Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
TheCitizen

#24826 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

jeza u ledja wrote: 06/05/2020 16:55 :-)

Odakle ti vadis sve ove brojke? Imas li kakve linkove za ovo i za prethodni post?
www.worldometers.info
Dostupno svakome na par klikova. Oni koriste razne baze podataka a osnovne su UN i WHO. Ti i ostali se stalno pozivate na ove ustanove. Ali izgleda da je to samo onda kada postoji nesto sto se poklapa s vasom pricom. Ako se ne poklapa a isti je izvor, onda ide :-)
TheCitizen

#24828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

Evo vam covjek salje pzdrave iz Banovica. Citat kopiram.
Dozer wrote: Za sve one koji zele bar malo zaverglati vlastiti mozak i sabrati 2+2, evo malo retrospektive, zajedno s malom analizom i hronologijom.

S obzirom na more podataka o virusu koji su se pojavljivali od samog starta pandemije u EU (a pocelo od Italije, navodno), evidentno je sljedece:
- Postojala je spremna prica s gomilom "detalja", a sto se pojavilo vec u prvim danima (virus je tezak i ne lebdi u zraku, i osjetljiv na isusivanje (zato distanca); prenosi se samo kapljicnim putem).
- Onda je vrlo broz isao i drugi val (dez)informacija - ostaje na raznim povrsinama (staklo, metal. plastika, beton, itd.) i do 14 dana.
- R0 mu je 2,5, sto ga cini vrlo zaraznim.
Pitanje za razmisljanje - kako su tako brzo znali ovoliko o ovom NOVOM i NEPOZNATOM virusu, pogotovo jer tvrde da su Kinezi krili sve infomracije?
I poceli karantini, izolacije, zatvaranja svega i svacega. I svakoga....

Onda se pojavljuju razni ljudi, experti na poljima virologije, mikrobiologije, epidemiolozi i infektolozi, koji su kao neki usamljeni glasovi razuma pokusavali ukazati na razne cinjenice koje pobijaju sve gornje panicne navode. I redom bivaju satanizirani, popljuvani, onemogucen im je medijski prostor od starta da kazu svoje misljenje. Ali se zato, i istovremeno, medijski prostor uredno daje raznim expertima koji o svim mjerama i opasnostima govore u skladu s onim kako to radi WHO.

Nakon ovoga, i nakon cca. 2 mjeseca hypa, pojavljuju se nove informacije, medju kojima je i istrazivanje renomiranog Njemackog centra za virologiju, i ciji rezultatu studije obavljene na 1.000 zarazenih pokazuju da se virus zapravo ne zadrzava ni na cemu. Ne ostaje ni na kakvoj povrsini duze od par minuta, jer zapravo jeste osjetljiv na isusivanje, te je inicijalna informacija o tome da se prenosi samo kapljicnim putem istinita. Samim tim je zaraza moguca SAMO ako vam se neko iskaslje u lce, ili ako se iskaslje ili kihne u svoju ruku, pa tom rukom dira nesto sto vi dirate odmah nakon njega, i zatim se dirate po ustima, ocima ili kopate nos.

U medjuvremenu, mnoge drzave popustaju restriktivne mjere, neke cak i potpuno ukidaju (a neke ih nikada nisu ni uvele na nacin kako su to uradile ostale - Svedska npr.), i onda se desava novi bum cudnih "nalaza i preporuka" od strane WHO, a sve na osnovu "nekih istrazivanja" (za koja ne navode izvore, naravno, jer oni su WHO, zaboga, i njima se vjeruje kao vrhunskim autoritetima), pa danas na Slobodnoj Evropi slusam da je WHO rekao kako virus, ipak, ostaje u zraku i do 3 dana?! Ovo je sad vec preslo u takvo ludilo da je zaista tesko povjerovati da su bili u stanju izvaliti i ovo, jer - da je ovo zaista istina, R0 bi bio bar 10, a ne 2,5.... (ne, maske koje koristi 99% nas ne zadrzavaju virus, tako da se ne moze reci da su nas "spasile" maske).

Kao sto mnogi znaju, od starta sam govorio da je sve ovo fake i da je virus sigurno pobjegao iz Wuhanske laboratorije. Ako mi neko nije vjerovao, a mnogi nisu, onda se nadam da je misljenje jednog nobelovca, i to onog koji je i otkrio HIV, mjerodavno svim velikim forumskim panicarima. A, mozda i nije...

Maha23

#24829 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

TheCitizen wrote: 08/05/2020 00:15 Evo vam covjek salje pzdrave iz Banovica. Citat kopiram.

Svasta nesto je nadrobio, tacnih i netacnih podataka, poluinformacija i sve to zacinio sa "fake" i predstavio kao ultimativnu istinu. Pozdrav i za Dozera!
AmicHorne

#24830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmicHorne »

Maha23 wrote: 08/05/2020 00:35
TheCitizen wrote: 08/05/2020 00:15 Evo vam covjek salje pzdrave iz Banovica. Citat kopiram.

Svasta nesto je nadrobio, tacnih i netacnih podataka, poluinformacija i sve to zacinio sa "fake" i predstavio kao ultimativnu istinu. Pozdrav i za Dozera!
Ja sam seljanka, nepismena, ono, čisto me zanima, koliko je prodavačica, radnika u centrima umrlo od virusa?
Prodavači, šalterski radnici su bili izloženi najviše, prva linija koliko ih je oboljelo/umrlo?
moonca

#24831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moonca »

Google- imaju detaljni podaci. :thumbup:
breba

#24832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

AmicHorne wrote: 08/05/2020 00:47

Ja sam seljanka, nepismena, ono, čisto me zanima, koliko je prodavačica, radnika u centrima umrlo od virusa?
Prodavači, šalterski radnici su bili izloženi najviše, prva linija koliko ih je oboljelo/umrlo?
Kod nas nepismene seljanke pismenije od pola Evrope. Masala.
Maha23

#24833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Ne kontam sto navodis da si seljanka i nepismena, cim si na forumu nisi nepismena, bar ne informaticki. A pitanje, nemam pojma, pokusaj na googleu potraziti informacije vezano za te kategorije stanovnista, valjda neka drzava i o tome vodi evidenciju.
AmicHorne

#24834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmicHorne »

Maha23 wrote: 08/05/2020 00:55

Ne kontam sto navodis da si seljanka i nepismena, cim si na forumu nisi nepismena, bar ne informaticki. A pitanje, nemam pojma, pokusaj na googleu potraziti informacije vezano za te kategorije stanovnista, valjda neka drzava i o tome vodi evidenciju.
Na klixu su svi nepismeni :mrgreen:
last mohicans

#24835 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Dozer wrote: Za sve one koji zele bar malo zaverglati vlastiti mozak i sabrati 2+2, evo malo retrospektive, zajedno s malom analizom i hronologijom.

S obzirom na more podataka o virusu koji su se pojavljivali od samog starta pandemije u EU (a pocelo od Italije, navodno), evidentno je sljedece:
- Postojala je spremna prica s gomilom "detalja", a sto se pojavilo vec u prvim danima (virus je tezak i ne lebdi u zraku, i osjetljiv na isusivanje (zato distanca); prenosi se samo kapljicnim putem).
- Onda je vrlo broz isao i drugi val (dez)informacija - ostaje na raznim povrsinama (staklo, metal. plastika, beton, itd.) i do 14 dana.
- R0 mu je 2,5, sto ga cini vrlo zaraznim.
Pitanje za razmisljanje - kako su tako brzo znali ovoliko o ovom NOVOM i NEPOZNATOM virusu, pogotovo jer tvrde da su Kinezi krili sve infomracije?
I poceli karantini, izolacije, zatvaranja svega i svacega. I svakoga....

Onda se pojavljuju razni ljudi, experti na poljima virologije, mikrobiologije, epidemiolozi i infektolozi, koji su kao neki usamljeni glasovi razuma pokusavali ukazati na razne cinjenice koje pobijaju sve gornje panicne navode. I redom bivaju satanizirani, popljuvani, onemogucen im je medijski prostor od starta da kazu svoje misljenje. Ali se zato, i istovremeno, medijski prostor uredno daje raznim expertima koji o svim mjerama i opasnostima govore u skladu s onim kako to radi WHO.

Nakon ovoga, i nakon cca. 2 mjeseca hypa, pojavljuju se nove informacije, medju kojima je i istrazivanje renomiranog Njemackog centra za virologiju, i ciji rezultatu studije obavljene na 1.000 zarazenih pokazuju da se virus zapravo ne zadrzava ni na cemu. Ne ostaje ni na kakvoj povrsini duze od par minuta, jer zapravo jeste osjetljiv na isusivanje, te je inicijalna informacija o tome da se prenosi samo kapljicnim putem istinita. Samim tim je zaraza moguca SAMO ako vam se neko iskaslje u lce, ili ako se iskaslje ili kihne u svoju ruku, pa tom rukom dira nesto sto vi dirate odmah nakon njega, i zatim se dirate po ustima, ocima ili kopate nos.

U medjuvremenu, mnoge drzave popustaju restriktivne mjere, neke cak i potpuno ukidaju (a neke ih nikada nisu ni uvele na nacin kako su to uradile ostale - Svedska npr.), i onda se desava novi bum cudnih "nalaza i preporuka" od strane WHO, a sve na osnovu "nekih istrazivanja" (za koja ne navode izvore, naravno, jer oni su WHO, zaboga, i njima se vjeruje kao vrhunskim autoritetima), pa danas na Slobodnoj Evropi slusam da je WHO rekao kako virus, ipak, ostaje u zraku i do 3 dana?! Ovo je sad vec preslo u takvo ludilo da je zaista tesko povjerovati da su bili u stanju izvaliti i ovo, jer - da je ovo zaista istina, R0 bi bio bar 10, a ne 2,5.... (ne, maske koje koristi 99% nas ne zadrzavaju virus, tako da se ne moze reci da su nas "spasile" maske).

Kao sto mnogi znaju, od starta sam govorio da je sve ovo fake i da je virus sigurno pobjegao iz Wuhanske laboratorije. Ako mi neko nije vjerovao, a mnogi nisu, onda se nadam da je misljenje jednog nobelovca, i to onog koji je i otkrio HIV, mjerodavno svim velikim forumskim panicarima. A, mozda i nije...

Zanimljiv čiko, ne djeluje kao oronuli i senilni starac koji ne zna sta priča. Ako su i Ameri na ovom tragu, onda je to to. Ali ko ce njima vjerovati, danas jedno, sutra drugo zbore. Zanimljivo sto je rekao da ce prema njegovim pretpostavkama virus mutirati sve više, ali nece biti toliko opasan, da ce sve više slabiti i infekcija opadati. Vidimo da se to događa, čak i naši eksperti ne govori o jačini infekcije kod novoboljelih. Jasno i glasno reče da je veliki pritisak da se o tome ne govori, iako su i drugi naučni timovi doslo do istog saznanja,ali njega nije briga, nobelovac je. WHO samo straši talasima, ali mogu mu ga...
Maha23

#24836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

last mohicans wrote: 08/05/2020 01:00
Zanimljiv čiko, ne djeluje kao oronuli i senilni starac koji ne zna sta priča. Ako su i Ameri na ovom tragu, onda je to to. Ali ko ce njima vjerovati, danas jedno, sutra drugo zbore. Zanimljivo sto je rekao da ce prema njegovim pretpostavkama virus mutirati sve više, ali nece biti toliko opasan, da ce sve više slabiti i infekcija opadati. Vidimo da se to događa, čak i naši eksperti ne govori o jačini infekcije kod novoboljelih. Jasno i glasno reče da je veliki pritisak da se o tome ne govori, iako su i drugi naučni timovi doslo do istog saznanja,ali njega nije briga, nobelovac je. WHO samo straši talasima, ali mogu mu ga...
Kad kazes drugi naucni timovi dosli do istog saznanja, je li mislis na ovo u vezi jacine infekcija ili da je "man made"?
last mohicans

#24837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Maha23 wrote: 08/05/2020 01:16
Kad kazes drugi naucni timovi dosli do istog saznanja, je li mislis na ovo u vezi jacine infekcija ili da je "man made"?
Pregledaj klip, spomenuo je indijski tim, druge nije imenovao. Ja sam shvatio ovaj dio o sekvenci HiVa kao i porijeklu virusa.
Maha23

#24838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

last mohicans wrote: 08/05/2020 01:29
Pregledaj klip, spomenuo je indijski tim, druge nije imenovao. Ja sam shvatio ovaj dio o sekvenci HiVa kao i porijeklu virusa.
Mislim da je to ovaj, jos od 31.1.2020 https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf, ne znam sto nije imenovao te ostale :-)
“This paper has been withdrawn by its authors. They intend to revise it in response to comments received from the research community on their technical approach and their interpretation of the results.”
Bluemore

#24839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

DEMONIKA wrote: 07/05/2020 20:29
Bluemore wrote: 07/05/2020 01:16
DEMONIKA wrote: 05/05/2020 23:59

ouf, vid kolko teksta, neču ni čitat, lažu
Sa jutjube ni ja necu
nemoj moreš ograisat, gluho i daleko bilo pu pu pu
Budale nake
Cuj studija neka nekakav univerzitet u bonu
Sklepali nesto
Bluemore

#24840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

armin071 wrote: 07/05/2020 20:34 UK danas +539 :( Šta rade pogrešno? Prerano se skidaju zabrane kažem ja.
Zabrane je trebalo uvesti prije godinu
Da se istreniramo na distancu
A ne vako na brzaka
Bluemore

#24841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

daddy-kool wrote: 07/05/2020 20:34
index_box wrote: 07/05/2020 19:45
Ali ne možeš govoriti o eksponencijalnom rastu ako je virus prisutan od novembra, a zabilježiš prve slučajeve u februaru ili martu :-)

Šta, virus spavao četiri mjeseca? :?
Virus se vrlo čudno prenosi, nerijetko čujemo kako se u jednom domaćinstvu pola članova zarazi a drugi koji su isto prisutni i prisni se ne zaraze. Onda ima slučajeva gdje se čovjek zarazio tako što je nakratko prošao pored zaraženog u tržnom centru i imao vrlo kratak kontakt. Pa onda imamo superspreader events, kao u Konjicu gdje je jedan čovjek zarazio mnogo ljudi. Isto kao da su neki ljudi toliko prijemčivi na virus pa ga vrlo lako pokupe usput, dok na druge možeš i kašljati pa ništa.
Da nije do imuniteta?
mO k3

#24842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Ali ne možeš govoriti o eksponencijalnom rastu ako je virus prisutan od novembra, a zabilježiš prve slučajeve u februaru ili martu :-)

Virus se vrlo čudno prenosi, nerijetko čujemo kako se u jednom domaćinstvu pola članova zarazi a drugi koji su isto prisutni i prisni se ne zaraze. Onda ima slučajeva gdje se čovjek zarazio tako što je nakratko prošao pored zaraženog u tržnom centru i imao vrlo kratak kontakt. Pa onda imamo superspreader events, kao u Konjicu gdje je jedan čovjek zarazio mnogo ljudi. Isto kao da su neki ljudi toliko prijemčivi na virus pa ga vrlo lako pokupe usput, dok na druge možeš i kašljati pa ništa.
meni ovo zvuci navjerovatno ....
freelancerBIH

#24843 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Maha23 wrote: 08/05/2020 01:16
Jos zanimljivije je - ako se ovo zaista ispostavi istinitim (dodatak HiV sekvence u covid-19) - onda mozemo uskoro ocekivati izumiranje virusa jer priroda ne voli "sinteticke viruse":

https://www.medicalnewstoday.com/articl ... sequencing

Nadam se da je to to ,jos malo jos malo pa da ovo ludilo zavrsi :D
daddy-kool

#24844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

mO k3 wrote: 08/05/2020 07:58

meni ovo zvuci navjerovatno ....
Nisam se dobro izrazio. Postoji i slučajeva indirektnog prenosa gdje nije postajao bliski kontakt. Ne mogu da nađem link o Korejancu gdje je jedina pronađena poveznica bila da je inficirani pacijent prošao istim tržnim centrom, a da je ovaj ili kontaktnim prenosom preko predmeta, šteke ili aerosolom bio zaražen. Naravno da mora postojati fizički način da virus dospije do odgovarajućih receptora.

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/6/20-0412_article
Our findings appear to indicate that low intensity transmission occurred without prolonged close contact in this mall; that is, the virus spread by indirect transmission.
Kontrast koji sam pravio je da neki ljudi žive u bliskom kontaktu sa zaraženim, dijele kuhinju i wc, i opet se ne inficiraju, dok pojedini bukvalno "prođu pored pacijenta" i pokupe virus.
Last edited by daddy-kool on 08/05/2020 09:14, edited 1 time in total.
laik1981

#24845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Finta je sto se istrazivanja jednog nobelovca pokusava cenzurisati.. 99% medija ovo nije pomenulo nikako ili je pokusalo diskreditovati.. Ove informacije dobijamo preko nekakvih youtube kanala, dok su mediji u isto vrijeme spremni objaviti masu poluprovjerenih i dokazano laznih informacija, kao, npr., za onog djecaka u Engleskoj, dokazano lazne fotografije nekih urgentnih centara i sl..
armin071

#24847 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

“Bogati kreteni biće još bogatiji, a onda će doći bijes rulje”

Ono na šta posebno skreće pažnju je produbljivanje socijalne nejednakosti u kojoj će bogati postati još bogatiji, a broj nezaposlenih i siromašnih skočiće višestruko.

“A onda kad izađemo iz svojih ‘zečijih rupa’, i vidimo da ne samo da naši voljeni ili su izgubili posao ili jedva spajaju kraj s krajem, da ne mogu da plaćaju kredite i kirije, a paralelno svi ti kreteni koji su ranije letjeli u privatnim helikoperima odjednom lete u privatnim avionima i idu na svoja privatna ostrva i ne zanima ih da li smo mi sigurni na našim ulicama – e, to mislim da bi moglo da dovede do velikih političkih previranja. Tad ćemo tek videti šta je kolektivni gnjev”, kaže Laurie Garret, piše Nova.

:thumbup: Samo nas ovo može spasiti od svih ovih današnjih „filantropa” i budućih korona.....
zubi

#24848 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Jaoooo Dozeru, citiras sam sebe... Vrh :thumbup:
uglavnomja

#24849 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

i opet svedska

Švedski stručnjak za kontrolu infekcije: Norveška će stici Švedsku

Švedska ima višu smrtnost od korone od nordijskih susjeda Norveške, Danske i Finske. Ali za godinu dana sve ove zemlje bit će izjednačene sa Švedskom, kaže bivši državni epidemiolog zemlje Johan Giesecke za Dagens Nyheter.

- Čekaj godinu dana da prebrojim koliko će mrtvih biti. Tek tada znamo. Finska je fantastično uspjela svojim zatvaranjem, ali razgovarao sam s finskim državnim epidemiologom Mikom Salminenom prije nekoliko dana i oni imaju velik dio stanovništva koji će na jesen biti podložan bolesti, kaže on.

- A on (Salminen) jako se brine što će se tada dogoditi, kad počnete ublažavati mjere. Tada ljudi umiru. Opet će nas odvesti, to se odnosi i na Dansku i Norvešku, kaže Giesecke.

Stoga vjeruje da treba pričekati da se usporede brojke smrti. Giesecke je veliki pobornik švedske strategije i vjeruje da je zemlja najbolja na svijetu.
TheCitizen

#24850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

zubi wrote: 08/05/2020 10:09
Jaoooo Dozeru, citiras sam sebe... Vrh :thumbup:
Ne pratis na casu. On i ja se poznajemo preko 30 godina. Gornji tekst mi je poslao emailom.
Locked