Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#21326 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

skafiskafsnjak wrote: 21/04/2020 13:29 Ovo postaje cirkus

Njemački infektolog tvrdi da se koronavirus ne širi lako kao što smo vjerovali
http://www.klix.ba/clanak/200421074
Ovo su vrlo opasne vijesti koje podržavaju dosadašnja saznanja.
Njemački naučnici već su utvrdili da je korona "izuzetno osjetljiva" na isušivanje, te da je jedini način da se "pokupi" - udisanje kapljica. Studija iz Heinsberga to i dokazuje.
Ustvari ovo upućuje da se više širi kao aerosol, što objašnjava širenje na kruzerima i nakon karantine putnika, širenje među zatvorenicima gdje je jedino što ih povezuje ventilacioni sistem, na francuskom nosaču aviona, širenje prilikom pjevanja u horu, u onoj crkvi u Koreji itd. Zato su maske najvažnije.
TomANDJerry

#21327 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TomANDJerry »

Dakle dosli smo do trenutka kada su ovi na vlasti skontali da su se za**bali :? , da su ih novinari, doktori i razni "GOTOVI SMO" :place1: strucnjaci lagali i sada ide "vracaj sve nazad je**te, dok ovi sto smo im uzeli radna mjesta nisu skontali".

Naravno da niko nece preuzeti odgovornost, Svedjani ce ispasti upravu---ali tek za 4-5 mjeseci kada to bude i budali jasno, a onda ionako nikoga nece biti briga. :ljulja:

Uvijek sam se smatrao ljevicarem, ali zalosno je vidjeti da su na mojoj strani prakticno jedino grupa fasista i teoreticara zavjera --- kao oni u Michigan koji su sa puskama izasli na ulicu kada su im ovi sa vlasti rekli da ne mogu vise slobodno da se setaju --- jer su bolnice prazne, ALI bi mogle biti pune.
drndalo

#21328 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by drndalo »

DZONPI wrote: 21/04/2020 12:39 Da i ja prenesem iskustva iz Nizozemske. Puno raje misli i u komsiluku i na radnom mjestu a bogumi i u krugovima prijatelja da smo mi vecina to vec imali tj odradili coronu. Ja licno jedan dan temperatura i nemoc tj jedva do wc mogo bolovi u misicima i to je sve bilo oko 3 dana jedino temperatura 1 dan. Vecina isto prica a to je bio februar i svak konto gripa. Jos se nije znalo za coronu bar ovdje. Raja hoda seta stariji i djeca najvise skroz suprotno mjerama u BiH.Ja radim malo manje ali se ide na poso. Moje misljenje prenapuhano a cilj neznam.Sta sam primjetio da sve manje mozes platit kesom. Pozdrav .
Jah, a inace se tamo cashom mega placa inace...

Meni u HEMA-i izebezeknuse oci kada sam izvadio novcanicu od 50 € da platim 12, jer nisu imali POS za Amex... K'o da sam u Amko-u u Svrakinom izvadio € 500 u komadu...
Last edited by drndalo on 21/04/2020 13:44, edited 1 time in total.
black

#21329 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by black »

RADOVI NA DIKTATURI Jergović: Ako vam je zdravlje važnije od ljudskih prava, onda je najbolje da nikada više ne izađete iz kuće
“Sve to je, ali baš u dlaku tako, postojalo kao fetiš u fašističkoj Njemačkoj. Ljekari su određivali mjeru građanske i općenarodne slobode. Oni su određivali koliko je neko ‘bolestan’ i koliko svojom ‘bolešću’ ugrožava zajednicu. Ljekari su govorili o zdravlju nacije i propisivali su, zajedno sa firerom, šta treba preduzeti da se zdravlje nacije zaštiti i poboljša. Razlika je samo što u Trećem Rajhu nije postojala virusna epidemija”, rekao je Jergović.
Jergović je rekao da ne ga ne treba pogrešno shvatiti, jer vjeruje da je covid19 opasan. Isto tako misli da karantin i izolacija imaju smisla kad već nema lijeka i vakcine, a bilo bi, kako kaže, i lijeka i vakcine da su se zdravstveni sistemi i farmaceutske industrije bavili prethodnim koronavirusima.

“Međutim, ja isto tako mislim da se s epidemijom može izboriti bez radikalnog ugrožavanja građanskih sloboda, ljudskih prava i materijalnog statusa zajednice i pojedinaca. Umjesto kineskog, vijetnamskog, ili vučićevskog u Srbiji i plenkovićevskog u Hrvatskoj, postoje i neki drugi modeli borbe protiv epidemije: recimo njemački i austrijski, a o švedskom da i ne govorimo”, rekao je Jergović.
https://thebosniatimes.ba/44665/radovi- ... DRXJWL1pd4
salik79

#21330 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/04/2020 13:31
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/04/2020 13:22
Ironmen wrote: 21/04/2020 13:18
Njih nisu nasamarili ni Kinezi ni onaj ublehas iz WHO. Struka odradila posao kako treba.

Svaka cast Svedskoj. :thumbup:
PS. Da li znate da su jedino iz Svedske u Judoslaviji bili zaposljavani zdravstveni radnici?
Bila je to grupa rendgen tehnicara, jer ih tada u Jugi nije bilo obucenih. ;-)
Moj rahmetli djed je bio doajen radiologije u BiH. Nisam znao za ovaj podatak, ali sam znao, da je zbog nedostatka (a, vjerovatno i nestrucnosti) rentgen tehnicara, ogroman broj pretraga/snimanja (a pogotovo angiografskih - za koje je sam "ustimavao" tada neadekvatan rentgen aparat - prespajajuci katode) sam izvodio, zbog cega je, kasnije (tek nakon sto je penzionisan), fasovao rak pluca. Mnoge generacije rentgenskih tehnicara i tada mladih radiologa (sada vec svi pod zemljom, ili u penziji) je upravo on "iskolovao/obucio"...
uglavnomja

#21331 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

salik79 wrote: 21/04/2020 13:27
sadie_forever wrote: 21/04/2020 13:06
a sto se tice trudnice,u Svedskoj je umrla,ostavila iza sebe muza i jos jedno dijete a ona i dijete u stomaku umrli

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9v ... i-covid-19
Ovo nisam vidio, pa cu naknadno. Ova zena je bila pretila, imala je upalu mokracnih kanala, a nakon toga zbog drasticnog pada imuniteta) je pokupila virus. Slicno kao i nasem epidemiologu i onoj zeni iz Hrasnice, nije joj pruzena pomoc na vrijeme. Savjetovano joj je da lezi kuci. Takodjer, bas kao i nasem epidemiologu (on je doduser pred samu smrt pozitivno testiran), korona test je bio pozitivan tek nakon sto je podlegla (prije toga je bio negativan). Muz i kcerka su bili bolesni, od njih je pokupila virus, ali sa blagim simptomima.

Inace, djeca i trudnice su kategorija koja je najneosjetljivija na koronu.
ima i ovaj dio, to si preskocio:

"Prema Eskilstunakurirenu, ona je prethodno testirana negativno na virus corone."
salik79

#21332 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

uglavnomja wrote: 21/04/2020 13:47
salik79 wrote: 21/04/2020 13:27
sadie_forever wrote: 21/04/2020 13:06
a sto se tice trudnice,u Svedskoj je umrla,ostavila iza sebe muza i jos jedno dijete a ona i dijete u stomaku umrli

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9v ... i-covid-19
Ovo nisam vidio, pa cu naknadno. Ova zena je bila pretila, imala je upalu mokracnih kanala, a nakon toga zbog drasticnog pada imuniteta) je pokupila virus. Slicno kao i nasem epidemiologu i onoj zeni iz Hrasnice, nije joj pruzena pomoc na vrijeme. Savjetovano joj je da lezi kuci. Takodjer, bas kao i nasem epidemiologu (on je doduser pred samu smrt pozitivno testiran), korona test je bio pozitivan tek nakon sto je podlegla (prije toga je bio negativan). Muz i kcerka su bili bolesni, od njih je pokupila virus, ali sa blagim simptomima.

Inace, djeca i trudnice su kategorija koja je najneosjetljivija na koronu.
ima i ovaj dio, to si preskocio:

"Prema Eskilstunakurirenu, ona je prethodno testirana negativno na virus corone."
Nisam preskocio, pogledaj.
index_box

#21333 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

AmirBaa wrote: 21/04/2020 12:27
daddy-kool wrote: 21/04/2020 12:20
AmirBaa wrote: 21/04/2020 12:00
https://avaz.ba/globus/svijet/564511/ko ... -ni-ne-zna
Iznenadio sam se kad sam na avazu ovo vidio
Lupaju bez ikakvog utemeljenja.
ko lupa? Johan Giesecke ? https://www.who.int/emergencies/disease ... ndex2.html
Moze li se tvoja biografija gdje ovako naci ?
Ne lupetaju, ljudi su osmislili vlastiti sistem i bukvalno po metodi slučajnog izbora poslali koverte sa opremom koju treba dostaviti nazad kako bi se izvršilo serološko testiranje:

Image

https://www.kth.se/en/aktuellt/nyheter/ ... k-1.973722

A evo i preliminarnih rezultata, a vjeruju da je stvarna brojka puno veća, zato nastavljaju sa ispitivanjima i slanjem testiva po metodi slučajnog odabira:

New test: At least 11 out of 100 have antibodies to the coronavirus in the Stockholm area

UPDATED TODAY 09: 47 PUBLISHED Yesterday 20:58

Image

In a new corona test done on blood donors in the Stockholm area, it turns out that at least 11 out of 100 had developed antibodies. The klix figure is believed to be higher.
"It's enough information that we can't keep it," says Jan Albert, professor of clinical microbiology at Karolinska University Hospital.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/11-p ... t-covid-19
Ironmen

#21334 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Ma ovo vise J... lud zbunjenog, svaki dan neki novi naucnici i doktori sa razlicitim teorijama, danas ovo juce onaj glavonja iz WHO kaze da je ovo tek pocetak. Kome vise vjerovati.. :zzzz: :zzzz:
uglavnomja

#21335 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

salik79 wrote: 21/04/2020 13:49

Nisam preskocio, pogledaj.
:oops:

ne vidjoh
index_box

#21337 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Ironmen wrote: 21/04/2020 13:55

Ma ovo vise J... lud zbunjenog, svaki dan neki novi naucnici i doktori sa razlicitim teorijama, danas ovo juce onaj glavonja iz WHO kaze da je ovo tek pocetak. Kome vise vjerovati.. :zzzz: :zzzz:
Pa ovaj smo članak ovdje imali još prije koju sedmicu, ako se ne varam, samo što tad nije bilo podrške RKI da se o ovome govori.

U tekstu se jasno vidi da se virus ne prenosi preko knjige, stola, majice, cipela, cekera i sličnih gluposti (kako mnogi tvrde) već neposrednim dužim kontaktom sa zaraženim osobama u zatvorenom prostoru.

Ali, šta znaju njemački naučnici, Solak zna da je spas boraviti u zatvorenom prostoru! Što duže, to bolje. Strpimo se još ključne tri sedmice. :oops:
salik79

#21338 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

index_box wrote: 21/04/2020 14:06
Ironmen wrote: 21/04/2020 13:55

Pa ovaj smo članak ovdje imali još prije koju sedmicu, ako se ne varam, samo što tad nije bilo podrške RKI da se o ovome govori.

U tekstu se jasno vidi da se virus ne prenosi preko knjige, stola, majice, cipela, cekera i sličnih gluposti (kako mnogi tvrde) već neposrednim dužim kontaktom sa zaraženim osobama u zatvorenom prostoru.

Ali, šta znaju njemački naučnici, Solak zna da je spas boraviti u zatvorenom prostoru! Što duže, to bolje. Strpimo se još ključne tri sedmice. :oops:
Zaboravio si dodati cak i vodu iz toaleta zarazenog, koji je imao proljev.
Vidal89

#21339 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vidal89 »

Ne kmeci WHO dzaba to znajte, oni nesto znaju sto ne zele da nam kazu

Ovo je prvi val tek, vidjet cete kasnije
daddy-kool

#21340 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

index_box wrote: 21/04/2020 13:52

Ne lupetaju, ljudi su osmislili vlastiti sistem i bukvalno po metodi slučajnog izbora poslali koverte sa opremom koju treba dostaviti nazad kako bi se izvršilo serološko testiranje:
To možda u budućnosti, sada su izdali rezultate gdje su testirali 100 donora krvi i kod 11 su pronađena antitijela. (antitijela ne znače imunitet, kako god oni tvrdili da nema lažno pozitvnih ja bi sačekao nezavisne provjere). Na osnovu ovih brojeva je onaj nekako zaključio da je 25% stanovništva razvilo antitijela.

index_box wrote: 21/04/2020 13:52 In a new corona test done on blood donors in the Stockholm area, it turns out that at least 11 out of 100 had developed antibodies. The klix figure is believed to be higher.
"It's enough information that we can't keep it," says Jan Albert, professor of clinical microbiology at Karolinska University Hospital.

Oni imaju veliku potebu da se operu i prikažu uspješnim, nijedna druga studija iz čitavog svijeta ne tvrdi ovako velike brojeve. Treba sačekati veće uzorke i vidjeti da li će uopšte ove podatke objaviti kao naučnu studiju ili će se kriti iza objava u novinama i televiziji.
index_box

#21341 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

daddy-kool wrote: 21/04/2020 14:14
index_box wrote: 21/04/2020 13:52

To možda u budućnosti, sada su izdali rezultate gdje su testirali 100 donora krvi i kod 11 su pronađena antitijela. Na osnovu ovih brojeva je onaj nekako zaključio da je 25% stanovništva razvilo antitijela.

index_box wrote: 21/04/2020 13:52 In a new corona test done on blood donors in the Stockholm area, it turns out that at least 11 out of 100 had developed antibodies. The klix figure is believed to be higher.

Oni imaju veliku potebu da se operu i prikažu uspješnim, nijedna druga studija iz čitavog svijeta ne tvrdi ovako velike brojeve. Treba sačekati veće uzorke i vidjeti da li će uopšte ove podatke objaviti kao naučnu studiju ili će se kriti iza objava u novinama i televiziji.
Jesi ti uopće upućen u to kako se vrše istraživanja? Pročitaj u članku iznad da su poslali minimum 1000 testova, a ne 100.
11 od 100 znaci 11%, drugim riječima.
GAU8

#21342 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Zasto cirkus??
Pa to je dobra vijest.
daddy-kool

#21343 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

index_box wrote: 21/04/2020 14:19

Jesi ti uopće upućen u to kako se vrše istraživanja? Pročitaj u članku iznad da su poslali minimum 1000 testova, a ne 100.
11 od 100 znaci 11%, drugim riječima.
Ovo su rezultati od 100 testova urađeni na krvi od davaoca krvi.
Ovi kućni će biti nekad u budućnosti.
skafiskafsnjak

#21344 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

GAU8 wrote: 21/04/2020 14:20

Zasto cirkus??
Pa to je dobra vijest.
Kako zasto....

Sad se prenosi , pa se ne prenosi, pa se prenosi... Na povrsini 12 h ,5dana...pa nije... Maske valjaju, pa ne valjaju pa valjaju.... ne treba ih nositi, pa onda treba u prevozu i u supermarketima.

Realno, meni ovo sve vise na ciirkus lici...ali veoma skup cirkus.
uglavnomja

#21345 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

razni ljudi pisu razne stvari, a u stvarnosti, oni koji odlucuju, kazu ovako:

s jedne strane
nema oktoberfesta
u norveskoj se nastava za studenta nastavlja online i na jesen
cesi spremaju jos godinu zabrane putovanja izvan zemlje
solak, vucic, ...
a who kaze najteze tek dolazi
itd

s druge strane
polako se smanjuju mjere u vecini zemalja, prodavnice, skole, broj ljudi zajedno ... cak i italija

da se vise hoce zavrsiti i ovo :roll:
ovako ili onako, ovo stanje cekanje postaje besmisleno
ja sam od pocetka za neke mjere, ne drakonske kao u bih ili srb, ali propada svijet, a nista se ne desava, broj zarazenih, bolnickih pacijenta i broj pacijenata na respiratorima opada us vim zemljama vec danima
sadie_forever

#21346 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

uglavnomja wrote: 21/04/2020 14:23 razni ljudi pisu razne stvari, a u stvarnosti, oni koji odlucuju, kazu ovako:

s jedne strane
nema oktoberfesta
u norveskoj se nastava za studenta nastavlja online i na jesen
cesi spremaju jos godinu zabrane putovanja izvan zemlje
solak, vucic, ...
a who kaze najteze tek dolazi
itd

s druge strane
polako se smanjuju mjere u vecini zemalja, prodavnice, skole, broj ljudi zajedno ... cak i italija

da se vise hoce zavrsiti i ovo :roll:
ovako ili onako, ovo stanje cekanje postaje besmisleno
ja sam od pocetka za neke mjere, ne drakonske kao u bih ili srb, ali propada svijet, a nista se ne desava, broj zarazenih, bolnickih pacijenta i broj pacijenata na respiratorima opada us vim zemljama vec danima
Ovako kao Svedska ovo je ok

ALI i Svedska JE ZABRANILA ulazak u zemlju,putovanje za svedjane van Svedska..cak i nepotrebno putovanje van gradova gdje zivis

a oni su dakle liberalniji i svi ih u zadnje vrijeme hvale
GAU8

#21347 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

skafiskafsnjak wrote: 21/04/2020 14:22
GAU8 wrote: 21/04/2020 14:20

Zasto cirkus??
Pa to je dobra vijest.
Kako zasto....

Sad se prenosi , pa se ne prenosi, pa se prenosi... Na povrsini 12 h ,5dana...pa nije... Maske valjaju, pa ne valjaju pa valjaju.... ne treba ih nositi, pa onda treba u prevozu i u supermarketima.

Realno, meni ovo sve vise na ciirkus lici...ali veoma skup cirkus.
Da nije "cirkusa" koji se zove naucno istrazivanje, jos bi se volovima i konjima putovalo, i smatralo da je zemlja centar svemira.
Je li po tvom misljenju nije dozvoljeno biti nesiguran kada se sretnes sa necim novim, ili revidirati vidjenje neke stvari kada dodjes do novih saznanja?

Ljudi se slomise radeci na tome, i onda neko dodje da prdi kako je to cirkus
salik79

#21348 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Vidal89 wrote: 21/04/2020 14:14 Ne kmeci WHO dzaba to znajte, oni nesto znaju sto ne zele da nam kazu

Ovo je prvi val tek, vidjet cete kasnije
Je li ti onaj isti WHO koji je kmecao za svinjsku i pticiju gripu? Onaj sto se iz privatnih fondova finansira?
Milenkov buraz

#21349 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

TomANDJerry wrote: 21/04/2020 13:37 Dakle dosli smo do trenutka kada su ovi na vlasti skontali da su se za**bali :? , da su ih novinari, doktori i razni "GOTOVI SMO" :place1: strucnjaci lagali i sada ide "vracaj sve nazad je**te, dok ovi sto smo im uzeli radna mjesta nisu skontali".

Naravno da niko nece preuzeti odgovornost, Svedjani ce ispasti upravu---ali tek za 4-5 mjeseci kada to bude i budali jasno, a onda ionako nikoga nece biti briga. :ljulja:

Uvijek sam se smatrao ljevicarem, ali zalosno je vidjeti da su na mojoj strani prakticno jedino grupa fasista i teoreticara zavjera --- kao oni u Michigan koji su sa puskama izasli na ulicu kada su im ovi sa vlasti rekli da ne mogu vise slobodno da se setaju --- jer su bolnice prazne, ALI bi mogle biti pune.
Ništa, i ti pušku i sa njima. To su oni koji svakako vjeruju da je zemlja ravna, da je Isus bio bijelac plavih očiju, da je bijeli čovjek superioran i tako te stvari.
daddy-kool

#21350 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Sweden
Novi: 15,322 +545
Umrli: 1,765 +185

U Norveškoj koja ima upola manje stanovnika ukupno 186 umrlih.
Locked