tempuser wrote: ↑21/04/2020 21:02
tabija wrote: ↑21/04/2020 20:45
Zato sto nisu isti zakoni u pitanju i zato sto komsija nece ubit nikog a trkac hoce.
I sudija kad treba da te pomiluje/smanji kaznu gleda STA si uradio i ZASTO.Isti je princip i ovde.
I nije problem u komsiji, njegove gume su zlatne, ipak sam ih ja skladistio, rotirao i prskao sprejevima za ocuvanje gume u sezoni kad se ne koriste

Njega sam samo uzeo za primjer kako ljudi sklapaju kraj s krajem.
Pricamo o more onih cija auta ne zadovoljavaju propise o izduvnim gasovima, imaju lose lamele, turbine koje zvizde, dosipaju litar ulja na 3000 km, parnice i ogrebotine nikad ne saniraju, ljepe gepek izolir trakom ali ipak ne ubiju nikog na cesti.
Nije problem sta ja tolerisem sta ne, realan sam i znam da ne moze puno bolje u ovoj situaciji niti se takve stvari mogu rijesiti preko noci.Donjeti samo jednu naredbu i to je to.Od sutra toga vise nece biti...
Takve stvari se rjesavaju vremenom.Eh sto kod nas to traje predugo je tema za pod forum politika.
I dalje ne razumijes, ako drot zaustavi trkaca i komsiju sa celavim gumama - perkrsaj je isti, sta je posljedica prekrsaja je druga stvar. Ako tolerises komsiji - tolerisi i trkacu.
S druge strane, ako vec ravnas po potencijalnoj opasnosti, onda gledaj i s druge strane, komsija koji vozi na celavim gumama je veca opasnost od tebe i mene koji vozimo na novim i zato mu ne treba tolerisati.
Sta je tehnicki neispravan auto je precizno definisano, ako se nesto smatra za tehnicki neispravno onda za to ima razlog. Ja nisam pisao zakon, vjerovatno oni koji jesu znaju razlog.
Sve se to moze preko noci, ako se hoce. Jel preko noci uvedeno da neces moci reg. auto ako imas neplacenu kaznu? Jest. Jel profuncionisalo od 1. dana bez problema? Jest. Druga je stvar sto drzava nece da to da rjesi jer tako kupuje socijalni mir. Ako zabrani Hazimu iz Dobrosevica da vozi poluraspadnutog i tehicki neispravbog Golfa 2 onda Hazim nece vise glasati za njega. Sve dok Hazim sa 5-6 stoja plate moze da Golfa hazim misli da mu je dobro u zivotu i Hazim je miran.
A kad drot ufati komsu na celavim gumama i vidi kakva je situacija 90% ga pusta uz recenicu pamet u glavu i ne zuri.
Kad ufati nekog sa spustenim autom, ofirnim svjetlima i celavim gumama onda ce da mu napise kaznu.
Tako stvari funkcionisu, i kod sudije i kod policajca i kod obicnih ljudi. Bitan je prekrsaj ali je bitno i ko ga cini i iz kojeg razloga.
Zamisli da je kazna za svako ubistvo ista? I za ono s namjerom i za ono bez?
Zato se i ti prekrsaji razlikuju, zato je bitno ko cini prekrsaj i iz kojeg razloga.
Najlakse je reci prekrsio si i gotovo ali sve se stavlja u siru sliku i kontekst.
I ja sam se odma ogradio, o kocnicama i gumama treba svako da vodi racuna ali je tu jos dosta nekih sitnica za koje ljudi ne mogu odvojit pare a trebali bi mozda.
(Btw u ovom primjeru su mu gume ok, nema za nove ali su okej, poenta je u primjeru kako se krpi kraj s krajem)
I ne, necu da tolerisem trkacu a hocu komsiji.(ne samo svom nego svakom ko se uklapa u taj profil).Sta je tu tesko za shvatit? Prekrsaj je isti ali sve ostalo je drugacije.