Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amar1994

#27851 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Svejtski debilizam na kub :thumbup:

Nisam vidovita dzemila da predvidim,po svim pravilima budale se mogu bacat pod auta i vozac je uvijek kriv iako imaju uredjene trotoare za kretanje i pjesacke prelaze,jebem i zakone i debile koji su to izmislili..
kakaljin

#27852 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

tempuser wrote: 10/05/2020 21:37
kakaljin wrote: 10/05/2020 21:34
tempuser wrote: 10/05/2020 21:32

Namjanja dozvolkjena brzina nije definisana niti može biti.
Da li fakat ne znaš da si kao vozač koji obori pješaka uvijek kriv?
Daj mi clan zakona da je vozac kriv za pjesaka na cesti gdje nije obiljezen pjesacki prelaz i gdje sam na cesti koja je namjenjena samo za motorna vozila.
Član 43

(1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.

U naselju si dužan predvidjeti da ti pješak izleti pred auto.
Vozim po ogranicenju jer su inzinjeri saobracaja tako propisali da je najbezbjednije voziti tom ulicom, tako da sam po svim pravilima vozio, ja jednimo mogu da vise obratim paznju kada vozim da mogu reagovati.

Moja nije duznost da predvidjam da mi pjesak izleti pred auta tamo gdje mu nije mjesto ako postoji trotoar, onda tako trebam predvidjeti da moze avion pasti na cestu kuda vozim, to je isto.
tempuser

#27853 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

kakaljin wrote: 10/05/2020 21:50

Daj mi clan zakona da je vozac kriv za pjesaka na cesti gdje nije obiljezen pjesacki prelaz i gdje sam na cesti koja je namjenjena samo za motorna vozila.
Član 43

(1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.

Vozim po ogranicenju jer su inzinjeri saobracaja tako propisali da je najbezbjednije voziti tom ulicom, tako da sam po svim pravilima vozio, ja jednimo mogu da vise obratim paznju kada vozim da mogu reagovati.

Moja nije duznost da predvidjam da mi pjesak izleti pred auta tamo gdje mu nije mjesto ako postoji trotoar, onda tako trebam predvidjeti da moze avion pasti na cestu kuda vozim, to je isto.
Objasni djetetu od 6 god sta nije tvoja duznost i gdje treba da predje cestu!
Naslovnica

#27854 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Desetine puta mi se desilo da lopta između automobila izleti na ulicu.
Nema tu puno kalkulacija, usporiš i budeš na oprezu jer u 95% slučajeva klinjo izlijeće za loptom bez da pogleda ide li auto.
tempuser

#27855 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Naslovnica wrote: 10/05/2020 22:00 Desetine puta mi se desilo da lopta između automobila izleti na ulicu.
Nema tu puno kalkulacija, usporiš i budeš na oprezu jer u 95% slučajeva klinjo izlijeće za loptom bez da pogleda ide li auto.
Objasni ti to ovome sto nema sta objasnjavati sudiji!
Laplace

#27856 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Logovan wrote: 10/05/2020 14:20 Nema mi nista gore nego kada neko prigovara pocetnicima. :roll:

Svi smo mi bili pocetnici i svi su zbog nas bili strpljivi zato sto jos nismo naucili. Osim ako nisi bio bas neki talenat, pa si poceo voziti kao da imas visegodisnje iskustvo na cesti, a ovakvih je vjerovatno malo.

Razmislite malo koliko ima mladih ljudi koji tek sjednu za volan, bukvalno oni koji tek imaju prve ozbiljnije dodire sa voznjom auta. A i nismo svi isti. Neko ce prije nauciti, nekome treba vise vremena da upije znanje od iskusnijeg. Boga vam nemojte mi onog razmisljanja, ako pocetnik ne nauci brzo, znaci da nije za voznje. Od ovoga se najezim. Plus jos onaj pocetnicki strah, dok prodje vrijeme da se oslobodis, da dodjes na nivo da ti je voznja kao da ces popiti casu vode.

I nije samo do samih pocetnika, vec je nekada i do instruktora. Ako instruktor ne zna svoj posao, pogresno/nejasno objasnjava, onda sta ocekivati od pocetnika. Ako smetas na cesti, gasi ti se auto i ostalo, onda instruktor treba reagovati.

Previse se pametuje, a sudari se redovno desavaju.
Najviše je do instruktora. Ne trude se da oslobode kandidata da bar u drugo dijelu obuke voze blizu ograničenja, nego prva spora i opali ćejf. Onda, mnogi instruktori rade sa svim komandama osim volana (kočnica, kvačilo, gas), ne dajući kandidatu da osjeti auto (to znam po kandidatia koji su išli na instrukcije poslije mene). Greška je i što je ukinut poligon - tu se kandidat donekle oslobodi, osjeti kako auto reaguje na komande, uvježba kretanje, zaustavljanje i liniju ubrzanja na mjestu gdje ne može ostvariti kontakt sa drugim vozilima itd.
Better Man

#27857 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

konektovan wrote: 10/05/2020 11:59
Better Man wrote: 09/05/2020 21:45 Koliko je ograničenje kod Garden centra gdje je radar, jer redovno vozila ispred mene tu dobro uspore i upeglaju. Onaj novii su postavili baš na ružno mjesto, jer može slikati isključivo drveće i zelenilo. nadam se da neće to drveće posječi.
Ne sekiraj se ti, uslika on tebe bez problema. Prije si ga mogao uociti, sad kurko....
Nego malo off-a :mrgreen: sto ne nosis masku kad si u zatvorenom prostoru sa stotinama drugih????
Kako si ga mogao uočiti ako su ga tek postavili?
Naslovnica

#27858 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 10/05/2020 22:15
Logovan wrote: 10/05/2020 14:20 Nema mi nista gore nego kada neko prigovara pocetnicima. :roll:

Svi smo mi bili pocetnici i svi su zbog nas bili strpljivi zato sto jos nismo naucili. Osim ako nisi bio bas neki talenat, pa si poceo voziti kao da imas visegodisnje iskustvo na cesti, a ovakvih je vjerovatno malo.

Razmislite malo koliko ima mladih ljudi koji tek sjednu za volan, bukvalno oni koji tek imaju prve ozbiljnije dodire sa voznjom auta. A i nismo svi isti. Neko ce prije nauciti, nekome treba vise vremena da upije znanje od iskusnijeg. Boga vam nemojte mi onog razmisljanja, ako pocetnik ne nauci brzo, znaci da nije za voznje. Od ovoga se najezim. Plus jos onaj pocetnicki strah, dok prodje vrijeme da se oslobodis, da dodjes na nivo da ti je voznja kao da ces popiti casu vode.

I nije samo do samih pocetnika, vec je nekada i do instruktora. Ako instruktor ne zna svoj posao, pogresno/nejasno objasnjava, onda sta ocekivati od pocetnika. Ako smetas na cesti, gasi ti se auto i ostalo, onda instruktor treba reagovati.

Najviše je do instruktora. Ne trude se da oslobode kandidata da bar u drugo dijelu obuke voze blizu ograničenja, nego prva spora i opali ćejf. Onda, mnogi instruktori rade sa svim komandama osim volana (kočnica, kvačilo, gas), ne dajući kandidatu da osjeti auto (to znam po kandidatia koji su išli na instrukcije poslije mene). Greška je i što je ukinut poligon - tu se kandidat donekle oslobodi, osjeti kako auto reaguje na komande, uvježba kretanje, zaustavljanje i liniju ubrzanja na mjestu gdje ne može ostvariti kontakt sa drugim vozilima itd.
Bila je priča ovdje da instruktori uče kandidate da je vožnja vanjskom OK koliko god izlaza da ima, jer u zakonu ne piše da nije.
Kada sam to čuo, donekle me i ne čudi što je na ulicama toliko vozača koji veze nemaju s vožnjom.
Laplace

#27859 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

tempuser wrote: 10/05/2020 21:32

Namjanja dozvolkjena brzina nije definisana niti može biti.
Da li fakat ne znaš da si kao vozač koji obori pješaka uvijek kriv?
Član 43

Ne može se biti baš toliko isključiv. Jednom sam se vozio sa kolegom (on vozio), pješak ide trotoarom, sasvim normalna situacija - gleda ispred sebe i hoda, kad odjednom, bez gledanja i bez ikakvog prelaza, iskoči ispred vozila. Dakle, svojim ponašanjem nikako nije dao do znanja da bi mu palo na pamet da se okrene prema cesti, a kamoli da je počne prelaziti. Valjda ga spucao nekakav prijenos u mozgu, ko zna. I kako to predvidjeti berz vidovite Džemile? [Srećom, kolega je uspio zakočiti.]

Uglavnom predvidim da će mi neki padobranac iskočiti pored auto, ali nekad iskoče iz mrtvog ugla, iz pravca odakle ubija nisko Sunce, u polumraku ili mraku, sa nekog nepreglednog mjesta (iza zida, između auta,...). Par puta biciklista preletio kao metak preko pješačkog kad sam skretao desno sa glavnog puta (auto sa sporednog je čekao da se uključi ulijevo, pješački bio iza auta, od tog auta nisam vidio biciklistu). Refleksno sam zakočio. Jednom mi je u Lukavcu žena iskočila iza kamiona, vidio sam je na manje od dva metra, srećom uspio sam pokretom volana da je izbjegnem.

Uglavnom, ovakvo a priori skidanje odgovornosti sa pješaka je uzrok većem stradanju pješaka. Iskaču kao muhe bez glave uvjereni da vozači moraju biti Supermeni a auta moraju imati karakteristike Starship Enterprisea sa inercijskim pogonom i vještačkom inteligencijom iz XXVII vijeka.
Bloo
Globalna šefica

#27860 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Da, ovo je meni nedostajalo. Umjesto da smo imali barem 5 časova na poligonu i onda gradska, scenario je bio horor. Sjednes u auto , brzinski ti objasni način funkcionisanja auta i hajmo...
Sada mi se to čini šega, ali prvi dan vožnje i ogromni kamion koji vozi u traci pored mene je nešto traumatično. I znoj koji ti se cijedi niz leđa i panično u glavi ponavljaš kvacilo, kocnica, gas raspored.
Laplace

#27861 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 10/05/2020 22:00 Desetine puta mi se desilo da lopta između automobila izleti na ulicu.
Lako za situaciju kad iskoči lopta, tad bi svako normalan usporio. Problem su padobranci koji iskaču niotkud i bez gledanja. I to nisu ni djeca, nego odrasli ljudi od kojih bi čovjek očekivao da ponešto znaju.

Naši ljudi na cesti od Wise prema aerodromu, prije stupske petlje, preskaču ogradu iako imaju podzemne prelaze, a vozači bi trebali kočiti i izazivati lančane sudare? Pješaci stradaju na putu prema Zenici, gdje ne bi ni smjeli biti na cesti na toj dionici.

Jednom sam (kao pješak) naišao na situaciju kada su pješaci izazvali sudar - bez gledanja iskočili na cestu da pređu, čovjek zakočio, ovaj iza ga udario. Dvojica momaka od nekih dvadesetak godina, koji su natjerali prvog da zakoči, samo su produžili, nisu se ni okrenuli da vide šta je to bilo a kamoli ima li povrijeđenih. Jasno, po zakonima je to krivica ovog drugog jer nije držao odstojanje, ali ilustrujem neodgovornost naših pješaka. Ponašaju se kao da su neuništivi, a plaču kako su nezaštićeni.

Pješaci su dvolični jednako kao i biciklisti, ako ne i više.
kakaljin

#27862 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Laplace wrote: 10/05/2020 22:56

Član 43

Ne može se biti baš toliko isključiv. Jednom sam se vozio sa kolegom (on vozio), pješak ide trotoarom, sasvim normalna situacija - gleda ispred sebe i hoda, kad odjednom, bez gledanja i bez ikakvog prelaza, iskoči ispred vozila. Dakle, svojim ponašanjem nikako nije dao do znanja da bi mu palo na pamet da se okrene prema cesti, a kamoli da je počne prelaziti. Valjda ga spucao nekakav prijenos u mozgu, ko zna. I kako to predvidjeti berz vidovite Džemile? [Srećom, kolega je uspio zakočiti.]

Uglavnom predvidim da će mi neki padobranac iskočiti pored auto, ali nekad iskoče iz mrtvog ugla, iz pravca odakle ubija nisko Sunce, u polumraku ili mraku, sa nekog nepreglednog mjesta (iza zida, između auta,...). Par puta biciklista preletio kao metak preko pješačkog kad sam skretao desno sa glavnog puta (auto sa sporednog je čekao da se uključi ulijevo, pješački bio iza auta, od tog auta nisam vidio biciklistu). Refleksno sam zakočio. Jednom mi je u Lukavcu žena iskočila iza kamiona, vidio sam je na manje od dva metra, srećom uspio sam pokretom volana da je izbjegnem.

Uglavnom, ovakvo a priori skidanje odgovornosti sa pješaka je uzrok većem stradanju pješaka. Iskaču kao muhe bez glave uvjereni da vozači moraju biti Supermeni a auta moraju imati karakteristike Starship Enterprisea sa inercijskim pogonom i vještačkom inteligencijom iz XXVII vijeka.

Ovo je bit svega, jer pjesaci u uvjerenju da nikada oni nisu krivi hodaju kao muhe bez glave i iskacu svugdje gdje ne treba
Laplace

#27863 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Bloo wrote: 10/05/2020 22:59

Da, ovo je meni nedostajalo. Umjesto da smo imali barem 5 časova na poligonu i onda gradska, scenario je bio horor. Sjednes u auto , brzinski ti objasni način funkcionisanja auta i hajmo...
Sada mi se to čini šega, ali prvi dan vožnje i ogromni kamion koji vozi u traci pored mene je nešto traumatično. I znoj koji ti se cijedi niz leđa i panično u glavi ponavljaš kvacilo, kocnica, gas raspored.
To. Moja sestra je (davno) položila, a onda sam je ja morao naučiti da krene, stane, drži pravac, čemu služi kvačilo i još mnogo toga.

Ja sam na poligonu prvi dan bio samo jedan sat, a onda mi je rekao da vozim kući (iako sam već osjetio kako se auto ponaša kad radim sa komandama, to mi je bilo malo šokantno, ali sam bez problema odvezao auto kući - doduše, poligon van grada, sve bila otvorena vožnja osim zadnjeg kilometra u selu).
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27864 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Better Man wrote: 10/05/2020 22:39
Better Man wrote: 09/05/2020 21:45 Koliko je ograničenje kod Garden centra gdje je radar, jer redovno vozila ispred mene tu dobro uspore i upeglaju. Onaj novii su postavili baš na ružno mjesto, jer može slikati isključivo drveće i zelenilo. nadam se da neće to drveće posječi.
Ne sekiraj se ti, uslika on tebe bez problema. Prije si ga mogao uociti, sad kurko....
Nego malo off-a :mrgreen: sto ne nosis masku kad si u zatvorenom prostoru sa stotinama drugih????
Odavno je kamera tu...
amar1994

#27865 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

@kakaljin
pravila i zakoni im dozvolili,isto ko biciklisti..
Laplace

#27866 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

amar1994 wrote: 10/05/2020 23:13 pravila i zakoni im dozvolili,isto ko biciklisti..
Ne znam napamet zakone, ali zar ne postoji neka fora da pješak ne smije da krene sa prelaskom preko ceste dok se ne uvjeri da to može izvesti a da ne ugrožava sebe i druge, ili nešto kao da ne može na manje od x metara (čini mi se dva ili tri metra ili koliko već)?

Ako pješak po zakonu ima pravo preći cestu kako hoće, gdje hoće i kad hoće, čemu onda služe pješački prelazi i semafori za pješake? Bacanje novca.
amar1994

#27867 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Laplace wrote: 10/05/2020 23:15
amar1994 wrote: 10/05/2020 23:13 pravila i zakoni im dozvolili,isto ko biciklisti..
Ne znam napamet zakone, ali zar ne postoji neka fora da pješak ne smije da krene sa prelaskom preko ceste dok se ne uvjeri da to može izvesti a da ne ugrožava sebe i druge, ili nešto kao da ne može na manje od x metara (čini mi se dva ili tri metra ili koliko već)?

Ako pješak po zakonu ima pravo preći cestu kako hoće, gdje hoće i kad hoće, čemu onda služe pješački prelazi i semafori za pješake? Bacanje novca.
i da ima dzaba ti kad debilni sudovi cak i uz svjedocenje policajca presudjuju u korist pjesaka :-) ,iskustvo jednog prijatelja :run:
kakaljin

#27868 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

amar1994 wrote: 10/05/2020 23:13 @kakaljin
Pa daj mi pravila i zakon gdje se dozvoljava da pjesak hoda cestom koja je rezervisana samo za motorna vozila. i da imaju prava da prelaze cestu gdje god hoce. Zasta sluze pjesacki prelazi i trotoari.
Last edited by kakaljin on 10/05/2020 23:18, edited 1 time in total.
Better Man

#27869 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

konektovan wrote: 10/05/2020 23:12
Better Man wrote: 10/05/2020 22:39

Odavno je kamera tu...
Nisam znao. A što su tu rovili cestu, jesu li tek postavljali senzore ili nešto drugo?
Bloo
Globalna šefica

#27870 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Laplace wrote: 10/05/2020 23:12 Ja sam na poligonu prvi dan bio samo jedan sat, a onda mi je rekao da vozim kući (iako sam već osjetio kako se auto ponaša kad radim sa komandama, to mi je bilo malo šokantno, ali sam bez problema odvezao auto kući - doduše, poligon van grada, sve bila otvorena vožnja osim zadnjeg kilometra u selu).
Jedini "poligon" koji sam vidjela je onaj brisani prostor ispod nadvoznjaka prema Ilidzi, tu te odvede (sam se odvezes) prvi dan da pravis osmice i hajmo natrag u grad.
I moje proklinjanje što živim u Centru jer su mi se sve rute svodile na SG, Centar, Grbavica, Hrasno (vjezbanje kretanja pod rucnom)....i onda ludaku prahne da idemo do Srednjeg treći dan. Zamal da nas kamion pokupi iz suprotnog pravca jer nisam imala osjecaja gdje mi je auto u traci, tako da je morao trznuti volan. Ili voznja iznad FDS-a negdje...sa ostrim uglovima i ne bas sirokim ulicama.

Idealna obuka bi bila poligon par časova, pa onda gradska i to po čitavom gradu, jer nije isto Grbavica po špici (prije proširenja traka :lol: ) i SG i friggin Alipašino.
amar1994

#27871 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

kakaljin wrote: 10/05/2020 23:17
Pa daj mi pravila i zakon gdje se dozvoljava da pjesak hoda cestom koja je rezervisana samo za motorna vozila. i da imaju prava da prelaze cestu gdje god hoce.
eto post iznad sam napisao,demokratija u šesnes..
kakaljin

#27872 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

amar1994 wrote: 10/05/2020 23:18
Pa daj mi pravila i zakon gdje se dozvoljava da pjesak hoda cestom koja je rezervisana samo za motorna vozila. i da imaju prava da prelaze cestu gdje god hoce.
Ti si rekao pravila i zakoni, pa daj mi gdje to pise ako se pozivas na to.
Bloo
Globalna šefica

#27873 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Laplace wrote: 10/05/2020 23:15

Ovaj pješak voli zebre aka pješačke.
Na istom me je pokupio vozač (pješački kraj Tržnice - ne onaj sa semaforima već bočni gdje stoje taksisti) i posljedice su doživotne.
Čemu služe pješački ako mi je tu nepregledno da pogledam da li nailazi vozilo i ako vjerujem da neko ko je iskusan vozač zna da je tu pješački i da će da obrati pozornost.
Da ne govorim o pješačkim gdje je meni zeleno kad i autima koji mi dolaze iza leđa npr. prelaz kod Alte...
Laplace

#27874 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

U prevodu: sve što se ne kažnjava dozvoljeno je.
amar1994

#27875 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

kakaljin wrote: 10/05/2020 23:20

Ti si rekao pravila i zakoni, pa daj mi gdje to pise ako se pozivas na to.
nemoj bit tempuser :D ,trazi sam,jel sud zakon jeste,jel se sudska odluka postuje ustavom postuje..prema tome otvorite 999 ociju i skenirajte kamikaze po cesti ;-)
Last edited by amar1994 on 10/05/2020 23:24, edited 1 time in total.
Post Reply