Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Maha23
#25076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da je nesto pametno napisano, pokusao bi, ovako jok. Odoh uciti kineski 
-
laik1981
#25077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I kazu korona nije opasnaAmirBaa wrote: ↑10/05/2020 23:13Ovaj fudbaler uopste nije zarazen koronom, kakve ovaj nebuloze stavljaMorningStar wrote: ↑10/05/2020 23:08Koji si ajd ajd , banovan si sada opet paniku prosipas sa drugog nicka.Tarik2 wrote: ↑10/05/2020 23:06 ma samo matori i bolesni obolijevaju
za ostale je to obična gripa
Nogometaš Atalante na intenzivnoj njezi, bori se za život
https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/ ... vot/376594
Kakve gluposti naravno da su stariji i oni sa drugim oboljenjima velika vecina u procentu smrtnosti - a slucajeva rijetkih ces naci koje god oces godiste.![]()
![]()
![]()
http://ba.n1info.com/Lifestyle/a227031/ ... plazi.html
-
daddy-kool
#25078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.sciencemag.org/news/2020/05 ... h-covid-19
‘Finally, a virus got me.’ Scientist who fought Ebola and HIV reflects on facing death from COVID-19
‘Finally, a virus got me.’ Scientist who fought Ebola and HIV reflects on facing death from COVID-19
Many people think COVID-19 kills 1% of patients, and the rest get away with some flulike symptoms. But the story gets more complicated. Many people will be left with chronic kidney and heart problems. Even their neural system is disrupted. There will be hundreds of thousands of people worldwide, possibly more, who will need treatments such as renal dialysis for the rest of their lives. The more we learn about the coronavirus, the more questions arise. We are learning while we are sailing. That’s why I get so annoyed by the many commentators on the sidelines who, without much insight, criticize the scientists and policymakers trying hard to get the epidemic under control. That’s very unfair.
- jeza u ledja
#25079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hajmo ovako- recimo da smrtnost jeste 2-3%, tj. da nije “malo jaca gripa”. Da li onda mislite da su poduzete mjere adekvatne? (Mislim uopsteno, ne mislim na gluposti tipa policijski sat)
- sinuhe
#25080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Te mjere se ukidaju u Evropi bez da se biljezi manji broj zarazenih nego u martu. Ali jeste poravnata krivulja.
Danska 10. maj 101 novozarazeni - 10. mart 171 novozarazeni
Danska 10. maj 101 novozarazeni - 10. mart 171 novozarazeni
- jeza u ledja
#25081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dnevni broj novozarazenih je ono sto je bitno, a on je itekako manji nego krajem marta, pocetkom aprila. Svugdje je sto se tice EU znacajno manji osim u UK i Svedskoj.
-
Tarik2
#25082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
nije čak ni u Njemačkoj koja se najbolje nosi sa pandemijomindex_box wrote: ↑11/05/2020 00:13Ali smrtnost nije 1%.cyprus wrote: ↑11/05/2020 00:01Na individualnom nivou, korona je prilično mali rizik... Čak i u rizičnim grupama mnogo više ljudi se oporavi, nego što ih umre...cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑10/05/2020 23:08Opet ti kazem, frajer, al doslovno, zatvori UK, dijelom utice na zatvaranje USA, socijalna distanca, pobice nas Korona, hu-ha i na kraju se on sam ne drzi te price nego je prekrsi i to dobro. Isto ko i ovaj nas epidemiolog koji ganja ebole po svijetu ( znaci da nije levat ), a onda bude nafatan na derneku i to slucajno, jer je ona glupaca sve snimala. Eto koliko vjeruju u pricu koju nam serviraju...
Ali zakoni velikih brojeva kažu da je na kolektivnom nivou ona zaista veliki problem... OK, 99% ljudi će je preživjeti i ako se zarazi... Ali smrtnost od 1% znači da kad bi se čovječanstvo cijelo zarazilo, bilo bi 75 miliona mrtvih... Samo od korone... A koliko tek od drugih nus-pojava, npr. kolapsa zdravstvenog sistema...
al haj ti njima objasni
dobro nije reko da je na nivou gripe od 0,3%
jer ih ima koji i to tvrde
-
Ci-Nick
#25083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Smrtnost je sigurno ispod 0,5 %.
Njemci računaju da imaju inficiranih 12 puta više od broja potvrđenih slučajeva.
U Italiji je to sigurno mnogo više.
Pogledajte smrtnost u Rusiji, Qataru, pa i Turskoj.
A 90% onih koji umru od korone bi i bez korone umrli u narednih mjesec, dva ,.. ili godinu dana.
Pola od njih bi prva gripa ubila.
Čovjek nije besmrtan.
Njemci računaju da imaju inficiranih 12 puta više od broja potvrđenih slučajeva.
U Italiji je to sigurno mnogo više.
Pogledajte smrtnost u Rusiji, Qataru, pa i Turskoj.
A 90% onih koji umru od korone bi i bez korone umrli u narednih mjesec, dva ,.. ili godinu dana.
Pola od njih bi prva gripa ubila.
Čovjek nije besmrtan.
-
daddy-kool
#25084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije to baš slučaj.
https://abcnews.go.com/Health/people-co ... d=70511494
People with coronavirus are dying 10 years earlier than they would have naturally: Study
https://wellcomeopenresearch.org/articles/5-75
-
Tarik2
#25085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ko računa ??
taki ko ti?
na osnovu čega? neko istarživanje ili ne daj bože testiranje ?
ili je ipak na osnovu bacanja graha ili kašika ??
sto se tiče stare gluposti o usporedbi s gripom, stvarno ne znam ima li smisla to više komentarisat, stoga je možda bolje iskustvo čovjeka s prve linije
Američki liječnik: Ako mi još netko kaže da je ovo kao gripa, poludjet ću
MIKE WILSON američki je liječnik i specijalist za javno zdravstvo koji se u jednoj bolnici u New Yorku svakodnevno brine o pacijentima s covidom-19. Iscrpljen borbom protiv pandemije koronavirusa, ali još više javnim raspravama oko bolesti koja već mjesecima hara svijetom, napisao je zanimljiv i emotivan status na Facebooku posvećen svima koji relativiziraju zarazu i umanjuju strašne posljedice virusa.
Njegov status, koji se od utorka širi Facebookom, u slobodnom prijevodu prenosimo u cijelosti.
"Oprostite mi na trenucima slabosti. Danas je posebno težak dan. Iscrpljen sam. Mentalno, fizički, emocionalno i duhovno. Uglavnom je razlog tome posao. Ali posljednjih dana, dok se razni dijelovi zemlje počinju otvarati, morao sam slušati ljude, od kojih su neki čak i moji prijatelji, kako govore o obmani. Teorije zavjere. Izmišljene priče o državnim urotama, socijalizmu i tiraniji. Većinu toga mogu tolerirati, ali budem li morao slušati još jednu osobu koja govori kako covid nije ništa gori od gripe, mislim da ću jednostavno izgubiti razum.
Ne treba mi gomila statistike koja će uspoređivati gripu s covidom-19. Postoji tako mnogo nedostataka u takvoj statistici. Ali evo jedne usporedbe gripe i koronavirusa iz liječničke perspektive. Brinuo sam se o bolesnicima s covidom-19 na više mjesta i pod različitim okolnostima, ne samo u New Yorku. Tijekom godina liječio sam stotine, ako ne i hiljade pacijenata s gripom i evo što mogu reći.Ako me poznajete, znat ćete da nemam loše namjere. Nisam političar, ne radim za farmaceutske kompanije. Ja sam samo liječnik za hitne slučajeve. I to onaj koji se brine o pacijentima s koronavirusom.-Nikad nisam držao za ruku mladu i inače zdravu majku i gledao je kako umire od gripe.
-Nikad nisam imao pacijenta s gripom koji mi kaže kako je ostatak njegove obitelji umro od gripe.
-Nikad nisam samo stajao i gledao pacijenta s gripom kako se bori za dah i osjećao se potpuno bespomoćno, znajući da malo toga mogu učiniti kako bih mu olakšao patnju.
-Nikad u svojoj karijeri nisam vidio da je tako mnogo ljudi umrlo od gripe u tako kratkom razdoblju da su ih morali sahranjivati u masovne grobnice zato što nema mjesta za tako mnogo tijela.
-Nikad nisam morao organizirati videopoziv za pacijenta koji umire od gripe kako bi se obitelj mogla oprostiti od njega... Ili smisliti kako da dovučem njegov krevet do staklenih vrata da bi mu obitelj posljednji put mahnula.
-Nikad nisam imao cijeli odjel prepun pacijenata s gripom, koji su bili liječeni i izliječeni, čak proglašeni 'sigurnima od gripe', ali ih nisam mogao otpustiti iz bolnice zato što prijatelji, obitelji, domovi za skrb i socijalni sustav strahuju od njih.
-Nikad nisam gledao pacijenta s gripom kako se bori za dah uz zasićenje kisikom od 70 posto i prisilio se da ga ne priključim na respirator zato što bi ga to vjerojatno ubilo.
-Nikad nisam išao na posao tokom sezone gripe i brinuo se da ću možda dobiti gripu i umrijeti ili da će moj izbor zanimanja ugroziti moju obitelj.
-Nikad nisam morao gledati kako se moji kolege ruše za vrijeme smjene i završe na respiratoru zbog gripe.
-Rijetko sam imao pacijenta s gripom kojem nisam mogao pomoći da se osjeća barem malo bolje.
-Nikad se nisam u potpunosti isključio iz svog svijeta zbog sezone gripe. Nasuprot tome, nikad nisam bio prestravljen da će povećana aktivnost ljudi u javnosti tokom sezone gripe ubiti hiljade.
-Konačno, nikad nisam liječio pacijenta od gripe kao da rukujem s opasnim materijalima, kroz posebnu odjeću, masku za disanje, zaštitnu naočale i rukavice.
Ja nisam liječnik hitne službe koji drži konferencije za novinare i manipulira podacima radi osobne koristi. Ja sam zapravo nezaposlen zbog covida-19. Opseg intervencija u hitnim službama širom zemlje se smanjio. Ja i još hiljade djelatnika u hitnim službama ostali smo bez posla. Zapravo bi u mom financijskom interesu bilo da pokušam pridonijeti svim retorikama koje relativiziraju ovu strašnu bolest.
Ne pokušavam privući pažnju.
Nemam neki čarobni homeopatski napitak koji prodajem u svojoj klinici i koji će vaš zaštititi ili izliječiti od covida-19. Ne govorim vam ono što želite čuti. Zato, nažalost, ovaj posto neće privući mnogo pažnje na društvenim mrežama. Ono što vam mogu reći je da govorim o hiljadama i hiljadama liječnika u hitnim službama koji se zapravo brinu o stvarnoj bolesti i stvarnim pacijentima. Nisam netko tko pokušava oduzeti slobodu. Samo želi sačuvati ljude.
Oprostite mi na trenucima slabosti i neka Bog blagoslovi svakoga tko osjeća isto. Ponekad je zaista strašno teško."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ame ... 80892.aspx
-
Ci-Nick
#25086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedan od najvažnijih virologa u Njemačkoj je prije par dana rekao da se broj inficiranih kreće između 1,7 i 1,8 miliona.Tarik2 wrote: ↑11/05/2020 08:25ko računa ??
taki ko ti?
na osnovu čega? neko istarživanje ili ne daj bože testiranje ?
ili je ipak na osnovu bacanja graha ili kašika ??
sto se tiče stare gluposti o usporedbi s gripom, stvarno ne znam ima li smisla to više komentarisat, stoga je možda bolje iskustvo čovjeka s prve linije
Američki liječnik: Ako mi još netko kaže da je ovo kao gripa, poludjet ću
MIKE WILSON američki je liječnik i specijalist za javno zdravstvo koji se u jednoj bolnici u New Yorku svakodnevno brine o pacijentima s covidom-19. Iscrpljen borbom protiv pandemije koronavirusa, ali još više javnim raspravama oko bolesti koja već mjesecima hara svijetom, napisao je zanimljiv i emotivan status na Facebooku posvećen svima koji relativiziraju zarazu i umanjuju strašne posljedice virusa.
Njegov status, koji se od utorka širi Facebookom, u slobodnom prijevodu prenosimo u cijelosti.
"Oprostite mi na trenucima slabosti. Danas je posebno težak dan. Iscrpljen sam. Mentalno, fizički, emocionalno i duhovno. Uglavnom je razlog tome posao. Ali posljednjih dana, dok se razni dijelovi zemlje počinju otvarati, morao sam slušati ljude, od kojih su neki čak i moji prijatelji, kako govore o obmani. Teorije zavjere. Izmišljene priče o državnim urotama, socijalizmu i tiraniji. Većinu toga mogu tolerirati, ali budem li morao slušati još jednu osobu koja govori kako covid nije ništa gori od gripe, mislim da ću jednostavno izgubiti razum.
Ne treba mi gomila statistike koja će uspoređivati gripu s covidom-19. Postoji tako mnogo nedostataka u takvoj statistici. Ali evo jedne usporedbe gripe i koronavirusa iz liječničke perspektive. Brinuo sam se o bolesnicima s covidom-19 na više mjesta i pod različitim okolnostima, ne samo u New Yorku. Tijekom godina liječio sam stotine, ako ne i hiljade pacijenata s gripom i evo što mogu reći.Ako me poznajete, znat ćete da nemam loše namjere. Nisam političar, ne radim za farmaceutske kompanije. Ja sam samo liječnik za hitne slučajeve. I to onaj koji se brine o pacijentima s koronavirusom.-Nikad nisam držao za ruku mladu i inače zdravu majku i gledao je kako umire od gripe.
-Nikad nisam imao pacijenta s gripom koji mi kaže kako je ostatak njegove obitelji umro od gripe.
-Nikad nisam samo stajao i gledao pacijenta s gripom kako se bori za dah i osjećao se potpuno bespomoćno, znajući da malo toga mogu učiniti kako bih mu olakšao patnju.
-Nikad u svojoj karijeri nisam vidio da je tako mnogo ljudi umrlo od gripe u tako kratkom razdoblju da su ih morali sahranjivati u masovne grobnice zato što nema mjesta za tako mnogo tijela.
-Nikad nisam morao organizirati videopoziv za pacijenta koji umire od gripe kako bi se obitelj mogla oprostiti od njega... Ili smisliti kako da dovučem njegov krevet do staklenih vrata da bi mu obitelj posljednji put mahnula.
-Nikad nisam imao cijeli odjel prepun pacijenata s gripom, koji su bili liječeni i izliječeni, čak proglašeni 'sigurnima od gripe', ali ih nisam mogao otpustiti iz bolnice zato što prijatelji, obitelji, domovi za skrb i socijalni sustav strahuju od njih.
-Nikad nisam gledao pacijenta s gripom kako se bori za dah uz zasićenje kisikom od 70 posto i prisilio se da ga ne priključim na respirator zato što bi ga to vjerojatno ubilo.
-Nikad nisam išao na posao tokom sezone gripe i brinuo se da ću možda dobiti gripu i umrijeti ili da će moj izbor zanimanja ugroziti moju obitelj.
-Nikad nisam morao gledati kako se moji kolege ruše za vrijeme smjene i završe na respiratoru zbog gripe.
-Rijetko sam imao pacijenta s gripom kojem nisam mogao pomoći da se osjeća barem malo bolje.
-Nikad se nisam u potpunosti isključio iz svog svijeta zbog sezone gripe. Nasuprot tome, nikad nisam bio prestravljen da će povećana aktivnost ljudi u javnosti tokom sezone gripe ubiti hiljade.
-Konačno, nikad nisam liječio pacijenta od gripe kao da rukujem s opasnim materijalima, kroz posebnu odjeću, masku za disanje, zaštitnu naočale i rukavice.
Ja nisam liječnik hitne službe koji drži konferencije za novinare i manipulira podacima radi osobne koristi. Ja sam zapravo nezaposlen zbog covida-19. Opseg intervencija u hitnim službama širom zemlje se smanjio. Ja i još hiljade djelatnika u hitnim službama ostali smo bez posla. Zapravo bi u mom financijskom interesu bilo da pokušam pridonijeti svim retorikama koje relativiziraju ovu strašnu bolest.
Ne pokušavam privući pažnju.
Nemam neki čarobni homeopatski napitak koji prodajem u svojoj klinici i koji će vaš zaštititi ili izliječiti od covida-19. Ne govorim vam ono što želite čuti. Zato, nažalost, ovaj posto neće privući mnogo pažnje na društvenim mrežama. Ono što vam mogu reći je da govorim o hiljadama i hiljadama liječnika u hitnim službama koji se zapravo brinu o stvarnoj bolesti i stvarnim pacijentima. Nisam netko tko pokušava oduzeti slobodu. Samo želi sačuvati ljude.
Oprostite mi na trenucima slabosti i neka Bog blagoslovi svakoga tko osjeća isto. Ponekad je zaista strašno teško."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ame ... 80892.aspx
Ili vjeruješ da su svi slučajevi infekcija otkriveni.
Posebno ako se uzme u obzir da se još na samom početku pandemije govorilo o 80% infekcija sa blagim simptomima a sad se govori i o mnogo slučajeva bez ikakvih simptoma.
Ali ko će vama dokazati da je smrtnost ispod 0,5 % a ne 7% kako prema zvaničnom broju globalno izvještavaju.
Svako ima pravo da vjeruje kome hoće i šta hoće.
Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu, optimisti ili pesimisti.
-
Tarik2
#25087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pa poenta je u tome "rekao"
znači ničim dokazao, eto on misli...
i o tome ti pričam
mnogi misle da je Zemlja ravna ploča....
naravno da je veći broj od zvanično potvrđenih ali da je 10 puta kako on kaže (a ne čak 12, kako ti sebi "prevede" u igri gluhih telefona, sljedeći koji prenese tu informaciju, vjerovatno će bit i 15 puta više)
i ja mislim da je maximalno tri puta
znači oko pola miliona
-
laik1981
#25088 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako je adekvatno zatvoriti prodavnicu obuce, a ostaviti da radi Obi? Evo ti jedan primjer za jednu poznatiju prodavnicu boja i lakova u mom komsiluku gdje ih je po desetak ispijalo kafe dok cekaju da im se smiksaju boje.. Nikada nisu imali veci promet ljudi nego za vrijeme ovih restrikcija.. Primjer dva, koji sam vec nekada navodio, je call centar u Bosmalu gdje ih se cetrdesetak bukvalno trlja ramenima u jednoj prostoriji 8 sati dnevno.. Ako posmatramo ovaj primjer prakticno se ne razlikuje puno od uobicajene slike u nekom ugostiteljskom objektu, samo sto se umjesto ispijanja kafa radi nesto drugo.. Ne znam jesi li iz Sarajeva i jesi li vidio guzve pred bankama i salterima za naplatu komunalija.. Skracivanjem radnog vremena i zabranama izlaska odredjenim kategorijama se napravio kontra efekat.. Mogu jos masu primjera navesti.. Primjera koji nemaju veze sa zdravim razumom ni sa gledista onih koji podrzavaju restrikcije, a ni onih koji su protiv njih.. Mnoge mjere su bile diskriminatorske, jer kako drugacije objasniti da boje i lakovi mogu raditi, a prodavnica IT opreme ne moze? Starica koja je neki dan pricala da su joj misici atrofirali zbog zabrane izlaska je donekle iz prve ruke objasnila jedan primjer kako su te mjere uticale na veliki broj staraca koji su bili zatvoreni.. Koje jos zdravstvene posljedice ce biti, to cemo tek vidjeti.. neki dan sam pomenuo primjer jednog starijeg cike iz komsiluka koji ima rak debelog crijeva i koji vec duze na zracenju i kemoterapiji.. Testiran je iz predostroznosi kada je isao na terapiju i test je bio pozitivan.. On vec 15 dana nema simptoma koje ovaj virus prouzrokuje, ali u isto vrijeme on 15 dana ne dobija terapiju od koje mu ovisi zivot.. Jeli po tebi to normalno?jeza u ledja wrote: ↑11/05/2020 05:50 Hajmo ovako- recimo da smrtnost jeste 2-3%, tj. da nije “malo jaca gripa”. Da li onda mislite da su poduzete mjere adekvatne? (Mislim uopsteno, ne mislim na gluposti tipa policijski sat)
edit: Evo i primjer ovih karantina koji su u FBiH ukinuti.. Kako je adekvatno da u iste objekte stavljas i potencijalno zdrave i potencijalno zarazene i da ih drzis skupa cak do 28 dana? Ma ne moze burazeru to biti normalno i adekvatno da ga ebes..
Socijalna distanca, zabrana masovnih skupova, pojacana higijena i donekle nosenje maski su jedine mjere koje su imale smisla.. Ostalo se sve moglo raditi umjerenije, uz pojacan oprez.. To se na kraju krajeva danas i desava..
Nauka ne poznaje emociju i empatiju.. Njima je sve u brojevima..
Last edited by laik1981 on 11/05/2020 10:29, edited 3 times in total.
-
laik1981
#25089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tarik2 wrote: ↑11/05/2020 09:16pa poenta je u tome "rekao"
i o tome ti pričam
naravno da je veći broj od zvanično potvrđenih ali da je 10 puta kako on kaže (a ne čak 12, kako ti sebi "prevede" u igri gluhih telefona, sljedeći koji prenese tu informaciju, vjerovatno će bit i 15 puta više)
znači oko pola miliona
Kako posle ovog imas obraza ulaziti u bilo kakve rasprave?Tarik2 wrote: ↑10/05/2020 23:06 ma samo matori i bolesni obolijevaju
za ostale je to obična gripa
Nogometaš Atalante na intenzivnoj njezi, bori se za život
https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/ ... vot/376594
- Diwan
#25090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
STOP MASKAMA, ISPIRANJU MOZGA, DIKTATURI STRAHA, MENTALNOM I DUŠEVNOM TERORISANJU ..... Greška, pomislih da je odjel sa slobodno mislećim ljudima, a ne ovcama.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#25091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zalosno je kako su mediji opet poceli sa bombardovanjem i podvaljivanjem nove krize, aookalipse, kataklizme sa par novih slucajeva u Aziji, Kini.....i najavom novog još smrtonosnijeg vala......
A ovim sabiracima umrlih od korone, uzmite snikers, bolje vam je.....
A ovim sabiracima umrlih od korone, uzmite snikers, bolje vam je.....
-
kakavdanakneiskustvu
-
biglebovski
#25093 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I said: "Oh well, so what?" 0:41s:
99-godišnja žena se oporavlja kod kuće nakon što je primljena u bolnicu s koronavirusom.
Carrie Pollock testirala se pozitivno u bolnici Queen Alexandra, Portsmouth, početkom marta, nakon što je primljena sa halucinacijama i sumnjama na upalu pluća.
Bivši službenik Specijalne podružnice sada se vraća kod kuće na ostrvu Hayling sa svojom porodicom i kaže da se osjeća "puno bolje".
99-godišnja žena se oporavlja kod kuće nakon što je primljena u bolnicu s koronavirusom.
Carrie Pollock testirala se pozitivno u bolnici Queen Alexandra, Portsmouth, početkom marta, nakon što je primljena sa halucinacijama i sumnjama na upalu pluća.
Bivši službenik Specijalne podružnice sada se vraća kod kuće na ostrvu Hayling sa svojom porodicom i kaže da se osjeća "puno bolje".
-
biglebovski
#25094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ako je istina što u onom intervjuu spominje Robert Kennedy, obitelj Murdoch je odavno u poslu sa vakcinama, pa ni ne čudi ovakva medijska lobotomija...konektovan wrote: ↑11/05/2020 10:16 Zalosno je kako su mediji opet poceli sa bombardovanjem i podvaljivanjem nove krize, aookalipse, kataklizme sa par novih slucajeva u Aziji, Kini.....i najavom novog još smrtonosnijeg vala......
A ovim sabiracima umrlih od korone, uzmite snikers, bolje vam je.....![]()
- GAU8
#25095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma hebo strucnjake, sta oni znaju...Tarik2 wrote: ↑11/05/2020 09:16pa poenta je u tome "rekao"
i o tome ti pričam
znači oko pola miliona
- GAU8
#25096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mzes ti misliti sta zelis
Ovdje svi osipaju drvlje i kamenje na nacionalne stranke, a oni opet "pometu" na izborima.
Ili je ovaj forum nereprezentativan, ili svi lazu.
-
Ci-Nick
#25097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A kako da ti dokaže kad vjeruješ samo u najcrnje opcije.Tarik2 wrote: ↑11/05/2020 09:16pa poenta je u tome "rekao"
i o tome ti pričam
znači oko pola miliona
On se bavi istraživanjem i na osnovu broja ljudi testiranih na antitjela je kazao da je to 10 do 12 puta više od broja potvrđenih i da je smrtnost 0,38%.
Al kakve koristi, to tebi govoriti..
Kad prenosiš sliku jednog pacijenta ili jednog liječnika na globalni nivo.
-
freelancerBIH
#25098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
biglebovski wrote: ↑11/05/2020 10:34 I said: "Oh well, so what?" 0:41s:
Lijepo je vidjeti da se oporavila, nema nista ljepse za cuti i vidjeti!
Ovako je i kod nas neki dedo ako se dobro sjecam prije 15-20 dana.. Kaze nije mogao jesti par dana.. Ali kaze "normalno da cu bit bolestan kad ne mogu jesti"
-
Ci-Nick
#25099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.google.com/amp/s/amp.welt.d ... klich.html
Evo podatak koliko je gripa podcjenjena ili korona precjenjena.
U martu 2018. godine kad je gripa bila jaka u Njemačkoj je umrlo 107.100 ljudi.
U martu 2019. godine umrlo 86.400 ljudi.
Dakle razlika je 20.500 mrtvih.
U samo mjesec dana.
U martu 2020. umrlo 86.200 ljudi.
Dakle manje nego u martu 2019.
Istina u Njemačkoj je tek u aprilu značajnije povećan broj umrlih od korone.
Evo podatak koliko je gripa podcjenjena ili korona precjenjena.
U martu 2018. godine kad je gripa bila jaka u Njemačkoj je umrlo 107.100 ljudi.
U martu 2019. godine umrlo 86.400 ljudi.
Dakle razlika je 20.500 mrtvih.
U samo mjesec dana.
U martu 2020. umrlo 86.200 ljudi.
Dakle manje nego u martu 2019.
Istina u Njemačkoj je tek u aprilu značajnije povećan broj umrlih od korone.
-
daddy-kool
#25100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije neobično da velika većina starijih koja oboli od korone uspješno je i preboli.biglebovski wrote: ↑11/05/2020 10:34 I said: "Oh well, so what?" 0:41s:
Ako se uzmu u obzir i asimptomatski slučajevi, smrtnost za populaciju 70+ je oko 4-5%, što znači da 95-96% preživi.