NYC ima trenutno nesto preko 13000 smrtnih slucajeva od korone.. Po ovom tvom grafikonu oni i kada izbacimo koronu iz jednacine opet imaju visak smrtnih slucajeva od 7000.. Taj argument uzimana najpogodjenijih podrucja na svijetu kao relevantan i objektivan podatak za ukupnu situaciju i jeste problem.. U USA su mjere uvedene u istom periodu, ispravi me ako grijesim.. Zasto samo NYC ima ovakav razvoj situacije? Zasto su im brojevi strasniji nego u Svedskoj gdje nije bilo nikakvog lockdowna..geralt wrote: ↑04/05/2020 15:11Zato sto je u tom gradu epidemija uzela najvise maha, i imas najveci broj zarazenih. Da Kalifornija nije krenula na vrijeme sa prevencijom, San Francisco i LA bi isto izgledali.laik1981 wrote: ↑04/05/2020 14:52 A sta mislis kako se dolazi do ukupnih brojeva zarazenih na gripu? Na isti nacin na koji su oni dosli do hipotetickog broja za zarazene covidom.. Primijenili su podatke koje imaju sa standardnim procedurama u racunjanju.. Ne testira se ni na gripu 600 miliona ljudi godisnje pa imamo te cifre, a kad imas te cifre onda imas i malu smrtnost..
Evo samo da te pitam.. Sta mislis kolika bi smrtnost od gripe bila da se pri racunanju u obzir uzimaju samo testom potvrdjeni slucajevi gripe? Imas podatak da do pola miliona ljudi godisnje umre od gripe, da 5 miliona dobije tesku respiratornu infekciju od nje..
Statisticki je nevazno je li 0,2% ili je 0,1% kada su ove stvari u pitanju.. I gripa oscilira svake godine pa je nekad i negdje cak i 1% smrtnost dok je nekad i negdje 0,1%.. Te oscilacije su prirodne i na njih uticu mnogi faktori, poput, recimo, klimatskih prilika na odredjenom podrucju..
Po meni oni nisu pricali nikakve gluposti nego su upotrebljavali standardizovane naucne procedure prilikom izracuna..
Nekoliko puta sam rekao da cemo vise znati kada i ako se izvrsi testiranje na antitijela u nekom konkretnijem broju na osnovu slucajnog uzorka.. Do tada mozemo naglabati..
@geralt Zasto uzimas u obzir primjer samo jednog grada? Zasto ne uzimas u obzir ostale gradove u USA?
Mozes li nam molim te na grafiku ispod pokazati posljedice prethodnih epidemija gripe?
![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#24176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Last edited by laik1981 on 04/05/2020 15:30, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#24177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A zasto ti nije logicno da se uzimaju samo pogodjena podrucja? Pa ona koja nisu pogodjena kod njih je situacija manje-vise ista.laik1981 wrote: ↑04/05/2020 15:21
NYC ima trenutno nesto preko 13000 smrtnih slucajeva od korone.. Po ovom tvom grafikonu oni i kada izbacimo koronu iz jednacine opet imaju visak smrtnih slucajeva od 7000.. Taj argument uzimana najpogodjenijih podrucja na svijetu kao relevantan za ukupnu situaciju i jeste problem.. U USA su mjere uvedene u istom periodu, ispravi me ako grijesim.. Zasto samo NYC ima ovakav razvoj situacije? Zasto su im brojevi strasniji nego u Svedskoj gdje nije bilo nikakvog lockdowna..
A zasto New York...pa vjerovatno zbog gustine naseljenosti+broja stanovnika.
I nije samo u pitanju New York, imas i jos par drzava sa visokim brojevima.
-
Maha23
#24178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala na opsirnom odgovoru, ali meni se stvarno ne da sad nesto dalje pisati ako ti ne vidis ocigledan "sample bias" u tom njihovom racunanju i sta to govori o brojevima koji su dobili...kakve crne standardizovane naucne procedure.laik1981 wrote: ↑03/05/2020 18:05
A sta mislis kako se dolazi do ukupnih brojeva zarazenih na gripu? Na isti nacin na koji su oni dosli do hipotetickog broja za zarazene covidom. Primijenili su podatke koje imaju sa standardnim procedurama u racunjanju.. Ne testira se ni na gripu 600 miliona ljudi godisnje pa imamo te cifre, a kad imas te cifre onda imas i malu smrtnost..
Evo samo da te pitam.. Sta mislis kolika bi smrtnost od gripe bila da se pri racunanju u obzir uzimaju samo testom potvrdjeni slucajevi gripe? Imas podatak da do pola miliona ljudi godisnje umre od gripe, da 5 miliona dobije tesku respiratornu infekciju od nje..
Statisticki je nevazno je li 0,2% ili je 0,1% kada su ove stvari u pitanju.. I gripa oscilira svake godine pa je nekad i negdje cak i 1% smrtnost dok je nekad i negdje 0,1%.. Te oscilacije su prirodne i na njih uticu mnogi faktori, poput, recimo, klimatskih prilika na odredjenom podrucju..
Po meni oni nisu pricali nikakve gluposti nego su upotrebljavali standardizovane naucne procedure prilikom izracuna..
Nekoliko puta sam rekao da cemo vise znati kada i ako se izvrsi testiranje na antitijela u nekom konkretnijem broju na osnovu slucajnog uzorka. Do tada mozemo naglabati..
@geralt Zasto uzimas u obzir primjer samo jednog grada? Zasto ne uzimas u obzir ostale gradove u USA?
U boldanom si sve rekao.
-
freelancerBIH
#24179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je poznato vec skoro 5-6 sedmica - samo su u skorije vrijeme su skontali da je ta "happy hypoxia" - zapravo najvjerovatnije posljedica stvaranja trombova u krvi - gdje ti isti trombovi blokiraju dotok kisika skoro kroz cijelo tijelo - a virusu su pluca samo "ulazna vrata" za ostatak organizma - pa gdje dodje - mozak - noge - jetra - srce itd itd.Edin H. wrote: ↑04/05/2020 14:49 http://www.msn.com/en-gb/news/coronavir ... ocid=ientp
'Happy hypoxia': unusual coronavirus effect baffles doctors
Eno su onom glumcu Nicku Corderu nogu amputirali:
https://news.sky.com/story/coronavirus- ... s-11975564
Rijetki slucajevi ali se mogu desiti izgleda...
Izgleda da je covid 19 bolest krvnih sudova (tromboza krvi) ...
- geralt
#24180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Grijesis, nisu uvedene u istom trenutku. Evo ti jedan clanak koji uporedjuje razlike u reakciji izmedju Seattlea i NYC: https://slate.com/technology/2020/05/co ... onses.htmllaik1981 wrote: ↑04/05/2020 15:21NYC ima trenutno nesto preko 13000 smrtnih slucajeva od korone.. Po ovom tvom grafikonu oni i kada izbacimo koronu iz jednacine opet imaju visak smrtnih slucajeva od 7000.. Taj argument uzimana najpogodjenijih podrucja na svijetu kao relevantan i objektivan podatak za ukupnu situaciju i jeste problem.. U USA su mjere uvedene u istom periodu, ispravi me ako grijesim.. Zasto samo NYC ima ovakav razvoj situacije? Zasto su im brojevi strasniji nego u Svedskoj gdje nije bilo nikakvog lockdowna..geralt wrote: ↑04/05/2020 15:11Zato sto je u tom gradu epidemija uzela najvise maha, i imas najveci broj zarazenih. Da Kalifornija nije krenula na vrijeme sa prevencijom, San Francisco i LA bi isto izgledali.laik1981 wrote: ↑04/05/2020 14:52 A sta mislis kako se dolazi do ukupnih brojeva zarazenih na gripu? Na isti nacin na koji su oni dosli do hipotetickog broja za zarazene covidom.. Primijenili su podatke koje imaju sa standardnim procedurama u racunjanju.. Ne testira se ni na gripu 600 miliona ljudi godisnje pa imamo te cifre, a kad imas te cifre onda imas i malu smrtnost..
Nekoliko puta sam rekao da cemo vise znati kada i ako se izvrsi testiranje na antitijela u nekom konkretnijem broju na osnovu slucajnog uzorka.. Do tada mozemo naglabati..
Mozes li nam molim te na grafiku ispod pokazati posljedice prethodnih epidemija gripe?
![]()
Drugi koji uporedjuje NYC i Kaliforniju: https://www.vox.com/2020/4/7/21205890/c ... california
Ima tu malo i lose srece, malo i specificnosti po kojima je NYC poseban (podzemna zeljeznica, gustina naseljenosti, itd). Ali ima i do zakasnjele reakcije.
- jeza u ledja
#24181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa pobogu brate i laiku bi trebalo biti lako zakljuciti da tu nesto fali. Vjeruj mi nikad se nece desiti da je u jednoj sedmici broj umrlih duplo manji nego inace. Vidis da su podaci preliminarni i da se jos nadopunjuju.laik1981 wrote: ↑04/05/2020 13:03Ovi procenti su jos zanimljiviji.. U drugoj sedmici aprila 20% vise ukupnih smrtnih slucajeva za tu sedmicu u odnosu na ocekivani broj, a u cetvrtoj sedmici aprila 51% manji broj od ocekivanog za tu sedmicu.. Prepolovila se ukupna smrtnost u spici pandemije i apokalipse.. Ovo se fakat desava jednom u 100 godina, ali iz jedne suprotne perspektive.. Za nekih mjesec dana ocekujem informaciju da je virus covid 19 spasio stotine hiljada zivota..armin071 wrote: ↑04/05/2020 12:22 Interesantno:
Izvor:
https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm
Opet igra riječi i slova. I onda kaže vjeruj im...
Pise ti tamo da podaci kasne u prosjeku 1-2 sedmice, ali mogu kasniti 8 ili vise sedmica.
A ovo sam i ja propustio - samo 63% smrti su zabiljezene u ovom sistemu u roku 10 dana.
-
Maha23
#24182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislio sam da ces iz clanka mozda izvuci zakljucak da taj broj 80 000 nije sveto slovo, a ti odmah na navalio na svoje eminentne strucnjake... zaboravisalik79 wrote: ↑04/05/2020 15:12MasaAllah, kao i prije ovog cirkusa.Maha23 wrote: ↑04/05/2020 14:09Ziv, zdrav Salice? Moram te jednim linkomhttps://blogs.scientificamerican.com/ob ... o-oranges/
Najpriznatiji strucnjaci uporedjuju, ali eto nekakav clanak ce to sve relativizirati i obesmusliti.![]()
![]()
- jeza u ledja
#24183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da i na ovo odgovorim...Ovdje nemaju podaci za druge gradove pojedinacno. Nije pitanje velicine grada koliko specificnosti gustine naseljenosti. Ne postoji veci grad u Americi koji je usporediv po gustini naseljenositi sa NYC. Najblizi sljedeci je San Francisco (koji ima skoro duplo manju gustinu naseljenosti), koji je prije svih ostalih uveo mjere, pa onda Boston i Chicago, gdje su vrlo brzo izbili problemi.laik1981 wrote: ↑04/05/2020 09:35
Ti meni hladno pobaca argumente u vodu navodeci primjer jednog grada, a kada treba odgovoriti za mnoge gradove gdje je ukupna smrtnost manja nego inace onda pocnes sa pretpostavkama.. U USA su svugdje mjere uvedene u otprilike istom periodu.. NYC nije jedini veliki grad u USA.. Sam si rekao da u citavoj drzavi ima znacajno manje smrtnih slucajeva u odnosu na prosle periode.. Zato ja kazem da se mozemo udarati nekim brojevima do prekosutra.. Statistika se moze okretati kako hoces.. Matematikom se apsolutno sve moze dokazati..
Sto se ovog banovanog videa tice, ovi doktori su relevantni koliko i masa onih koji su ovo predstavljali kao apokalipsu.. Zdravstveni sistemi organizovali korona bolnice, izolovali 90% ostalih zdravstvenih objekata u kojima se ljekari ubijaju od dosade, a onda kao cudno nesto sto su guzve u tim korona objektima..
Mjere nisu uvedene svugdje u isto vrijeme, ali nisam siguran koliko je to relevantno za ovo o cemu mi raspravljamo.
Koliko vidis, vise drzava ima vece procente nego inace, a podaci se jos nadopunjuju:
Matematikom se moze dokazati "svasta" samo onom ko matematiku ne razumije ili ne postavlja prava pitanja.Previous analyses of 2015–2016 provisional data completeness have found that completeness is lower in the first few weeks following the date of death (<25%), and then increases over time such that data are generally at least 75% complete within 8 weeks of when the death occurred.
- cvrčak_na_hedonizmu
#24184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko vidim, a procitao sam ovih nekoliko dana sto nisam pisao i dalje nema brojki odnosno npr. poredjenja Mart 19 vs Mart 20, sve su jedna, dvije, hefte pa tako covjek prije sedam - osam dana postavi uzas ( na prvi pogled ) za Englesku, a ispade da je 2018 bila gora po totalima ( kraj Aprila, ne znsm jel se sta mijenjalo ).
Znaci konkretno, ima li neko potpune podatke, ne ocekivane i neocekivane smrti nego konkretne podatke 2020 i da se to uporedi sa proteklim godinama.
Znaci konkretno, ima li neko potpune podatke, ne ocekivane i neocekivane smrti nego konkretne podatke 2020 i da se to uporedi sa proteklim godinama.
-
laik1981
#24185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
O tome ti i govorim..jeza u ledja wrote: ↑04/05/2020 15:54Da i na ovo odgovorim...Ovdje nemaju podaci za druge gradove pojedinacno. Nije pitanje velicine grada koliko specificnosti gustine naseljenosti. Ne postoji veci grad u Americi koji je usporediv po gustini naseljenositi sa NYC. Najblizi sljedeci je San Francisco (koji ima skoro duplo manju gustinu naseljenosti), koji je prije svih ostalih uveo mjere, pa onda Boston i Chicago, gdje su vrlo brzo izbili problemi.laik1981 wrote: ↑04/05/2020 09:35
Ti meni hladno pobaca argumente u vodu navodeci primjer jednog grada, a kada treba odgovoriti za mnoge gradove gdje je ukupna smrtnost manja nego inace onda pocnes sa pretpostavkama.. U USA su svugdje mjere uvedene u otprilike istom periodu.. NYC nije jedini veliki grad u USA.. Sam si rekao da u citavoj drzavi ima znacajno manje smrtnih slucajeva u odnosu na prosle periode.. Zato ja kazem da se mozemo udarati nekim brojevima do prekosutra.. Statistika se moze okretati kako hoces.. Matematikom se apsolutno sve moze dokazati..
Sto se ovog banovanog videa tice, ovi doktori su relevantni koliko i masa onih koji su ovo predstavljali kao apokalipsu.. Zdravstveni sistemi organizovali korona bolnice, izolovali 90% ostalih zdravstvenih objekata u kojima se ljekari ubijaju od dosade, a onda kao cudno nesto sto su guzve u tim korona objektima..
Mjere nisu uvedene svugdje u isto vrijeme, ali nisam siguran koliko je to relevantno za ovo o cemu mi raspravljamo.
Koliko vidis, vise drzava ima vece procente nego inace, a podaci se jos nadopunjuju:
Matematikom se moze dokazati "svasta" samo onom ko matematiku ne razumije ili ne postavlja prava pitanja.Previous analyses of 2015–2016 provisional data completeness have found that completeness is lower in the first few weeks following the date of death (<25%), and then increases over time such that data are generally at least 75% complete within 8 weeks of when the death occurred.
- jeza u ledja
#24186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je netacno. U sezoni 17/18 je umrlo 61k od gripe u Americi.
Ovdje ima vise o tome:
https://www.usatoday.com/story/news/fac ... 44888001/
To je bila rekordna godina. Recimo 11/12 je ta brojka bila samo 12k, a prosle sezone 34k.
Kao sto vidimo u linku kojeg sam postavio ranije (https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm) tu je i podatak o broju umrlih od gripe za taj period, i on je trenutno na 6k. Medjutim podaci se jos nadopunjuju, kako pise i na linku i u clanku, te statistika ne ukljucuje period prije prvog februara.
U svakom slucaju "misteriozna bolest" ubija vise ljudi nego inace, u podrucjima koja su pogodjena istom. Mozemo mi ovako naglabati do iznemoglosti ali se taj fakat nece promjeniti.
Uostalom, zasto samo o Americi? Posto si strucnjak za Iran, mogao bi nam prenjeti i sta oni kazu u vezi bolesti. Ocigledno se ne prave ludima da bolest ne postoji.
- jeza u ledja
#24187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema brate, ti podaci se sredjuju inace mjesecima.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑04/05/2020 16:05 Koliko vidim, a procitao sam ovih nekoliko dana sto nisam pisao i dalje nema brojki odnosno npr. poredjenja Mart 19 vs Mart 20, sve su jedna, dvije, hefte pa tako covjek prije sedam - osam dana postavi uzas ( na prvi pogled ) za Englesku, a ispade da je 2018 bila gora po totalima ( kraj Aprila, ne znsm jel se sta mijenjalo ).
Samo dok registrujes smrt, dobijes papir, dok se to unese u bazu podataka, pa dok to pokupi i sortira federalna vlast, prodju sedmice i sedmice. Ovo pogotovo vazi za uzroke smrti.
- jeza u ledja
-
ime_kojeg_nema
#24189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prema podacima ISTAT-a za mart ove godine u Italiji je smrtnost porasla za 49,4% u odnosu na isti mjesec prosle godine. Uzeti u obzir da je u nekim dijelovima Italije kao npr. Bergamu porasla za 568% dok je u Rimu manja za 9,4%.
https://www.repubblica.it/cronaca/2020/ ... 1-S1.12-T1
- oaza85
#24190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kompletan se dunjaluk okren’o naopacke, more mrtvih, trilioni dolara, eura, poslova izgubljeno,
I sve to da bi neko tamo nekom saliku metn’o chip i pratio ga kako biciklo vrti na relaciji Tuzla-Zivinice.
Zaista, ima smisla.
I sve to da bi neko tamo nekom saliku metn’o chip i pratio ga kako biciklo vrti na relaciji Tuzla-Zivinice.
Zaista, ima smisla.
-
skodilak
#24191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Može mi neki stručnjak, a vidim da vas ima jako puno odgovoriti slijedeće:
Na službenim stranicama BH Pošte navodi se: https://www.posta.ba/covid-19/ --dakle jedno veliko NIŠTA.
Dok na službenim stranicama Hrvatske Pošte Mostar i Pošte Srpske imate sve detaljne informacije, odnosno prijem međunarodnih pošiljaka odvija se normalno kao u čitavom svijetu, pa se uvjerite sami: https://www.post.ba/novosti/?FileName=/novosti/covid19 ............................................ https://www.postesrpske.com/medjunarodne-posiljke/
Dakle drage moje sarajlijice, imate najrigoroznije mjere u čitavoj Europi.
By the way, za ovo je najodgovornija komunistička partija Kine i ultra ljevičarski komunistički propagandni mediji koji šire dezinformacije.
Ako ne želite biti ,,planet Majmuna", onda će te pogledat Fox News, jedinu slobodnu medijsku kuću gdje će te saznati kakvo je stvarno stanje u Americi. A od sarajlijica očekujem da urade nešto po gore navedenom pitanju.
L.p.
Na službenim stranicama BH Pošte navodi se: https://www.posta.ba/covid-19/ --dakle jedno veliko NIŠTA.
Dok na službenim stranicama Hrvatske Pošte Mostar i Pošte Srpske imate sve detaljne informacije, odnosno prijem međunarodnih pošiljaka odvija se normalno kao u čitavom svijetu, pa se uvjerite sami: https://www.post.ba/novosti/?FileName=/novosti/covid19 ............................................ https://www.postesrpske.com/medjunarodne-posiljke/
Dakle drage moje sarajlijice, imate najrigoroznije mjere u čitavoj Europi.
By the way, za ovo je najodgovornija komunistička partija Kine i ultra ljevičarski komunistički propagandni mediji koji šire dezinformacije.
Ako ne želite biti ,,planet Majmuna", onda će te pogledat Fox News, jedinu slobodnu medijsku kuću gdje će te saznati kakvo je stvarno stanje u Americi. A od sarajlijica očekujem da urade nešto po gore navedenom pitanju.
L.p.
- jeza u ledja
- jeza u ledja
#24193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lazu nas.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 16:34 Prema podacima ISTAT-a za mart ove godine u Italiji je smrtnost porasla za 49,4% u odnosu na isti mjesec prosle godine. Uzeti u obzir da je u nekim dijelovima Italije kao npr. Bergamu porasla za 568% dok je u Rimu manja za 9,4%.
-
ime_kojeg_nema
#24194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ono sto mene najvise zanima je zasto su neka mjesta tako gadno stradala, Zasto je Bergamo prosao kako je prosao a u Rimu cak manje mrtvih nego prosle godine? Zasto je stradao New York ili recimo London u odnosu na neke druge gradove u tim zemljama? Zasto je u Banjaluci gore nego u Sarajevu? Greske, sreca, kombinacija vise faktora.jeza u ledja wrote: ↑04/05/2020 16:47Lazu nas.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 16:34 Prema podacima ISTAT-a za mart ove godine u Italiji je smrtnost porasla za 49,4% u odnosu na isti mjesec prosle godine. Uzeti u obzir da je u nekim dijelovima Italije kao npr. Bergamu porasla za 568% dok je u Rimu manja za 9,4%.
- oaza85
#24195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto je u neka mjesta virus stigao puno prije nego sto se reagovalo.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 17:04Ono sto mene najvise zanima je zasto su neka mjesta tako gadno stradala, Zasto je Bergamo prosao kako je prosao a u Rimu cak manje mrtvih nego prosle godine? Zasto je stradao New York ili recimo London u odnosu na neke druge gradove u tim zemljama? Zasto je u Banjaluci gore nego u Sarajevu? Greske, sreca, kombinacija vise faktora.jeza u ledja wrote: ↑04/05/2020 16:47Lazu nas.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 16:34 Prema podacima ISTAT-a za mart ove godine u Italiji je smrtnost porasla za 49,4% u odnosu na isti mjesec prosle godine. Uzeti u obzir da je u nekim dijelovima Italije kao npr. Bergamu porasla za 568% dok je u Rimu manja za 9,4%.
- Lincoln-Burrows
#24196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Virus se širi kad duže boraviš sa zaraženom osobom, veća je vjerojatnost za zarazu u zatvorenom prostoru,ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 17:04Ono sto mene najvise zanima je zasto su neka mjesta tako gadno stradala, Zasto je Bergamo prosao kako je prosao a u Rimu cak manje mrtvih nego prosle godine? Zasto je stradao New York ili recimo London u odnosu na neke druge gradove u tim zemljama? Zasto je u Banjaluci gore nego u Sarajevu? Greske, sreca, kombinacija vise faktora.jeza u ledja wrote: ↑04/05/2020 16:47Lazu nas.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 16:34 Prema podacima ISTAT-a za mart ove godine u Italiji je smrtnost porasla za 49,4% u odnosu na isti mjesec prosle godine. Uzeti u obzir da je u nekim dijelovima Italije kao npr. Bergamu porasla za 568% dok je u Rimu manja za 9,4%.
ako je R=1 tada zaražena osoba zarazi još jednu, očito je u Bergamu bio visoki R jer je jedan osoba zarazila nekoliko njih,
ne znam da li tu ima sreće ali sigurno je da je zaraza došla s migracijom građana. Ko je brže reagirao tamo se
manje proširilo. New York je vjerojatno bio prvi na udaru u SAD dok su ostali reagirali prije totalnog širenja.
Teško je sve pohvatati jer je nepoznanica dosta.
- jeza u ledja
#24197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ih, niko to ne zna. Citao sam pricu da je Bergamo nastradao kad je 40k ljudi otislo na utakmicu Lige prvaka Atalante protiv Valencie, koju su kao domacini igrali u Milanu (u kojem je vec virus harao). Kad imas takav neki super-klaster na jednom mjestu, odjednom, onda zaraza eksponencialno bukne.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 17:04Ono sto mene najvise zanima je zasto su neka mjesta tako gadno stradala, Zasto je Bergamo prosao kako je prosao a u Rimu cak manje mrtvih nego prosle godine? Zasto je stradao New York ili recimo London u odnosu na neke druge gradove u tim zemljama? Zasto je u Banjaluci gore nego u Sarajevu? Greske, sreca, kombinacija vise faktora.jeza u ledja wrote: ↑04/05/2020 16:47Lazu nas.ime_kojeg_nema wrote: ↑04/05/2020 16:34 Prema podacima ISTAT-a za mart ove godine u Italiji je smrtnost porasla za 49,4% u odnosu na isti mjesec prosle godine. Uzeti u obzir da je u nekim dijelovima Italije kao npr. Bergamu porasla za 568% dok je u Rimu manja za 9,4%.
https://www.wsj.com/articles/the-soccer ... 1585752012
Sve je pitanje vrlo specificnih slucaja i kombinacija varijabli.
Bas je bio neki dan clanak u NYT o tome:
https://www.nytimes.com/2020/05/03/worl ... e-why.html
- salik79
#24198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Excusez moi!jeza u ledja wrote: ↑04/05/2020 16:24To je netacno. U sezoni 17/18 je umrlo 61k od gripe u Americi.
Ovdje ima vise o tome:
https://www.usatoday.com/story/news/fac ... 44888001/
To je bila rekordna godina. Recimo 11/12 je ta brojka bila samo 12k, a prosle sezone 34k.
Kao sto vidimo u linku kojeg sam postavio ranije (https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm) tu je i podatak o broju umrlih od gripe za taj period, i on je trenutno na 6k. Medjutim podaci se jos nadopunjuju, kako pise i na linku i u clanku, te statistika ne ukljucuje period prije prvog februara.
U svakom slucaju "misteriozna bolest" ubija vise ljudi nego inace, u podrucjima koja su pogodjena istom. Mozemo mi ovako naglabati do iznemoglosti ali se taj fakat nece promjeniti.
Uostalom, zasto samo o Americi? Posto si strucnjak za Iran, mogao bi nam prenjeti i sta oni kazu u vezi bolesti. Ocigledno se ne prave ludima da bolest ne postoji.
https://www.statnews.com/2018/09/26/cdc ... hs-winter/
- salik79
#24199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svoj ti pos'o!Maha23 wrote: ↑04/05/2020 15:50Mislio sam da ces iz clanka mozda izvuci zakljucak da taj broj 80 000 nije sveto slovo, a ti odmah na navalio na svoje eminentne strucnjake... zaboravisalik79 wrote: ↑04/05/2020 15:12MasaAllah, kao i prije ovog cirkusa.Maha23 wrote: ↑04/05/2020 14:09
Ziv, zdrav Salice? Moram te jednim linkomhttps://blogs.scientificamerican.com/ob ... o-oranges/
Najpriznatiji strucnjaci uporedjuju, ali eto nekakav clanak ce to sve relativizirati i obesmusliti.![]()
![]()
![]()
https://www.statnews.com/2018/09/26/cdc ... hs-winter/
-
sumirprimus