Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Milenkov buraz

#21801 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

laik1981 wrote: 22/04/2020 11:28
Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 10:57
laik1981 wrote: 22/04/2020 10:50
@Milenkov buraz Dobicemo vakcinu, ali cemo dobiti i nove mutirane viruse za koje nema vakcine.. Ako se od sada svijet bude branio ovim strategijama, bojim se da, do sada, uobicajeni nacin zivota vise nece biti moguc.. Uvodjenje policijskih drzava, vanrednih stanja i nekih vidova diktature, gdje se ljudska prava najbeskrupuloznije krse, ce se desavati svako malo.. Sloboda je mnogima oduzeta preko noci, bez da su ti kojima je oduzeta imali bilo kakvu reakciju na tu odluku.. Jednostavno su se povinovali bez ikakvog otpora.. Meni je takvo ponasanje vecine jako negativno iznenadjenje..
Mutacija virusa je uvijek bilo, to je prirodan biološki proces nezavisno od čovjeka. Da nije bilo bakterija i virusa vjerovatno biološki svijet ne bi ni postojao u ovakvom obliku niti bi bilo nas. Dakle to je nešto što ne zavisi od ovoga što se dešava danas. Vidjet ćemo kako će se odvijati to sa pravima, ja podržavam privremeno i strogo kontrolisano uvođenje tih restrikcija i kasnije postepeno otpuštanje u skladu sa rezultatima mjera. Ali evo mogu podijeliti tvoju zabrinutost jer je u Mađarskoj u cijeloj ovoj situaciji donesena promejna ustava koja Orbanu omogućava praktično da vlada do kraja života. da ne idemo dalje u off sa politikom.
Politika u ovom slucaju nije off.. Politika finansira WHO, politika upravlja zdravstvenim sistemima sirom svijeta, politika je u kriznim stabovima, politika daje zadnju rijec i kreira pravila.. Politika je toliko puta slagala i zloupotrijebila ono sto joj je bilo u interesu.. Toga smo valjda svi svjesni i bili svjedoci takvih desavanja? Politici je u interesu da kontrolise ljude.. Kako vjerovati politici? Kako ignorisati opasnost zloupotrebe ovakvog i slicnih stanja u buducnosti? Govorim o globalnim politikama.. Zasto je propitivanje postalo tabu tema koja se, uglavnom, u startu ismijava i pripisuje nekim teorijama zavjere.. Shvatam da svi imamo svoje stavove i da razlicito gledamo na neke stvari.. Virusa je bilo i bice ih i u buducnosti, ali ovakvih globalnih strategija u odbrani od virusa nije bilo..
Ali nije bilo ni pandemije od 1918? Zato i gledamo ovakve globalne strategije i mogu da razumijem ljude jer ovo je prvo takvo iskustvo za sve nas. Naravno da je virusa bilo i biće, već sam rekao da naše postojanje zahvaljujemo njima i bakterijama, nije to ništa novo.
Last edited by Milenkov buraz on 22/04/2020 11:40, edited 1 time in total.
Zagor Te Nej

#21802 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

stakasa wrote: 22/04/2020 11:19
Bluemore wrote: 22/04/2020 11:17
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:02

idem svugdje, samo što je maska ffp2 (koja štiti MENE), vizir i rukavice
zbog takih ko ti i sličnih
Bravo svaka cast ima se moze se
Pa i za masku bih tesko dati koliko god da kosta

Sve za strah

:thumbup: :mrgreen:
Kljuc je maska koja stiti MENE :D :D :D
Ne shvata hudnik da svi skupa tonemo ili se svi skupa dizemo
ko kaže
što bi ja sa vama zajedno tono
nemam ja s vama ništa
nego hoćete li više otići i zarazit se ili će ostat samo na trkeljanju
MorningStar

#21803 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:40
ko kaže
nemam ja s vama ništa
Cekaj ti nosis masku da se ne zarazis a ja moram traziti po bolnicama da se zarazim... kako to fercera ? Nemas nista sa "nama" pa de popusti zakljucaj se u kucu i ugasi internet.
stakasa

#21804 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 11:37
stakasa wrote: 22/04/2020 11:14 Po meni najgore produ oni sto malo zakasne pa onda probaju kompenzirati strogocom mjera. Tacno "zatvore" virus. Npr ovo sto Engleska radi, sto je Italija uradila. Nepoznanica je i zasto se virus nije rasirio na jugu nedisciplinovane i siromasne Italije kao sto je bio slucaj na kudikamo sredenijem sjeveru. Nagadam o svemu, naravno
Ne bih rekao da je nagađanje 100%. Zna se od početka da se na sjeveru uglavnom nalaze tvornice modne industrije gdje prema nekim procjenama radi i preko 10.000 Kineza. Stavljao sam linkove na početku, mislim da bih mogao i pronaći to, vrlo informativno da se sazna zašto je sjever toliko pogođen a ne i jug. Dosta tih Kineza radi ilegalno za neke jeftine plate, cijele porodice, praktično rade i žive po tim tvornicama, uglavnom u neuslovnim smještajima. Gotovo svi su išli u Kinu za kinesku NG i vratili se bez problema. To je prema procjenama prvi glavni razlog, drugi je odigarana utakmica negdje na Sjeveru oko Bergama ako se ne varam, gdje je na stadionu bilo 80.000 ljudi kada je već virus uveliko krenuo da hara. Epidemiolozi se uglavnom slažu da su ovo dva okidača za veliku smrtnost plus ulazak virusa u staračke domove plus realtivna starost populacije...sve je to dala ono što smo vidjeli u Italiji.
Da, utakmica Atalanta - Valencia. Posto stadion u Bergamu ne ispunjava UEFA-ine uslove igralo se je na obliznjem San Siru. I bi sta bi. Jak razlog i zasto se je ovoliko po Spaniji prosirilo
Zagor Te Nej

#21805 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

MorningStar wrote: 22/04/2020 11:41
ko kaže
nemam ja s vama ništa
Cekaj ti nosis masku da se ne zarazis a ja moram traziti po bolnicama da se zarazim... kako to fercera ? Nemas nista sa "nama" pa de popusti zakljucaj se u kucu i ugasi internet.
teško da tu ti sam znaš šta hoćeš da kažeš
a kamoli ko drugi da te razumije, jedino da baca grah, zove vidovitu Džemilu i slično
Bluemore

#21806 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Bluemore wrote: 22/04/2020 11:17

Bravo svaka cast ima se moze se
Pa i za masku bih tesko dati koliko god da kosta

Sve za strah

:thumbup: :mrgreen:
ko kaže
nemam ja s vama ništa
Nadam se tipkas sa rukavicama
coco1

#21807 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

ne tvrdim nista, samo postavljam sta kazu americka istrazivanja:

https://avaz.ba/globus/svijet/564792/br ... h-podataka

kazu da su otkrili smrtne slucajeve, gdje potvrdjeno prisustvo corona virusa, jos pocetkom februara. ustanovljeno da je broj zarazenih daleko veci od prikazanih brojki.

nastavit ce sa istrazivanjima.
Last edited by coco1 on 22/04/2020 11:50, edited 1 time in total.
Bluemore

#21808 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:44
ko kaže
nemam ja s vama ništa
a kamoli ko drugi da te razumije, jedino da baca grah, zove vidovitu Džemilu i slično
Ja ba
Nista ga ne kontam
Malo mi vizir muti vid
MorningStar

#21809 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Bluemore wrote: 22/04/2020 11:49
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:44

Ja ba
Nista ga ne kontam
Malo mi vizir muti vid
Do mene je koristim ove heavy duty gumene rukavice ne vjerujem u one latexne - pa mi se omakne :D Safety first :D
Milenkov buraz

#21810 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

stakasa wrote: 22/04/2020 11:43
Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 11:37
stakasa wrote: 22/04/2020 11:14 Po meni najgore produ oni sto malo zakasne pa onda probaju kompenzirati strogocom mjera. Tacno "zatvore" virus. Npr ovo sto Engleska radi, sto je Italija uradila. Nepoznanica je i zasto se virus nije rasirio na jugu nedisciplinovane i siromasne Italije kao sto je bio slucaj na kudikamo sredenijem sjeveru. Nagadam o svemu, naravno
Ne bih rekao da je nagađanje 100%. Zna se od početka da se na sjeveru uglavnom nalaze tvornice modne industrije gdje prema nekim procjenama radi i preko 10.000 Kineza. Stavljao sam linkove na početku, mislim da bih mogao i pronaći to, vrlo informativno da se sazna zašto je sjever toliko pogođen a ne i jug. Dosta tih Kineza radi ilegalno za neke jeftine plate, cijele porodice, praktično rade i žive po tim tvornicama, uglavnom u neuslovnim smještajima. Gotovo svi su išli u Kinu za kinesku NG i vratili se bez problema. To je prema procjenama prvi glavni razlog, drugi je odigarana utakmica negdje na Sjeveru oko Bergama ako se ne varam, gdje je na stadionu bilo 80.000 ljudi kada je već virus uveliko krenuo da hara. Epidemiolozi se uglavnom slažu da su ovo dva okidača za veliku smrtnost plus ulazak virusa u staračke domove plus realtivna starost populacije...sve je to dala ono što smo vidjeli u Italiji.
Da, utakmica Atalanta - Valencia. Posto stadion u Bergamu ne ispunjava UEFA-ine uslove igralo se je na obliznjem San Siru. I bi sta bi. Jak razlog i zasto se je ovoliko po Spaniji prosirilo
Ne znam za Španiju, mora biti neki razlog i racionalno objašnjenje. Eno u zadnje vrijeme spominju BCG vakcinu kao i jedan od mogućih razloga velike smrtnosti i širenja u zemljma gdje nisu provodili tu imunizaciju.
MUNAFIK

#21811 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Ono što nece niko da kaže je da se medju starima u Italiji virus proširio u crkvama...

Stari i bolesni ljudi naravno nisu bili na utakmicama, ali jesu u crkvama, tu se zadrzavaju najduze, diraju sta svi diraju, koriste svi istu svetu vodicu na ulazu... Tako da umoce prste u nju i eto ga...

A kako smo ono poredili SMRTNOS u Italiji sa 2017 godinom, u vecini mjesta gdje sam gledao u 2017. godini je umrlo vise ljudi, cak i u Milanu... Tako da smo bili svjedoci jedne Medijske predstave koja je zoupotrjebila povecanu smrt starih ljudi u italiji posebno u ovom Bergamu koji su se zarazlili i sa svojim godinama i bolestima i umrli...
Milenkov buraz

#21812 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Bluemore wrote: 22/04/2020 11:48

ko kaže
nemam ja s vama ništa
Nadam se tipkas sa rukavicama
Kode mene je cijela tastatura potoljena u rastvor hlora, alkohola i varkine tako kada tipkam prsti mi do pola budu u tom rastvoru. Jeste da su mi prsti počeli crniti do pola ali sam zato zaštičen maksimalno. :mrgreen:
neko_sa_strane

#21813 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

https://www.gov.uk/guidance/high-conseq ... f-covid-19
Britanska vlada 19.marta uklonila korona virus sa popisa zaraznih bolesti sa visokim posljedicama.
laik1981

#21814 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 11:40
laik1981 wrote: 22/04/2020 11:28
Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 10:57

Mutacija virusa je uvijek bilo, to je prirodan biološki proces nezavisno od čovjeka. Da nije bilo bakterija i virusa vjerovatno biološki svijet ne bi ni postojao u ovakvom obliku niti bi bilo nas. Dakle to je nešto što ne zavisi od ovoga što se dešava danas. Vidjet ćemo kako će se odvijati to sa pravima, ja podržavam privremeno i strogo kontrolisano uvođenje tih restrikcija i kasnije postepeno otpuštanje u skladu sa rezultatima mjera. Ali evo mogu podijeliti tvoju zabrinutost jer je u Mađarskoj u cijeloj ovoj situaciji donesena promejna ustava koja Orbanu omogućava praktično da vlada do kraja života. da ne idemo dalje u off sa politikom.
Politika u ovom slucaju nije off.. Politika finansira WHO, politika upravlja zdravstvenim sistemima sirom svijeta, politika je u kriznim stabovima, politika daje zadnju rijec i kreira pravila.. Politika je toliko puta slagala i zloupotrijebila ono sto joj je bilo u interesu.. Toga smo valjda svi svjesni i bili svjedoci takvih desavanja? Politici je u interesu da kontrolise ljude.. Kako vjerovati politici? Kako ignorisati opasnost zloupotrebe ovakvog i slicnih stanja u buducnosti? Govorim o globalnim politikama.. Zasto je propitivanje postalo tabu tema koja se, uglavnom, u startu ismijava i pripisuje nekim teorijama zavjere.. Shvatam da svi imamo svoje stavove i da razlicito gledamo na neke stvari.. Virusa je bilo i bice ih i u buducnosti, ali ovakvih globalnih strategija u odbrani od virusa nije bilo..
Ali nije bilo ni pandemije od 1918? Zato i gledamo ovakve globalne strategije i mogu da razumijem ljude jer ovo je prvo takvo iskustvo za sve nas. Naravno da je virusa bilo i biće, već sam rekao da naše postojanje zahvaljujemo njima i bakterijama, nije to ništa novo.
Pandemija je bila 2009. godine.. A bilo ih je jos od te 1918..

Virus A(H1N1) pojavio se u travnju 2009. u Meksiku i SAD-u. Taj dotad nepoznat virus nastao je kad se klasični virus svinja mutacijom prilagodio ljudima i stekao svojstvo prijenosa među njima, a u kratkom se roku proširio svijetom. Gotovo svaka peta osoba bila je zaražena virusom svinjske gripe u prvoj godini pandemije u 19 zemalja, a od posljedica novog virusa umrlo je oko 200 tisuća ljudi u svijetu.

U Hrvatskoj je odnijela više od 20 života. Već početkom prosinca u RH je bilo potvrđeno 270 oboljelih, među kojima i desetak novorođenih beba, a stručnjaci Nacionalnog centra za influencu tada su ustvrdili da to znači da se slobodno može govoriti o tri tisuće oboljelih., Od ukupnog broja oboljelih čak deset posto oboljelih razvilo je upalu pluća a četvrtina je razvila teške komplikacije poput encefalitisa, miokarditisa i sl.

https://www.vecernji.hr/vijesti/nova-gr ... sa-1386340
Zagor Te Nej

#21816 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:01
stakasa wrote: 22/04/2020 10:53
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:51
halo
zato se i preduzimaju sve ove mjere
u suštini i kod najpogođenijih zemalja, poput Italije, zaraženo je tek 0,3% stanovnika !!!!
i ima trend smanjenja novozaraženih, dakle do vakcine može doći eventulano maximum do 1% ili 600.000 za Italiju
i to je to
stalo se ukraj zarazi, pronađena vakcina i kraj priče
Ti bi volio da je tako, bi i ja, to i bi bilo najzgodnije ali nazalost stvarnost je drugacija
kakva je ?
Njemačka prvi put počela na ljudima testirati vakcinu protiv koronavirusa
https://www.klix.ba/scitech/nauka/njema ... /200422069
dječak sa šibicama

#21817 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Nije nepoznanica uopce, na sjeveru Italije je centar europske modne industrije, tekstilne dakle, a u Italiji tekstilnu industriju uglavnom popunjavaju Kinezi odnosno sezonski radnici kojih je pun sjever Italije, takodje na sjeveru su bogatasi i staracki domovi sa bogatim penzionerima u kojima dobrim dijelom rade i Kinezi, oni su se vratili iz Kine nakon njihove nove godine krajem januara i donijeli velike "kolicine" virusa tako da je Milano zbog toga buknuo, u Lodiju je belaj napravila bolnica koja je onog nultog pacijenta vodala po klinikama gdje je zarazio stotine vec bolesnih ljudi, Bergamo je najebao zbog utakmice koja se odigrala u Milanu.
coco1

#21819 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

pa, dokle vise? ima li kraja njihovom nemaru za stanovnistvo?

https://www.klix.ba/sport/nogomet/nogom ... /200422093
invincible1921

#21820 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

armin071 wrote: 22/04/2020 09:36
invincible1921 wrote: 22/04/2020 09:18 Najzanimljivije je kako kinezima nista me vjerujete ako je pozitivno, ali zato svaki crnjak koji objave je 100% tacan :D
A znači i ti si teoretičar zavjere. Ne vjeruješ ni Kinezima ni medijima. Samo reci još da ne vjeruješ WHO i Bill-u da znam da te stavim na ignore. Ovo se ne može više trpiti :run:
Ja sam Bosnjak :lol:
invincible1921

#21821 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

MUNAFIK wrote: 22/04/2020 11:39
Bluemore wrote: 22/04/2020 11:22
MUNAFIK wrote: 22/04/2020 11:19 Kako ovdje neki ne mogu skontati da je evo u Njemackoj PAD ZARAŽENIH krenuo padati odmah nakon uvedenih mjera i taj PAD NEMA VEZE sa mjerama...

Tek nakon 14 do 20 dana (a naucnici kazu 23 dana) mjere daju efekat, a u Njemackoj se to desilo 4..5 dana nakon uvedenih mjera...

Dakle u Njemackoj je sve to bilo pod kontrolim PRIJE uvedenih mjera, a te njihive mjere se ne mogu porediti sa našima i puno su blaže...
Upravo tako

Mjere pokazuju djelovanje 2 sedmice poslije
Dakle bez lockdown bilo smanjena zaraza

:!: :idea:

Ali Sta ces Kad jednom udje u glavu ljudi padaju po ulici mrtvi
Virus skace sa covjeka na covjeka

Tesko promjeniti program

Virus vec uso u sistem
Ja fakat ne mogu da vjerujem da to neko ne može skontati....

Isto kao kad se cude aaaaaa povecan broj zarazenih umiremi, a vamo zemlja testira 10 000 ljudi vise nego prije, normalno da ce se povecat broj zarazenih...

Nisu to zarazeni koji idu u bolnicu nego ljudi koji i POJMA nemaju da su zarazeni...

Ima li svrhe sa ljudima koji ne razumiju osnovne stvari razgovarati... Ono bas banalnosti ne kontaju...
Pa zato sto je histerija na maksimum ,eo fala qrcu nema vise takvih toliko makar na forumu.

Ljudi uzimaju da ako je zarazen neko to mu je vec da trzi grobno mjesto ...

U fazonu "gospodine imate rak pluca"...uh dobro je ja konto korona
Zagor Te Nej

#21822 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

coco1 wrote: 22/04/2020 13:44 pa, dokle vise? ima li kraja njihovom nemaru za stanovnistvo?

brzo će se ujedat za guzicu
kad je jedan Singapur, koji je bio odličan primjer, morao opet pokleknut, onda šta dalje reći...

U Singapuru produžen karantin do 1. juna zbog rasta broja zaraženih
https://www.klix.ba/vijesti/u-singapuru ... /200421114
U Singapuru su mjere karantina produžene do 1. juna nakon što je broj zaraženih koronavirusom zabilježio nagli skok u proteklih deset dana. Za samo 24 sata potvrđeno je 1.111 novih slučajeva zaraze.
The Guardian piše da je premijer Singapura Lee Hsien donio odluku o produženju karantina te da se te mjere, između ostalog, odnose na zabranu rada i otvaranje škola.

Također, lukupan broj zaraženih u Singapuru trenutno iznosi 9.125.

"Prije samo deset dana broj slučajeva zaraze u našoj lokalnoj zajednici se smanjio na 30 dnevno što je bio rezultat donesenih mjera. Međutim, iznenadio nas je nagli skok novih slučajeva zaraze, a skoro svi oni su otkriveni u našim domovima u kojima su smješteni radnici migranti, a do tih podataka smo došli intenzivnim testiranjem", kazao je premijer Hsien u svom obraćanju građanima u kojima je najavio produženje karantina u Singapuru.
neko_sa_strane

#21823 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Usamljeni pustolov wrote: 22/04/2020 11:40
Edin H. wrote: 22/04/2020 02:11
Usamljeni pustolov wrote: 22/04/2020 00:41 Pa dobro ti je rekla, uštroco si se ko neka tetkica. Treba da djeci budeš uzor, neustrašivi otac. Ti cviliš tu zbog neke gripe malo jače.
Od mene je bilo dosta u ratu.

Posto si ti neustrasiv, celicnog zdravlja, bujrum na prvu liniju, u bolnicu, volontiraj, moze i bez zastitne opreme, preboli bezazlenu gripicu, stvori antitijela, daj krv i pomozi onima koji nisu nadnaravnih osobina, nego disu uz pomoc respiratora, na dijalizi, ostecene jetre...
Ako si bio u ratu, izložen svakodnevnom riziku od smrti koji je 100x veći od rizika koji nosi ova gripa, kako to da si se uplašio kao tetkica? Čovječe, muško si. Treba da budeš ohrabrujući faktor svojoj djeci i porodici, ti cviliš ovdje i vadiš mi se na priču o ratu.

Ja cijeli život živim zdravo, treniram, radim, zdravo se hranim i vjerujem u svoj organizam i imunitet. A da volontiram mi ne pada na pamet. Za ovu državu volontirat neću nikada. Ja da volontiram a Sebija and Co da uzimaju masne cifre preko moji leđa, to nećeš gledati.
Možeš ti živjeti zdravo, trenirati. To radim i ja ali svako ko živi u Sarajevu duži niz godina nije u potpunosti zdrav jer 5 mjeseci u godini ne udišeš čist zrak. Sada ljudi nose maske zbog korona virusa a velika većina ljudi za vrijeme najviše koncentracije zagađujućih PM 2.5 i PM 10 čestica ne nose nikakvu zaštitu preko lica.
invincible1921

#21824 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

neko_sa_strane wrote: 22/04/2020 14:13
Usamljeni pustolov wrote: 22/04/2020 11:40
Edin H. wrote: 22/04/2020 02:11

Od mene je bilo dosta u ratu.

Posto si ti neustrasiv, celicnog zdravlja, bujrum na prvu liniju, u bolnicu, volontiraj, moze i bez zastitne opreme, preboli bezazlenu gripicu, stvori antitijela, daj krv i pomozi onima koji nisu nadnaravnih osobina, nego disu uz pomoc respiratora, na dijalizi, ostecene jetre...
Ako si bio u ratu, izložen svakodnevnom riziku od smrti koji je 100x veći od rizika koji nosi ova gripa, kako to da si se uplašio kao tetkica? Čovječe, muško si. Treba da budeš ohrabrujući faktor svojoj djeci i porodici, ti cviliš ovdje i vadiš mi se na priču o ratu.

Ja cijeli život živim zdravo, treniram, radim, zdravo se hranim i vjerujem u svoj organizam i imunitet. A da volontiram mi ne pada na pamet. Za ovu državu volontirat neću nikada. Ja da volontiram a Sebija and Co da uzimaju masne cifre preko moji leđa, to nećeš gledati.
Možeš ti živjeti zdravo, trenirati. To radim i ja ali svako ko živi u Sarajevu duži niz godina nije u potpunosti zdrav jer 5 mjeseci u godini ne udišeš čist zrak. Sada ljudi nose maske zbog korona virusa a velika većina ljudi za vrijeme najviše koncentracije zagađujućih PM 2.5 i PM 10 čestica ne nose nikakvu zaštitu preko lica.
Mozes ti ili bilo kod drugi da ti ne kazem sta...ako ono hoce dzaba ti sve. Jednostavno to sto neko forsira herbalife i trenira mu nije nikakva garancija u odnosu na onog sto pusi recimo.

Sve ti je to "moze bit a i ne mora "
coco1

#21825 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 14:08
coco1 wrote: 22/04/2020 13:44 pa, dokle vise? ima li kraja njihovom nemaru za stanovnistvo?

brzo će se ujedat za guzicu
kad je jedan Singapur, koji je bio odličan primjer, morao opet pokleknut, onda šta dalje reći...

U Singapuru produžen karantin do 1. juna zbog rasta broja zaraženih
https://www.klix.ba/vijesti/u-singapuru ... /200421114
U Singapuru su mjere karantina produžene do 1. juna nakon što je broj zaraženih koronavirusom zabilježio nagli skok u proteklih deset dana. Za samo 24 sata potvrđeno je 1.111 novih slučajeva zaraze.
The Guardian piše da je premijer Singapura Lee Hsien donio odluku o produženju karantina te da se te mjere, između ostalog, odnose na zabranu rada i otvaranje škola.

Također, lukupan broj zaraženih u Singapuru trenutno iznosi 9.125.

"Prije samo deset dana broj slučajeva zaraze u našoj lokalnoj zajednici se smanjio na 30 dnevno što je bio rezultat donesenih mjera. Međutim, iznenadio nas je nagli skok novih slučajeva zaraze, a skoro svi oni su otkriveni u našim domovima u kojima su smješteni radnici migranti, a do tih podataka smo došli intenzivnim testiranjem", kazao je premijer Hsien u svom obraćanju građanima u kojima je najavio produženje karantina u Singapuru.
to, sto ti najavljujes da ce se oni brzo ujedat za guzicu, najavljuje who i mediji otkako je pocelo ovo sa coronom.

vrijeme ce pokazati sve.
Locked