Dešavanja u Srbiji

Kikibombona

#44651 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 24/04/2020 12:39Stigli 500 EUR u januaru 2020, a najavljivao u januaru 2017...
http://rs.n1info.com/Biznis/a496632/Cek ... odine.html
Odlicno :thumbup:
Svi znamo da je Vucic patoloski lazov i manipulator, fasista i sve najgore. Ja prebacim cim vidim odvratnu facu na TV ekranu. Medjutim, nema smisla izmisljati da je prosjecna plata 350e kada nije tako.

...

Ja bih volio da se mi ovdje trznemo i krenemo nesto raditi. Nije nam kasno, nismo prezaduzeni. Jednostavno nema izgovora. Urediti Sarajevo, Zenicu i Tuzlu, uvjeren sam da bi se pozitivan trend prenio na cijelu drzavu. Ovako kako radimo nestat cemo jarane. Ne radjamo se a emigriramo, sve nepovoljniji odnos zaposleni - penzioner.

...

Trenutno od nas bolje rade Makedonija i Albanija, imaju bolji rast i jednostavno rade bolje. Veoma brzo ce nas prestici u svemu ako se ne pokrenemo.
zilog

#44652 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 13:50
zilog wrote: 24/04/2020 12:39Stigli 500 EUR u januaru 2020, a najavljivao u januaru 2017...
http://rs.n1info.com/Biznis/a496632/Cek ... odine.html
Odlicno :thumbup:
Svi znamo da je Vucic patoloski lazov i manipulator, fasista i sve najgore. Ja prebacim cim vidim odvratnu facu na TV ekranu. Medjutim, nema smisla izmisljati da je prosjecna plata 350e kada nije tako.
Ja nisam spomenuo 350, vec 500 u kontekstu najave "iduce godine", a onda se ispostavi da su to 4 godine. Tako bi i onih 7,5% mogli ocekivati do 2024. godine. :lol:

Nas nisam spominjao, niti poredio. Takva je tema...
bh.tornjak

#44653 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by bh.tornjak »

Za pomoć od 100 evra dovoljan jedan poziv. Ko ne želi - ne mora da traži
Doneli smo ovu odluku slušajući primedbe da mnogi ne žele tih 100 evra i da je to ponižavajuće za njih", kazao je predsednik i dodao da ovim "omogućavamo svima onima za koje je to poniženje ili smatraju da im takva pomoć države nije potrebna da to ni ne traže".
"Ovi drugi treba samo da okrenu automatski broj telefona, ne moraju čak ni da razgovaraju", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako je nekome problem da pozove, problem je u njemu, a oni kojima pomoć ne treba, neka je ne traže. "Ja sam običan čovek, ali smatram da je u ovom trenutku potrebnije da državi ostavim 100 evra nego da ih uzmem i zato se ja neću javiti", rekao je predsednik.

lepo rece precednik.....nemoj da bi neko trazio...inace idete u karantenu

posle je precednik inace u belom svetu zvani "prosijak", najavio spasavanje eVropske unije koja je na koljenima, umorna i nemocna bez snage nad sopstvenim grobom
dragi Aca je pruzio svoju ruku milosti:

"Mi smo ponudili svoju podršku pošto trenutno imamo nešto više zaštitne opreme, čak i nešto respiratora, ako je potrebno nekoj od članica EU mi ćemo isporučiti u roku od 12 sati", naveo je predsednik Srbije.

idi begaj, bre...ima se..moze se...

kome jos nesto treba ( a bolje je da ne treba)...nek nazove precednika
zavrzlama

#44654 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

poredit srbiju i BIH je nemoralno i glupo.

u srbiji bi prosjecna plata trebala biti min 750 eura.

srbija je 75% teritorije visoke klase poljoprivrednog zemljista,glavni cestovni cvor zapada i istoka evrope,dvije najvece rijeke evrpe prolaze kroz srbiju..

srbija nije porusena ratom ni kao jedan prosjecan gradic u BIH

sto je i ako je 500 eura prosjek plata.

finansiraju tri secesionisticke organizacije u CG,BIH i Kosovu

daje stotine miliona eura na lobiranja po svijetu protiv navedenih drzava.

placaju armiju novinara,tv,radio da sire propagandu .

placaju kupovinu oruzja od kojeg nemaju nikakve koristi.

placaju stotine kvazi akademika da zmislnaju opijum za narod i satanizaciju istog.

posteno kad se skonta....srbija je i uspjesna koliko trosi na stvaranje nesrece i zla drugima oko sebe...
Kikibombona

#44655 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Ma nije samo Srbija...

Albanija i Makedonija bolje napreduju od nas. Jos su iza ali ce nas prestici za par godina ako se ne trznemo.

MMF predvidja rast od 7% za Makedoniju u 2021 godini.
Za Albaniju predvidjaju cak 8% sto je najvise na Balkanu i Evropi.
Za Kosovo predvidjaju rast od 7.5% sto je isto kao za Srbiju.

...

Nama mizernih 3.5%. :( Kada na to dodas minus za ovu godinu i inflaciju, nema nas nigdje. :roll:

Ako se ne trznemo slijedi nam totalni ekonomski kolaps za 10-20 godina. Umjesto da idemo naprijed mi se vracamo unazad.
155_mm

#44656 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

ako uzmemo da je korupcija i kriminal kako u politickim strankama tako u njihovim birackim tijelima u BiH, CG, MK, ALB i SRB otprilike "u 5 deka". a i ne primjecuje se ni neka posebna razliku u inteleginciji gore pomenutih grupa. onda se stvarno postavlja pitanje sta cini tu razliku izmedju BiH i ostalih koju neki forumasi ovdje isticu.
Kikibombona

#44657 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

155_mm wrote: 24/04/2020 17:00 ako uzmemo da je korupcija i kriminal kako u politickim strankama tako u njihovim birackim tijelima u BiH, CG, MK, ALB i SRB otprilike "u 5 deka". a i ne primjecuje se ni neka posebna razliku u inteleginciji gore pomenutih grupa. onda se stvarno postavlja pitanje sta cini tu razliku izmedju BiH i ostalih koju neki forumasi ovdje isticu.
SADA razlike NEMA.

Ali je jasno uocljiv trend napretka Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova, te stagnacija BiH. Sve ove drzave su prije 5 ili 10 godina bile prilicno iza nas a sada nas sustizu. :roll:

Ako se ne trznemo sve ce nas prestici i bicemo najgori na Balkanu.

...

I ove projekcije MMF-a pokazuju da se od nas ocekuje najmanje od svih balkanskih drzava. Vrijeme je da se trznemo i krenemo...

...

Ono sto me najvise brine je totalna apatija i mirenje sa sudbinom. Nismo mi uopste u losoj poziciji, nije nam kasno da uhvatimo zalet i za 5-10 godina drasticno podignemo standard zivljenja. Da bi se to desilo moramo poceti raditi...
zavrzlama

#44658 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

pola drzave radi protiv iste gdje god stigne,u ostaloj polovici1/3 isto radi protiv drzave,a u ostatku se bore i za licne interrse i za stranacke i ako prispije za drzavu BIH.

da srbija,hr,cg,s mak. imaju ovo sto ima BIH,raspali bi se davno...

nemoralno je poredit BIH sa drugima.
Banksy

#44659 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Banksy »

zavrzlama wrote: 24/04/2020 17:32 pola drzave radi protiv iste gdje god stigne,u ostaloj polovici1/3 isto radi protiv drzave,a u ostatku se bore i za licne interrse i za stranacke i ako prispije za drzavu BIH.

Naravno. Mislila sam da su nas oni prešišali davno, nevjerovatno da su tek sad.
Usporedba je i nemoralna i besmislena.
Maraschino

#44661 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 16:06 Ma nije samo Srbija...

Albanija i Makedonija bolje napreduju od nas. Jos su iza ali ce nas prestici za par godina ako se ne trznemo.

MMF predvidja rast od 7% za Makedoniju u 2021 godini.
Za Albaniju predvidjaju cak 8% sto je najvise na Balkanu i Evropi.
Za Kosovo predvidjaju rast od 7.5% sto je isto kao za Srbiju.

...

Nama mizernih 3.5%. :( Kada na to dodas minus za ovu godinu i inflaciju, nema nas nigdje. :roll:

Ako se ne trznemo slijedi nam totalni ekonomski kolaps za 10-20 godina. Umjesto da idemo naprijed mi se vracamo unazad.
Kiki da skratimo, jedna Njemacka bi do sada propala da ima 25 godina ovakvo uredjenje . Ende.
Kako plivamo iznad, to je stvarno umijece.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#44662 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

Image
Duka Dizel II

#44663 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Duka Dizel II »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 08:16

Napisao si da je prosjecna plata 350e sto je totalna neistina. Prosjecna plata za januar je 508e.

Prosečna plata je samo jedan ekonomski pokazatelj stanja u držlavi, ali koji uglavnom ulepšava stvarnu sliku.
Što bi se reklo...sve pokazuje, a ništa ne otkriva ako bi ga se izolovano posmatralo.

U statistici postoje i tzv. pozicione srednje vrednosti – modus i medijana – koje su u društvima izražene ekonomske nejednakosti mnogo bolji pokazatelji realnog stanja od aritmetičke sredine.

Medijana bi laički rečeno bila plata koju prima najviše stanovništva.

U Srbiji ona iznosi baš toliko otprilike...365 evra.

Onda bi se takodje mogla uzeti u obzir i minimalna propisana plata. U Srbiji ona iznosi 250 eura.

Pa ni sve to ne mora biti objektivan pokazatelj.

Jer, recimo zamislimo slučaj gde neko selo broji 100 ljudi.
Zaposleno je njih 40. I svi su na državnim jaslama, zaposleni u javnom sektoru, gde plate obično popravljaju prosek u ekonomski zaostalim zemljama.
U tom zamišljenom selu visoka bi bila prosečna plata, visoka medijana i visok minimalac.

Ali je nezaposlenost 60%.

Kakva je sudbina tog sela?
Pa većina će pobeći iz njega.
Banksy

#44664 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Banksy »

Image
Kikibombona

#44665 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

zavrzlama wrote: 24/04/2020 17:32 pola drzave radi protiv iste gdje god stigne,u ostaloj polovici1/3 isto radi protiv drzave,a u ostatku se bore i za licne interrse i za stranacke i ako prispije za drzavu BIH.

Maraschino wrote: 24/04/2020 18:49Kiki da skratimo, jedna Njemacka bi do sada propala da ima 25 godina ovakvo uredjenje . Ende.
Citirat cu oba komentara jer su veoma slicni.

...

Ja sam se obradovao kada je na vlast dosao SDP sa pricom da ce od Federacije BiH praviti Zapadnu Njemacku. To su bile rijeci Zlatka Lagumdzije. Nazalost, bile su samo rijeci, od djela nismo nista vidjeli.

Da je bilo dobre volje i malo pameti, moglo se urediti Sarajevo, Tuzla i Zenica. Moze se urediti i sada da ima volje i malo znanja. Bosanci su se odlucili za SDA sektu koja ne radi za drzavu vec za rodbinu, kumove i prijatelje, za licne interese. Kao skakavci unistise sve zivo.

BiH je jedna drzava, sistem spojenih posuda. Da se u Sarajevu poraze kriminal i korupcija, prenijelo bi se na Zenicu, Banjaluku, Mostar... cijelu drzavu.

Medjutim, Sarajevo je mrtvo, seljacka mahala bez imalo proaktivnosti.

...

Ljudi, BiH je ogromna drzava, teritorijalno ogromna. BiH ima 50 000 km2, dok Belgija ima 30 000 km2. BiH ima 3 miliona, Belgija ima 11 miliona stanovnika. Hejjjj!!! Dakle, u BiH moze bez problema zivjeti 20 miliona stanovnika.

Bosnjaka danas ima maksimum maksimuma 1.5 miliona uz katastrofalan natalitet i masovna iseljavanja. Za 50 godina nece biti ni milion, sve nakrcano u Sarajevo, Zenicu i Tuzlu. A sta ce tek biti sa ekonomijom? Kako ce opstati tak star narod?

Srbi i Hrvati jos i gore.

Ljudi moji, ako se ne trznemo, nestat ce drzava i narod. Sarajevo mora preuzeti inicijativu.
Kikibombona

#44666 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Duka Dizel II wrote: 24/04/2020 19:58
Kikibombona wrote: 24/04/2020 08:16

Napisao si da je prosjecna plata 350e sto je totalna neistina. Prosjecna plata za januar je 508e.

Prosečna plata je samo jedan ekonomski pokazatelj stanja u držlavi, ali koji uglavnom ulepšava stvarnu sliku.
Što bi se reklo...sve pokazuje, a ništa ne otkriva ako bi ga se izolovano posmatralo.

U statistici postoje i tzv. pozicione srednje vrednosti – modus i medijana – koje su u društvima izražene ekonomske nejednakosti mnogo bolji pokazatelji realnog stanja od aritmetičke sredine.

Medijana bi laički rečeno bila plata koju prima najviše stanovništva.

U Srbiji ona iznosi baš toliko otprilike...365 evra.

Onda bi se takodje mogla uzeti u obzir i minimalna propisana plata. U Srbiji ona iznosi 250 eura.

Pa ni sve to ne mora biti objektivan pokazatelj.

Jer, recimo zamislimo slučaj gde neko selo broji 100 ljudi.
Zaposleno je njih 40. I svi su na državnim jaslama, zaposleni u javnom sektoru, gde plate obično popravljaju prosek u ekonomski zaostalim zemljama.
U tom zamišljenom selu visoka bi bila prosečna plata, visoka medijana i visok minimalac.

Ali je nezaposlenost 60%.

Kakva je sudbina tog sela?
Pa većina će pobeći iz njega.
Sve kristalno jasno.

Za drzavu poput Srbije neophodan je godisnji rast od 6 ili 7%. To do sada nije bio slucaj, u protekle dvije godine rast je iznosio nesto iznad 4%. Solidno ali rekao bih nedovoljno.

Drzave poput Srbije nemaju pamet da same pokrenu ekonomiju. Zbog toga su neophodne strane investicije kojih mora biti vise.

Kada nezaposlenost padne na 4-5%, plate ce rasti po automatizmu.

...

Po onome sto vidim Srbija radi solidno u protekle 3-4 godine, ali naravno da moze i mora puno bolje.
Maraschino

#44667 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 21:56

Maraschino wrote: 24/04/2020 18:49Kiki da skratimo, jedna Njemacka bi do sada propala da ima 25 godina ovakvo uredjenje . Ende.
Citirat cu oba komentara jer su veoma slicni.

...

Ja sam se obradovao kada je na vlast dosao SDP sa pricom da ce od Federacije BiH praviti Zapadnu Njemacku. To su bile rijeci Zlatka Lagumdzije. Nazalost, bile su samo rijeci, od djela nismo nista vidjeli.

Da je bilo dobre volje i malo pameti, moglo se urediti Sarajevo, Tuzla i Zenica. Moze se urediti i sada da ima volje i malo znanja. Bosanci su se odlucili za SDA sektu koja ne radi za drzavu vec za rodbinu, kumove i prijatelje, za licne interese. Kao skakavci unistise sve zivo.

BiH je jedna drzava, sistem spojenih posuda. Da se u Sarajevu poraze kriminal i korupcija, prenijelo bi se na Zenicu, Banjaluku, Mostar... cijelu drzavu.

Medjutim, Sarajevo je mrtvo, seljacka mahala bez imalo proaktivnosti.

...

Ljudi, BiH je ogromna drzava, teritorijalno ogromna. BiH ima 50 000 km2, dok Belgija ima 30 000 km2. BiH ima 3 miliona, Belgija ima 11 miliona stanovnika. Hejjjj!!! Dakle, u BiH moze bez problema zivjeti 20 miliona stanovnika.

Bosnjaka danas ima maksimum maksimuma 1.5 miliona uz katastrofalan natalitet i masovna iseljavanja. Za 50 godina nece biti ni milion, sve nakrcano u Sarajevo, Zenicu i Tuzlu. A sta ce tek biti sa ekonomijom? Kako ce opstati tak star narod?

Srbi i Hrvati jos i gore.

Ljudi moji, ako se ne trznemo, nestat ce drzava i narod. Sarajevo mora preuzeti inicijativu.
Posto nije odgovarajuca tema moram samo kratko da repliciram.
Dodik otvoreno radi i uziva u tome da blokira drzavu, Covic umotano blokira entitet i uziva u svakoj blokadi gdje se prednost ne daje zupanijama, nasi djikani uzivaju u blokadama i govore ''nismo mi krivi''.

p.s. pa eto, Sarajevski kanton je skoro kao manji entitet. Manje pipaka manje blokada pa se nesto i uradi. Jos da se balije ne inate, gdje bi nam bio kraj.
Kikibombona

#44668 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote: 24/04/2020 22:09Posto nije odgovarajuca tema moram samo kratko da repliciram.
Dodik otvoreno radi i uziva u tome da blokira drzavu, Covic umotano blokira entitet i uziva u svakoj blokadi gdje se prednost ne daje zupanijama, nasi djikani uzivaju u blokadama i govore ''nismo mi krivi''.

p.s. pa eto, Sarajevski kanton je skoro kao manji entitet. Manje pipaka manje blokada pa se nesto i uradi. Jos da se balije ne inate, gdje bi nam bio kraj.
Jarane, Sarajevo mora biti mozak i motor svih procesa. Svaki val promjene treba krenuti iz Sarajeva. Tu je najvise ljudi, najvise pameti.

Poslije ce se preliti na Zenicu i Tuzlu, zatim Mostar i cijelu drzavu...

Ne treba traziti izgovore. Moze se puno uraditi da ima volje i znanja.
Maraschino

#44669 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 22:12
Maraschino wrote: 24/04/2020 22:09Posto nije odgovarajuca tema moram samo kratko da repliciram.

Jarane, Sarajevo mora biti mozak i motor svih procesa. Svaki val promjene treba krenuti iz Sarajeva. Tu je najvise ljudi, najvise pameti.

Poslije ce se preliti na Zenicu i Tuzlu, zatim Mostar i cijelu drzavu...

Ne treba traziti izgovore. Moze se puno uraditi da ima volje i znanja.
Ko treba te promjene iz Sarajeva pokrenuti?
Kikibombona

#44670 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote: 24/04/2020 22:23Ko treba te promjene iz Sarajeva pokrenuti?
Sarajevska intelektualna elita, politicke stranke sa sjedistem u Sarajevu. Dakle, najpametniji ljudi u ovoj drzavi.
Maraschino

#44671 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 22:32
Maraschino wrote: 24/04/2020 22:23Ko treba te promjene iz Sarajeva pokrenuti?
Sarajevska intelektualna elita, politicke stranke sa sjedistem u Sarajevu. Dakle, najpametniji ljudi u ovoj drzavi.
Sta ce pokrenuti, kako urediti Sarajevo i pederaciju?
Kikibombona

#44672 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote: 24/04/2020 22:38Sta ce pokrenuti, kako urediti Sarajevo i pederaciju?
1. Reformisati pravosudje u FBiH, u KS, ZDK, TK
2. Otpoceti istinsku borbu protiv kriminala i korupcije
3. Reformisati zdrastvo, zatvoriti lazne fakultete
4. Hodati po Evropi i lobirati kod investitora da dodju u BiH, nuditi sve moguce pogodnosti
5. Ocistiti rijeke i planine od smeca

...

Ima kamara toga sto se moze uraditi, gomila, gomila posla...
Maraschino

#44673 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 22:46
Maraschino wrote: 24/04/2020 22:38Sta ce pokrenuti, kako urediti Sarajevo i pederaciju?
4. Hodati po Evropi i lobirati kod investitora da dodju u BiH, nuditi sve moguce pogodnosti
5. Ocistiti rijeke i planine od smeca

...

Ima kamara toga sto se moze uraditi, gomila, gomila posla...
I sta kazes, mogu se rijeke i planine ocistiti dok jos uvijek u zemlji imas diskriminaciju, svojatanje teritorija, polaganje prava na neke gruntove, blokade na sve strane...ali hajmo mi ocistiti rijeke i planine. Pa cisti, ko ti brani.

To mi lici, rat je i na sve strane puca ali hajmo mi ofarbati kucu...ma puca se, granatira...nek puca hajmo nesto korisno uraditi

Bez koncenzusa na visem nivou nema nista od velikih promjena na nisem nivou. Znaju to svi djikani a i dokazano. Smisli ti problem i ti s ekoprcas umjesto da cistis rijeku.

Kiki, problem je kompleksniji.
Kikibombona

#44674 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote: 24/04/2020 23:08I sta kazes, mogu se rijeke i planine ocistiti dok jos uvijek u zemlji imas diskriminaciju, svojatanje teritorija, polaganje prava na neke gruntove, blokade na sve strane...ali hajmo mi ocistiti rijeke i planine. Pa cisti, ko ti brani.

To mi lici, rat je i na sve strane puca ali hajmo mi ofarbati kucu...ma puca se, granatira...nek puca hajmo nesto korisno uraditi

Bez koncenzusa na visem nivou nema nista od velikih promjena na nisem nivou. Znaju to svi djikani a i dokazano. Smisli ti problem i ti s ekoprcas umjesto da cistis rijeku.

Sta je bolje druze, drkati qrac ili cistiti rijeku? Ne mogu cistiti rijeku, moram lezati i drkati qrac, drzava je u pitanju. Ta logika? :roll:

Najbolje bi bilo da se nista ne radi, da se ne rade putevi, da se ne rade fasade, da se ne ciste ulice, da se ne kupamo... da nista zivo ne radimo... jer, zaboga, drzava je u pitanju.

...

Mi uvijek nadjemo razlog da ne radimo, da se zavalimo kao krave i jezikom mlatimo. Po tome smo definitivno najjaci u Evropi a mozda i sire. :D

...

I zasto si prve cetiri tacke preskocio?

animals

#44675 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Kikibombona wrote: 24/04/2020 23:15
Maraschino wrote: 24/04/2020 23:08I sta kazes, mogu se rijeke i planine ocistiti dok jos uvijek u zemlji imas diskriminaciju, svojatanje teritorija, polaganje prava na neke gruntove, blokade na sve strane...ali hajmo mi ocistiti rijeke i planine. Pa cisti, ko ti brani.

Sta je bolje druze, drkati qrac ili cistiti rijeku? Ne mogu cistiti rijeku, moram lezati i drkati qrac, drzava je u pitanju. Ta logika? :roll:

Najbolje bi bilo da se nista ne radi, da se ne rade putevi, da se ne rade fasade, da se ne ciste ulice, da se ne kupamo... da nista zivo ne radimo... jer, zaboga, drzava je u pitanju.

...

Mi uvijek nadjemo razlog da ne radimo, da se zavalimo kao krave i jezikom mlatimo. Po tome smo definitivno najjaci u Evropi a mozda i sire. :D

...

I zasto si prve cetiri tacke preskocio?

Ko ce pokrenuti...obicni ljudi..
Pa da je drzava jednog naroda mozda bi imalo sanse..
ovako ubleha...
Post Reply