Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ajatolah_

#17276 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ajatolah_ »

P308 wrote: 06/05/2020 10:41 U Sarajevu već šest dana nema novih slučajeva zaraze
Odlične vijesti stižu iz Ministarstva zdravstva KS. Već šesti dan nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, potvrđeno je za "Avaz".

U protekla 24 sata testirana su 102 uzorka i nijedan nije pozitivan.

S druge strane, zabilježeno je novih deset oporavljenih, čime je ukupan broj u KS sada 79.

Ohrabrujuće su vijesti da je svega pet pacijenata na bolničkom liječenju, i to svih pet na Klinici Podhrastovi.
Jučer sam spomenuo razliku u odnosu na covid-19.ba ali tad sam skontao da gledam pogrešnu tabelu :mrgreen: , ali sad mislim da ne gledam, pa zna li neko šta je razlika između ovih informacija gdje navodno nema pozitivnih već šest dana, i ovo sa https://covid-19.ba/ gdje je bilo dvoje novozaraženih u KS 4.5.?
sumirprimus

#17277 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

sto onda ne otvore i kafice i kafane da mozemo rahat pit na toj zadatoj udaljenosti? njonjak.direktno podilazenje zarad ramazana svojoj glasackoj masineriji. nista vise nista manje.odjednom nema vise mjera. nema testiranja nema zarazenih nema nista.
sumirprimus

#17278 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

znaci ljudima su poslove zatvorili na dva mjseca, mnoge jos i ne otvaraju,direktno ugrozavaju licnu egzistenciju hiljadama porodica u drzavi, i sad on pravda otvaranje vjerskih objekata svoje linije, tim sto se peru i drze distancu. i jel to normalno al iskreno?
ne vrijedjam vjeru, al ti se bogu mozes molit i kod kuce a bez posla se ne moze. valjda postoji neki red prioriteta.
imal ista da vam je sveto van te forme?

pa sunce ti jbm. ocel nas sunce ikad pogledat i ogrijat? al ikad bar neki priblizan datum? :-)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#17279 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

sumirprimus wrote: 06/05/2020 10:14 aha opravdanje lepo lepo :)
znaci nema veze okupljanje ljudi u zatvorenom prostoru dok god ne jedu iz iste kasike...bitno je da se podilazi glasackoj masineriji u ovom mjesecu :D
vidicemo
znaci moze se u kafanu, samo se prvo okupaj i ponesi svoju kasiku :mrgreen:
sumirprimus

#17280 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

plain vanilla wrote: 06/05/2020 11:15
sumirprimus wrote: 06/05/2020 10:14 aha opravdanje lepo lepo :)
znaci nema veze okupljanje ljudi u zatvorenom prostoru dok god ne jedu iz iste kasike...bitno je da se podilazi glasackoj masineriji u ovom mjesecu :D
vidicemo
znaci moze se u kafanu, samo se prvo okupaj i ponesi svoju kasiku :mrgreen:
ma smijesno ovo i pokusat pravdat. i sutra ce doc ovde i kukat kako nema posla tesko se zivi, a na svakom koraku bespogovorno slusa,opravdava,podrzava i izvrsava sto partija i ivz naloze. valjda postoje neki stvarni zivotni prioriteti.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17281 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Ja kao Bošnjak, musliman, a čovjek prije svega, moram priznati da su dobro pogrijesili, i da se sve ovo moglo prolongirati bar do kraja ovog mjeseca kad su u pitanju dzamije, mozemo se moliti Bogu i svojoj kući bez ikakvih problema, to i sam radim. Ako mogu dzamije biti otvorene za vjernike, onda trebaju da se otvore istog trena i stomatološke ordinacije, kafići, restorani, trzni centri, jer nema nikakvih dokaza da su ovi ostali veci rizik. U bogomolju mozes otici i moliti se, ali ne mozes otići pojesti nesto, popiti, otići zubaru ili nesto drugo, a sto je najvaznije u ovom trenutku, treba omoguciti ljudima da rade i zarade koju marku da prezive,...
Mene bi bilo sramota, kad bi donosio ovako selektivno odluke...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#17282 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

sumirprimus wrote: 06/05/2020 11:16

ma smijesno ovo i pokusat pravdat. i sutra ce doc ovde i kukat kako nema posla tesko se zivi, a na svakom koraku bespogovorno slusa,opravdava,podrzava i izvrsava sto partija i ivz naloze. valjda postoje neki stvarni zivotni prioriteti.
ma nema nikakvog opravdanja za otvaranje dzamija, a sve ostalo nije otvoreno
kafici bi mogli raditi, bar baste, sigurno je prozracnije i lakse kontrolisati distancu nego u dzamiji, crkvi, svejedno

javni prevoz ne radi, ljudi se snalaze kako doci na posao, ali et.., i policijski ukinuli s pocetkom ramazana, da se moze kome na iftar

zubari ne rade, ali hebo to, sta ce nam
Tomahawk11
Globalni moderator

#17283 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

ćafiri
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#17284 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stetoskop »

insaneinthebrain wrote: 06/05/2020 10:23 u RSu 6 smrtni slucaj danas, a u Federaciji od 20. Aprila nije prijavljen ni jedan :-)
U MOSTARSKOJ BOLNICI

Preminula supruga direktora Igmana, bila zaražena koronavirusom
29.4.2020. u 11:46

https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... /200429061
insaneinthebrain

#17285 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by insaneinthebrain »

stetoskop wrote: 06/05/2020 11:31
insaneinthebrain wrote: 06/05/2020 10:23 u RSu 6 smrtni slucaj danas, a u Federaciji od 20. Aprila nije prijavljen ni jedan :-)
U MOSTARSKOJ BOLNICI

ovi podaci su sa zvanicne stranice.
a za gospođu nije utvrđen virus testiranjem nego kliničkom slikom. da li je umrla od corone ili ne :?
sumirprimus

#17286 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote: 06/05/2020 11:22 ćafiri
al kuhas :D
dzipalo

#17287 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Malo mi je nejasno ovo otvaranje djamija, kako ja vidim nije Solak dopustio otvaranje djamija jer on nije naredio ni explicitno zatvaranje. To je sve odradila IZ, i zatvaranje pa evo sad i otvaranje, i ovo otvaranje je opet po svim mjerama i propisima jer se inace ne bi mogle ni otvoriti kao sto ne mogu kafici i teretane?
geralt

#17288 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2020 09:41 Image
Svaka cast Slovencima. Amerikanci ih navode kao jednu od 5 zemalja u svijetu koje su najbolje reagovale na pandemiju (ostale su Vijetnam, Island, Jordan i Grcka): https://www.vox.com/2020/5/5/21247837/c ... and-greece
Banksy

#17289 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

U MOSTARSKOJ BOLNICI

Pacijentica (66) je dva puta bila testirana na koronavirus i oba puta je bila negativna, ali je prisustvo koronavirusa ustanovljeno kliničkom slikom.

last mohicans

#17290 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

emmir1 wrote: 06/05/2020 07:37
last mohicans wrote: 06/05/2020 04:19 Jebo ga lockdown, ko ga izmisli. Ljudi opsjednuti istim, svrasavaju na pomen. Dokazano da nije karantenska bolest, svabo reko da je zakasnio s karantenom i da je vrhunac bio prije uvođenja istog, vjerovatno i kod nas. Jeste pomogao da ne bude pritisak na bolnice, ali da je bio ključan, ne mkze me niko ubijediti ničim. Pa ljudi su se opustili ima 20 dana,pa gdje su ti klasteri silni, kad je prisutan i dalje, jelde? Ljudi se satrali govoreci ovdje na forumu da nije moguce, zdrava logika potvrđuje da je stigao u naku BL prije NY ili da je harao po Italiji cijeli januar, februar, mozda i decembar, da bi vrhunac dosegao u martu, eto kod nas za dan zena se ukazao. Jeste, al u ku..cu. Evo ljudi u Parizu dokazali da je covjek u decembru preminuo pozitivan na coronu. Kinez ga prijavio kad su počeli padati po ulici, kad je iscurilo na drustvene mreze, krili kao Chernobil, a do tada asimptomatični landarali po svijetu, pa i kod nas. Mi im čak temperaturu mjerili u Neumu,jbt. :lol: Ne znam koliko ti seroloski testovi kostaju, dođe mi da sam testiram sebe i svoje,jer smo svi u februaru i početkom marta imali simptome. Nije se testiralo,nije ni bilo corone.

Nije francuz preminuo, živ je.
Kako bi inače dokazali, testirali su ga jer je imao upalu pluća i pokazalo se da je imao koronu.

Ja sam prilična mišljenja, naravno ne sasvim siguran, no da je u Sarajevu mogla da bude korona u januaru.

Zbog nekoliko stvari.

Nikada gripa nije bila tako masovna, kod curice u skoli ih je bilo samo 5 u razredu.
11 djece je bilo na rodjendanu i apsolutno svi su u narednih nekoliko dana razvili simptome.
Mi svi u kući smo dobili gripu.

Nadalje, apsolutno svi učitelji i nastavnici u školi su bili bolesni.

Na trenizima gdje djeca treniraju nije bilo po par djece prisutno.

Mene konkretno nikada gripa ne uhvati, ne znam jesam li 2 puta imao neku temperaturu.

Ustao ujutro sve me boli, kontam ružno spavao.
Mišići bole, temperatura 38.5, jedva hodao od bolova u ledjima.
Kod supruge isto sve.

Kod velikog broja poznanika sve isto i baš su isticali da im nikada ovako nije bilo i da je baš žestoko stislo.

Kod dječice bukvalno malo temperature i ništa drugo.

Po meni su ovo sve indicije da je velika vjerovatnoća da smo mi imali koronu u januaru.

I zaista bi bilo zanimljivo da se urade testiranja
Sve ista iskustva i kod moje djece, moje blize okoline, pogotovo za školsku djecu, po pola razreda nije bilo u februaru i početkom marta. Za francuza, ja sam brzo preletio preko teksta, fakat sam mislio da su na osnovu nalaza zaključili da je prebolovao.
last mohicans

#17291 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

freelancerBIH wrote: 06/05/2020 09:31
Hajlac wrote: 06/05/2020 08:58 Isto tako nikad nemam sezonsku gripu a stalno se krecem medju razlicitim ljudima.

U februaru odjednom dva dana 39.5 uz groznicu tokom noci, nemogucnost spavanja... Uspjesno skinuo sa 3-4 kesice TylolHota tokom tih 48h.

Dalje bilo preslo u suho pa blago produktivno kasljanje i plucnu temperaturu od oko 38C, koja mi se zadrzala brat bratu sedmicu dana :shock:
Glava i pluca boljela pri kasljanju i cak vrlo silovitom kihanju 2-3 od tih dana.

Spala tek kad sam po preporukama 5 dana pio Xiclav 2X(ovo mi je prvi antibiotik u zadnjih bar 5 godina...), sto ce reci da je vjerovatno doslo i do sekundarne bakterijeske infekcije pluca.

Ja se ne sjecam ikad u zivotu da sam imao groznicu uz visoku temperaturu.

Svo to vrijeme sam se odmah poceo trpati :D probioticima, GeloMyrtolom (pomaze sluznici disnih organa), multivi taminima i mineralima, kefirom, unoseci dosta tecnosti itd.

Cisto sumLJam da je ovo bila "obicna" H1N1...
Nije ni SARS vjeruj.. Nemoj se uvjeravati da jest pa da ga tek onda fasujes i da skontas da nije "obicna gripa"
Ma imao ga je moj stari prije dvije godine, tamiflu dali da pije, 75 godina mu je.Ja ga vodao od klinike do klinike, nekad naveče na Podhrastovima zaglavili. Ja se nisam razbolio. Ove zime, dva puta zaredom bio bolestan, sredinom januara, mislim i cijeli februar da mu se vuklo, pio antiiotike jer su ga kašalj i grlo derali. Mati isto hronični bolesnik, prošla bolje o njega.
statixx

#17293 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Banksy wrote: 06/05/2020 12:11
U MOSTARSKOJ BOLNICI

Pacijentica (66) je dva puta bila testirana na koronavirus i oba puta je bila negativna, ali je prisustvo koronavirusa ustanovljeno kliničkom slikom.

Nista cudno kada znas da je firma za restauraciju namjestaj uvezla testove, i to iz Turske, a ne J. Koreje kako su tvrdili iz Vlade.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#17294 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stetoskop »

Banksy wrote: 06/05/2020 12:11 Pacijentica (66) je dva puta bila testirana na koronavirus i oba puta je bila negativna, ali je prisustvo koronavirusa ustanovljeno kliničkom slikom.
Preminuli dr Pašagić je bio više puta testiran i nalaz je bio negativan. Tek zadnji test je pokazao zarazu. Još ima ovakvih slučajeva, što znači da nešto ne štima sa testovima.
Nisam upratio, da li se ovo dešava i u entitetu RS i drugim državama u okruženju da su testovi ovako nepouzdani ili je to samo u Federaciji zbog dobavljača koji se bave drugim djelatnostima nevezanim za medicinski materijal.
banjaluka078
Moderator

#17295 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

stetoskop wrote: 06/05/2020 12:46 Preminuli dr Pašagić je bio više puta testiran i nalaz je bio negativan. Tek zadnji test je pokazao zarazu. Još ima ovakvih slučajeva, što znači da nešto ne štima sa testovima.
Nisam upratio, da li se ovo dešava i u entitetu RS i drugim državama u okruženju da su testovi ovako nepouzdani ili je to samo u Federaciji zbog dobavljača koji se bave drugim djelatnostima nevezanim za medicinski materijal.
Dešava i u BL. Pokaže i snimak pluća, a tek treći ili četvrti test pokaže pozitivan rezultat.
banjaluka078
Moderator

#17296 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Ne kontam što u Federaciji ne rade ugostitelji. Ovdje je lošija situacija, pa počinju.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je uputstvo za kafiće, restorane i roštiljnice, ali i za frizerske i kozmetičke salone i druge zanatskje radnje koje od 11. maja počinju sa radom.

Prema uputstvu kafići, restorani i roštiljnice rad mogu orgаnizоvаti isključivо u bаštаmа оbјеkаtа.

"Rаdnо vriјеmе trеbа dа budе оmоgućеnо оd sеdаm dо 19 čаsоvа, a stоlоvi u bаšti pоstаvljeni tаkо dа pоstојi distаncа оd dvа mеtrа izmеđu оsоbа kоје sјеdе zа rаzličitim stоlоvimа", navode iz Instituta.

Napominju i da zа јеdnim stоlоm mаksimаlnо mоgu sјеditi tri оsоbе оsim аkо sе nе rаdi о člаnоvimа јеdnоg dоmаćinstvа, te da je potrebno obеzbјеditi dеzinfеkciје ruku nа ulаzu u bаštu.

"Potrebno je i održаvаnjе fizičkе distаncе оsоbljа оd dvа mеtrа, te kоrišćеnjе mаski i rukаvicа оd
strаnе оsоbljа i kоrisnikа", navedeno je.

Takođe, pićе i hrаnu trеbа plаtiti nа mјеstu kоје је оdvојеnо оd mјеstа zа izdаvаnjе/prеuzimаnjа nаrudžbе, odnosno јеdnа оsоbа prеuzimа nаrudžbu i nаplаćuје, а drugа izdаје nаručеnо.

"Ukоlikо tо niје mоgućе оrgаnizоvаti, zаpоslеni mоrајu оbаvеznо izmеđu nаplаtе i izdаvаnjа nаrudžbе dеzinfikоvаti rukе i pult nа kоmе sе vrši istоvrеmеnо nаplаtа i izdаvаnjе nаrudžbе", istakli su u Institutu.

Takođe, navode da je pоžеljnо kоrištеnjе јеdnоkrаtnih čаšа i drugоg pоsuđа, te da je obаvеznа dеzinfеkciја stоlоvа pоsliје оdlаskа svаkоg gоstа, а dеzinfеkciја prоstоrа, pоvršinа i sаnitаrnih čvоrоvа nајmаnjе dvа putа dnеvnо, pо pоtrеbi i čеšćе.
Frizеrski i kоzmеtički sаlоni

U uputstvu Instituta za javno zdravstvo RS navode da će rаdnо vriјеmе frizerskih i kozmetičkih salona zavisiti оd ukidаnjа pоliciјskоg čаsа tј. pеriоdа zаbrаnе krеtаnjа zа svе grаđаnе, ali u vriјеmе trајаnjа оvоg оgrаničеnjа, rаdnо vriјеmе trеbа dа budе оmоgućеnо оd sеdаm dо 19 čаsоvа kаkо bi dužim i nоrmаlizоvаnim rаdnim vrеmеnоm bilо smаnjеnо stvаrаnjе gužvi.
"Nеоphоdnо је nаručivаnjе kоrisnikа, te niје dоzvоljеnо čеkаnjе uslugе u sаlоnu", navedeno je u uputstvu.

U јеdnоm trеnutku u salonu mоžе biti uslužеnо оnоlikо kliјеnаtа kоlikо prоpisuје kvаdrаturа (јеdаn kliјеnt nа 10 kvаdrаtnih mеtаrа).

"U mаnjim sаlоnimа (2 – 3 rаdnе stоlicе), dоzvоljеn је rаd sа kliјеntimа nа stоlicаmа uz rаzmаk оd dvа mеtrа i mаksimаlnо dvа frizеrа/kоzmеtičаrа, dоk nе smiје biti prisutаn niјеdаn kliјеnt kојi čеkа uslugu unutаr sаlоnа", saopšteno je iz Instituta.
Takođe, obaveza poslodavca je da nа ulаzu pоstаvi plаkаt sа оbаvјеštеnjеm zа držаnjе fizičkе distаncе i nоšеnjе mаskе, uz obavezu nоšеnjе mаskе i rukаvicа zа zаpоslеnе i kоrisnikа.

Takođe, svi moraju imati pеškir ili јеdnоkrаtni prеkrivаč koji sе miјеnjа pоsliје svаkоg kliјеntа.

Оbаvеznа je i dеzinfеkciја ruku kоrisnikа pri ulаzu i izlаzu iz оbјеktа оd strаnе zаpоslеnih, kао i dеzinfеkciја оbućе krоz kutiјu sа dеzinfеkciоnim srеdstvоm kоја nа ulаzu mоrа dа stојi оznаčеnа.

Drugе zаnаtskо prеduzеtničkе rаdnjе, kao i rаdnjе sа infоrmаtičkоm i tеlеkоmunikаciоnоm оprеmоm takođe se strogo moraju pridržavati uputstava Instituza za javno zdravstvo RS.

Najvažnije su kоntrоlisаn brој kоrisnikа nа ulаzu, plаkаt sа оbаvјеštеnjеm zа držаnjе fizičkе distаncе i nоšеnjе mаskе, te obavezno održаvаnjе fizičkе distаncе оd dvа mеtrа.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... koj/597623
Tomahawk11
Globalni moderator

#17297 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

U RS od 15 policijski danas.
banjaluka078
Moderator

#17298 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Tomahawk11 wrote: 06/05/2020 13:09 U RS od 15 policijski danas.
Od sutra od 22.
Ci-Nick

#17299 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Nisu objasnili kako se pije espreso ili kapučino sa šlagom uz korištenje maske i rukavica... :lol:
Logovan

#17300 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

Ci-Nick wrote: 06/05/2020 13:16 Nisu objasnili kako se pije espreso ili kapučino sa šlagom uz korištenje maske i rukavica... :lol:
Možeš sa slamkom. :D
Locked