nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#17701 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 30/04/2020 10:58
Nisi duzan niko ti i ne govori ali sto ti smeta preticanje preko pune kad si svakako tvrdio da to ne znaci nista i da nije kaznjivo....
Boli tebe briga ako neko zakoci kad ga neko pretice,koci za svoju sigurnost....ha ya
Pa upravo se radi o tome da tvrde da sam duzan i da ja ugrozavam onoga ko mene pretice preko pune.
I opet, ne postoji prekrsaj preticanje preko pune, a nesto sto ne postoji ne moze biti kaznjivo. Postoje ostali prekrsaji koji se manifestuju prelazenjem prkeo pune, ali konretno i eksplicitno preticanje preko pune ne.
Vec napisah, ako ti nesto nije jasno i ako tvrdis suprotno, dokazes zakonom ZOBS-a.
zigson

#17702 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

tempuser wrote: 30/04/2020 10:42
vjeshalica wrote: 30/04/2020 10:33 Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.

Itd its
Sta moja ti itd its??? Tu se sva prica o mojim obavezama zavrsava.
Ako tvrdis suprotno i tebi isto pitanje, nadji u zakonu gdje sam ja duzan da kocenjem pustim auto koje pretice (preko pune) da se vrati u traku?
Pa eto ti zakon hahaha Boze sacuvaj. Kazes ne postoji zakon po kojem je kaznjivo preticanje preko pune, a evo ti zakona: znaci i preko pune i preko bilo koje crte ovo vazi:

(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.

Ti si duzan skloniti se i zakociti, to sto ti ubrzas, ne sklonis se i dovedes lika koji pretice u smrtnu opasnost, u eventualnom slucaju, to je kaznjivo zakonom. I ti ako to radis imas manji iq i mnogo si manje normalan nego ovaj sto pretice. Ti pjevaj borbene i kontriraj svima na ovom podforumu i misli da si u pravu. Ja molim Boga da se (nekog) ne dovedes u tu sitaciju svojim intelektom.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17703 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

tempuser wrote: 30/04/2020 09:08
konektovan wrote: 30/04/2020 08:27 Tvoje je da ostavis dovoljno prostora za onog ko te pretice, da se moze vratiti u traku,....ne treba biti nikakav pravnik za te stvari.
Gdje to pise, clan, tacka, stav ZOBS-a?
Izgleda da treba pravik jer opet izmisljate propise.
Pa clan 60, kojeg si ti citirao...
Logicno je da se pomjeris desno, ne ubrzavas dok te pretice, samim tim dajes mogucnost bezbjedno izvrsenog preticanja i ostavljanja prostora da se vrati u traku...
Po tvojoj logici, onda on tebe ne smije nikako preteci, jer mu ti ne zelis ostaviti siguran prostor za povratak u traku..
tempuser

#17704 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

konektovan wrote: 30/04/2020 11:26
tempuser wrote: 30/04/2020 09:08
konektovan wrote: 30/04/2020 08:27 Tvoje je da ostavis dovoljno prostora za onog ko te pretice, da se moze vratiti u traku,....ne treba biti nikakav pravnik za te stvari.
Gdje to pise, clan, tacka, stav ZOBS-a?
Izgleda da treba pravik jer opet izmisljate propise.
Pa clan 60, kojeg si ti citirao...
Logicno je da se pomjeris desno, ne ubrzavas dok te pretice, samim tim dajes mogucnost bezbjedno izvrsenog preticanja i ostavljanja prostora da se vrati u traku...
Po tvojoj logici, onda on tebe ne smije nikako preteci, jer mu ti ne zelis ostaviti siguran prostor za povratak u traku..
Bogati jesi li ti pismen?
Ako jesi procitaj ponovo taj clan i nadji ijedno slovo koje pominje razmak i propustanje?
Pusti logiku, odgovornost se odredjuje prema zakonu.
Vozac koji mene pretice mora procjeniti da li ispred mene ima prostora da se sigurno vrati u traku, ako nema prostora, a nije obaveza da bude, ne smije preticati, ako ima snije preticati, a ja taj prostor ubrzavanjem ne smijem smanjivati.
tempuser

#17705 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zigson wrote: 30/04/2020 11:19
Pa eto ti zakon hahaha Boze sacuvaj. Kazes ne postoji zakon po kojem je kaznjivo preticanje preko pune, a evo ti zakona: znaci i preko pune i preko bilo koje crte ovo vazi:

Ti si duzan skloniti se i zakociti, to sto ti ubrzas, ne sklonis se i dovedes lika koji pretice u smrtnu opasnost, u eventualnom slucaju, to je kaznjivo zakonom. I ti ako to radis imas manji iq i mnogo si manje normalan nego ovaj sto pretice. Ti pjevaj borbene i kontriraj svima na ovom podforumu i misli da si u pravu. Ja molim Boga da se (nekog) ne dovedes u tu sitaciju svojim intelektom.
[/quote]

Gdje pise to sto tvrdis???? I tebi isto pitanje, znas li slova, jesi li pisme, sta pise u tom clanu?
U clanu 60 definitivno ne pise!
Ja se mogu i pomjeriti udesno i neubrzavati, znaci sve uraditi sta zakon trazi, a da onaj koji me pretice i dalje nema mjesta da se vrati. Ako ti to nije jasno onda imamo puno veci probem od nepismenosti.
Jedini koji nekog moze dovesti u opasnosti ste ti i tebi slicni strucnjaci koji izmisljaju propise ili ih ne razumiju.
zigson

#17706 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

tempuser wrote: 30/04/2020 11:38
zigson wrote: 30/04/2020 11:19

Gdje pise to sto tvrdis???? I tebi isto pitanje, znas li slova, jesi li pisme, sta pise u tom clanu?
Ja se mogu i pomjeriti udesno i neubrzavati, znaci sve uraditi sta zakon trazi, a da onaj koji me pretice i dalje nema mjesta da se vrati. Ako ti to nije jasno onda imamo puno veci probem od nepismenosti.
Jedini koji nekog moze dovesti u opasnosti ste ti i tebi slicni strucnjaci koji izmisljaju propise ili ih ne razumiju.
[/quote]

Haj dobro u pravu si. Vodi se svojom logikom, ti sve i svaki clan razumijes i za sve si u pravu.
zdruzdjo

#17707 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

Ja mislim da zakon kaze da ako me neko krene preticati, ja moram sletiti u jarak sa svoje desne strane da slucajno ne bih njega ugrozio jer je on posao nesmotreno preticati.

KOJI UMOVI, JEBO TE.
iceman ze

#17708 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by iceman ze »

@Optimist

Da dodam i da im se ponovi test v. d uz obavezu prolaska kroz simulator prevrtanja u bihamku.... :lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#17709 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sime_cipol »

Ako nema mjesta da se bezbjedno vrati, znaci da ti ne drzis bezbjedno rastojanje od auta ispred sebe.
Jedino bi debil vozio 80 km/h na 5m rastojanja od auta ispred sebe.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17710 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

Nemreš se od tempusera uvalit da si pita....nejma mjesta. :mrgreen:
To je njegov zobs.
UmaX

#17711 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by UmaX »

Jebo vas ZOBS vise...

Nema glupljeg zakona. (Dobro, garant ima.)
zigson

#17712 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

zdruzdjo wrote: 30/04/2020 12:16 Ja mislim da zakon kaze da ako me neko krene preticati, ja moram sletiti u jarak sa svoje desne strane da slucajno ne bih njega ugrozio jer je on posao nesmotreno preticati.

KOJI UMOVI, JEBO TE.
Ko je to rekao? Sta sad i ti izmisljas
azdralovic

#17713 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by azdralovic »

Znas li navesti clan iz ZOBS-a kao pitanje za prvi dejt
zigson

#17714 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

Ma ima policija za to, ako je taj u prekrsaju, nazovi, prijavi nek ga ganjaju a ne da ti glumis policajca i da mu ne das da se vrati u traku ili sta vec. Ili idi zavrsi policijsku akafemiju i pravac saobracajna policija :lol:

Dajem ruku da tempuser zna da nije u pravusad ali lik ocigledno voli da kontrira i da se prepire, i naravno bukvalno da cita i procjenjuje stvari
tempuser

#17715 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

sime_cipol wrote: 30/04/2020 13:06

Ako nema mjesta da se bezbjedno vrati, znaci da ti ne drzis bezbjedno rastojanje od auta ispred sebe.
Apsolutno nije istina, ako vozim u koloni koja ide 50 kmh rastojanje od 5m je vise nego dovoljno i sigurno!
Osim toga zakon je koncipiran tako da se clanovi medjusobno dopunjuju, tako da vozac koji hoce da pretice mora prvo da se uvjeri da ima dovoljno prostora ispred mene, a ne da se ja ravnam prema njemu!
tempuser

#17716 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zigson wrote: 30/04/2020 14:00 Ma ima policija za to, ako je taj u prekrsaju, nazovi, prijavi nek ga ganjaju a ne da ti glumis policajca i da mu ne das da se vrati u traku ili sta vec. Ili idi zavrsi policijsku akafemiju i pravac saobracajna policija :lol:

Dajem ruku da tempuser zna da nije u pravusad ali lik ocigledno voli da kontrira i da se prepire, i naravno bukvalno da cita i procjenjuje stvari
Da ti ponovim, nije ovdje u pitanju sta cu ja uraditi nego ko krsi zakon, sta je ko obavezan po zakonu uraditi i ko koga ugrozava, jer neki tvrde da oni koji se drze propisa ugrozavaju one koji preticu preko pune ili se uvaljuju iz izlivne!
Zakon je koncipiran da se cita i primjenjuje bukvalno, a ne po slobodnoj interpretaciji!
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#17717 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sime_cipol »

tempuser wrote: 30/04/2020 14:16

Apsolutno nije istina, ako vozim u koloni koja ide 50 kmh rastojanje od 5m je vise nego dovoljno i sigurno!
Osim toga zakon je koncipiran tako da se clanovi medjusobno dopunjuju, tako da vozac koji hoce da pretice mora prvo da se uvjeri da ima dovoljno prostora ispred mene, a ne da se ja ravnam prema njemu!
Nije dovoljno.
Ako vozis 50 km/h znaci da prelazis 14 m/s.
Reakcija vozaca na bilo kakvo desavanje ispred njega ne može biti ispod jedne sekunde. Dakle ne drzis bezbjedno odstojanje!
amar1994

#17718 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

Zar nije dvije duzine auta po pravilu,sto je skoro 10m :run:
zigson

#17719 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

Ma dovoljno je za tempusera :lol:
lonely_wolf

#17720 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by lonely_wolf »

Dobro je ja se već zabrino da ima previše saobraćajnih nezgoda, al' kad ovo vidim skontam da veoma dobro stojimo kakva nam je saobraćajna kultura i poznavanje osnova sobraćajnih propisa.

Bravo :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih:
Optimist

#17721 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Pravilno rastojanje od vozila ispred je (brzina kretanja) /2.
Dakle ako ides 50km/h, trebao bi inati 25m supljine.
Ako ides 80km/h, onda 40m.
vjeshalica

#17722 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Hmmm koji haos izbi u sekundi...
lonely_wolf

#17723 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by lonely_wolf »

vjeshalica wrote: 30/04/2020 14:53 Hmmm koji haos izbi u sekundi...
Pa ovako nam je u svemu, pogotovu u saobraćaju.
Svi palamude i misle da su u pravu i da drugi treba da se brine o njegovoj glavi, a on sam da radi što mu je ćejf.
zigson

#17724 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

lonely_wolf wrote: 30/04/2020 15:04
vjeshalica wrote: 30/04/2020 14:53 Hmmm koji haos izbi u sekundi...
Pa ovako nam je u svemu, pogotovu u saobraćaju.
Svi palamude i misle da su u pravu i da drugi treba da se brine o njegovoj glavi, a on sam da radi što mu je ćejf.
Znaci i ti djelis isto misljenje da se ne treba skloniti? Nemoj se burazeru skloniti kad voze ministra nekog pa ces zavrsiti izguran sa ceste. Sve po zakonu.

Cim vozis, ucestvujes u saobracaju logicno, i ti treba da mislis sbbkbb, ako te neko krene preticati pusti ga ne navaljuj, nije niko rekao da trebas se smaci u kanal ili na trotoar kad te neko prestize, dovoljno je malo smanjiti brzinu i pomjeriti se. Svi sretni. Ukoliko je taj sto pretice u prekrsaju, na policiji je da ga ganja i kaznjava a ne na pojedincu kao tempuseru kojem je dovoljno 5metara odstojanja pri 50km/h. :-) Tu se sva prica zavrsava. I slazem se sa tvojim prethodnim postom :wink:
tempuser

#17725 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

sime_cipol wrote: 30/04/2020 14:23

Nije dovoljno.
Ako vozis 50 km/h znaci da prelazis 14 m/s.
Reakcija vozaca na bilo kakvo desavanje ispred njega ne može biti ispod jedne sekunde. Dakle ne drzis bezbjedno odstojanje!
Ok nije dovoljno 5, ali koliko god da je sto sporije vozis to je manja potrebna razdaljina i sa 25 god staza za volanom ti tvrdim da dovoljni razmak u koloni koja vozi 50-60 nije dovoljan da se neki po propisu vrati u traku!
Post Reply