Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
coco1

#21501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju opbjasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

P.S Ruku na srce @Salik79 je pokušao i rekao da je to zbog malog broja testova. :mrgreen:
austrija je, po brojevima, katastrofa za nas. e, mozes misliti u kakvom su onda oni belaju.
MorningStar

#21502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

96% ZARAZENIH slucajeva mild - 4 posto sto penzionera sa 3 bolesti/medicinska stanja u tezem-kriticnom obliku. Kljucaj drzavu u bunker i bacit kljuceve.

Svedjani lagano a svoj vi poso. :D
Milenkov buraz

#21503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

coco1 wrote: 21/04/2020 19:17
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju opbjasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

P.S Ruku na srce @Salik79 je pokušao i rekao da je to zbog malog broja testova. :mrgreen:
austrija je, po brojevima, katastrofa za nas. e, mozes misliti u kakvom su onda oni belaju.
Uzimamo približno isti broj zaraženih, poredimo po tome, valjda je to jasno. :roll: Uzmi bilo koju državu sa sličnim brojem zaraženih pa uporedi i vidjet ćeš da Švedska ima najviše mrtvih. Do duše nekima nije bitno to, bitno je da restorani i kafane rade, jebo ljudski život. :oops: Švedska sa pristupom kao Njemačka, Austrija, Norveška ili Finska bi imale sigurno manje mrtvih. Ali kao što rekoh, jebo ljudski život, bitne su milijarde. :roll:
Last edited by Milenkov buraz on 21/04/2020 19:21, edited 1 time in total.
salik79

#21504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Image
Image

Prof. dr. dr. Martin Haditsch, to, izmedju ostalog, objasnjava zakasnjelom brigom i zastitom stare i osjetljive populaciji, prije svega u starackim domovima:

Odlicno predavanje profesora Haditscha, a dio o bespotrebnom bacanju para, koje bi se morale usmjeriti u pametnije svrhe, na nepotrebne maske mi je vrh :thumbup: Kapa do poda!
MorningStar

#21505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:21
Uzimamo približno isti broj zaraženih, poredimo po tome, valjda je to jasno. :roll: Uzmi bilo koju državu sa sličnim brojem zaraženih pa uporedi i vidjet ćeš da Švedska ima najviše mrtvih. Do duše nekima nije bitno to, bitno je da restorani i kafane rade, jebo ljudski život. :oops: Švedska sa pristupom kao Njemačka, Austrija, Norveška ili Finska bi imale sigurno manje mrtvih. Ali kao što rekoh, jebo ljudski život, bitne su milijarde. :roll:
Znas li koliko djece, ljudi umre godisnje od gladi,neadekvatne medicinske zastite (banalne bolesti)... kad vec ides specijalnom "je*o" milijarde logikom. Je*o milijarde pa malo malo skupljamo da nam se djeca lijece po inostranstvu.
Casual's

#21506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Image
Dortmund danas
Milenkov buraz

#21507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 21/04/2020 19:21

Image
Image

Prof. dr. dr. Martin Haditsch, to, izmedju ostalog, objasnjava zakasnjelom brigom i zastitom stare i osjetljive populaciji, prije svega u starackim domovima:

Odlicno predavanje profesora Haditscha, a dio o bespotrebnom bacanju para, koje bi se morale usmjeriti u pametnije svrhe, na nepotrebne maske mi je vrh :thumbup: Kapa do poda!
Aha, nije više mali broj testiranih kao od neki dan. Da te citiram? Novi dan novi argument, ok neka ti bude. :mrgreen: Ja ipak mislim da je razlog u pristupu, zajebali se i sada istrajavaju na tome, kao eto sačuvati ćemo ekonomiju, ne bi priznali da su se zajebali kao što muž ženi nikad ne prizna da je prevario, uvijek ima ono ali... Kao da ekonomije danas nisu povezane po principu spojenih posuda. :mrgreen:
daddy-kool

#21508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju objasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

Vjerovatno je da je stvarni broj zarazenih mnogo veci, negdje oko 250.000. Svedjani su pustili da hara kroz populaciju. Ovo su naravno moje pretpostavke ako se uzme smrtnost oko 1%. U Austriji bi bilo po tome ukupno 50.000 zaraženih.
Last edited by daddy-kool on 21/04/2020 20:00, edited 2 times in total.
Milenkov buraz

#21509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 21/04/2020 19:23
Znas li koliko djece, ljudi umre godisnje od gladi,neadekvatne medicinske zastite (banalne bolesti)... kad vec ides specijalnom "je*o" milijarde logikom. Je*o milijarde pa malo malo skupljamo da nam se djeca lijece po inostranstvu.
Ja to ne sporim druže, znam vrlo dobro a pogotovo znam naš zdravstveni sistem ne trebaš meni to govoriti. To nije argument za ovo o čemu ovdje raspravljamo niti opravdanje. Inače, slažem sa tiobom po tom pitanju koje si pomenuo.
daddy-kool

#21510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

MorningStar wrote: 21/04/2020 19:17 96% ZARAZENIH slucajeva mild - 4 posto sto penzionera sa 3 bolesti/medicinska stanja u tezem-kriticnom obliku. Kljucaj drzavu u bunker i bacit kljuceve.

pogledaj statistiku pored, smrtni ishod 21%, oporavljrni 79
MorningStar

#21511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:25
Ja to ne sporim druže, znam vrlo dobro a pogotovo znam naš zdravstveni sistem ne trebaš meni to govoriti. To nije argument za ovo o čemu ovdje raspravljamo niti opravdanje. Inače, slažem sa tiobom po tom pitanju koje si pomenuo.
Itekako jeste , jer ako neracionalnim mjerama i panikom uzrokujes kolaps ekonomije ( da ne pricamo jos o nasoj koja se vukla po podu) time gurnes koliko ljudi u siromastvo u svijetu , koliko ostetis ekonomije koje uticu na sve od zdravstva do nacina ishrane mogucnosti fizicke vjezbe itd - time uzrokujes vjerovatno vise smrti nego pandemija.
Casual's

#21512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Već 20 dana se govori kako će Švedska od sutra u lockdown, pa kurko. Ljudi očito znaju nešto što mi ne znamo, a jučer su i sami govorili da su na vrhuncu. :D
coco1

#21513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

coco1 wrote: 21/04/2020 19:17

Image
Image

pa, da, hajmo uzimat brojeve koji nam odgovaraju.

ja gledam broj stanovnika, zarazenih i mrtvih. teoretski, BiH nikada nece imati, ni priblizan broj mrtvih u odnosu, na, npr, italiju. isto je sa islandom, lihenstajnom, crnom gorom...

druga stvar, ne mozes reci anit-lockdown panicari, jer su to ljudi koji ne panice i traze ublazavanje mjera zabrana. znaci, ne panice, suprotno onih koji se zalazu da se sve zatvori na 2,3 sedmice i da se u zatvor vode oni koji ne postuju mjere zabrana, jer smatraju kako ce nas corona pokositi kao kuga. e, to je panika. opravdana ili ne, vrijeme ce pokazati.

trece, idi obrisi onu temu o karantinu na forumu. ili se sam pridrzavaj onoga za sto se zalazes za druge. mozda ti tada i prodje prijedlog.
MorningStar

#21514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

daddy-kool wrote: 21/04/2020 19:26
MorningStar wrote: 21/04/2020 19:17 96% ZARAZENIH slucajeva mild - 4 posto sto penzionera sa 3 bolesti/medicinska stanja u tezem-kriticnom obliku. Kljucaj drzavu u bunker i bacit kljuceve.

Ne bubaj djaba... smrtnost virusa je ista svugdje. Ili oces reci da u svedskoj vise ubija jer je ljut sto nisu uveli restriktivne mjere :lol:
Milenkov buraz

#21515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

daddy-kool wrote: 21/04/2020 19:24
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju objasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

Vjerovatno je da je stvarni broj zarazenih mnogo veci, negdje oko 250.000. Svedjani su pustili da hara kroz populaciju.
Nagađaš ili? Evo hipotetički da uzmemo da je to tako bez rasprave kao što govoriš, zašto onda smatraš da je drugačije u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, Švicarskoj...zašto bi bilo drugačije u pola Evrope i samo kod Švedske tako? Nema smisla, zar ne?

Sa moralne strane koliko je to ispravno "pustiti da hara kroz populaciju"? :( Zašto? Zbog ekonimije? :( Ima li tu osnova za pravno gonjenje ako se dokaže da je vlada pustila pandemiju da hara među poplacijom a recimo nekome je ubila najmilije? Vidiš li u kakvu zamku upadaš sa takvim argumentom? :oops:
escobar__

#21516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Casual's wrote: 21/04/2020 19:29 Već 20 dana se govori kako će Švedska od sutra u lockdown, pa kurko. Ljudi očito znaju nešto što mi ne znamo, a jučer su i sami govorili da su na vrhuncu. :D
Švedskoj predviđaju katastrofu evo već mjesec dana + taj lockdown koji samo što nije uveden, a Švedi ni mukajet - laganica k'o i do sad.
Milenkov buraz

#21517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 21/04/2020 19:28
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:25

Itekako jeste , jer ako neracionalnim mjerama i panikom uzrokujes kolaps ekonomije ( da ne pricamo jos o nasoj koja se vukla po podu) time gurnes koliko ljudi u siromastvo u svijetu , koliko ostetis ekonomije koje uticu na sve od zdravstva do nacina ishrane mogucnosti fizicke vjezbe itd - time uzrokujes vjerovatno vise smrti nego pandemija.
Ključna riječ VJEROVATNO, dakle nagađamo. OK
salik79

#21518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:24
salik79 wrote: 21/04/2020 19:21

Image
Image

Aha, nije više mali broj testiranih kao od neki dan. Da te citiram? Novi dan novi argument, ok neka ti bude. :mrgreen: Ja ipak mislim da je razlog u pristupu, zajebali se i sada istrajavaju na tome, kao eto sačuvati ćemo ekonomiju, ne bi priznali da su se zajebali kao što muž ženi nikad ne prizna da je prevario, uvijek ima ono ali... Kao da ekonomije danas nisu povezane po principu spojenih posuda. :mrgreen:
Kakvih testiranja?! Austrija je uradila 189 000 testiranja, a svedska tek 74600. Svicarska, koja je bola u totalnom locdownu, je odradila 227500 testova. Pogledaj broj mrtvih u Svicarskoj i Svedskoj, pa to jos uporedi sa ukupnim brojem stanovnika. I u jednom i u drugom slucaju je zaplatila stara, iznemogla, a nedovoljno zasticena populacija, uglavnom u starackim domovima.
Edin H.

#21519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Nekako je izgleda najgore zahvacena Belgija - 518 smrtnih slucajeva na milion stanovnika, premda naravno ne r=racunaju svi na isti nacin.

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Ista ta populacija je ugrožena sezonskom gripom svake bogovetne godine! O čemu mi dalje polemišemo jbt :?
Milenkov buraz

#21521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 21/04/2020 19:29
daddy-kool wrote: 21/04/2020 19:26

Ne bubaj djaba... smrtnost virusa je ista svugdje. Ili oces reci da u svedskoj vise ubija jer je ljut sto nisu uveli restriktivne mjere :lol:
Pa nije ista. Ima tu mnogo varijabli, starost populacije, kvalitet doktora, opreme, općenito zdravstvenog sistema, količine dostupne opreme pa do individualnog imuniteta, imunizacije (vidimo na primjeru BCG-a), poduzetih mjeram, vremenskog perioda...itd. Reći da je smrtnost od ovog virus svugdje ista je pogrešno.
Last edited by Milenkov buraz on 21/04/2020 19:35, edited 2 times in total.
Banksy

#21522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Toliko o "krdu".

Vijesti su sve mračnije...

WHO warns that few have developed antibodies to Covid-19
Herd immunity hopes dealt blow by report suggesting only 2%-3% of people have been infected

https://www.theguardian.com/society/202 ... t-symptoms

Casual's

#21523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Edin H. wrote: 21/04/2020 19:33 Nekako je izgleda najgore zahvacena Belgija - 518 smrtnih slucajeva na milion stanovnika, premda naravno ne r=racunaju svi na isti nacin.

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Italijani jasno rekli da su za današnji dan ubrojani i slučajevi iz prethodnih dana, Boga pitaj šta ostali rade sa tim brojkama oko gripe. :D
coco1

#21524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

ovo je, danas, malo ko procitao, jer se ne dize "frka" od strane medija i who.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/alarman ... /200421158
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

WHO daje novo značenje terminu nestručni stručnjak :run:
Locked