Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
high_volume

#1951 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by high_volume »

Generalno, zaključak koji se nameće, i koji je, zapravo, bio prisutan u javnosti već odavno, je da Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara Federacije BiH treba hitno mijenjati, još danas! Da treba mijenjati upravljačku strukturu, jer iz primjera dvomjesečne coronavirusne opasnosti jasno je svima da je nehumano i po društvo i državu opasno, neozbiljno, imenovati komandantom Kriznog štaba Civilne zaštite zamjenika Premijera Federacije, osobu koja je redovno u nas ekonomski stručnjak i koja pojma nema o zaštiti ljudi.... Tužno je bilo posmatrati jadnu Jelku Milićević koja se nespremna "našla" u toliko odgovornoj poziciji :-)

Tužno je bilo i posmatrati i nekvalifikovanog Načelnika Kriznog štaba, Fahrudina Solaka, osobu od ranije poznatu po ponašanju na ivici pristojnog i korumpiranog, očito nesposobnog za pozicioniranje najodgovornije osobe u zaštiti ljudi i materijalnih dobara, osobu bez sposobnosti upravljanja i bez karizme.

Nadam se da neko od insajdera političke opozicije u nas čita ovaj moj komentar, da će ga prenijeti i da će se neko odvažiti i pozvati Federalni parlament na hitnu sjednicu radi smjene ovih ljudi i promjene Zakona. Coronavirus još nije otišao iz države, neće ni otići i sa ovakvom upravom Civilne zaštite, imat ćemo mi s njim još mnogo problema, mnogo zaraženih ljudi i mnogo umrlih od posljedica coronavirusne zaraze.

Osim toga, naše društvo, niti pravosuđe, ne smije zaboraviti i strašan i neozbiljan propust, a pokazalo se koliko je bio koban, kod organizacije Akademije u Igmanu u Konjicu. Direktor Džahid mora odgovarati pred sudom. Pred istim sudom moraju odgovarati i oni koji su propustili pravovremeno zatvaranje granica, oni koji su načinili i mnoge druge propuste, u vrijeme dok je u svijetu i susjedstvu coronavirus obarao na postelju hiljade i hiljade ljudi, i dok su umirali. A svi "oni" su upravo članovi Kriznog štaba Federacije BiH.

Civilna zaštita na svim nivoima političke vlasti u BiH, odnosno sada u Federaciji BiH, ima zakonsku obavezu održavanja svoje finansijske likvidnosti i spremnosti materijalnim dobrima, opremom i repromaterijalom i drugim rekvizitima, pomoći ljudima u svakoj situaciji, pa i kod biološke opasnosti. Nisam siguran da je Solakova CZ imala čak ni maski u pristojnoj količini, da ne spominjem sada dezinficijense, i sl. Zašto?

Zašto naša Civilna zaštita nema opremu i repromaterijale dovoljne za spašavanje ljudi i mterijalnih dobara u količinama koje mogu zadovoljiti određeno vrijeme krize; zašto nemaju organizaciju i spremnost ljudi za hitnom proizvodnjom svega što nam može trebati? Nismo država bez iskustva, imali smo skopski zemljotres, banjalučki koji je poravnao grad, crnogorski kojeg se čak i ovdje mnogi sjećaju, imali smo strašne poplave prije 7 godina. Požari nam uništiše šume i vegetaciju. Svake godine, svako ljeto, Solak i ekipa moljakaju za nekoliko buradi vode pod helikopterima, svake godine doživljavamo kolektivnu blamažu, sramotu po svijetu našim jadom i bijedom uzrokovanom nesposobnošću uprava civilnih zaštita, sa Solakom na čelu Federalnog štaba. Ovo više i nije sramota, njegov rad, nefunkcionalan rad, njegove neuspjehe i nesposobnost, treba tretirati krivično odgovornim!

Federalni parlament hitno treba sazvati Sjednicu, pa i vanrednu, i raspravljati o dugogodišnjoj agoniji Civilne zaštite, dogogodišnjim propustima rada njene uprave i svim opasnostima i nastalim ljudskim i materijalnim štetama nefunkcionalnim radom Civilne zaštite.
aldinjo

#1952 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by aldinjo »

elcaliente wrote: 24/04/2020 13:29
Kiki_Musampa wrote: 23/04/2020 21:43
elcaliente wrote: 23/04/2020 20:42 Pitanje da li bi oni koji sada srdacno zagovaraju popustanje mjera u slucaju da epidemija bukne i zdravstveni sistem ne bude mogao to izdrzati i onda neciji roditelji umru jer im se ne moze pruziti pomoc opet krivili drzavu ili bi rekli hebiga kolaralna steta.

Veliko eticko pitanje se postavlja i svako u svojoj glavi treba da nadje odgovor.

Jedno je jasno nemamo dovoljno niti doktora niti tehnickih sredstava.

A bolest moze svakoga napasti.

Dilema izmedju ekonomije, dosade, zdravlja i smrti.
Reci cu ti svoje misljenje. Ako se ovako nastavi,nece se vise ni imati sta spasiti. Nemam pojma kako ti svoj hljeb zaradjujes,ali ja znam ako ovo potraje,da cemo travu pasti, i da ce se ljudi klati za 100 km. Federacija je sada pokazala da je jedan obicni napuhani balon,i taj balon je vec pukao. Za 40 dana skoro 800 miliona u dubiozi,to mi lici na ove gazdurine , koje su propale nakon 15 dana. Nece se vise moci u njemacku da se namakne zacas para,niti ce oni odozgo toliko slati
Pitanje je sta je alternativa? Ima li ko kakav prijedlog kako rijesti ovu situaciju.
Kako dopustiti da ekonomija koliko toliko radi a da se zaraza ne siri?

Evo gledam dali su prijedloge za kafice i za frizere koji su bili najglasiniji da im se po poosternim mjerama dozvoli rad. Kada su im dali upute sada im to ne pase.
Eto onda neka kafici sami predloze kako misle da rade, neka nadju soluciju da se zaraza ne siri.
Ali ne, to ugostitelji ne rade, nekgo samo nesto ocekuju i ocekuju da neko za njih situaciju rijesi.
Prvo mole da im se da dozvola za otovoriti, pristati ce na sve samo da mogu raditi, sada im ne pase razamak izmedju stolova, pleksiglas,dezinfekcija maske kod konobara itd.
O kakvim pleksiglasima pišete? Ljudi nemaju novca jer ne rade više od mjesec dana a sada bi naređivali da ljudi troše sredstva, a koja nemaju, za nekakve pleksiglase!? Počeli su izgleda i Hrvatsku kopirati. :run:
Last edited by aldinjo on 24/04/2020 16:46, edited 1 time in total.
manijak1

#1953 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manijak1 »

Industrialyzer wrote: 24/04/2020 15:52
dale cooper wrote: 24/04/2020 15:44 Najbolji su mi ovi virolozi i epidemiolozi amateri kad se jave. :mrgreen: :run:
Pa to nesto predvidja, a nema pojma kako se potencijal virusa smanjuje i da mikrobiologija nije matematika :)
Itekako je mikrobiologija analitička matematika :oops:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1954 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Domaci izdajnik »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2020 14:46 Mene zanima koliko se onih lizaca kasika zarazilo, kad bi bila neka statistika. Ako je 0, o cemu mi pricamo.

Ili recimo policija, svi su vani a samo jedan inspektor je zarazen, i to covjek radio neki posao0 nevezan za Covid.

Ili prodavacice u granapima, koliko se njih zarazilo, ja ako sam dobro pratio nijedna. Kako to.
Neka si i ti shvatio o čemu ovdje ljudi govore :) dobro je, većina polako vremenom konta...Evo primjera:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /200423087
Industrialyzer

#1955 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Industrialyzer »

manijak1 wrote: 24/04/2020 16:06
Industrialyzer wrote: 24/04/2020 15:52
dale cooper wrote: 24/04/2020 15:44 Najbolji su mi ovi virolozi i epidemiolozi amateri kad se jave. :mrgreen: :run:
Pa to nesto predvidja, a nema pojma kako se potencijal virusa smanjuje i da mikrobiologija nije matematika :)
Itekako je mikrobiologija analitička matematika :oops:
Situacija 1: 1.4. je 50 ljudi pozitivnih na koronu bilo u kontaktu sa 1000 ljudi
Situacija 2: 24.4. je 50 ljudi pozitivnih na koronu bilo u kontaktu sa 1000 ljudi

Da li ce u oba slucaja biti isti rast i sirenje virusa?
Logovan

#1956 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Logovan »

dale cooper wrote: 24/04/2020 16:03
Logovan wrote: 24/04/2020 16:01
manuchao91 wrote: 24/04/2020 15:49 ja nisam epidemeromilog al mislim da ce doc do novih slucajeva zbog masovnih odlazaka na iftare
Ima dosta i do discipline naroda, a ne samo do mjera. Strpiti se ovaj put od odlazaka na iftare, barem od onih gdje bi bilo previse ljudi. Iftariti se moze i kod kuce, sam, bez ikoga.
Pa nije niko valjda lud da organizuje masovne iftare u ovoj situaciji i uprkos preporukama? :-) Ovo što će se organizovati po kućama i
u krugu porodice mogu i razumjeti.
Ma nisu vala uredu ni iftari u krugu porodice ako je recimo po 15, 20 ljudi. A ti javni iftari, to se vec ne smije dozvoliti.
denimb

#1957 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by denimb »

Ovi sto panice zbog ukidanja policijskog sata treba da shvate da imamo stotine firmi koje su uredno radile svih ovih 40-tak dana sa 400-500 radnika pa se klasteri tu nisu pojavili.
Svaki dan su trzni centri puni, pa se klasteri tu nisu pojavili.
Policijske uprave su radile, ljudi konstantno u dodiru sa stanovnistvom, nema stotine zarazenih ni tu.
Imali smo slucaj gdje su penzioneri u hordama pojurili po penzije, pricalo se da smo zbog toga za 15 dana nahebali, biti ce mrtvih na stotine...i tu bi jedan veliki prc.

I sta je sad problem ukinuti policijski, dozvoliti prodavnicama da rade do 21h? Smanjiti psihozu ljudima, smanjiti ujedno i guzve u tim marketima jer ljudi nece biti toliko vremenom ograniceni za kupnju?
Drzati se higijene, socijalne distance, i nekih licnih mjera, a jedno po jedno uz neke uslove sigurno da treba otvarati, pa necemo ovako u nedogled jbt, ljudi treba da zive i sa koronom i bez nje.
kakavdanakneiskustvu

#1958 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

https://www.zenicablog.com/cerkez-mjere ... Di93gRA8yk

Čerkez: Mjere ukidanja policijskog sata su preuranjene, nismo to preporučili – Nakon što je u Federaciji Bosne i Hercegovine Federalni štab civilne zaštite ukinuo policijski sat s obrazloženjem da je to odluka epidemiologa, Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za Faktor je kazao da je ukidanje policijskog sata preuranjeno.

Dodaje da o tome nisu raspravljali ni federalni epidemiolog Sanjin Musa, kao ni Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Mjere za starije osobe i djecu do 18 godina, kao i zamjena karantina s drugom mjerom ograničenja kretanja, smatramo da su u ovom trenutku prilagođene i adekvatne mjere i one su donesene na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Policijski sat je mjera koja nije donesena na naš prijedlog i u ovom trenutku nije bila ni raspravljana kao takva. Donesena je isključivo po odluci Kriznog štaba civilne zaštite. Smatram da je mjera ukidanja policijskog sata preuranjena, jer u ovo vrijeme može doći do velikih kontakata u večernjim satima između ljudi i sigurno predstavlja određen javno- zdravstveni rizik – upozorava Čerkez.

Upitali smo da li je rizik po zdravlje stanovništva i ukidanje karantina?

– Smatramo da nije, jer smo izdržali i period kada smo imali po 35.000 ljudi u jednom trenutku u samoizolaciji. U ovom trenutku kada imamo smanjen priliv iz inostranstva građana, smatramo da u sklopu popuštanja mjera bi mogli iskontrolisati i tu mjeru – rekao je Čerkez.

Vraćajući se na mjere kazao je da na snazi ostaje obavezno nošenje maski i rukavica, kao i držanje socijalne distance.

Zatražili smo od Čerkeza da prokomentira objašnjenje Federalnog štaba civilne zaštite da su o ukidanju policijskog sata odlučli epidemiolozi.

– Ja ne znam da li je neko učestvovao od epidemiologa. Ja govorim o Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva gdje su i Sanjin Musa i Davor Pehar, i mi nismo o tome diskutovali. Ja nisam prisustvovao sjednici Štaba CZ i mogu samo reći da Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno, njegov Krizni štab nije preporučio tu mjeru. Mi smo smatrali da su dovoljne danas donesene mjere koje se tiču osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i zamjena karantina samoizolacijom – rekao nam je Čerkez.
Lincoln-Burrows

#1959 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Lincoln-Burrows »

Logovan wrote: 24/04/2020 16:23
Ma nisu vala uredu ni iftari u krugu porodice ako je recimo po 15, 20 ljudi. A ti javni iftari, to se vec ne smije dozvoliti.
Ma može uz razmak od 4 metra, bit će malo ljudi ali nekima je važna simbolika.
Rothmans

#1960 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Rothmans »

Ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji su mislili da ce se policijski sat odrzati sad kad nam je dosao mubarek ramazan u nasu fbih . Heheheh , bas ste simpa
dale cooper

#1961 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dale cooper »

Logovan wrote: 24/04/2020 16:23
dale cooper wrote: 24/04/2020 16:03
Logovan wrote: 24/04/2020 16:01
Ima dosta i do discipline naroda, a ne samo do mjera. Strpiti se ovaj put od odlazaka na iftare, barem od onih gdje bi bilo previse ljudi. Iftariti se moze i kod kuce, sam, bez ikoga.
Pa nije niko valjda lud da organizuje masovne iftare u ovoj situaciji i uprkos preporukama? :-) Ovo što će se organizovati po kućama i
u krugu porodice mogu i razumjeti.
Slažem se. Mislio sam na užu porodicu i do 10 ljudi maksimalno. Ono čisto da ljudi mogu otići da iftare sa svojim najbližima.
channel10

#1962 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by channel10 »

Nije brate ni vama dobro. Cuj deset ljudi na jednom mjestu i sve ok. Iftarski klaster u nastajanju :run:
Nivelacija

#1963 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

A kad su obiljezavali vaskrs svi iz iste kasike?
Tad nije bilo opasnosti :lol:
Rothmans

#1964 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Rothmans »

channel10 wrote: 24/04/2020 16:36 Nije brate ni vama dobro. Cuj deset ljudi na jednom mjestu i sve ok. Iftarski klaster u nastajanju :run:
Agorafobija u nastajanju. Tuga brate, nadam se da ces bit dobro
channel10

#1965 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by channel10 »

Nivelacija wrote: 24/04/2020 16:38 A kad su obiljezavali vaskrs svi iz iste kasike?
Tad nije bilo opasnosti :lol:
Pa vrlo je slicno, pa me i cudi taj nacin razmisljanja. A ovaj sto prica o nekakvim fobijama, samo ti udri, ne sekiraj se, necu se ni poceshati...
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1966 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Matijevic_Vlado »

Padose mjere ko Zepa.
dale cooper

#1967 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dale cooper »

channel10 wrote: 24/04/2020 16:36 Nije brate ni vama dobro. Cuj deset ljudi na jednom mjestu i sve ok. Iftarski klaster u nastajanju :run:
Vidi...ja sam apsolutno za pridržavanje svih preporučenih mjera i izbjegavanje izlaganja nepotrebnim rizicima. Ali mogu razumjeti
da neki ljudi imaju određene potrebe uključujući i ove vjerske. Pa ako već moraju najbolje je da to pokušaju organizovati na
nekom minimumu i uz pridržavanje svih higijenskih i drugih savjeta stručnjaka.
Nivelacija

#1968 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Jel neko primijetio da 2 dana nema vise od 5 slucajeva? Gdje virus?
Ocekivao sam do juna svaki dan 30 tak...
Ovo je odlicno :thumbup:
AmirBaa

#1969 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by AmirBaa »

Nivelacija wrote: 24/04/2020 16:46 Jel neko primijetio da 2 dana nema vise od 5 slucajeva? Gdje virus?
Ma to je nebitno, najveci je problem sto su ukinuli policijski sat prvi dan Ramazana, strasno, ceka nas strasan scenarij :-) :-) :-)
moonca

#1970 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by moonca »

Jel neko primijetio da 2 dana nema vise od 5 slucajeva? Gdje virus?
Policijski sat radi.. :-) :oops:
aldinjo

#1972 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by aldinjo »

:lol: :lol: :lol: :run:
dječak sa šibicama

#1973 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dječak sa šibicama »

Zasto ja vec danima pizdim na forumu, neki me napadaju, jer znam kako ce to ici.

Vec do maja ce po par desetina ljudi biti okupljeno na iftarima. A onda kuku majko.
dječak sa šibicama

#1974 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dječak sa šibicama »

Nivelacija wrote: 24/04/2020 16:46 Jel neko primijetio da 2 dana nema vise od 5 slucajeva? Gdje virus?
Kako 5, jucer 37.

Jedan dan smo na 7 (ja RS smatram dijelom BiH,m ne znam za druge) i odjednom virus vise ne postoji.

Nevjerovatno.
MUNAFIK

#1975 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2020 16:57
Zasto ja vec danima pizdim na forumu, neki me napadaju, jer znam kako ce to ici.

Vec do maja ce po par desetina ljudi biti okupljeno na iftarima. A onda kuku majko.
U subotu je bilo 300 ljudi u Bingu guzva uzas, gdje god maknes ljudi oko tebe...
Locked