CryogeniX wrote: ↑23/04/2020 18:41
piplica wrote: ↑23/04/2020 15:41
Pa nakon svega toga ti teško dati 200km više?
Je li ti vidiš da svake godine u dim pretvoris pola dobre klime?
Nije mi tesko jer mi je zao vec zato sto ne zivim u Njemackoj niti sam parlamentarac. Kao prosvjetni radnik sigurno ostajem bez posla u junu, julu i augustu, a pitanje je da li cu imati posao od septembra.
A cuj...nije da se klima samo kupi i nema se vise troskova. Nije perpetuum mobile. Trosi struju, koliko god "malo" to bilo. Tih 200 maraka (ili cak 600 u slucaju Supre) cu jedva ali rado dati ukoliko cu osjetiti razliku. Ukoliko necu onda mogu struju platiti 2 mjeseca (ili pola godine) od tog novca. Cak i da imam mnogo vise, radije bih dao u dobrotvorne svrhe ako nece biti razlike.
Ja bih zbog nedostatka izolacije isao n nesto jace zbog sigurnosti. Mala je povrsina, al kontam se opet 8-9 metara drva nije malo za 22 kvadrata, znaci da imas dobre toplotne gubitke, ja sam recimo tu prvu godinu grijao na drva i ugalj i potrosio sam, hebi me nmg se tacno sjetit, al msm oko 5-6 metara drva i 3 tone uglja. Doduse to je ona zestoka zima bila pec se crveni al hladno u kuci.
Ako mozes uzmi Hansol, ako ne sta ti ja mogu rec, onda Supru il LLC. Uzmi koji metar drva da imas za rezerve ako udare zesci minusi, mada realno kad skontas da je kod nas prosjek oko nule vecina zime, a u tim uslovima ti recimo Supra moze dat oko 4 kw trebalo bi da je dovoljno, nisi u staklu. A ostatak para ono sto sam ti rekao, staklene vune, folija i polozi po ploci iznad, nije to skupo.
I poslusaj me, uzmi makar sracunaj povrsinu vanjskih zidova, i vidi okvirno koliko bi ti bilo 5 cm unutrasnje izolacije kamenom vunom. Nije to neka povrsina ni debljina kamene, ne bi te puno dosao materijal, a velika je razlika. Vratis to kroz koju sezonu grijanja. Ima negdje online kalkulator toplotnih gubitaka, kad nadjem postavim pa danokvirno vidis koja je razlika. A i ljepse ce ti bit kad ti dodje racun za struju zimi 50 km umjesto 100- 150