Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Sanjarko

#24151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

biglebovski wrote: 04/05/2020 10:05
Sanjarko wrote: 04/05/2020 09:53 Evo stara mi nemoze da se bavi poslom kao prije. Neznamo sta cemo dalje.
Gadno, žao mi je. Nadam se da ćete izdržati.

Kako kolega madner reče na drugoj temi, što se F BiH tiće, "Darvinova teorija na djelu, pomoci ce se onim firmama koje prezive bez pomoci 3 mjeseca."
Ma morat cemo nesto smislit. Pijacu cemo pokusati. Ako dovoljno skupimo za nju. Trebala je stara davno nju mozda ali nikad nismo imali sredstava za nju, i strah stare bilo da neizglavi nazad ulozeno. Nemamo ni sad sredstava ali pokusat cemo namaknuti nekako. Valjda uspijemo u tome.

Znam. *Madner* uvijek skoro ubode s postovima u vezi ekonomije. Strucnjak je ipak.
Sanjarko

#24152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Veigar wrote: 04/05/2020 10:05
Sanjarko wrote: 04/05/2020 09:53 @Veigar ekonomski aspekt ovog svega je ozbiljan problem. Evo stara mi nemoze da se bavi poslom kao prije. Neznamo sta cemo dalje.

A za ovo ostalo pro/vs, tako je to u zivotu. Polarizuju se ljudi cesto u vezi sto sta. Rjedze smo na istoj strani.
Ja nisam kritikovao nijedan stav na temi (dobro jesam ove teoretičare zavjera ali u drugim postovima), čisto sam zamijetio da se tema pretvorila u ego trip par forumaša koji pokušavaju da dokažu svoju stvar kao najispravniju, naravno da ekonomski aspekt pandemije je ogroman problem sam po sebi. ;)
Ma dobro bude tako uvijek na forumu prepucavanja, pa stane. Trebao si vidjeti moje prepucavanje sa *Dozerom*, *Pijupiju*, i *Jelenom*. To je sega zasca bila. Na temi "Pravopis Bosanskog jezika". Ja kontru pucao, a oni bunkerska i napadacka formacija. :mrgreen:
Veigar

#24153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

Sanjarko wrote: 04/05/2020 10:28
biglebovski wrote: 04/05/2020 10:05
Sanjarko wrote: 04/05/2020 09:53 Evo stara mi nemoze da se bavi poslom kao prije. Neznamo sta cemo dalje.
Gadno, žao mi je. Nadam se da ćete izdržati.

Kako kolega madner reče na drugoj temi, što se F BiH tiće, "Darvinova teorija na djelu, pomoci ce se onim firmama koje prezive bez pomoci 3 mjeseca."
Ma morat cemo nesto smislit. Pijacu cemo pokusati. Ako dovoljno skupimo za nju. Trebala je stara davno nju mozda ali nikad nismo imali sredstava za nju, i strah stare bilo da neizglavi nazad ulozeno. Nemamo ni sad sredstava ali pokusat cemo namaknuti nekako. Valjda uspijemo u tome.

Znam. *Madner* uvijek skoro ubode s postovima u vezi ekonomije. Strucnjak je ipak.
Za ove koji žele pokrenuti biznis moja je preporuka da prate dešavanja na lokalnom nivou što se tiče javnih poziva za start-up. Federalno ministarstvo preduzetništva također daje grantove za start-upove i sada će ti pozivi imati i više sredstava jer i budžetlije su svjesne da ako enokomija skroz propadne ni oni nisu sigurni sa radnim mjestima. Ovo govorim iz razloga što znam da se sredstva svake godine dodjeljuju od strane Federalnog ministarstva, naravno jedan dio mora obezbijediti i palikant ali to je većinom u zinosu od 20% od ukupnog budžeta start-up projekta. Idealno za male obrte i firme koje žele započeti biznis. Mislim da nema ni ograničenja u godinama, tj. Moja preporukla je da pogledaš Javne ppozive federalnong ministarstva od prošle godine da se sad informišeš otprilike kako to ide. Pozdrav.
Nisrin

#24154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

Sto su ljudi glupi? Je li ovo treba dati ORDEN GRASu za probnu voznju? Sto nisu vozili 2 mjeseca skoro i sto su imali prevoz za MUPovce i medicinare samo, kao da drugi ne rade i ne postoje? Hoce li vracati novac za karte od marta??
I cuj probne voznje, kao da nisu vozili 10 godina!
piupiu

#24155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Sanjarko wrote: 04/05/2020 10:32 Ma dobro bude tako uvijek na forumu prepucavanja, pa stane. Trebao si vidjeti moje prepucavanje sa *Dozerom*, *Pijupiju*, i *Jelenom*. To je sega zasca bila. Na temi "Pravopis Bosanskog jezika". Ja kontru pucao, a oni bunkerska i napadacka formacija. :mrgreen:
Sve bilo je uzalud, nećeš čak ni moje ime da napišeš onako kako se piše. :mrgreen: :lol:
armin071

#24156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Interesantno:
Image

Izvor:
https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm

Opet igra riječi i slova. I onda kaže vjeruj im...
Sanjarko

#24157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

piupiu wrote: 04/05/2020 11:56
Sanjarko wrote: 04/05/2020 10:32 Ma dobro bude tako uvijek na forumu prepucavanja, pa stane. Trebao si vidjeti moje prepucavanje sa *Dozerom*, *Pijupiju*, i *Jelenom*. To je sega zasca bila. Na temi "Pravopis Bosanskog jezika". Ja kontru pucao, a oni bunkerska i napadacka formacija. :mrgreen:
Sve bilo je uzalud, nećeš čak ni moje ime da napišeš onako kako se piše. :mrgreen: :lol:
Disident :mrgreen:
escobar__

#24158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

armin071 wrote: 04/05/2020 12:22 Interesantno:
Image

Izvor:

Ma to slučajno. :D :lol:
Sanjarko

#24159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

escobar__ wrote: 04/05/2020 12:39
https://i.ibb.co/MVz18Tn/AB3-C6302-CE33-4-DB3-995-B-2-C66-EA199877.png

Izvor:

Ima i ovih 16 kila dodatnih ali opet nije blizu 68 kila sa WMa.
Dead Man Walking

#24161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dead Man Walking »

Sanjarko wrote: 04/05/2020 12:46
https://i.ibb.co/MVz18Tn/AB3-C6302-CE33-4-DB3-995-B-2-C66-EA199877.png

Izvor:

Nu djavla, vidju avetinje.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... in-us.html

Image
laik1981

#24162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Image

Izvor:

Ovi procenti su jos zanimljiviji.. U drugoj sedmici aprila 20% vise ukupnih smrtnih slucajeva za tu sedmicu u odnosu na ocekivani broj, a u cetvrtoj sedmici aprila 51% manji broj od ocekivanog za tu sedmicu.. Prepolovila se ukupna smrtnost u spici pandemije i apokalipse.. Ovo se fakat desava jednom u 100 godina, ali iz jedne suprotne perspektive.. Za nekih mjesec dana ocekujem informaciju da je virus covid 19 spasio stotine hiljada zivota..
Maha23

#24163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Image

Izvor:

Zivjela povrsnost! Pise ti na linku koji si sam postavio zasto ima razlike u brojevima, i ti se kao nesto ibretis...interesantno :)
Sanjarko

#24164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Dead Man Walking wrote: 04/05/2020 12:56
Sanjarko wrote: 04/05/2020 12:46

Nu djavla, vidju avetinje.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... in-us.html

Image
Ja po ovoj prvoj informaciji i slici iste vidio 53-54 kile umrlih od KVa i upale pluca, u ovoj drugoj tvojoj skoro isto. Samo 3 kile nedostaju. Sta znam? Znaju previdit itd.

Uglavnom mrtvih vise nego u Vijetnamskom ratu, s tim sto su te iste godine jedne Vijetnamskog rata imali oko 100 kila umrlih od Honkoskog gripa pa nisu zaustavljali ni rat ni ekonomiju ni sve, jos su tad imali 40% skoro manju populaciju nego sad.
Alles-Tamam

#24165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Alles-Tamam »

Za sve su krivi Bill i Melinda Gates :lol:

I onda ce doci salik da kaze nema veze ko je izvor informacija
Maha23

#24166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

laik1981 wrote: 03/05/2020 18:05
Sto se ovog banovanog videa tice, ovi doktori su relevantni koliko i masa onih koji su ovo predstavljali kao apokalipsu.. Zdravstveni sistemi organizovali korona bolnice, izolovali 90% ostalih zdravstvenih objekata u kojima se ljekari ubijaju od dosade, a onda kao cudno nesto sto su guzve u tim korona objektima..
Nije uopste stvar u tome da li su relevantni (a nisu :-D) vec u onome sto tvrde i nacin na koji su to pokusali argumentovati. Pretpostavljam da si pregledao video.

Cijela argumentacija im je bazirana na tome da je smrtnost od corone jako mala, cak i manja od obicne gripe, tj. 0.03% a evo kako su dosli do tog broja. Uzeli su ukupan broj testiranih u Kaliforniji u tom trenutku (280.000), njihove su brojke, i izvukli postotak pozitivno testiranih (33.865) i dobili 12%. Onda su pretpostavili da se tih 12% moze primjeniti na cjelokupnu populaciju (39,5 miliona) pa su dobili broj od 4,7 miliona "zarazenih", onda su na osnovu 1227 umrlih dosli do smrtnosti od 0,03%.

Broj pozitivno testiranih nije random uzorak jer vecina testiranih su imali simptome ili su bili u kontaku sa nekim zarazenim ili su sumnjali na zarazu i naravno da ce broj zarazenih medju tim testiranim biti veci nego medju ostalom populacijom. Kako onda tu njihovu pretpostavku o 4,7 miliona zarazenih uzeti za ozbiljno? Neko je to bas fino opisao, to ti je isto kao da uzmes visinu NBA igraca i na osnove nje racunas prosjecnu visinu Amerikanaca.

Kaze razlika u smrtnosti Svedske i Norveske, prvi 265 na milion, drugi 39 na milion. Ne znam postoji li statisticar na svijetu koji ce reci da je ovo "statistically insignificant" (njihove rijeci). Bilo je jos nekih gluposti ali mislim da je ovo dovoljno da se shvati o cemu se radi.
Maha23

#24167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

salik79 wrote: 04/05/2020 10:03
Do sada, prema ovim "nepreciscenim" podacima, u SAD 68602 umrla, a u sezoni (zimski period) gripe 2017/18 80000 umrlih. Toliko o tome.
Ziv, zdrav Salice? Moram te jednim linkom :-D https://blogs.scientificamerican.com/ob ... o-oranges/
geralt

#24168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Maha23 wrote: 04/05/2020 13:59
Sto se ovog banovanog videa tice, ovi doktori su relevantni koliko i masa onih koji su ovo predstavljali kao apokalipsu.. Zdravstveni sistemi organizovali korona bolnice, izolovali 90% ostalih zdravstvenih objekata u kojima se ljekari ubijaju od dosade, a onda kao cudno nesto sto su guzve u tim korona objektima..
Nije uopste stvar u tome da li su relevantni (a nisu :-D) vec u onome sto tvrde i nacin na koji su to pokusali argumentovati. Pretpostavljam da si pregledao video.

Cijela argumentacija im je bazirana na tome da je smrtnost od corone jako mala, cak i manja od obicne gripe, tj. 0.03% a evo kako su dosli do tog broja. Uzeli su ukupan broj testiranih u Kaliforniji u tom trenutku (280.000), njihove su brojke, i izvukli postotak pozitivno testiranih (33.865) i dobili 12%. Onda su pretpostavili da se tih 12% moze primjeniti na cjelokupnu populaciju (39,5 miliona) pa su dobili broj od 4,7 miliona "zarazenih", onda su na osnovu 1227 umrlih dosli do smrtnosti od 0,03%.

Broj pozitivno testiranih nije random uzorak jer vecina testiranih su imali simptome ili su bili u kontaku sa nekim zarazenim ili su sumnjali na zarazu i naravno da ce broj zarazenih medju tim testiranim biti veci nego medju ostalom populacijom. Kako onda tu njihovu pretpostavku o 4,7 miliona zarazenih uzeti za ozbiljno? Neko je to bas fino opisao, to ti je isto kao da uzmes visinu NBA igraca i na osnove nje racunas prosjecnu visinu Amerikanaca.

Kaze razlika u smrtnosti Svedske i Norveske, prvi 265 na milion, drugi 39 na milion. Ne znam postoji li statisticar na svijetu koji ce reci da je ovo "statistically insignificant" (njihove rijeci). Bilo je jos nekih gluposti ali mislim da je ovo dovoljno da se shvati o cemu se radi.
Stvarni podaci sa terena su ih vec demantovali. U NYC je 0,12% stanovnika (ne zarazenih, vec ukupnog stanovnistva) umrlo od korone, a i dalje imaju hiljade novozarazenih dnevno, sto znaci da nije ni blizu dostignut "imunitet krda" i da vecina populacije jos uvijek nije zarazena.
eltroxin

#24169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by eltroxin »

I sta smo naucili na ovoj temi?
Da je vecina sudionika bila u izbjeglistvu u Njemackoj. :D
uglavnomja

#24171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

talijani moggu napolje sa maskom
Edin H.

#24172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

http://www.msn.com/en-gb/news/coronavir ... ocid=ientp

'Happy hypoxia': unusual coronavirus effect baffles doctors
laik1981

#24173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Maha23 wrote: 04/05/2020 13:59

A sta mislis kako se dolazi do ukupnih brojeva zarazenih na gripu? Na isti nacin na koji su oni dosli do hipotetickog broja za zarazene covidom.. Primijenili su podatke koje imaju sa standardnim procedurama u racunjanju.. Ne testira se ni na gripu 600 miliona ljudi godisnje pa imamo te cifre, a kad imas te cifre onda imas i malu smrtnost..

Evo samo da te pitam.. Sta mislis kolika bi smrtnost od gripe bila da se pri racunanju u obzir uzimaju samo testom potvrdjeni slucajevi gripe? Imas podatak da do pola miliona ljudi godisnje umre od gripe, da 5 miliona dobije tesku respiratornu infekciju od nje..

Statisticki je nevazno je li 0,2% ili je 0,1% kada su ove stvari u pitanju.. I gripa oscilira svake godine pa je nekad i negdje cak i 1% smrtnost dok je nekad i negdje 0,1%.. Te oscilacije su prirodne i na njih uticu mnogi faktori, poput, recimo, klimatskih prilika na odredjenom podrucju..

Po meni oni nisu pricali nikakve gluposti nego su upotrebljavali standardizovane naucne procedure prilikom izracuna..

Nekoliko puta sam rekao da cemo vise znati kada i ako se izvrsi testiranje na antitijela u nekom konkretnijem broju na osnovu slucajnog uzorka.. Do tada mozemo naglabati..

@geralt Zasto uzimas u obzir primjer samo jednog grada? Zasto ne uzimas u obzir ostale gradove u USA?
geralt

#24174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 04/05/2020 14:52 A sta mislis kako se dolazi do ukupnih brojeva zarazenih na gripu? Na isti nacin na koji su oni dosli do hipotetickog broja za zarazene covidom.. Primijenili su podatke koje imaju sa standardnim procedurama u racunjanju.. Ne testira se ni na gripu 600 miliona ljudi godisnje pa imamo te cifre, a kad imas te cifre onda imas i malu smrtnost..

Evo samo da te pitam.. Sta mislis kolika bi smrtnost od gripe bila da se pri racunanju u obzir uzimaju samo testom potvrdjeni slucajevi gripe? Imas podatak da do pola miliona ljudi godisnje umre od gripe, da 5 miliona dobije tesku respiratornu infekciju od nje..

Statisticki je nevazno je li 0,2% ili je 0,1% kada su ove stvari u pitanju.. I gripa oscilira svake godine pa je nekad i negdje cak i 1% smrtnost dok je nekad i negdje 0,1%.. Te oscilacije su prirodne i na njih uticu mnogi faktori, poput, recimo, klimatskih prilika na odredjenom podrucju..

Po meni oni nisu pricali nikakve gluposti nego su upotrebljavali standardizovane naucne procedure prilikom izracuna..

Nekoliko puta sam rekao da cemo vise znati kada i ako se izvrsi testiranje na antitijela u nekom konkretnijem broju na osnovu slucajnog uzorka.. Do tada mozemo naglabati..

@geralt Zasto uzimas u obzir primjer samo jednog grada? Zasto ne uzimas u obzir ostale gradove u USA?
Zato sto je u tom gradu epidemija uzela najvise maha, i imas najveci broj zarazenih. Da Kalifornija nije krenula na vrijeme sa prevencijom, San Francisco i LA bi isto izgledali.

Mozes li nam molim te na grafiku ispod pokazati posljedice prethodnih epidemija gripe?

Image
salik79

#24175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Maha23 wrote: 04/05/2020 14:09
salik79 wrote: 04/05/2020 10:03
Do sada, prema ovim "nepreciscenim" podacima, u SAD 68602 umrla, a u sezoni (zimski period) gripe 2017/18 80000 umrlih. Toliko o tome.
Ziv, zdrav Salice? Moram te jednim linkom :-D https://blogs.scientificamerican.com/ob ... o-oranges/
MasaAllah, kao i prije ovog cirkusa.
Najpriznatiji strucnjaci uporedjuju, ali eto nekakav clanak ce to sve relativizirati i obesmusliti. :-) :D
Locked