PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ljiljani_zlatni

#14826 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ljiljani_zlatni »

mickey84 wrote: 26/04/2020 15:09
ljiljani_zlatni wrote: 26/04/2020 00:40 Ima neko iskustva s monitorima, kablovima i adapterima?

Morao sam uzeti dvi to vga onaj prikljucak-adapter sta je vec, kako bih spojio monitor i graficku, medjutim samo mi daje crnu sliku, rx570 je grafika, monitor veoma star.

Onda sam uzeo hdmi kabl i povezao i dosla mi je slika ali mi se ne svidja kvalitet iste. Kao da na 30"monitoru koristim 800x600 rezoluciju, eto to je najblizi opis.
Na integrisanoj grafici hd slika, cista ko mlijeko.
Mjenjao sam sve moguce rezolucije i u odredjenim se slika popravlja za nekih 20% ali opet nije ni blizu kako bude na integrisanoj.

Shutter me kontaktirao, doslovno smo povezali racunare i instalirao mi je odredjene drajvere, mjenjao rezolucije i odredjene opcije ali nije pomoglo. Rekao mi je da moze biti do nekvalitetnog hdmi kabla ili monitora, ali bih prvo trebao probati drugi hdmi, a onda monitor. Ako ne bude nista uspjelo rekao je da ce rado uzeti pc ili grafiku na reklamaciju jer ih ima na stanju, testirati ponovo i poslati. Vrlo prijatan, na mene je danas potrosio barem sat vremena.

Licno ne bih rekao da je do grafike jer gura csgo na 400fps, pubg preko 100 itd, sve se da igrati. U igrama je to mnogo ljepse kada stavim sve na high, ali na internetu lose.
Koristis monitor ili TV?
Graficka je standardna ili verzija za mining?
Vracen originalni bios na grafu?
Vidim da nisam naveo u tekstu, tv je u pitanju ali sam ga koristio i na proslom, starijem PC-u i slika je bila mnogo kvalitetnija nego sad. Grafika je standardna, za taj bios ne znam na sta mislis, nije bas da se razumijem.

@el_bake007
Vidjet cu da uzmem taj prikljucak, ako ce mi slika biti kao prije isplati se 30km. Ali prvo cu probati sve ovo na novijem monitoru kod jarana pa da budem siguran do cega je.
Mozes li malo pojasniti u vezi drivera graficke? Apejtovao sam sve drivere prvo, a onda mi je Shuter skinuo nesto starije drivere od prije 2 mjeseca i isto je ostalo. Kako mislis da ih izbrisem?
Hvala obojici
mobsterc

#14827 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Proizvodnja i transport su otezani, cijena svega ce rasti, ko je jamio jamio.
azdralovic

#14828 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by azdralovic »

ljiljani_zlatni wrote: 27/04/2020 01:26
azdralovic wrote: 26/04/2020 09:48
ljiljani_zlatni wrote: 26/04/2020 00:40 Ima neko iskustva s monitorima, kablovima i adapterima?

Morao sam uzeti dvi to vga onaj prikljucak-adapter sta je vec, kako bih spojio monitor i graficku, medjutim samo mi daje crnu sliku, rx570 je grafika, monitor veoma star.

Onda sam uzeo hdmi kabl i povezao i dosla mi je slika ali mi se ne svidja kvalitet iste. Kao da na 30"monitoru koristim 800x600 rezoluciju, eto to je najblizi opis.
Na integrisanoj grafici hd slika, cista ko mlijeko.
Mjenjao sam sve moguce rezolucije i u odredjenim se slika popravlja za nekih 20% ali opet nije ni blizu kako bude na integrisanoj.

Shutter me kontaktirao, doslovno smo povezali racunare i instalirao mi je odredjene drajvere, mjenjao rezolucije i odredjene opcije ali nije pomoglo. Rekao mi je da moze biti do nekvalitetnog hdmi kabla ili monitora, ali bih prvo trebao probati drugi hdmi, a onda monitor. Ako ne bude nista uspjelo rekao je da ce rado uzeti pc ili grafiku na reklamaciju jer ih ima na stanju, testirati ponovo i poslati. Vrlo prijatan, na mene je danas potrosio barem sat vremena.

Licno ne bih rekao da je do grafike jer gura csgo na 400fps, pubg preko 100 itd, sve se da igrati. U igrama je to mnogo ljepse kada stavim sve na high, ali na internetu lose.
ja sam imao takav slucaj, bilo je do televizora... rezolucija cudna, slika mutna, skoro da jedva mozes procitati ista... uglavnom kad se spoji na pc hdmi je prebacivao tv u neki mod lijevi, koji daje takvu sliku... negdje u settingsima od tv-a one modove slike je trebalo mijenjati i na kraju je sve bilo ekstra... kod mene je bila nvidia quadro u pitanju, a na integrisanoj grafici je sve bilo normalno
Sta si tacno mjenjao u settings na tv? Kod mene ima nesto kao HDMI/Pc gaming da ukljucim i iskljucim, ne znam ni sta znaci, medjutim kada ukljucim slika je malo drugacija ali kvalitet isti. Isto imaju one stvari poput cinema, classic i tako tih podesavanja ali svi oni samo mjenjaju boju slike otprilike.
E kod mene pored toga da ukljucim/iskljucim game mode imam expert settings
- Digital Clean View (picture noise correction) stavljeno na off - ranije bilo ukljuceno
-Auto motion plus - isto stavljen na off
-Film mode - stavljen na low, pise da radi korekciju signala za 1080p rezoluciju preko HDMI kako bi frejmovi bili smoother (sta god to znacilo)
-Contrast enhancer isto low

Uglavnom znam da prije nego sam mijenjao ove nisam mogao da procitam sta pise ispod ikone na ekranu, sve je bilo mutno i to sto kazes isto u nekoj premaloj rezoluciji...
Sad sam se sjetio, dodatno sto mi je pravilo problem, sa jednim laptopom koji sam spajao, sa 4k rezolucijom slika je iz nekog razloga izlazila van granica TV i isto tako bila izoblicena, u podesavanjima za graficku sam morao staviti neku za par piksela manju rezoluciju, da stane slike na ekran a ujedno je to rijesilo i kvalitet...
Raptor44

#14829 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

typeOnegative wrote: 25/04/2020 21:19 Ja skinuo TLOTR trilogiju extended u bluray, 6 diskova 260 GB :lol:
neka ih, ne traže mi kruha
Ma takvi filmovi zaslužuju da se gledaju u tim veličinama.
howdy

#14830 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by howdy »

mobsterc wrote: 27/04/2020 01:55 Proizvodnja i transport su otezani, cijena svega ce rasti, ko je jamio jamio.
ako nista drugo, imamo vremena za cekanje. ice to dole i to brzo
mobsterc

#14831 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Kako ko, neko ce se ziv naigrati za 3 mjeseca zarad 'ustede' od 50KM.
Nece to nista brzo, recesija tek pocinje.
Ove legalne firme ne zive od maloprodaje, taj segment je odavno preuzeo olx a tu ce cijene zavisiti (kada se uspostavi sverc) od madjarske i srbije.
Dobre cijene zavise od kolicine, a kada se pare potrose, kolicina nece biti sto opet znaci vise cijene.
Kao osnov svega, skuplja je proizvodnja i dok se svijet ne pokrene (min 3mj), nema nista od pojeftinjenja.
Isto ce se desiti tek za nekih pola godine i to vecinom kod polovne robe, kada para nestane, skoci nezaposlenost i 'gaming pc' postane luksuz.
imperator01

#14832 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by imperator01 »

Zakonom ponude i potraznje mislim da ce cijene ici dole. Nije da crnjacim, al kad ne budes imao da platis racun, ide PC i ostali luksuz ispod svih cijena.
ljiljani_zlatni

#14833 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ljiljani_zlatni »

azdralovic wrote: 27/04/2020 08:21
ljiljani_zlatni wrote: 27/04/2020 01:26
azdralovic wrote: 26/04/2020 09:48

ja sam imao takav slucaj, bilo je do televizora... rezolucija cudna, slika mutna, skoro da jedva mozes procitati ista... uglavnom kad se spoji na pc hdmi je prebacivao tv u neki mod lijevi, koji daje takvu sliku... negdje u settingsima od tv-a one modove slike je trebalo mijenjati i na kraju je sve bilo ekstra... kod mene je bila nvidia quadro u pitanju, a na integrisanoj grafici je sve bilo normalno
Sta si tacno mjenjao u settings na tv? Kod mene ima nesto kao HDMI/Pc gaming da ukljucim i iskljucim, ne znam ni sta znaci, medjutim kada ukljucim slika je malo drugacija ali kvalitet isti. Isto imaju one stvari poput cinema, classic i tako tih podesavanja ali svi oni samo mjenjaju boju slike otprilike.
E kod mene pored toga da ukljucim/iskljucim game mode imam expert settings
- Digital Clean View (picture noise correction) stavljeno na off - ranije bilo ukljuceno
-Auto motion plus - isto stavljen na off
-Film mode - stavljen na low, pise da radi korekciju signala za 1080p rezoluciju preko HDMI kako bi frejmovi bili smoother (sta god to znacilo)
-Contrast enhancer isto low

Uglavnom znam da prije nego sam mijenjao ove nisam mogao da procitam sta pise ispod ikone na ekranu, sve je bilo mutno i to sto kazes isto u nekoj premaloj rezoluciji...
Sad sam se sjetio, dodatno sto mi je pravilo problem, sa jednim laptopom koji sam spajao, sa 4k rezolucijom slika je iz nekog razloga izlazila van granica TV i isto tako bila izoblicena, u podesavanjima za graficku sam morao staviti neku za par piksela manju rezoluciju, da stane slike na ekran a ujedno je to rijesilo i kvalitet...
E nazalost expert settings kod mene nema, stariji je tip..
febo_acm

#14834 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

živi bili pa vidjeti, ja tvrdim da cijene neće ići dole zbog mnogo stvari. naši dobavljači sigurno neće ići bez marže u prodaju, kao ni radnje. i na kraju krajeva... onaj kome treba kupit će to. najviše je oštećen sektor ugostiteljstva i hotelijerstva i nekih zanata (tu je 70% otkaza) i realno taj sektor nije imao potrebu da kupuje skupu it opremu. zabravljate da tražnja za pc i laptopima nikad nije bila veća nego u zadnjih mjesec dva zbog online nastave i rada od kuće.
mobsterc

#14835 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Suvisno da se ponavljam, ali eto... zakonom ponude i potraznje ce ici gore sada, a dole tek kada nastupi kriza (vecinom za polovno). Novo samo ako dobavljac ili radnja bude u problemu pa bude rasprodaja.
howdy

#14836 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by howdy »

Kad vidim cijene ovdje https://t.co/Aijvy8KbND?amp=1 i cijene kod nas tek tad vidim koliko nas udaraju po ušima
_coRey_

#14837 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by _coRey_ »

koliko trziste je Njemacka a koliko smo mi
mobsterc

#14838 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Pa kupi u njemackoj, ko ti brani, u americi je jos jeftinije samo da znas, kinu da ne spominjem :D

...svako par mjeseci naleti neko sa ovom pricom, klepaju nas po usima, samo eto neka se nesto kaze, nema veze sto se malo zna o temi, mrsko pretraziti itd. Ali evo da ti sumiram, klepaju te kimtec i comtrade, kao uvoznici 90% it opreme.
mirsek

#14839 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

howdy wrote: 27/04/2020 08:32

Smanjena cijena nafte, manji troskovi transporta.
Ekonomska kriza, manja kupovina tehnike, manja potraznja.
Ko ce prije popustiti prodavci ili kupci, vidjecemo.
Ramsey8

#14840 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Ramsey8 »

_coRey_ wrote: 27/04/2020 14:59 koliko trziste je Njemacka a koliko smo mi
I kolika je kupovna moc svaba a koliko nasa
howdy

#14841 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by howdy »

mobsterc wrote: 27/04/2020 15:07 Pa kupi u njemackoj, ko ti brani, u americi je jos jeftinije samo da znas, kinu da ne spominjem :D

...svako par mjeseci naleti neko sa ovom pricom, klepaju nas po usima, samo eto neka se nesto kaze, nema veze sto se malo zna o temi, mrsko pretraziti itd. Ali evo da ti sumiram, klepaju te kimtec i comtrade, kao uvoznici 90% it opreme.
De nam malo pricaj o trzistu u Americi Kini i Njemackoj.
Zanimljivo zvuci.
howdy

#14842 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by howdy »

mirsek wrote: 27/04/2020 15:13
howdy wrote: 27/04/2020 08:32

Smanjena cijena nafte, manji troskovi transporta.
Ekonomska kriza, manja kupovina tehnike, manja potraznja.
Ko ce prije popustiti prodavci ili kupci, vidjecemo.
Kod kupaca su pare. Pogađaj dalje.
febo_acm

#14843 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

mobsterc wrote: 27/04/2020 15:07 Pa kupi u njemackoj, ko ti brani, u americi je jos jeftinije samo da znas, kinu da ne spominjem :D

Odustani najbolje ti je :D ljudi te ne razumiju i dzaba ti prica
howdy

#14844 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by howdy »

febo_acm wrote: 27/04/2020 16:37

Odustani najbolje ti je :D ljudi te ne razumiju i dzaba ti prica
Svaka vama cast :D
febo_acm

#14845 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

:D :thumbup:

Ama meni je samo cudno koliko ljudi potenciraju krizu i pad cijena. Kriza ce biti kod 20-25% ljudi ostali ce zivjeti normalo. Mi smo imali najnizu cijenu komponenti, sada ce da raste... prognoza svih strucnjaka je da raste. Ako je proizvodna cijena veca, vendor moze uzeti manju marzu, ali krajnjem korisniku opet isti djavo... kod nas 2-3 vendora se vec dugo ponasaju ko vodece stranke :D
howdy

#14846 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by howdy »

febo_acm wrote: 27/04/2020 16:58 :D :thumbup:

Ama meni je samo cudno koliko ljudi potenciraju krizu i pad cijena. Kriza ce biti kod 20-25% ljudi ostali ce zivjeti normalo. Mi smo imali najnizu cijenu komponenti, sada ce da raste... prognoza svih strucnjaka je da raste. Ako je proizvodna cijena veca, vendor moze uzeti manju marzu, ali krajnjem korisniku opet isti djavo... kod nas 2-3 vendora se vec dugo ponasaju ko vodece stranke :D
Samo da krenu autobusi ka i iz Njemacke. Jebo vendore
febo_acm

#14847 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

To je drugo, bice jeftino kod game007 :D
vojopd

#14848 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by vojopd »

Ima li ko AOC Q27G2U?
febo_acm

#14849 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

vojopd wrote: 27/04/2020 17:26 Ima li ko AOC Q27G2U?
imam ja :D
vojopd

#14850 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by vojopd »

Koliko dugo? Iskustva?
Post Reply