Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
sumirprimus
#23276 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mojne mora i ljeta, moze makar maske i rukavice morali nosat 
- GAU8
#23277 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Navukli su nas na mnogo gore stvari pa se niko ne buni... Navlace nas 20 godinabunk wrote: ↑29/04/2020 13:04 Normala ce bit kad dodje vakcinacija sigurnom vakcinom.
Do tad,ne mogu zamislitu da odem npr. eto na more i kihnem u restoranu ili na plazi...
Ne zelim da mi svakodnevnica ili onaj idiotski izraz " novo normalno" bude da hodam s yebenom maskom i rukavicama po carsiji gdje sam se rodio i odrasto..
A izgleda da nas ko goveda upravo na to pokusavaju navuc..
-
sumirprimus
#23278 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
bogme teoreticarima zavjera ne idu brojevi u prilog danas se rodilo do sad 211k djece, a umrlo 88k ljudi.
u plusu zestoko.
i to koliko vec decenija traje vakcinacija ljudi je sve vise a ne sve manje?
sto ce rec da je ova korona kakva zavjera dala bi bar neke rezultate?
u plusu zestoko.
-
Maha23
#23279 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cvrle mozes ti to puno bolje, bilo je svakavih stranica/linkova ali ovo sto si zalijepio je prekucalo sve, ne znam samo kako nadjes ovo.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/04/2020 12:44Ovo je, nako, zanimljiva tvrdnja i poziva se na link koji si postavio. Ovi još tvrde da su u Italiji bile dvije vakcinacije, jedna na jesen 2019 i jedna od Decembra do Januara.breba wrote: ↑29/04/2020 01:13 Zapelo mi za uho sto je ona iz italijanskog parlamenta optuzivala gore u videu za povecano cijepljenje za influenzu u Lombardiji.
Pa pogledah malo o interakciji vakcine za grip i covida, a i interesuje me da li neko drugu naisao neke informacije o tome.
Vecina zemalja sa vecom stopom zaraze od covida (za sada) cini se imaju i vecu stopu vakcinacije za gripu. UK 75% kod starijih od 65, vecina ostalih oko 50%. Njemacka 34%
A i ova studija americkog odjela za odbranu iz 2018 je nasla 36% vecu sansu od respiratornih zaraza kod vakcinisanih, te kaze:
“While influenza vaccination offers protection against influenza, natural influenza infection may reduce the risk of non-influenza respiratory viruses by providing temporary, non-specific immunity against these viruses. On the other hand, recently published studies have described the phenomenon of vaccine-associated virus interference; that is, vaccinated individuals may be at increased risk for other respiratory viruses because they do not receive the non-specific immunity associated with natural infection.”
https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Bilo bi interesantno vidjeti neke studije na temu.
https://fromrome.info/tag/sanofi-pasteur/_id=16461982 wrote:
Italians are still trying to understand why Bergamo, of all the cities of Italy, is the epicenter of the Coronavirus epidemic, while other cities have much much lower rates of infection and mortality.
One factor may be that the city was vaccinated en mass not once, but twice, in the 2 months preceding the Coronavirus outbreak in the city.
In the fall, according to records 141,000 doses of vaccine against the winter flu were administered by the local health board. Of those, 129,000 were Italians over 65 years of age. Of those, 129,000, 70% had grave heart problems.
Then, again, in December, from the 24th through to January, there was a mass vaccination program against Hepatitis-C of 21, 331 citizens of Bergamo. And in the surrounding province, another 12,000 citizens.
Sa iste stranice: "THE CANONICAL PROOF THAT POPE BENEDICT IS STILL THE POPE (nesto ne vole ovog aktuelnog Papu)"..."Was the opening ceremony of 2012 Olympics a satanic Ritual of Prelude for COVID Stunt?" "Pentagon: Vaccines to remove genes necessary for religion faith"....
"Help us take on the established Catholic Media who are controlled opposition. They are promoting schism from Pope Benedict, and remain silent at the heresies and schisms of Jorge Mario Bergoglio. We cannot let the St. Gallen Mafia win the information war, which they are presently doing through controlled media. — TO FIGHT THIS WAR we need your generous financial support."
-
laik1981
#23280 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A sa druge strane imas problem bijele kuge u bogatijem dijelu svijeta, u Evropi ponajvise.. Trenutno u Evropi natalitet u dobrom dijelu odrazavaju ekonomski migranti koji su u zadnje dvije decenije migrirali u Evropu.. Belgijanac napravi jedno dijete i udomi 3 psa, a dodje mu u komsiluk Alzirac i napravi sedmero djece..sumirprimus wrote: ↑29/04/2020 13:13 bogme teoreticarima zavjera ne idu brojevi u prilog danas se rodilo do sad 211k djece, a umrlo 88k ljudi.
u plusu zestoko.
- piupiu
#23281 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Maha23 wrote: ↑29/04/2020 13:51 Cvrle mozes ti to puno bolje, bilo je svakavih stranica/linkova ali ovo sto si zalijepio je prekucalo sve, ne znam samo kako nadjes ovo.
Sa iste stranice: "THE CANONICAL PROOF THAT POPE BENEDICT IS STILL THE POPE (nesto ne vole ovog aktuelnog Papu)"..."Was the opening ceremony of 2012 Olympics a satanic Ritual of Prelude for COVID Stunt?" "Pentagon: Vaccines to remove genes necessary for religion faith"....
"Help us take on the established Catholic Media who are controlled opposition. They are promoting schism from Pope Benedict, and remain silent at the heresies and schisms of Jorge Mario Bergoglio. We cannot let the St. Gallen Mafia win the information war, which they are presently doing through controlled media. — TO FIGHT THIS WAR we need your generous financial support."
Nadam se da je ostavio donaciju!
-
neko_sa_strane
#23282 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neka mu je Bog na pomoći ako će ga liječiti Sebija.Dinostula wrote: ↑29/04/2020 12:27Sa coronom ili bez corone sve ce vratiti na normalu jer nema drugog nacina.Ziviti po novim pravilima pa ko se zarazi neka mu je Bog na pomoci.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- Sanjarko
#23283 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja neznam nikog ovdje da je isao doktoru i da ide doktoru radi gluposti. Vecinom idu cesce kad su djeca upitanju i sl. A odrasli idu rijetko doktorima. Tek kad nemaju izbora onda odu doktoru. Ja evo nepamtim kad sam bio kod doktorice opste prakse. Bio joj jednom prije desetljece skoro i zavrsio bolnice tad iz hitne nakon sto me je ona sa paracetamolom i infuzijom vratila kuci a hitna poslala na interni odjel KB u Zenici. Na kraju zavrsim na psihijatriji.GAU8 wrote: ↑29/04/2020 12:13Tu ima i malo uticaja kulture. Bosanci idu radi gluposti doktoru, ali se na prste moze nabrojati koliko odraslih zaista ide na preventivne redovne sistematske preglede i slicno.uglavnomja wrote: ↑29/04/2020 11:56dobro je prosla, dobila je nesto![]()
moj doktor mi je rekao bukvalno ovo, poslije recimo upale sinusa (ne smije se izlaziti, a bila zima katastrofa prije par godina)
"boli li te sada?"
"Ne, ne boli zadnjih dan-dva, ali je bilo strasno ..." i pocnem objasnjavti
i on prekine:
"Nije moj problem sta je bilo prije, sad si dobro, nemam sta raditi s tobom, baj baj ..."
i naplatio 70 markica za to naravno (besplatno zdravstvo, placas samo svoje malo ucesce, od 50 do 100 markica po posjeti)
Svedjani pretpostavljam nece ici radi prehlade ili upale sinusa.... osim ako ne eskalira.
U Njemackoj me prvo na telefonu kratko ispita kakva je situacija, prije nego mi kaze dodji odmah ili kaze uzmi paracetamol/ibuprofen i prati stanje jos dan-dva.
S druge strane, ako je situacija ozbiljna, znam da cu za sat-dva dobiti komplet dijagnostiku na jednom mjestu, u roku od sat-dva vremena u bilo koje doba dana.
Ni na psihijatriju nisam stalno zavrsavao. Nego svako 2 godine otprilike. A nalaze detaljne mi nikad nisu odradili i uradili. Sve od pregleda jetre do vida. Ima tema moja naslova "Da li sam ja hipohondor".
Raja se vecinom sama lijecila donedavno dokad su u apotekama mogli sami nabaviti skoro sve lijekove. Odkako su prestali da prodaju mnoge lijekove u apotekama raja ide vise doktoru i to opet samo kad mora, kad nema drugog izbora.
Last edited by Sanjarko on 29/04/2020 14:16, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#23284 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo do 2100 raste globalno populacija a onda pocinje da pada. Imas izvor UN i njihovo predvidzanje.sumirprimus wrote: ↑29/04/2020 13:13 bogme teoreticarima zavjera ne idu brojevi u prilog danas se rodilo do sad 211k djece, a umrlo 88k ljudi.
u plusu zestoko.
-
Maha23
- cvrčak_na_hedonizmu
#23286 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Agnostik sam, neka hvala.piupiu wrote: ↑29/04/2020 13:58Maha23 wrote: ↑29/04/2020 13:51 Cvrle mozes ti to puno bolje, bilo je svakavih stranica/linkova ali ovo sto si zalijepio je prekucalo sve, ne znam samo kako nadjes ovo.
"Help us take on the established Catholic Media who are controlled opposition. They are promoting schism from Pope Benedict, and remain silent at the heresies and schisms of Jorge Mario Bergoglio. We cannot let the St. Gallen Mafia win the information war, which they are presently doing through controlled media. — TO FIGHT THIS WAR we need your generous financial support."![]()
![]()
![]()
Nadam se da je ostavio donaciju!![]()
![]()
![]()
Kada dodje vakcina, obavezno trazite duple doze
A piupiu, ja fino sa tobom, a ti malo, malo pa ga zavuces hinjski. Necemo tako drugarice
-
invincible1921
#23287 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da mi nije mrsko sad bi naso svoje postove od prije mjesec samo radi onih sto su me prozivaliescobar__ wrote: ↑29/04/2020 12:25Vjerovatno je sad agenda takva da se ide na liberalizaciju i popuštanje mjera po cijenu i porasta broja zaraženih, drukčije ne mogu objasniti ovaj nagli preokret u skoro svim evropskim zemljama, a po pitanju restrikcija.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
Uglavnom kao sto sam i rekao. Koraci su iduci:
1.panika i histerija
2. Zatvori skoro sve
3.Ukini sve
4. Izolacija potupuna
5. Pustaj sve nakon 2 mj ...stas pisaj ga izgubili smo previse a dobili premalo od mjera.
Ko umre umro je ko se zarazi nek se lijeci...
Poseban pozdrav za Picia,ElkoMa i ostale sto su sada negdje u bunkeru pod zemljom i broje mrtve
Last edited by invincible1921 on 29/04/2020 14:25, edited 1 time in total.
- Dinostula
#23288 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma frizeri,javni prijevoz i jos neke stvari uz postivanje pravila distance mada ce na kraju sve biti dozvoljeno pa sta bude.Ne znam nisam pametan bice sta bude ne vrijedi da se glava razbija oko toga.GAU8 wrote: ↑29/04/2020 13:00Zavisi sta smatras pod "normala" Utakmice, koncerti, diskoteke, letovi???Dinostula wrote: ↑29/04/2020 12:27Sa coronom ili bez corone sve ce vratiti na normalu jer nema drugog nacina.Ziviti po novim pravilima pa ko se zarazi neka mu je Bog na pomoci.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- piupiu
#23289 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma daaaaj, pa ovi su pravo smiješni, morala sam, ljudi fino traže donaciju!cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/04/2020 14:13 Agnostik sam, neka hvala.
Kada dodje vakcina, obavezno trazite duple doze![]()
A piupiu, ja fino sa tobom, a ti malo, malo pa ga zavuces hinjski. Necemo tako drugarice![]()
A za Nobela sam ozbiljna, ko god izmisli bolji sistem, metod, teoriju za nešto...
- cvrčak_na_hedonizmu
#23290 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covjek se referisao na pricu iz talijanskog parlamenta i pricu oko vakcina i Korone, ja postavim link i napisem zanimljiva tvrdnja, a onda dobijem zavlacenje na hinjaka. Nemoj, zivota ti. Pricamo fino, pricamo ruzno ili ne pricamo nikakopiupiu wrote: ↑29/04/2020 14:17Ma daaaaj, pa ovi su pravo smiješni, morala sam, ljudi fino traže donaciju!cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/04/2020 14:13 Agnostik sam, neka hvala.
Kada dodje vakcina, obavezno trazite duple doze![]()
A piupiu, ja fino sa tobom, a ti malo, malo pa ga zavuces hinjski. Necemo tako drugarice![]()
![]()
A za Nobela sam ozbiljna, ko god izmisli bolji sistem, metod, teoriju za nešto...![]()
- cvrčak_na_hedonizmu
#23291 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zanimljivo je da si ovo zaboravio da spomeneš iz tekstaMaha23 wrote: ↑29/04/2020 13:51Cvrle mozes ti to puno bolje, bilo je svakavih stranica/linkova ali ovo sto si zalijepio je prekucalo sve, ne znam samo kako nadjes ovo.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/04/2020 12:44Ovo je, nako, zanimljiva tvrdnja i poziva se na link koji si postavio. Ovi još tvrde da su u Italiji bile dvije vakcinacije, jedna na jesen 2019 i jedna od Decembra do Januara.breba wrote: ↑29/04/2020 01:13 Zapelo mi za uho sto je ona iz italijanskog parlamenta optuzivala gore u videu za povecano cijepljenje za influenzu u Lombardiji.
Pa pogledah malo o interakciji vakcine za grip i covida, a i interesuje me da li neko drugu naisao neke informacije o tome.
Vecina zemalja sa vecom stopom zaraze od covida (za sada) cini se imaju i vecu stopu vakcinacije za gripu. UK 75% kod starijih od 65, vecina ostalih oko 50%. Njemacka 34%
A i ova studija americkog odjela za odbranu iz 2018 je nasla 36% vecu sansu od respiratornih zaraza kod vakcinisanih, te kaze:
“While influenza vaccination offers protection against influenza, natural influenza infection may reduce the risk of non-influenza respiratory viruses by providing temporary, non-specific immunity against these viruses. On the other hand, recently published studies have described the phenomenon of vaccine-associated virus interference; that is, vaccinated individuals may be at increased risk for other respiratory viruses because they do not receive the non-specific immunity associated with natural infection.”
Bilo bi interesantno vidjeti neke studije na temu.
https://fromrome.info/tag/sanofi-pasteur/_id=16461982 wrote:
Italians are still trying to understand why Bergamo, of all the cities of Italy, is the epicenter of the Coronavirus epidemic, while other cities have much much lower rates of infection and mortality.
One factor may be that the city was vaccinated en mass not once, but twice, in the 2 months preceding the Coronavirus outbreak in the city.
In the fall, according to records 141,000 doses of vaccine against the winter flu were administered by the local health board. Of those, 129,000 were Italians over 65 years of age. Of those, 129,000, 70% had grave heart problems.
Then, again, in December, from the 24th through to January, there was a mass vaccination program against Hepatitis-C of 21, 331 citizens of Bergamo. And in the surrounding province, another 12,000 citizens.
Bolje da ti vjerujem na riječ ili na kakav fact check ( koji su vidim postali popularni )
-
freelancerBIH
#23292 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima li neko link do pouzdanih podataka po drzavama prosjek za prethodne godine umrlih u odnosu na ovu ? Konkretno Januar-Mart?
Jer ja kako vidim neki tvrde da je smrtnost ispod visegodisnjeg prosjeka - dok drugi tvrde skroz obrnuto - da skoro svaka teze pogodjena drzava ima visak umrlih +5-10 hiljada u odnosu na prethodne godine ?
Ja cu evo pokusati pronaci za Veliku Britaniju pa postam link ovdje ako sta konkretno uspijem pronaci...
Jer ja kako vidim neki tvrde da je smrtnost ispod visegodisnjeg prosjeka - dok drugi tvrde skroz obrnuto - da skoro svaka teze pogodjena drzava ima visak umrlih +5-10 hiljada u odnosu na prethodne godine ?
Ja cu evo pokusati pronaci za Veliku Britaniju pa postam link ovdje ako sta konkretno uspijem pronaci...
- piupiu
#23293 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bio je odličan članak sa 'clickable' grafikonima i poredjenjima godina u New York Timesu, mislim da ga je neko ovdje ranije stavljao... ako nadjem, postaviću.freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:29 Ima li neko link do pouzdanih podataka po drzavama prosjek za prethodne godine umrlih u odnosu na ovu ? Konkretno Januar-Mart?
Jer ja kako vidim neki tvrde da je smrtnost ispod visegodisnjeg prosjeka - dok drugi tvrde skroz obrnuto - da skoro svaka teze pogodjena drzava ima visak umrlih +5-10 hiljada u odnosu na prethodne godine ?![]()
-
freelancerBIH
#23294 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moze super, ne bi lose bilo da imamo iz vise izvora sabrano - cisto da se moze uporedit iz vise izvora jesu li podaci vjerodostojnipiupiu wrote: ↑29/04/2020 14:34Bio je odličan članak sa 'clickable' grafikonima i poredjenjima godina u New York Timesu, mislim da ga je neko ovdje ranije stavljao... ako nadjem, postaviću.freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:29 Ima li neko link do pouzdanih podataka po drzavama prosjek za prethodne godine umrlih u odnosu na ovu ? Konkretno Januar-Mart?
Jer ja kako vidim neki tvrde da je smrtnost ispod visegodisnjeg prosjeka - dok drugi tvrde skroz obrnuto - da skoro svaka teze pogodjena drzava ima visak umrlih +5-10 hiljada u odnosu na prethodne godine ?![]()
- piupiu
#23295 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije ovaj, ali ima i ovo:freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:36 Moze super, ne bi lose bilo da imamo iz vise izvora sabrano - cisto da se moze uporedit iz vise izvora jesu li podaci vjerodostojni![]()
https://www.nytimes.com/interactive/202 ... eaths.html
... i ovo:
https://www.ft.com/content/6bd88b7d-338 ... 5c6fac846c
Last edited by piupiu on 29/04/2020 14:41, edited 1 time in total.
-
Maha23
#23296 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam zaboravio, komentarisao sam taj link u prvobitnom postu. Ne moras vjerovati ni meni a ni fact checkovima (da, postali su popularni jer je sve vise gluposti u prvom planu).cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/04/2020 14:27Zanimljivo je da si ovo zaboravio da spomeneš iz tekstaMaha23 wrote: ↑29/04/2020 13:51Cvrle mozes ti to puno bolje, bilo je svakavih stranica/linkova ali ovo sto si zalijepio je prekucalo sve, ne znam samo kako nadjes ovo.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/04/2020 12:44
Ovo je, nako, zanimljiva tvrdnja i poziva se na link koji si postavio. Ovi još tvrde da su u Italiji bile dvije vakcinacije, jedna na jesen 2019 i jedna od Decembra do Januara.
https://fromrome.info/tag/sanofi-pasteur/
Bolje da ti vjerujem na riječ ili na kakav fact check ( koji su vidim postali popularni )![]()
-
breba
#23297 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Taj clanak iz NYT daje samo ukupne sume, neces naci detalje ako te to interesuje.freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:36Moze super, ne bi lose bilo da imamo iz vise izvora sabrano - cisto da se moze uporedit iz vise izvora jesu li podaci vjerodostojnipiupiu wrote: ↑29/04/2020 14:34Bio je odličan članak sa 'clickable' grafikonima i poredjenjima godina u New York Timesu, mislim da ga je neko ovdje ranije stavljao... ako nadjem, postaviću.freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:29 Ima li neko link do pouzdanih podataka po drzavama prosjek za prethodne godine umrlih u odnosu na ovu ? Konkretno Januar-Mart?
Ja cu evo pokusati pronaci za Veliku Britaniju pa postam link ovdje ako sta konkretno uspijem pronaci...![]()
Ali navode izvore sto su mahom drzavne statisticke sluzbe, zavodi za zdravstvo itd a nisam vidio da ih je jos neko opovrgao.
Pa eto, zavidi koliko ti licno smatras NYT pouzdanim.
- cvrčak_na_hedonizmu
#23298 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Obavezno se vakcinisi i nagovori sve svoje na vakcinu, narocito ako se vakcina napravi uskoro ( kao sto se najavljuje ), a onda nadji fact check koji ti objasnjava da je normalno da se vakcina napravi sa nekoliko mjeseci umjesto nekoliko godina i svi sretni, zar ne

- cvrčak_na_hedonizmu
#23299 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To i dalje nisu totali, sto je cudno, ako je u pitanju pandemija zvana jednom u stotinu godina.breba wrote: ↑29/04/2020 14:42Taj clanak iz NYT daje samo ukupne sume, neces naci detalje ako te to interesuje.freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:36Moze super, ne bi lose bilo da imamo iz vise izvora sabrano - cisto da se moze uporedit iz vise izvora jesu li podaci vjerodostojni![]()
Ali navode izvore sto su mahom drzavne statisticke sluzbe, zavodi za zdravstvo itd a nisam vidio da ih je jos neko opovrgao.
Pa eto, zavidi koliko ti licno smatras NYT pouzdanim.
- Sanjarko
#23300 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U citavoj Europi skoro raste broj umrlih iz godine u godinu. Zbog demografskih kretanja. Pretpostavljam da u Kini se isto desava. U Americi neznam. Nepratim je toliko. Sve ove drzave Europske i Kina su demografski starije drzave. Pa me ne bi cudilo da imaju prirodan porast umrlih.freelancerBIH wrote: ↑29/04/2020 14:29 Ima li neko link do pouzdanih podataka po drzavama prosjek za prethodne godine umrlih u odnosu na ovu ? Konkretno Januar-Mart?