Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
TomANDJerry

#21526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TomANDJerry »

Banksy wrote: 21/04/2020 19:34 Toliko o "krdu".

Vijesti su sve mračnije...

WHO warns that few have developed antibodies to Covid-19
Herd immunity hopes dealt blow by report suggesting only 2%-3% of people have been infected

https://www.theguardian.com/society/202 ... t-symptoms

Isti oni koji su rekli kako nema prenosa sa covjeka na covjek, kako je Kina sve uradila super, kako je Trump rasista jer je uveo zabrane ulaska iz Kine ...

Kao da te Ratko Mladic savjetuje o humanitarnim pitanjima ... tim ljudima bi prvo trebalo suditi, pa onda sve otkaz i totalni remont.
index_box

#21527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Herd immunity hopes dealt blow by report suggesting only 2%-3% of people have been infected

:run:
Casual's

#21528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Trump je bio upravu za WHO. Nešto su tipa Solak i FUCZ na globalnom nivou.
Banksy

#21529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

The hope will be that people who have had Covid-19 will be able to resume their lives. But Van Kerkhove last week said that even if tests showed a person had antibodies, it did not prove that they were immune.
Edin H.

#21530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:32
MorningStar wrote: 21/04/2020 19:28
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:25

Ja to ne sporim druže, znam vrlo dobro a pogotovo znam naš zdravstveni sistem ne trebaš meni to govoriti. To nije argument za ovo o čemu ovdje raspravljamo niti opravdanje. Inače, slažem sa tiobom po tom pitanju koje si pomenuo.
Itekako jeste , jer ako neracionalnim mjerama i panikom uzrokujes kolaps ekonomije ( da ne pricamo jos o nasoj koja se vukla po podu) time gurnes koliko ljudi u siromastvo u svijetu , koliko ostetis ekonomije koje uticu na sve od zdravstva do nacina ishrane mogucnosti fizicke vjezbe itd - time uzrokujes vjerovatno vise smrti nego pandemija.
Ključna riječ VJEROVATNO, dakle nagađamo. OK
Prouzrokujes klinac, u ratu, a osobito prve dvije godine skoro pa bukvalno isnmo imali sta da jedemo, svi nevidjeno smrsali, ali ja barem ne znam nikoga da je umro od gladi. Od Covida se umire, cak odredjeni broj mladih, zdravih i bez prethodnih zdravstvenih problema. A oni koji preboluju svi, bez iznimke kazu da im je to bilo najgore iskustvo u zivotu.
daddy-kool

#21531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:30
daddy-kool wrote: 21/04/2020 19:24
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju objasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

P.S Ruku na srce @Salik79 je pokušao i rekao da je to zbog malog broja testova. :mrgreen:
Vjerovatno je da je stvarni broj zarazenih mnogo veci, negdje oko 250.000. Svedjani su pustili da hara kroz populaciju.
Nagađaš ili? Evo hipotetički da uzmemo da je to tako bez rasprave kao što govoriš, zašto onda smatraš da je drugačije u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, Švicarskoj...zašto bi bilo drugačije u pola Evrope i samo kod Švedske tako? Nema smisla, zar ne?

Sa moralne strane koliko je to ispravno "pustiti da hara kroz populaciju"? :( Zašto? Zbog ekonimije? :( Ima li tu osnova za pravno gonjenje ako se dokaže da je vlada pustila pandemiju da hara među poplacijom a recimo nekome je ubila najmilije? Vidiš li u kakvu zamku upadaš sa takvim argumentom? :oops:
ako iko kritikuje svedski pristup to sam ja....

edit. Ne samo da ekonomija nije opravdanje, nego će im pasti više nego drugim slilčnim zemljama. Promašaj njhovog pristupa je pustiti da se virus samo širi bez aktivne supresije. I nisu nigdje ni blizu brojeva za imunitet krda.
Last edited by daddy-kool on 21/04/2020 20:02, edited 1 time in total.
Edin H.

#21532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Casual's wrote: 21/04/2020 19:35
Edin H. wrote: 21/04/2020 19:33 Nekako je izgleda najgore zahvacena Belgija - 518 smrtnih slucajeva na milion stanovnika, premda naravno ne r=racunaju svi na isti nacin.

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Italijani jasno rekli da su za današnji dan ubrojani i slučajevi iz prethodnih dana, Boga pitaj šta ostali rade sa tim brojkama oko gripe. :D
Eki gripa - haj'd dobro je onda da se ne sekiramo.
Tarik2

#21533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tarik2 »

coco1 wrote: 21/04/2020 19:17
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju opbjasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

P.S Ruku na srce @Salik79 je pokušao i rekao da je to zbog malog broja testova. :mrgreen:
austrija je, po brojevima, katastrofa za nas. e, mozes misliti u kakvom su onda oni belaju.
šaša spram TK
8. dan bez ijednog novog !!

Image

Image
Milenkov buraz

#21534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

coco1 wrote: 21/04/2020 19:29
pa, da, hajmo uzimat brojeve koji nam odgovaraju.

ja gledam broj stanovnika, zarazenih i mrtvih. teoretski, BiH nikada nece imati, ni priblizan broj mrtvih u odnosu, na, npr, italiju. isto je sa islandom, lihenstajnom, crnom gorom...
Pa u Austriji živi cca. 9M ljudi dok u Švedskoj, koliko, 10, 10.5M i nije neka razlika. Broj zaraženih im je u par hiljada. Znam ja šta poredim već ti pomalo lupkaš okolo. :wink:

coco1 wrote: 21/04/2020 19:29druga stvar, ne mozes reci anit-lockdown panicari, jer su to ljudi koji ne panice i traze ublazavanje mjera zabrana. znaci, ne panice, suprotno onih koji se zalazu da se sve zatvori na 2,3 sedmice i da se u zatvor vode oni koji ne postuju mjere zabrana, jer smatraju kako ce nas corona pokositi kao kuga. e, to je panika. opravdana ili ne, vrijeme ce pokazati.
Naravno da postoje. U USA izlaze sa automatskim oružijem na ulice i pozivaju se na Bibliju i tako to. Do duiše ovi naši anti-lockdown paničari se ne pozivaju na te religijske stvari ali itekako postoje. Nemogućnost prihvatanja nekog stanja, stanje šoka, neposredne ili izravne prijetnje je itekako uzorkovano panikom. Htio ti ili ne anti-lokdown paničari postoje kao i ovi prvi.
coco1 wrote: 21/04/2020 19:29 trece, idi obrisi onu temu o karantinu na forumu. ili se sam pridrzavaj onoga za sto se zalazes za druge. mozda ti tada i prodje prijedlog.
Neću, prijavi me :)
index_box

#21535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Edin H. wrote: 21/04/2020 19:39
MorningStar wrote: 21/04/2020 19:28
Itekako jeste , jer ako neracionalnim mjerama i panikom uzrokujes kolaps ekonomije ( da ne pricamo jos o nasoj koja se vukla po podu) time gurnes koliko ljudi u siromastvo u svijetu , koliko ostetis ekonomije koje uticu na sve od zdravstva do nacina ishrane mogucnosti fizicke vjezbe itd - time uzrokujes vjerovatno vise smrti nego pandemija.
Prouzrokujes klinac, u ratu, a osobito prve dvije godine skoro pa bukvalno isnmo imali sta da jedemo, svi nevidjeno smrsali, ali ja barem ne znam nikoga da je umro od gladi. Od Covida se umire, cak odredjeni broj mladih, zdravih i bez prethodnih zdravstvenih problema. A oni koji preboluju svi, bez iznimke kazu da im je to bilo najgore iskustvo u zivotu.
U kojoj ti dimenziji živiš :-)
Ništa, samo bunker te može spasiti. Proviri s vizirom i maskom za jedno dvije godine da vidiš ima li preživjelih...
escobar__

#21536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Al kae svi bez iznimke :lol: A tamo bruka ljudi bez ikakvih simptoma :lol:
Milenkov buraz

#21537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Tarik2 wrote: 21/04/2020 19:42
šaša spram TK
8. dan bez ijednog novog !!
E gdje Tuzlu pomenu, sjeba mi koncepciju.

Image

:thumbup:
bingov buraz

#21538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bingov buraz »

TomANDJerry wrote: 21/04/2020 19:38

Isti oni koji su rekli kako nema prenosa sa covjeka na covjek, kako je Kina sve uradila super, kako je Trump rasista jer je uveo zabrane ulaska iz Kine ...

Kao da te Ratko Mladic savjetuje o humanitarnim pitanjima ... tim ljudima bi prvo trebalo suditi, pa onda sve otkaz i totalni remont.
Stepen diletantizma koji je pokazao WHO je strašan.

Što se tiče Švedske oni su od masovnih testiranja odustali još 11. marta,testirali su i dalje bolničko osoblje i one koji pokažu simptome.Zato imaju nešto veći procenat umrlih u odbosu na testirane,testirali su samo rizične grupe,da su testirali u vrtićima imali bi najbolje brojke :mrgreen:
Casual's

#21539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Gledaj dijagrama kod nas isto da se djeca igraju jbt
Milenkov buraz

#21540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

index_box, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.
E ko je izmislio ovu ignore opciju svaka mu dala :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Edin H. wrote: 21/04/2020 19:39 Prouzrokujes klinac, u ratu, a osobito prve dvije godine skoro pa bukvalno isnmo imali sta da jedemo, svi nevidjeno smrsali, ali ja barem ne znam nikoga da je umro od gladi. Od Covida se umire, cak odredjeni broj mladih, zdravih i bez prethodnih zdravstvenih problema. A oni koji preboluju svi, bez iznimke kazu da im je to bilo najgore iskustvo u zivotu.
Inače kad te svali gripa to je jedno divno i poučno iskustvo :-) da ti ne pričam kakvo je iskustvo sa streptokokom....
escobar__ wrote: 21/04/2020 19:47 Al kae svi bez iznimke :lol: A tamo bruka ljudi bez ikakvih simptoma :lol:
Većina "zaraženih" nije ni kihnula, a već su ozdravljeni :-)
Milenkov buraz

#21542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

bingov buraz wrote: 21/04/2020 19:48
TomANDJerry wrote: 21/04/2020 19:38

Stepen diletantizma koji je pokazao WHO je strašan.

Što se tiče Švedske oni su od masovnih testiranja odustali još 11. marta,testirali su i dalje bolničko osoblje i one koji pokažu simptome.Zato imaju nešto veći procenat umrlih u odbosu na testirane,testirali su samo rizične grupe,da su testirali u vrtićima imali bi najbolje brojke :mrgreen:
Da su primjenili taktiku Sebija imali bi top brojke. No tests, no infected! :mrgreen:
GAU8

#21543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

coco1 wrote: 21/04/2020 18:11
GAU8 wrote: 21/04/2020 17:11
index_box wrote: 21/04/2020 16:36 Meni su ovi paničari fascinantni, kako oni izvuku neki specifičan slučaj, a u svijetu se oporavilo (evidentiranih) skoro 700.000 ljudi :-)

Uđem na forum, kad ono, oduzimaju se noge, otkazuju reproduktivni organi, moždane ćelije izumiru, sinoć nekom čovjeku amputiraju nogu zbog korone, pa onda ne amputiraju...

Bit će Hamo fasov’o erektilnu disfunkciju poslije kurone.
Manite se panicara, nisu vas oni zatvorili :lol: :lol: :lol: :lol: Eto vam tamo Solaka i Sebije, njima prdite....

Ah da, glasali ste za njiHa
pravi akademski rjecnik :thumbup:

steta, pa te zapad iskvario, znam da nisi bio takav, dok si zivio u ovoj rupi.
Nesto me jeste iskvarilo, ali prije mislim da su pojedinci na temi
salik79

#21544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:44

ja gledam broj stanovnika, zarazenih i mrtvih. teoretski, BiH nikada nece imati, ni priblizan broj mrtvih u odnosu, na, npr, italiju. isto je sa islandom, lihenstajnom, crnom gorom...
Pa u Austriji živi cca. 9M ljudi dok u Švedskoj, koliko, 10, 10.5M i nije neka razlika. Broj zaraženih im je u par hiljada. Znam ja šta poredim već ti pomalo lupkaš okolo. :wink:
Koliko ljudi zivi u Svicarskoj? Koliko u Svedskoj? Koliko je mrtvih u Svedskoj, a koliko u Svicarskoj? A Svicarska je bila u zescem lockdownu od Austrije. Fazon je u tome sto je korona vec uveliko bila tu prije lockdowna i lockdown nije nicemu doprinjeo. I u Svicarskoj, kao i u Svedskoj su zrtve bile stare i bolesne, vecinom u starackim domovima, gdje nisu blagovremeno i adekvatno zasticene i zbrinute.
Last edited by salik79 on 21/04/2020 19:54, edited 1 time in total.
coco1

#21545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

coco1 wrote: 21/04/2020 19:29druga stvar, ne mozes reci anit-lockdown panicari, jer su to ljudi koji ne panice i traze ublazavanje mjera zabrana. znaci, ne panice, suprotno onih koji se zalazu da se sve zatvori na 2,3 sedmice i da se u zatvor vode oni koji ne postuju mjere zabrana, jer smatraju kako ce nas corona pokositi kao kuga. e, to je panika. opravdana ili ne, vrijeme ce pokazati.
Naravno da postoje. U USA izlaze sa automatskim oružijem na ulice i pozivaju se na Bibliju i tako to. Do duiše ovi naši anti-lockdown paničari se ne pozivaju na te religijske stvari ali itekako postoje. Nemogućnost prihvatanja nekog stanja, stanje šoka, neposredne ili izravne prijetnje je itekako uzorkovano panikom. Htio ti ili ne anti-lokdown paničari postoje kao i ovi prvi.
coco1 wrote: 21/04/2020 19:29 trece, idi obrisi onu temu o karantinu na forumu. ili se sam pridrzavaj onoga za sto se zalazes za druge. mozda ti tada i prodje prijedlog.
Neću, prijavi me :)
:thumbup:

dobar je memo, dobar
Edin H.

#21546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

index_box wrote: 21/04/2020 19:45
Edin H. wrote: 21/04/2020 19:39

U kojoj ti dimenziji živiš :-)
Ništa, samo bunker te može spasiti. Proviri s vizirom i maskom za jedno dvije godine da vidiš ima li preživjelih...
Che, jesi li to ti? :D

Popricaj sa ljudima koji su prebolovali, potvrdjenim slucajevima, pa onda opet da popricamo.

Ili se dobrovoljno zarazi kada vjerujes da gore navedeno nije tacno, stekni antitijela, daj krv i pomozi zarazenima.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Ja sam pričao sa potvrđenim slučajevima. Ni kihnuli nisu, prošlo evo više od mjesec dana...
Casual's

#21548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

"Važno je napomenuti kako se ne radi o tome da je u Švedskoj u jednom danu umrlo 185 osoba. Naime, kako pišu švedski mediji, tokom vikenda dolazi do kašnjenja u prijavljivanju i dopunjavanju podataka o novim slučajevima i mrtvima. Upravo zbog toga Švedska tokom vikenda prijavi svega 10-ak smrtnih slučajeva. Broj umrlih tokom vikenda objavljuje se zajedno sa statistikom preminulih u danima tokom sedmice.

Trenutno je službeno registrirano da je 21 osoba umrla jučer i tri danas, objavili su švedski mediji, a tom je broju pridodan broj onih koji su preminuli tokom vikenda i jučer.

Zato tokom vikenda u Švedskoj vidimo veliki "pad" broja preminulih, dok u utorak taj broj naglo "skače"

Lockdown :lol:
Milenkov buraz

#21549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 21/04/2020 19:51

Koliko ljudi zivi u Svicarskoj? Koliko u Svedskoj? Koliko je mrtvih u Svedskoj, a koliko u Svicarskoj? A Svicardkanje vila u zescem lockdownu od Austrije. Fazon je u tome sto je korona vec uveliko bila tu prije lockdowna i lockdown nije nicemu doprinjeo. I u Svicarskoj, kao i u Svedskoj su zrtve bile stare i bolesne, vecinom u starackim domovima, gdje nisu blagovremeno i adekvatno zasticene i zbrinute.
Ja ne znam kako ti posmatraš i gledaš na život kao pojavu ali meni je taj pristup stran. Možda zato što sam po životnim uvjerenjima bliži ljevici nego centru ili desnici ali za mene je to strano tako gledati na taj problem smrtnosti. Jer kao ti ljudi po staračkim domovima bi svakako za godinu, dvije, tri, pet, deset umrli pa ko veli nije šteta? :( Ne znam, ja tako to ne mogu gledati, očito stojimo na različitim moralnim i političkim pozicijama. Pogotovo ne shvatam priču koja se provlači od početka u vezi novca. Novac je svakako danas samo numerički izraz zapisan negdje na hard disku na serveru u svijetu, svakako se većina svjetske ekonomije zasniva na špekulacijama a ne na stvarnoj i opipljivoj vrijednosti...da ne idem dalje u off. Švedska zbog svoje odluke da ne ide u čvrsti lockdown plaća cijenu toga. Siguran sam da bi smrnost bila daleko manja da su ranije uveli neke mjere i strožije.
salik79

#21550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Pregledna studija strucnog magazina Lancet je jos pocetkom aprila iznjela zakljucak da zatvaranje skola zbog sprjecavanja sirenja korona virusa nije imala nikakav, ili minimalan efekat.

https://www.thelancet.com/journals/lanc ... X/fulltext
Locked