Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
jeza u ledja

#24701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Jako je tesko vidjeti smisao zatvaranja i socijalnog distanciranja ako zivis u nekoj zemlji/regiji gdje nema puno zaraze, gdje ne poznajes nikoga zarazenog. U takvoj situaciji je vecina svijeta.
Sad, ili vjerovat slikama sa televizije, struci i vlastima, ili odjebat sve i radit po svom.

Sve i da si mlad, zdrav, da nemas nikakvog bliskog kontakta sa matorcima i ugrozenim, opet ti mozes biti prenosnik i izvor zaraze.

Mislim, vjerovatno je ovako nesto napisano X puta, ali ljudi zborave izgleda.

Sad, razumijem da ima ljudi koji ce i na to reci boli me kurac, nista im ne vjerujem, al jebiga haj stisni pa se ponasaj bez ikakve odgovornosti. Naravno, ovdje ne racunam one kojima je kvocijent inteligencije cca 75.

Ekonomija se mora otvarati, ali nazalost i sve da otvoris kako treba nece to ici tako tecno kao sto se misli. Upravo zbog ovog iznad. Kako i u vezi lijeka, tako i u vezi oporavka ekonomije, ne postoji brzo rjesenje i jedan krivac u kojeg je lako uperit prstom.
cvrčak_na_hedonizmu

#24702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

daddy-kool wrote: 07/05/2020 15:46
zomri wrote: 07/05/2020 13:24 ovi u srbiji tvrde da je virus oslabio, što vide po tome da zadnjih 15-20 dana nemaju uopšte ljudi kojima bolest brzo napreduje da trebaju intenzivnu njegu i/ili respirator.

je li vidio iko slične izvještaje iz drugih zemalja?
Ozbiljnu priču da je virus "oslabio" ja nisam čuo. Međutim, ona hipoteza o vitaminu D bi mogla imati smisla, ali sačekaćemo potvrde.
Bilo je nekog govora o dvije vrste, jedan opasniji a drugi sa blažim oblikom bolesti, ali koliko vidim i to su bile špekulacije.

https://www.sciencefocus.com/news/no-ev ... s-strains/
‘No evidence’ of coronavirus mutating into more dangerous strains
:pisnuo:
uglavnomja

#24703 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

geralt wrote: 07/05/2020 13:37
zomri wrote: 07/05/2020 13:24 ovi u srbiji tvrde da je virus oslabio, što vide po tome da zadnjih 15-20 dana nemaju uopšte ljudi kojima bolest brzo napreduje da trebaju intenzivnu njegu i/ili respirator.

je li vidio iko slične izvještaje iz drugih zemalja?
U Svedskoj se smanjila popunjenost kreveta u intenzivnoj njezi i broj hospitalizacija, iako je porast broja umrlih i novih slucajeva i dalje konstantan.

u norveskoj konstantno opada broj zarazenih i smjestenih u bolnice, broj mrtvih - manje od 1 dnevno zadnjih dana
Maha23

#24704 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

index_box wrote: 07/05/2020 15:41
Maha23 wrote: 07/05/2020 15:28
index_box wrote: 07/05/2020 15:12 Kakve ću ja sve nebuloze pročitati ovdje.

Pa ako je virus zaista zarazio sveukupno mali procenat populacije, onda je to pokazatelj da se sporo širi, čime brojne teorije padaju u vodu.

Ne, sad će me uvjeravati da je socijalna distanca spasila čitav svijet od nove “kuge”, a virus počeo harati najkasnije od novembra 2019 :-) Poštedite me, molim vas.
Ako je bilo sta sa sigurnoscu potvrdjeno u citavoj pandemiji to je da socijalna distanca djeluje, imas o tome materijala koliko hoces, eh sad hoces li ti to prihvatiti ili ne, ne znam, ali djelujes mi kao razuman covjek :)
Pa logično da djeluje. Ako niko nikoga ne vidi 2 mjeseca, nema šanse ni da se zarazi. Ne samo ovim virusom, nego bilo kojim :-)
Pa cemu onda "Ne, sad će me uvjeravati da je socijalna distanca spasila čitav svijet"?
Pises da je dokaz da se virus sporo siri to sto je zarazen mali procenat populacije pri tome zeleci reci da mu je zaraznost "smijesna" (ispravi me ako grijesim) a pri svemu tome uopste ne uzimas u obzir razloge zasto se sporo siri :-)
laik1981

#24705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

jeza u ledja wrote: 07/05/2020 15:56 Jako je tesko vidjeti smisao zatvaranja i socijalnog distanciranja ako zivis u nekoj zemlji/regiji gdje nema puno zaraze, gdje ne poznajes nikoga zarazenog. U takvoj situaciji je vecina svijeta.
Sad, ili vjerovat slikama sa televizije, struci i vlastima, ili odjebat sve i radit po svom.

Sve i da si mlad, zdrav, da nemas nikakvog bliskog kontakta sa matorcima i ugrozenim, opet ti mozes biti prenosnik i izvor zaraze.

Sad, razumijem da ima ljudi koji ce i na to reci boli me kurac, nista im ne vjerujem, al jebiga haj stisni pa se ponasaj bez ikakve odgovornosti. Naravno, ovdje ne racunam one kojima je kvocijent inteligencije cca 75.

Ekonomija se mora otvarati, ali nazalost i sve da otvoris kako treba nece to ici tako tecno kao sto se misli. Upravo zbog ovog iznad. Kako i u vezi lijeka, tako i u vezi oporavka ekonomije, ne postoji brzo rjesenje i jedan krivac u kojeg je lako uperit prstom.
Zasto bi se ekonomija morala otvarati? Zar ljudski zivoti nisu najbitniji? Svako moze biti prenosilac virusa.. I dalje biljezimo vise pozitivnih dnevno nego kada smo uveli lockdown.. Treba svima uvesti dvomjesecni cjelodnevni policijski sat i ukinuti internet da ne mozemo siriti lazne informacije..
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#24706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Velkoski »

Zato što će NEotvaranje ekonomije odnijeti jednak (ako ne i veći) broj života kao i korona, vrlo jednostavno.
laik1981

#24707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Velkoski wrote: 07/05/2020 16:05 Zato što će NEotvaranje ekonomije odnijeti jednak (ako ne i veći) broj života kao i korona, vrlo jednostavno.
Jedino je bitno da te zivote korona ne odnese.. Ostalo nije bitno..
cvrčak_na_hedonizmu

#24708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 07/05/2020 15:56 Jako je tesko vidjeti smisao zatvaranja i socijalnog distanciranja ako zivis u nekoj zemlji/regiji gdje nema puno zaraze, gdje ne poznajes nikoga zarazenog. U takvoj situaciji je vecina svijeta.

Nista nema smisla ako znamo da se virus pojavio i cirkulise svijetom od Novembra/Decembra, a da se vecina lockdown-a desila u Martu. Virus je cirkulisao po svijetu i nista se nije desilo, nit je zivot stao, nit je bila neka katastrofa.

Katastrofa se desila nakon lockdown-a gdje je cca milijarda ljudi ostala bez posla, ako ne i vise and counting sto bi rekli. Oregon lockdown do 6 Jula :skoljka:
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 07/05/2020 16:10, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#24709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Velkoski »

Pa lockdown se desio jer je nastala havarija u Italiji :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#24710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Velkoski wrote: 07/05/2020 16:10 Pa lockdown se desio jer je nastala havarija u Italiji :mrgreen:
Bogme dva mjeseca prosla :stidljiv: i koliko vidim ukupno su bile dvije havarije na svijetu, Sjeverna Italija i New York, a i dalje je jedno 2/3 ( ako ne i vise ) svjetskog stanovnistva pod nekim vidom lockdown-a.

Carolije :ljulja:
biglebovski

#24711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

geralt wrote: 07/05/2020 15:48 Cetvero od 200 ucesnika sa konjickog derneka je sada mrtvo, Govorimo o jednom okupljanju na koji je dosao 1 zarazeni i proveo nekoliko sati u istoj prostoriji sa ostalima, od kojih se velika vecina nije zarazila.
Jeste, i iskreno mi je žao tih ljudi. 200 učesnika koji su u sljedećih 7 dana hodali, kašljali, rukovali se, ljubili se, guzili, radili, hodali po fabrikama, kupovali... 200 učesnika koji su naša elita, jel tako? Taj dernek je pokazatelj koliko je zaista ovaj virus opasan.
Zašto nigdje nema informacija o strukturi zaraženih u zadnjih dvadesetak dana, ko su ti ljudi, kakva im je klinička slika, koliko ih koristi stare a koliko ove nove respiratore, koliko su nam bolnice preopterećene, kako liječe inficirane i bolesne, ko su preživjeli, kako su preživjeli, gdje su ti izvještaji? Nema ih, cenzura i kampanja straha se nastavlja...
Maha23

#24712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 07/05/2020 16:09
Katastrofa se desila nakon lockdown-a gdje je cca milijarda ljudi ostala bez posla, ako ne i vise and counting sto bi rekli. Oregon lockdown do 6 Jula :skoljka:
Izvor?
asurbanipal

#24713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by asurbanipal »

laik1981 wrote: 07/05/2020 15:33
armin071 wrote: 07/05/2020 15:24 Ja mislim da bi sad preventivno trebalo napraviti lockdown do kraja godine. WHO je rekao da nam se sprema drugi val i ja sam zato da se sluša struka a ne neki youtuberi. Zašto spašavati sada ionako posrnule ekonomije. Samo lockdown. A onda abd kad sve ovo prođe ru istu struku (epidemiologe, doktore, virologe) staviti na čelo država i nek nam onda naprave još jednu vakcinu koja liječi glad, nestašicu i sl. Evo pokazali su se par mjeseci da im vođenje svijeta ide ko od šale pa zašto ih sada prekidati?? Samo struka i tačka. :thumbup:
Za svaki slucaj do kraja 2021.. Vakcina tek za 18 mjeseci, a bice ovih valova koliko hoces.. I narediti socijalnu distancu od bar 50 metara, sto je sigurno sigurno je..

Kažu biće jedno 10-ak valova.

Ljudi će padati kao pokošene kruške po ulicama, bagerom će ih kupiti.

To sve struĆnjaci pričali, a ja gled'o i sluš'o.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#24714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Velkoski »

Lockdown je zapravo svugdje napravljen radi preventive, novih Italija i Nju Jorka zasad nema iz tog razloga - vjerovatno, mada nikada nećemo znati sa sigurnošću.

Garantovano je bilo i boljih solucija, ali sve je ovo u fazonu "general poslije bitke".

Ne znamo ni šta će se dešavati u budućnosti, hoće li opet biti neka nova Italija kada sve otvorimo? Ipak, ekonomija se svejedno mora otvoriti. Mislim da bi više ljudi odabralo da umre od korone nego zbog toga što nema ni za kifle :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#24715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Maha23 wrote: 07/05/2020 16:18
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 07/05/2020 16:09
Izvor?
https://www.kdrv.com/content/news/Gover ... 45731.html

:stidljiv:
Banksy

#24716 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

zomri wrote: 07/05/2020 14:08
virus jako slabo mutira, mala je vjerovatnoća da vakcina neće biti efikasna protiv svih podvrsta.

https://www.cnbc.com/2020/05/05/the-cor ... finds.html

https://www.latimes.com/california/stor ... n-original

IDENTIFICIRAN NOVI SOJ COVIDA-19 KOJI JE PUNO ZARAZNIJI OD 'ORIGINALA' 'Ako i nađemo cjepivo, njegova bi učinkovitost mogla biti ograničena...'

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10276840/

Znanstvenici su identificirali novi soj koronavirusa koji je postao dominantan u cijelom svijetu i čini se da je zarazniji od verzija koje su se širile u ranim danima pandemije Covida-19, pokazala je nova studija koju su predvodili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u američkom Los Alamosu.

Novi soj pojavio se u veljači u Europi, brzo je migrirao na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i bio je dominantan širom svijeta od sredine ožujka, objavili su znanstvenici.

Osim što se brže širi, može ljude učiniti ranjivijima na drugu infekciju.

Ako pandemija ne uspije sezonski prestati s toplijim vremenom, upozorava studija, virus bi mogao doživjeti daljnje mutacije, a učinkovitost cjepiva mogla bi biti ograničena. Ako je cjepivo dizajnirano na temelju originalne verzije koronavirusa, možda neće biti učinkovito protiv novog soja, upozorili su autori studije.

Iako istraživači još ne znaju detalje kako se mutirani šiljak virusa ponaša u tijelu, očito čini nešto što mu daje evolucijsku prednost u odnosu na prethodnika i potiče njegovo brzo širenje. Jedan znanstvenik nazvao ga je "klasičnim slučajem Darwinove evolucije".

Čak i ako novi soj nije opasniji od ostalih, on bi ipak mogao komplicirati napore da se pandemija stavi pod kontrolu. Poseban bi problem bio kada bi virus toliko mutirao da ljudi koji imaju imunitet na ranije sojeve ne bi imali imunitet na novu verziju koronavirusa.

biglebovski

#24717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

asurbanipal wrote: 07/05/2020 16:21 bagerom će ih kupiti.
U masovnim grobnicama u Iranu i na onom ostrvu kraj New Yorka će ih sahranjivati. Vidjeće se iz svemira.
Lincoln-Burrows

#24718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

'ta će virus, lijepo se spakovati, sjesti u auto, ponesi nešto za ljetovanje i pravac Ulcinj ili Makarska, unajmi sobu i jedi ribu u restoranu, eto.

Pitanje je samo na koliko će se prepreka naići kod takvog poduhvata?
cvrčak_na_hedonizmu

#24719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Velkoski wrote: 07/05/2020 16:22 Lockdown je zapravo svugdje napravljen radi preventive, novih Italija i Nju Jorka zasad nema iz tog razloga - vjerovatno, mada nikada nećemo znati sa sigurnošću.

Garantovano je bilo i boljih solucija, ali sve je ovo u fazonu "general poslije bitke".

Ne znamo ni šta će se dešavati u budućnosti, hoće li opet biti neka nova Italija kada sve otvorimo? Ipak, ekonomija se svejedno mora otvoriti. Mislim da bi više ljudi odabralo da umre od korone nego zbog toga što nema ni za kifle :mrgreen:
Dva mjeseca prosla, mozda jos cetiri mjeseca da prodju i bice sve ok :D

Ovi da su bili za vrijeme Cernobila vratili bi nas u kameno doba - minimum :D

A jel lockdown koristan ili nije, kao sto rekoh, potvrdjuje prica o virusu koji cirkulise po svijetu od Decembra, pa nista. Kad se pojavila panika u svijetu, zbog medija, onda je nastao belaj. Jal se ko zakasljo gledao je da ide u bolnicu i kolaps svega.
cvrčak_na_hedonizmu

#24720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

biglebovski wrote: 07/05/2020 16:26
U masovnim grobnicama u Iranu i na onom ostrvu kraj New Yorka će ih sahranjivati. Vidjeće se iz svemira.
Evo, sad se novi soj virusa pojavio, deset puta opasniji, vec sam kupio lemilicu, trebace nam :D

Nerealno sta se radi, isto namjerno :hmpf:
index_box

#24721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Maha23 wrote: 07/05/2020 16:03
index_box wrote: 07/05/2020 15:41
Maha23 wrote: 07/05/2020 15:28

Ako je bilo sta sa sigurnoscu potvrdjeno u citavoj pandemiji to je da socijalna distanca djeluje, imas o tome materijala koliko hoces, eh sad hoces li ti to prihvatiti ili ne, ne znam, ali djelujes mi kao razuman covjek :)
Pa logično da djeluje. Ako niko nikoga ne vidi 2 mjeseca, nema šanse ni da se zarazi. Ne samo ovim virusom, nego bilo kojim :-)
Pa cemu onda "Ne, sad će me uvjeravati da je socijalna distanca spasila čitav svijet"?
Pises da je dokaz da se virus sporo siri to sto je zarazen mali procenat populacije pri tome zeleci reci da mu je zaraznost "smijesna" (ispravi me ako grijesim) a pri svemu tome uopste ne uzimas u obzir razloge zasto se sporo siri :-)
Hoću reći da se, ako uzmemo u obzir nove podatke, virus relativno sporo širio i prije negoli su uvedene mjere. Kako drugačije objasniti to da je Parižanin preležao bolest u decembru, njegova djeca razvila antitijela, a supruga nema antitijela, što znači da žena nije bila ni bolesna. On nema pojma gdje je pokupio virus, ležao čovjek u bolnici, išao na preglede, bio u kontaktu s ljekarima, brojnim drugim ljudima... Da se virus tako lako prenosio valjda bi taj “klaster” buknuo na sve strane. Govorimo o Parizu :-)

A samo nebo zna koliko je asimptomatskih slučajeva. Činjenica da serološki testovi pokazuju drastično veći broj zaraženih (preležali, razvili antitijela), ali nedovoljan za bilo kakav oblik kolektivnog imuniteta, ide u prilog tome da se virus sporo širio.

Pa koliko je samo kod nas naroda bilo u izolaciji jer su bili u dodiru s nekim ko je pozitivan, a brojevi potvrđenih slučajeva nikad nisu drastično skočili, realno. Evo, i kod nas je virus ušao i u staračke domove, i u školu (BL, dječak išao na nastavu), i u Domove zdravlja (npr. Vrazovo), i u razne klinike, pade mi na pamet ona iz Tuzle, za srce, čini mi se... I, šta bi na kraju?

Ma... Ustvari, boli me briga, svako nek misli šta hoće, na kraju krajeva.
biglebovski

#24722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

laik1981 wrote: 07/05/2020 16:04
Zasto bi se ekonomija morala otvarati? Zar ljudski zivoti nisu najbitniji? Svako moze biti prenosilac virusa.. I dalje biljezimo vise pozitivnih dnevno nego kada smo uveli lockdown.. Treba svima uvesti dvomjesecni cjelodnevni policijski sat i ukinuti internet da ne mozemo siriti lazne informacije..
Samo lockdown, ništa drugo. Kakve karantene, izolacije, zatuć svakog zaraženog na mjestu, zovnut Kineze da hvataju ljude po ulici. Produženjem lockdowna moglo bi se i uštedjeti, višak zaposlenih po administraciji, med.ustanovama, sudovima, agencijama i inim institucijama koji trenutno imamo zbog smanjenog obima posla kao rezultat aktivnosti u borbi protiv kovid-19, poslati na neplačeno, i eto para za još respiratora i maski, nek ima, možda nekome bude trebalo. Ionako nam je dovoljan samo krizni štab i nešto policije i ona jedinica oružanih snaga za dezinfekciju. Dvije godine minimum.
jeza u ledja

#24723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 07/05/2020 16:14
Velkoski wrote: 07/05/2020 16:10 Pa lockdown se desio jer je nastala havarija u Italiji :mrgreen:
Bogme dva mjeseca prosla :stidljiv: i koliko vidim ukupno su bile dvije havarije na svijetu, Sjeverna Italija i New York, a i dalje je jedno 2/3 ( ako ne i vise ) svjetskog stanovnistva pod nekim vidom lockdown-a.

Carolije :ljulja:
Recimo da imas baru na povrsini koje se nalazi jedan lokvanj.

I sad recimo da se svaki dan broj lokvanja uduplava, te da treba recimo mjesec dana da se povrsina cijele bare prekrije lokvanjima.

Koji dan ce jezero bit prekriveno na pola?
laik1981

#24724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

asurbanipal wrote: 07/05/2020 16:21
laik1981 wrote: 07/05/2020 15:33
armin071 wrote: 07/05/2020 15:24 Ja mislim da bi sad preventivno trebalo napraviti lockdown do kraja godine. WHO je rekao da nam se sprema drugi val i ja sam zato da se sluša struka a ne neki youtuberi. Zašto spašavati sada ionako posrnule ekonomije. Samo lockdown. A onda abd kad sve ovo prođe ru istu struku (epidemiologe, doktore, virologe) staviti na čelo država i nek nam onda naprave još jednu vakcinu koja liječi glad, nestašicu i sl. Evo pokazali su se par mjeseci da im vođenje svijeta ide ko od šale pa zašto ih sada prekidati?? Samo struka i tačka. :thumbup:
Za svaki slucaj do kraja 2021.. Vakcina tek za 18 mjeseci, a bice ovih valova koliko hoces.. I narediti socijalnu distancu od bar 50 metara, sto je sigurno sigurno je..

Kažu biće jedno 10-ak valova.

Ljudi će padati kao pokošene kruške po ulicama, bagerom će ih kupiti.

To sve struĆnjaci pričali, a ja gled'o i sluš'o.
Do prije deset dana onaj u Srbiji govorio da nece biti dovoljno groblja da sve zakopa ako stariji izadju na pola sata iz svojih kuca.. Izgleda da je uspio obezbijediti nove parcele za ukop.. Sad im onaj, do jucerasnji, drzavni epidemiolog poziva sve da se zaraze.. A nasi puleni od njih prepisivali sve u prvih 15 dana..

I cuj ti sad njima licemjerne price kao ekonomija se mora otvarati, a do par dana glorifikovali restriktivne mjere, a ekonomske posljedice bacali u deseti plan.. @jeza u ledja 30000 porodica u federaciji cija je osnovna egzistencija unistena retsriktivnim mjerama zaboli neka stvar za otvaranjem ekonomije.. Onih novih 100 miliona gladnih u svijetu zaboli neka stvar hoce li i pet milijardi biti gladno.. Nadam se da ce ih svjetski altuisti koji se brinu o dobrobiti covjecanstva nahraniti..
biglebovski

#24725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 07/05/2020 16:30
biglebovski wrote: 07/05/2020 16:26
Evo, sad se novi soj virusa pojavio, deset puta opasniji, vec sam kupio lemilicu, trebace nam :D

Nerealno sta se radi, isto namjerno :hmpf:
Ja kontam za varioca se prekvalifikovat ovdje u Industrijskoj u Zenici. To je valjda trogodišnja i polaže se razlika predmeta, naučiš pik, var, sastav metala i opleti. Nije ni oprema skupa, ima po piku toga. Ne znam samo kako će usljed ove situacije ići to sa ispitima al vjerujem da će biti posla. Još kad imaš diplomu... A tek kad kineska jedinica dođe da pomogne za vrijeme petog vala... biće para, mašala...
Locked