Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Lincoln-Burrows
#24726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jebeš pare, nećeš ih u grob ponijet.
- jeza u ledja
#24727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta mene uzimas u usta?laik1981 wrote: ↑07/05/2020 16:37 I cuj ti sad njima licemjerne price kao ekonomija se mora otvarati, a do par dana glorifikovali restriktivne mjere, a ekonomske posljedice bacali u deseti plan.. @jeza u ledja 30000 porodica u federaciji cija je osnovna egzistencija unistena retsriktivnim mjerama zaboli neka stvar za otvaranjem ekonomije.. Onih novih 100 miliona gladnih u svijetu zaboli neka stvar hoce li i pet milijardi biti gladno.. Nadam se da ce ih svjetski altuisti koji se brinu o dobrobiti covjecanstva nahraniti..
Ja nisam "glorifikovao" nikakve restritkivne mjere. Prvi post ovdje sam napisao tek neki dan i od prvog posta govorim da se ekonomija mora poceti otvarati.
No odmah da ti kazem restrikcije su morale biti tu jedno vrijeme, djaba galamio ti ili ne. Samo je pitanje koliko dugo i u kojem obimu. Ne znam ko je "glorifikovao" restrikcije, ali je to pogresna upotreba te rijeci.
Naravno govorim za zemlju gdje ja zivim, posto ovo nije tema o BiH.
- cvrčak_na_hedonizmu
#24728 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako gledamo pricu iz Svedske, ako gledamo pricu da je virus bio u Parizu u Decembru onda ta prica o sirenju bas i nema smisla.....a milijarda bez posla and counting + panika + sjeban turizam do bola i sve sto ga okruzuje.jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 16:37Recimo da imas baru na povrsini koje se nalazi jedan lokvanj.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 16:14Bogme dva mjeseca proslai koliko vidim ukupno su bile dvije havarije na svijetu, Sjeverna Italija i New York, a i dalje je jedno 2/3 ( ako ne i vise ) svjetskog stanovnistva pod nekim vidom lockdown-a.
Carolije![]()
I sad recimo da se svaki dan broj lokvanja uduplava, te da treba recimo mjesec dana da se povrsina cijele bare prekrije lokvanjima.
Koji dan ce jezero bit prekriveno na pola?
Ja zaista nemam nista protiv da bude lockdown narednih godinu dana, al da se sve zamrzne. Od troskova pa nadalje, a da sistem i dalje funcionise.
Taman godina odmora. Ali avaj, nista od toga sto ce reci da je ovo bila fula milenijuma i sto je najgore ne prestaje
To je problem, ne prestaje i dalje nebuloze tipa jedan gost u sobi u hotelu, socijana distanca, bla, ba.
Ovo je samo dokazalo jednu stvar, sve vlade svijeta ( minus Svedi ) imaju jednog idola, a to je Kina i svi bi bili kao oni, da mogu, a mozda ce u moci u skorije vrijeme, a prica o ljudskim pravima i slobodama je lakrdija i to zesca, barem danas.
-
biglebovski
#24729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ne očekujem sad neku enormu zaradu, ipak je to zanat, struka, možda kinezi kad dođu da se više zaradi, ipak su njihove mjere najuspješnije i ne prezaju puno... al eto, nije baš jebeš pare, treba od nečeg i grobno mjesto platit... jedino ako ne skončam u kašiki od bagera pa gratis ukop u masovnoj grobnici u Iranu...
-
laik1981
#24730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Otvaranje ekonomije znaci potpuno ukidanje restrikcija.. Ako je virus tolika opasnost, kako tvrdis, kako mozes biti za otvaranje ekonomije? Zar nisi bio protiv Svedskog modela? Jel virus nestao? Jel nemamo sad vise novozarazenih dnevno nego kada su restrikcije uvedene? Sta se promijenilo? Danas imamo vise dnevnih slucajeva novozarazenih i umrlih u svijetu nego kada su se restrikcije uvodile.. Restrikcije je trebalo uvoditi po potrebi i u mjeri u kojoj su potrebne.. Nacin na koji je sve uradjeno je doveo svijet u kolaps.. Nije ovo tema ni o zemlji u kojoj zivis..jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 16:49Sta mene uzimas u usta?laik1981 wrote: ↑07/05/2020 16:37 I cuj ti sad njima licemjerne price kao ekonomija se mora otvarati, a do par dana glorifikovali restriktivne mjere, a ekonomske posljedice bacali u deseti plan.. @jeza u ledja 30000 porodica u federaciji cija je osnovna egzistencija unistena retsriktivnim mjerama zaboli neka stvar za otvaranjem ekonomije.. Onih novih 100 miliona gladnih u svijetu zaboli neka stvar hoce li i pet milijardi biti gladno.. Nadam se da ce ih svjetski altuisti koji se brinu o dobrobiti covjecanstva nahraniti..
Ja nisam "glorifikovao" nikakve restritkivne mjere. Prvi post ovdje sam napisao tek neki dan i od prvog posta govorim da se ekonomija mora poceti otvarati.
No odmah da ti kazem restrikcije su morale biti tu jedno vrijeme, djaba galamio ti ili ne. Samo je pitanje koliko dugo i u kojem obimu. Ne znam ko je "glorifikovao" restrikcije, ali je to pogresna upotreba te rijeci.
Naravno govorim za zemlju gdje ja zivim, posto ovo nije tema o BiH.
-
last mohicans
#24731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ide otvaranje i za turizam. Ode sve u tri pizde materine zbog govna od virusa. Nece putovati ko ne smije. Evo nas komsije Hrvati zeljno očekuju na plazama. Meni maloprije dođe ponuda na mail sto sam se lani nesto s njima dopisivao. Ne znam sta nasi konji misle sa ovim mjerama za djecu i dalje i zasto se ne otvaraju kafici i baste.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 16:57Ako gledamo pricu iz Svedske, ako gledamo pricu da je virus bio u Parizu u Decembru onda ta prica o sirenju bas i nema smisla.....a milijarda bez posla and counting + panika + sjeban turizam do bola i sve sto ga okruzuje.jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 16:37Recimo da imas baru na povrsini koje se nalazi jedan lokvanj.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 16:14
Bogme dva mjeseca proslai koliko vidim ukupno su bile dvije havarije na svijetu, Sjeverna Italija i New York, a i dalje je jedno 2/3 ( ako ne i vise ) svjetskog stanovnistva pod nekim vidom lockdown-a.
Carolije![]()
I sad recimo da se svaki dan broj lokvanja uduplava, te da treba recimo mjesec dana da se povrsina cijele bare prekrije lokvanjima.
Ja zaista nemam nista protiv da bude lockdown narednih godinu dana, al da se sve zamrzne. Od troskova pa nadalje, a da sistem i dalje funcionise.
Taman godina odmora. Ali avaj, nista od toga sto ce reci da je ovo bila fula milenijuma i sto je najgore ne prestaje
To je problem, ne prestaje i dalje nebuloze tipa jedan gost u sobi u hotelu, socijana distanca, bla, ba.
Ovo je samo dokazalo jednu stvar, sve vlade svijeta ( minus Svedi ) imaju jednog idola, a to je Kina i svi bi bili kao oni, da mogu, a mozda ce u moci u skorije vrijeme, a prica o ljudskim pravima i slobodama je lakrdija i to zesca, barem danas.
- index_box
-
last mohicans
#24733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kazu koliko ce talasa biti, more se surfati po njima. Kako se onaj Afrikanac trudi da nas prepadne svako malo sa jos nekoliko valova. A kad je harao u decembru i januaru, klempio je usima i vjerovao Kinezima. Jebo ga Kinez u brk.asurbanipal wrote: ↑07/05/2020 16:21laik1981 wrote: ↑07/05/2020 15:33Za svaki slucaj do kraja 2021.. Vakcina tek za 18 mjeseci, a bice ovih valova koliko hoces.. I narediti socijalnu distancu od bar 50 metara, sto je sigurno sigurno je..armin071 wrote: ↑07/05/2020 15:24 Ja mislim da bi sad preventivno trebalo napraviti lockdown do kraja godine. WHO je rekao da nam se sprema drugi val i ja sam zato da se sluša struka a ne neki youtuberi. Zašto spašavati sada ionako posrnule ekonomije. Samo lockdown. A onda abd kad sve ovo prođe ru istu struku (epidemiologe, doktore, virologe) staviti na čelo država i nek nam onda naprave još jednu vakcinu koja liječi glad, nestašicu i sl. Evo pokazali su se par mjeseci da im vođenje svijeta ide ko od šale pa zašto ih sada prekidati?? Samo struka i tačka.![]()
Kažu biće jedno 10-ak valova.
Ljudi će padati kao pokošene kruške po ulicama, bagerom će ih kupiti.
To sve struĆnjaci pričali, a ja gled'o i sluš'o.
- jeza u ledja
#24734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prvo ovo zadnje - ne, ovo jeste tema o zemlji u kojoj zivim kao i o svakoj drugoj zemlji, a najmanje o BiH, jer o njoj postoji posebna tema. Sta ce se desiti sa radnicima u FBiH to se ne pitam ja ni teoretskilaik1981 wrote: ↑07/05/2020 17:04 Otvaranje ekonomije znaci potpuno ukidanje restrikcija.. Ako je virus tolika opasnost, kako tvrdis, kako mozes biti za otvaranje ekonomije? Zar nisi bio protiv Svedskog modela? Jel virus nestao? Jel nemamo sad vise novozarazenih dnevno nego kada su restrikcije uvedene? Sta se promijenilo? Danas imamo vise dnevnih slucajeva novozarazenih i umrlih u svijetu nego kada su se restrikcije uvodile.. Restrikcije je trebalo uvoditi po potrebi i u mjeri u kojoj su potrebne.. Nacin na koji je sve uradjeno je doveo svijet u kolaps.. Nije ovo tema ni o zemlji u kojoj zivis..
Dalje, opet ne, otvaranje ekonomije ne znaci potpuno ukidanje restrikcija, niti mislim da ih odjednom treba potpuno ukinuti.
Dalje, ne, ne tvrdim ja da je virus "tolika opasnost". Tvrde oni koji znaju bolje od nas. A kako mogu biti za otvaranje ekonomije ako je virus tolika opasnost - pa tako sto u odredjenom trenutku, tj. nakon dovoljno vremena, zatvorenost ekonomije postane veca opasnost od virusa. Vrlo je jednostavno, zar ne?
Ne, nisam bio protiv svedskog modela, niti sam bio za. Ja nisam strucnjak za te stvari. No ako svi pokusavaju jedno, a ti drugo, onda su vece sanse da si ti glup, nego da su svi ostali glupi. Inace u Svedskoj postoje restrikcije.
Virus nije nestao i ako se ne varam imamo vise novozarazenih dnevno nego kad su restrikcije uvedene.
Sta se promjenilo - vidi pod vrijeme i ekonomija.
Restrikcije jeste trebalo uvoditi po potrebi i u mjeri u kojoj su potrebne, slazem se.
Svijet je u kolapsu zbog virusa. Mozes ti galamit i upirat koliko hoces, ali to je tako.
- jeza u ledja
#24735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Poenta onog sto sam napisao je da pojava virusa u decembru, kad vec, nije apsolutno nikakav argument koji bi argumentovao protiv svrsishodnosti uvedenih restrikcija, jer se virus u pocetku siri vrlo sporo dok odjednom ne bukne.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 16:57Ako gledamo pricu iz Svedske, ako gledamo pricu da je virus bio u Parizu u Decembru onda ta prica o sirenju bas i nema smisla.....a milijarda bez posla and counting + panika + sjeban turizam do bola i sve sto ga okruzuje.jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 16:37Recimo da imas baru na povrsini koje se nalazi jedan lokvanj.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 16:14
Bogme dva mjeseca proslai koliko vidim ukupno su bile dvije havarije na svijetu, Sjeverna Italija i New York, a i dalje je jedno 2/3 ( ako ne i vise ) svjetskog stanovnistva pod nekim vidom lockdown-a.
Carolije![]()
U mnogim zemljama (ukljucujuci SAD) su zamrzli razne troskove. Najveci izdaci ovdje su za raznorazne kredite, obicno hipoteka ili renta. To mozes zamrznuti na godinu dana. Pretpostavljam i komunalije isto tako, niko ti nece iskljucit struju, vodu.
Jedino bitno sto ti ostaje je hrana, koja je ovdje relativno mali procenat troskova.
Znam da je u BiH odnos troskova drukciji, pa je shodno s tim i vlada trebala djelovat drukcije, ali ne znam detalje pa ne bi o tome da pametujem.
- cvrčak_na_hedonizmu
#24736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prvi bold, vec je postalo and counting. Drugi bold, nope, svijet je u kolapsu zbog zatvaranja, tu se bas ne slazemo.jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 17:28Prvo ovo zadnje - ne, ovo jeste tema o zemlji u kojoj zivim kao i o svakoj drugoj zemlji, a najmanje o BiH, jer o njoj postoji posebna tema. Sta ce se desiti sa radnicima u FBiH to se ne pitam ja ni teoretskilaik1981 wrote: ↑07/05/2020 17:04 Otvaranje ekonomije znaci potpuno ukidanje restrikcija.. Ako je virus tolika opasnost, kako tvrdis, kako mozes biti za otvaranje ekonomije? Zar nisi bio protiv Svedskog modela? Jel virus nestao? Jel nemamo sad vise novozarazenih dnevno nego kada su restrikcije uvedene? Sta se promijenilo? Danas imamo vise dnevnih slucajeva novozarazenih i umrlih u svijetu nego kada su se restrikcije uvodile.. Restrikcije je trebalo uvoditi po potrebi i u mjeri u kojoj su potrebne.. Nacin na koji je sve uradjeno je doveo svijet u kolaps.. Nije ovo tema ni o zemlji u kojoj zivis..
Dalje, opet ne, otvaranje ekonomije ne znaci potpuno ukidanje restrikcija, niti mislim da ih odjednom treba potpuno ukinuti.
Dalje, ne, ne tvrdim ja da je virus "tolika opasnost". Tvrde oni koji znaju bolje od nas. A kako mogu biti za otvaranje ekonomije ako je virus tolika opasnost - pa tako sto u odredjenom trenutku, tj. nakon dovoljno vremena, zatvorenost ekonomije postane veca opasnost od virusa. Vrlo je jednostavno, zar ne?
Ne, nisam bio protiv svedskog modela, niti sam bio za. Ja nisam strucnjak za te stvari. No ako svi pokusavaju jedno, a ti drugo, onda su vece sanse da si ti glup, nego da su svi ostali glupi. Inace u Svedskoj postoje restrikcije.
Virus nije nestao i ako se ne varam imamo vise novozarazenih dnevno nego kad su restrikcije uvedene.
Restrikcije jeste trebalo uvoditi po potrebi i u mjeri u kojoj su potrebne, slazem se.
Svijet je u kolapsu zbog virusa. Mozes ti galamit i upirat koliko hoces, ali to je tako.
- index_box
#24737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 17:34
Poenta onog sto sam napisao je da pojava virusa u decembru, kad vec, nije apsolutno nikakav argument koji bi argumentovao protiv svrsishodnosti uvedenih restrikcija, jer se virus u pocetku siri vrlo sporo dok odjednom ne bukne.
Jest vala, od novembra do marta se sporo širio, a onda mu dopiydilo. Mislim da su mu sihre bacili...
- cvrčak_na_hedonizmu
#24738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa bila je prica ( ne od strane tebe, nege generalno ) da se virus siri brzo, sad se siri sporo, pa onda buknejeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 17:34Poenta onog sto sam napisao je da pojava virusa u decembru, kad vec, nije apsolutno nikakav argument koji bi argumentovao protiv svrsishodnosti uvedenih restrikcija, jer se virus u pocetku siri vrlo sporo dok odjednom ne bukne.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 16:57Ako gledamo pricu iz Svedske, ako gledamo pricu da je virus bio u Parizu u Decembru onda ta prica o sirenju bas i nema smisla.....a milijarda bez posla and counting + panika + sjeban turizam do bola i sve sto ga okruzuje.jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 16:37
Recimo da imas baru na povrsini koje se nalazi jedan lokvanj.
U mnogim zemljama (ukljucujuci SAD) su zamrzli razne troskove. Najveci izdaci ovdje su za raznorazne kredite, obicno hipoteka ili renta. To mozes zamrznuti na godinu dana. Pretpostavljam i komunalije isto tako, niko ti nece iskljucit struju, vodu.
Jedino bitno sto ti ostaje je hrana, koja je ovdje relativno mali procenat troskova.
Znam da je u BiH odnos troskova drukciji, pa je shodno s tim i vlada trebala djelovat drukcije, ali ne znam detalje pa ne bi o tome da pametujem.
Ne pricam o BiH, jer nije tema, sta se desi svijetu kod nas bude samo gore i to je tako
Problem je sto se ekonomija ne moze vratiti, kad ovo prodje, na 100% u odnosu na prosli period, Svabe procjenjuju da ce im trebati osam godina da se vrate na prvobitni nivo
Zamrznuo troskove ili ne, opet dolaze na naplatu, a vrijeme "prije virusa" proslo i nema ga. To je belaj. Zesci.
Kako koji dan prodje sve je veca katastrofa u najavi i nista se ne desava
- index_box
- Lincoln-Burrows
#24740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kapitalizam se temelji na stalnom ekonomskom rastu a on nije moguć ako nemaš stalan porast i broja stanovnika,cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/05/2020 17:43
Problem je sto ekonomija ne moze se startati, kad ovo prodje, na 100% u odnosu na prosli period, Svabe ( cini ki se ) procjenjuju da ce im trebati osam godina da se vrate na prvobitni nivo![]()
možda je ovo jedan reset cijelog sustava i start na održivim osnovama. Nema više onoga prije to je svima jasno.
Ako gledaš čisto s ekomske strane ekonomistima smrt penzionera, smrt bolesnih i invalida ima pozitivan učinak na ekonomiju,
ekonomija nije humana znanost ona bi da radiš dok možeš u punoj snazi a kad ne možeš da umreš i time te se ne mora
uzdržavati u penziji, bolesne se ne mora liječiti i.t.d.
Znači generalno se sada važe kakav svijet se želi nakon pandemije, nemaju sve zemlje isti pristup.
Netko želi humaniju varijantu a netko ovu ekomsku varijantu, sve ovisi o mentalnom sklopu u svakoj pojedinoj državi.
- zomri
#24741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, teoretski je moguce ali malo vjerovatno. Kako sam citao da bi se to desilo morao bi mutirati na nivou sezonske gripe a to ni izbliza nije slucaj. Jos kad uzmes da se razvija preko 70 vakcina malo je vjerovatno da bar jedna nece biti efikasna.Banksy wrote: ↑07/05/2020 16:24https://www.cnbc.com/2020/05/05/the-cor ... finds.html
https://www.latimes.com/california/stor ... n-original
IDENTIFICIRAN NOVI SOJ COVIDA-19 KOJI JE PUNO ZARAZNIJI OD 'ORIGINALA' 'Ako i nađemo cjepivo, njegova bi učinkovitost mogla biti ograničena...'
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10276840/
Znanstvenici su identificirali novi soj koronavirusa koji je postao dominantan u cijelom svijetu i čini se da je zarazniji od verzija koje su se širile u ranim danima pandemije Covida-19, pokazala je nova studija koju su predvodili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u američkom Los Alamosu.
Novi soj pojavio se u veljači u Europi, brzo je migrirao na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i bio je dominantan širom svijeta od sredine ožujka, objavili su znanstvenici.
Osim što se brže širi, može ljude učiniti ranjivijima na drugu infekciju.
Ako pandemija ne uspije sezonski prestati s toplijim vremenom, upozorava studija, virus bi mogao doživjeti daljnje mutacije, a učinkovitost cjepiva mogla bi biti ograničena. Ako je cjepivo dizajnirano na temelju originalne verzije koronavirusa, možda neće biti učinkovito protiv novog soja, upozorili su autori studije.
Iako istraživači još ne znaju detalje kako se mutirani šiljak virusa ponaša u tijelu, očito čini nešto što mu daje evolucijsku prednost u odnosu na prethodnika i potiče njegovo brzo širenje. Jedan znanstvenik nazvao ga je "klasičnim slučajem Darwinove evolucije".
Čak i ako novi soj nije opasniji od ostalih, on bi ipak mogao komplicirati napore da se pandemija stavi pod kontrolu. Poseban bi problem bio kada bi virus toliko mutirao da ljudi koji imaju imunitet na ranije sojeve ne bi imali imunitet na novu verziju koronavirusa.
- index_box
#24742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bukvalno fabriciranje “novih” vijestizomri wrote: ↑07/05/2020 17:57Da, teoretski je moguce ali malo vjerovatno. Kako sam citao da bi se to desilo morao bi mutirati na nivou sezonske gripe a to ni izbliza nije slucaj. Jos kad uzmes da se razvija preko 70 vakcina malo je vjerovatno da bar jedna nece biti efikasna.Banksy wrote: ↑07/05/2020 16:24https://www.cnbc.com/2020/05/05/the-cor ... finds.html
https://www.latimes.com/california/stor ... n-original
IDENTIFICIRAN NOVI SOJ COVIDA-19 KOJI JE PUNO ZARAZNIJI OD 'ORIGINALA' 'Ako i nađemo cjepivo, njegova bi učinkovitost mogla biti ograničena...'
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10276840/
Znanstvenici su identificirali novi soj koronavirusa koji je postao dominantan u cijelom svijetu i čini se da je zarazniji od verzija koje su se širile u ranim danima pandemije Covida-19, pokazala je nova studija koju su predvodili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u američkom Los Alamosu.
Novi soj pojavio se u veljači u Europi, brzo je migrirao na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i bio je dominantan širom svijeta od sredine ožujka, objavili su znanstvenici.
Osim što se brže širi, može ljude učiniti ranjivijima na drugu infekciju.
Ako pandemija ne uspije sezonski prestati s toplijim vremenom, upozorava studija, virus bi mogao doživjeti daljnje mutacije, a učinkovitost cjepiva mogla bi biti ograničena. Ako je cjepivo dizajnirano na temelju originalne verzije koronavirusa, možda neće biti učinkovito protiv novog soja, upozorili su autori studije.
Iako istraživači još ne znaju detalje kako se mutirani šiljak virusa ponaša u tijelu, očito čini nešto što mu daje evolucijsku prednost u odnosu na prethodnika i potiče njegovo brzo širenje. Jedan znanstvenik nazvao ga je "klasičnim slučajem Darwinove evolucije".
Čak i ako novi soj nije opasniji od ostalih, on bi ipak mogao komplicirati napore da se pandemija stavi pod kontrolu. Poseban bi problem bio kada bi virus toliko mutirao da ljudi koji imaju imunitet na ranije sojeve ne bi imali imunitet na novu verziju koronavirusa.

-
MUNAFIK
#24743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve je ovo više isfuralo i dosadilo...
Još malo i idemo na more
Još malo i idemo na more
-
daddy-kool
#24744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.theatlantic.com/health/arch ... le/611239/
The Problem With Stories About Dangerous Coronavirus Mutations
There’s no clear evidence that the pandemic virus has evolved into significantly different forms—and there probably won’t be for months.
The Problem With Stories About Dangerous Coronavirus Mutations
There’s no clear evidence that the pandemic virus has evolved into significantly different forms—and there probably won’t be for months.
- zomri
#24745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bi onako laicki rekao da nije da virus slabi, nego da smo mi jaci. Sad je li to vitamin D ili nesto drugo vrijeme ce pokazati.
-
laik1981
#24746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Glupi su svi oni silni doktori koji su bili protiv restrikcija i koji su od pocetka govorili da ce restrikcije napraviti vise stete nego virus, a pametni oni koji su restrikcijama svijet doveli u ekonomsku dubiozu i koji danas popustaju nesto za sto su govorili da je neophodno bez obzira sto je virus prisutniji i rasprostranjeniji nego na pocetku.. Citav svijet je slusao korumpiranu bandu iz WHO koja ni za sta nema dokaza.. Svedska je jedna od rijetkih zemalja koja je pokazala da ima suverenost.. Shvatam ja tvoju logiku "kud svi tu i mali Mujo".. Nije to neka logika za pohvaliti se.. Zatvorenost ekonomije je od pocetka bila puno veca opasnost od virusa.. Znali su to svi, samo su sutili jer se nisu smjeli zamjerati korumpiranim govnima iz WHO.. Pitao bih ja tebe za misljenje da si kojim slucajem prije mjesec i po ostao bez posla.. Svirao bi ti drugacije..jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 17:28Prvo ovo zadnje - ne, ovo jeste tema o zemlji u kojoj zivim kao i o svakoj drugoj zemlji, a najmanje o BiH, jer o njoj postoji posebna tema. Sta ce se desiti sa radnicima u FBiH to se ne pitam ja ni teoretskilaik1981 wrote: ↑07/05/2020 17:04 Otvaranje ekonomije znaci potpuno ukidanje restrikcija.. Ako je virus tolika opasnost, kako tvrdis, kako mozes biti za otvaranje ekonomije? Zar nisi bio protiv Svedskog modela? Jel virus nestao? Jel nemamo sad vise novozarazenih dnevno nego kada su restrikcije uvedene? Sta se promijenilo? Danas imamo vise dnevnih slucajeva novozarazenih i umrlih u svijetu nego kada su se restrikcije uvodile.. Restrikcije je trebalo uvoditi po potrebi i u mjeri u kojoj su potrebne.. Nacin na koji je sve uradjeno je doveo svijet u kolaps.. Nije ovo tema ni o zemlji u kojoj zivis..
- uglavnomja
#24747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
danasnja sjednica vlade u norveskoj, nove mjere
"Od 7. svibnja slijede sljedeće promjene:
Preporučena veličina grupa u privatnom kontekstu povećava se s pet na najviše 20 osoba, pod uvjetom da se može zadržati barem jedan metar udaljenosti.
To također znači da se mogu vježbati i druge organizirane sportske aktivnosti za do 20 ljudi koji su udaljeni barem metar
Mogu se otvoriti sportske dvorane. Postoji zabrana upotrebe ormara u sportskim dvoranama.
Dostupni su događaji s do 50 sudionika na javnom mjestu, gdje sudionici mogu držati barem metar udaljenosti jedan od drugog i gdje postoji odgovorni organizator.
Ukinuta je zabrana putovanja u inozemstvo za zdravstvene radnike. Međunarodna putovanja još uvijek se ne savjetuju. Osobe koje su bile u inozemstvu moraju po karanteni po povratku.
Carina u karanteni mijenja se od 14 do 10 dana. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu do 48 sati prije nego što je potvrđena zaražena osoba imala prve simptome, trebaju se staviti u karantin.
Od 11. svibnja slijede sljedeće promjene:
Sve osnovne i srednje škole trebaju biti otvorene za sve faze tijekom 20. tjedna. Moraju se poštivati pravila za sprečavanje infekcije, što može značiti da ne mogu svi istovremeno biti u školi.
Sheme obrazovanja i osposobljavanja odraslih prema Zakonu o uvođenju izbjeglica također se mogu otvoriti u 20. tjednu.
Javna učilišta održavaju se zatvorena za školsku godinu, s izuzetkom kratkih tečajeva.
Auto škole se mogu otvoriti. Moraju slijediti zahtjeve za zaštitu od infekcije koji vrijede za druge tvrtke za kontakt pojedinačne.
Zamišljeno je da se otvore bingo dvorane i slično.
Sveučilišta, visoke škole i strukovne škole moraju nastaviti obrazovanje na daljinu. Studenti koji moraju biti na mjestu učenja za održavanje napretka studija mogu pristupiti. Mjesta učenja moraju biti u skladu sa zahtjevima za sprečavanje aktivnosti vezanih uz infekciju.
Objavljen je vodič za sport, s naglaskom na dječji i omladinski sport koji uključuju fizički kontakt, poput nogometa. Cilj je da djeca i mladi u većoj mjeri mogu baviti se sportom na normalniji način nego danas, na primjer, igrajući utakmice protiv ostalih u svojoj momčadi. To treba učiniti na zarazan, siguran način.
Od 1. lipnja cilj je izvršiti sljedeće promjene:
Mjesta za posluživanje koja ne prodaju hranu mogu se otvoriti sve dok mogu držati pravilo udaljenosti od najmanje jednog metra. Zahtjevi moraju biti propisani u propisima o sjedenju i posluživanju stolova.
Zabavni parkovi se mogu otvoriti.
Organizirano je za organizirano plivanje, uključujući školsko plivanje.
Uprava za zdravstvo i Norveški institut za javno zdravstvo pripremit će nove savjete za putovanja u slobodno vrijeme do 15. svibnja. Savjet će se primjenjivati od 1. lipnja.
Od 15. lipnja cilj je:
Otvara se za događaje s do 200 ljudi.
Namjera za otvaranjem fitnes centara, pod uvjetom da su zdravstvene vlasti u suradnji s industrijom iznijele zdrave mjere suzbijanja infekcije.
Namjera za otvaranje vodenih parkova i bazena općenito za javnost, pod uvjetom da su zdravstvene vlasti u suradnji s industrijom iznijele zdrave mjere suzbijanja infekcije.
Igre u seriji u vrhunskom nogometu dopuštene su od 16. lipnja, osim u propisima covid-19.
"Od 7. svibnja slijede sljedeće promjene:
Preporučena veličina grupa u privatnom kontekstu povećava se s pet na najviše 20 osoba, pod uvjetom da se može zadržati barem jedan metar udaljenosti.
To također znači da se mogu vježbati i druge organizirane sportske aktivnosti za do 20 ljudi koji su udaljeni barem metar
Mogu se otvoriti sportske dvorane. Postoji zabrana upotrebe ormara u sportskim dvoranama.
Dostupni su događaji s do 50 sudionika na javnom mjestu, gdje sudionici mogu držati barem metar udaljenosti jedan od drugog i gdje postoji odgovorni organizator.
Ukinuta je zabrana putovanja u inozemstvo za zdravstvene radnike. Međunarodna putovanja još uvijek se ne savjetuju. Osobe koje su bile u inozemstvu moraju po karanteni po povratku.
Carina u karanteni mijenja se od 14 do 10 dana. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu do 48 sati prije nego što je potvrđena zaražena osoba imala prve simptome, trebaju se staviti u karantin.
Od 11. svibnja slijede sljedeće promjene:
Sve osnovne i srednje škole trebaju biti otvorene za sve faze tijekom 20. tjedna. Moraju se poštivati pravila za sprečavanje infekcije, što može značiti da ne mogu svi istovremeno biti u školi.
Sheme obrazovanja i osposobljavanja odraslih prema Zakonu o uvođenju izbjeglica također se mogu otvoriti u 20. tjednu.
Javna učilišta održavaju se zatvorena za školsku godinu, s izuzetkom kratkih tečajeva.
Auto škole se mogu otvoriti. Moraju slijediti zahtjeve za zaštitu od infekcije koji vrijede za druge tvrtke za kontakt pojedinačne.
Zamišljeno je da se otvore bingo dvorane i slično.
Sveučilišta, visoke škole i strukovne škole moraju nastaviti obrazovanje na daljinu. Studenti koji moraju biti na mjestu učenja za održavanje napretka studija mogu pristupiti. Mjesta učenja moraju biti u skladu sa zahtjevima za sprečavanje aktivnosti vezanih uz infekciju.
Objavljen je vodič za sport, s naglaskom na dječji i omladinski sport koji uključuju fizički kontakt, poput nogometa. Cilj je da djeca i mladi u većoj mjeri mogu baviti se sportom na normalniji način nego danas, na primjer, igrajući utakmice protiv ostalih u svojoj momčadi. To treba učiniti na zarazan, siguran način.
Od 1. lipnja cilj je izvršiti sljedeće promjene:
Mjesta za posluživanje koja ne prodaju hranu mogu se otvoriti sve dok mogu držati pravilo udaljenosti od najmanje jednog metra. Zahtjevi moraju biti propisani u propisima o sjedenju i posluživanju stolova.
Zabavni parkovi se mogu otvoriti.
Organizirano je za organizirano plivanje, uključujući školsko plivanje.
Uprava za zdravstvo i Norveški institut za javno zdravstvo pripremit će nove savjete za putovanja u slobodno vrijeme do 15. svibnja. Savjet će se primjenjivati od 1. lipnja.
Od 15. lipnja cilj je:
Otvara se za događaje s do 200 ljudi.
Namjera za otvaranjem fitnes centara, pod uvjetom da su zdravstvene vlasti u suradnji s industrijom iznijele zdrave mjere suzbijanja infekcije.
Namjera za otvaranje vodenih parkova i bazena općenito za javnost, pod uvjetom da su zdravstvene vlasti u suradnji s industrijom iznijele zdrave mjere suzbijanja infekcije.
Igre u seriji u vrhunskom nogometu dopuštene su od 16. lipnja, osim u propisima covid-19.
- index_box
- geralt
#24749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Američka vojska razmatra proglašenje prethodne dijagnoze COVID-19 kao "trajno diskvalificirajuću" za sve potencijalne regrute, čak i one koji su se oporavili bez vidljivih posljedica: https://www.militarytimes.com/news/your ... -military/
- Lincoln-Burrows
#24750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Proglase te nesposobnim, ovo je zabrinjavajuće, što je ova bolest zapravo pravo je pitanje.geralt wrote: ↑07/05/2020 19:02 Američka vojska razmatra proglašenje prethodne dijagnoze COVID-19 kao "trajno diskvalificirajuću" za sve potencijalne regrute, čak i one koji su se oporavili bez vidljivih posljedica: https://www.militarytimes.com/news/your ... -military/