Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#1901 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

sadie_forever wrote: 24/04/2020 14:33
Tomahawk11 wrote: 24/04/2020 14:30 Koji bona ne bila potezi?
Ukidanje pol Sata ISTI dan
Čuj isti dan...šta isti dan?
Prvi dan Ramazana?
I gdje to po Evropi ima policijski sat?
dale cooper

#1902 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dale cooper »

Uvođenje policijskog sata je svakako bila besmislica prekopirana od Srbije i bez valjanog razloga sa obzirom na stanje kod nas.
Socijalna distanca i nosanje maski i rukavica je već nešto drugo i trebalo bi ostati kao mjera opreza.
dječak sa šibicama

#1903 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dječak sa šibicama »

Da nema rizicnih grupa, starijih ljudi, ja se ne bi ni plasio zaraze. Mislim da mi je imunitet jak, mada nikad ne mozes biti siguran.
A koliko vidim virus i nije toliko zarazan, odnosno da bi se zarazio moras bas sjediti sa zarazenom osobom, pola sata sat ili duze.

Zbog radi 65+ ljudi u porodici i okolini, pridrzavam se mjera.

Ovi sto se ne paze, jbg svima prave problem. Ali tu se nista ne moze uraditi. Uvijek imas neki % ljudi koji pobudale u kriznim situacijama.

Ovo sto sadija pise, ima mjesta, EU ce unutar sebe uvijek imati posebne odnose, a prema vanjskim drzavama posebne. Kako nas gledaju kroz povecalo, ako nasi krenu sa liberalizacijom naglo, mogu nam samo zamjeriti.
Cijena neclanstva u EU. Oni ce vjerovatno prije otvoriti granice izmedju sebe, nego prema nama.
sadie_forever

#1904 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sadie_forever »

Tomahawk11 wrote: 24/04/2020 14:34
sadie_forever wrote: 24/04/2020 14:33
Tomahawk11 wrote: 24/04/2020 14:30 Koji bona ne bila potezi?
Ukidanje pol Sata ISTI dan
Čuj isti dan...šta isti dan?
Prvi dan Ramazana?
I gdje to po Evropi ima policijski sat?
A koja drzava ima nase zdravstvo? Obicnu sezonu gripe ne podnese dobro

Ljudi to sve bar sedam dana ranije najave ,ovo odaje nase kapacitete,,do jucer jedno danas drugo.
sadie_forever

#1905 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sadie_forever »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2020 14:35 Da nema rizicnih grupa, starijih ljudi, ja se ne bi ni plasio zaraze. Mislim da mi je imunitet jak, mada nikad ne mozes biti siguran.
A koliko vidim virus i nije toliko zarazan, odnosno da bi se zarazio moras bas sjediti sa zarazenom osobom, pola sata sat ili duze.

Zbog radi 65+ ljudi u porodici i okolini, pridrzavam se mjera.

Ovi sto se ne paze, jbg svima prave problem. Ali tu se nista ne moze uraditi. Uvijek imas neki % ljudi koji pobudale u kriznim situacijama.

Ovo sto sadija pise, ima mjesta, EU ce unutar sebe uvijek imati posebne odnose, a prema vanjskim drzavama posebne. Kako nas gledaju kroz povecalo, ako nasi krenu sa liberalizacijom naglo, mogu nam samo zamjeriti.
Cijena neclanstva u EU. Oni ce vjerovatno prije otvoriti granice izmedju sebe, nego prema nama.
Ne sigurno vec 100% i da Bosna najboljr radi u vezi virusa, Ali sad ce eventualno sporije ako se ispostavi da se Nije najboljr radilo
banjaluka078

#1906 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

high_volume wrote: 24/04/2020 14:23
Neće policija ulaziti u džamije i utvrđivati međusobnu socijalnu udaljenost :-) A i da ulazi, IZ + Krizni štab FBiH uskoro će ukinuti ili relaksirati i tu mjeru, samo je pitanje dana, tako da .... "ciao coronaopasnost" iz Federacije :D :oops: Zaboravit ćemo mi coronavirus za 10 dana :lol:

Barem ćemo sačuvati travu na Vrelu Bosne na 1. maj
Ako "otvore" džamije sada, neće biti nimalo bolji od komšija koji su lizali kašike i išli u crkvu tokom policijskog, a kojima su se rugali do prije 10 dana.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1907 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

sadie_forever wrote: 24/04/2020 14:38

Ljudi to sve bar sedam dana ranije najave ,ovo odaje nase kapacitete,,do jucer jedno danas drugo.
40 dana smo mi pod ovim mjerama.

To je i po evropskim standardima dovoljno da se ne raširi.

Pa hajmo reći da su možda pratili 7 dana i shodno tome donijeli odluku da se ukine policijski sat.

Ne vidim stvarno neki problem u tome, za ukidanje istog su se stekli uslovi puno ranije.
dječak sa šibicama

#1908 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Mene zanima koliko se onih lizaca kasika zarazilo, kad bi bila neka statistika. Ako je 0, o cemu mi pricamo.

Ili recimo policija, svi su vani a samo jedan inspektor je zarazen, i to covjek radio neki posao0 nevezan za Covid.

Ili prodavacice u granapima, koliko se njih zarazilo, ja ako sam dobro pratio nijedna. Kako to.
dale cooper

#1909 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dale cooper »

ovako_onako wrote: 24/04/2020 14:36
dale cooper wrote: 24/04/2020 14:35 Uvođenje policijskog sata je svakako bila besmislica prekopirana od Srbije i bez valjanog razloga sa obzirom na stanje kod nas.
Socijalna distanca i nosanje maski i rukavica je već nešto drugo i trebalo bi ostati kao mjera opreza.
Policijski sat je glupost, virus spava uvecer a ujutro je aktivan. Isto ko sto je sada samo 3 dana u sedmici hodanje i ti debilizmi. Ko da monopola igraju u kriznom stabu pa kupuju one zgrade i to hahaha... glupost... sve smo prepisali od srbije i ostalih drzava... nek se ne puca
Ne da igraju monopola, nego ih je uhvatila panika kad su vidjeli šta se dešava u okolici. A nesposobni da procijene situaciju i onda u
toj panici su počeli redati sa najstrožim mjerama. Tek sad kad su dobili malo bolji uvid u situaciju su skontali da su sa pojedinim
mjerama zasrali. Zato i ovako brzo donošenje novih, relaksirajućih mjera. Mislim, moguće je da je i bolje da su uradili previše i pretjerali,
nego da nisu uradili dovoljno. Ali ne mijenja na stvari da su ljudi na tim pozicijama većinom podobni, nesposobni i nedorasli ovakvim
krizama.
manijak1

#1910 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manijak1 »

Ja sam tu na strani Solaka :oops: nama treba jednogodišnji policijski sat :oops: od 22 do 05 :D zimi od 21 do 06 :oops:
Šta znaju epidemiolozi o kriminalu :? Ništa baš.
Isto ko i ministar zdravstva u KS :oops: jučer ne odgovori ni na jedno pitanje :D .
_Reds_

#1911 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by _Reds_ »

Nije se rodio, niti ce se roditi ko ce svima ugoditi.

Većina je kukala na mjere. Sada kada si ukinute, sada kukakju što su ukinute. Bosna je čudna zemlja.

Vidim u HR je dosta drugačija situacija.
dječak sa šibicama

#1912 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Da drzava svakom gradjaninu da tri prosjecne plate recimo, ili dvije, i obezjbedi mu dostavu hrane bar svaki drugi dan, neki paketi.... ja sam prvi za jednomjesecni karantin.

Mada mislim da je to besmisleno, Srbija je imala i ima karantine po tri dan, pa nista time postigli nisu iako ce se Vucic hvaliti da jeste. Opet je imao najvece divljanje broja oboljelih na balkanu, zarazio vojsku i tako dalje.
dale cooper

#1913 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dale cooper »

ovako_onako wrote: 24/04/2020 14:50
dale cooper wrote: 24/04/2020 14:47
ovako_onako wrote: 24/04/2020 14:36

Policijski sat je glupost, virus spava uvecer a ujutro je aktivan. Isto ko sto je sada samo 3 dana u sedmici hodanje i ti debilizmi. Ko da monopola igraju u kriznom stabu pa kupuju one zgrade i to hahaha... glupost... sve smo prepisali od srbije i ostalih drzava... nek se ne puca
Ne da igraju monopola, nego ih je uhvatila panika kad su vidjeli šta se dešava u okolici. A nesposobni da procijene situaciju i onda u
toj panici su počeli redati sa najstrožim mjerama. Tek sad kad su dobili malo bolji uvid u situaciju su skontali da su sa pojedinim
mjerama zasrali. Zato i ovako brzo donošenje novih, relaksirajućih mjera. Mislim, moguće je da je i bolje da su uradili previše i pretjerali,
nego da nisu uradili dovoljno. Ali ne mijenja na stvari da su ljudi na tim pozicijama većinom podobni, nesposobni i nedorasli ovakvim
krizama.
Ima i tog upravu si... :thumbup:

Ali za ovo boldirano, e tu vec nisi upravu grijesis...

Image
Šta će on jadan, njegovo je samo da digne ruku kad mu narede, a ne da se zajebava kod kuće ispred računara. :mrgreen:
bunk

#1914 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bunk »

Nije problem u mjerama vec ko ih je donosio i sad ukinuo :lol:
Da li je trenerko ili kifloni bio na celu CZ.
Ehej ovdje bi se policijski sat slavio ko titula :mrgreen:
neko_sa_strane

#1915 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by neko_sa_strane »

Ja sam mislim na nekoj od korona tema ostavio link na članak u kojem piše da je britanska vlada 19.marta skinula COVID-19 sa spiska zaraznih bolesti koje izazivaju ozbiljne posljedice.
House

#1916 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by House »

sadie_forever wrote: 24/04/2020 14:30
House wrote: 24/04/2020 14:18
sadie_forever wrote: 24/04/2020 14:07

Link?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sto ... 77480.aspx
To je za EU drzave,pokusavaju EU turism olaksat i Ursula je to rekla.U slucaju HR pregovarali s ceskom,slovenijom i austrijom.
Bih nije u EU i sad ovi danasnji potezi ce jos vise otezat
govorio je i o susjedima, ali to nema u tekstu. mora otvoriti granice zbog dubrovnika
dale cooper

#1917 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dale cooper »

Realno, u našoj okolici je jedino Hrvatska odgovorila na krizu na pravi način. Postavila sposobne ljude iz struke na prve linije, uvodi ili relaksira
mjere sistematski i u odnosu na situaciju na terenu.
coco1

#1918 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

Tomahawk11 wrote: 24/04/2020 14:44
sadie_forever wrote: 24/04/2020 14:38

40 dana smo mi pod ovim mjerama.

To je i po evropskim standardima dovoljno da se ne raširi.

Pa hajmo reći da su možda pratili 7 dana i shodno tome donijeli odluku da se ukine policijski sat.

Ne vidim stvarno neki problem u tome, za ukidanje istog su se stekli uslovi puno ranije.
bolje receno, nikada se nisu ni ispunili uslovi za uvodjenje policijskog sata, niti mu se vidjela svrha.

na klix-u je objavljeno za obijanje pekare od strane zenske osobe negdje na chvili, obijena vozila po ciglanama, onaj dernek u kaficu za koji se solak veze... sve u vrijeme policijskog sata. nista novo, ni sa policijskim, ni bez njega. bilo je toga jos, sigurno, samo sto se nema vremena i prostora propratiti i objaviti od corona vijesti.

a, virus nema veze sa vremenskim periodom dana. zaskace i po danu i po noci.
coco1

#1919 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2020 14:46 Mene zanima koliko se onih lizaca kasika zarazilo, kad bi bila neka statistika. Ako je 0, o cemu mi pricamo.

Ili recimo policija, svi su vani a samo jedan inspektor je zarazen, i to covjek radio neki posao0 nevezan za Covid.

Ili prodavacice u granapima, koliko se njih zarazilo, ja ako sam dobro pratio nijedna. Kako to.
ja sam, podobro, "ohladio" od corone nakon snimaka iz konjica, kada je bio covjek na covjeku ispred i u bingu, sve u vrijeme kada se pojavio klaster igman. kako se tada predstavljala opasnost od zaraze, konto sam da ce, najmanje, pola konjica zaglavit na respiratorima.
Pandakonda

#1920 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Pandakonda »

Ovdje niko nikome nije dužan da se pravda šta će raditi poslje 20:00 sati, bitno je da ljudi imaju tu slobodu. Pa da li će oni šetati u tom periodu ili nešto drugo nije bitno. Ovo je dobra odluka jer to znaci da bi i prodavnice mogle duže raditi i da ljudi nisu pod stresom da sve morajo do 18:00 da zavrse. A onaj ko neće rizika može slobodno da ostane kući poslje 20:00, ali neka ne ometaju tuđu slobodu ko hoće nešto da radi.
hopi

#1921 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by hopi »

ne mogu nigdje naći info, kakva je siutacija sa polcijskim satom u rs ovaj vikend, nešto bi do pala trebao pa pitam.
hurmasica

#1922 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by hurmasica »

CikCikCikPogodi wrote: 11/04/2020 21:21 Evo diskutujte

Mada ja mislim sa vasim Solakom da se necete izvuci tako lako.
Jesi li sretan?

Hvala Solaku i ekipi sto su na vrijeme poduzeli adekvatne mjere i sto se evo, hvala Bogu, sve polako privodi kraju n najbolji moguci nacin.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1923 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by pici »

skonto bOsnjo nemre po iftarima radi policijskog... tek sad kad korona krene prisjest ce nam soHmuni...
banjaluka078

#1924 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

pici wrote: 24/04/2020 15:17 skonto bOsnjo nemre po iftarima radi policijskog... tek sad kad korona krene prisjest ce nam soHmuni...
Iftar cluster u najavi.
high_volume

#1925 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by high_volume »

Ja mislim da je mjere ograničenog kretanja u javnom prostoru, policijskim satom, i ograničenjem djeci i starijim osobama, zabranu rada ugostiteljskim i sličnim objektima, sve ono što je bilo na snazi do juče-danas, trebalo zadržati i narednih 15-tak dana, zašto ne i do kraja maja.

Mislim da je ogroman rizik popuštanje ovih mjera i da je Krizni štab pao na pritisak religija, naročito zbog mjeseca Ramazana. Ako se coronavirus sada povampiri i krene u svoju ophodnju stanovništvom Sarajeva i drugih gradova, najebali smo i nećemo ga se riješiti do jeseni,a neki svakako predviđaju njegov povratak na jesen. Ako se infekcija proširi, bit će to neposredna odgovornost Jelke Milićević i Fahrudina Solaka, ostali će se sakriti iza njihovih pozicija.
Locked