Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
zomri

#25101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

daddy-kool wrote: 11/05/2020 11:24
biglebovski wrote: 11/05/2020 10:34 I said: "Oh well, so what?" 0:41s:

99-godišnja žena se oporavlja kod kuće nakon što je primljena u bolnicu s koronavirusom.

Carrie Pollock testirala se pozitivno u bolnici Queen Alexandra, Portsmouth, početkom marta, nakon što je primljena sa halucinacijama i sumnjama na upalu pluća.

Bivši službenik Specijalne podružnice sada se vraća kod kuće na ostrvu Hayling sa svojom porodicom i kaže da se osjeća "puno bolje".

Nije neobično da velika većina starijih koja oboli od korone uspješno je i preboli.
Ako se uzmu u obzir i asimptomatski slučajevi, smrtnost za populaciju 70+ je oko 4-5%, što znači da 95-96% preživi.
koliko je inače za ovu populaciju? 10tak posto? oni nemaju puno asimptomatskih slučajeva, ta je smrtnost definitivno niža ali ne vjerujem da je baš oko 5%.
Tarik2

#25102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

Ci-Nick wrote: 11/05/2020 10:42
Tarik2 wrote: 11/05/2020 09:16
Ci-Nick wrote: 11/05/2020 09:02
Jedan od najvažnijih virologa u Njemačkoj je prije par dana rekao da se broj inficiranih kreće....
pa poenta je u tome "rekao"
znači ničim dokazao, eto on misli...
i o tome ti pričam
mnogi misle da je Zemlja ravna ploča....

naravno da je veći broj od zvanično potvrđenih ali da je 10 puta kako on kaže (a ne čak 12, kako ti sebi "prevede" u igri gluhih telefona, sljedeći koji prenese tu informaciju, vjerovatno će bit i 15 puta više)
i ja mislim da je maximalno tri puta
znači oko pola miliona
A kako da ti dokaže kad vjeruješ samo u najcrnje opcije.
On se bavi istraživanjem i na osnovu broja ljudi testiranih na antitjela je kazao da je to 10 do 12 puta više od broja potvrđenih i da je smrtnost 0,38%.
Al kakve koristi, to tebi govoriti..
Kad prenosiš sliku jednog pacijenta ili jednog liječnika na globalni nivo.
aha, samo što je to čovjek doktor s prve linije a ne neki laboratorijski pacov zabijen negdje u bunker pod zemljom koji baca grah i gata o broju "možda" zaraženih
koliko je testirano na antitijela ?
samo je jedna oblast, najpogođenija u Njemackoj, ne znam sad napamet koja, a uzeta kao neka "laboratorija uživo" detaljnije testirana i istražena i tu nije ništa ni potvrđeno ni dokazano od toga što ti tvrdiš, a kamoli za čitavu Njemačku gdje empirijska stopa smrtnosti, dakle na osnovu realnog broja testiranih i pozitivnih, te umrlih iznosi 4,5% i još je jedna je od najmanjih, jer se Njemačka dobro nosi sa zarazom
kod drugih pogođenijih zemalja poput UK, Italije Spanije ili NY kreće se i preko 10%
stoga tvrdnje o nekih 0,38% sto je na nivou gripe, zbilja nema veze s mozgom, barem za one koji imalo realno i trezveno razmisljaju
Veigar

#25103 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

We live in a time of disinformation and tribalism where most of our information is filtered through the shit covered N95 mask that is Advertising-Money-on-the-internet.

Who better to speak for these times than people who don’t understand what they’re talking about, but do so anyway because they’ve been given a platform?

Eto da sumirate svih ovih 1000 i nešto stranica u dvije rečenice.
Ci-Nick

#25104 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Tarik2 wrote: 11/05/2020 11:40
Tarik2 wrote: 11/05/2020 09:16

pa poenta je u tome "rekao"
znači ničim dokazao, eto on misli...
i o tome ti pričam
mnogi misle da je Zemlja ravna ploča....

naravno da je veći broj od zvanično potvrđenih ali da je 10 puta kako on kaže (a ne čak 12, kako ti sebi "prevede" u igri gluhih telefona, sljedeći koji prenese tu informaciju, vjerovatno će bit i 15 puta više)
i ja mislim da je maximalno tri puta
znači oko pola miliona
On se bavi istraživanjem i na osnovu broja ljudi testiranih na antitjela je kazao da je to 10 do 12 puta više od broja potvrđenih i da je smrtnost 0,38%.
aha, samo što je to čovjek doktor s prve linije a ne neki laboratorijski pacov zabijen negdje u bunker pod zemljom koji baca grah i gata o broju "možda" zaraženih
koliko je testirano na antitijela ?
samo je jedna oblast, najpogođenija u Njemackoj, ne znam sad napamet koja, a uzeta kao neka "laboratorija uživo" detaljnije testirana i istražena i tu nije ništa ni potvrđeno ni dokazano od toga što ti tvrdiš, a kamoli za čitavu Njemačku gdje empirijska stopa smrtnosti, dakle na osnovu realnog broja testiranih i pozitivnih, te umrlih iznosi 4,5% i još je jedna je od najmanjih, jer se Njemačka dobro nosi sa zarazom
kod drugih pogođenijih zemalja poput UK, Italije Spanije ili NY kreće se i preko 10%
stoga tvrdnje o nekih 0,38% sto je na nivou gripe, zbilja nema veze s mozgom, barem za one koji imalo realno i trezveno razmisljaju
Evo sve o laboratorijskom pacovu, ma šta on zna...

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Streeck

https://www.google.com/amp/s/www.mdr.de ... 0~amp.html
Last edited by Ci-Nick on 11/05/2020 12:11, edited 1 time in total.
Tarik2

#25105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

biglebovski wrote: 10/05/2020 21:36
Tarik2 wrote: 10/05/2020 20:40
index_box wrote: 10/05/2020 20:19 Da se mene pita, distancu od 2 metra (minimum) u supermarketima bih usvojio za stalno :lol: Zlo mi je od naroda koji ti se prisloni na kasi.

A što se tiče ovog čekanja 10-15 dana da vidimo rezultate popuštanja mjera, samo da vas podsjetim da je policijski sat ukinut 24. aprila.

Danas je 10. maj.
zbog ukidanja policijskog sata kao najgluplje mjere koja je apsolutno bila beskorisna i nepotrebna neće skočit sigurno
opasnost je zbog ukidanja karantina za dijasporu i PONOVO puštanje na volju njima samima da li će poštovat kućnu izolaciju ili šetat po Bingu a oz ranijeg iskustva vidjelo se da su dosta njih skloniji setanju po Bingu... elem čut će se, poenta je što se više ili ne objavljuje ili i ne istražuje izvor zaraze nekog klastera pa da se vidi da li potiče od dijaspore kao što je bio jasan slučaj Špionice gdje su dvije gospođe iz Austrije umjesto u kućnoj izolaciji malo mahalale po selu
dobar poso odrađuje krizni štab TK objavom podataka svaki dan o broju koji su u izolacijo a danas čak i podatak po opštinama

Broj osoba koje imaju rješenje o kućnoj izolaciji je 1.449.
Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom na današnji dan po gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu:
Banovići 68
Čelić 29
Doboj Istok 61
Gračanica 233
Gradačac 104
Kalesija 154
Kladanj 77
Lukavac 136
Sapna 41
Srebrenik 170
Teočak 19
Tuzla 166
Živinice 19
Tebi ova dijaspora baš smeta, lijepi moj. Šta je bilo, ko te diro od tih strašnih dijasporaca pa takve traume imaš? Reci slobodno, naši smo. Lijepi moj, šta je bilo sa Špionicom, šta je bilo sa neboderom u Novom Travniku, jesam li ja propustio nešto, koliko mrtvih, koliko ranjenih, jel ih bager kupio po soliteru ili su karabinjeri iz Bergama po Špionici dejstvovali.

Mani se ti dijaspore i šta će i kako će, ne širi mržnju među narodom, nego se dohvati motike i završi više tu zemunicu pa ne izlazi dok ti Solak ne javi...
ta ima lepi

ja koda sam predvidio
U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla od testiranog 41 uzorka, jedan je pozitivan na COVID – 19. Riječ je o uvezenom slučaju, a osoba boravi u Gradačcu. Ovo je prvi slučaj zaraze korona virusom u Tuzlanskom kantonu nakon skoro 30 dana.
manijak1

#25107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manijak1 »

:D ja konto fakat , kad ono još na kliničkom testiranju :lol:
Point.

#25108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Tarik2 wrote: 10/05/2020 23:17
Ironmen wrote: 10/05/2020 23:13
Tarik2 wrote: 10/05/2020 23:06

svakom je to.poznato odavno da su lažirali
poenta je da danas imaju po jedan dva zaraženih na dan
Ma Kina je lazirala sve sto se moglo lazirati, kad vidim evo da ce Peru za par dana da prestigne Kinu po broji zarazenih sve mi je jasno, na kraju ce biti tacna ona info od prije par mjeseci da je 25 miliona sim kartica ugaseno sa kineskog telekoma jer se ne koriste.
narodna kaže ja u ploču ti u klin
jel ovih dana imaju po 10 tak novih slučajeva na dan
ili i to lažiraju
Lažu. Kao što stalno što lažu.
biglebovski

#25109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Tarik2 wrote: 11/05/2020 12:09
biglebovski wrote: 10/05/2020 21:36
Tarik2 wrote: 10/05/2020 20:40
zbog ukidanja policijskog sata kao najgluplje mjere koja je apsolutno bila beskorisna i nepotrebna neće skočit sigurno
opasnost je zbog ukidanja karantina za dijasporu i PONOVO puštanje na volju njima samima da li će poštovat kućnu izolaciju ili šetat po Bingu a oz ranijeg iskustva vidjelo se da su dosta njih skloniji setanju po Bingu... elem čut će se, poenta je što se više ili ne objavljuje ili i ne istražuje izvor zaraze nekog klastera pa da se vidi da li potiče od dijaspore kao što je bio jasan slučaj Špionice gdje su dvije gospođe iz Austrije umjesto u kućnoj izolaciji malo mahalale po selu
dobar poso odrađuje krizni štab TK objavom podataka svaki dan o broju koji su u izolacijo a danas čak i podatak po opštinama

Broj osoba koje imaju rješenje o kućnoj izolaciji je 1.449.
Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom na današnji dan po gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu:
Banovići 68
Čelić 29
Doboj Istok 61
Gračanica 233
Gradačac 104
Kalesija 154
Kladanj 77
Lukavac 136
Sapna 41
Srebrenik 170
Teočak 19
Tuzla 166
Živinice 19
Tebi ova dijaspora baš smeta, lijepi moj. Šta je bilo, ko te diro od tih strašnih dijasporaca pa takve traume imaš? Reci slobodno, naši smo. Lijepi moj, šta je bilo sa Špionicom, šta je bilo sa neboderom u Novom Travniku, jesam li ja propustio nešto, koliko mrtvih, koliko ranjenih, jel ih bager kupio po soliteru ili su karabinjeri iz Bergama po Špionici dejstvovali.

Mani se ti dijaspore i šta će i kako će, ne širi mržnju među narodom, nego se dohvati motike i završi više tu zemunicu pa ne izlazi dok ti Solak ne javi...
ta ima lepi

ja koda sam predvidio
U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla od testiranog 41 uzorka, jedan je pozitivan na COVID – 19. Riječ je o uvezenom slučaju, a osoba boravi u Gradačcu. Ovo je prvi slučaj zaraze korona virusom u Tuzlanskom kantonu nakon skoro 30 dana.
U jebote, šta ćemo sad? Ko je on uopšte, ima li ime i prezime, zakači nam brate spiskove ako imaš, da svi znaju ko su ti ljudi, idu li u džamiju i krste li djecu, šta jedu i ko su im ahbabi? Kako su ga pustili, kako je došao uopšte, zaražen apokalipsom u grudima, jel u vožnji možda koristio Fikretov mobilni registrator? Jesu li spremni bageri u Gradačcu, ima li karabinjera, jel Vlada zakupila parcele u Iranu, jel mobilizovan tim kineskih varilaca sa Arizone, to ih direktno pogađa, svi su u opasnosti, ježeve na ulaz u kanton, vojsku ako treba.... A ovog zatuć. Odma, gdje je hodao napalmom posut, pogotovo po obučarskim radnjama...
Tarik2

#25110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

pih, u nemogućnoati pisanja ičega svrsishodnog i pametnog, a pošto si vidio da si ispo rpovaljen, preostale ti samo budalaštinje
biglebovski

#25111 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Tarik2 wrote: 11/05/2020 13:12 pih, u nemogućnoati pisanja ičega svrsishodnog i pametnog, a pošto si vidio da si ispo rpovaljen, preostale ti samo budalaštinje
Boooo, baš sam se isprotovaljivaio :D :D :D :D :D :bih: :bih: :bih: :bih:
Maha23

#25112 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Radis i ti nesto slicno, prenosis rezultate jednog istrazivanja na cijeli svijet, a u samoj Njemackoj se vodi polemika da li su rezultati iz Heinsberga primjenjivi na Njemacku a kamo li cijeli svijet. Francuzi su nedavno radili istrazivanje, njihova procjena je 8x vise zarazenih, IFR 0,8%, Slovenci 2-4% populacije zarazeno IFR 0,16% - 0,25%, Cesi, 0,4% populacije zarazeno IFR 0,59%, Zeneva 10x vise zarazenih, IFR 0,50%...ima jos dosta primjera, uglavnom, poenta je da necemo imati jednistven broj za sve.
Ci-Nick

#25113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Maha23 wrote: 11/05/2020 13:22
Radis i ti nesto slicno, prenosis rezultate jednog istrazivanja na cijeli svijet, a u samoj Njemackoj se vodi polemika da li su rezultati iz Heinsberga primjenjivi na Njemacku a kamo li cijeli svijet. Francuzi su nedavno radili istrazivanje, njihova procjena je 8x vise zarazenih, IFR 0,8%, Slovenci 2-4% populacije zarazeno IFR 0,16% - 0,25%, Cesi, 0,4% populacije zarazeno IFR 0,59%, Zeneva 10x vise zarazenih, IFR 0,50%...ima jos dosta primjera, uglavnom, poenta je da necemo imati jednistven broj za sve.
Jesam,.. uradio sam isto ali je moj "promašaj" daleko manji. Što potvrđuju brojevi koje si naveo.
A rekao sam da ponovim, da je prosječna smrtnost ispod 0,5 %.
armin071

#25114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

https://tribun.hr/benjamin-netanyahu-pr ... -distance/

Ode i Netanjahu u teoretičare zavjere. Čuj on će mikročipirati djecu a tako nešto i ne postoji :roll: Sve poludilo. Sljedeće vjerovatno onda ide čipovanje palestinaca a onda nek im je bog na pomoći.....
daddy-kool

#25115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

zomri wrote: 11/05/2020 11:28
daddy-kool wrote: 11/05/2020 11:24
biglebovski wrote: 11/05/2020 10:34 I said: "Oh well, so what?" 0:41s:

99-godišnja žena se oporavlja kod kuće nakon što je primljena u bolnicu s koronavirusom.

Carrie Pollock testirala se pozitivno u bolnici Queen Alexandra, Portsmouth, početkom marta, nakon što je primljena sa halucinacijama i sumnjama na upalu pluća.

Bivši službenik Specijalne podružnice sada se vraća kod kuće na ostrvu Hayling sa svojom porodicom i kaže da se osjeća "puno bolje".

Nije neobično da velika većina starijih koja oboli od korone uspješno je i preboli.
Ako se uzmu u obzir i asimptomatski slučajevi, smrtnost za populaciju 70+ je oko 4-5%, što znači da 95-96% preživi.
koliko je inače za ovu populaciju? 10tak posto? oni nemaju puno asimptomatskih slučajeva, ta je smrtnost definitivno niža ali ne vjerujem da je baš oko 5%.

Image
Mortality Risk of COVID-19

Among confirmed SARS-CoV-2 infections, we did not observe significant differences in the frequency of asymptomatic infection in the different age groups (Figure S10).
Suppression of COVID-19 outbreak in the municipality of Vo’, Italy

Asimptomatskih slučajeva je po raznim studijama (Vo, Island, procjene za Koreju) oko 50% od broja ukupno zaraženih.
CFR za 70+ (po korejanskim brojevima) je (6,3+13)/2 = 9,65 %.
Ako se uzmu u obzir i asimptomatski slučajevi 9,62/2 = 4,8 %.

Naravno da nije idealna računica, ali za neki okvir mislim da je ok.
daddy-kool

#25116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Imperial College London procjenjuje IFR (0,6 - 1,4 %) ovisno o regiji, demografiji, zdr. sistemu.
https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-i ... 9-reports/
Point.

#25117 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Tarik2 wrote: 10/05/2020 23:06 ma samo matori i bolesni obolijevaju
za ostale je to obična gripa

Nogometaš Atalante na intenzivnoj njezi, bori se za život
https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/ ... vot/376594
Zašto širiš fake news i dezinformacije?

Momak je umro od moždanog.
Maha23

#25118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Ci-Nick wrote: 11/05/2020 13:51
Jesam,.. uradio sam isto ali je moj "promašaj" daleko manji. Što potvrđuju brojevi koje si naveo.
A rekao sam da ponovim, da je prosječna smrtnost ispod 0,5 %.
E to ne znamo jos, mozda bude ispod 0,5% a mozda 1%, ono sto sa sigurnoscu mozemo reci jeste da nije u pitanju "obicna gripa".
Maha23

#25119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

daddy-kool wrote: 11/05/2020 14:40
Imperial College London procjenjuje IFR (0,6 - 1,4 %) ovisno o regiji, demografiji, zdr. sistemu.
https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-i ... 9-reports/
To mi djeluje kao neki realan raspon mada mi se ta donja granica cini previsoka za neka podrucja.
daddy-kool

#25120 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Covid-19 IFR = 0,6 - 1,4 % .
Gripa IFR = 0,02-0,05 %. ( Adam Kucharski ) ( Case fatality risk of influenza A(H1N1pdm09): a systematic review )
Gripa IFR = 0,036 ( Population seroprevalence of antibody to influenza A(H7N9) virus, Guangzhou, China )

Covid-19 je oko 30x smrtonosniji od gripe.
index_box

#25121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Pojedini forumaši ne odustaju od uvjeravanja u stvari koje ne piju vode :lol:
daddy-kool

#25122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Maha23 wrote: 11/05/2020 15:06
To mi djeluje kao neki realan raspon mada mi se ta donja granica cini previsoka za neka podrucja.
Mnogo seroloških studija je rađeno na populacijama sa niskom prevalencom.
Zbog potencijalno velikog uticaja lažno pozitivnih na ukupan rezultat imamo manju vrijednost IFR.
Takođe potrebno je uzeti u obzir i buduće smrti koje se mogu desiti i do 2 mjeseca od trenutka pojave simptoma.

edit.

Ovdje je lijepo objašnjeno.

MorningStar

#25123 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

index_box wrote: 11/05/2020 15:15 Pojedini forumaši ne odustaju od uvjeravanja u stvari koje ne piju vode :lol:
Postase expres geneticari i epidemicari :D jos da je vjerovati njima a ne ocitoj situaciji onda bi bili do smrti zatvoreni po kucama :lol:
daddy-kool

#25124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

MorningStar wrote: 11/05/2020 15:25
index_box wrote: 11/05/2020 15:15 Pojedini forumaši ne odustaju od uvjeravanja u stvari koje ne piju vode :lol:
Postase expres geneticari i epidemicari :D jos da je vjerovati njima a ne ocitoj situaciji onda bi bili do smrti zatvoreni po kucama :lol:
Zašto bi ostali zatvoreni po kućama, ko to zagovara?

Mi sada imamo dovoljno malo slučajeva da treba potpuno promijeniti pristup (tzv korejanski model): "Test, Trace, Isolate".
To znači (skoro) sve pokrenuti, otvoriti, pojačati praćenje i testiranje, vršiti strogu kontrolu ulaska u zemlju i barem samoizlaciju od 14 dana radi uvezenih slučajeva.
MUNAFIK

#25125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

daddy-kool wrote: 11/05/2020 15:38
MorningStar wrote: 11/05/2020 15:25
Zašto bi ostali zatvoreni po kućama, ko to zagovara?

Mi sada imamo dovoljno malo slučajeva da treba potpuno promijeniti pristup (tzv korejanski model): "Test, Trace, Isolate".
To znači (skoro) sve pokrenuti, otvoriti, pojačati praćenje i testiranje, vršiti strogu kontrolu ulaska u zemlju i barem samoizlaciju od 14 dana radi uvezenih slučajeva.
Kakva samoizolacija od 14 dana to je posebna vrsta gluposti... Treba pustiti svijet da funkcioniše normalno uz pojacane higijenske navike, u nekim slucajevima nosenje maski i zastita ugroženih kategorija... Ostalo sve nornalno da ide...
Locked