Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
Dinostula

#2776 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Dinostula »

Cherry-Cherry wrote: 03/05/2020 11:53 Polako se sve vraća u normalu. Ove mjere nikada i nisu bile potrebne. :bih: :bih:
Ne valjaj gluposti,citava planeta uvela mjere eto mi pametni pa nam nista od tog nije trebalo. :skoljka:
Cherry-Cherry

#2777 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Dinostula wrote: 03/05/2020 11:59
Cherry-Cherry wrote: 03/05/2020 11:53 Polako se sve vraća u normalu. Ove mjere nikada i nisu bile potrebne. :bih: :bih:
Ne valjaj gluposti,citava planeta uvela mjere eto mi pametni pa nam nista od tog nije trebalo. :skoljka:
Ne valjaj ti. Čovjek kad sluša vas isprepadane paničare, može pomisliti da mrtvi ljudi leže po ulici.
Dinostula

#2778 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Dinostula »

Cherry-Cherry wrote: 03/05/2020 12:29
Dinostula wrote: 03/05/2020 11:59
Ne valjaj ti. Čovjek kad sluša vas isprepadane paničare, može pomisliti da mrtvi ljudi leže po ulici.
Nema to veze sa panicarenjem nego sa zdravim razumom.Idi se zarazi onda dobrovoljno i kompletnu porodicu iznad 65 pa mi javi sta je bilo za mjesec dana.
Cherry-Cherry

#2779 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Nego šta nego isprepadanost. Toliko ljudi je u januaru i februaru imalo virus, pa preživjeli, nisu ni znali da je to to. Ali čim su rekli da je kao opasno, odjednom aj kuku... Nemam se ja šta zaraziti da bi nešto nekome dokazivala, dovoljno je pogledati broj umrlih i sve je jasno.
moonca

#2780 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by moonca »

Da, zarazili druge... -i vishe nema kontrole... :zoka:
vladimir_spajkic

#2781 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by vladimir_spajkic »

Fahrudine ozdravi i povedi nas u nove mjere!
bunk

#2782 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bunk »

Cherry-Cherry wrote: 03/05/2020 13:02 Nego šta nego isprepadanost. Toliko ljudi je u januaru i februaru imalo virus, pa preživjeli, nisu ni znali da je to to. Ali čim su rekli da je kao opasno, odjednom aj kuku... Nemam se ja šta zaraziti da bi nešto nekome dokazivala, dovoljno je pogledati broj umrlih i sve je jasno.
Imas ti oca,mater,nenu,djeda?
I da ih volis.
Ako ista znamo o ovoj bolesti je da napada osobe oslabljenog imuniteta.
A ovi koje sam nabrojao su prvi na crti.
Ako si ti voljna riskirati mislim da vecina nas nije.
I to nas ne cini panicarima jer tom logikom bi se mogli reci da ti mrzis svoje starije bliznje a 100% sam siguran da to nije slucaj..
sinuhe

#2783 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sinuhe »

I to je teska politicka odluka da se otvori ekonomija sa ipak vise zarazenih nego kada su mjere uvedene a jos nema vakcine u doba globalne pandemije.
laik1981

#2784 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by laik1981 »

bunk wrote: 03/05/2020 13:07
Cherry-Cherry wrote: 03/05/2020 13:02 Nego šta nego isprepadanost. Toliko ljudi je u januaru i februaru imalo virus, pa preživjeli, nisu ni znali da je to to. Ali čim su rekli da je kao opasno, odjednom aj kuku... Nemam se ja šta zaraziti da bi nešto nekome dokazivala, dovoljno je pogledati broj umrlih i sve je jasno.
Imas ti oca,mater,nenu,djeda?
I da ih volis.
Ako ista znamo o ovoj bolesti je da napada osobe oslabljenog imuniteta.
A ovi koje sam nabrojao su prvi na crti.
Ako si ti voljna riskirati mislim da vecina nas nije.
I to nas ne cini panicarima jer tom logikom bi se mogli reci da ti mrzis svoje starije bliznje a 100% sam siguran da to nije slucaj..
A ocu, materi, neni i dedi svjesno unistavamo taj imunitet zatvarajuci ih u kucne pritvore.. Zanimljiva je ta tvoja briga.. Kod nas i nema toliko smrtnih slucajeva jer nema dovoljno ljudi starijih od 80.. Mi ih tom svojom brigom u grob posaljemo do sedamdesete.. Ne treba nasim starim virus.. Dovoljna im je Fadilova i Miletova penzija da ih u grob posalje prije vremena..
bunk

#2785 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bunk »

Struka sirom planete preporuca izolaciju,distancu ..
Ovdje kod nas ne mozes izac na ulicu a da ne sretnes xy poznanika..sa svakim se pozdravis pa onda oni dalje i tako..
A kad izvagas potencijalnu izlozenost poprilicno zafrkanom virusu( za starije valjda) i njihov potencijalni gubitak imuniteta zbog nekretanja jasno sta ce se izabrati..
daddy-kool

#2787 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by daddy-kool »

laik1981

#2788 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by laik1981 »

bunk wrote: 03/05/2020 13:19 Struka sirom planete preporuca izolaciju,distancu ..
Ovdje kod nas ne mozes izac na ulicu a da ne sretnes xy poznanika..sa svakim se pozdravis pa onda oni dalje i tako..
A kad izvagas potencijalnu izlozenost poprilicno zafrkanom virusu( za starije valjda) i njihov potencijalni gubitak imuniteta zbog nekretanja jasno sta ce se izabrati..
I zamisli u Sarajevu, najmogoljudnijem gradu drzave u kojoj se nepostjuju preporuke u mjeri u kojoj bi trebale, vec nekoliko dana citavih nula zarazenih..
dječak sa šibicama

#2789 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dječak sa šibicama »

Sarajevo je do prije par dana bilo skoro hermeticki zatvoreno, napolju nije bilo ni 10% ljudi kao obicno.

Sad kad se krecemo prema 100% fluktacije naroda koji se opusta kao da virus ne postoji, vidjecemo i posljedice toga.

Uostalom, sta ima veze, virus nije opasan.
avijon

#2790 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avijon »

dječak sa šibicama wrote: 03/05/2020 14:02 Sarajevo je do prije par dana bilo skoro hermeticki zatvoreno, napolju nije bilo ni 10% ljudi kao obicno.

Sad kad se krecemo prema 100% fluktacije naroda koji se opusta kao da virus ne postoji, vidjecemo i posljedice toga.

Kako zar nisi neki dan plakao koliko ljudi po vilsu seta da nam nema spasa :lol: naredne 2 sedmice kljucne a :thumbup:
DEMONIKA

#2791 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by DEMONIKA »

avijon wrote: 03/05/2020 14:08
dječak sa šibicama wrote: 03/05/2020 14:02 Sarajevo je do prije par dana bilo skoro hermeticki zatvoreno, napolju nije bilo ni 10% ljudi kao obicno.

Kako zar nisi neki dan plakao koliko ljudi po vilsu seta da nam nema spasa :lol: naredne 2 sedmice kljucne a :thumbup:
Da, sedmicama vriste o tome kako je vils pun svi hodaju, eno sad bio hermeticki zatvoren :lol:
Upravo je sam sebe demantovao :mrgreen:
daddy-kool

#2792 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by daddy-kool »

Moje mišljenje je da će nakon naglog uvođenja i skidanja mjera za sprečavanje širenja infekcije, skandala oko kriznog štaba i nabavki, te opšteg pomjeranja narativa i pažnje na stare političke teme, svakako doći do promjene u načinu ophođenja društva sa Covid19. Lagano prelazimo na otvoreniji, "švedski model", gdje će manje-više sve mjere biti maksimalno relaksirane, a i te relaksirane narod neće provoditi potpuno nego će biti "haj ba šta ima veze", tako da će puno ovisiti o kantonalnom zavodu za javno zdravstvo i njihovoj spremnosti i agilnosti da uoče nova žarišta i adekvatno reaguju na njih. Vidjećemo šta će biti.

Pojedinac tu može samo sebe pripaziti nošenjem maske, soc. distancom i higijenom.
AmirBaa

#2793 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by AmirBaa »

avijon wrote: 03/05/2020 14:08

Ne samo to, nego je rekao da se prosli ponedjeljak vec osjetilo popustanje mjere zbog broja novozaraženih :lol:
dječak sa šibicama

#2794 Re: Koliko mjere mogu trajati?

daddy-kool wrote: 03/05/2020 14:12

Moje mišljenje je da će nakon naglog uvođenja i skidanja mjera za sprečavanje širenja infekcije, skandala oko kriznog štaba i nabavki, te opšteg pomjeranja narativa i pažnje na stare političke teme, svakako doći do promjene u načinu ophođenja društva sa Covid19. Lagano prelazimo na otvoreniji, "švedski model", gdje će manje-više sve mjere biti maksimalno relaksirane, a i te relaksirane narod neće provoditi potpuno nego će biti "haj ba šta ima veze", tako da će puno ovisiti o kantonalnom zavodu za javno zdravstvo i njihovoj spremnosti i agilnosti da uoče nova žarišta i adekvatno reaguju na njih. Vidjećemo šta će biti.

Pojedinac tu može samo sebe pripaziti nošenjem maske, soc. distancom i higijenom.
Sve si rekao.
dječak sa šibicama

#2795 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Srecom trzni centri nisu otvoreni, rulja bi odmah navalila unutra. Ovako imamo kakvu takvu disciplinu ponasanja jer radnjice po carsiji malo koga zanimaju, kladionice zatvorene, shisha barovi zatvoreni, dzamije i crkve nisu dostupne.
laik1981

#2796 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by laik1981 »

Pa kada su i oni koji o svemu odlucuju, kako kod nas, tako i u ostalim drzavama , skontali da je Svedski model jedini normalan i opravdan.. Niko nece priznati da je pogrijesio i svojim greskama unistio ekonomiju, da je svojim greskama milione ostavio bez posla, itd. Niko nece glasno priznati da je Svedska bila u pravu, ali to priznanje vidimo kroz relaksaciju mjera i pored toga sto se novozarazeni u svijetu i dalje broje u stotinama hiljada dnevno, a mrtvi u hiljadama.. Vece cifre globalno, a i lokalno kod nas nego kada su se mjere uvodile.. Ne moze biti jasnije, ali ko nece sam da vidi ne mozes ga natjerati..
Officer Crabtree

#2797 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Officer Crabtree »

sve treba da bude otvoreno, s tim da se mora pridrzavati uputa, a oni koji su zaduženi za to moraju provoditi mjere...

čuj sreća što nešto nije otvoreno a ljudi ne rade 2 mjeseca...

čime se ti baviš ako nije tajna i radiš li unazad dva mjeseca...?
dječak sa šibicama

#2798 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Nikakve greske nisu napravljene, Italija, Francuska, Spanjolska bi sa "svedskim modelom" danas brojali stotine hiljada mrtvih.

Greska je sto ranije nisu uveli karantin, ali nece se ponoviti sigurno, sa prvim znacima povratka virusa sada znaju sta raditi.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2799 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Domaci izdajnik »

dječak sa šibicama wrote: 03/05/2020 14:38 Nikakve greske nisu napravljene, Italija, Francuska, Spanjolska bi sa "svedskim modelom" danas brojali stotine hiljada mrtvih.

Greska je sto ranije nisu uveli karantin, ali nece se ponoviti sigurno, sa prvim znacima povratka virusa sada znaju sta raditi.
A sad mi objasni kako radnici u marketima, trgovinama i apotekama nisu zaraženi, a stotine ljudi dnevno su kraj njih prošli? Znači maska i higijena rješavaju problem. Građevinci piče punom parom i nema zaraženih. Šta imaš dodati na ovaj zaključak?
avijon

#2800 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avijon »

Lajavikrelac wrote: 03/05/2020 14:41
dječak sa šibicama wrote: 03/05/2020 14:38 Nikakve greske nisu napravljene, Italija, Francuska, Spanjolska bi sa "svedskim modelom" danas brojali stotine hiljada mrtvih.

A sad mi objasni kako radnici u marketima, trgovinama i apotekama nisu zaraženi, a stotine ljudi dnevno su kraj njih prošli? Znači maska i higijena rješavaju problem. Građevinci piče punom parom i nema zaraženih. Šta imaš dodati na ovaj zaključak?
Nema nista na to. Samo ima dodavat panike i nadanje da ovo sto duze potraje da moze brojat sto vise i lupat gluposti :thumbup:
Locked