nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#17676 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Logovan wrote: 27/04/2020 23:32
Leon16v wrote: 27/04/2020 23:26 Pa okus shishe, malina :D
Eto šuški, lova do krova. :mrgreen:
Mogu l' dudlat' na onaj fikrin mobilni respirator? :zaraza:
tempuser

#17677 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Romeo 80 wrote: 29/04/2020 19:42 Boze, ima li ijedna tema da je Tempuser ne ukenja svojim mentalnim vratolomijama!? :roll:
Ukenjacu svaku na kojoj mi pocnu objasnjavati kako ja, koji vozim po propisima, ugrozavam debila koji se uvaljuje iz izlivne trake, brinuti se o mojoj savjesti ako zbog toga izguram nekog treceg, i jos pocnu izmisljati saobracajne propise po kojima sam ja kriv ako ga ne propustim! :-)
Jer kako izmisljaju propise po forumu tako voze po cesti.
Last edited by tempuser on 29/04/2020 20:24, edited 1 time in total.
tempuser

#17678 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 29/04/2020 20:16 Mogu l' dudlat' na onaj fikrin mobilni respirator? :zaraza:
Sa okusom maline... :D
Kako stvari stoje, na kraju cemo svi podudlat Foodilove respiratore...
zigson

#17679 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

tempuser wrote: 29/04/2020 20:21
Romeo 80 wrote: 29/04/2020 19:42 Boze, ima li ijedna tema da je Tempuser ne ukenja svojim mentalnim vratolomijama!? :roll:
Ukenjacu svaku na kojoj mi pocnu objasnjavati kako ja, koji vozim po propisima, ugrozavam debila koji se uvaljuje iz izlivne trake, brinuti se o mojoj savjesti ako zbog toga izguram nekog treceg, i jos pocnu izmisljati saobracajne propise po kojima sam ja kriv ako ga ne propustim! :-)
Pretice te neko preko pune, ide mu auto u susret. Hoces ga pustiti ili ces ga odvesti u smrt? I je li to kaznjivo
vjeshalica

#17680 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Pritisnes kocnicu da govna prije odu... moj princip u slucaju preticanja uvijek
noviclan

#17681 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by noviclan »

zigson wrote: 30/04/2020 00:56
Pretice te neko preko pune, ide mu auto u susret. Hoces ga pustiti ili ces ga odvesti u smrt? I je li to kaznjivo
Mozda malo skinuti nogu sa gasa kociti ne, a pogotovo ne ubrzavati kao sto masa radi kad ga neko krene preticati bilo na isprekidanoj bilo na punoj ali preglednom dijelu puta
nepass1

#17682 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

Jucer ide sleper vodi kolonu, vozi 80 do 90, iza pasat (novi 2.0tdi) pa ja. Krene pasat u preticanje, ja vidio auto mu ide u susret, ne znam kako on nije. U pola preticanja koci, koci i kamion. Jedno 3 do 5 sec mu je trebalo da se vrati. Kamion popustio kocnicu, inace se nebi ni vratio.
tempuser

#17683 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Nije kaznjivo niti moze biti, sva odgovornost da se sigurno vrati u traku je na vozacu koji pretice, ali nije pitanje hocu li ga ja pustiti, nego ko tu koga ugrozava. Ja koji vozim po propisu onoga koji pretice preko pune i onoga koji ide u susret ili onaj koji pretice? Ovdje neki tvrde da bih ja ugrovaoa ovoga sto me pretice. To je ta "trkacka" pamet.

9. Preticanje i obilaženje
Član 57
(1) Preticanje i obilaženje vozač smije da obavi samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za bezbjedno izvođenje tih radnji.

Član 61
Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi:
4) ako saobraćajna traka kojom namjerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namjerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbjednost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz suprotnog smjera;

5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;

Član 62
(1) Vozač koji pretiče dužan je da drži vozilo na potrebnom odstojanju i rastojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa, niti ugrožava u saobraćaju.
Last edited by tempuser on 30/04/2020 08:45, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17684 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

Tvoje je da ostavis dovoljno prostora za onog ko te pretice, da se moze vratiti u traku,....ne treba biti nikakav pravnik za te stvari.
zdruzdjo

#17685 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

sparky wrote: 29/04/2020 15:58 propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan da izvrši zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;

rastojanje je najkraća bočna udaljenost između najisturenijih tačaka vozila ili lica, odnosno drugih objekata;

Eto neki pojmovi koji bi ti trebali olaksati malo.
Zamisli situaciju gdje neko pokusava da ti se uvali, a pri tome ti ubrzavas i on ipak nekako uspije, pa ti testira kocnice. Ako ga udaris, znas da ce pisati, nedrzanje dovoljnog odstojanja i brzina neprolagođena uslovima na putu. Sta si napravio? Samo sebi problem. Zbog cega? Zbog toga sto si izigravao budalu i pokusavao da regulises saobracaj a za to nemas ovlastenja. Ako neko drugi pravi prekrsaj, to nije opravdanje tebi da radis isto. Ne smijes ubrzavati, ne smijes naglo smanjivati brzinu. U slucaju da se ti zbog svog inata poguras sa nekim ko se uvaljuje i usput te taj odgura na nekoga ko regularno vozi pored tebe, pa se taj zabije u banderu ili drugo vozilo, valjda ti savjest ne bi dala makar malo da spavas. Meni to izgleda kao kad dva vola na koridi ne popustaju pa na kraju pogaze ljude u publici. Moja skromna pretpostavka je(a znamo da je pretpostavka majka zajeba) da ti to radis samo onda kad pored sebe vidis nekoga mlađeg u nekom autu koje ne odaje status, a da inace "progledas kroz prste". Volio bi da taj mangupluk stvarno prosipaš redovno, ali sumnjam.
Slobodno nek testira. Hvala bogu refleksi su mi jos uvijek dobri, a i kocinice redovno odrzavam. :-D :-D

Znaci nema qurtza u kojem cu i na najmanji nacin promjeniti svoj ritam voznje ukoliko neko iz izlivne trake hoce da mi se utrpa. Ne znam sta tu nije jasno po zakonu. jedino i isklucivo ako bas, bas.... prijeti mojoj sigurnosti i onih sa mnom u autu. uprosteno, suvise volim svoju guzicu.
ako hoces da se uvalis iz izlivne opleti po gasu maksimalno pa bujrum. Prerastao sam davno stvari tipa "mjerenje spolovila" I ispaljivanje sa semafora. Mogu reci da mi to nikad nije nesto ni bila furka. Auto vozim da bi stigao iz tacke A u tacku B.
E sad ako je neko glup ili ga strah da pritisne gas pa da se sigurno utrpa ispred mene ili nema tehnicke mogucnosti za to… pa racuna da cu ja pritisnuti kocinicu jer "ono" vozi npr g2d sa ubrzanjem 2 metra na sat, e onda se zajebao u racunici. u tom slucaju udari. ne treba puno polemike o tome ko ce biti kriv. svaki drukciji argument o krivici i "po zakonu" propustanju, bi u tom slucaju ostavio sudu da odlucuje.
Ali iz dugogodisnjeg iskustva znam da 99% takvih, svog cetverotockasa vole vise no majku i da bi u slucaju sudara bili kraci za koji centimetar u gacama a to im znaci svemir u ogledalu. Tako da obicno preovlada ljubav pa se pritisne srednja papucica prije nego se skrene volanom u nekoga.
E sad kod preticanja negdje gdje se neko preracuna pa mi se trpa, necu bas ubrzavati. to mi je skroz bezveze. seljacka furka. otpustim gas i pustim. naravno mami mu se kuci ili u grobu pocne stucati, ali bolje tako. Sigurnije cu stici.

Jebo te jos malo pa cemo naci(protumaciti) ovdje na forumu zakon koji kaze da hitna moze satrati pjesaka jer vozi nekoga sa srcanim udarom. Karikiram naravno.
De ba pustite rastegljivosti zakona po sopstvenim tumacenjima I potrebama.
tempuser

#17686 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

noviclan wrote: 30/04/2020 04:01 Mozda malo skinuti nogu sa gasa kociti ne, a pogotovo ne ubrzavati kao sto masa radi kad ga neko krene preticati bilo na isprekidanoj bilo na punoj ali preglednom dijelu puta
Nema mozda, zakon tacno definise duznosti vozaca kojeg preticu, pomjeriti vozilo udesno i ne povecavati brzinu, nikakva kocenja i obaveze da pustis nekog da se uvali.

Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.

Nisam Mirzet da zatvaram debile da se ne mogu vratiti u traku, zapravo uvijek drzim toliki razmak izmedju sebe i onog ispred da se uvijek neko moze uvaliti, a da ja ne moram skakati po kocnici, ali nije to pitanje. Pitanje je sto neki izmisljaju saobr. propise i nije problem kad to rade na forumu, forum trpi sve gluposti, nego kad voze po izmisljenim propisima, pa tako da si ti, koji vozis po propisima duzan da pustis debila ko ti se preko pune trake uvaljuje iz izlivne trake i da zapravo ti ugorzavas njega, a ne obratno??!?!
azdralovic

#17687 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by azdralovic »

tempuser wrote: 30/04/2020 08:45
noviclan wrote: 30/04/2020 04:01 Mozda malo skinuti nogu sa gasa kociti ne, a pogotovo ne ubrzavati kao sto masa radi kad ga neko krene preticati bilo na isprekidanoj bilo na punoj ali preglednom dijelu puta
Nema mozda, zakon tacno definise duznosti vozaca kojeg preticu, pomjeriti vozilo udesno i ne povecavati brzinu, nikakva kocenja i obaveze da pustis nekog da se uvali.

Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.

Nisam Mirzet da zatvaram debile da se ne mogu vratiti u traku, zapravo uvijek drzim toliki razmak izmedju sebe i onog ispred da se uvijek neko moze uvaliti, a da ja ne moram skakati po kocnici, ali nije to pitanje. Pitanje je sto neki izmisljaju saobr. propise i nije problem kad to rade na forumu, forum trpi sve gluposti, nego kad voze po izmisljenim propisima, pa tako da si ti, koji vozis po propisima duzan da pustis debila ko ti se preko pune trake uvaljuje iz izlivne trake i da zapravo ti ugorzavas njega, a ne obratno??!?!
Pise li sta za preticanje s desne strane :D
iceman ze

#17688 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by iceman ze »

Ovima sa propelerom plavo-bijele boje treba i dalje ostaviti policijski hrs.... :D
tempuser

#17689 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

konektovan wrote: 30/04/2020 08:27 Tvoje je da ostavis dovoljno prostora za onog ko te pretice, da se moze vratiti u traku,....ne treba biti nikakav pravnik za te stvari.
Gdje to pise, clan, tacka, stav ZOBS-a?
Izgleda da treba pravik jer opet izmisljate propise.
Optimist

#17690 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

iceman ze wrote: 30/04/2020 09:01 Ovima sa propelerom plavo-bijele boje treba i dalje ostaviti policijski hrs.... :D
Kako javise, bice za sviju nas u naredna 3 dana.
zigson

#17691 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

...
Last edited by zigson on 30/04/2020 10:14, edited 1 time in total.
zigson

#17692 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

tempuser wrote: 30/04/2020 08:19

Nije kaznjivo niti moze biti, sva odgovornost da se sigurno vrati u traku je na vozacu koji pretice, ali nije pitanje hocu li ga ja pustiti, nego ko tu koga ugrozava. Ja koji vozim po propisu onoga koji pretice preko pune i onoga koji ide u susret ili onaj koji pretice? Ovdje neki tvrde da bih ja ugrovaoa ovoga sto me pretice. To je ta "trkacka" pamet.

9. Preticanje i obilaženje
Član 57
(1) Preticanje i obilaženje vozač smije da obavi samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za bezbjedno izvođenje tih radnji.

Član 61
Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi:
4) ako saobraćajna traka kojom namjerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namjerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbjednost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz suprotnog smjera;

5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;

Član 62
(1) Vozač koji pretiče dužan je da drži vozilo na potrebnom odstojanju i rastojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa, niti ugrožava u saobraćaju.
Ti nisi normalan
tempuser

#17693 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zigson wrote: 30/04/2020 10:14 Ti nisi normalan
Dobro, ja koji ti cititram zakon nisam normalan, ti koji izmisljas propise jesi.
vjeshalica

#17694 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
ka desnoj ivici kolovoza.

Itd its
vjeshalica

#17695 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

tempuser wrote: 30/04/2020 10:21
Dobro, ja koji ti cititram zakon nisam normalan, ti koji izmisljas propise jesi.
Ne znam sto ti smeta preticanje preko pune i sto ne das da ljudi preticu preko pune kad si tvrdio da nije kaznjivo preko pune preticati i da ta puna haman nista ne vrijedi....bar si pisao da nije kaznjivo tako da.....
tempuser

#17696 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 30/04/2020 10:33 Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo

Itd its
Sta moja ti itd its??? Tu se sva prica o mojim obavezama zavrsava.
Ako tvrdis suprotno i tebi isto pitanje, nadji u zakonu gdje sam ja duzan da kocenjem pustim auto koje pretice (preko pune) da se vrati u traku?
tempuser

#17697 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 30/04/2020 10:38
Ne znam sto ti smeta preticanje preko pune i sto ne das da ljudi preticu preko pune kad si tvrdio da nije kaznjivo preko pune preticati i da ta puna haman nista ne vrijedi....bar si pisao da nije kaznjivo tako da.....
Meni ne smeta, nek pretice i nek se ubije, meni smeta kad izmisljaju da sam ja po zakoju duzan da se pomicem (bez obzira da li cu ja to po svojoj savjesti napraviti) i da ga pustam da se uvaljuje!
Ja nisam tvrdio da preticanje preko pune linije nije kaznjivo nego da u zakonu taj prekrsaj ne postoji. Vezano za preticanje, postoji prekrsaj nepostivanja saobr. znaka (sto preticanje preko pune jeste i kazna za to je 40 KM), preticanja kolone, na mostu, tunelu, nepreglednoj krivini itd, za sta idu kazne 100 KM, 2 boda i mjesec vozacke, ali ne i preko pune. Ako tvrdis suprotno dokati konkretnim clanom ZOBS-a.
vjeshalica

#17698 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

tempuser wrote: 30/04/2020 10:42
vjeshalica wrote: 30/04/2020 10:33 Član 60

Itd its
Sta moja ti itd its??? Tu se sva prica o mojim obavezama zavrsava.
Ako tvrdis suprotno i tebi isto pitanje, nadji u zakonu gdje sam ja duzan da kocenjem pustim auto koje pretice (preko pune) da se vrati u traku?
Nisi duzan niko ti i ne govori ali sto ti smeta preticanje preko pune kad si svakako tvrdio da to ne znaci nista i da nije kaznjivo....
Boli tebe briga ako neko zakoci kad ga neko pretice,koci za svoju sigurnost....ha ya
vjeshalica

#17699 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

tempuser wrote: 30/04/2020 10:57

Meni ne smeta, nek pretice i nek se ubije, meni smeta kad izmisljaju da sam ja po zakoju duzan da se pomicem (bez obzira da li cu ja to po svojoj savjesti napraviti) i da ga pustam da se uvaljuje!
Ja nisam tvrdio da preticanje preko pune linije nije kaznjivo nego da u zakonu taj prekrsaj ne postoji. Vezano za preticanje, postoji prekrsaj nepostivanja saobr. znaka (sto preticanje preko pune jeste i kazna za to je 40 KM), preticanja kolone, na mostu, tunelu, nepreglednoj krivini itd, za sta idu kazne 100 KM, 2 boda i mjesec vozacke, ali ne i preko pune. Ako tvrdis suprotno dokati konkretnim clanom ZOBS-a.
Neposticanje signalizacije
Necemo valjda opet drobiti o tome?
tempuser

#17700 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 30/04/2020 10:59
tempuser wrote: 30/04/2020 10:57

Neposticanje signalizacije
Necemo valjda opet drobiti o tome?
Bas kao i nepostovanje signalizacije je i ulazak u jednosmeru ili zabranu,
Samo preticanje preko pune u zakonu ne postoji, a ako nije u nepreglednoj krivini, tunelu, mostu, kolona i sve sto je prezicno definisano u tom clanu, tretira se jednako kao i ova 2 navedena prekrsaja, 40 KM!
Post Reply