020 16:27 prvo revizija komunisticke verzije antifasizma pa onda kakofonija,a taj antifasizam je najlicemjerniji, prvo su rehabilitovalii cetnike kao fasiiste da bi isti odredjivali ko je saradnik okupatora i izdajnik. Dakle, temeljno istorijsko revidiranje uz uravntezen naucni pristup lisen ideoloskih primjesa.
E gdje se i kako odlucivalo ko jeste rehabilitovan, ne znam. Tu sigurno ima svega po arhivama. Opet znam i za slucajeve vojnika NDH koji su nakon rata bez velikih problema zivjeli i radili... Nisu bas za KPJ bili pa nisu bili ni rukovodioci, ali ih znam da su bili i inzinjeri, ekonomisti, pravnici, i stanove dobijali...
By the way ko je Hakija Beslagic? Nisam upucen u njegove zasluge za bilo koju stranu...
Last edited by drndalo on 11/05/2020 16:43, edited 1 time in total.
- piupiu
#887 Re: Bleiburg - Sarajevo
Sorry. Upao je Busuladžić u priču uobičajenim kung-fu udarcem iz mase - 'a što niste ustali da mijenjate ime škole, a k'o fol vam smeta misa'.
-
155_mm
#888 Re: Bleiburg - Sarajevo
za komsica ne znam ali je za dzafera bozo u pravu. dzafer nema blage veze o misi."Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH", saopćeno je, između ostalog u pismu koje potpisuje Božo Ljubić.
- piupiu
#889 Re: Bleiburg - Sarajevo
Ne brinem, ne brini. Forumaši na duge staze mene jako dobro poznaju, a te tvoje debeovske insinuacije 'znaju forumaši dobro šta ti misliš' ostavi za sastanak u političkom komesarijatu.155_mm wrote: ↑11/05/2020 16:32ne brini, nisam ja tebe pogresno shvatio. tvoji odgovori na moja pitanja su itekako jasni. vjerujem ne samo meni nego i drugim forumasima.piupiu wrote: ↑11/05/2020 16:24Izvini, nemoj me pogrešno shvatiti, mogu li ti postaviti jedno pitanje - jesi li ti iz Sarajeva? A kao odgovor na tvoje pitanje - iz raznih razloga, koje možemo raspraviti na postojećoj temi o Mustafi Busuladžiću.
hvala za diskusiju.
Moj stav je da treba svim školama oduzeti ideologizaciju koja se nad djecom sprovodi davanjem imena, uz kuja idu priče, obilježavanja, itd. Derviš Korkut je simbol 'jerusalemskog' duha ovog grada, kojim se maše u svim mogućim i nemogućim prilikama, neispolitizirani simbol. Ovog grada, Sarajeva. Ne jednog naroda, niti jedne, druge ili treće ideologije. Već grada i duha. Da ponovim, grada Sarajeva. U kojem je živjelo toliko pjesnika, pisaca, zaslužnih ljudi širokoga, kosmopolitskoga duha. Gdje nam je škola Emerik Blum? Može li ta prije nekog gradonačelnika Banja Luke iz Drugog svjetskog rata?
Gradonačelnici, politička piskarala, propagandisti i ideolozi po kojima se nazivaju škole predstavaljaju puko zlostavljanje djece koja se nasilu pitaju ratovima, pokoljima i ideologijama, kojima ih se zlostavlja od njihovih djetinjstava. Sve škole u ovom gradu trebale zvati po ženama, ako već po nekome treba da se zovu. Muda i 'veličine' mi je pun ku*ac. Kao i forumskog isljedjivanja podobnosti. Zadovoljan?
Last edited by piupiu on 11/05/2020 17:01, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#890 Re: Bleiburg - Sarajevo
Ima svakakvih iskustava, ne sumnjajuci nijednog trenutka u tvoje imas recimo i opositno da su cetnici uredno bili nosioci partizanske spomenice uz dva svjedoka, a znas kakva je to priviligija bila.drndalo wrote: ↑11/05/2020 16:41Neko meni blizak je cetnike i jatake im po sumama i gorama vijao 20 god. iza onog rata, penziju zaradio... Tako da tvrdnja o svekolikoj rehabilitaciji istih nije tacna.The 51st State wrote: ↑11/05/2020 16:27 prvo revizija komunisticke verzije antifasizma pa onda kakofonija,a taj antifasizam je najlicemjerniji, prvo su rehabilitovalii cetnike kao fasiiste da bi isti odredjivali ko je saradnik okupatora i izdajnik. Dakle, temeljno istorijsko revidiranje uz uravntezen naucni pristup lisen ideoloskih primjesa.
E gdje se i kako odlucivalo ko jeste rehabilitovan, ne znam. Tu sigurno ima svega po arhivama. Opet znam i za slucajeve vojnika NDH koji su nakon rata bez velikih problema zivjeli i radili... Nisu bas za KPJ bili pa nisu bili ni rukovodioci, ali ih znam da su bili i inzinjeri, ekonomisti, pravnici, i stanove dobijali...
By the way ko je Hakija Beslagic? Nisam upucen u njegove zasluge za bilo koju stranu...
-
155_mm
#891 Re: Bleiburg - Sarajevo
@piupiu
uopste nisam mislio na tvoje politicke stavove nesto drugo je u pitanju.
ali sve je jasno. nema nikakve potrebe za daljnom diskusijom.
hvala.
p. s. a pogotovo ne rasprava na nivou ad hominem.
uopste nisam mislio na tvoje politicke stavove nesto drugo je u pitanju.
ali sve je jasno. nema nikakve potrebe za daljnom diskusijom.
hvala.
p. s. a pogotovo ne rasprava na nivou ad hominem.
-
L u c i f e r
#892 Re: Bleiburg - Sarajevo
Mogli bi se Uzoriti i zajebatAmbasada Izraela dala podršku Jevrejskoj zajednici u BiH i osudila misu za Bleiburg
-
aldinjo
#893 Re: Bleiburg - Sarajevo
- piupiu
-
155_mm
#895 Re: Bleiburg - Sarajevo
nekima je na srecu.
svak ima svoje misljenje o takvim stvarima.
-
kakavdanakneiskustvu
#896 Re: Bleiburg - Sarajevo
da,ja vec naveo primjer mog pokojnog djeda,bio u ustašama,u brigadi jure francetića,kasnije najnormalnije dobio posao kao željezničar,standrndalo wrote: ↑11/05/2020 16:41Neko meni blizak je cetnike i jatake im po sumama i gorama vijao 20 god. iza onog rata, penziju zaradio... Tako da tvrdnja o svekolikoj rehabilitaciji istih nije tacna.The 51st State wrote: ↑11/05/2020 16:27 prvo revizija komunisticke verzije antifasizma pa onda kakofonija,a taj antifasizam je najlicemjerniji, prvo su rehabilitovalii cetnike kao fasiiste da bi isti odredjivali ko je saradnik okupatora i izdajnik. Dakle, temeljno istorijsko revidiranje uz uravntezen naucni pristup lisen ideoloskih primjesa.
-
aldinjo
#897 Re: Bleiburg - Sarajevo
Možda je trebala da se zove po nekome partizanu, možda po nekome četniku koji je prešao u partizane!?
Za neke ovdje, a ima ih dosta, svi koji su živjeli pod vlašću NDH su automatski ustaše.
- zateznistub
#898 Re: Bleiburg - Sarajevo
-
aldinjo
#899 Re: Bleiburg - Sarajevo
Možda zato što je mrzio muslimane?Mate_Miso_Kovac wrote: ↑11/05/2020 14:30 A što se ne bi škola, umjesto po fašisti, zvala po Branku Ćopiću recimo. Dječiji pisac, iz Bosne, učesnik NOBa. Ili je to ipak previše antifašistički. Šta fali Ćopiću pa nema ni ćoše nazvano po sebi u SarajevuIli barem po Izetu Sarajliću, ako je već Branko nepodoban
![]()
- zateznistub
#900 Re: Bleiburg - Sarajevo
Da po partizanu, šta problem?
I naravno, nisu svi ustaše koji biva sivilo u ta doba, samo oni koji su bili dijelom toga sistema i pizdurine koje su im puhale pod rep