Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
uglavnomja

#21951 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

norveska razmatra da smanji karantin poslije ulaska u zemlju sa 14 na 10 dana
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#21952 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by japin_mutapi »

Povecan broj zarazenih je posljedica veceg broja testiranih. Da nisu testirali ne bi imali toliko zarazenih.
Dakle, rjesenje je vrlo jednostavno. Nema testiranja, nema zarazenih.
invincible1921

#21953 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

last mohicans wrote: 22/04/2020 20:18
skafiskafsnjak wrote: 22/04/2020 20:05
last mohicans wrote: 22/04/2020 19:59 U bolnici u Goraždu izliječen 84-godišnjak koji je bio zaražen koronavirusom
http://www.klix.ba/clanak/200422182
To je ta opasna corona, strah i trepet, svi pred njom padaju ko pokoseni.
I ja sad tebi puknem kontru . 139 godisnjak umro od posljedica korone.

https://www.srbijadanas.com/vesti/svet/ ... 2020-03-31

Jedan slucaj nista ne govori
Mozes ti pucati, ali 95% pusto ljudi, ako ne i vise preboli ovaj vid virusa bez ikakvih problema. Izuzetaka uvijek ima, vise je izuzetak taj decko od 19 god,nego sto se oporavio ovaj 84 godisnjak. Nije jedni, u Kini i Italiji su zabiljezeni i stariji pacijenti koji su se oporavili. Ovaj virus nije ono čim se predstavljao, kome nije jasno, neka i dalje vjeruje WHOu,medijima, Solaku i Sebiji.
Ni blizu toga sto se ocekivalo. Piso sam sto puta konkretno za BiH...najavljivan sudnji dan, kad ono statiaticka greska.

Al nece niko da ispadne budala. Pocevsi od raje sto je brasno kupovala pa do politicara koji su digli paniku zajedno sa medijima na max.

Treba neko i odgovarat sto je konretno kod nas nanio neslagedivu stetu zarad statiaticke greske zarazenih...

Ne kazem da mjere nisu trebale...ali ovako drsticne, sigurno ne.
Vela666

#21954 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

IMHO virus je overrated, iz kojih pobuda, nemam pojma,
stoji da je virus nov i neistražen, pa zahtjeva oprezan pristup,
da li je deadly, srećom, nije ...
ako je iko trebao padati po ulicama, to bi bili radnici koji rade u objektima koji su ostali otvoreni za svo ovo vrijeme pandemije i izloženi su virusu svaki dan, možda i više od medicinskih radnika.
Zato bi moj zaključak bio da je ovaj virus daleko od velike opasnosti i isključujem se s teme
vi burazeri i ini, ostajte mi sretni u apokalipsi :mrgreen:
Vela666

#21955 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

GAU8 wrote: 21/04/2020 08:21
Vela666 wrote: 20/04/2020 22:18
GAU8 wrote: 20/04/2020 22:14

Izvini, ja sam davno pobjegao od strahovlade, jer mi se ne svidja... Nekima se ocigledno svidja, pa 20 godina glasaju za iste :run:
a ti je zazivaš nama nazad, spamajući kako se treba raditi u bejha, dok si prnje pokupio negdje drugo, ok
Šta zazivam bolan ne bio. Sami je zazivate. Nađi moje pisanje gdje zazivam kako kažeš strahovladu.
Ma bolan izvini, nekako te stalno mješam s miletovim bratom, izvini i ne zamjeri :)
armin071

#21956 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

TAIWAN: No Lockdowns, No Closed Businesses, Non-WHO Member, and Relatively Unaffected by COVID-19

Johns Hopkins University had predicted that Taiwan would have the second most COVID-19 cases in the world, due to its close proximity to Mainland China.

But astonishingly, in spite of being only 80 miles from the coast of China with over 400,000 of its 24 million citizens working in China, as of mid-April, the country only had 400 cases of COVID-19, and only 6 deaths. And the vast majority of their 400 cases came into the country from abroad.

All of this has happened without shutting down the country with lock downs, and with almost all of its businesses continuing to operate. Is Taiwan doing something else the rest of the world is largely missing?

This question will no doubt be asked for months or even years into the future, but it is a question well worth asking, given the devastating effects to the economy that have resulted from more restrictive measures such as the United States took.

The first thing to note is that while President Trump is now looking seriously at pulling out of the World Health Organization, Taiwan was never part of it. They were not allowed to join due to the WHO’s pro-China stance.

According to the Taipei Times, Taiwan’s CDC tried to warn China and WHO on December 31, 2019 about possible human-to-human transmission of the new coronavirus, while China was still denying that such transmission was possible.

That same day, Taiwan started policies to monitor travel from China to reduce the chance of having the coronvirus come into their country. They were one of the first countries to restrict travel from China at their borders.

Taiwan had bad experiences from the 2003 SARS (another coronavirus) outbreak in China, and as a result their hospitals were well supplied with equipment to handle any outbreaks. This SARS situation had reportedly taught them to have a healthy distrust in China and the World Health Organization to accurately report facts, and to have their own plan in place for future outbreaks.

But unlike the U.S. and many other countries, Taiwan did not quarantine the entire nation. They focused on quarantining travelers coming in from abroad in their own homes, while the rest of the nation went about their business, with some restrictions in place such as wearing face masks, and practicing social distancing.

It is hard to argue with their reported results so far, with so few klix cases and very few deaths. They kept the country open, and did not destroy their economy.
Bluemore

#21957 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

MUNAFIK wrote: 23/04/2020 00:10
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 19:57
MUNAFIK wrote: 22/04/2020 19:44

Dokazano je da je corona bila medju stanovništvom PUNO prije zvanicnih slucajeva...

Dokazano je da je smrtnost manja od 0.4%

Dokazano je da je pandemija u njemačkoj krenula padati PRIJE nego su uvedene mjere...

Svašta je dokazano potpuno suprotno od onoga što PANICARI PRICAJU, a po meni najvažnije je to da je jako velili broj ljudi odbolovao ovo prije nego su TESTOVI KRENULI...
gdje je dokazano?
kod tebe negdje na seoskom sjelu ?
Možda si ti na ovoj temi od danas, mi pratimo evo od prve stranice... Ljudi postavljaju linkove sa rezultatima istraživanja.

Imaš testove na ANTITJELA i ti testovi gdje god da su ih koristili DOKAZUJU da je dosta ljudi već prebolovalo coronavirus... To nije nikakvo SIJELO neko ozbiljni testovi ozbiljnih instituta. Imas nekoliko linkova ua zadnih 30 tak stranica teme...

Evo imas danas vijest iz Amerike da su obdukcijom umrle osobe 6 februara našli da je osoba bila zaražena coronavirusom...

Istraživanje u Njemackoj, Svedskoj, USA, Japanj pa i istraživanje o brodu Diamond P. Potvrdili su da je smrtnost virusa manja od 0.4%... A vrhunski i kredibilni naucnici ovo smrtnost corone porede sa nivoom smrtnosti gripe. Opet nije nikakvo sijelo nego istraživanja i naucnici

A ovo da je pandemija u Njemackoj i jos nekim zemljama krenula padati prije efekta UVEDENIH MJERA možeš i ti sam testirat. Jednostavno vidis kad je neka zemlja uvela mjere i kad je krenuo pad zaraženih...

Naucnici govore da mjere imaju efekat nakon 23 dana... Ali evo nek bude da je 14 dana dovoljno da mjere iaju efekat, u Njemackoj je pad nastao nakon 5 dana... Znaci mjere nisu uticale na to nego je pandemija bila vec u padu...

Dakle nema tu sijela nikakvog nego INSTITUTI RADE I ISTRAŽUJU I OBJAVLJUJU REZULTATE...

Na osnovu cega ti baziras svoje misljenje?
Mozak mi groznicavo radi
Ali jos uvijek ne kontam, previse teksta i prekomplikovano.
Bluemore

#21958 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Vela666 wrote: 23/04/2020 00:06
salik79 wrote: 22/04/2020 23:32 Humanitarne organizacije upozoravaju da ce "daleko vise ljudi" umrijeti od ekonomskih posljedica mjera nego od samog Covid-19. Predvidjanja su da ce 35 do 65 miliona ljudi zavrsiti u apsolutnom siromastvu, kao rezultat globalne recesije. Mnigima prijeti smrt od gladi.
https://www.welt.de/wirtschaft/article2 ... rophe.html
Naravno da bi moglo,
a sad još nadovezati na ovo mogućnost drugog vala ovog virusa ili obične gripe koja nam svakako dolazi ove jeseni/zime, a sa oslabljenim imunitetom stanovništva, usljed svih ovih restrikcija i uporabe dezinfekcionih sredstava i neizlaženja van domova, i neimaštine za kupovinom osnovnih namirnica za održavanje imuniteta, koji bi to scenario mogao biti...
Ma odakle ti to.... To je Sve teorija z.
Bluemore

#21959 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

breba wrote: 23/04/2020 00:42 "A ovo da je pandemija u Njemackoj i jos nekim zemljama krenula padati prije efekta UVEDENIH MJERA možeš i ti sam testirat. Jednostavno vidis kad je neka zemlja uvela mjere i kad je krenuo pad zaraženih..."

On 22 March, the government and the federal states agreed for at least two weeks to forbid gatherings of more than two people and require a minimum distance of 1.5 metres (4 ft 11 in) between people in public except for families, partners or people living in the same household. Restaurants and services like hairdressers were to be closed.

Image
Cuj sam, Jasta cu!?
Nek Fino napisu
Ja ne mogu citati i razmisljati istovremeno
Meni je to nejasno
Npr Kad pise ljudi padaju po ulicama i Nema imuniteta, virus je zobmie virus to mi je jasno odma!!! Ne moram ni citati izmedju redova razmisljati. Nesta dumat!!
Ti to bigami nesta izmisljas
Pa vi niste normalni
Radi vas CeMO poMrijeti
Zar ne vidis Sta je bilo u ITLIji
Jao Jeste nepismeni aaa
Zagor Te Nej

#21960 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

MUNAFIK wrote: 22/04/2020 19:44

Dokazano je da je corona bila medju stanovništvom PUNO prije zvanicnih slucajeva...

Dokazano je da je smrtnost manja od 0.4%

Dokazano je da je pandemija u njemačkoj krenula padati PRIJE nego su uvedene mjere...

Svašta je dokazano potpuno suprotno od onoga što PANICARI PRICAJU, a po meni najvažnije je to da je jako velili broj ljudi odbolovao ovo prije nego su TESTOVI KRENULI...
gdje je dokazano?
Možda si ti na ovoj temi od danas, mi pratimo evo od prve stranice... Ljudi postavljaju linkove sa rezultatima istraživanja.

Imaš testove na ANTITJELA i ti testovi gdje god da su ih koristili DOKAZUJU da je dosta ljudi već prebolovalo coronavirus... To nije nikakvo SIJELO neko ozbiljni testovi ozbiljnih instituta. Imas nekoliko linkova ua zadnih 30 tak stranica teme...

Evo imas danas vijest iz Amerike da su obdukcijom umrle osobe 6 februara našli da je osoba bila zaražena coronavirusom...

Istraživanje u Njemackoj, Svedskoj, USA, Japanj pa i istraživanje o brodu Diamond P. Potvrdili su da je smrtnost virusa manja od 0.4%... A vrhunski i kredibilni naucnici ovo smrtnost corone porede sa nivoom smrtnosti gripe. Opet nije nikakvo sijelo nego istraživanja i naucnici

A ovo da je pandemija u Njemackoj i jos nekim zemljama krenula padati prije efekta UVEDENIH MJERA možeš i ti sam testirat. Jednostavno vidis kad je neka zemlja uvela mjere i kad je krenuo pad zaraženih...

Naucnici govore da mjere imaju efekat nakon 23 dana... Ali evo nek bude da je 14 dana dovoljno da mjere iaju efekat, u Njemackoj je pad nastao nakon 5 dana... Znaci mjere nisu uticale na to nego je pandemija bila vec u padu...

Dakle nema tu sijela nikakvog nego INSTITUTI RADE I ISTRAŽUJU I OBJAVLJUJU REZULTATE...

ako ti vjeruješ da je smrtnost i Italiji konkretno manja nego kod gripe koja ima 0,3 %
onda fakat blago tebi, mislim da se tu nema šta dalje reći

što se tiče mjera, jel ti misliš da i prije "zvaničnog" uvođenja, kad je bar većina pametnih vidjela da je vrag odnio šalu nije počela sama preduzimat mjere, a što je onda indirektno počelo pokazivat rezultate pada broja zaraženih
ja sam npr. i prije uvođenja bilo kakvih mjera, počeo prelazit na stranu ulice gdje manje ljudi hoda, na neki način počeo "bježat" i prije zvanične distance od 1,5 m, izbjegavat, javna okupljanja, lift...
elem, ajmo postavit obrnuto stvari, jel misliš da nisu preduzete mjere, da bi počeo opadat broj zaraženih ???
odgovori konkretno
i opet malo kineskog primjera, šta misliš da nije ovako drastično preduzimano, da oni danas u Wuhanu ne bi imali milione zaraženih

uglavnomja

#21961 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

prvi put u norvezana novo misljenje, izvan zvanicnog

kaze neki epidemiolog da jake mjere zastitie povecavaju ranjivost populacije na sjedeci val
Industrialyzer

#21962 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

uglavnomja wrote: 23/04/2020 10:43 prvi put u norvezana novo misljenje, izvan zvanicnog

kaze neki epidemiolog da jake mjere zastitie povecavaju ranjivost populacije na sjedeci val
Pa naravno, izolacija narusava imunitet i bicemo slabiji za sve patogene, ne samo koronu.
laik1981

#21963 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Evo jos jedan info iz real life.. Vec treceg marta je nase zdravstvo preventivno odbijalo pacijente koji su dosli iz inostranstva i imali temperaturu.. Radi se o jednom sesnaestogodisnjem karatisti koji je povrijedio skocni zglob na nekom turniru u Sloveniji.. Nakon povratka je nazvao ambulantu porodicne medicine da zakaze termin da mu daju uputnicu za ortopediju.. Iz ambulante su trazili da izmjeri temperaturu.. Imao je 37,3, a da nije ni znao.. Odbili su da ga prime i dali mu savjet da miruje dok mu temperatura ne prodje.. Njegova majka je sumnjala da je ta blaga temperatura izazvana malo jacom upalom povrijedjenog zgloba.. Nije mu naredjena nikakva izolacija, niti je testiran na virus.. Majka i otac su redovno isli na posao.. Na kraju niko od ukucana nije imao simptome korone, tako da vjerovatno ta temperatura nije izazvana visrusom..

Naveo sam primjer koji govori da prije uvedenih mjera restrikcije nije bilo nikakve konkretne kontrole osoba koje su dolazile iz inostranstva sa nekim od simptoma.. Ljudi su slobodno dolazili u drzavu, kretali se bez ikakve kontrole.. Zasto smo misljenja da mjerama nesto mozemo kontrolisati i da su mjere zasluzne za nisko sirenje virusa kod nas? Virus je morao postojati i dosta prije uvedenih mjera.. Bez ovog testiranja na antitijela mi apsoluto ne mozemo znati na cemu smo. Struka nema relevantne podatke na osnovu kojih moze tvrditi da zna kako da se postavi.. Isto mozemo reci za citav svijet, osim za neke azijske drzave koje su puno ranije uvele neke mjere restrikcija..

Na prostorima exyu trenutno zivi oko 20 miliona ljudi, potvrdjenih zarazenih je oko 14000, dok je 350 ljudi zvanicno umrlo od korone (u Srbiji je od tog broja za regiju polovina zarazenih i gotovo polovina mrtvih).. Stotine hiljada ljudi sa ovih prostora koji rade vani su doputovale u regiju u zadnjih mjesec i po od kada korona pravi probleme u evropi, najveci procenat njih prije nego sto je bilo mjera.. Zvanicno je u evropi virus poceo da se siri krajem januara, kada su potvrdjivani prvi slucajevi zarazenih..

S obzirom kakvog smo mentaliteta, da se cmacemo i grlimo i kada treba i kada ne treba, zbirni brojevi za regiju, iako Srbija kvari malo prosjek, ne djeluju nimalo strasno u odnosu na regije u svijetu sa slicnim brojem stanovnika.. Pogotovo brojevi smrtnih slucajeva..

Nabacao sam neke teze da bi postavio pitanje o BCG vakcinaciji.. Koliko znam, mi sa ovih prostora smo svi vakcinisani tom vakcinom prilikom rodjenja.. Je li moguce da je ta vakcina spasila ovaj region jer, s obzirom da nam je zdravstvo daleko ispod kvaliteta evropskog standarda, tesko mi je povjerovati da su brojevi blagi zbog njihovog rada.. Cak, naprotiv, vjerujem da su direktno odgovorni za nekolicinu smrtnih slucajeva.. Kakva je situacija, vezana za BCG vakcinaciju, u ovim razvijenim EU drzavama koje su najpogodjenije ovim virusom? Imaju li gdje podaci za svaku EU drzavu?
Edin H.

#21964 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

laik1981 wrote: 23/04/2020 11:05 Evo jos jedan info iz real life.. Vec treceg marta je nase zdravstvo preventivno odbijalo pacijente koji su dosli iz inostranstva i imali temperaturu.. Radi se o jednom sesnaestogodisnjem karatisti koji je povrijedio skocni zglob na nekom turniru u Sloveniji.. Nakon povratka je nazvao ambulantu porodicne medicine da zakaze termin da mu daju uputnicu za ortopediju.. Iz ambulante su trazili da izmjeri temperaturu.. Imao je 37,3, a da nije ni znao.. Odbili su da ga prime i dali mu savjet da miruje dok mu temperatura ne prodje.. Njegova majka je sumnjala da je ta blaga temperatura izazvana malo jacom upalom povrijedjenog zgloba.. Nije mu naredjena nikakva izolacija, niti je testiran na virus.. Majka i otac su redovno isli na posao.. Na kraju niko od ukucana nije imao simptome korone, tako da vjerovatno ta temperatura nije izazvana visrusom..

Naveo sam primjer koji govori da prije uvedenih mjera restrikcije nije bilo nikakve konkretne kontrole osoba koje su dolazile iz inostranstva sa nekim od simptoma.. Ljudi su slobodno dolazili u drzavu, kretali se bez ikakve kontrole.. Zasto smo misljenja da mjerama nesto mozemo kontrolisati i da su mjere zasluzne za nisko sirenje virusa kod nas? Virus je morao postojati i dosta prije uvedenih mjera.. Bez ovog testiranja na antitijela mi apsoluto ne mozemo znati na cemu smo. Struka nema relevantne podatke na osnovu kojih moze tvrditi da zna kako da se postavi.. Isto mozemo reci za citav svijet, osim za neke azijske drzave koje su puno ranije uvele neke mjere restrikcija..

Na prostorima exyu trenutno zivi oko 20 miliona ljudi, potvrdjenih zarazenih je oko 14000, dok je 350 ljudi zvanicno umrlo od korone (u Srbiji je od tog broja za regiju polovina zarazenih i gotovo polovina mrtvih).. Stotine hiljada ljudi sa ovih prostora koji rade vani su doputovale u regiju u zadnjih mjesec i po od kada korona pravi probleme u evropi, najveci procenat njih prije nego sto je bilo mjera.. Zvanicno je u evropi virus poceo da se siri krajem januara, kada su potvrdjivani prvi slucajevi zarazenih..

S obzirom kakvog smo mentaliteta, da se cmacemo i grlimo i kada treba i kada ne treba, zbirni brojevi za regiju, iako Srbija kvari malo prosjek, ne djeluju nimalo strasno u odnosu na regije u svijetu sa slicnim brojem stanovnika.. Pogotovo brojevi smrtnih slucajeva..

Nabacao sam neke teze da bi postavio pitanje o BCG vakcinaciji.. Koliko znam, mi sa ovih prostora smo svi vakcinisani tom vakcinom prilikom rodjenja.. Je li moguce da je ta vakcina spasila ovaj region jer, s obzirom da nam je zdravstvo daleko ispod kvaliteta evropskog standarda, tesko mi je povjerovati da su brojevi blagi zbog njihovog rada.. Cak, naprotiv, vjerujem da su direktno odgovorni za nekolicinu smrtnih slucajeva.. Kakva je situacija, vezana za BCG vakcinaciju, u ovim razvijenim EU drzavama koje su najpogodjenije ovim virusom? Imaju li gdje podaci za svaku EU drzavu?
Kinezi su izlevatili Engleze za 20 miliona funti na sanerski fazon za test na anti tijela - hoce Arapi da kupu, ne pitaju za cijenu, morate lovu uletiti odmah do veceras I poslati avione, inace prodajemo drugima, Eno stoje u skladisu, jer se ispostavio nedoovoljno pouzdanim. :-) sada ga pokusavaju sami napraviti, pa cemo vidjeti sta ce biti.

Sto se tice BSG vaccine, moguce je da ima veze, neko je radio istraivanje. Postavilo se pitanje a zasto je onda London toliko zahvacen, gdje se djeci po rodjenju takodje daje BSG vakcina. Jedan od mogucih odgovora je prisustvo mnogo ljudi rodjenih u drugim zemljama koje nisu vakcinisani, jer je virus diproporcionalno u vecem broju zahvatio etnicke manjine.
Last edited by Edin H. on 23/04/2020 11:18, edited 1 time in total.
Zagor Te Nej

#21965 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

laik1981 wrote: 23/04/2020 11:05 Cak, naprotiv, vjerujem da su direktno odgovorni za nekolicinu smrtnih slucajeva.. Kakva je situacija, vezana za BCG vakcinaciju, u ovim razvijenim EU drzavama koje su najpogodjenije ovim virusom? Imaju li gdje podaci za svaku EU drzavu?
da bi uopšte raspravljo, moraš znati tematiku
šta kaeš "nekolicna" smrtnih slučajeva,
ne gleda se bolan to tako
a stopa smrtnosti iznosi 4%
što znači da je teorija o BSG vakcinama teška glupost
a Njemačka ih nije imala a stopa smrtnosti isto 4 %
laik1981

#21966 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Zagor Te Nej wrote: 23/04/2020 11:17
laik1981 wrote: 23/04/2020 11:05 Cak, naprotiv, vjerujem da su direktno odgovorni za nekolicinu smrtnih slucajeva.. Kakva je situacija, vezana za BCG vakcinaciju, u ovim razvijenim EU drzavama koje su najpogodjenije ovim virusom? Imaju li gdje podaci za svaku EU drzavu?
da bi uopšte raspravljo, moraš znati tematiku
šta kaeš "nekolicna" smrtnih slučajeva,
ne gleda se bolan to tako
a stopa smrtnosti iznosi 4%
što znači da je teorija o BSG vakcinama teška glupost
a Njemačka ih nije imala a stopa smrtnosti 0,4 % !!!!!!!!
O cemu pricas? U Njemackoj je stopa smrtnosti 3,5%, a u regiji exyu 2,5%.. S obzirom na broj testiranja, koji je u Njemackoj visestruko veci, mozemo samo pretpostaviti da je u nasoj regiji broj zarazenih dosta veci, a samim tim i stopa smrtnosti manja.. Jos u formulu ubacimo kvalitet naseg zdravstva u odnosu na Njemacko.. Siguran sam da bi neki od te nekolicine ljudi koje je nase zdravstvo odbilo da lijeci bilo jos zivo da su ih je pazilo Njemacko zdravstvo..
Edin H.

#21967 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Podaci o broju zarazenih su neprecizni, jer razne zemlje testiraju na razlicitim nivoima.

Jedini donekle pokazatelj, je stopa smrtnosti u odnosu na populaciju, ali ni to nije sasvim dobar pokazatelj, jer neke zemlje imaju vise, a neke manji broj zarazenih.
laik1981

#21968 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Edin H. wrote: 23/04/2020 11:32 Podaci o broju zarazenih su neprecizni, jer razne zemlje testiraju na razlicitim nivoima.

Jedini donekle pokazatelj, je stopa smrtnosti u odnosu na populaciju, ali ni to nije sasvim dobar pokazatelj, jer neke zemlje imaju vise, a neke manji broj zarazenih.
Ako cemo uzeti stopu smrtnosti u odnosu na populaciju onda jos bolje stojimo u odnosu na Njemacku.. Evo i Austrija, koja se navodi kao ponajbolji primjer borbe protiv virusa, ima i veci procenat zarazenih u odnosu na populaciju i veci procenat smrtnih slucajeva i u odnosu na broj zarazenih i u odnosu na broj stanovnika.. Austrija jedino ima ogroman procenat oporavljenih, a i tu mozemo uzeti u obzir nacin testiranja jer nesto ne vidim da nasi prikazuju adekvatne brojeve oproravljenih..
Bluemore

#21969 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

uglavnomja wrote: 23/04/2020 10:43 prvi put u norvezana novo misljenje, izvan zvanicnog

Naravno

Jake mjere zastite su samo tako mac s dvije ostrice

Ako posto je ovo virus sto skace sa covjeka na covjeka i obara ljude po ulici

Ta negativni efekat mjera je ok Sta fali
Bolje nego nista ne radit
Bluemore

#21970 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

:shock: :shock: :shock:
Industrialyzer wrote: 23/04/2020 10:47

Pa naravno, izolacija narusava imunitet i bicemo slabiji za sve patogene, ne samo koronu.
:shock:

Cuj to, Zar Kad se sakrijemo u kuci iza maske necemo biti otporniji

:thumbup:
MUNAFIK

#21971 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Zagor Te Nej wrote: 23/04/2020 09:21
gdje je dokazano?

ako ti vjeruješ da je smrtnost i Italiji konkretno manja nego kod gripe koja ima 0,3 %
onda fakat blago tebi, mislim da se tu nema šta dalje reći

što se tiče mjera, jel ti misliš da i prije "zvaničnog" uvođenja, kad je bar većina pametnih vidjela da je vrag odnio šalu nije počela sama preduzimat mjere, a što je onda indirektno počelo pokazivat rezultate pada broja zaraženih
ja sam npr. i prije uvođenja bilo kakvih mjera, počeo prelazit na stranu ulice gdje manje ljudi hoda, na neki način počeo "bježat" i prije zvanične distance od 1,5 m, izbjegavat, javna okupljanja, lift...
elem, ajmo postavit obrnuto stvari, jel misliš da nisu preduzete mjere, da bi počeo opadat broj zaraženih ???
odgovori konkretno
i opet malo kineskog primjera, šta misliš da nije ovako drastično preduzimano, da oni danas u Wuhanu ne bi imali milione zaraženih
Vidi ne radi se o tome šta ja VJERUJEM nego kako zvanicne informacije i istraživanja pokazuju.

A istraživanja pokazuju DRUGACIJE od onoga što gledaš na TV i internet portalima, svi veliki instituti i strucnjaci govore jedno te isto, a to je (ukratko) da ovaj virus nije smrtan kako se oredstavlja u medijima.

Prvo NE POSTOJI ITALIJANSKI scenario jer u Jedino je oblast LOMBARDIJE bila kriticna ostatak države je kao i kod svih ostalih zemalja. Ovo ti je CINJENICA i provjeri na bilo kojoj karti italije koja pokazuje uticaj virusa na regije. Milano spada u tu oblast i evo u Milanu je 2017 godine umrlo VISE LJUDI nego ove godine ovo je zvanicni podatak!!

Image

Da bude iskreni u nekim mjestima ove regije umrlo je vise ljudi nego 2017 godine, ali to su mjesta sa JAKO STAROM POPULACIJOM i npr u Bergamu umrlo je preko 500 ljido starijih od 85 godina... A 300 starijih od 75 godina...

Generalno CIJELA Italija u prva 3 mjeseca 2020 godine ce vjerovatno imat manje mrtvih nego 2017 godine za isti period. Ali to nije bitno...

Bitno je da razumijes da su ljudi radili istraživanja i dosli do zakljucka da je smrtnost ispod 0.4%... Bitno je da razumijes da broj zaraženih koji nam govore NIJE TACAN jer zaraženo je puno više ljidi!!!

Broj zaraženih koji mi gledamo je samo onaj broj koji su TESTIRALI i koji su bili pozitivni, a postojo puno više ljudi koji su odbolovali ovaj virus koji nikad nisu otisli da se testiraju.

Prema zvanicnim istrazivanjima 45% do 50% ljudi ovo preboluje bez IKAKVIH simptoma i ovi ljudi naravno da i ne pokusaju otici doktoru, prema zvanicnim statiatikama koje pratimo 97% testiranih i zaraženih ima BLAGE simptome, ti ljudi bez problema ozdrave kod kuce... Samo 3% ima teze simptome i komplikacije i neki od njih idu u bolnicu, oni najslabiji sa nekim bolestima nazalost umru...

Trebas razumjeti da je virusom zarazen veliki broj ljudi, da vecina pojma nema da su zarazeni i nikad se nece testirati, i da to znaci da postotak smrtnosti pada jer to je logika...

A što se tice mjera evo konkretno u NJEMACKOJ broj zarazenih je poceo padat nevezano za MJERE...

U KINI ovaj virus se SLOBODNO ŠIRIO preko 2 mjeseca bez ikskvih mjera i bez ikakvih distanci. Ako kažu da je tako zarazan i sve to onda jednostavno NIJE MOGUCE da su imali samo 80 000 zarazenih... Razmišljaj malo glavom brate dragi... Viris nastao u novembru, slobodno se sirio i novembar i decembar do 23 januara kada su uveli KARANTIN u tako gusto naseljenim gradovima... Poredi sa Evropom i sirenjem vidjet ces da nije logocno...

A evo imas države koje imaju jako blage mjere i sve im je pod kontrolom... Dakle nasjeli smo na prije svega MEDIJSKU PROPAGANDU i PANIKU...
°u°

#21972 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by °u° »

armin071 wrote: 23/04/2020 07:54 TAIWAN: No Lockdowns, No Closed Businesses, Non-WHO Member, and Relatively Unaffected by COVID-19
.......
O Tajvanu
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2172353
Kad su uoči Lunarne nove godine počele dolaziti vijesti o pojavi koronavirusa u Wuhanu, dužnosnici tajvanskog Nacionalnog zdravstvenog zapovjednog centra (NHCC), koji je osnovan nakon SARS-a, brzo su reagirali kako bi odgovori na potencijalnu prijetnju, pokazuje izvještaj iz časopisa Journal of the American Medical Association (JAMA).

„Tajvan je u prošlih pet tjedana brzo osmislio i primijenio popis od najmanje 124 mjere za zaštitu javnog zdravlja. Mjere i akcije išle su i dalje od granične kontrole, jer se na vrijeme prepoznalo da to neće biti dovoljno“, rekao je za CNN jedan od autora izvještaja Jason Wang, tajvanski liječnik i izvanredni profesor pedijatrije na Stanfordu.

Dok su drugi još mislili što napraviti, oni su donijeli brojne mjere

To se događalo dok su ostale zemlje i dalje raspravljale treba li nešto poduzeti. U studiji iz siječnja, Sveučilište Johns Hopkins napominje kako je Tajvan bio jedno od najrizičnijih područja izvan kontinentalne Kine, zbog blizine, veza i prometne povezanosti. Među tim ranim i odlučnim mjerama bila je i odluka o zabrani putovanja u mnoge dijelove Kine, zabrana pristajanja kruzera u otočnim lukama i uvođenje strogih kazni za svakoga tko prekrši kućnu karantenu.

Osim toga, nastavlja CNN, tajvanski su dužnosnici povećali domaću proizvodnju maski, pokrenuli sveobuhvatno testiranje na koronavirus, testiraju ponovno ljude koji su ranije imali neobjašnjivu upalu pluća te najavili nove kazne za širenje dezinformacija o virusu.
sadie_forever

#21973 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

u Svedskoj danas umrla medicinska sestra 40 godina,zdrava inace,zarazila se covid pacijentima
Milenkov buraz

#21974 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Evo i Hanka daje podršku anti-lockdown paničarima :mrgreen: :lol:
#Stayhome / Hanka ponovila kultnu rečenicu: Šta nam ovo rade, zatvoriše nas zdrave, prave...
sadie_forever

#21975 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

sadie_forever wrote: 23/04/2020 12:13 u Svedskoj danas umrla medicinska sestra 40 godina,zdrava inace,zarazila se covid pacijentima
Sada pitanje za salika i slicne

Koliko cesto se desi da u bolnici jednog lijecnika zarazi pacijent gripom ,a taj lijecnik pri tome inacr zdrav,kasnije umre od toga ? evo ovo je za Sweden drugi put vec

i u BIH ima jedan primjer,epidemiolog koji je umro radi covida

U virusu ima nesto drugacije,nije tipicna gripa, ne zavaravajte se
Locked