Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Škobo Habu

#851 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

The 51st State wrote: 11/05/2020 13:33
ogavan ali ipak verbalni delikt.
Zar nema boljih "intelektualaca" da po njemu nose ime obrazovne institucije?
Last edited by Škobo Habu on 11/05/2020 15:19, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#852 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/05/2020 13:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrizost ... /200511089

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se "dovođenjem Bleiburga" u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem.
Mitropolit Hrizostom rekao je Srni da se u Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao.

"Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve /Jure/ Francetića, a kardinal dovodi Bleiburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa", poručio je mitropolit Hrizostom.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Bleiburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

"Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Bleiburg može i treba. Izvitoperene vrednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?", upitao je mitropolit dabrobosanski.

On je dodao da ne razumije čemu služi "dovođenje Bleiburga" u Sarajevo.

"Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!", naveo je mitropolit Hrizostom.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.
Ovo je već paytonovski rashamon. :-)

Pa ko drži parastose četnicima koji su klali i palili tokom WW II?
piupiu

#853 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

155_mm wrote: 11/05/2020 13:41 mozda bi "mustafinu skolu" trebalo preimenovati u Hakija Beslagic. sta mislite o tome?
Mogla se zvati i Derviš Korkut. Meni uopšte nije jasna opsesija imenima ulica i škola. Po svijetu se škole zovu nešto uopšteno, "Abbotsford Primary", "Lycée Thiers", "Internationale Gesamtschule", 101. ulica, nešto, samo ovdje svaki mudonja koji je hodao zemljom mora imati školu i ulicu, a nigdje čovjeka da se za njega zna poslije Jablanice. Mi smo bolesno narcisoidna kultura. Živa, pokretna laboratorija za izučavanje psihopatologije.
seshat

#854 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by seshat »

piupiu wrote: 11/05/2020 13:35
seshat wrote: 11/05/2020 12:47 Za misu sam čula barem prije 15 dana i pomislila kakav užas. Ali se sve više čudim tom selektivnom antifašizmu. More statusa na FB, forumu, dogovara se ekipa da idu pred Katedralu suprostaviti se fašistima. Nešto se ne sjećam da je takvih ideja bilo da se ide pred osnovnu školu MB, da je neko rekao da naše djeca ne zaslužuju da idu u školu s takvim imenom (pisalo se na forumu, ali to se ne pika, nema nikakav značaj). Ne sjećam se je ikada oko rekao da IZ ne treba da bude u Bleiburgu, a 20 godina tamo idu. Kada Srbi i Hrvati koketiraju s fašizmom onda smo gorljivi antifašisti, a kada su u pitanju Bošnjaci onda možda damo neki stidljivi komentar. To nije antifašizam, tako se taj pojam i njegova važnost obezvređuju.
I naravno može se i treba iznijeti negodovanje, ali da bi imalo značaj treba biti dosljedan.
P.S. misa se u sv. Anti održava 70 godina, tako kaže fra Marković, ali nije moda u Rajvu napadati fratre oni su raja

Neko je ovu temu izvukao "ko keca iz rukava" zaboravite respiratore i ostale krađe vašeg novca
Samo što je fratri ne održavaju kao političku kampanju, s prigodnim PR-om, tako što dan prije Dana pobjede najave u novinama da će prigodno obilježiti 75 godina Bleiburga. Tim riječima. I ne pridruži im se gradonačelnik da podrži inicijativu 'žrtvama komunističkog terora'. Fra Marković reče kako svako može uplatiti misu, 'Anti' ili 'Josipu', bez prezimena, političkih konotacija, propagande i manipulacije Crkvom i suštinuom mise u izbornim godinama.
Ja se slažem da misa neće donijeti ništa dobro i protiv sam odrzavanja iste. Mislim da ni "Anti" to ništa ne znači, on je mislio da čini dobro ubijajući Židove, Srbe i ostale. Ali sam samo htjela reći da je riječ antifašizam toliko izlizana u Sarajevu. Evo recimo Nasa stranka prijeti protestima, a imali su godinu dana promjeniti naziv škole. Ali qurqo dovest će koaliciju u pitanje i svoj položaj. Nije najvažnije položiti vijenac na Vracama, treba nešto konkretno napraviti. E tu ne vidim da je neko, bilo ko, nešto uradio. Ni političari, nevladine organizacije, pojedinci.
piupiu

#855 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 11/05/2020 12:59
The 51st State wrote: 11/05/2020 12:48
rasista i antisemita, dovoljno. a koliko ih je pisalo glupave panegerike za ndh pa sumnjam da su svi streljani.
Andrić je imao albanofobne stavove u mladosti, to nije neka tajna.
Drugo, bio je diplomata u doba Kraljevine Jugoslavije, u isto vrijeme kada je ta tvorevina donjela - među prvim u Evropi - set anti-jevrejski zakona.

Andrić nije uopšte neka moralna gromada, slažem se, ali nije pisao antisemitske tekstove, niti je bio saradnik Pavelićevog režima kakav je bio Busuladžić. U tom kontekstu, Saveznici su većim nacističkim zlikovcima opraštali radi svojih interesa, no u kontekstu antifašizma - licemjerno je šutiti nad svojim "ustaštvom", dok ćeš nad susjednim demonstrirati vlastitu silu.

Reheabilitacijom Busuladžića smo i dopustili da se misa održava u sarajevskoj katedrali.
A sve to zbog nekritičkih kultova žrtve, koje baštine individualno i sa svojim naracijama, svi naši narodi i narodnosti. Jer čim se dotaknemo nekog 'našega', taj postaje svetac, pravednik i mučenik. Meni do dana današnjeg nije jasno zašto Busuladžićevo ime stoji na ploči na Kovačima. Poruka je, valjda, da je i on bio borac protiv fašizma. Na ovom forumu ima destine boljih mislilaca od njega. I Giordano Bruno je nepravedno pogubljen, a puno je više doprinio svijetu od Busuladžića, pa nema ulicu u 'kozmopolitskom' Sarajevu, u kojem se, osim bukvalnog pišanja po ulici, puno piša i po zdravom razumu. Sa svih mogućih strana.
piupiu

#856 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

seshat wrote: 11/05/2020 14:09 Ja se slažem da misa neće donijeti ništa dobro i protiv sam odrzavanja iste. Mislim da ni "Anti" to ništa ne znači, on je mislio da čini dobro ubijajući Židove, Srbe i ostale. Ali sam samo htjela reći da je riječ antifašizam toliko izlizana u Sarajevu. Evo recimo Nasa stranka prijeti protestima, a imali su godinu dana promjeniti naziv škole. Ali qurqo dovest će koaliciju u pitanje i svoj položaj. Nije najvažnije položiti vijenac na Vracama, treba nešto konkretno napraviti. E tu ne vidim da je neko, bilo ko, nešto uradio. Ni političari, nevladine organizacije, pojedinci.
Pa probalo se promijeniti ime ulice. Bile su inicijative u Kantonu i SDA je drečala kao da ih neko žive dere posred Čaršije. Zato što političke partije ovdje, osim kradje, žive i od pažljivo njegovanih kultova žrtve.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/skupsti ... /180131105
Last edited by piupiu on 11/05/2020 14:16, edited 1 time in total.
155_mm

#857 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

piupiu wrote: 11/05/2020 14:07
155_mm wrote: 11/05/2020 13:41 mozda bi "mustafinu skolu" trebalo preimenovati u Hakija Beslagic. sta mislite o tome?
Mogla se zvati i Derviš Korkut. Meni uopšte nije jasna opsesija imenima ulica i škola. Po svijetu se škole zovu nešto uopšteno, "Abbotsford Primary", "Lycée Thiers", "Internationale Gesamtschule", 101. ulica, nešto, samo ovdje svaki mudonja koji je hodao zemljom mora imati školu i ulicu, a nigdje čovjeka da se za njega zna poslije Jablanice. Mi smo bolesno narcisoidna kultura. Živa, pokretna laboratorija za izučavanje psihopatologije.
skole se i po svijetu zovu takodje po imenima nekih osoba. ali sta mislis na moj konkretan prijedlog da se skola zove po Hakiji Beslagicu? sta mislis je li to Hakija Beslagic zasluzio?
piupiu

#858 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

155_mm wrote: 11/05/2020 14:15
skole se i po svijetu zovu takodje po imenima nekih osoba. ali sta mislis na moj konkretan prijedlog da se skola zove po Hakiji Beslagicu? sta mislis je li to Hakija Beslagic zasluzio?
Odgovorila sam ti. Nisam za to da se škole uopšte zovu i po kome.
155_mm

#859 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

piupiu wrote: 11/05/2020 14:16

pa nisam ni ja ali ako se vec zovu po osobama predlazem da se bas ta "mustafina" skola nazove bas po Hakiji Beslagicu. jer mislim da je Hakija to zasluzio. i ponovo pitam i tebe i ostale forumase sta misle o tom prijedlogu?
Guadalajara

#860 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Guadalajara »

:oops:
Image
piupiu

#861 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

155_mm wrote: 11/05/2020 14:21

pa nisam ni ja ali ako se vec zovu po osobama predlazem da se bas ta "mustafina" skola nazove bas po Hakiji Beslagicu. jer mislim da je Hakija to zasluzio. i ponovo pitam i tebe i ostale forumase sta misle o tom prijedlogu?
Mislim da nam je potrebno više od dva ženska imena medju 81 imenom škola u KS. Dala sam ti i svoj prijedlog muškog imena - Derviš Korkut. Mogle bi se škole zvati i po ljudima koji nemaju veze sa ratovima. I to bi poslalo lijepu poruku djeci. A najbolje bi bilo da dnevna politika uopšte ne odlučuje o tome. Nema tu univerzalnih vrijednosti. To je moje mišljenje.
Mate_Miso_Kovac

#862 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Mate_Miso_Kovac »

A što se ne bi škola, umjesto po fašisti, zvala po Branku Ćopiću recimo. Dječiji pisac, iz Bosne, učesnik NOBa. Ili je to ipak previše antifašistički. Šta fali Ćopiću pa nema ni ćoše nazvano po sebi u Sarajevu :P Ili barem po Izetu Sarajliću, ako je već Branko nepodoban :P
155_mm

#863 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

piupiu wrote: 11/05/2020 14:27

Mislim da nam je potrebno više od dva ženska imena medju 81 imenom škola u KS. Dala sam ti i svoj prijedlog muškog imena - Derviš Korkut. Mogle bi se škole zvati i po ljudima koji nemaju veze sa ratovima. I to bi poslalo lijepu poruku djeci. A najbolje bi bilo da dnevna politika uopšte ne odlučuje o tome. Nema tu univerzalnih vrijednosti. To je moje mišljenje.
slazem se i to za vise zenskih imena. ali ovdje se vec radi o skoli imanovanom po onam sranju mustafi i preimenovanje te skole bi trebalo da ima simboliku i poruku. e bas zbog toga predlazem Hakiju Beslagica. sta mislis to o tom prijedlogu?
piupiu

#864 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

155_mm wrote: 11/05/2020 14:35
piupiu wrote: 11/05/2020 14:27

slazem se i to za vise zenskih imena. ali ovdje se vec radi o skoli imanovanom po onam sranju mustafi i preimenovanje te skole bi trebalo da ima simboliku i poruku. e bas zbog toga predlazem Hakiju Beslagica. sta mislis to o tom prijedlogu?
Hoćeš još jednom da ti odgovorim? :?
piupiu

#865 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Neka bude svjetlo!

Svjestan da mu ni dragi Bog više ne može i neće pomoći, Dragan Čović se, nakon svih blokada i kočenja svega što je bilo u njegovoj moći da zakoči, uspori, blokira, sabotira, odlučio za novi udruženi pothvat. A glavni operativac je ovaj put njegov lični kardinal koji je dobio u zadatak da za svog HDZ gazdu, obavi najprljaviji posao u Čovićevoj dugoj i bogatoj karijeri beščašća. Novi udruženi pothvat dolazi nakon što je uništio sva velika preduzeća koja su bila u njegovoj, odnosno HDZ domeni, a HDZ kao i HNS je društvo jednog lica, a Dragan Čović je direktor obje firme, dok je Nadbiskupija samo jedna od filijala.

Odlučio je Čović svoj moralni, politički i ekonomski bankrot umjesto proglasiti ipak pokušati spasiti svim sredstvima bez obzira na posljedice. Jasno je zašto se ne može povući, kao ni njegovi politički partneri – lista nedjela je preduga, i nosi ne samo moralnu, istorijsku, već i krivičnu odgovornost, a to jedino Čovića brine. Kao što to biva sa autokratama, baš kao i sa fašistima, ne znaju uzmaći jer jednostavno ne umiju ništa bolje od onoga što već čine, a u pravilu vrlo brzo stignu predaleko, i ogreznu u zlo preduboko. Odlučio je Čović probati riješiti svoju nerješivu poziciju tako što će iskoristiti svoga kardinala Puljića da izvede za njegove egzistencijalne i predizborne potrebe otvorenu političku provokaciju.

Primjenjujući “šok doktrinu” odlučio je izazvati građane Sarajeva prstom u oko, odnosno šiljkom u zjenicu, kao što je to činio Maks Luburić u svojih 49 dana terora nad Sarajlijama, u podrumima Berkovića vile i drugim mučilištima po sarajevskim podrumima. Taktikom šiljak u oko i ekser u glavu, Čović šalje Puljića u misiju stvaranja haosa, u kojoj je svaki scenarij za Čovića dobar. A najviše bi Čović volio da budu neredi, nasilje, da plane vatra i da prstom pokaže, a tu će biti i HRT spreman da prikaže čitavom svijetu, kakve su Sarajlije. Oni će vjerovatno reći – pogledajte kakvi su muslimani, ili Bošnjaci, ili oboje, divljaci. I kako je to vrhunac nasilja nad Hrvatima i katolicima u Bosni i Hercegovini, u kojoj su, beskrajne li ironije, i de facto i de jure u praksi upravo Hrvati najprivilegovaniji narod. I nije bitno kakve su sve ambicije Čovića, kao što nije bitno kakvi su mu sve planovi i ciljevi. Ono što je u ovom času za nas zaista bitno jeste činjenica da se bez naše pomoći i sudjelovanja u priželjkivanom haosu nijedan cilj ni ambiciju ne može i neće ostvariti.

https://nomad.ba/neka-bude-svjetlo
banjaluka078

#866 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by banjaluka078 »

Škobo Habu wrote: 11/05/2020 14:03 Ovo je već paytonovski rashamon. :-)

Pa ko drži parastose četnicima koji su klali i palili tokom WW II?
Upravo. Hrizostom prošle godine na vaskršnjem prijemu u po' Sarajeva ugosti presuđenog ratnog zločinca momčila krajišnika.
(Tad niko ništa ne reče. Na istom prijemu i vrh IZ i SDA, nije im se gadilo.)
Škobo Habu

#867 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 11/05/2020 14:10
A sve to zbog nekritičkih kultova žrtve, koje baštine individualno i sa svojim naracijama, svi naši narodi i narodnosti. Jer čim se dotaknemo nekog 'našega', taj postaje svetac, pravednik i mučenik. Meni do dana današnjeg nije jasno zašto Busuladžićevo ime stoji na ploči na Kovačima. Poruka je, valjda, da je i on bio borac protiv fašizma. Na ovom forumu ima destine boljih mislilaca od njega. I Giordano Bruno je nepravedno pogubljen, a puno je više doprinio svijetu od Busuladžića, pa nema ulicu u 'kozmopolitskom' Sarajevu, u kojem se, osim bukvalnog pišanja po ulici, puno piša i po zdravom razumu. Sa svih mogućih strana.
Busuladžić nikako nije mogao biti borac protiv fašizma, kada je djelovao pod otkriljem NDH.
Busuladžić se predstavlja, bar od strane desne bošnjačke intelektualne misli, kao bošnjački intelektualac stradao od komunističkog režima.

Kao prvo, upitno je da Busuladžić bio Bošnjak.
Kao drugo, davati ime jednoj školi, pa makar i u Ahatovićima, po jednom kolaboracionisti, nije samo stidljivo koketiranje sa fašizmom, već moralni usnovrat našeg obrazovanja. Ako već imamo problem u nazivima, odnosno sporenja oko pojedinih ličnosti iz historije, onda neka se škole nazivaju po rednim brojevima - Prva, Druga...

Zato i zaključujem da je ovdašnji antifašizam jedan najobičniji evnuh. Impotetan je i nema snage da se dokazuje na većinskim fašističkim fetišima, pa mu ovakve prilike - poput blajburške mise - dođu kao kec na desetku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#868 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by pici »

The 51st State

#869 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by The 51st State »

Škobo Habu wrote: 11/05/2020 14:01
The 51st State wrote: 11/05/2020 13:33
ogavan ali ipak verbalni delikt.
Zar nema boljih "intelektualaca" da po njemu nose ime obrazovane institucije?
Ima ali ovaj je najzgodniji za ideoloski obracun, a i za "respiratorske prilike" zgodno po potrebi.
piupiu

#870 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 11/05/2020 15:04 Busuladžić nikako nije mogao biti borac protiv fašizma, kada je djelovao pod otkriljem NDH.
Pa šta radi njegovo ime na Kovačima? Kakve on, uopšte, ima veze sa borcima i šehidima pokopanim na Kovačima?
Zato i zaključujem da je ovdašnji antifašizam jedan najobičniji evnuh. Impotetan je i nema snage da se dokazuje na većinskim fašističkim fetišima, pa mu ovakve prilike - poput blajburške mise - dođu kao kec na desetku.
Nije antifašizam evnuh, nego je neofašizam dobro ustoličen i uobličen. Ako institucija zadužena za imenovanje škola odbija inicijative, ona to čini po ideološkom nahodjenju i sa zakonskim i represivnim mehanizmima u sopstvenim rukama. To je ista vrsta šah-mata kao i ova misa. Šta predlažeš?
The 51st State

#871 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by The 51st State »

Svako ko je nevin ubijen je sehid, a busuladzic jeste nevin ubijen to je barem jasno.
piupiu

#872 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 11/05/2020 15:24 Svako ko je nevin ubijen je sehid, a busuladzic jeste nevin ubijen to je barem jasno.
Šta radi njegovo ime na Kovačima? Je l' to vjersko groblje ili je groblje palim borcima Armije BiH?
Škobo Habu

#873 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 11/05/2020 15:19

Pa šta radi njegovo ime na Kovačima? Kakve on, uopšte, ima veze sa borcima i šehidima pokopanim na Kovačima?

Isto što i Caco. Bruka časne i poštene ljude.

Nije antifašizam evnuh, nego je neofašizam dobro ustoličen i uobličen. Ako institucija zadužena za imenovanje škola odbija inicijative, ona to čini po ideološkom nahodjenju i sa zakonskim i represivnim mehanizmima u sopstvenim rukama. To je ista vrsta šah-mata kao i ova misa. Šta predlažeš?
Svaki anti-fašizam koji je spao na ikonografiju, mahanje zastavama koje odavno pripadaju muzejskim depoima, poziranje sa kalendarima sa Titovim likom, nije ništa do čisto pozerstvo. Nažalost, na čelu upravo takvog anti-fašizma stoje one stranke koje se nazivaju "ljevičarskim".

U takvom ambijentu se nam šta predlagati, osim konstatovati da je kod nas ljevica već odavno na respiratornim aparatima.
The 51st State

#874 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by The 51st State »

piupiu wrote: 11/05/2020 15:26
The 51st State wrote: 11/05/2020 15:24 Svako ko je nevin ubijen je sehid, a busuladzic jeste nevin ubijen to je barem jasno.
Šta radi njegovo ime na Kovačima? Je l' to vjersko groblje ili je groblje palim borcima Armije BiH?
Zasto distinkcija nije napravljena izmedju zrtava komunistickog terora i poginulih boraca arbih, ne znam.
Koliko znam mezarje na Kovacima je vjersko groblje gdje su ukopani i pripadnici arbih.

Edit.
bunk

#875 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by bunk »

high_volume wrote: 10/05/2020 23:43
bunk wrote: 10/05/2020 17:48 Treba ovima iz ns stranke reci da ne ispadaju smijesni ko kad su poletili smjenjivat Stasu.Jer bilo kakav protest ce svijet vidjeti kao protest Bosnjaka protiv mise u Sarajevu.
Pusti neka misa prodje bez problema .
Ovo nema veze sa slikom Sarajeva u svijetu ,uloge su davno podijeljene.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Protiv revizionizma i buđenja fašizma ti vidiš protest Bošnjaka :-) Kao da u Sarajevu ne žive drugi :(

A i da neko nešto kaže, pa šta. Kome se ne dopada protest antifašizma u Sarajevu nek' organizira ovo NDH-ovsko buđenje kod sebe, i mirna Bosna.
Vidjeces.
Na kraju dana ce svjetski mediji pisat o Bosnjacima koji su protestvovali ispred katedrale protiv mise( ako bude protesta).
Pusti misu nek odrade.
Mirna Bosna.
Locked