Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
CryogeniX

#10476 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

NecuVise wrote: 22/04/2020 15:45 Plin puniš samo kad ima neki problem, dakle teoretski nikad. Jednom godišnje servis 50 KM.
Za pelet imaš onaj Kamin što se ugradi u sobu, ne treba ti komplet peć za centralno grijanje.

Ja bih išao na klimu, eto taj hansol je odlična klima za relativno povoljnu cifru s obzirom na dobiveno.
Hvala na odgovoru.

Kakav kamin na pelet je u pitanju? Zar to nije ovaj sto sam linkao?

Zasto klima? Povoljnije? Lakse?

Je li ovaj Hansol najbolji izbor za mene ili bolje uzeti neki japanski jeftiniji?
Ermin ZM

#10477 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 15:48
NecuVise wrote: 22/04/2020 15:45 Plin puniš samo kad ima neki problem, dakle teoretski nikad. Jednom godišnje servis 50 KM.
Za pelet imaš onaj Kamin što se ugradi u sobu, ne treba ti komplet peć za centralno grijanje.

Ja bih išao na klimu, eto taj hansol je klima za relativno povoljnu cifru s obzirom na dobiveno.
Hvala na odgovoru.

Je li ovaj Hansol najbolji izbor za mene ili bolje uzeti neki japanski jeftiniji?
Hansol je jaka klima, premium model. Od konkurenije takav slican model kosta 2000km. Strasno jaka, al ima i dobru modulaciju. Evo ti sa drugog foruma sta kaze clan koji ima nju tj Gexi Vivaxov prepakovani Hansol i 2 Fujitsu LMC.

https://www.elitemadzone.org/p3923206

Sve ce ti bit jasno o njenoj snazi.
E sad ono sto bih ti ja preporucio, izolacaija. Neopisiva je razlika grijanje uz izolaciju i bez. Ako nmzs vanjsku makar stavi 5cm kamene vune unutra, i 10-20 centi staklene plafon-podovi.mada vanjska je daleko bolje.
Popolovili bi ti se racuni, vratio bi to jako brzo. Bolje izolacija i slabija klima, nego bez izolacije najbolja klima. A ako te ova klima nmz ogtijat, nmz ni jedna. Odrzavanja sa klimama nemas. Moras svakih 10tak dana filtere ocistit, 10 minuta posla i tjt. I jednom godisnje servis 50 km. Imas solidnu 12 ku Azuri Supra za 750 km. Ja mislim da ti je bolje izolaciju i tu Supru nego Hansol sam, naravno ako imas mogucnosti.
NecuVise

#10478 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Ja bih išao na klimu, eto taj hansol je odlična klima za relativno povoljnu cifru s obzirom na dobiveno.
Hvala na odgovoru.

Da, to što si linkao, nisam vidio.

Klima jer je jeftinije u svakom smislu, manje posla oko nje, manje prostora zauzme i imaš hlađenje ljeti.
CryogeniX

#10479 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 22/04/2020 17:43

Ja bih išao na klimu, eto taj hansol je klima za relativno povoljnu cifru s obzirom na dobiveno.
Hvala na odgovoru.

Hansol je jaka klima, premium model. Od konkurenije takav slican model kosta 2000km. Strasno jaka, al ima i dobru modulaciju. Evo ti sa drugog foruma sta kaze clan koji ima nju tj Gexi Vivaxov prepakovani Hansol i 2 Fujitsu LMC.

E sad ono sto bih ti ja preporucio, izolacaija. Neopisiva je razlika grijanje uz izolaciju i bez. Ako nmzs vanjsku makar stavi 5cm kamene vune unutra, i 10-20 centi staklene plafon-podovi.mada vanjska je daleko bolje.
Popolovili bi ti se racuni, vratio bi to jako brzo. Bolje izolacija i slabija klima, nego bez izolacije najbolja klima. A ako te ova klima nmz ogtijat, nmz ni jedna. Odrzavanja sa klimama nemas. Moras svakih 10tak dana filtere ocistit, 10 minuta posla i tjt. I jednom godisnje servis 50 km. Imas solidnu 12 ku Azuri Supra za 750 km. Ja mislim da ti je bolje izolaciju i tu Supru nego Hansol sam, naravno ako imas mogucnosti.

Hvala na odgovoru i savjetima. Ipak za sad ne bih nikakvu izolaciju. Nemam sredstava za to, ne gledaju mi se majstori po kuci niti bih pravio nered. Osim toga, bez obzira na nedostatak izolacije, ne mogu se pozaliti da je hladno grijuci se na obicna drva. Pretpostavljam da mi s klimom ne bi bilo losije?

Ima li neka srednja varijanta, bolja od Azura Supre, skoro kao Hansol...da je nekih 1200 npr? Ili ipak da ne uzimam slabije? Neko mi rece da ugradnja kosta od 200 do cak 500 maraka.

I kako se ciste filteri?
NecuVise wrote: 22/04/2020 18:09

Hvala na odgovoru.

Klima jer je jeftinije u svakom smislu, manje posla oko nje, manje prostora zauzme i imaš hlađenje ljeti.
Da li je onda ova Hansol najbolja ili ipak ima neka jednake ili skoro jednake kvalitete da se moze naci za nesto manje, npr 1200?
Ermin ZM

#10480 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 19:04
Ermin ZM wrote: 22/04/2020 17:43

Hvala na odgovoru.

Hvala na odgovoru i savjetima. Ipak za sad ne bih nikakvu izolaciju. Nemam sredstava za to, ne gledaju mi se majstori po kuci niti bih pravio nered. Osim toga, bez obzira na nedostatak izolacije, ne mogu se pozaliti da je hladno grijuci se na obicna drva. Pretpostavljam da mi s klimom ne bi bilo losije?

Ima li neka srednja varijanta, bolja od Azura Supre, skoro kao Hansol...da je nekih 1200 npr? Ili ipak da ne uzimam slabije? Neko mi rece da ugradnja kosta od 200 do cak 500 maraka.

I kako se ciste filteri?
NecuVise wrote: 22/04/2020 18:09

Hvala na odgovoru.

Da li je onda ova Hansol najbolja ili ipak ima neka jednake ili skoro jednake kvalitete da se moze naci za nesto manje, npr 1200?
Necu ti ja zapinjat za izolaciju, moje licno misljenje je da debelo grijesis, govorim ti jer imm iskustvo sa grijanjem sa i bez izolacije. Ova klima ce te izac sa ugradnjom oko 1600 km za te pare mozes solidnu unutrasnju izolaciju napravit al hajd tvoj stan.
Sto se tice hansola, jel najbolja klima? Nije, ima ih dosta boljih. Al za 1400 i priblizno nema nijedna. Njena je regularna cijena 1800 i vise, ovo je neka akcija. Pandan joj je Fuhitsu LT koji je 1950km. Moce ti tih 22 kvadrata ugrijat, jedino bi bio problem bas jaci minus. Citao sam dosta iskustava gdje su ljudi grijali neizolovan prostor klimama. Al racunaj razliku u potrosnji i komforu. Cisto kao primjer, sa izolacijom decembar recimo 30km, bez 70(jako grubo sracunato). Za te pare nemas nijednu iole pribliznu po snazi, ako ona ne mogne nece nijedna. Ako ko od kolega ima u glavi bolji i jaci japanski model cijene oko 1400 km nek me ispravi. Mada i ova je sto kaze gospodin Piplica, inace veliki stovatelj japanske kulture, to je "japanska klima" u kineskom limu.
Last edited by Ermin ZM on 22/04/2020 19:48, edited 1 time in total.
CryogeniX

#10481 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 22/04/2020 19:30
Necu ti ja zapinjat za izolaciju, moje licno misljenje je da debelo grijesis, govorim ti jer imm iskustvo sa grijanjem sa i bez izolacije. Ova klima ce te izac sa ugradnjom oko 1600 km za te pare mozes solidnu unutrasnju izolaciju napravit al hajd tvoj stan.
Sto se tice hansola, jel najbolja klima? Nije, ima ih dosta boljih. Al za 1400 i priblizno nema nijedna. Njena je regularna cijena 1800 i vise, ovo je neka akcija. Pandan joj je Fuhitsu LT koji je 1950km. Moce ti tih 22 kvadrata ugrijat, jedino bi bio problem bas jaci minus. Citao sam dosta iskustava gdje su ljudi grijali negrijan prostor. Al racunaj razliku u potrosnji i komforu. Cisto kao primjer, sa izolacijom decembar recimo 30km, bez 70(jako grubo sracunato). Za te pare nemas nijednu iole pribliznu po snazi, ako ona ne mogne nece nijedna. Ako ko od kolega ima u glavi bolji i jaci japanski model cijene oko 1400 km nek me ispravi. Mada i ova je sto kaze gospodin Piplica, inace veliki stovatelj japanske kulture, to je "japanska klima" u kineskom limu.
Ja upitah za malcice slabiju varijantu od nekih 1200 maraka, ne ultra premium varijantu od 2000. :-D
Ermin ZM

#10482 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

:-)
Last edited by Ermin ZM on 22/04/2020 20:06, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#10483 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 19:33
Ermin ZM wrote: 22/04/2020 19:30
Sto se tice hansola, jel najbolja klima? Nije, ima ih dosta boljih. Al za 1400 i priblizno nema nijedna. Njena je regularna cijena 1800 i vise, ovo je neka akcija. Pandan joj je Fuhitsu LT koji je 1950km. Moce ti tih 22 kvadrata ugrijat, jedino bi bio problem bas jaci minus. Citao sam dosta iskustava gdje su ljudi grijali negrijan prostor. Al racunaj razliku u potrosnji i komforu. Cisto kao primjer, sa izolacijom decembar recimo 30km, bez 70(jako grubo sracunato). Za te pare nemas nijednu iole pribliznu po snazi, ako ona ne mogne nece nijedna. Ako ko od kolega ima u glavi bolji i jaci japanski model cijene oko 1400 km nek me ispravi. Mada i ova je sto kaze gospodin Piplica, inace veliki stovatelj japanske kulture, to je "japanska klima" u kineskom limu.
Ja upitah za malcice slabiju varijantu od nekih 1200 maraka, ne ultra premium varijantu od 2000. :-D
Rekao sam ti nemas. Nek me neko ispravi slobodno, nek napise koja. Ima dobrih klima za 1200, al nema nijedna blizu ovome. Kazem ti pandan od japanaca joj je LTC. Oko 1300 ti je fujitsu LMC, a eno procitaj na onom linku sto sam okacio kako je korisnik Hansola i LMC ih usporedio :)
CryogeniX

#10484 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 22/04/2020 19:37
Rekao sam ti nemas. Nek me neko ispravi slobodno, nek napise koja. Ima dobrih klima za 1200, al nema nijedna blizu ovome. Kazem ti pandan od japanaca joj je LTC. Oko 1300 ti je fujitsu LMC, a eno procitaj na onom linku sto sam okacio kako je korisnik Hansola i LMC ih usporedio :)
Pitam zato sto meni tih 200 maraka mnogo znaci. Ako ne bih osjetio razliku izmedju neke slabije po snazi ali jednake ili priblizno jednake po kvaliteti, jer je u pitanju samo 22 m2, onda bih ustedio 200 ili mozda cak i vise. Eh sad, ako ce ipak biti osjetna razlika, to je druga prica.

Koja bi bila sljedeca po redu ispod ove da je vrijedna spomena?
Ermin ZM

#10485 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 20:27
Pitam zato sto meni tih 200 maraka mnogo znaci. Ako ne bih osjetio razliku izmedju neke slabije po snazi ali jednake ili priblizno jednake po kvaliteti, jer je u pitanju samo 22 m2, onda bih ustedio 200 ili mozda cak i vise. Eh sad, ako ce ipak biti osjetna razlika, to je druga prica.

Corava su posla preporucivati klime. Ne znam ti prostor, ne znam gubitke. Znam ja sta si naveo al opet.. Da je zima, rekao bih ti da upalis grijalicu/konvektor koji dan i zapises potrosene kilowate i jel ti moglo ugrijat. Podijelis sa 3 - 4 sa klimom i imao bi okvirno ideju. U principu trebalo bi moc sa svakom solidnom klimom do jacih minusa, 22 kvadrata su jbg, al opet ne bih smio ti odokativno procjenjivat, nisam ja cak ni strucnjak ima strucnijih ljudi od mene. Mozda se ko javi ko je strucniji. Ja sam grijao sa konvektorima prizemlje kuce, 45 kvadrata, sa 3 cm unutrasnje izolacije. Sada je 8 cm izolacije i klima. Sa konvektorima dolazilo 300-400 km. Sa klimom najvise u januaru 93 km...doduse nastimana na 26 nije se gasila, bilo bi dosta manje da je recimo na 23-23 se grijalo.
CryogeniX

#10486 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 22/04/2020 20:40

Corava su posla preporucivati klime. Ne znam ti prostor, ne znam gubitke. Znam ja sta si naveo al opet.. Da je zima, rekao bih ti da upalis grijalicu/konvektor koji dan i zapises potrosene kilowate i jel ti moglo ugrijat. Podijelis sa 3 - 4 sa klimom i imao bi okvirno ideju. U principu trebalo bi moc sa svakom solidnom klimom do jacih minusa, 22 kvadrata su jbg, al opet ne bih smio ti odokativno procjenjivat, nisam ja cak ni strucnjak ima strucnijih ljudi od mene. Mozda se ko javi ko je strucniji. Ja sam grijao sa konvektorima prizemlje kuce, 45 kvadrata, sa 3 cm unutrasnje izolacije. Sada je 8 cm izolacije i klima. Sa konvektorima dolazilo 300-400 km. Sa klimom najvise u januaru 93 km...doduse nastimana na 26 nije se gasila, bilo bi dosta manje da je recimo na 23-23 se grijalo.
Koristio sam konvektor 1 mjesec (mislim da je bio novembar), struje doslo 80 maraka vise nego inace. Konvektor od 2500W, nije radio dok se spava a po danu bio na rezimu 4 od 6 mogucih...koliko god to bilo jako. Frugalno ja to sve :D i ne treba mi mnogo. Prosto mi se klima cini kao pametniji izbor jer citam na ovoj temi da manje trosi.
Ermin ZM

#10487 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 20:58
Ermin ZM wrote: 22/04/2020 20:40

Koristio sam konvektor 1 mjesec (mislim da je bio novembar), struje doslo 80 maraka vise nego inace. Konvektor od 2500W, nije radio dok se spava a po danu bio na rezimu 4 od 6 mogucih...koliko god to bilo jako. Frugalno ja to sve :D i ne treba mi mnogo. Prosto mi se klima cini kao pametniji izbor jer citam na ovoj temi da manje trosi.
Vidi konvektor i svaka druga grijalica trose 1 za 1kw struje za 1 kw toplote. Kod klime, u zavisnosti od klime i jos drugih faktora je 1 kw struje za 3,4,5 itd kw toplote. Znaci za tih 2500kw bi solidna klima na oko 0 stepeni trosila 700wati(jako grubo sracunato, ima tu milion faktora)
Ako si mogao sa konvektorom ugrijat od 2.5 kw moces i klimom. Nema potrebe za ove mrcine, pogledaj Lomo Regular/Azuri Supra, Fujitsu LLC, Fujitsu LMC. I kad stignes makar 10 cm staklene vune po tom plafonu iznad polozi.. kad me vec neces poslusat za izolaciju. Daleko bi bolje prosao sa Azuri Suprom 750km (Lomo Regular sa drugom naljepnicom) i jos 1000 km da ulozis u izolaciju.. nije to toliki posao. Koliko imas kvadrata vanjskog zida? Klimama opada kapacitet na minusima. Evo ti jedan banalan primjer. Uzecemo da tebi recimo treba 2 kilowata na 0 stepeni(ovo lupam cifre da stvoris sliku), tj toliki ti toplotni gubici. Sve super imas klimu koja daje 4 kw na 0. E sad krene u minuse dodje na npr-15. Tvoja klima vise nmz dat 4 kw vec 2kw, a u isto vrijeme tvom prostoru treba 3 kw toplote. Zato je izolacija krucijalna..da ne pricam o potrosinji, i da ce se klima manje naprezat jer klima sto sa manjim kapacitetom radi, manje ide u deftost, tisa, efikasnija, blaze puse itd..
CryogeniX

#10488 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 22/04/2020 21:13
Vidi konvektor i svaka druga grijalica trose 1 za 1kw struje za 1 kw toplote. Kod klime, u zavisnosti od klime i jos drugih faktora je 1 kw struje za 3,4,5 itd kw toplote. Znaci za tih 2500kw bi solidna klima na oko 0 stepeni trosila 700wati(jako grubo sracunato, ima tu milion faktora)
Ako si mogao sa konvektorom ugrijat od 2.5 kw moces i klimom. Nema potrebe za ove mrcine, pogledaj Lomo Regular/Azuri Supra, Fujitsu LLC, Fujitsu LMC. I kad stignes makar 10 cm staklene vune po tom plafonu iznad polozi.. kad me vec neces poslusat za izolaciju. Daleko bi bolje prosao sa Azuri Suprom 750km (Lomo Regular sa drugom naljepnicom) i jos 1000 km da ulozis u izolaciju.. nije to toliki posao. Koliko imas kvadrata vanjskog zida? Klimama opada kapacitet na minusima. Evo ti jedan banalan primjer. Uzecemo da tebi recimo treba 2 kilowata na 0 stepeni(ovo lupam cifre da stvoris sliku), tj toliki ti toplotni gubici. Sve super imas klimu koja daje 4 kw na 0. E sad krene u minuse dodje na npr-15. Tvoja klima vise nmz dat 4 kw vec 2kw, a u isto vrijeme tvom prostoru treba 3 kw toplote. Zato je izolacija krucijalna..da ne pricam o potrosinji, i da ce se klima manje naprezat jer klima sto sa manjim kapacitetom radi, manje ide u deftost, tisa, efikasnija, blaze puse itd..
Hvala na savjetima.

Svakako sam mislio staklenu ili kamenu vunu na tavan iznad staviti, a mozda i popoditi nekad gore. Sto se tice izolacije zidova, vec sam previse novca (kojeg nemam) potrosio na kucu. Uzasno bi skupo bilo raditi izolaciju i udarati novu fasadu na trospratnu kucu, nema me nigdje ni za 20 godina. Jedva sam i za klimu skupio.

Nizak je plafon, nova PVC stolarija, ima fasada. Od 4 zida 2 su vanjska.

Kao sto rekoh, nisam zahtjevan. Ne zelim i ne trebam da hodam u kupacim u decembru po kuci, te nikad nisam koristio grijanje dok spavam. Prioritet mi je prosto da se rijesim drzavnog terora od sumarije.

Zanima me po cemu je bolja ta "mrcina" od tih drugih koje si spomenuo. Ovi drugi su manje kw ili slabiji kvalitet te je manji zivotni vijek? Jer ako su sve 12ke 4kw, a meni ce zimi gurati 2kw a treba mi 3, onda je prosto bolje kupiti pec na pelet od 8kw?
Ermin ZM

#10489 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 21:57
Ermin ZM wrote: 22/04/2020 21:13
Hvala na savjetima.

Svakako sam mislio staklenu ili kamenu vunu na tavan iznad staviti, a mozda i popoditi nekad gore. Sto se tice izolacije zidova, vec sam previse novca (kojeg nemam) potrosio na kucu. Uzasno bi skupo bilo raditi izolaciju i udarati novu fasadu na trospratnu kucu, nema me nigdje ni za 20 godina. Jedva sam i za klimu skupio.

Nizak je plafon, nova PVC stolarija, ima fasada. Od 4 zida 2 su vanjska.

Kao sto rekoh, nisam zahtjevan. Ne zelim i ne trebam da hodam u kupacim u decembru po kuci, te nikad nisam koristio grijanje dok spavam. Prioritet mi je prosto da se rijesim drzavnog terora od sumarije.

Zanima me po cemu je bolja ta "mrcina" od tih drugih koje si spomenuo. Ovi drugi su manje kw ili slabiji kvalitet te je manji zivotni vijek? Jer ako su sve 12ke 4kw, a meni ce zimi gurati 2kw a treba mi 3, onda je prosto bolje kupiti pec na pelet od 8kw?
Fino sam naglasio da su brojevi fiktivni da sam odokativno napisao cisto da imas sliku.
Razlika izmedju premijum modela i jeftinijih? Bolje klime bolje drze kapacitet, mogu bolje modulirat, tise rade, manje trose itd.
Trebalo bi da moze da ti grije svaka solidna, polozi 10-20 cm staklene iznad plafona nije skupo i uzmi drva za rezerve da istestiras ovu zimu, onda ces znat na cemu si.. sve ima prednosti i mane. Ne treba se ravnat po tim zestokim minusima. Vecina zime je oko nule svakako. Ti znas tvoje pare, ja bih tako uradio kad vec kazes da si ogranicen budjetom. Pelet moras cistit, veca innvesticija, upitan kvalitet.. sto se tice klima jedina mana je po meni taj osjecaj strujanja zrak dok se covjek ne navikne.
Ermin ZM

#10491 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Rekao sam ti da se nmg ulazni modeli mjerit sa premijum modelom. Recimo Hansol i ove 3 su sve "12ke". Al pazi sad, na -15, prva daje oko 2kw, druge 2 oko 3 kw. Hansol 4kw.. LLC ima vanjsku tezine 26 kg. Suora 31kg. HAansol 45kg. Neuporedivi su.
Na -20 hansol ima isto dosta kapaciteta. Al msm da bi mogao grijat i sa LLC i Suprom tvojih 22 kvadrata do zestokih minusa. Supra je prepakovani Lomo Regular i po mom misljenju bolji od LLC. Ima njih po piku i jeftinije od ove cijene.
CryogeniX

#10492 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 23/04/2020 07:15 Rekao sam ti da se nmg ulazni modeli mjerit sa premijum modelom. Recimo Hansol i ove 3 su sve "12ke". Al pazi sad, na -15, prva daje oko 2kw, druge 2 oko 3 kw. Hansol 4kw.. LLC ima vanjsku tezine 26 kg. Suora 31kg. HAansol 45kg. Neuporedivi su.
Na -20 hansol ima isto dosta kapaciteta. Al msm da bi mogao grijat i sa LLC i Suprom tvojih 22 kvadrata do zestokih minusa. Supra je prepakovani Lomo Regular i po mom misljenju bolji od LLC. Ima njih po piku i jeftinije od ove cijene.
Hvala na odgovoru

Supra od 830 bolja od LLC od 1100? :shock: Znaci i klime su kao i mobiteli, cijena ne raste samo zbog kvalitete nego i imena?
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10493 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

CryogeniX wrote: 22/04/2020 20:27 Pitam zato sto meni tih 200 maraka mnogo znaci.
Koliko platiš ta drva na godišnjem nivou?
Ermin ZM

#10494 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 23/04/2020 10:14
Ermin ZM wrote: 23/04/2020 07:15 Rekao sam ti da se nmg ulazni modeli mjerit sa premijum modelom. Recimo Hansol i ove 3 su sve "12ke". Al pazi sad, na -15, prva daje oko 2kw, druge 2 oko 3 kw. Hansol 4kw.. LLC ima vanjsku tezine 26 kg. Suora 31kg. HAansol 45kg. Neuporedivi su.
Hvala na odgovoru

Supra od 830 bolja od LLC od 1100? :shock: Znaci i klime su kao i mobiteli, cijena ne raste samo zbog kvalitete nego i imena?
Kazem moje subjektivno misljenje. Supra je deltronov Lomo Regular sa njihovom naljepnicom. Klima koju ja imm i prezadovoljan sam. Prijatelj mi ima Lomo Regular i LLC, kaze obe dobre al bolje mu Lomo radi na hladnijem vremenu. A normalno da se brend placa, to je u svemu tako.
CryogeniX

#10495 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

piplica wrote: 23/04/2020 10:45

Koliko platiš ta drva na godišnjem nivou?
Prosle godine 700 maraka 9 metara (600 u balvanima). Ove godine ne zelim od sumarije, drugi traze 1000 (850 u balvanima).
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10496 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pa nakon svega toga ti teško dati 200km više?

Je li ti vidiš da svake godine u dim pretvoris pola dobre klime?
CryogeniX

#10497 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

piplica wrote: 23/04/2020 15:41 Pa nakon svega toga ti teško dati 200km više?

Nije mi tesko jer mi je zao vec zato sto ne zivim u Njemackoj niti sam parlamentarac. Kao prosvjetni radnik sigurno ostajem bez posla u junu, julu i augustu, a pitanje je da li cu imati posao od septembra.

A cuj...nije da se klima samo kupi i nema se vise troskova. Nije perpetuum mobile. Trosi struju, koliko god "malo" to bilo. Tih 200 maraka (ili cak 600 u slucaju Supre) cu jedva ali rado dati ukoliko cu osjetiti razliku. Ukoliko necu onda mogu struju platiti 2 mjeseca (ili pola godine) od tog novca. Cak i da imam mnogo vise, radije bih dao u dobrotvorne svrhe ako nece biti razlike.
Ermin ZM

#10498 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 23/04/2020 18:41

Nije mi tesko jer mi je zao vec zato sto ne zivim u Njemackoj niti sam parlamentarac. Kao prosvjetni radnik sigurno ostajem bez posla u junu, julu i augustu, a pitanje je da li cu imati posao od septembra.

A cuj...nije da se klima samo kupi i nema se vise troskova. Nije perpetuum mobile. Trosi struju, koliko god "malo" to bilo. Tih 200 maraka (ili cak 600 u slucaju Supre) cu jedva ali rado dati ukoliko cu osjetiti razliku. Ukoliko necu onda mogu struju platiti 2 mjeseca (ili pola godine) od tog novca. Cak i da imam mnogo vise, radije bih dao u dobrotvorne svrhe ako nece biti razlike.
Ja bih zbog nedostatka izolacije isao n nesto jace zbog sigurnosti. Mala je povrsina, al kontam se opet 8-9 metara drva nije malo za 22 kvadrata, znaci da imas dobre toplotne gubitke, ja sam recimo tu prvu godinu grijao na drva i ugalj i potrosio sam, hebi me nmg se tacno sjetit, al msm oko 5-6 metara drva i 3 tone uglja. Doduse to je ona zestoka zima bila pec se crveni al hladno u kuci.
Ako mozes uzmi Hansol, ako ne sta ti ja mogu rec, onda Supru il LLC. Uzmi koji metar drva da imas za rezerve ako udare zesci minusi, mada realno kad skontas da je kod nas prosjek oko nule vecina zime, a u tim uslovima ti recimo Supra moze dat oko 4 kw trebalo bi da je dovoljno, nisi u staklu. A ostatak para ono sto sam ti rekao, staklene vune, folija i polozi po ploci iznad, nije to skupo.
I poslusaj me, uzmi makar sracunaj povrsinu vanjskih zidova, i vidi okvirno koliko bi ti bilo 5 cm unutrasnje izolacije kamenom vunom. Nije to neka povrsina ni debljina kamene, ne bi te puno dosao materijal, a velika je razlika. Vratis to kroz koju sezonu grijanja. Ima negdje online kalkulator toplotnih gubitaka, kad nadjem postavim pa danokvirno vidis koja je razlika. A i ljepse ce ti bit kad ti dodje racun za struju zimi 50 km umjesto 100- 150 :)
NecuVise

#10499 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

CryogeniX wrote: 23/04/2020 18:41

Ako si ložio drva da ti pokušam to dočarati tom analogijom:
Ova hansol i iz slične kategorije ti dođu kao bukova drva, znači nema zime makar bilo - 20.
Ova supra i slične ti dođu kao topola ili jablan, i na njih se ogriješ ali tokom niskih temperatura moraš više naložiti, ne daju toliko toplote.
Na tu kvadraturu mislim da će ti i jeftinija raditi posao, samo si sa skupljom sigurniji ako nekad opet bude ekstra minus.
Doduše, kao rezervnu opciju pri velikom minusu možeš koristiti i obične grijalice. Ne trebaju ti peć i drva.
rollex

#10500 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rollex »

Komšija ima 4 klime Fujitsu i kaže da nijedna druga klima ne može da greje kao Fujitsu.Za ove Gree klime kaže da su dobre za grejanje ali do -7 negde i onda gube na snazi a Fujitsu što je hladnije jače greje zato što je Japanska klima.
Post Reply