Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
freelancerBIH

#21301 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Point. wrote: 21/04/2020 09:13
sadie_forever wrote: 21/04/2020 02:46 Zaboravili smo i na djecaka od 14 god iz Belgije,zdrav bio a umro od corone

i djecak iz Engleske,slicnih godina isto umro

trudnica u 30im -umrla

itd itd

lako je kad je neko tamo daleko ali otvoris li sve,sanse su vece da ce bit neko tvoj
Zašto širiš pesimizam? Zašto se koncetrišeš samo na loše vijesti? Jeste, ljudi su umrli ali stručni ljudi su rekli da je moguće da kod nekih zdravih ljudi zaraženi virusom imuni sistem reagira toliko jak da ih zapravo to ubije. To je jedan mali, mali, mali zanemariv broj.

Danas govori švedski ekspert epidemiolog i savjetnik pri WHO, Johan Gioecke, da je u Štokholmu covid imalo oko 600 000 ljudi i da 99% nije ni osjetilo da su imali, tj imali su blage ili gotovo nikakve simptome. Istovremeno je naglasio da je studija pokazala da je 11% stanovnika Štokholma razradila antitjela na covid.

Eto, malo pozitivnijih vijesti, da nije sve crno, crno.
Koliko dobro - toliko lose... Znaci da jako mali broj ljudi proizvede anti tijela.. Plus da ne govorim koliko je sad i za tih 11% upitno koliko ce im ta anti tijela potrajat... Meni se sve vise cini da smo dobili jos jedan sezonski virus koji ce na kraju postati kao H1N1 - a kad vakcina pristigne - vakcinisanje ce biti preporuceno samo starijima i ugrozenim kategorijama sa komorbiditetima..
salik79

#21302 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:52
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/04/2020 11:42 Da nekom metuzalemo od 90+godina produze zivot jos 1-2 godine u USA potrose $500+K, a oni najvise i umiru od corone.
Jos ce imati i neke koristi od nje. :oops:
Pretpostavljam da i svoje roditelje nazivas metuzalemima i jedvas cekas da ih korona pokosi jer "imas i neke koristi od toga".
Ja ih ne nazivam. Oba djeda su mi preselila u 87. godini, jedna nana u 83., a druga u 65., neces vjerovati - niko od korone. Korona, valjda, ima rampu da bude uzrok smrti.

Ocu su mi 73, prvi je rekao da svijet ne smije stati zato sto je on ugrozena kategorija.
daddy-kool

#21303 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

salik79 wrote: 21/04/2020 11:39
daddy-kool wrote: 21/04/2020 11:30
salik79 wrote: 21/04/2020 11:11 s cime je smrtnost korone od 0,12% do 0,2%,
Trenutno najbolje procjene za smrtnost od Covid-19 za ukupnu populaciju su oko 1%, i to kada se uzimu u obzir i asimptomatski i neregistrovani slučajevi.
Prema kojoj studiji?
Problem kod izračuna smrtnosti je nepoznanice u broju neregistrovanih pozitivnih i broj asimptomatskih koji se nisu uzimali u obzir.

-Diamond Princess gdje su svi testirani, izdvojeni pozitivni (i asimptomatski) i praćeni ishodi. Smrtnost (IFR) 1,8%, još ima aktivnih 55, a kritičnih 7. Taj broj se samo može povećavati, ali ako se uzme u obzir nešto starija populacija, ide korekcija prema dole.
-J.Koreja koja je testirala redom, pohvatali su skoro sve pozitivne i testirali su njihove kontakte redom. Utvrdili su oko 30% asimptomatskih slučajeva. Njihova smrtnost je 2,2% sa 2233 aktivna slučaja i 55 kritičnih. Ova cifra smrtnosti će rasti kako vrijeme bude odmicalo dok se svi slučajevi ne riješe. Koreja nije mogla propustiti puno asimtomatskih slučajeva jer su uspjeli broj novih slučajeva svesti na jednocifrene brojeve.
- Vo, Italija. Detektovano 43% asimptomatskih slučajeva. https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20053157v1 (We collected information on the demography, clinical presentation, hospitalization, contact network and presence of SARS-CoV-2 infection in nasopharyngeal swabs for 85.9% and 71.5% of the population of Vo at two consecutive time points. ) Problem sa Italijom da tek sada uspijevaju pokriti stanovništvo testiranjem te je smrtnost od 13% nerealno visoka.
-Austrija ima smrtnost od 3,3%, ali kada uzmemo neregistrovane pozitivne i asimtomatske koji nisu testirani onda smrtnost ide na ispod 2%.
itd
Last edited by daddy-kool on 21/04/2020 12:25, edited 1 time in total.
daddy-kool

#21304 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

AmirBaa wrote: 21/04/2020 12:00
skafiskafsnjak wrote: 21/04/2020 10:29
daddy-kool wrote: 21/04/2020 09:34

Imaš li linkove na ovo što tvrdi, to bi značilo da 25% stanovništva ima antitijela?
Postoje li neke studije koje ovo tvrde?

Do sada sam viđao da se u studijama rađenim na antitijela smatra da oko 3% stanovništva je možda prebolovalo Covid19, i to zavisi od grada do grada i od regije do regije. Ovo "možda" je iz razloga što je rezultat (<5%) upravo u okviru statističke greške testova, tako da kada budu pokazivale veće brojke rezultat će biti tačniji.
Budi kao Salik79,postavi link, dokazi.
Budi kao Salik79 !
https://avaz.ba/globus/svijet/564511/ko ... -ni-ne-zna
Iznenadio sam se kad sam na avazu ovo vidio
Lupaju bez ikakvog utemeljenja.
daddy-kool

#21305 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

salik79 wrote: 21/04/2020 11:46
Ova studija se poklapa sa drugim istrazivanjima, koje sam, takodjer, postavljao. Ne da mi se ponovo traziti....
Slobodno postavi i druge.
AmirBaa

#21306 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

daddy-kool wrote: 21/04/2020 12:20
AmirBaa wrote: 21/04/2020 12:00
skafiskafsnjak wrote: 21/04/2020 10:29
Budi kao Salik79,postavi link, dokazi.
Budi kao Salik79 !
https://avaz.ba/globus/svijet/564511/ko ... -ni-ne-zna
Iznenadio sam se kad sam na avazu ovo vidio
Lupaju bez ikakvog utemeljenja.
ko lupa? Johan Giesecke ? https://www.who.int/emergencies/disease ... ndex2.html
Moze li se tvoja biografija gdje ovako naci ?
daddy-kool

#21307 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

AmirBaa wrote: 21/04/2020 12:27
ko lupa? Johan Giesecke ? https://www.who.int/emergencies/disease ... ndex2.html
Da.
DZONPI

#21308 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DZONPI »

Da i ja prenesem iskustva iz Nizozemske. Puno raje misli i u komsiluku i na radnom mjestu a bogumi i u krugovima prijatelja da smo mi vecina to vec imali tj odradili coronu. Ja licno jedan dan temperatura i nemoc tj jedva do wc mogo bolovi u misicima i to je sve bilo oko 3 dana jedino temperatura 1 dan. Vecina isto prica a to je bio februar i svak konto gripa. Jos se nije znalo za coronu bar ovdje. Raja hoda seta stariji i djeca najvise skroz suprotno mjerama u BiH.Ja radim malo manje ali se ide na poso. Moje misljenje prenapuhano a cilj neznam.Sta sam primjetio da sve manje mozes platit kesom. Pozdrav .
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#21309 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

GAU8 wrote: 21/04/2020 12:03
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/04/2020 11:42 Da nekom metuzalemo od 90+godina produze zivot jos 1-2 godine u USA potrose $500+K, a oni najvise i umiru od corone.
Kad ćemo svi svakako umrijeti, koji klinac se ikada liječimo?

Ovo samo nastavljam tvoje sebično rezonovanje. Kako zamišljaš povući granicu između nekoga " ko bi ionako umro", i nekoga ko ne bi?
Nagledao sam se ja mnogo tih metuzalema na aparatima za odrzavanje zivota. Mjesecima i mjesecima u ICU bez nade u izlijecenje ili ozdravljenje, k'o biljke...al' zakon u USA je takav da, ako pacijent nije unaprijed dao pismene upute, ni djeca bolesnika ne mogu donijeti odluku da se skinu sa aparata, vec samo doktori.
Sjecam se slucaja da je jedan pacijent u komi proveo na aparatima desetak godina, prije nego sto su doktori odlucili da ga skinu sa njih.

I ne, nije sebicno rezonovanje. Ja sam potpisao papire da mi se ne daje zdravstvena pomoc u slucaju pada u komu zbog bilo koje bolesti. U USA je sve to regulisano.

Najvise je bankrota zbog nemogucnosti placanja ogromnih medicinskih racuna, jer je zdravstvo biznis kao i svaki drugi
daddy-kool

#21310 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Moguće.

https://esb.nu/blog/20059695/we-kunnen- ... aan-corona
Dutch antibody study of blood donors reveals 3% infection rate and very low IFR for those under 70.

(sa zadrškom da su ovi testovi na antitijela nepouzdani za ove male cifre ispod 5% zbog lažno pozitivnih)
salik79

#21311 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

daddy-kool wrote: 21/04/2020 12:19
salik79 wrote: 21/04/2020 11:39
daddy-kool wrote: 21/04/2020 11:30

Trenutno najbolje procjene za smrtnost od Covid-19 za ukupnu populaciju su oko 1%, i to kada se uzimu u obzir i asimptomatski i neregistrovani slučajevi.
Prema kojoj studiji?
Problem kod izračuna smrtnosti je nepoznanice u broju neregistrovanih pozitivnih i broj asimptomatskih koji se nisu uzimali u obzir.

-Diamond Princess gdje su svi testirani, izdvojeni pozitivni (i asimptomatski) i praćeni ishodi. Smrtnost (IFR) 1,8%, još ima aktivnih 55, a kritičnih 7. Taj broj se samo može povećavati, ali ako se uzme u obzir nešto starija populacija, ide korekcija prema dole.
-J.Koreja koja je testirala redom, pohvatali su skoro sve pozitivne i testirali su njihove kontakte redom. Utvrdili su oko 30% asimptomatskih slučajeva. Njihova smrtnost je 2,2% sa 2233 aktivna slučaja i 55 kritičnih. Ova cifra smrtnosti će rasti kako vrijeme bude odmicalo dok se svi slučajevi ne riješe. Koreja nije mogla propustiti puno asimtomatskih slučajeva jer su uspjeli broj novih slučajeva svesti na jednocifrene brojeve.
- Vo, Italija. Detektovano 43% asimptomatskih slučajeva. https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20053157v1 (We collected information on the demography, clinical presentation, hospitalization, contact network and presence of SARS-CoV-2 infection in nasopharyngeal swabs for 85.9% and 71.5% of the population of Vo at two consecutive time points. ) Problem sa Italijom da tek sada uspijevaju pokriti stanovništvo testiranjem te je smrtnost od 13% nerealno visoka.
-Austrija ima smrtnost od 3,3%, ali kada uzmemo neregistrovane pozitivne i asimtomatske koji nisu testirani onda smrtnost ide na ispod 2%.
itd
Vec sam postavljao to za "Diamond Princess", pa mi ne bi mrsko potraziti:

Zanimljivo je povlacenje tog procenta od 1,5%, na osnovu podataka sa Diamond princessa. :-? Profesor sa Stanforda, John Ioannidis je, upravo na osnovu podataka sa Diamond Princess, u starosno korigiranoj smrtnoscu uzrokovanoj koronom, zakljucio da je ona izmedju 0,025% i 0,625%, sto ce reci na nivou jace prehlade, ili gripe.
https://www.statnews.com/2020/03/17/a-f ... able-data/

Uz ovo, japanska studija (Nacionalnog instituta za infekcijske bolesti) je pokazala da je od svih pozitivno testiranih putnika, uprkos visokoj prosjecnoj zivotnoj dobi, 48% njih bilo bez ikakvih simptoma, cak i kod pacijenata u starosnoj grupi od 80-89 godisnjaka njih 48% je bilo bez ikakvih simptoma, a kod 70-79 godisnjaka je to bio slucaj kod 60% zarazenih (opet, bez ikakvih simptoma).
https://www.niid.go.jp/niid/en/2019-nco ... fe-01.html

Ovdje, kao i uvijek, dolazimo do istog pitanja - nisu li prethodne bolesti (historija bolesti) presudne kao uzrok smrti, a ne sama korona?

Ako uz ovo dodamo i podatke sa francuskog nosaca aviona, koje sam takodjer postavljao:
Evo podataka i sa francuskog nosaca aviona. 1081 vojnik je pozitivno testiran. Od toga njih tacno 50% je bez ikakvih simptoma, a ostalih skoro 50% su imali blage simptome. 24 vojnika su hospitalizirana, od kojih je jedan na intenzivnoj njezi. (nije poznato da li je imao kakvo predoboljenje)
https://www.ouest-france.fr/sante/virus ... te-6810816

I zakljucak Medicinskog Univerziteta u Becu:
Krivulja zrtava korone odgovara "normalnom" mortalitetu:
https://www.vienna.at/analyse-zeigt-cov ... et/6581246
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#21312 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:52
Pretpostavljam da i svoje roditelje nazivas metuzalemima i jedvas cekas da ih korona pokosi jer "imas i neke koristi od toga".
Ma ja sam ti skoro pa metuzalem. :oops:

Roditelji dozivjeli lijepu starost za bosanske uslove i mirno preselili.

Tada se umiralo od starosti, a ne od korone i kojekakvih drugih bolestina.
daddy-kool

#21313 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

salik79 wrote: 21/04/2020 12:49

Vec sam postavljao to za "Diamond Princess", pa mi ne bi mrsko potraziti:

Zanimljivo je povlacenje tog procenta od 1,5%, na osnovu podataka sa Diamond princessa. :-? Profesor sa Stanforda, John Ioannidis je, upravo na osnovu podataka sa Diamond Princess, u starosno korigiranoj smrtnoscu uzrokovanoj koronom, zakljucio da je ona izmedju 0,025% i 0,625%, sto ce reci na nivou jace prehlade, ili gripe.
https://www.statnews.com/2020/03/17/a-f ... able-data/
Veli on:
The one situation where an entire, closed population was tested was the Diamond Princess cruise ship and its quarantine passengers. The case fatality rate there was 1.0%, but this was a largely elderly population, in which the death rate from Covid-19 is much higher.

Projecting the Diamond Princess mortality rate onto the age structure of the U.S. population, the death rate among people infected with Covid-19 would be 0.125%. But since this estimate is based on extremely thin data — there were just seven deaths among the 700 infected passengers and crew — the real death rate could stretch from five times lower (0.025%) to five times higher (0.625%). It is also possible that some of the passengers who were infected might die later, and that tourists may have different frequencies of chronic diseases — a risk factor for worse outcomes with SARS-CoV-2 infection — than the general population. Adding these extra sources of uncertainty, reasonable estimates for the case fatality ratio in the general U.S. population vary from 0.05% to 1%.
Boldovano, u međuvremenu se CFR koji je ovdje IFR popeo na 1,8%, jer kako vrijeme odmiče registrujemo više smrti. Slažem se da je mali uzorak da se sada projektuje na USA, ali i on veli da bi projektovana smrtnost išla do 1%, što bi sada trebalo korigovati na više sa povećanom smrtnosti na DP. Znači 1% se sasvim uklapa i u njegove procjene.
salik79 wrote: 21/04/2020 12:49
Uz ovo, japanska studija (Nacionalnog instituta za infekcijske bolesti) je pokazala da je od svih pozitivno testiranih putnika, uprkos visokoj prosjecnoj zivotnoj dobi, 48% njih bilo bez ikakvih simptoma, cak i kod pacijenata u starosnoj grupi od 80-89 godisnjaka njih 48% je bilo bez ikakvih simptoma, a kod 70-79 godisnjaka je to bio slucaj kod 60% zarazenih (opet, bez ikakvih simptoma).
https://www.niid.go.jp/niid/en/2019-nco ... fe-01.html
Slažem se, pa i ja sam postavio onu talijansku studiju iz Vo, gdje je broj asimptomatskih 43.2% (95% CI 32.2-54.7%). To se uzima u obzir prilikom procjene.
salik79 wrote: 21/04/2020 12:49 Ovdje, kao i uvijek, dolazimo do istog pitanja - nisu li prethodne bolesti (historija bolesti) presudne kao uzrok smrti, a ne sama korona?
Igraju vrlo važnu ulogu, ali generalna populacija pati od tih bolesti pa će i imati povećanu smrtnost od Covid-19. Ako je visok pritisak ili pretilost jedan od glavnih komorbiditeta ne mogu se oni posmatrati kao uzrok smrti.
salik79 wrote: 21/04/2020 12:49Ako uz ovo dodamo i podatke sa francuskog nosaca aviona, koje sam takodjer postavljao:
Evo podataka i sa francuskog nosaca aviona. 1081 vojnik je pozitivno testiran. Od toga njih tacno 50% je bez ikakvih simptoma, a ostalih skoro 50% su imali blage simptome. 24 vojnika su hospitalizirana, od kojih je jedan na intenzivnoj njezi. (nije poznato da li je imao kakvo predoboljenje)
https://www.ouest-france.fr/sante/virus ... te-6810816
Broj asimtomatskih jeste negdje tako od 40-50%, ali je i ovdje potrebno uzeti u obzir godišta ovih vojnika, njihovo generalno zdravlje i vrijeme koje protekne dok ljudi ne umru.

salik79 wrote: 21/04/2020 12:49I zakljucak Medicinskog Univerziteta u Becu:
Krivulja zrtava korone odgovara "normalnom" mortalitetu:
https://www.vienna.at/analyse-zeigt-cov ... et/6581246
Odgovara, ta izjava samo znači da je opasnija za starije ljude.
To znamo još od Wuhana.
sadie_forever

#21315 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

salik79 wrote: 21/04/2020 11:21
sadie_forever wrote: 21/04/2020 02:46 Zaboravili smo i na djecaka od 14 god iz Belgije,zdrav bio a umro od corone

trudnica u 30im -umrla

itd itd

lako je kad je neko tamo daleko ali otvoris li sve,sanse su vece da ce bit neko tvoj
Kojeg/kojih djecaka? Koja trudnica? Imas li ti kakav link, ili samo iz glave izbacujes neprovjerene informacije?

Kod djece, kao i kod trudnica, je utvrdjeno da, za razliku od gripe, smrtnost je skoro ravna nuli, uz konstataciju da ogromna vecina nema nikakvih, ili blage simptome.
Evo:

https://www.euronews.com/2020/03/31/cor ... in-belgium

Ovo NIJE obicna prehlada,kad si cuo da je dijete umrlo od prehlade? ovo je virus koji je nama NEPOZNAT,znaci ne znamo kako mozes reagovati...mozda si i ti taj ciji bi organizam dozivjeo haos kada bi dobio virus,ili neko tvoj?(nedaj Boze kazem)

a sto se tice trudnice,u Svedskoj je umrla,ostavila iza sebe muza i jos jedno dijete a ona i dijete u stomaku umrli

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9v ... i-covid-19
GAU8

#21316 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Prema Worldometru, Rusija vec 2. dan zaredom usporava rast.
Singapur ima ubrzan rast inficiranih iako su ih do sada gledali kao pozitivan primjer. Da li samo vise testiraju, ili?
salik79

#21317 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

sadie_forever wrote: 21/04/2020 13:06
salik79 wrote: 21/04/2020 11:21

trudnica u 30im -umrla

itd itd

Kojeg/kojih djecaka? Koja trudnica? Imas li ti kakav link, ili samo iz glave izbacujes neprovjerene informacije?

Kod djece, kao i kod trudnica, je utvrdjeno da, za razliku od gripe, smrtnost je skoro ravna nuli, uz konstataciju da ogromna vecina nema nikakvih, ili blage simptome.
Evo:

https://www.euronews.com/2020/03/31/cor ... in-belgium

Ovo NIJE obicna prehlada,kad si cuo da je dijete umrlo od prehlade? ovo je virus koji je nama NEPOZNAT,znaci ne znamo kako mozes reagovati...mozda si i ti taj ciji bi organizam dozivjeo haos kada bi dobio virus,ili neko tvoj?(nedaj Boze kazem)

a sto se tice trudnice,u Svedskoj je umrla,ostavila iza sebe muza i jos jedno dijete a ona i dijete u stomaku umrli

Hvala. Znas li ti koliko djece umre od meningitisa? Znas li ti koliko djece umre od gripe? I, sta, redovno stane svijet zbog toga?
https://www.24sata.hr/lifestyle/smrt-od ... rzo-560753

Za razliku od gripe, korona skoro da i ne pogadja djecu. Stopa smrtnosti kod djece se mjeri u promilima i skoro je jednaka nuli.
Ironmen

#21318 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Švedski liječnik: Zarazilo se 600.000 stanovnika Stockholma, 99% njih to ni ne zna

600.000 STANOVNIKA Stockholma zarazilo se do sada koronavirusom, smatra virolog Johan Giesecke, savjetnik WHO-a. Istovremeno, tvrdi da 99 posto zaraženih nije ni svjesno da boluje od covida-19.
daddy-kool

#21319 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

salik79 wrote: 21/04/2020 13:17

Hvala. Znas li ti koliko djece umre od meningitisa? Znas li ti koliko djece umre od gripe? I, sta, redovno stane svijet zbog toga?
https://www.24sata.hr/lifestyle/smrt-od ... rzo-560753

Za razliku od gripe, korona skoro da i ne pogadja djecu. Stopa smrtnosti kod djece se mjeri u promilima i skoro je jednaka nuli.
Tako je, za djecu gripa je generalno opasnija od covid-19.
Ima Bosne_Bice Bosne

#21320 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Ironmen wrote: 21/04/2020 13:18
Švedski liječnik: Zarazilo se 600.000 stanovnika Stockholma, 99% njih to ni ne zna

600.000 STANOVNIKA Stockholma zarazilo se do sada koronavirusom, smatra virolog Johan Giesecke, savjetnik WHO-a. Istovremeno, tvrdi da 99 posto zaraženih nije ni svjesno da boluje od covida-19.
Njih nisu nasamarili ni Kinezi ni onaj ublehas iz WHO. Struka odradila posao kako treba.

Svaka cast Svedskoj. :thumbup:
daddy-kool

#21321 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mnogo bolje su to Norvežani odradili.

viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16440056#p16440056
Last edited by daddy-kool on 21/04/2020 13:28, edited 1 time in total.
salik79

#21322 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

sadie_forever wrote: 21/04/2020 13:06

Ovo nisam vidio, pa cu naknadno. Ova zena je bila pretila, imala je upalu mokracnih kanala, a nakon toga zbog drasticnog pada imuniteta) je pokupila virus. Slicno kao i nasem epidemiologu i onoj zeni iz Hrasnice, nije joj pruzena pomoc na vrijeme. Savjetovano joj je da lezi kuci. Takodjer, bas kao i nasem epidemiologu (on je doduser pred samu smrt pozitivno testiran), korona test je bio pozitivan tek nakon sto je podlegla (prije toga je bio negativan). Muz i kcerka su bili bolesni, od njih je pokupila virus, ali sa blagim simptomima.

Inace, djeca i trudnice su kategorija koja je najneosjetljivija na koronu.
skafiskafsnjak

#21323 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Ovo postaje cirkus

Njemački infektolog tvrdi da se koronavirus ne širi lako kao što smo vjerovali
http://www.klix.ba/clanak/200421074
black

#21324 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by black »

“Bez ulaženja u teorije zavere, moramo da razumemo šta znači biti zaražen, šta bolestan, a šta umreti od virusa. Ako uzmemo kao validne podatke one sa Džon Hopkins instituta, 16.04. prepodne je broj zaraženih bio 2.100 000. Ako uzmemo da na svetu živi 7.800.000.000 ljudi i da je jedva 10 država među onima koje nisu prijavile slučajeve, dolazimo do toga da je procenat zaraženih 0,03%. To znači da će od 10.000 osoba tri osobe biti pozitivne na prisustvo virusa. Naravno, ovaj broj je nerealan jer se samo mali broj populacije ispituje. Ako bi se testiralo svih 7,8 milijardi ljudi na svetu, testom vrhunskog kvaliteta koji ima 100 odsto senzitivnost i 100 odsto specifičnost, onda bi došli do stvarne brojke.”

Doktor objašnjava da testovi koji se sada upotrebljavaju imaju senzitivnost i specificnost oko 50% .

“Znači šansa da pogode da li virus postoji je kao da bacate novčić kada bi ja takav koagulacioni test pokušao da uvedem u svoju laboratoriju izgubio bih licencu ako mi ne bi rekali da sam lud. Nažalost, nemoguće je dostići i 100% ali malo bolji testovi ne bi bili na odmet.”

Po pravilima naučno-istraživačkog rada, navodi doktor, mora se odabrati reprezentativna populacija i ispitivanje se vrši na njoj.

“To su prvi pokušali Islanđani ispitavši 8% celokupne populacije i otkrili virus u 0,6%. U bolnici Karolinska u kojoj ja radim, ispitivane su sve trudnice koje su za vreme od proglašenja pandemije došle na porođaj i virus je otkriven kod 7%. Istina je verovatno negde na sredini i ja bih rekao da je, po mom mišljenju, neka realna cifra početkom aprila u evropskim zemljama negde oko 5%.” kaže doktor Antović.
https://www.6yka.com/novosti/srpski-lje ... RLvaDquu24
Ima Bosne_Bice Bosne

#21325 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/04/2020 13:22
Ironmen wrote: 21/04/2020 13:18

Njih nisu nasamarili ni Kinezi ni onaj ublehas iz WHO. Struka odradila posao kako treba.

Svaka cast Svedskoj. :thumbup:
PS. Da li znate da su jedino iz Svedske u Judoslaviji bili zaposljavani zdravstveni radnici?
Bila je to grupa rendgen tehnicara, jer ih tada u Jugi nije bilo obucenih. ;-)
Locked