Dobro argumentira ovaj Fejzić
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Milenkov buraz
-
Milenkov buraz
#23252 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kod nas ponovo potop...
3, 2, 1...raspali
3, 2, 1...raspali
- piupiu
#23253 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Otprilike.sadie_forever wrote: ↑29/04/2020 02:51
Da,jer budimo realni prosjecni Joe kad predje 60u je samo na teretu drzavi
- piupiu
#23254 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Srela sam se s njim 2-3 puta, zvuči mi kao izuzetno obrazovan i širok tip. Radio je puno po Aziji i Africi, programi, virusi, čuda, ako sam dobro shvatila.
-
pinkman
#23255 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neka i tebe povedu iduci putespn wrote: ↑29/04/2020 08:26To je i vise nego nevjerovatno. Ne znam da li ces mi povjerovati, ali ja znam dvojicu nasih da su bili na Marsu. Istinita prica.pinkman wrote: ↑28/04/2020 22:42Ne znam koliko ces povjerovati, ali znam nekoliko ljudi koji se bas dosta zale na zdravstvo u Svedskoj. Znam cak i slucaj gdje nisu znali dijagnosticirati epilepsiju djetetu, a to su znali u Tuzli. Nevjerovatno, ali eto.armin071 wrote: ↑28/04/2020 22:32
Zavidim ti odabrao si pravu državu. Biće to dobro kakav pritisak trpite sa strane a s obzirom da je i virus malo agresivniji ali ljudi gore hladne glave biraju najbolja rješenja. Misle već za 10 godina unaprijed. Šteta što niste gdje malo južnije ali jebiga ne može i jare i pare... Ali u svakom slučaju destinacija za razmisliti u budućnosti kada ovo prođe. Socijalna država, jako školstvo, priroda sve 10.
Raspitaj se malo, pa ces doci i sam do informacija da svedski zdravstveni sistem nije kakvim ga predstavljaju. Tako meni kazu ljudi koji konzumiraju te usluge, a vidim i na internetu slicne stvari govore. Ne kazem ja da je u rangu africke zemlje. Naravno, bolji je i od nas, ali sad predstavljati to kao nesto najjace - nije tacno.
Losiji je od Njemacke, Norveske, Spanije, Portugala, Italije, itd., a bolji od Hrvatske, Bugarske, Rumunije... po svim ljestvicama
- GAU8
#23256 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A u BiH je zdravstveni u tolikom q..cu, da nam je lakse diskutovati to grozno svecko zdravstvo nego se suociti sa vlastitom bijedom.pinkman wrote: ↑29/04/2020 11:06Neka i tebe povedu iduci put![]()
Raspitaj se malo, pa ces doci i sam do informacija da svedski zdravstveni sistem nije kakvim ga predstavljaju. Tako meni kazu ljudi koji konzumiraju te usluge, a vidim i na internetu slicne stvari govore. Ne kazem ja da je u rangu africke zemlje. Naravno, bolji je i od nas, ali sad predstavljati to kao nesto najjace - nije tacno.
Losiji je od Njemacke, Norveske, Spanije, Portugala, Italije, itd., a bolji od Hrvatske, Bugarske, Rumunije... po svim ljestvicama![]()
- uglavnomja
#23257 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
aupinkman wrote: ↑29/04/2020 11:06Neka i tebe povedu iduci put![]()
Losiji je od Njemacke, Norveske, Spanije, Portugala, Italije, itd., a bolji od Hrvatske, Bugarske, Rumunije... po svim ljestvicama![]()
tesko tesko ...
imaju bolnice, opremu, disciplinu ...
ali strucnjake
-
pinkman
#23258 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma samo kazem da ko ide u Svedsku radi dobrog zdravstva moze i bolje odabrati. Norveska npr.
A nemas se sta suocavati s nasom bijedom. Sve dok je ovoliki procenat neukih ljudi ovdje nece biti i dok je jedini cilj biti uhljeb, ti si u velikoj manjini.
-
neko_sa_strane
#23259 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Curu od 24 godine strpali u zatvor na 22 dana jer je navodno prekršila mjere izolacije kada se 11.marta vratila sa bendom iz Crne Gore iako joj niko nije ni uručio rješenje o samoizolaciji obzirom da je Srbija tek kasnije uvela vanredno stanje. Stvarni razlog zatvaranja bila je antirežimska pjesma pod nazivom Bagra. Možete potražiti na YouTube-u. Zatim su zatvorili novinarku kanala Nova S jer je pisala o katastrofalnom stanju kliničkog centra u Novom Sadu, kako medicinsko osoblje sa pacijentima oboljelih od COVID-19 radi bez ikakve zaštitne opreme i dobar dio njih odbija raditi jer se ne žele izlagati virusu bez opreme. Medijska kuća N1 trpi cyber napade.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 10:10 Šta ovo u Srbiji vuvuzele, šerpe, muzika...protiv represije države![]()
-
pinkman
#23260 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bogami kod mene rodica se napatila pravo. Glavobolje sedmicama, a dobila paracetamol od doktora opce prakse. U Svedskoj. Kaze niste mi vjerovali kad sam govorila da je lose zdravstvo.uglavnomja wrote: ↑29/04/2020 11:13aupinkman wrote: ↑29/04/2020 11:06Neka i tebe povedu iduci put![]()
![]()
tesko tesko ...
imaju bolnice, opremu, disciplinu ...
ali strucnjake![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#23261 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
vučić all over serbianeko_sa_strane wrote: ↑29/04/2020 11:14Curu od 24 godine strpali u zatvor na 22 dana jer je navodno prekršila mjere izolacije kada se 11.marta vratila sa bendom iz Crne Gore iako joj niko nije ni uručio rješenje o samoizolaciji obzirom da je Srbija tek kasnije uvela vanredno stanje. Stvarni razlog zatvaranja bila je antirežimska pjesma pod nazivom Bagra. Možete potražiti na YouTube-u. Zatim su zatvorili novinarku kanala Nova S jer je pisala o katastrofalnom stanju kliničkog centra u Novom Sadu, kako medicinsko osoblje sa pacijentima oboljelih od COVID-19 radi bez ikakve zaštitne opreme i dobar dio njih odbija raditi jer se ne žele izlagati virusu bez opreme. Medijska kuća N1 trpi cyber napade.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 10:10 Šta ovo u Srbiji vuvuzele, šerpe, muzika...protiv represije države![]()
- GAU8
#23262 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neka srbijanci rjesavaju svoje probleme.neko_sa_strane wrote: ↑29/04/2020 11:14Curu od 24 godine strpali u zatvor na 22 dana jer je navodno prekršila mjere izolacije kada se 11.marta vratila sa bendom iz Crne Gore iako joj niko nije ni uručio rješenje o samoizolaciji obzirom da je Srbija tek kasnije uvela vanredno stanje. Stvarni razlog zatvaranja bila je antirežimska pjesma pod nazivom Bagra. Možete potražiti na YouTube-u. Zatim su zatvorili novinarku kanala Nova S jer je pisala o katastrofalnom stanju kliničkog centra u Novom Sadu, kako medicinsko osoblje sa pacijentima oboljelih od COVID-19 radi bez ikakve zaštitne opreme i dobar dio njih odbija raditi jer se ne žele izlagati virusu bez opreme. Medijska kuća N1 trpi cyber napade.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 10:10 Šta ovo u Srbiji vuvuzele, šerpe, muzika...protiv represije države![]()
Mi Bosanci i Hercegovci trebamo prestati zabadati noseve u tudja g..na i uhvatiti se naseg vlastitog s..nja. To je onako moje misljenje.
- uglavnomja
#23263 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dobro je prosla, dobila je nesto
moj doktor mi je rekao bukvalno ovo, poslije recimo upale sinusa (ne smije se izlaziti, a bila zima katastrofa prije par godina)
"boli li te sada?"
"Ne, ne boli zadnjih dan-dva, ali je bilo strasno ..." i pocnem objasnjavti
i on prekine:
"Nije moj problem sta je bilo prije, sad si dobro, nemam sta raditi s tobom, baj baj ..."
i naplatio 70 markica za to naravno (besplatno zdravstvo
- GAU8
#23264 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tu ima i malo uticaja kulture. Bosanci idu radi gluposti doktoru, ali se na prste moze nabrojati koliko odraslih zaista ide na preventivne redovne sistematske preglede i slicno.uglavnomja wrote: ↑29/04/2020 11:56dobro je prosla, dobila je nesto![]()
moj doktor mi je rekao bukvalno ovo, poslije recimo upale sinusa (ne smije se izlaziti, a bila zima katastrofa prije par godina)
"boli li te sada?"
"Ne, ne boli zadnjih dan-dva, ali je bilo strasno ..." i pocnem objasnjavti
i on prekine:
"Nije moj problem sta je bilo prije, sad si dobro, nemam sta raditi s tobom, baj baj ..."
i naplatio 70 markica za to naravno (besplatno zdravstvo, placas samo svoje malo ucesce, od 50 do 100 markica po posjeti)
Svedjani pretpostavljam nece ici radi prehlade ili upale sinusa.... osim ako ne eskalira.
U Njemackoj me prvo na telefonu kratko ispita kakva je situacija, prije nego mi kaze dodji odmah ili kaze uzmi paracetamol/ibuprofen i prati stanje jos dan-dva.
S druge strane, ako je situacija ozbiljna, znam da cu za sat-dva dobiti komplet dijagnostiku na jednom mjestu, u roku od sat-dva vremena u bilo koje doba dana.
- Diwan
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#23266 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- escobar__
#23267 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vjerovatno je sad agenda takva da se ide na liberalizaciju i popuštanje mjera po cijenu i porasta broja zaraženih, drukčije ne mogu objasniti ovaj nagli preokret u skoro svim evropskim zemljama, a po pitanju restrikcija.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- Dinostula
#23268 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sa coronom ili bez corone sve ce vratiti na normalu jer nema drugog nacina.Ziviti po novim pravilima pa ko se zarazi neka mu je Bog na pomoci.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#23269 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni nejasno kako mogu te mjere donositi, a još uvijek furaju foru sa policijskim satom.escobar__ wrote: ↑29/04/2020 12:25Vjerovatno je sad agenda takva da se ide na liberalizaciju i popuštanje mjera po cijenu i porasta broja zaraženih, drukčije ne mogu objasniti ovaj nagli preokret u skoro svim evropskim zemljama, a po pitanju restrikcija.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- bunk
#23270 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je " harmonizacija" na teritoriji Drzave.
- cvrčak_na_hedonizmu
#23271 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je, nako, zanimljiva tvrdnja i poziva se na link koji si postavio. Ovi još tvrde da su u Italiji bile dvije vakcinacije, jedna na jesen 2019 i jedna od Decembra do Januara.breba wrote: ↑29/04/2020 01:13 Zapelo mi za uho sto je ona iz italijanskog parlamenta optuzivala gore u videu za povecano cijepljenje za influenzu u Lombardiji.
Pa pogledah malo o interakciji vakcine za grip i covida, a i interesuje me da li neko drugu naisao neke informacije o tome.
Vecina zemalja sa vecom stopom zaraze od covida (za sada) cini se imaju i vecu stopu vakcinacije za gripu. UK 75% kod starijih od 65, vecina ostalih oko 50%. Njemacka 34%
A i ova studija americkog odjela za odbranu iz 2018 je nasla 36% vecu sansu od respiratornih zaraza kod vakcinisanih, te kaze:
“While influenza vaccination offers protection against influenza, natural influenza infection may reduce the risk of non-influenza respiratory viruses by providing temporary, non-specific immunity against these viruses. On the other hand, recently published studies have described the phenomenon of vaccine-associated virus interference; that is, vaccinated individuals may be at increased risk for other respiratory viruses because they do not receive the non-specific immunity associated with natural infection.”
https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Bilo bi interesantno vidjeti neke studije na temu.
https://fromrome.info/tag/sanofi-pasteur/_id=16461982 wrote:
Italians are still trying to understand why Bergamo, of all the cities of Italy, is the epicenter of the Coronavirus epidemic, while other cities have much much lower rates of infection and mortality.
One factor may be that the city was vaccinated en mass not once, but twice, in the 2 months preceding the Coronavirus outbreak in the city.
In the fall, according to records 141,000 doses of vaccine against the winter flu were administered by the local health board. Of those, 129,000 were Italians over 65 years of age. Of those, 129,000, 70% had grave heart problems.
Then, again, in December, from the 24th through to January, there was a mass vaccination program against Hepatitis-C of 21, 331 citizens of Bergamo. And in the surrounding province, another 12,000 citizens.
-
daddy-kool
#23272 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Više puta sam čuo kako Covid-19 nije "karantinska bolest" po WHO. Da li neko ima link gdje to piše na sajtu WHO?
Za USA recimo jeste.
https://www.hhs.gov/answers/public-heal ... index.html
Za USA recimo jeste.
https://www.hhs.gov/answers/public-heal ... index.html
- GAU8
#23273 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zar postoji nesto sto ti ne mozes objasnitiescobar__ wrote: ↑29/04/2020 12:25Vjerovatno je sad agenda takva da se ide na liberalizaciju i popuštanje mjera po cijenu i porasta broja zaraženih, drukčije ne mogu objasniti ovaj nagli preokret u skoro svim evropskim zemljama, a po pitanju restrikcija.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- GAU8
#23274 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zavisi sta smatras pod "normala" Utakmice, koncerti, diskoteke, letovi???Dinostula wrote: ↑29/04/2020 12:27Sa coronom ili bez corone sve ce vratiti na normalu jer nema drugog nacina.Ziviti po novim pravilima pa ko se zarazi neka mu je Bog na pomoci.Tomahawk11 wrote: ↑29/04/2020 12:20 U Srbiji će krenuti sa otvaranjem kafića, restorana i tržnih centara...tako rekoše na RTRS.
- bunk
#23275 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Normala ce bit kad dodje vakcinacija sigurnom vakcinom.
Do tad,ne mogu zamislitu da odem npr. eto na more i kihnem u restoranu ili na plazi...
Ne zelim da mi svakodnevnica ili onaj idiotski izraz " novo normalno" bude da hodam s yebenom maskom i rukavicama po carsiji gdje sam se rodio i odrasto..
A izgleda da nas ko goveda upravo na to pokusavaju navuc..
Do tad,ne mogu zamislitu da odem npr. eto na more i kihnem u restoranu ili na plazi...
Ne zelim da mi svakodnevnica ili onaj idiotski izraz " novo normalno" bude da hodam s yebenom maskom i rukavicama po carsiji gdje sam se rodio i odrasto..
A izgleda da nas ko goveda upravo na to pokusavaju navuc..