Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dječak sa šibicama

#25051 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:18 Ne da mi se citat o tom jebacu Fergusonu, koliko shvatih nabrzaka teza je da zbog toga sto mu je dolazila ljubavnica ono sto je popovao javnosti laz?

Sto se tice politicara i partijanja, pola ih ne vjeruje u te viruse kao ni narod sto ih je izabrao. Njihovo ponasanje me uopste ne cudi. To opet ne znaci da oni znaju nesto o bolesti sto mi ne znamo.
Ne vrijedi, dobro je onaj srbijanac rekao, kod nas svi sve znaju i svi su mudraci i doktori.

Sta god im se kaze, a ta ce on a kakva struka a kakvi doktori a kakavi akademici, ispade sve laz i niko nista ne zna i ne postoji epidemiologija ni virologija ne postoje bakterije i virusi osim neke gripice, nego je sve prevara.

Neki stavovi su stvarno za vjerovali ili ne. Valjda osnovna logika nalaze da nekome vjerujes, a da to nije Hamo iz granapa kojem je zenina strina od tetkine zaove pricala da Bil Gejts hoce da nas cipuje.
cvrčak_na_hedonizmu

#25052 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

dječak sa šibicama wrote: 10/05/2020 23:24
jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:18 Ne da mi se citat o tom jebacu Fergusonu, koliko shvatih nabrzaka teza je da zbog toga sto mu je dolazila ljubavnica ono sto je popovao javnosti laz?

Sto se tice politicara i partijanja, pola ih ne vjeruje u te viruse kao ni narod sto ih je izabrao. Njihovo ponasanje me uopste ne cudi. To opet ne znaci da oni znaju nesto o bolesti sto mi ne znamo.
Ne vrijedi, dobro je onaj srbijanac rekao, kod nas svi sve znaju i svi su mudraci i doktori.

Sta god im se kaze, a ta ce on a kakva struka a kakvi doktori a kakavi akademici, ispade sve laz i niko nista ne zna i ne postoji epidemiologija ni virologija ne postoje bakterije i virusi osim neke gripice, nego je sve prevara.

Neki stavovi su stvarno za vjerovali ili ne. Valjda osnovna logika nalaze da nekome vjerujes, a da to nije Hamo iz granapa kojem je zenina strina od tetkine zaove pricala da Bil Gejts hoce da nas cipuje.
Netacno, za vjerovali ili ne jeste cinjenica da svi redom klizimo u policijske drzave gdje mozes nesto, ako si nesto uradio, ako nisi, ne mozes. Samo nam "fali" jos jedan val Korone ili necega slicnog da se probudimo u Kini. Ko to ne vidi se bas uljuljkao u demokratiju za koju se on sam, u sustini, nije izborio.

Samo gledaj
jeza u ledja

#25053 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 22:34
jeza u ledja wrote: 10/05/2020 20:56 Ih. Da je neko rekao haman pa bilo sta prije 6 mjeseci ne bi mu vjerovao.
Samo treba znati prepoznati nenormalna od normalnih ponasanja koja se nastavljaju.

Po Singaporu hoda, test, pas robot Darpe koji pazi da se odrzi socijalna distanca. U Kaliforniji zaposljavaju "disease detectives" ( samo tri hiljade, vise detektiva nego zarazenih- karikiram, al nisam daleko ) i to da rade contact tracing ( malo vise policijska drzava ) :skoljka: u Oregonu lockdown do 06 Jula i u Texasu osude zenu na sedam dana zatvora, jer nije htjela da zatvori frizerski salon, a sa druge strane u Kaloforniji pustaju na slobodu osudjene, high risk, pedofile zbog Korone. U Engleskoj guraju da te mogu zatvoriti ako se boris za ono sa cim se ne slazes, u Italiji hapse ljude koji se suncaju na plazi.

Tome smo se smijali, sad postade normalno. Doduse to ima svoje ime. Demokratija sigurno nije.

https://www.cnn.com/2020/05/08/us/sex-o ... index.html
Singapur je poznat po kontroli stanovnistva i od prije.

Ti “disease detectives” je nesto sto postoji oduvijek i svaki zavod za epidemiologiju ih ima, stalno. To je sasvim normalna stvar. Contact tracing se radi za svaku takvu bolest.
U TX i trebaju kazne pucat i zatvor. Cuj frizerski salon, halo ba?
U CA pustaju zatvorenike. U cemu je problem? Bar pola zatvorenika u Americi ne trebaju uopste bit u zatvoru. To je biznis.

I naravno da ljude treba hapsit i pucat kazne ako ne postuju zakon i time ugrozavaju sve oko sebe. Isto vazi za “slobodu govora” koju neki koriste da bi sirili lazi, time opet ugrozavajuci javnost.
Demokracija? To nema veze sa demokracijom, vec sa drzavom u kojoj se postuju zakoni i gradjanim koji su svjesni svoje uloge u drustvu.
cvrčak_na_hedonizmu

#25054 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:29
jeza u ledja wrote: 10/05/2020 20:56 Ih. Da je neko rekao haman pa bilo sta prije 6 mjeseci ne bi mu vjerovao.
Samo treba znati prepoznati nenormalna od normalnih ponasanja koja se nastavljaju.

Po Singaporu hoda, test, pas robot Darpe koji pazi da se odrzi socijalna distanca. U Kaliforniji zaposljavaju "disease detectives" ( samo tri hiljade, vise detektiva nego zarazenih- karikiram, al nisam daleko ) i to da rade contact tracing ( malo vise policijska drzava ) :skoljka: u Oregonu lockdown do 06 Jula i u Texasu osude zenu na sedam dana zatvora, jer nije htjela da zatvori frizerski salon, a sa druge strane u Kaloforniji pustaju na slobodu osudjene, high risk, pedofile zbog Korone. U Engleskoj guraju da te mogu zatvoriti ako se boris za ono sa cim se ne slazes, u Italiji hapse ljude koji se suncaju na plazi.

Tome smo se smijali, sad postade normalno. Doduse to ima svoje ime. Demokratija sigurno nije.

Singapur je poznat po kontroli stanovnistva i od prije.

Ti “disease detectives” je nesto sto postoji oduvijek i svaki zavod za epidemiologiju ih ima, stalno. To je sasvim normalna stvar. Contact tracing se radi za svaku takvu bolest.
U TX i trebaju kazne pucat i zatvor. Cuj frizerski salon, halo ba?
U CA pustaju zatvorenike. U cemu je problem? Bar pola zatvorenika u Americi ne trebaju uopste bit u zatvoru. To je biznis.

I naravno da ljude treba hapsit i pucat kazne ako ne postuju zakon i time ugrozavaju sve oko sebe. Isto vazi za “slobodu govora” koju neki koriste da bi sirili lazi, time opet ugrozavajuci javnost.
Demokracija? To nema veze sa demokracijom, vec sa drzavom u kojoj se postuju zakoni i gradjanim koji su svjesni svoje uloge u drustvu.
Tebi je sve normalno, postujem. Meni nije. Slazemo se da se bas ne slazemo. Pocni da ucis kineski, trebace ti.( karikiram)
Tarik2

#25055 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

Ironmen wrote: 10/05/2020 23:21
Tarik2 wrote: 10/05/2020 23:17
Ironmen wrote: 10/05/2020 23:13

Ma Kina je lazirala sve sto se moglo lazirati, kad vidim evo da ce Peru za par dana da prestigne Kinu po broji zarazenih sve mi je jasno, na kraju ce biti tacna ona info od prije par mjeseci da je 25 miliona sim kartica ugaseno sa kineskog telekoma jer se ne koriste.
narodna kaže ja u ploču ti u klin
jel ovih dana imaju po 10 tak novih slučajeva na dan
ili i to lažiraju
Ne znam, ali kada vidim kako se sirio virus u Italiji kasnije u Spaniji a sada u USA i Rusiji 100% sam siguran da je Kina sve lazirala. Ne treba biti puno pametan da se iz ovih tabela zakljuci upravo to.
a jesi li ti vidio kakve su oni drastične mjere preduzimali i kad na to dodaš disciplinovan mentalitet kineza a oduzmeš suprotan šarlatansko mediteranski kod italijana i neozbiljni budalaški amerikanaca koji su uglavnom oličenje budaletime Trampa, šta je tu čudno da su kinezi uspješno dohakali pandemiji a italijani, španci i amerikanci kao ni svi slični šarlatani neće zadugo

iako ih krivim zbog uzrokovanja virusa, kapa dole za preduzete mjere i dan danas
pročitaj ovaj tekst i vidi da su ljudi već u 22. vijeku

ISPOVIJEST HRVATICE KOJA SEDAM GODINA ŽIVI U ŠANGAJU 'Svaka osoba ima svoj barkod, koji je nužan za život: Moj je zeleni, evo što to znači'
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10204126/
jeza u ledja

#25056 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:23

Bas moras biti dobro lud da znas da je nesto bas smrtonosno, jer ti je to posao da znas, a onda osim sto ugrozis sebe ugrozis i svoju porodicu, djecu, prijatelje. Il slusamo budale il ne znaju sta pricaju. Obje opcije su lose. Il pogresno tumacim.
Imas ljudi koliko hoces koji se “udruzuju” na taj nacin. Znaci jedna ili vise kuca/familija su izolirani od ostalih ali se medjusobno druze.
Frajer je ispo kreten sto jest jest, no to ne znaci da je ono sto je govorio imalo manje tacno.

Nisam upratio kojih je godina, ali cim se sevi okolo nije matorac. Bolest nije bas nesto opasna za mladje ljude, to je vec poznato. Sad sto je on sebican to je druga stvar.
invincible1921

#25057 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:08
Maha23 wrote: 10/05/2020 22:55
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 22:48

Svjetskog struka, zatvorio UK i velikim dijelom uticao na zatvaranje USA. Jok nije struka.

Opet te pitam, samo su Neil Ferguson i njegovi tim struka? Uzeo si namjerno njegov primjer i pokusavas to poistovjetiti sa svjetskom strukom u globalu kako bi valjda dokazao da niko od njih pojma nema...
Opet ti kazem, frajer, al doslovno, zatvori UK, dijelom utice na zatvaranje USA, socijalna distanca, pobice nas Korona, hu-ha i na kraju se on sam ne drzi te price nego je prekrsi i to dobro. Isto ko i ovaj nas epidemiolog koji ganja ebole po svijetu ( znaci da nije levat ), a onda bude nafatan na derneku i to slucajno, jer je ona glupaca sve snimala. Eto koliko vjeruju u pricu koju nam serviraju.

Oni ga nece popusiti, to je sigurno. A narod ko narod, govedo. Dok se ne probudi u zemlji zvanoj Kina ( izaberi broj )
Haloo baa covjek strucnjak stas im ti.pricat, gledali oni kod senada us.rali se ko grlice..

Aha..bio na derneku? Ma nije to on , prislili ga ba sta ti je, :lol:

Jbt covjek koji je rizcina skupina ode na dernek i to pazi sad...BOG ZNA KOLIKO JE DERNEKA BILO SAMO STO.SE NIJE SAZNALO...a meni, tebi, pravim zdravim ko konj jakim kaze ostanite kuci i nosajte maske...
cvrčak_na_hedonizmu

#25058 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:34

Bas moras biti dobro lud da znas da je nesto bas smrtonosno, jer ti je to posao da znas, a onda osim sto ugrozis sebe ugrozis i svoju porodicu, djecu, prijatelje. Il slusamo budale il ne znaju sta pricaju. Obje opcije su lose. Il pogresno tumacim.
Imas ljudi koliko hoces koji se “udruzuju” na taj nacin. Znaci jedna ili vise kuca/familija su izolirani od ostalih ali se medjusobno druze.
Frajer je ispo kreten sto jest jest, no to ne znaci da je ono sto je govorio imalo manje tacno.

Nisam upratio kojih je godina, ali cim se sevi okolo nije matorac. Bolest nije bas nesto opasna za mladje ljude, to je vec poznato. Sad sto je on sebican to je druga stvar.
To je tvoje tumacenje, ja sam svoje vec napisao, da se ne ponavljam.
Ironmen

#25059 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

@ Tarik2 Citao sam to, ok je sve to za svaku pohvalu, sve te brze reakcije, disciplina stanovnistva i ostalo, ali za svaku osudu su na desetine nestalih ljudi, novinara, doktora i ostalih koji su izvjestavali na pocetku o pandemiji..
jeza u ledja

#25060 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:20
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:16

Jasta ce, virus se, sigurno, pojavio u Europi u Decembru ( Pariz ) i sta je bilo ? Milioni mrtvih, jah.
Sta je bilo? Mali broj slucajeva - sporo se siri. Veliki broj slucajeva - brzo se siri. Eksponencijalni rast ne vidis dok ne ubrza. Ne kontam sto se pravis da to ne razumijes? :roll:
Koji je parametar eksponencijalnog rasta, za pocetak.
Odkud ja znam?
cvrčak_na_hedonizmu

#25061 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

invincible1921 wrote: 10/05/2020 23:34
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:08
Maha23 wrote: 10/05/2020 22:55

Opet te pitam, samo su Neil Ferguson i njegovi tim struka? Uzeo si namjerno njegov primjer i pokusavas to poistovjetiti sa svjetskom strukom u globalu kako bi valjda dokazao da niko od njih pojma nema...
Opet ti kazem, frajer, al doslovno, zatvori UK, dijelom utice na zatvaranje USA, socijalna distanca, pobice nas Korona, hu-ha i na kraju se on sam ne drzi te price nego je prekrsi i to dobro. Isto ko i ovaj nas epidemiolog koji ganja ebole po svijetu ( znaci da nije levat ), a onda bude nafatan na derneku i to slucajno, jer je ona glupaca sve snimala. Eto koliko vjeruju u pricu koju nam serviraju.

Oni ga nece popusiti, to je sigurno. A narod ko narod, govedo. Dok se ne probudi u zemlji zvanoj Kina ( izaberi broj )
Haloo baa covjek strucnjak stas im ti.pricat, gledali oni kod senada us.rali se ko grlice..

Aha..bio na derneku? Ma nije to on , prislili ga ba sta ti je, :lol:

Jbt covjek koji je rizcina skupina ode na dernek i to pazi sad...BOG ZNA KOLIKO JE DERNEKA BILO SAMO STO.SE NIJE SAZNALO...a meni, tebi, pravim zdravim ko konj jakim kaze ostanite kuci i nosajte maske...
Taj lik doslovno ganja ebole po svijetu, prica o maskama, distanci, opasnosti, a onda ko ugrozena kategorija od 60+ ode na dernek gdje prema svokim rijecima ugrozi sebe, zenu, djecu, porodicu i poznanike. Nema dalje, sta reci, koju posruku porati :sabur:

A vi zohari sjedite kuci :ljulja:

Cirkus
Maha23

#25062 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Coek hladno napise da je Singapuru glavni problem robot i da im to ugrozava njihovu "slobodu i demokratiju" :-) :-) :-)
jeza u ledja

#25063 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Lazu nas, priprema se policijska drzava, ucimo svi kineski....pa nije film jbg.
cvrčak_na_hedonizmu

#25064 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:37
jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:20

Sta je bilo? Mali broj slucajeva - sporo se siri. Veliki broj slucajeva - brzo se siri. Eksponencijalni rast ne vidis dok ne ubrza. Ne kontam sto se pravis da to ne razumijes? :roll:
Koji je parametar eksponencijalnog rasta, za pocetak.
Odkud ja znam?
Pa kako onda mozes da znas da dva ipo mjeseca nisu bila dovoljna za full eksponencijalni rast :hmpf:

Znaci pricamo o virusu u Parizu u Decembru, Europa/svijet zatvoreni polovinom Marta ili cak i kasnije.
cvrčak_na_hedonizmu

#25065 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 10/05/2020 23:43 Lazu nas, priprema se policijska drzava, ucimo svi kineski....pa nije film jbg.
Po desavanjima, ne bih reko, al dobro, vjerujem tebi, a ne svojim ocima :skoljka:
cvrčak_na_hedonizmu

#25066 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Maha23 wrote: 10/05/2020 23:42 Coek hladno napise da je Singapuru glavni problem robot i da im to ugrozava njihovu "slobodu i demokratiju" :-) :-) :-)
Super si to probrao iz posta, mozel' se birat' ljudino :D
biglebovski

#25067 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

dječak sa šibicama wrote: 10/05/2020 23:18
biglebovski wrote: 10/05/2020 21:12
dječak sa šibicama wrote: 10/05/2020 19:44 Pricam sa jaranom iz Svedske, njemu ce drzava davati platu a radi za drzavnu firmu, i drzava tako stiti svoje firme preuzimanjem izdataka tako da je firma rasterecena i tog troska. A ne rade, konkretno on ne odnosno na nekakvom su odmoru, posto radi u bransi koja je ugrozena.
Pa isto je i kod nas, pola opštine i ostale administracije (čitaj državna firma) je na godišnjem, a platu mu plaća država. Njihov najveći problem je dosada, i hoće li se, s obzirom da sad koriste godišnji, moći na more na ljeto... Javljaju se na forumu ljudi i pričaju o temama koje ih još uvijek nedotiću, ama baš nikako, izgleda. Problem će nastati kad plata počne kasniti, rezati se, otkazi, a do toga će doći pošto većina administracije misli da su bogom dati i da mogu bez privrede. Samo dalje, širite strah i paniku, ibretite se na ukidanje mjera, iz svojih, za sad, udobnih work from home situacija, i kontajte da kad jedan zatvori samo drugi otvori i da inspekcije u tržne centre samo po gibiru dolaze... Ionako su to sve same gazdurine koji izrabljuju radnike i voze poršeeahhhh, jeahhhh....
Stani polako, ne radi covjek ni u kakvoj administraciji, radi za firmu koja je drzavno vlasnistvo, nije opcina nije kanton nije elektroprivreda.

Gdje mozes porediti Svedsku i BiH.
Ma moj se post odnosi na ovu našu nesreću, pa kažem da se i kod nas država brine za svoje radnike... Lako ćemo za Švedsku...
Maha23

#25068 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:46
Maha23 wrote: 10/05/2020 23:42 Coek hladno napise da je Singapuru glavni problem robot i da im to ugrozava njihovu "slobodu i demokratiju" :-) :-) :-)
Super su to probrao iz posta, mozel' se birat' ljudino :D
Kako necu takvu glupost probrati....navodi Singapur, hej Singapur u kontekstu oduzimanja ljudskih prava i sloboda :lol:
cvrčak_na_hedonizmu

#25069 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Maha23 wrote: 10/05/2020 23:48
Kako necu takvu glupost probrati....navodi Singapur, hej Singapur u kontekstu oduzimanja ljudskih prava i sloboda :lol:
Znati citati i razumjeti procitano nije isto. Hajde sada polako, skoncentrisi se i polako :D

Maha23

#25070 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:52
Maha23 wrote: 10/05/2020 23:48

Znati citati i razumjeti procitano nije isto. Hajde sada polako, skoncentrisi se i polako :D

Odlicno ja razumijem napisano. Pitanje je da li ti razumijes zasto je Singapur smijesan primjer u ovom kontekstu...sudeci po napisanom, ne bas. Ostatak teksta nisam ni komentarisao.
cyprus

#25071 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cyprus »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:08Opet ti kazem, frajer, al doslovno, zatvori UK, dijelom utice na zatvaranje USA, socijalna distanca, pobice nas Korona, hu-ha i na kraju se on sam ne drzi te price nego je prekrsi i to dobro. Isto ko i ovaj nas epidemiolog koji ganja ebole po svijetu ( znaci da nije levat ), a onda bude nafatan na derneku i to slucajno, jer je ona glupaca sve snimala. Eto koliko vjeruju u pricu koju nam serviraju...
Na individualnom nivou, korona je prilično mali rizik... Čak i u rizičnim grupama mnogo više ljudi se oporavi, nego što ih umre...

Ali zakoni velikih brojeva kažu da je na kolektivnom nivou ona zaista veliki problem... OK, 99% ljudi će je preživjeti i ako se zarazi... Ali smrtnost od 1% znači da kad bi se čovječanstvo cijelo zarazilo, bilo bi 75 miliona mrtvih... Samo od korone... A koliko tek od drugih nus-pojava, npr. kolapsa zdravstvenog sistema...
index_box

#25072 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

cyprus wrote: 11/05/2020 00:01
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/05/2020 23:08Opet ti kazem, frajer, al doslovno, zatvori UK, dijelom utice na zatvaranje USA, socijalna distanca, pobice nas Korona, hu-ha i na kraju se on sam ne drzi te price nego je prekrsi i to dobro. Isto ko i ovaj nas epidemiolog koji ganja ebole po svijetu ( znaci da nije levat ), a onda bude nafatan na derneku i to slucajno, jer je ona glupaca sve snimala. Eto koliko vjeruju u pricu koju nam serviraju...
Na individualnom nivou, korona je prilično mali rizik... Čak i u rizičnim grupama mnogo više ljudi se oporavi, nego što ih umre...

Ali zakoni velikih brojeva kažu da je na kolektivnom nivou ona zaista veliki problem... OK, 99% ljudi će je preživjeti i ako se zarazi... Ali smrtnost od 1% znači da kad bi se čovječanstvo cijelo zarazilo, bilo bi 75 miliona mrtvih... Samo od korone... A koliko tek od drugih nus-pojava, npr. kolapsa zdravstvenog sistema...
Ali smrtnost nije 1%.
cyprus

#25073 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cyprus »

index_box wrote: 11/05/2020 00:13

Ali smrtnost nije 1%.
Preciznu procjenu smrtnosti još ne znamo, posebno zato što ona varira u različitim kategorijama svjetskog stanovništva... Ali jeste razumno zaključiti da je u normalnim okolnostima manja od 1%... Međutim, šta znači normalnim - onim u kojima zdravstveni sistem funkcioniše... Kolaps zdravstvenog sistema, koji je itekako realna opcija, podrazumijeva mnogo veći stepen smrtnosti, i od korone, i od ostalih bolesti...

Što se mene lično tiče, ja želim vjerovat da će se švedski model u konačnici pokazati kao održiv... Ukoliko ne bude tako, bojim se da smo kao čovječanstvo dobro najebali :)
cvrčak_na_hedonizmu

#25074 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Nista onda, spremi se na new normal i to je to. Kada jednom prodje, a cini se da je blizu, nema nazad. Bas takav, netacan, narativ nas i vodi u pogresnom smijeru. No dobro, mozda je do mene, ne sporim.

Ostalo sam napisao u prethodnim postovima, nema svrhe da se ponavljam. Meni ovo bas lose izgleda, ono od hvaljenih zapadnih demokratija do Kine u roku od sedam dana, a sve pod krinkom opsteg dobra i brige za ljude ( sto je naivnost na n-tu ).
cvrčak_na_hedonizmu

#25075 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Maha23 wrote: 11/05/2020 00:01
Odlicno ja razumijem napisano. Pitanje je da li ti razumijes zasto je Singapur smijesan primjer u ovom kontekstu...sudeci po napisanom, ne bas. Ostatak teksta nisam ni komentarisao.
Ne bih reko, probaj jos jednom, mozes ti to !

:maca:
Locked